Kreativ

ŠTÍTEK: příroda

Požáry v přírodě. Ilustrační foto.

Riziko vzniku požárů v přírodě na jihu Čech stoupá. Výstraha platí od pátku

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydává od pátku 7. července do pondělí 10. července kvůli extrémnímu horku výstrahy pro veřejnost týkající se zvýšeného rizika šíření požárů v přírodě. Ve čtvrtek 6. července vyhlásil střední až středně vysoký stupeň nebezpečí také na celém území Jihočeského kraje.

Lidé, kteří tráví v přírodě alespoň 120 minut týdně, mají výrazně vyšší pravděpodobnost, že budou mít dobré zdraví a lepší psychickou pohodu.

Místo prášků na uklidnění vědci radí: Duši vyléčí už dvě hodiny týdně v přírodě

Úzkosti a deprese se už od covidové pandemie šíří naší populací. Teď se k obavám z války na Ukrajině a energetické krizi přidal strach z nedostatku peněz. Léčba pro duši přitom nemusí stát skoro nic. Vědci prokázali, že k psychické pohodě pomáhá pobyt venku. Stačí vyrazit do přírody, pryč z temných místností na denní světlo a bude nás to léčit. Pohyb venku v přírodě navíc nemusí být bezcílný. Klub českých turistů pro nás připravil tipy na krátké značené trasy.

Prodejci stanů, turistických batohů nebo trekové obuvi v posledních týdnech pozorují nárůst poptávky. Někteří Češi totiž hodlají dovolenou trávit v přírodě

Nejen moře. Češi se chystají na dovolenou v přírodě, kupují kempingové vybavení

Nejen u moře, ale i v přírodě plánují Češi tento rok strávit letní dovolenou. Prodejci stanů, turistických batohů nebo trekové obuvi tak v posledních týdnech pozorují nárůst poptávky, zatím je ale spíše srovnatelná s loňskem. Oblibě se těší také inovace v podobě spacích pytlů pro páry nebo ultralehkých nafukovacích karimatek. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodníky. Kempingové vybavení podle nich meziročně podražilo nanejvýš o 15 procent.

Z večerní komentované prohlídky para ZOO ve Vlašimi.

Podívejte se: Vlašimská para ZOO připravila večerní komentovanou prohlídku

Co se děje ve večerní přírodě, kolik chlupů má na centimetru čtverečním vydra nebo kolik u nás volně žije koček divokých? Na tyto a mnoho dalších otázek dala odpověď večerní komentovaná prohlídka para ZOO ve Vlašimi. Poslední červnový den se jí mohli zúčastnit návštěvníci po předchozí rezervaci a projít si tak nejmenší oficiální ZOO v Česku.

Děti z MŠ Zahrádka se učily třídit odpad, poznaly význam vody a prohlédly si živou lišku.

Děti z MŠ Zahrádka poznaly význam vody pro život. Pozdravit je přišla i liška

Bylo, nebylo, byla jedna smutná planeta, protože lidé žijící na ní zapomínali, jak je důležitá příroda a hlavně voda, díky které je na planetě život. Nezapomněly ale na to paní učitelky a děti z Mateřské školy Zahrádka v Kundratické ulici na jednom z největších chomutovských sídlišť. A rozhodly se něco pro planetu udělat.

Lemur kata.

Ráj lemurů v Zoo Ostrava nabízí blízký kontakt. Podívejte se na nová mláďata

/FOTO, VIDEO/ Ráj lemurů v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava obývá skupina 16 lemurů čtyř druhů, mezi které mohou návštěvníci přímo vstoupit a užít si tak bezprostřední blízkost těchto zvířat. Průchozí expozice je otevřena denně od 14 do 15 hodin. Během této doby zazní i komentář chovatelů o životě vzácných madagaskarských primátů.

Vyléčený vlk Bubla se zřejmě usadil v sousedním Sasku.

Vyléčený vlk Bubla se zřejmě usadil v sousedním Sasku

Krušnohorský vlk, který byl letos v lednu znovu vypuštěn do volné přírody poté, co se zotavil z vážných zraněních po srážce s vozidlem u Horní Blatné, se zřejmě usadil v Sasku. Konkrétně v okrese Saské Švýcarsko-Východní Krušné hory.

Z projektu Škola v přírodě jinak na Základní škole Na Karlově v Benešově.

Netradiční škola v přírodě: vznikl nápad přístupný všem dětem z prvního stupně

/FOTOGALERIE/ Když se učitelé Základní školy Na Karlově v Benešově v září rozhodovali, zda pro celý první stupeň uspořádají tradiční školu v přírodě, měli před sebou mnoho neznámých. Nikdo nevěděl, jak se vyvine situace s cenami za ubytování, jídlo i dopravu. Nedokázali odhadnout, zda budou rodiče na tom finančně tak, aby mohli dětem školu v přírodě zaplatit. A tak vznikl nápad, pojmout ji jiným způsobem, přístupným všem dětem.

Chraň naši Zemi.

Soutěž Chraň naši Zemi vyhráli Lenochodi z 1.ZŠ Holešov

Ve středu 14. června se uskutečnil v SVČ TYMY 1. ročník soutěže pod názvem Chraň naši zemi. Této soutěže s přírodovědnou a ekologickou tematikou se zúčastnilo celkem 5 družstev. Tato družstva byla z 5.A + 5.B z 1.ZŠ Holešov. Připraveno bylo celkem 5 stanovišť a na každém z nich družstva prokazovala svoji znalost o přírodě a ochraně přírody. Nejnáročnějším stanovištěm byla poznávačka přírodnin, které si pro děti připravil lesník pan Milan Macůrek.

Míříte za dobrodružstvím se psem? Společnou cestu si dobře naplánujte

Míříte za dobrodružstvím se psem? Společnou cestu si dobře naplánujte

Doba letních prázdnin láká mnoho lidí na dovolenou do zahraničí s rodinou. Může se ale stát, že to letos nevyjde, nebo zkrátka dá člověk přednost skromnější zábavě a vyrazí jen tak do přírody s batůžkem na zádech a stanem. Pes se pak stává skvělým parťákem. V tu chvíli však člověk musí myslet nejen na sebe, ale i na potřeby zvířete. A také nic důležitého nezapomenout.

Kroužkování čápů bílých na Táborsku ve středu 21. června - Chýnov, Planá nad Lužnicí, Budislav, Soběslav.

Ornitologové kroužkují čápy na jihu Čech. Letos mají několik jedinečných hnízd

Od středy 21. do neděle 25. června má tým ornitologů v Jihočeském kraji v plánu okroužkovat čápata na sedmdesáti hnízdech. Ve středu mohla veřejnost pozorovat jejich činnost na Táborsku a Českokrumlovsku. V plnění jejich úkolu je jim nápomocná i hasičská technika. Jak kroužkování vypadá v praxi, se můžete podívat v přiložené fotogalerii a videích.

Ptačí hnízda jsou velmi krásná, bohužel sebou často přinášejí znečištění fasády domu ptačím trusem.

Jak ochránit fasádu před ptačím trusem? Pomůže úplně jednoduchá vychytávka

Pan Michal má rád přírodu a rád obdivuje ptactvo i přímo na své zahradě. Zároveň by ale chtěl udržet fasádu svého domu nepotřísněnou ptačím trusem. A tak vymyslel vlastní řešení, jak neničit pěvcům jejich dobrá bydla pod střechou a přitom preventivně předejít každoročnímu umývání a opravování fasády. 

Pardubice hledají zpracovatele projektu na revitalizaci Červeňáku. Dokumentaci, včetně stavebního povolení, chce mít město hotovou během příštího roku tak, aby mohlo v roce 2024 začít se samotnou revitalizací.

Město chce otevřít Červeňák. Stav mostu v bývalém vojenském prostoru ověří lezci

Pardubice chtějí znovu zprovoznit most Červeňák, který je v přírodní lokalitě nedaleko centra Pardubic. Oficiálně zavřený je čtyři roky. Po mostě přes Chrudimku ale v současnosti lidé chodí na vlastní nebezpečí. Zkracují si tak cestu. Radní odsouhlasili peníze na posudek, který ukáže v jakém stavu most skutečně je. Přes 80 let starou stavbu prověří odborníci i horolezci. V příštím roce má pak začít obnova stejnojmenného přírodního parku za 60 milionů korun.

Když kvete zahrada

OBRAZEM: Když kvete zahrada. Úžasné barvy, které vykouzlí jen příroda

Už je to pár měsíců, co poslední sníh v zahradě roztál a sluneční paprsky postupně nabyly na síle. Skalky, záhony, keře i stromy nyní zkrášlují květy hýřící všemi barvami malířské palety. Dnes se, milí čtenáři, ohlédneme několik měsíců nazpátek a připomeneme si, jak nás vítaly první jarní květy vilínů, krokusů, tulipánů, zlatic, ovocných stromů, trvalek, okrasných listnáčů i jehličnanů. Za příspěvek velmi děkujeme.

Resort a národní park v okolí města Livingstone v Zambii

Česko chystá v čele unijních zemí projekt v Zambii. Má ochránit tamní přírodu

/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU V ZAMBII/ Vnitrozemská Zambie je nejen jeden z mála plně demokratických států Afriky, ale také přírodní pokladnicí s Viktoriinými vodopády a mnoha národními parky. Česko je tady klíčovou zemí v rámci celé Evropské unie, což svojí návštěvou podpořil ministr zahraničí Jan Lipavský.

Když kvete zahrada.

Úžasné barvy, které vykouzlí jen příroda aneb Pořiď si zahradu a budeš lapen

Už je to pár měsíců, co poslední sníh v zahradě roztál a sluneční paprsky postupně nabyly na síle. Od prvních dnů února zkrášlují skalky, záhony, keře i stromy květy hýřící všemi barvami malířské palety. Dnes se, milí čtenáři, ohlédneme zhruba čtyři měsíce nazpátek a připomeneme si, jak nás vítaly první jarní květy vilínů, krokusů, tulipánů, zlatic, ovocných stromů, trvalek, okrasných listnáčů i jehličnanů. Za příspěvek velmi děkujeme.

Mláďata volně žijících zvířat v záchranných stanicích. Na snímku zajíčci.

Mláďat v přírodě si nevšímejte, pokud nevidíte krev, radí odborníci

/FOTOGALERIE/ Zájmem lidí o přírodu spojeným s dobrou vůlí jí lidé z neznalosti ubližují. V tomto období se zaměřují na mláďata, o nichž se mylně domnívají, že zůstala opuštěná: jak na malé zajíčky nebo srnčata, tak třeba i na ptáčata. Základní pravidlo zní: nechat na pokoji a nevšímat si jich, jak pokud není vidět zjevné zranění, radí odborníci.

Herec a moderátor Aleš Háma.

Moje božstvo je v lese. Nelovím pro trofeje, říká herec a moderátor Aleš Háma

Nejsem sběratelem starých věcí, ale rád si listuji ve starých časech, prozrazuje o sobě Aleš Háma. Herec a moderátor, který si váží kontaktu s lidmi a umí s nimi vstřícně jednat i pracovat, si stejně tak cení přírody, v níž umí být sám. Rozhovor s ním přinesl čtvrteční magazín Deníku, který se zaměřuje na Zdraví, Bydlení, Hobby a Ženy.

Vyhodnocení výtvarné soutěže Nejkrásnější příroda v kulturním zařízení Ruda.

Obrazem: Nejkrásnější příroda. V Rudě vyhodnotili výtvarnou soutěž

Ondřej Růžička za podpory obce uspořádal v místním kulturním zařízení výtvarnou soutěž Nejkrásnější příroda a v úterý došlo k jejímu slavnostnímu vyhlášení. Během něho byly prezentovány nejen výsledky soutěže, ale uskutečnilo se i vystoupení dětí z rudské mateřinky.

Sekvojový háj v Jehnicích založil před šesti lety Lukáš Maršálek

OBRAZEM: Český unikát. Les v brněnských Jehnicích ukrývá sekvojový háj

Na samém okraji brněnských Jehnic se mezi lesy ukrývá český unikát. Milovník extrémů přírody Lukáš Maršálek zde před šesti lety založil sekvojový háj. Když prostor kupoval, byla na místě pouze holina porostlá vysokou trávou. Nyní tu roste přírodní bludiště z náletových dřevin, které ve svých lesních chodbičkách ukrývá malé giganty.

Sekvojový háj v Jehnicích založil před šesti lety Lukáš Maršálek.

VIDEO: Unikátní sekvojový lesopark v Brně. Mezi nálety rostou stromy giganti

Na samém okraji brněnských Jehnic se mezi lesy ukrývá český unikát. Milovník extrémů přírody Lukáš Maršálek zde před šesti lety založil sekvojový háj. Když prostor kupoval, byla zde pouze holina porostlá vysokou trávou. Nyní zde roste přírodní bludiště z náletových dřevin, které ve svých lesních chodbičkách ukrývá malé giganty.

Klokan Milan a jeho rodina patří chovateli ze Mšena.

Kde se touláš, Milane? Mšenský klokan je stále na útěku, v přírodě nestrádá

/FOTOGALERIE/ Australan ze Mšena, klokan Milan, který se vydal do světa, se stále ještě nevrátil domů. Svobody ve volné přírodě si užívá už druhý týden. „Hlady neumře, trávy je všude dost,“ říká chovatel Pavel Vidman. Podle svědků, kteří se ozývají na sociálních sítích, by se měl vačnatec pohybovat kolem města. Mnohdy ale u silnic, které pro něho mohou být nebezpečné. Řidiči by měli být opatrní hlavně po soumraku a v noci.

Z rybářských závodů s Knaufem.

Na akci s Knaufem chytala nejlépe ryby děvčata

Je již tradicí, že dobrovolníci ze závodu Knaufinsulation v Krupce, ve spolupráci s teplickou organizací Českého rybářského svazu, pořádají pro děti z Arkádie setkání u vody. Jde o rybářské závody.

Město Lübeck u pobřeží Baltského moře na jihovýchodě německé spolkové republiky Šlesvicko-Holštýnsko a příroda v jeho okolí

Německo, země pštrosů. Nanduy potkáte v lesích Šlesvicka-Holštýnska

Šlesvicko-Holštýnsko je takové německé pokračování Dánska. Země rovná jak dlaň s občasnými menšími vrchy, obklopená z jedné strany Severním a z druhé Baltským mořem. V případě nejkrásnějšího a v minulých staletích nejvýznamnějšího šlesvického města Lübeck stačil kromě delty řeky Trávy jen několik desítek metrů vysoký pahorek, aby se stal místem pro umístění opevněného města. Nejdříve slovanského, ano, až sem sahalo slovanské osídlení v devátém a desátém století, a pak německého, byť občas patřícího pod Dánsko.

Žáci 1. C a 2. C z 2. ZŠ Beroun se vydali do školy v přírodě do Smetanovy Lhoty u Písku.

Prvňáčci z 2. ZŠ Beroun vyrazili na školu v přírodě do Smetanovy Lhoty u Písku

/FOTOGALERIE/ Žáci 1. C a 2. C z 2. ZŠ Beroun se vydali do školy v přírodě do Smetanovy Lhoty u Písku. Zájezdový autobus nás dovezl až do moderně vybaveného tábora. Děti se rozdělily do skupin, měly své názvy, vlajky a pokřiky. Učili jsme se rozdělávat oheň na táborovém ohništi. Sportovní den prověřil pohybové dovednosti dětí, všichni obdrželi diplomy, medaile a drobné odměny.

I tohle je krása turistické oblasti Budějovicko.

KVÍZ: Jižní Čechy a příroda. Poznáte krásná a oblíbená výletní místa?

Nádhernou přírodou, nad kterou se často až tají dech, se mohou chlubit jižní Čechy. Nad krásami lesů, rybníků i skal, které najdete v našem novém rychlokvízu, se až tají dech. Přijměte proto pozvání k rychlému virtuálnímu výletu a otestujte svou znalost desítky jihočeských míst, která jsme pro vás vybrali.