Žďársko - Přečkat mrazy ve vyhřáté místnosti a k tomu dostat polévku či teplý nápoj zadarmo mohou nyní lidé bez domova ve Žďáře nad Sázavou. Službu v souvislosti se stávajícími klimatickým podmínkami nabízí pracovníci azylové ubytovny v Brodské ulici.
Ústí nad Labem /AKTUALIZOVÁNO/ - Služební auto městské policie přijíždí k opuštěnému objektu za prodejnou nábytku v Pražské ulici. Strážníci vystupují a buší na dveře.
Kroměříž – /FOTOGALERIE/ Teplou polévku zdarma a k tomu pečivo vydávají už více než dva roky v kroměřížském Azylovém domě lidem bez přístřeší. Za korunu tam mohou dostat i čaj, kávu pak za tři.
Opava - Jinak rutinní příprava polévky v kuchyni Domova mládeže Střední školy hotelnictví a služeb a Vyšší odborné školy Opava v Alšově ulici se změnila ve středu deset minut před osmou hodinou ranní v drama.
Zašová – Sál Osvětové besedy v Zašové se v sobotní podvečer naplnil k prasknutí. Zástupy hostů tam přilákal již tradiční, avšak netradičně pojatý, bál folklorního souboru Soláň.
Brno - Podniků, které věnují neprodané obědy bezdomovcům, je v Brně stále méně. Armáda spásy chce proto oslovit i školní jídelny. Může ale narazit na nesouhlas rodičů.
Brno -Podniků, které věnují neprodané obědy bezdomovcům, je v Brně stále méně. Armáda spásy chce proto oslovit i školní jídelny. Může ale narazit na nesouhlas rodičů.
Polotovary a polévky v sáčku sice usnadňují v dnešní uspěchané době vaření, podle odborníků by si však konzumenti měli dávat pozor na složení a kvalitu těchto výrobků. Shodují se, že při dlouhodobé konzumaci nemusejí sušené a instantní směsi na vaření prospívat zdraví. Lékaři navíc upozorňují, že tento způsob vaření a pečení je nevhodný pro děti do tří let. Pokud se denně vaří s pomocí sušených směsí, často se vytlačují z jídelníčku přírodní suroviny.
Praha - Polotovary a polévky v sáčku sice usnadňují v dnešní uspěchané době vaření, podle odborníků by si však konzumenti měli dávat pozor na složení a kvalitu těchto výrobků. Shodují se, že při dlouhodobé konzumaci nemusejí sušené a instantní směsi na vaření prospívat zdraví. Lékaři navíc upozorňují, že tento způsob vaření a pečení je nevhodný pro děti do tří let. Pokud se denně vaří s pomocí sušených směsí, často se vytlačují z jídelníčku přírodní suroviny.
Boskovice /AKTUALIZOVÁNO, REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Už posedmnácté se na Štědrý den sešli lidé z Boskovic na Masarykově náměstí při rozdávání polévky chudým i bohatým. Za hodinu v útrobách přicházejících návštěvníků zmizelo tři sta litrů bramboračky. Charitativní akce vynesla přes čtyřiašedesát tisíc korun.
Praha - O rybí polévku od pražského primátora Bohuslava Svobody byl velký zájem od Pražanů i cizinců. Na Staroměstském náměstí na ni čekali v dlouhé frontě a dokonce došlo i na strkanici.
Praha /AKTUALIZOVÁNO/ – O rybí polévku od pražského primátora Bohuslava Svobody byl velký zájem od Pražanů i cizinců. Na Staroměstském náměstí na ni čekali v dlouhé frontě a dokonce došlo i na strkanici.
Brno /OBRAZEM/ – Už potřetí provoněla v předvánoční čas náměstí Svobody charitativní polévka. Letos lidé utratili za gulášovku přes sedm a půl tisíc korun.
Kladensko - Kapra namodro, načerno nebo v trojobalu. Jak komu chutná. V každém případě, jdou na odbyt v těchto dnech zejména ti z jihočeských rybníků. Jak Kladenský deník zjistil, jen ve Slaném jich denně pár desítek hodin před Štědrým dnem prodají kvanta.
Blanensko – Rozdávání Betlémského světla, návštěva vánočně vyzdobených zámeckých komnat, rozlévání polévky, půlnoční pod širým nebem či závod v běhu. Nejen toto je o svátečních dnech připraveno pro lidi z Blanenska.
Liberec - Celých pět hodin trvalo dvěma kuchařkám z Prvního libereckého spolku paní a dívek, než uvařily polévku z jediné dýně. Obří zelenina totiž vážila 35 kilogramů.
Přerov – Přerovský podnikatel Pavel Mirga se rozhodl zřídit v ubytovně pro sociálně slabé v Dluhonské ulici lazaret, v němž žijí na dvě desítky zdravotně znevýhodněných lidí. Je přesvědčen, že bez jeho pomoci by se senioři, kteří zde žijí, ocitli na ulici.
Ústí nad Labem - V překrásné obci Zubnicích v kopcovité krajině Českého středohoří se pářilo z hrnců, v místním potoce se chladila zabíjačková polévka, někteří lidé měli práce nad hlavu, když vyráběli stovky jitrnic.Z
Ústí nad Labem - V překrásné obci Zubnicích v kopcovité krajině Českého středohoří se pářilo z hrnců, v místním potoce se chladila zabíjačková polévka, někteří lidé měli práce nad hlavu, když vyráběli stovky jitrnic.
Zábřeh /FOTOGALERIE/ – „Máte to moc nadrobno, budete z toho mít kaši,“ zhodnotí mrknutím oka banán nakrájený na kolečka kuchař Milan Macháček. Je středa 9. listopadu večer a já stojím se zástěrou a nožem v ruce u stolu v zábřežském ateliéru Designfoods. Spolu s dalšími milovníky dobrého jídla se zde účastním kurzu vaření.
Kyselovice – /FOTOGALERIE/ Kdo dřív přijde, ten dřív mele. Toto rčení v neděli doslova a do písmene pasovalo na zabíjačkové hody, které se konaly v Kyselovicích.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Jídlu v restauraci [mju:z] není co vytknout. Podle odborníka ale musí restaurace ještě zapracovat na školení obsluhy a nabídce dezertů.
Liberecký kraj - Na tu moji jste si s nějakým simulováním hned tak nepřišli. Ukaž, řekla pokaždé s autoritou lékaře a podívala se do krku. Někdy ani to ne. Zle bylo, když mě načapala, jak si do postele odnáším jablko či sušenky. Ty můžeš jíst? Tak to není žádná angína, rozhodla rázně s převahou zkušeného diagnostika amatéra.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Zelený dveře jsou typická pivnice, která láká víc na pivo než na jídlo. Přes den však nenaláká hosta na nic, nabízí jen jeden druh piva.
Svojanov – Desítky tisíc lidí projdou ročně restaurací v areálu gotického hradu Svojanov. A odcházejí spokojení. I proto vyhrála v naší soutěži Hospůdka roku čtenářů Deníku pro rok 2011.
Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Jídla, ochoty i dekorací je v restauraci Betlém dost, možná víc než je třeba. Drobné nedostatky a vyšší ceny vynahrazuje kvalitní kuchyně.
Za sedmadvacet korun se vaše ratolest nasytí obědem o třech chodech. Pochutná si třeba na cibulové polévce se sýrem, králíkovi po staročesku a jogurtovém závinu s jablky.
Ostrava /REPORTÁŽ, RECEPTY, ANKETA/ – Kdyby byly všechny moje pracovní dny takové, jako minulý čtvrtek, kdy jsem koštovala, jak chutná Moravskoslezsko, možná bych se brzy neunesla. Ale věřím tomu, že moje tělo by bylo vitální a silné a duše povznesená.