Kreativ

ŠTÍTEK: příroda

Technický stav mostu Červeňák není dobrý, konstrukci doplnily bariéry proti vstupu chodců

Zákaz vstupu a bariéra proti chodcům. Červeňák má špatnou statiku, není bezpečný

Pardubice chtěly znovu zprovoznit most Červeňák, který je v přírodní lokalitě bývalého vojenského prostoru. Pardubičtí radní chtěli lidem usnadnit návštěvu této přírodní lokality. Cestu do divoké přírody nedaleko centra města by zájemcům zjednodušil právě most Červeňák. Místo zpřístupnění ale na mostě vyrostla bariéra a lidé na most nesmí. Podle radnice by bylo velmi nebezpečné se po mostě pohybovat. Most může kdykoliv spadnout.

V oblibě je dekorace z přírodního materiálu, který můžeme najít kolem sebe v přírodě.

Vyrobit si dušičkový věnec není žádná věda. Dekorace jsou zdarma v přírodě

Domácí výroba věnců se nemusí týkat jen adventních, po jejichž aranžmá sahá dnes už nejedna hospodyňka. Vyrobit doma lze totiž i dušičkové věnce, které v obchodech mohou přijít i na stovky korun. Zkušené květinářky a zahradnice potvrzují, že to není žádná věda a lidé si mnohdy vystačí s tím, co najdou i běžně v přírodě.

Dušičkový věnec domácí výroby za pár korun.

Jak ušetřit? Dušičkový věnec skoro zadarmo. Inspirace a rady pro domácí výrobu

/FOTOGALERIE/ Malý a žádná sláva na pohled za dvě stovky, velký hezky nazdobený za sedm set i více korun. Dušičkové věnce jsou na trzích i v květinářstvích v bohaté nabídce, jejich ceny ale stále stoupají. Přitom stačí v podzimní přírodě natáhnout ruku - a máte spoustu materiálu zadarmo. Co ještě potřebujete k domácí výrobě? Korpus na věnec, který stojí kolem třiceti korun, tavnou pistoli a  hodně nadšení i trošku trpělivosti. Inspirujte se.

Dušičkový věnec domácí výroby za pár korun.

Jak ušetřit? Dušičkový věnec skoro zadarmo. Inspirace a rady pro domácí výrobu

/FOTOGALERIE/ Malý a žádná sláva na pohled za dvě stovky, velký hezky nazdobený za sedm set i více korun. Dušičkové věnce jsou na trzích i v květinářstvích v bohaté nabídce, jejich ceny ale stále stoupají. Přitom stačí v podzimní přírodě natáhnout ruku - a máte spoustu materiálu zadarmo. Co ještě potřebujete k domácí výrobě? Korpus na věnec, který stojí kolem třiceti korun, tavnou pistoli a  hodně nadšení i trošku trpělivosti. Inspirujte se.

Brøndby Haveby, Kodaň - kruhové zahrady navržené dánským zahradním architektem Erikem Mygindem.

Bydlení jako na kousku pizzy. Připomíná scénu ze sci-fi, ale je opravdové

Tady to vypadá jako bydliště osadníků na obydlené planetě hluboko ve vesmíru. A nebo na klínku pizzy. Něco podobného napadá mnohé poté, co spatří záběry lokality Garden City v Brøndby nedaleko dánského hlavního města Kodaň. Zvláště při pohledu shora, kdy sestava do kruhů umístěných domů vypadá jako scéna vystřižená ze sci-fi filmu.

Největší filmový festival zimních sportů v České republice inspiruje návštěvníky k přemýšlení o smyslu cestování

Filmový festival zimních sportů inspiruje k přemýšlení o smyslu cestování

Blíží se další ročník festivalu Snow Film Fest. Od 20. října do 31. prosince se uskuteční již dvanáctý ročník tohoto filmového festivalu, který přinese osm snímků od českých i zahraničních autorů. Stejně jako každý rok se promítání koná ve více než stovce kin, kaváren a kulturních domů po celé České republice a na Slovensku.

Muzeum Krkonoš otevře 1. listopadu

Muzeum Krkonoš otevře 1. listopadu

Největší expozice o Krkonoších na světě! Tímto přídomkem se pyšní nové Návštěvnické centrum Krkonošského národního parku – Muzeum Krkonoš, které se veřejnosti otevře 1. listopadu. Představí návštěvníkům příběh Krkonoš, a to s ohledem na jedinečnou přírodu i ve vztahu k soužití přírody a člověka.

Vojáci přivezli dětem na ukázku i vojenskou techniku.

Znáte pravidlo tří? Školáci z Pardubicka prošli i minovým polem

Děti se dozvěděly spoustu zajímavých a hlavně užitečných informací o přežití v přírodě. Například jak se zorientovat v neznámém prostředí a najít sever bez použití kompasu. Vojáci žákům také ukázali, jak poskytnout první pomoc. Nabitý program tvořily přednášky i názorné ukázky, během kterých si děti vše mohly vyzkoušet v praxi.

Zajímavá výmalba vzniká na zdi u továrních hal na Ostrově u Stříbra.

Nový street art na Ostrově u Stříbra: Slunce, voda, pára a další symboly přírody

Slunce, voda, pára, lokomotiva, mikroskop, meziplanetární těleso a další výjevy, vše obklopené zeleným listovím. Neobvyklá výmalba vzniká na zdi podél příjezdové komunikace k branám do areálu nových továrních hal na Ostrově u Stříbra. Street art mohou vidět nejen přijíždějící zaměstnanci, ale také řidiči jedoucí od Ostrova k Heřmanově Huti.

Projekt POKOS pokračuje na Olomoucku.

V jednotě je síla. Projekt POKOS pokračuje. Vojáci zavítali do Všechovic a Úsova

VIDEO/ Ve dnech 11. a 12. října zavítali zástupci Odboru komunikace Ministerstva obrany s projektem Příprava občanů k obraně státu (POKOS) a s vojáky ze 7. mechanizované brigády na základní školu ve Všechovicích a na základní školu v Úsově. Děti z obou škol se dozvěděly, jak je důležité táhnout za jeden provaz, jak přežít v přírodě nebo jak se stát profesionálním vojákem.

Ve Vrchlabí bylo ve středu 18. října slavnostně otevřeno Návštěvnické centrum KRNAP - Muzeum Krkonoš.

VIDEO: Krkonošský park otevřel návštěvnické centrum. Má velmi netradiční vstup

/FOTOGALERIE/ Správa Krkonošského národního parku ve středu slavnostně otevřela ve Vrchlabí Návštěvnické centrum KRNAP - Muzeum Krkonoš za 340 milionů korun v areálu bývalého augustiniánského kláštera. Události, která je vrcholem letošních oslav 60. výročí založení Krkonošského národního parku, se zúčastnil ministr životního prostředí Petr Hladík. 

Ve Vrchlabí bylo ve středu 18. října slavnostně otevřeno Návštěvnické centrum KRNAP - Muzeum Krkonoš.

VIDEO: KRNAP otevřel ve Vrchlabí návštěvnické centrum. Má velmi netradiční vstup

/VELKÁ FOTOGALERIE/ Správa Krkonošského národního parku ve středu slavnostně otevřela ve Vrchlabí Návštěvnické centrum KRNAP - Muzeum Krkonoš za 340 milionů korun v areálu bývalého augustiniánského kláštera. Události, která je vrcholem letošních oslav 60. výročí založení Krkonošského národního parku, se zúčastnil ministr životního prostředí Petr Hladík. Muzeum Správy KRNAP bylo kvůli rekonstrukci zavřené od října 2017. Pro veřejnost se zpřístupní ve čtvrtek 19. října při Dni otevřených dveří, oficiální otevření přijde začátkem listopadu. Vstupenka do Muzea Krkonoš bude platit dva dny, stojí 200 Kč.

Pardubičtí hokejisté a fanoušci uklízeli společně s organizací Bordel z lesa nepořádek v okolí Chrudimi.

Bordel z lesa opět zmizel. Dynamo potřetí uklízelo, tentokrát v Chrudimi

Víc než hokej. S tímhle motem vstoupilo Dynamo Pardubice do letošní sezony. Tento východočeský klub opět ukázal, že tomu tak je a společně s organizací Bordel z lesa a fanoušky uklidili odpadky v přírodě, tentokrát v Chrudimi. Akce se zúčastnili hráči Dynama B, kteří právě v Athénách východních Čech hrají své domácí zápasy. 

Kladenský biopark otevřel brány.

Unikátní biopark v Kladně otevřel své brány. Na hosty teď čeká i vodárenská věž

/FOTO, VIDEO/ V areálu bývalých kladenských kasáren byl otevřen unikátní biopark, kde se nacházejí dětská hřiště, jezírko, mokřad nebo vyhlídková věž. Návštěvníkům nabízí i řadu informací o koloběhu vody v přírodě a různých ekosystémech. S mobilní aplikací se lze navíc dozvědět zajímavosti o šedesáti různých rostlinách. Park, ve který se proměnil dříve nevyužívaný pozemek, se na noc zavírá.

Alena Zárybnická je česká meteoroložka, moderátorka a dramaturgyně.

Předpovědi testuji na vlastní kůži, říká legendární rosnička Alena Zárybnická

Na obrazovkách České televize ji vídáme jako seriózní dámu v kostýmku, a přestože přináší předpověď počasí, snad nikdo by si ji netroufl nazvat „televizní rosničkou“. Alena Zárybnická má však ještě jednu stránku – dobrodružnou, skoro by se chtělo říct tuláckou. O tom, co má společného příroda, sport a předpověď počasí, jsme si povídaly na vzdálenost šesti set kilometrů. V tuto roční dobu totiž meteoroložka a moderátorka tradičně vyráží na dovolenou v obytném voze.

Červená Voda otevřela unikátní interaktivní muzeum.

Červená Voda otevřela v bývalém kině unikátní muzeum. Podívejte se

V Červené Vodě na Orlickoústecku mají nové interaktivní Červenovodské muzeum paměti a přírody. Nachází se v bývalém kině. Součástí expozice v příhraniční obci jsou mimo jiné videonahrávky projektu Paměti národa, na jehož vzniku se podíleli i žáci místní základní školy. Muzeum má jedinečnou oboustrannou interaktivitu – obyvatelé Červené Vody mohou výstavu doplnit o obrazy ze života obce nebo vzpomínky.

Ze sousedského setkání „Chlebské moštování“ u Obecného domu v Chlebích.

Z ožehavého tématu se podařilo udělat sousedské setkání s krásnou atmosférou

/FOTO/ Zajímavý nápad zrealizovali ve Chlebích. Jeho výsledkem bylo v neděli 1. října sousedské setkání s názvem Chlebské moštování. Předcházelo mu česání jablek, které v obci a okolí uspořádal nově vzniklý spolek Český svaz ochránců přírody Rozkvetlé Chleby ve spolupráci s kroužkem mladých hasičů z Budiměřic a Šlotavy.

Dobrodružná výprava do podzimní přírody.

Holešovští pionýři se vydali na dobrodružnou výpravu do podzimní přírody

Pionýři také zahájili letošní pionýrský rok. V září se uskutečnilo potáborové setkání, úvodní schůzky v klubovně a také jsme se zapojili do akce Ukliďme Česko. První letošní výprava do přírody se uskutečnila v sobotu 7. října 2023. Od pionýrské klubovny jsme se vydali přes Žopy na hrad a hrádeček do Přílep.

Jednatel jihomoravské firmy roku, Sonnentoru z Čejkovic, Josef Dvořáček (vpravo) s vítězným živnostníkem Tomášem Jaroškem.

Čaj s příběhem prospívá zdraví i přírodě. Čejkovický Sonnetor získal zlato

/VIDEO/ Nejlepší firma Jihomoravského kraje voní bylinkami a kořením. Výrobu čajů ze surovin z ekologického zemědělství se zážitkovými exkurzemi v podání čejkovického Sonnentoru umístili porotci na nejvyšší, zlatý stupínek PwC Firmy roku 2023 na jižní Moravě. „Z celého slavnostního večera jsem získal novou energii do podnikání. Zároveň je to odměna za dlouhodobou práci a za vytrvalost,“ řekl Deníku jednatel jihomoravské firmy letošního roku, čejkovického Sonnentoru, Josef Dvořáček.

Pavouci jsou užiteční tvorové, bydlet s nimi ale většina lidí nechce.

Chcete se zbavit pavouků? Poradíme vám, jak je odradit a udržet mimo váš domov

Pavouci jsou vítanými hosty na zahradě, kde nás zbavují škůdců. Představa, že by se tento osminohý nezvaný návštěvník usadil u vás doma, ale většinu lidí neláká. Kde se v domě berou pavouci a jak se jich zbavit? Víte, co nemají pavouci rádi? Co můžete udělat, abyste odradili pavouky od pobytu u vás doma, aniž byste použili chemii nebo je zabíjeli?

Liška obecná Lukáš. Adopce na dálku stojí 3500 korun za rok.

Chcete mě? Adopce nakrmí v Pavlově lišku nebo orla. Nahlédněte do galerie

Projekt adopce či kmotrovství pomáhá záchranné stanici v Pavlově na Havlíčkobrodsku zajistit péči každoročně pro stovky nalezených, nemocných a postižených zvířat. Zvíře si adoptivní „rodiče“ nemohou odnést domů, ale pravidelně přispívají na jeho krmení. Za to obdrží adopční certifikát.

V Brně probíhá EKOFILM. Festival pro milovníky přírody a filmů

V Brně probíhá EKOFILM. Festival pro milovníky přírody a filmů

Brněnská kina tento týden (5.-8. října) ovládnou světové filmy o přírodě. V Kině Art, ve Velkém Špalíčku, v sále radnice městské části Brno-střed a na dalších místech totiž proběhne EKOFILM, nejstarší festival filmů o přírodě v Evropě. Vstup na všechny filmy i besedy je zdarma a na své si příjdou i rodiny s dětmi.

Házenkářská reprezentantka Markéta Šustáčková

Vysněné angažmá. Šustáčková vypráví o Norsku: Jsem nadšená nejen z přírody

Přestup plný kontrastů. Házenkářská reprezentantka Markéta Šustáčková vyměnila soutěž individualit za kolektivní ligu, boj o záchranu za útok na medaile, žhavé fanoušky za tiché i mírné podnebí za chladné. Šestadvacetiletá pravá spojka po třech letech opustila francouzský Saint-Amand Handball a už válí v norském Molde Elite. „Plním si svůj sen,“ říká a vyhlíží ostrou reprezentační bitvu (11. října, 17:15) s Finskem.

Ilustrační foto

Jak to vypadá s vlky v Krkonoších?

Vlk je v Krkonoších doma. Od počátku tohoto roku, kdy se vlci začali v Krkonoších intenzivněji objevovat, lze téměř s jistotou konstatovat, že se Krkonoše opět staly domovem vlků.

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou navštívili v úterý odpoledne Blanensko. Nejprve zamířili na besedu se starosty do Domu přírody Moravského krasu.

Prezident Petr Pavel se ženou navštívili Moravský kras. Místo prověřila Nastěnka

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Policejní auta, ochranka, hloučky turistů s fotoaparáty a novináři. Všichni v úterý před čtvrtou odpoledne čekali před Domem přírody Moravského krasu na příjezd prezidentské kolony limuzín. Prezident Petr Pavel s manželkou Evou přijeli na Blanensko z Brna, kde dopoledne zahájili dvoudenní návštěvu Jihomoravského kraje.

Přední český mykolog JIří Polčák.

Babičce říkali „tulačka“. Houbařskou vášeň jsem zdědil po ní, říká Jiří Polčák

/ROZHOVOR/ K toulkám po lesích Valašska a poznávání přírody přivedla Jiřího Polčáka jeho babička. Protože každé ráno vyrážela do lesa a vracela se buď s košíkem plným hub nebo lesními plody, přezdívali jí doma „tulačka“. Toulavé boty má, jak sám přiznává, i přední český mykolog a preparátor Muzea Komenského v Přerově v jedné osobě Jiří Polčák. Lásku k přírodě prý zdědil po ní.

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou navštívili v úterý odpoledne Blanensko. Nejprve zamířili na besedu se starosty do Domu přírody Moravského krasu.

Prezident Petr Pavel s ženou v Moravském krasu: projeli se i turistickým vláčkem

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Policejní auta, ochranka, hloučky turistů s fotoaparáty a novináři. Všichni v úterý před čtvrtou odpoledne čekali před Domem přírody Moravského krasu na příjezd prezidentské kolony limuzín. Prezident Petr Pavel s manželkou Evou přijeli na Blanensko z Brna, kde dopoledne zahájili dvoudenní návštěvu Jihomoravského kraje.

Strážci jsou pomocnou rukou pro návštěvníky a zároveň dbají na to, že lidé dodržují předpisy. Většina návštěvníků skal je respektuje, přesto ale mají hlídky stráže přírody práce dost

Přírodu brání i pěstmi. Strážci přírody čelili v Adršpachu agresivním turistům

Ve fyzickou potyčku vyústil na začátku týdne incident v Adršpašských skalách. Jeho aktéry byli dva návštěvníci skal a strážci přírody. Výletníci nerespektovali pravidla chování v národní přírodní rezervaci a verbální přestřelka vyústila v napadení jednoho ze strážců, kterému přispěchal na pomoc jeho kolega. Strhla se bitka, při níž se objevila i krev.