Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Bezdomovci mohou strávit mrazivé dny v teple

Žďársko - Přečkat mrazy ve vyhřáté místnosti a k tomu dostat polévku či teplý nápoj zadarmo mohou nyní lidé bez domova ve Žďáře nad Sázavou. Službu v souvislosti se stávajícími klimatickým podmínkami nabízí pracovníci azylové ubytovny v Brodské ulici.

OBRAZEM: Polévku zdarma vydávají už dva roky

Kroměříž – /FOTOGALERIE/ Teplou polévku zdarma a k tomu pečivo vydávají už více než dva roky v kroměřížském Azylovém domě lidem bez přístřeší. Za korunu tam mohou dostat i čaj, kávu pak za tři.

Drama v kuchyni. Vařící polévka opařila kuchařku

Opava - Jinak rutinní příprava polévky v kuchyni Domova mládeže Střední školy hotelnictví a služeb a Vyšší odborné školy Opava v Alšově ulici se změnila ve středu deset minut před osmou hodinou ranní v drama.

Menu: svěcená voda i rájská polévka

Zašová – Sál Osvětové besedy v Zašové se v sobotní podvečer naplnil k prasknutí. Zástupy hostů tam přilákal již tradiční, avšak netradičně pojatý, bál folklorního souboru Soláň.

Restaurací, které darují obědy, ubývá

Brno - Podniků, které věnují neprodané obědy bezdomovcům, je v Brně stále méně. Armáda spásy chce proto oslovit i školní jídelny. Může ale narazit na nesouhlas rodičů.

Restaurací, které darují obědy, ubývá

Brno -Podniků, které věnují neprodané obědy bezdomovcům, je v Brně stále méně. Armáda spásy chce proto oslovit i školní jídelny. Může ale narazit na nesouhlas rodičů.

Jídla z pytlíku: Dražší obvykle znamená zdravější, radí odborníci

Polotovary a polévky v sáčku sice usnadňují v dnešní uspěchané době vaření, podle odborníků by si však konzumenti měli dávat pozor na složení a kvalitu těchto výrobků. Shodují se, že při dlouhodobé konzumaci nemusejí sušené a instantní směsi na vaření prospívat zdraví. Lékaři navíc upozorňují, že tento způsob vaření a pečení je nevhodný pro děti do tří let. Pokud se denně vaří s pomocí sušených směsí, často se vytlačují z jídelníčku přírodní suroviny.

Jídla z pytlíku: Dražší obvykle znamená zdravější, radí odborníci

Praha - Polotovary a polévky v sáčku sice usnadňují v dnešní uspěchané době vaření, podle odborníků by si však konzumenti měli dávat pozor na složení a kvalitu těchto výrobků. Shodují se, že při dlouhodobé konzumaci nemusejí sušené a instantní směsi na vaření prospívat zdraví. Lékaři navíc upozorňují, že tento způsob vaření a pečení je nevhodný pro děti do tří let. Pokud se denně vaří s pomocí sušených směsí, často se vytlačují z jídelníčku přírodní suroviny.

Boskovičtí ochutnali vánoční bramboračku

Boskovice /AKTUALIZOVÁNO, REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Už posedmnácté se na Štědrý den sešli lidé z Boskovic na Masarykově náměstí při rozdávání polévky chudým i bohatým. Za hodinu v útrobách přicházejících návštěvníků zmizelo tři sta litrů bramboračky. Charitativní akce vynesla přes čtyřiašedesát tisíc korun.

Kapři na vánoční stůl bezpochyby patří

Kladensko - Kapra namodro, načerno nebo v trojobalu. Jak komu chutná. V každém případě, jdou na odbyt v těchto dnech zejména ti z jihočeských rybníků. Jak Kladenský deník zjistil, jen ve Slaném jich denně pár desítek hodin před Štědrým dnem prodají kvanta.

Vánoce na Blanensku: polévka i světlo z Betléma

Blanensko – Rozdávání Betlémského světla, návštěva vánočně vyzdobených zámeckých komnat, rozlévání polévky, půlnoční pod širým nebem či závod v běhu. Nejen toto je o svátečních dnech připraveno pro lidi z Blanenska.

Koupí polévky pomůžou potřebným

Blanensko – Předvánoční čas je také obdobím dobročinnosti. Na Blanensku lidé přispívají koupí polévky, ale i v různých sbírkách.

Jedna dýně nakrmila sto lidí

Liberec - Celých pět hodin trvalo dvěma kuchařkám z Prvního libereckého spolku paní a dívek, než uvařily polévku z jediné dýně. Obří zelenina totiž vážila 35 kilogramů.

Podnikatel Mirga: Nechci, aby lidé jedli jen čínské polévky

Přerov – Přerovský podnikatel Pavel Mirga se rozhodl zřídit v ubytovně pro sociálně slabé v Dluhonské ulici lazaret, v němž žijí na dvě desítky zdravotně znevýhodněných lidí. Je přesvědčen, že bez jeho pomoci by se senioři, kteří zde žijí, ocitli na ulici.

OBRAZEM: Zabíjačkové hody v Zubnicích na Ústecku

Ústí nad Labem - V překrásné obci Zubnicích v kopcovité krajině Českého středohoří se pářilo z hrnců, v místním potoce se chladila zabíjačková polévka, někteří lidé měli práce nad hlavu, když vyráběli stovky jitrnic.Z

Krásnej pejsek. Šup s ním na talíř. Thajská kuchyně v Zábřehu

Zábřeh /FOTOGALERIE/ – „Máte to moc nadrobno, budete z toho mít kaši,“ zhodnotí mrknutím oka banán nakrájený na kolečka kuchař Milan Macháček. Je středa 9. listopadu večer a já stojím se zástěrou a nožem v ruce u stolu v zábřežském ateliéru Designfoods. Spolu s dalšími milovníky dobrého jídla se zde účastním kurzu vaření.

Kyselovicemi voněly zabijačkové dobroty

Kyselovice – /FOTOGALERIE/ Kdo dřív přijde, ten dřív mele. Toto rčení v neděli doslova a do písmene pasovalo na zabíjačkové hody, které se konaly v Kyselovicích.

mju:z: Kuchař má jasno, obsluha je mimo

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Jídlu v restauraci [mju:z] není co vytknout. Podle odborníka ale musí restaurace ještě zapracovat na školení obsluhy a nabídce dezertů.

Římská královna cizrna - chutná a zpomaluje stárnutí

Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.

Jak šmakuje Moravskoslezsko? Jako vydatná polévka bigos

Ostrava /REPORTÁŽ, RECEPTY, ANKETA/ – Kdyby byly všechny moje pracovní dny takové, jako minulý čtvrtek, kdy jsem koštovala, jak chutná Moravskoslezsko, možná bych se brzy neunesla. Ale věřím tomu, že moje tělo by bylo vitální a silné a duše povznesená.