Kreativ

ŠTÍTEK: příroda

Den Země nabídl návštěvníkům pestrý program.

Den Země 2024 ve Znojmě. U Louckého kláštera účastníci oslavovali přírodu

/VIDEO/ Poznávat zvířata nebo stromy, vyzkoušet si řezání pilkou nebo postavit věž ze dřeva. Taková lákadla nabídli pořadatelé Dne země ve Znojmě. Konal se minulý týden v areálu v blízkosti Louckého kláštera a řeky Dyje. Akci plnou zábavy a vzdělání pořádaly Městské lesy Znojmo pod záštitou města Znojma. Informoval o tom v tiskové zprávě tiskový mluvčí znojemské radnice Pavel Kovařík.  

V těžbou zničené krajině Karvinska, která po letech regeneruje, hnízní  největší dravec v Česku - orel mořský.

Přírodní rarita v Karviné. Zahnízdil zde vzácný obrovský orel mořský

Dlouhé roky těžce zkoušená příroda na Karvinsku, roky devastovaná těžbou uhlí, se po pár desetiletích klidu vzpamatovává a znovu oplývá florou i faunou. Důkazem budiž hnízdiště orla mořského, vzácného a chráněného druhu dravce, který před několika lety zahnízdil v odlehlých místech, kde stávala původní Karvinná. To vše díky nepřítomnosti člověka v těchto místech a absenci dalších rušivých vlivů.

Ilustrační foto

Slavíme Den Země

Oslavy Dne Země každoročně připadají na 22. dubna. Letos kromě řady akcí a programů pro školy, které v těchto dnech organizujeme, jsme u příležitosti dnešního svátku připravili uvedení tří nových titulů, které Správa KRNAP vydala. Jsou jimi Atlas neživé přírody Krkonoš, Životopis Krkonoš a Krkonoše v době ledové. Jak názvy napovídají, všechno to jsou tiskoviny spojené se „zemí“, s její historií a současností.

Jak vypadá zmije obecná.

Sezona zmijí a užovek už začala. Po kousnutí nepijte alkohol či kávu

Kdo by tu průpovídku neznal. Na svatého Jiří vylézají z děr hadi a štíři. Svátek oslaví všichni Jiříci a Jirkové až příští středu, 24. dubna. Plazi ale kalendáři nerozumí a jsou už dávno venku, ze zimního spánku je totiž už před týdny probralo teplé počasí. Není však třeba se bát. Hadi to teď nemají jednoduché. Roste totiž tlak predátorů i rozpínavost lidí, která jim bere místa k žití.

Den Země v Čejkovicích.

Tipy na víkend na Hodonínsku. Koncert filmové hudby i výsadba bylinek

Třetí dubnový víkend láká pestrou nabídkou akcí. Do Mikulčic pozveme na Koncert filmové hudby. Večerem provede smyčcové kvarteto Epoque Quartet. Hnutí Brontosaurus zase láká na Dny pro přírodu a krajinu v Čejkovicích. Bude se uklízet, vysazovat bylinky a dojde i na kuličkiádu. 

Roman Habásko se svým psím spřežením opanoval prestižní severský závod Polardistance.

Z Podbořan ke zlatu. Roman Habásko se svými psy dobyl severské sněhové pláně

/ROZHOVOR/ Pro Chignicka, ale i další své sibiřské husky, kteří se za ta léta na sněhu proháněli s ním. Pro rodinu, lidskou, i tu psí, která je jeho nedílnou součástí. Právě jim věnoval musher Roman Habásko vítězství na prestižním extrémním závodě psích spřežení Polardistance. Zlato oslavili v jeho domovských Podbořanech, ale i v Krušných horách, kde často trénuje. „Pejsci šli skvěle. Super. Povedlo se nám to,“ usmíval se po závodě.

Roman Habásko se svým psím spřežením opanoval prestižní severský závod Polardistance.

Z Krušných hor ke zlatu. Roman Habásko se svými psy dobyl severské sněhové pláně

/ROZHOVOR/ Pro Chignicka, ale i další své sibiřské husky, kteří se za ta léta na sněhu proháněli s ním. Pro rodinu, lidskou, i tu psí, která je jeho nedílnou součástí. Právě jim věnoval musher Roman Habásko vítězství na prestižním extrémním závodě psích spřežení Polardistance. Zlato oslavili v jeho domovských Podbořanech, ale i v Krušných horách, kde často trénuje. „Pejsci šli skvěle. Super. Povedlo se nám to,“ usmíval se po závodě.

Lidé ve Věřňovicích jsou připravení k hromadnému prostestu pro stavbě gigafactory.

Gigafactory a zaměstnanost. Spolek Zachovejme Poolší kritizuje vládní argumenty

Plánovaná výstavba gigafactory v Moravskoslezském kraji vyvolává rozporuplné reakce. Zatímco vláda a investoři vidí příležitost pro ekonomický růst a tvorbu nových pracovních míst, místní obyvatelé a ekologické skupiny upozorňují na potenciální negativní dopady na životní prostředí a kvalitu života v regionu.

Snímky ze Slavkovského lesa.

Slavkovský les, uprostřed lázeňského trojúhelníku, je chráněný už půl století

Krajina Slavkovského lesa nesla znaky rozmanitosti a divočiny, v tehdejším Československu se narodilo nejvíce dětí v historii státu a svět začínal více řešit ochranu přírody. Psala se první polovina sedmdesátých let a tehdy, právě před půl stoletím, vznikla Chráněná krajinná oblast Slavkovský les. Na letošek je naplánována celá řada akcí i oslav, podívejte se.

Ukliďme Česko 2024. Do sbírání odpadků v Kaplici a okolí se pustili tamní Zelení.

Ukliďme Česko 2024. V Kaplici do terénu vyrazili Zelení

Za krásného teplého dne jsme vyrazili v počtu osmi dobrovolníků do přírody, abychom uklidili odpady po nezodpovědných občanech. Akce je celorepubliková známá jako Ukliďme Česko. Všichni chceme, aby příroda byla bez odpadů, zelená a krásná.

Petr Hahn pracuje jako hrázný už přes dvacet let.

Hrázný z Brněnské přehrady: Lidé si neváží toho, že mají kousek za domem vodu

Jako hrázný pracuje už přes dvacet let. Nejen Brněnskou přehradu, ale i útroby její hráze zná padesátiletý Petr Hahn nazpaměť. V rozhovoru pro Brněnský deník se rozpovídal například o tom, jak zlepšující se kvalita vody láká k přehradě čím dál více lidí. Spousta z nich si ale podle něj bohužel přírody v blízkosti města neváží.

Březen a houbařská sezona. Ilustrační foto.

Domažlicko láká na výlet za houbami. Přidejte se k mykologovi

Jen skutečný znalec ví, které houby se dají sbírat a jíst celoročně. Pokud se i vy chcete dozvědět něco více, neváhejte a vypravte se v neděli 7. dubna s mykologem Lubošem Zeleným na vycházku programu Pojďte s námi do přírody. Zavede vás do okolí zaniklé obce Waldorf poblíž Karlovy Huti.

Dogaining.

Ze Smržovky se poprvé v Česku poběží raritní závod se psy Dogaining

Dogaining je sport se psy inspirovaný australským rogainingem, kombinuje orientační běh s canicrossem a dogtrekkingem. První ročník tohoto vzrušujícího závodu se uskuteční 13. dubna ve Smržovce, kde se závodníci společně se svými čtyřnohými parťáky vydají na trasu do jizerskohorské přírody. 

Po osmadvaceti měsících práce se zahrada na Státním zámku v Lysicích na Blanensku změnila k nepoznání. Rozsáhlá obnova stála bezmála 194 milionů.

Start turistické sezony na Blanensku. Lysice zvou na opravené zámecké zahrady

/VIDEO/ Netradičně brzy, už koncem března, začíná na jižní Moravě turistická sezona. Návštěvníci se v ní mohou těšit na oslavy devadesáti let Vranovské přehrady či gastronomické Festivaly plné chuti. Velkým lákadlem bude otevření zrekonstruovaných zahrad na zámku v Lysicích. Návštěvníkům se zpřístupní stejně jako mnoho dalších jihomoravských památek na Zelený čtvrtek 28. března.

Pálava ožívá. Nové mokřady podporují rozmanitost živé přírody

Pálava ožívá. Nové mokřady podporují rozmanitost živé přírody

Další kousek přírody jsme vrátili krajině pod Pálavou. Na místě, kde se dlouhou dobu člověk snažil o zemědělskou činnost, stejně vyrostl rákos. Nyní je zde obnoveno zamokřené území, cenné místo pro vodní živočichy, domov pro migrující a hnízdící vodní ptactvo, tůně jako přirozené zdroje vody pro zvěř v okolí.