Kreativ

ŠTÍTEK: příroda

Naším úkolem bylo se seznámit se stopami zvířat, které bychom mohli vidět na sněhové pokrývce ve volné přírodě.

Děti ze školní družiny Beroun - Závodí se vydaly na Stezku stopy zvířat

/FOTOGALERIE/ Odpolední Stezka stopy zvířat přilákala děti školní družiny. Stezka neprobíhala ve volné přírodě, ale svůj účel splnila i v prostorách školy. Zúčastnily se jí děti, které se nezúčastnily bruslení s bruslařskou školou. Naším úkolem bylo se seznámit se stopami zvířat, které bychom mohli vidět na sněhové pokrývce ve volné přírodě.

Uklizené místo po černé skládce na jižním okraji Prahy.

Ten, který vypátral vyvezenou stavební suť: Ajťák i farmář z Cholupic

Příznivou zprávu oznámil v úterý 23. ledna vpodvečer prostřednictvím sítě X (dříve Twitter)  David Ježek z Cholupic. Stavební suť, kterou objevil vysypanou u cesty ve volné krajině na jižním okraji Prahy, zmizela nebývalým fofrem. Stačilo zjistit, komu zavolat – a věci se daly do pohybu.

Kouzlu svobodné hry děti mnohem snáze propadají venku.

Zvládnete s dětmi 1000 hodin venku? Pokud váháte, odborníci vám ukážou cestu

Vrátit dětství ven. To si vzala za cíl americká iniciativa 1000 Hours Outside, v překladu Tisíc hodin venku. Dostat děti ven se snaží také česká organizace Tereza se svou výzvou Jděte ven. Děti totiž venku tráví stále méně času. Naopak u obrazovky stráví průměrné dítě až pět hodin denně. A čím více volného času se přesouvá k technologiím, tím více mezi dětmi přibývá fyzických i duševních potíží. 

Následky řádění motorkářů v Jeseníkách.

Motorkáři řádili v Jeseníkách, ničili celý hřeben. Správa CHKO prosí o pomoc

Těžko uvěřitelnou bezohlednost a drzost projevila trojice motorkářů, kteří v sobotu 20. ledna řádili v Jeseníkách. Na krosových motorkách projeli celou hřebenovou trasu od Malé Morávky až po Šerák. Více než dvacetikilometrovou jízdou v přísně chráněné přírodě porušili několik zákonů, napáchali i škody. Správa CHKO prosí při jejich hledání o pomoc veřejnost.

Močení ve stoje může leccos usnadnit například na sjezdovce. Metoda dvou prstů ho umožňuje a je snadná.

Metodu dvou prstů při čůrání by měly ženy ovládat. Lyžařce se neznalost vymstila

Sportování a procházky v zimní přírodě jsou příjemné až do doby, kdy vám dojde, že musíte nezadržitelně na malou. Muži v této situaci jen rozepnou poklopec, zamíří a je po problému. Ženy jsou však zvyklé močit v sedě, což není v mrazu, větru a všudypřítomném sněhu zrovna jednoduché. Jak vykonat potřebu v přírodě, jak mohou ženy čůrat i ve stoje bez použití jakékoliv pomůcky a co dělat, když se vám chce močit například na lyžích?

Valašskou krásu - ledopády na Pulčinách chodí obdivovat davy

Valašskou krásu - ledopády na Pulčinách chodí obdivovat davy

Malebná obec skrytá v kopích Valašska zažívá každoroční nápor turistů. Už od časného dopoledne se plní parkoviště auty se značkami z celé Moravy. V minulých letech nechali představitelé osady instalovat závoru a parkovací automat, aby alespoň trochu regulovali ledabylé parkování návštěvníků. Výjimečná podívaná, kterou v zimě nabízí zdejší malebná příroda, totiž láká ke shlédnutí doslova davy turistů.

Kopřivový čaj pomáhá při léčbě mnoha neduhů, a navíc brání přejídání a ukládání tuku.

Na dotyk je nepříjemná. Léčí však řadu neduhů, detoxikuje a podporuje hubnutí

Když se s touto rostlinou setkáte v přírodě, moc radosti vám to nepřinese. Kopřiva je žahavá a místo, kde se dotkla kůže, nepříjemně pálí. To všechno však vyvažují její neobyčejné léčivé schopnosti. Mimo jiné podporuje přirozenou imunitu organismu, prospívá kloubům, zmírňuje únavu a má detoxikační schopnosti. A k tomu je i velkým pomocníkem při hubnutí. Jak připravit kopřivový čaj? Jak často pít čaj z kopřivy? A jak kopřiva funguje při hubnutí?

Z natáčení v Rokytnici v Orlických horách. Hlavní hrdinové Jakub Barták a Kanwar Šulc.

Filmaři se v lednu vracejí na Rychnovsko, dotáčet budou Útěk. I v Rychnově

/FOTO, VIDEO/ Už se pomalu stmívá a za okny zahradní chatky nad koupalištěm v Rokytnici v Orlických horách bliká „policejní maják“. Uvnitř panuje napětí, odehrává se tu malé drama, nečekané setkání malého chlapce s mladíkem, pro něž se stala úkrytem, oba jsou na útěku. Policejní maják je ve skutečnosti jen blikající modré světlo a drama je naštěstí jen filmové. David Laňka natáčel před pár týdny v Orlických horách nový rodinný film Útěk a v lednu se filmaři do regionu vracejí, aby dotočili scény na dalších místech.

Když nastanou kruté mrazy, potrava z krmítek může ptákům zachránit i život

Co dát v mrazech ptákům do krmítka? Pomáhejte opatrně, některé krmení zabíjí

Déle trvající mráz a sněhová pokrývka komplikují život i ptákům, kteří si za příznivějších podmínek umí najít v přírodě potravu sami. Pomoc lidí a potravu, kterou jim sypou do krmítek, proto uvítají. Čím ptáky správně přikrmovat? Proč nejsou vhodné zbytky z kuchyně? A víte, že pro malé ptáky velikosti čížka může být i jediné zrnko soli ze slaného rohlíku smrtelnou dávkou?

Mládě vzácné poštolky rudonohé.

V Česku unikátní. Záchranáři z Rajhradu měli v péči vzácnou poštolku rudonohou

/INFOGRAFIKA/ Vzácná poštolka rudonohá se dostala loni do péče Záchranné stanice pro dravé ptáky v Rajhradě. „Tento kriticky ohrožený druh dravce je v Evropě velice vzácný. Asi nejčastěji hnízdí v Maďarsku. Loni se v České republice podařilo nají tři hnízda poštolek," zmínil vedoucí rajhradské stanice Jaroslav Sedláček.

Jamajku si Jana Joukalová z Olomouce oblíbila natolik, že tam vozí přátele i turisty

Holku z Hané uchvátila Jamajka. Teď vozí do Karibiku turisty

Obrovský zážitek, který se jen těžko popisuje slovy. Tak na první návštěvu Jamajky vzpomíná Jana Joukalová z Olomouce. Exotický ostrov v Karibském moři si během několika pobytů oblíbila natolik, že tam začala vozit své přátele i turisty.

Děti 1. – 3. oddělení vyrazily do přírody, aby se přesvědčily o tom, že v našem blízkém okolí ptáčci opravdu jsou.

Podívejte se: Žáci Základní školy Beroun - Závodí se zapojili do Ptačí hodinky

/FOTOGALERIE/ Ptačí hodinka je celosvětový projekt, do kterého je zapojeno mnoho lidí, dětí i organizací, které mají zájem o přírodu a chtějí pro ni něco udělat. Jde o vědecký výzkum, který mohou provádět všichni i bez předchozích zkušeností, kteří chtějí pomoc přírodě. Od ledna 2019 probíhá pod hlavičkou České společnosti ornitologické každoroční sčítání ptáků na krmítku, ale i mimo něj. 

První letošní akcí ve Farmaparku U Toma bylo Zvířátkohraní pro malé děti

Děti se dozvěděly jak krmit klokany a kdo je nebezpečný daňkům

Ledce u Plzně jsou jen několik kilometrů severně od západočeské metropole, ale mrazivé počasí neslibovalo v neděli příliš velkou návštěvu v tamním jindy oblíbeném farmaparku. Přesto se u jeho pokladny začaly už během dopoledne scházet početné skupinky návštěvníků, především rodin s malými dětmi.

Jamajku si Jana Joukalová z Olomouce oblíbila natolik, že tam vozí přátele i turisty

Olomoučanku uchvátila Jamajka. Vozí tam kamarády i turisty

Obrovský zážitek, který se jen těžko popisuje slovy. Tak na první návštěvu Jamajky vzpomíná Jana Joukalová z Olomouce. Exotický ostrov v Karibském moři si během několika pobytů oblíbila natolik, že tam začala vozit své přátele i turisty.

Krtek. Ilustrační snímek

Přemnožení krtků nehrozí. V přírodě jim ubývá potrava, tvrdí odbornice

Ačkoli krtek obecný dnes patří mezi nejběžnější savce, nepatří mezi škůdce, který by dělal velké hospodářské škody nebo u něj hrozilo přemnožení. Tento druh čeká podle expertů v budoucnosti řada výzev. „Kvůli vysychání krajiny a nedostatku potravy může mít krtek v budoucnu problém,“ říká v rozhovoru pro Deník odbornice Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR Alena Fornůsková.

Cestovatel Ervín Dostálek ve Skandinávii.

Skandinávie: Královská cesta, peřeje divoké řeky a zásoby z domova

/FOTO/ Tou je zřejmě, jak uvedla nedávno v rozhovoru ultramaratonkyně a herečka Poláčková, destinace při švédské skandinávské turistické trase Kungsleden. Při ní lze poznat přírodu a hory švédského Laponska na vlastní kůži. Umožňuje to třeba i šestidenní pochod za polárním kruhem po této švédské Královské cestě – Kungsleden, nejznámější značené turistické ve Skandinávii. Jde se po ní 6 dní po chatách z Abiska k nejvyšší švédské hoře Kebnekaise. A na ni je plánován sedmý den výstup. Osmý den pak slouží k přesunu zpět „do civilizace“ a pak i do (zejména železnou rudou známé) Kiruny, z níž se devátý den odlétá domů.

Vzdělávací kolečko

Liga lišky Bystroušky bavila děti ve Výchovném ústavu v Místě

Když jsme ve čtvrtek 28. prosince přijeli do Výchovného ústavu v Místě u Chomutova za ředitelkou PhDr. Věrou Smolíkovou, se kterou jsme se sešli již včera, přírodovědná aktivita Liga lišky Bystroušky z databáze přírodovědných her spolku Srdcem k přírodě již byla v plném proudu.

Na opravenou cestu na Šerlich kraj 1. prosince vyslal kontrolní autobus.

O solení cesty na Šerlich se stále rozhoduje. Místní se bojí vlivu na přírodu

Lidé v Orlických horách netrpělivě čekají na rozhodnutí ochránců přírody o solení silnice z Deštného v Orlických horách na Šerlich. Část z nich se obává vlivu soli na přírodu v nejvyšších partiích pohoří. Připomínky má místní spolek i obec Deštné. Správní řízení se kvůli kritice posulo o několik týdnů.

I přes ptačí chřipku na hnízdišti v Teplicích zaznamenali ochránci přírody úspěšné vyvedení třech hnízd, celkem osm mláďat.

Co přinesl rok 2023 pro CHKO Broumovsko? Ptačí chřipku sokolů i uhynulou vlčici

/ROZHOVOR, FOTO/ Broumovsko je chráněnou krajinnou oblastí od roku 1991. Již přes tři desítky let ochránci přírody pečují o území podle platného plánu péče s cílem ochránit a obnovit hodnoty přírody a krajiny. Jejich úkolem je zlepšení stavu vzácných přírodních stanovišť. Co přinesl letošní rok jsme se zeptali vedoucí oddělení Správy CHKO Broumovsko Hany Heinzelové a kolegů Petra Kuny a Petra Kafky.

Novou dvojici mláďat jihoamerických šelem se podařilo rozmnožit po pěti letech a nyní se jedná o první vrh nově sestaveného páru těchto obtížně chovatelných divokých psů

Rok mláďat. Ta z Česka zachraňují ohrožené druhy z celého světa

Rok 2023 se stal v mnoha zoologických zahradách rokem, kdy přišla na svět dlouho očekávaná mláďata. Bohatými přírůstky se mohly chlubit samice kopytníků, ale prázdno nebylo ani v příbytcích šelem. České zahrady také díky péči a novým mláďatům pomohly rozšířit řady ohrožených druhů zvířat z mnoha kontinentů. Jsou nadějí pro jejich záchranu ve volné přírodě.