Kreativ

ŠTÍTEK: příroda

Samička sambara skvrnitého.

FOTO: V liberecké zoo se po celý rok radovali z nových přírůstků. Podívejte se

Mládě supa hnědého, vzácný sambar skvrnitý či mládě osináků afrických patřily k přírůstkům, které se narodili v liberecké zoologické zahradě během tohoto roku.  Zatímco některá zvířata zde zůstanou, jiná budou po odchování vypuštěna do živé přírody. K první polovině prosince přibylo v zoo pod Ještědem 272 přírůstků. Pojďte si prohlédnout ta nejvýznamější zvířata. 

Mokřady Jablonné jsou unikátním projektem, kde organizace Čmelák na zanedbaném místě plném skládek vybudovala soustavu devíti různě velkých tůní.

Organizace Čmelák děkuje 600 dobrovolníkům za fyzicky náročnou práci v kraji

Sekání a hrabání luk, čištění tůní, opravy oplocenek nebo sázení stromků - to jsou hlavní z mnoha aktivit, kterým se v tomto roce věnovalo bezmála 600 dobrovolníků po celém Libereckém kraji u organizace Čmelák. „Jejich činnost je naprosto nezbytná pro udržení a rozvoj cenných přírodních lokalit,“ uvedla organizace Čmelák ve své tiskové zprávě.

Cítíte, jak se vás zmocňuje stres? Existují způsoby, které pomáhají nastupující stres rychle odbourat

Jak se zbavit stresu? Šesti jednoduchými způsoby jej odbouráte do pěti minut

Hlavně žádný stres! Snadno se to říká, ale i když se snažíte řešit věci s klidem, občas se pár nezdarů sejde: nepříjemnost v zaměstnání, rozbitá pračka, pocit, že nic nestíháte… A tlak předvánočního období situaci rozhodně nezlepšuje. Snadno se tedy může stát, že najednou ucítíte, jak vám buší srdce, potí se vám dlaně a nevíte, jak dál. Existují však aktivity, které pomáhají nastupující stres rychle odbourat. Možná některá z nich pomůže i vám. Proč je stres škodlivý? Jak mu předcházet? A jak se ho zbavit?

Na opravenou cestu na Šerlich kraj 1. prosince vyslal kontrolní autobus.

Solit, nebo nesolit? Spor o silnici na Šerlich hýbe horami. Rozhodne se za týden

Když se krajští silničáři rozhodli požádat o výjimku a solit čtyřkilometrový úsek horské silnice číslo 311 z Deštného v Orlických horách na Šerlich, obyvatelé z okolí i tamní chalupáři začali protestovat. Obávají se poškození vzácné horské přírody a pochybují, že je tam takové opatření potřeba. Správa Chráněné krajinné oblasti Orlické hory však s krátkodobým solením souhlasí.

Každý šperk je naprostý originál. „Líbí se mi představa, že má každý možnost vybrat si stejně unikátní kousek, jako je on sám,“ říká talentovaná umělkyně

Okouzlila by i Legolase. Mladá umělkyně tvoří šperky jako ze světa elfů

Při pohledu na Barboru Šiňorovou si už jistě nejeden člověk položil otázku, jestli přeci jen neexistují lesní víly. Éterická mladá žena totiž působí, jako by pocházela z jiného, něžnějšího, světa. A stejný dojem jako ona sama vyvolávají v pozorovateli i šperky a doplňky, které vytváří.

Jiří Červenka odpovídal na otázky dětí z pátých tříd.

Ašské lesy odměnily nejlepší sběrače

Přes dvě tuny kaštanů nasbíraly děti ze Základní školy Okružní Aš. Vedení firmy Ašské lesy odměnilo nejpilnější děti sladkostmi. Škola si pochvaluje přirozené vedení dětí k lásce k přírodě.

„Tady držím v ruce svou novou knihu. Bylo to dva dny před porodem. Takže se mi v červenci vlastně narodila dvě miminka,“ říká Tereza

Až po roce v bolestech našla psycholožka cestu k uzdravení. Teď radí, jak na to

Všichni pořád někam spěcháme. Když ne doslova, tak alespoň v hlavě, kde se sami honíme neodbytnými myšlenkami. Výsledkem všeobecného kultu rychlosti a zaneprázdněnosti je pak soustavný stres. A ten každému způsobuje řadu duševních i tělesných potíží. Co takhle dát si předsevzetí, že to v novém roce už budeme dělat jinak, a tím se uzdravíme? Toto radí svým klientům psycholožka Tereza Škorupová z Ostravy, která si sama prošla těžkou nemocí. Ta jí ukázala cestu k uzdravení.

Vyhlášení vítězů 19. ročníku projektu Dětský čin roku.

Mladí hrdinové. V Praze se uskutečnilo vyhlášení projektu Dětský čin roku

Vítězové 19. ročníku projektu Dětský čin roku byli vyhlášeni na Staroměstské radnici ve čtvrtek 7. prosince. Od patronů převzali ocenění za své hrdinské činy, za které mohou být vzorem nejen pro své vrstevníky, ale i pro dospělé. Ze sedmi soutěžních kategorií tři ovládly děti ze Středočeského kraje. 

Proso i pšenice přiláká hejna vrabců.

Chcete přilákat ke krmítku více ptáků? Odborník radí, co do něj nasypat

Do krmítek dávají lidé ledacos. Ovšem o tom, že jsou některé potraviny pro ptáčky nevhodné, není pochyb. Pak jsou tu také potraviny, které ptákům prospívají a rádi se jimi nechají přilákat právě do vašeho krmítka. Tedy pokud jim je nabídnete. Odkdy ptáky přikrmovat, které druhy ptáků můžete v zimě v krmítku spatřit a co do krmítka nasypat, aby se to u vás druhy jen hemžilo? Poradí vám i Libor Šejna, vedoucí Záchranné stanice živočichů Makov.

Ilustrační foto

V okolí přezimovacích obůrek zavládne klid

Jelen lesní je největší savec Krkonoš. Na české straně hor žije přibližně 650 jedinců. Pokud v zimě nemá ve volné přírodě dostatek potravy, působí škody v lese, především na přirozeném zmlazení. Jako prevence těchto škod v Krkonoších slouží 18 přezimovacích obůrek, kde je zvěř v zimě uzavřena. Aby měla klid, na 19 cestách vedoucích v těsné blízkosti nebo skrz tyto obůrky a krmeliště vydává Správa KRNAP každý rok zákaz vstupu. Ten platí od 1. prosince do 30. dubna.

Zimní táboření na Policku má 60letou historii. Tak ideální sněhové podmínky jako letos jim příroda ale nenadělila už deset let.

Dočkali se! K 60. výročí Zimního táboření na Hvězdě nadělila příroda sníh a mráz

Svou vstřícnou tvář po dlouhých deseti letech ukázala příroda táborníkům, pro něž sníh a mráz tvoří ty správné podmínky. První tři prosincové dny budou patřit jubilejnímu 60. ročníku Zimního táboření na Hvězdě, které pořádá polický Klub přátel turistiky. Podle organizátora Petr Scholze totiž takto výborné zimní podmínky byly před deseti lety, kdy zimní táboření slavilo půl století.

Žáci Základní školy Zdíkov a žáci německé školy v Hohenau se opět setkali, tentokrát v přírodě.

Děti ze Šumavy a z Bavorska se setkaly v přírodě

Žáci Základní školy Zdíkov a žáci německé školy v Hohenau se opět setkali. Díky projektu Sportovní den v přírodě a finanční podpory Fondu budoucnosti prožili společné chvíle zdravého sportování, pobytu v přírodě a dalšího navazování nových přátelství se svými vrstevníky ze zahraničí.

Jevišovičtí zvou obyvatele i návštěvníky zpátky na zem

Jevišovičtí zvou obyvatele i návštěvníky zpátky na zem

Zatímco je akutálně v kurzu budování stezek v kurunách stromů či visutých mostů, v Jevišovicích na Znojemsku zvou místní i turisty zpátky na zem. Berou to jako návrat ke kořenům, a to doslova. Nově totiž vybudovali, díky dotaci z Jihomoravského kraje, naučnou stezku údolím Jevišovky.

Chalupa v srdci Novohradských hor se dočkala přestavby. Nyní patří mezi kouzelná místa z projektu Amazing Places.

Na chalupě Svébohy je božsky. Voní dřevem, přírodou a oplývá klidem bez lidí

Původně rozestavěnou hrubou stavbu koupili v roce 2017. Zaujala je zejména lokalita v srdci Novohradských hor. Přestavba „k dokonalosti“ tak, aby objekt opisoval představy majitelky Veroniky Nemravové, trvala asi dva roky. Nyní chalupa Svébohy patří díky své jedinečnosti i do projektu Amazing Places. Podívejte s Deníkem na místo a přečtěte si příběh dřevostavby.

Pokud záměr dopadne, projekt za dvacet milionů korun může být během pár týdnů zahájen. Podpořily ho i známé osobnosti.

Záchranná stanice Pasíčka shání peníze na rozletovou voliéru. Ta v Česku chybí

/FOTO, VIDEO/ Záchranná stanice hendikepovaných zvířat Pasíčka v Boru u Skutče na Chrudimsku je třetí největší v Česku a ročně ošetří 1800 poraněných tvorů. Na rozdíl od jiných stanic má k dispozici velkou rozletovou voliéru pro dravce, která slouží i pro "přespolní" opeřence. Ale její kapacita už nestačí, zranění ptáci do azylu Pasíček totiž míří ze všech koutů republiky. Aby mohla záchranná stanice dál bez omezení fungovat, potřebuje postavit nové rehabilitační voliéry. K realizaci projektu za 20 milionů korun jí chybí milion korun. Na konto veřejné sbírky platfotmy donio.cz však peníze přibývají pomalu.

Slunéčka nás zbavují zahradních škůdců, bydlet s nimi ale nechceme.

Roztomilí broučci? Invazi berušek zabraňte včas, mohou se jich k vám drát stovky

Se svými zářivými barvami a výraznými skvrnami jsou mezi brouky nepřehlédnutelné. V létě berušky nadšeně vítáme, protože nás zbavují otravných zahradních škůdců. Na podzim nás už ale mšice netrápí, zato berušky, které při hledání úkrytu před zimou vtrhnou do našich domovů, jsou rázem nevítaným hostem. Co dělají berušky v zimě? Jak vypadá kousnutí od berušky? A dá se zbavit slunéčka východního, které je u nás vetřelcem?

Rybník Prádlo je po výlovu vypuštěn a jeho dno odkrylo prázdné obaly od brokových zbraní. Další leží na dřevěné lávce a plošině.

Lovci na rybníce Prádlo stříleli kachny, patrony po nich zůstaly ležet v přírodě

Překvapivý pohled se naskytl o víkendu příchozím k rybníku Prádlo nedaleko Boru na Tachovsku. V bahně po výlovu vypuštěného rybníka, okolo dřevěné lávky a na dřevěné plošině, kterou je lávka vedoucí doprostřed rybníka zakončena, se povalují prázdné patrony z brokovnice s nápisem Klatovské rybářství. Kdosi zde střílel a plastové obaly od brokových nábojů neodklidil, přestože na lávce stačilo se sehnout, obaly sebrat a odnést.

Dětské balanční hřiště.

Dětské balanční hřiště vítězem letošního participativního rozpočtu ve Vsetíně

Projekt Pavly Studenské s názvem Balanční hřiště pro radost se stal vítězem letošního čtvrtého ročníku participativního rozpočtu města Vsetín. Smyslem záměru je vybudování dřevěného balančně-lezecko-překážkového hřiště v přírodě, které umožní rozvíjet všestranné pohybové dovednosti dětí. Radnice nyní ve spolupráci s autorkou vítězného projektu vybírá nejvhodnější lokalitu k umístění hřiště.

Zrušme KRNAP!

Dokument k 60 výročí: Zrušme KRNAP!

Zrušme KRNAP! je název krátkometrážního dokumentárního filmu, který u příležitosti 60. výročí založení našeho nejstaršího národního parku natočil přírodovědec a fotograf Petr Jan Juračka se svým týmem. Slavnostní premiéra proběhla v pražském kině MAT za přítomnosti náměstka ministra životního prostředí Tomáše Tesaře, předsedy Svazku měst a obcí Jana Sobotky a dalších významných hostů.

Mokřady Jablonné jsou rájem pro lidi i přírodu.

FOTO: Mokřady v Jablonném na Liberecku jsou rájem pro lidi i přírodu

Z původně zanedbaného místa plného černých skládek vybudovala nezisková organizace Čmelák harmonické místo pro lidi i přírodu. Soustava osmi různě velkých tůní, zamokřené oblasti i lužní olšový les včetně dvou potoků jsou v Jablonném na Liberecku ukázkou zadržování vody na šesti hektarech krajiny tam, kde si to příroda sama žádá. Svůj nový domov zde našlo mnoho druhů vzácných a ohrožených rostlin a živočichů.

Během podzimního kola úklidů kampaně Ukliďme svět uklidilo přes šest tisíc dobrovolníků více než 10 tun odpadu

OBRAZEM: Ukliďme svět. Dobrovolníci po celém Česku uklidili mnoho tun odpadu

Během podzimního kola úklidů kampaně Ukliďme svět uklidilo přes šest tisíc dobrovolníků více než 10 tun odpadu. Úklidy však pokračují dál a my vítáme každého dobrovolníka. Můžete se přidat k některému z úklidů na mapě nebo si registrujte vlastní akci pomocí jednoduchého formuláře. Možná je i zpětná registrace.

Ester Hotová z Brna vytváří z těl mrtvých zvířat umělecká díla.

Dáma z Brna sbírá mumie, kosti zvířat a mrtvý hmyz. Vytváří z nich umělecká díla

Příroda a její obyvatelé ji fascinovaly již od útlého věku. Ester Hotová z Brna sbírá nejen staré i nové encyklopedie s nádhernými ilustracemi s tematikou přírody, ale také mrtvé brouky, motýly, kosti, a dokonce mumie. Kromě postupného vytváření klasické sbírky z nich dělá kontroverzní umělecká díla, především takzvané shadowboxy.

Během podzimního kola úklidů kampaně Ukliďme svět uklidilo přes šest tisíc dobrovolníků více než 10 tun odpadu.

Dobrovolníci po celém Česku opět uklidili s akcí Ukliďme svět mnoho tun odpadu

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Během podzimního kola úklidů kampaně Ukliďme svět uklidilo přes 6 000 dobrovolníků více než 10 tun odpadu. Úklidy však pokračují dál a my vítáme každého dobrovolníka. Můžete se přidat k některému z úklidů na mapě nebo si registrujte vlastní akci pomocí jednoduchého formuláře. Možná je i zpětná registrace.

Iluminace rukopisu Historia Regum Britanniae z 15. století zobrazuje krále Britů Vortigerna a římsko-britského válečného vůdce Ambrosia Aureliana, sledující boj mezi červeným a bílým drakem

Vídali naši předci létat nad českou kotlinou draky? Kroniky svědčí o tom, že ano

Rudě žhnoucí polární záře, která se začátkem minulého týdne objevila nad Českou republikou, připomněla některé tajemné jevy popisované v kronikách. Máme-li věřit zápiskům dávných českých kronikářů, například Kanovníka vyšehradského či Mnicha sázavského, pak naši předci vídali na obloze obludy podobné draku. Šlo o přírodní úkazy podobné tomu z minulého týdne? Nebo se mytický svět opravdu protnul s realitou?

Aktivisté z klimatického hnutí Letzte Generation poničili červenou barvou Braniborskou bránu

ČERNÁ A BÍLÁ: Může menšina omezovat většinu?

Jsme rozděleni. Pořád se hledáme. O mnohá témata se hádáme do krve. Spory jsou užitečné, pokud vedou k řešení. K řešení nevede, když se místo důvodů užívá demagogie. Deník chce hrát vždycky fér a pro vás. Proto na této straně přinášíme shrnutí argumentů obou stran sporů, které nenechávají nikoho lhostejným. Hledáme nezaujatě, na základě poctivé analýzy. Prosím, vyberte si. Budeme rádi, když nám své důvody napíšete na e‑mailovou adresu nazory@denik.cz.

Projekty oceněné v rámci soutěže Adapterra Awards: Green Port Strašnice.

Obrazem: Green Port Strašnice vyhrál soutěž ministerstva životního prostředí

Velmi dobře připraven na klimatickou změnu, tedy na oteplování, extrémní sucho či přívalové deště, je v Praze developerský projekt Green Port ve Strašnicích; v okolí to pak platí pro permafarmu Jagava na Mladoboleslavsku. Upozornilo na to ministerstvo životního prostředí v souvislosti s výsledky letošní soutěže Adapterra Awards. Hlavní město pak ještě oceňuje další projekt, který stojí za pozornost: hospodaření s vodou v Toulcově dvoře.

Roztomilý lenochod visí na větvi stromu.

KVÍZ: Z přírodopisu pro II. stupeň ZŠ. Kdo dostane jedničku?

Děti ve školních lavicích během hodin přírodopisu získávají spoustu informací o živé i neživé přírodě. Myslíte si, že byste v pohodě v testu o přírodě uspěli? Ověřte si své znalosti z přírodopisu pro žáky II. stupně základních škol.

Otužování mi dobíjí baterky. Důležité je poslouchat tělo, říká Petra Hromádková z Blanska.

Otužování mi dobíjí baterky. Poslouchám tělo, říká Petra Hromádková z Blanska

/FOTO, VIDEO/ Blanenská přehrada Palava je v teplých měsících v obležení plavců. Na podzim tu ale narazíte už jen sem tam na rybáře zachumlaného v zimní bundě. Po hladině plave hejno kačen a přes hráz občas přejde pár lidí na procházce. Jít si zaplavat? Br, do takové ledárny, máte rozum? Petra Hromádková z Blanska to má nastavené jinak. Jak se začne voda v závěru roku ochlazovat, je ve svém živlu.

Záchranná stanice Bartošovice, květen 2023.

Záchranná stanice zvířat na Novojičínsku slaví výročí. Existuje už čtyřicet let

Slavnostně byla otevřena 28. října 1983 jako Stanice pro záchranu dravců a sov. Už před tím ale tehdejší personál pečoval v provizorních podmínkách o celkem 263 zvířat. Zejména dravců a sov, ale byla tu také volavka popelavá, ťuhýk obecný, havran polní, labuť a ježek. Málokdo tehdy tušil, že zařízení v Bartošovicích bude jednou nejstarším svého druhu ve střední Evropě.

Stromořadí v Jeronýmově ulici v Lounech má padnout kvůli kanalizaci a vodovodu.

Stromořadí v Lounech by mohla zachránit soutěž Alej roku. Titul chtějí i Kryry

Není nejkrásnější ani nejdelší, zřejmě nebylo svědkem zásadních historických událostí. Přesto je lipové stromořadí v Jeronýmově ulici v Lounech pro místní občany velmi důležité. Brání ho před plánovaným vykácením peticemi a nově ho nominovali i do prestižní soutěže Alej roku. O titul usiluje také kaštanová alej v Kryrech na Podbořansku.