Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Škola vaření: Římská královna cizrna - chutná a zpomaluje stárnutí

Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.

Která polévka porotě nejvíce zachutnala?

Ostrava - Jak chutná polévka, kterou uvařili úředníci ostravského magistrátu nebo Holanďané z Armády spásy? Redaktorka Deníku byla v porotě soutěže o nejlepší polévku, která se konala v ostravském Centru sociálních služeb.

Recepty rozhodně stojí za zkoušku

Nabočany – Představujeme další várku receptů z luštěnin, které nám zaslali čtenáři do soutěže o sud piva a vepřovou kýtu vyhlášené u příležitosti výstavy Naše pole v Nabočanech.

Prezident ochutná také sněžné kopce

Plzeňský kraj – Vepřová panenka ve slaninovém kabátku se zapečeným bramborovým pyré s lanýži, šiškami z červené čočky a veltlínskou smetanovou omáčkou. A jako dezert flambované sněžné kopce se zmrzlinovým středem a lesním ovocem. Chuťové buňky prezidenta Václava Klause, který do Plzeňského kraje přijíždí na oficiální třídenní návštěvu už dnes, se mají opravdu na co těšit.

Po čarodějných lektvarech každý musel hned zkrásnět

Jesenice – Na hrázi Velkého rybníka je rušno. Houfují se tu prapodivné bytosti. Některé teprve přicházejí po cestě. Rychle! V sobotu odpoledne nesmí žádná pořádná čarodějnice ani čaroděj z Jesenice a blízkého okolí zůstat doma.

KRIMI MIX: Ukradl dvě polévky, hrozí mu tři roky

Kutná Hora - Z vloupání do zahradního domku v Kutné Hoře v místě zvaném „Na Bylance“ je podezřelý čtyřiatřicetiletý muž z Kutné Hory. V noci na čtvrtek se za použití násilí dostal do zahradního domku, kde poškodil okno a dveře.

V rožnovském skanzenu oslavili tradiční Velikonoce

Rožnov pod Radhoštěm /FOTOGALERIE/– Co patří do jarní polévky? Návštěvníci Dřevěného městečka rožnovského skanzenu se to na Boží hod velikonoční dověděli. Navíc mohli také ochutnat. „Je skvělá. Jako od maminky,“ usmíval se Jan Hořínek z Vysočiny, když vracel prázdný talíř.

V rožnovském skanzenu oslavili tradiční Velikonoce

Rožnov pod Radhoštěm – Co patří do jarní polévky? Návštěvníci Dřevěného městečka rožnovského skanzenu se to na Boží hod velikonoční dověděli. Navíc mohli také ochutnat. „Je skvělá. Jako od maminky,“ usmíval se Jan Hořínek z Vysočiny, když vracel prázdný talíř.

V KŮŽI: Koprovku v hrádeckém jídelníčku nenajdete

Plzeň, Hrádek u Rokycan – Řekne–li se školní jídelna, vybaví se mi dušená mrkev, kterou nesnáším, mléková polévka, na které jsem si jako jedna z mála v jídelně pochutnávala, a UHO neboli univerzální hnědá omáčka.

Den zdraví: brokolicová polévka i špaldové pečivo

Želechovice nad Dřevnicí /FOTOGALERIE/ – Nejen ve všední dny, ale také o víkendu, může být ve školní budově pořádně živo. Přesvědčit se o tom na vlastní oči mohl každý, kdo v sobotu zavítal do Želechovic nad Dřevnicí na Zlínsku.

Co bude vařit o víkendu Marie Babničová

Bruntál - V naší nové rubrice Co budete vařit o víkendu, se nám jako první svěřilaMarie Babničová, z úseku poradenství Úřadu práce v Bruntále, a odtajnila nám recept na pochoutku, kterou se chystá vařit.

Zabijačka tentokrát v zelenině

Prachatice – Pravou zabijačkovou polévku nalejí zítra mezi jednou a pátou hodinou každému, kdo přijde nakupovat do Zeleniny Znojmo v Prachaticích.

OBRAZEM: Ostrava ožila masopustním veselím

Ostrava /FOTOGALERIE/ - Voňavé jitrnice a jelítka, zabíjačková polévka a další pochoutky přilákaly stovky lidí na Slezskoostravský hrad, kde se konala masopustní sobota. Třídenní masopust ovládl také Třebovice.

Nocležna je plná, muži spí na přistýlkách

Valašské Meziříčí – Ivan Hamberger je ve valašskomeziříčské Charitě už půldruhého roku pravidelným hostem. Nebýt zdejší nocležny a denního centra, přespával by nejspíše pod mostem a nedopřál by si ani horký čaj nebo polévku.

Klobásky, ovar, jelítka. Hanácká zabíjačka u zámku

Velký Týnec – Vůni čerstvých klobás, polévky, smažených řízků a steaků, prejtů, jitrnic, sekané i tlačenky nasávali všichni návštěvníci, kteří dorazili v sobotu ráno do zámecké zahrady ve Velkém Týnci na Olomoucku. Konala se zde totiž pravá hanácká zabíjačka.

Bezdomovci v Bydžově zájem o polévku nemají

Nový Bydžov - Odbor sociálních věcí a zdravotnictví zdejší radnice vůbec poprvé zařídil, aby bezdomovci dostávali ve středisku Duha zcela zadarmo polévku. Vše mělo platit do konce března.

Bezdomovci v Bydžově zájem o polévku nemají

Hradecko - Odbor sociálních věcí a zdravotnictví zdejší radnice vůbec poprvé zařídil, aby bezdomovci dostávali ve středisku Duha zcela zadarmo polévku. Vše mělo platit do konce března.

OBRAZEM: Pravá moravská zabíjačka

Koryčany – Obnovit tradici domácích zabíjaček, kterých je v posledních letech na Kroměřížsku poskromnu, se nedávno rozhodli v Koryčanech.

Jídla pod taktovkou Itala vaří v Mariani

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Italské pochoutky připravené pod taktovkou italského šéfkuchaře mohou hosté ochutnat v brněnské restauraci Mariani. V přízemí rodinné vily tam hosté tam narazí na parmezánovou perlu, slaninu panchetta, domácí těstoviny orecchiette nebo italskou pálenku grappu.

Na houby v lednu? Proč ne. Prim hraje chutná penízovka

Prostějovsko – Na houby uprostřed zimy? Proč ne. Není to sice zrovna obvyklé, ale letos v lednu nemusí příznivci houbaření zahálet. V lesích opadl sníh a díky pozvolnému oteplení v nich narazíte hned na několik druhů hub.