Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Římská královna cizrna - chutná a zpomaluje stárnutí

Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.

Jak šmakuje Moravskoslezsko? Jako vydatná polévka bigos

Ostrava /REPORTÁŽ, RECEPTY, ANKETA/ – Kdyby byly všechny moje pracovní dny takové, jako minulý čtvrtek, kdy jsem koštovala, jak chutná Moravskoslezsko, možná bych se brzy neunesla. Ale věřím tomu, že moje tělo by bylo vitální a silné a duše povznesená.

Škola vaření: Římská královna cizrna - chutná a zpomaluje stárnutí

Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.

Která polévka porotě nejvíce zachutnala?

Ostrava - Jak chutná polévka, kterou uvařili úředníci ostravského magistrátu nebo Holanďané z Armády spásy? Redaktorka Deníku byla v porotě soutěže o nejlepší polévku, která se konala v ostravském Centru sociálních služeb.

Recepty rozhodně stojí za zkoušku

Nabočany – Představujeme další várku receptů z luštěnin, které nám zaslali čtenáři do soutěže o sud piva a vepřovou kýtu vyhlášené u příležitosti výstavy Naše pole v Nabočanech.

Prezident ochutná také sněžné kopce

Plzeňský kraj – Vepřová panenka ve slaninovém kabátku se zapečeným bramborovým pyré s lanýži, šiškami z červené čočky a veltlínskou smetanovou omáčkou. A jako dezert flambované sněžné kopce se zmrzlinovým středem a lesním ovocem. Chuťové buňky prezidenta Václava Klause, který do Plzeňského kraje přijíždí na oficiální třídenní návštěvu už dnes, se mají opravdu na co těšit.

Po čarodějných lektvarech každý musel hned zkrásnět

Jesenice – Na hrázi Velkého rybníka je rušno. Houfují se tu prapodivné bytosti. Některé teprve přicházejí po cestě. Rychle! V sobotu odpoledne nesmí žádná pořádná čarodějnice ani čaroděj z Jesenice a blízkého okolí zůstat doma.

KRIMI MIX: Ukradl dvě polévky, hrozí mu tři roky

Kutná Hora - Z vloupání do zahradního domku v Kutné Hoře v místě zvaném „Na Bylance“ je podezřelý čtyřiatřicetiletý muž z Kutné Hory. V noci na čtvrtek se za použití násilí dostal do zahradního domku, kde poškodil okno a dveře.

V rožnovském skanzenu oslavili tradiční Velikonoce

Rožnov pod Radhoštěm /FOTOGALERIE/– Co patří do jarní polévky? Návštěvníci Dřevěného městečka rožnovského skanzenu se to na Boží hod velikonoční dověděli. Navíc mohli také ochutnat. „Je skvělá. Jako od maminky,“ usmíval se Jan Hořínek z Vysočiny, když vracel prázdný talíř.

V rožnovském skanzenu oslavili tradiční Velikonoce

Rožnov pod Radhoštěm – Co patří do jarní polévky? Návštěvníci Dřevěného městečka rožnovského skanzenu se to na Boží hod velikonoční dověděli. Navíc mohli také ochutnat. „Je skvělá. Jako od maminky,“ usmíval se Jan Hořínek z Vysočiny, když vracel prázdný talíř.

V KŮŽI: Koprovku v hrádeckém jídelníčku nenajdete

Plzeň, Hrádek u Rokycan – Řekne–li se školní jídelna, vybaví se mi dušená mrkev, kterou nesnáším, mléková polévka, na které jsem si jako jedna z mála v jídelně pochutnávala, a UHO neboli univerzální hnědá omáčka.