Kreativ

ŠTÍTEK: rum

Tradice pití vaječného likéru sahá až do středověku, kdy byl tento nápoj oblíbený hlavně mezi šlechtou.

Sklenička vaječného likéru vždy potěší: Jak si připravit skvělý „ajrkoňak“

I když se pití vaječného likéru váže spíše k vánočním radovánkám, své místo má i na velikonočním stole. Je to nápoj, jemuž vajíčka dodávají zdraví, vanilka vůni a rum lahodnost. Navíc nemusí být jen v likérové skleničce, ale můžeme jej přidávat do kávy, ke zmrzlině nebo do sladkých zákusků. Od kdy lidé pijí vaječný koňak a jak připravit výborný vaječný likér?

K Velikonocům patří tradiční pochoutky.

Krasavec s mašlí: Jak jednoduše upéct dobrého a vláčného velikonočního beránka

Lidé, kteří slaví velikonoční svátky doma a potrpí si na výzdobu, určitě vědí, že vedle malovaných vajíček je nejefektnější ozdobou slavnostního stolu velikonoční beránek upečený ze sladkého těsta. Dá se připravit a ozdobit na mnoho způsobů a zpravidla mu nechybí mašlička kolem krku a někdy třímá i vítězný praporec. Proč o Velikonocích pečeme právě beránka? A jak upéct nejlepšího beránka? Podívejte se na recept na vláčné chutné těsto.

Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz je druhým největším výrobcem tuzemáku v Česku.

Tuzemák s plachetnicí má dlouhou tradici. Firma ho čepuje i na benzince

Mexiko má tequilu, Skotsko svou whisky a Česku kraluje tuzemák. Alkoholický nápoj, známý dříve jako tuzemský rum, vyrábí několik likérek v republice. Jednou z nejznámějších je ale Fruko-Schulz v Jindřichově Hradci. Charakteristická etiketa s plachetnicí, která lahve s lihovinou zdobí, se od počátku tamní výroby téměř nezměnila. Za dveře firmy, která úspěšný nápoj vyrábí, nahlédl Deník v dalším dílu seriálu Legendární české značky.

Tradiční sportovní ples TJ Sokol Čechovice opět zaplnil místní sokolovnu. 9.2. 2024

V Čechovicích plesovali sportovci. Chutnal tatarák i režná

/VIDEO/ Začátek února je v Čechovicích tradičně spojen se sportovním plesem. Místní fotbalisté opět připravili v okrajové části Prostějova zajímavou zábavu. Lákala a bavila nabitá tombola, živá kapela i dýdžej a delikatesní občerstvení.

Vosím hnízdům o Vánocích nikdo neodolá.

Vosí hnízda jako něžná vánoční lahůdka. Toto cukroví si zvládne připravit každý

Vánoční období v Česku neodmyslitelně spojujeme s vůní skořice, vanilky, rumu a sametovým aroma pečených dobrot. Mezi tradičními vánočními lahůdkami, které naše chutě rozveselují, zaujímají zvláštní místo malé kousky radosti, kterým podle jejich tvaru říkáme Vosí hnízda, či Včelí úly. Jde o opravdovou hvězdu mezi vánočním cukrovím. Vosí hnízda jsou neskutečně dobrá a lahodná. A překvapivě jednoduchá na přípravu.

Vaječný koňak

Jak na lahodný vaječný koňak? Vynikající je likér foodblogerky Markéty v troubě

Vaječný koňak patří mezi nejoblíbenější vánoční likéry. Ten, který si vyrobíte doma, má oproti kupovanému dvě hlavní výhody. Jeho chuť doladíte přesně podle sebe, ale můžete si také před přidáním rumu odlít nealkoholickou verzi. Z té budou mít radost děti i návštěva, která přijede autem. O recept na lahodný vaječný likér se podělila foodblogerka známá jako Markéta v troubě. 

Manželé Bartošovi na slavnostním vyhlášení International Chocolate Awards ve Florencii 26. listopadu 2023

Česká čokoláda Lidka ve světě opět zazářila. Do Kutné Hory putují dvě medaile

Česká rodinná čokoládovna Lidka z Kutné Hory si připsala další úspěch v prestižní soutěži International Chocolate Awards, ze světového finále ve Florencii si v kategorii ochucených tmavých čokolád odvezla dvě stříbrné medaile. Porotci ocenili její čokoládu s malinovicí Raspberry Spirit 70 % a také čokoládu s rumem Rum Chocolate 70 %.

Posledních několik balení Rumových pralinek objevil Deník v cukrárně Beruška

Rumové pralinky končí? Kupovala jsem je 55 let

Před několika dny proběhla médii celkem nenápadná zpráva, že končí výroba rumových pralinek. Pro mnohé z nás však ikonické čokoládové bonbóny plněné rumovou trestí znamenaly i kus dětství.

Rumové pralinky brzy zmizí z obchodů. V Zoře Olomouc končí jejich výroba

O Rumové pralinky není v Česku zájem. Jejich výroba brzy skončí

Legendární Rumové pralinky, na kterých si pochutnávali už naši dědové, budou brzy jen ve sladkých vzpomínkách. V regálech obchodů v Česku cukrovinka vonící po rumu už nebude k mání. Společnost Nestlé se je rozhodla vyškrtnou ze svého sortimentu. V Zoře Olomouc postupně končí jejich výroba.

Den rumu 2023 v Hulíně.

Stovky lahví a pohodová atmosféra. V Hulíně tradičně slavili Den rumu

Tradičně ve velkém stylu oslavili v sobotu 12. srpna v Hulíně Den rumu. Oblíbenou akci s více něž dvěma stovkami lahví rumu si opět nenechali ujít milovníci tohoto destilátu nejen z regionu. Kromě nich přijeli do malého města na Kroměřížsku také zástupci jednotlivých rumových značek.

Základ pralinek tvoří cukr, ořechy a čokoláda, ostatní ingredience se mohou lišit

Pralinky slaví svůj mezinárodní den. Dopřejte si rozkoš pro chuťové pohárky

Pralinky jsou luxusem, který si může dovolit každý. Milují je jak malí, tak i velcí. Existuje nepřeberné množství jejich příchutí, takže si každý snadno najde tu svou. Pralinky dokonce mají svůj mezinárodní den, který připadá na 24. června. Ty luxusní se vyznačují použitím kvalitních surovin, mezi nejoblíbenější patří pralinky belgické. Jaká je jejich historie a kolik stojí nejdražší pralinky? 

Vlastimil Kyselák

Má přes čtyřicet, góly ale nezapomněl. Tištínský Kyselák dělá v klubu i brigády

/KANONÝR DENÍKU/ Ač má Vlastimil Kyselák už 41 let a nehraje ani zdaleka všechny zápasy, ukázal, že když chce, tak mu to stále pálí. V zatím posledním zápase proti poslednímu celku A skupiny III. třídy prostějovského okresu totiž dopomohl svému Tištínu čtyřmi brankami k jednoznačné výhře v poměru 11:4. I proto se stal naším dalším Kanonýrem Deníku.

Ilustrační foto

Jaké chutě mají zloději? Zavináč, lečo, paštika, ale nechybí ani vodka a rum

Nejstarší řemeslo provozují nejen nevěstky a kurtizány, ale také zlodějíčci. Ti druzí se poměrně často dostávají do policejních svodek. Ani březen roku 2023 nebyl výjimkou. Městská policie Strakonice zaevidovala v tomto měsíci 16 krádeží, které jí nahlásily strakonické markety a obchody. Tady jsou některé z nich.

Jablečný koláč

Voní po skořici a rozinkách v rumu. Jednoduchý jablečný koláč zvládne každý

Receptů na chutný jablečný koláč existuje hned několik. „Já jsem si oblíbila jeden takový lehce obrácený s vrstvou másla, který voní po skořici, mandlích a rozinkách v rumu. Nemusíte tak složitě připravovat těsto, karamelizovat jablka a ani zaplétat mřížky. Stačí jen jednoduše smíchat všechny suroviny, vložit do pekáčku a dát péct. Takže žádné hory špinavého nádobí a čekání, zda se těsto povedlo,“ říká Linda Pazderová. Vyzkoušíte recept z jejího food stories blogu?

Tradiční masopustní koblihy v Hradci Králové

Koblihy a masopust prostě patří k sobě. Vyberte si z pěti skvělých receptů

Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy. Průvod masek tohle sladké občerstvení za své písně a improvizované výstupy vždycky rád ocení. Čerstvé koblihy jsou ale skvělé po celý rok a milují je nejen děti snad v každé rodině. Když chtěl hudební skladatel Leoš Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. Vyzkoušejte proto pět receptů, které jsme pro vás vybrali. Uvidíte, že je zvládnete a pochutnáte si.

Sobědružský Martin Klinkáček (vlevo)

Sobědruhy myslí jen na záchranu. Vyhecovat se občas snaží i basou rumů

V minulé sezoně nastřádaly během 28 zápasů 39 bodů, v té aktuální tonou na dně okresního přeboru s pouhými třemi bodíky. Sobědruhy chtěly hrát ve středu tabulky, při dobré konstelaci hvězd být v její lepší polovině, ale plán jim vůbec nevyšel. „Devadesát procent podzimních zápasů bylo nepovedených. Ale myslím, že máme na víc. Pro jaro máme jasný cíl, kterým je udržet se v nejvyšší okresní soutěži," hlásí jedna z opor Slovanu Martin Klinkáček.

Vosí hnízda, klasika, které nikdo neodolá

Cukroví, kterému nikdo neodolá. Jak připravit oblíbená vosí hnízda

Někdo jim říká vosí hnízda, jiný včelí úly. U tohoto cukroví můžeme pozorovat zajímavý paradox. I když ho všichni zbožňují, dělá se poměrně málo. Při pravidelných přehlídkách vánočních výrobků na návštěvách nebo při chlubení mezi kolegy zaručeně zmizí jako první. Připravte si opravdu výtečná vosí hnízda. 

Vánočka s máslem a džemem je nejlepší snídaně.

Božská vánočka. Tenhle recept nahradí vaše rodinné stříbro

Připravte se na přelomový okamžik, tenhle recept totiž úplně změní váš pohled na vánočku. Jestli jste tuhle kynutou sladkosti nikdy moc nemuseli, dnes se to změní. Jestli vánočku milujete, poznáte tu nejlepší na světě. Bez legrace. Cukrářka Daška Tylčerová strčí do kapsy i generacemi prověřené recepty od praprababiček. Její návod vám přináší časopis Gurmet.

S máslem utíkal tak rychle, že i fotka je rozmazaná, chtělo by se glosovat

Máslo lákavější než rum. Velká máslová loupež však v Pardubicích opět nevyšla

Máslo je dnes vyvažováno zlatem. Potvrzením toho je, že po čtyřech měsících se v Pardubicích opět zloděj pokusil o krádež másla z obchodu ve velkém. Ani tentorát to ale nevyšlo. Čtyřicet kusů bylo přece jen nad jeho síly. Máslo je však evidentně lákavější artikl než rum, o ten se letos v Pardubicích zlodějíčci pokusili ve velkém jen jednou.

V Táboře ochutnávali rumy z celého světa

První ročník Rumového festivalu: Degustace, tanec i přednášky

V sobotu 18. 6. 2022 proběhl první ročník zábavně vzdělávací akce Rumový festival, kde mohli návštěvníci ochutnat kvalitní rumy z různých koutů světa a o rumu se také něco dovědět. Děkujeme Magdě a Gábi z Rumového festivalu Tábor za příspěvek. 

Pálení čarodějnic u hřiště v Mirkovicích.

V Mirkovicích na májce visela láhev rumu. A k dispozici byl žebřík pro odvážné

Pálení čarodějnic si o víkendu užili i lidé na hřišti v Mirkovicích. Začali zdobením a stavbou májky. Pod taktovkou dvou čarodějů nechyběly soutěže pro děti a jedna pro dospělé. Soutěž o to, kdo sundá láhev rumu pověšenou dost vysoko na májce. O kmen byl proto opřený i žebřík, ale láhev rumu ke zdolání nikoho příliš nelákala. Pochopitelně nechybělo upálení čarodějnice a opékání buřtů. Ovšem našla se i čarodějnice, která přinesla k ohni vynikající domácí koláče.

Šlehačkové donuty

Sladká terapie. Recept na šlehačkové donuty s ovocem a polevou

Pečení je pro spoustu lidí něco jako terapie, tak to zkuste taky. Alespoň na chvilku přijdete na jiné myšlenky a ještě uděláte radost lidem kolem sebe, což se teď určitě hodí. Šlehačkové donuty jsou jemné a vláčné, dopřejte jim i tu čokoládovou polevu, popřípadě maliny.