Opět po roce zvedl v Dominikánské republice nad hlavu trofej pro vítěze, podruhé v kariéře se stal mistrem světa ve čtyřkovém hokejbale. Sudoměřický odchovanec Jan Kaluža z pozice kapitána dovedl český tým k dalšímu úžasnému úspěchu. Reprezentanti titul zapili rumem na pláži na ostrově v Karibiku, kde se šampionát na přelomu listopadu a prosince konal.
Už tradiční předvánoční soutěž prachatického KreBul a Prachatického deníku oslavila první kulatiny. Konal se desátý ročník. Letos bylo téma "tekuté cukroví" a tak prachatické hospodyňky soutěžily o nejlepší vánoční dobrotu v tekutém stavu. A jaká chutnala nejvíce?
Pouhé dva měsíce na svobodě prožil šestadvacetiletý muž, než ho náchodský soud opět poslal za mříže. Recidivista je obviněný hned z několika důvodů. Fyzicky napadl a okradl muže v Novém Městě nad Metují, v Broumově ukradl tři lahve rumu v obchodě a na tamní autobusové zastávce přepadl a okradl telefonující ženu. Hrozí mu až deset let ve vězení.
Cvrčci jsou prý lepší než červíci, mají víc masa. Ke stánku s praženým hmyzem, který je na vánočních trzích ve spodní části zlínského náměstí Míru, míří dva druhy lidí. Ti, kteří to znají a jdou najisto nebo ti, kteří se odhodlali to vyzkoušet.
Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Necelých deset slov, která pronesl v revolučním roce 1989 k demonstrantům tehdejší dramatik a disident Václav Havel, vyvolalo před 35 lety u davu posluchačů na Václavském náměstí vlnu nadšeného souhlasu. Dodnes je tento výrok často opakován jako jedno ze stěžejních poselství pohnutých dnů listopadu 1989, které si západní reportéři vysílající z Prahy navykli označovat jako „non-violent Velvet Revolution a stejné označení jsme přejali i do češtiny.
Žena se pokusila se odnést dvě lahve rumu z jednoho z jabloneckých marketů bez zaplacení, což ji může stát až tři roky svobody. Protože byla za podobný čin již dříve odsouzena.
/OSOBNOST TÝDNE/ Michal Tamchyna, jeden z tahounů týmu načešického béčka, si o víkendu připsal výjimečný výkon. V utkání proti Bořicím ve fotbalovém utkání 3. třídy se mu podařilo vsítit tři branky a stal se tak hráčem týdne v chrudimském okresním fotbalu. Duel skončil divokým výsledkem 5:5, což potěšilo především fanoušky. „Deset gólů v jednom zápase? To se moc často nevidí. Myslím, že diváci byli nadšení,“ zhodnotil Tamchyna s úsměvem.
/FOTOGALERIE/ Osmý ročník Dne rumu hostil o uplynulé sobotě Klub Café Bar v Hulíně. Na více než dvacetimetrovém baru čekalo na návštěvníky přes dvě stovky lahví. Nechyběli ani ambasadoři světových značek, odborná přednáška, míchané koktejly a živá muzika.
Přes studia medicíny a praxi ve finančním světě se Jiří Ragan z Brněnce v Pardubickém kraji dostal do fáze, že vyrábí na ostrově Mauricius rum, který získal řadu ocenění na světových soutěžích. Na svůj rum je patřičně hrdý a dokáže o něm mluvit dlouhé hodiny. A jak to tak často bývá, za vším hledej ženu. V tomto případě manželku.
„Po skleničce slivovice, bude ti to myslet více.“ Citátu spisovatelky a scénáristky Haliny Pawlowské dává za pravdu destilerie v Raspenavě v podhůří Jizerských hor, kde se za přispění technologie, přírody a kapky alchymie rodí pálenky. Zatímco některé odpočívají v nerezových nádržích, jiné skončí v sudech po ušlechtilých destilátech či vínech. Ananasovice tak odpočívala osm měsíců v sudu po Pineau des Charentes, višňovice zase sedm měsíců zrála v sudu po Islay whisky a pro zjemnění chuti použili dřevo ze stromu jagueira získané v daleké Amazonii.
„Po skleničce slivovice, bude ti to myslet více.“ Citátu spisovatelky a scénáristky Haliny Pawlowské dává za pravdu destilerie v Raspenavě, kde se v podhůří Jizerských hor rodí za přispění technologie, přírody a kapky alchymie pálenky. Zatímco některé odpočívají v nerezových nádržích, to nejlepší z destilačního přístroje skončí v sudech po ušlechtilých destilátech či vínech. Ananasovice tak odpočívala osm měsíců v sudu po Pineau des Charentes, višňovice zase zrála sedm měsíců v sudu po Islay whisky a pro zjemnění chuti použili dřevo ze stromu jagueira získané v daleké brazilské Amazonii.
Dvacetimetrový bar, přes dvě stovky lahví, deset ambasadorů světových značek, odborné přednášky i míchané koktejly nabídne v sobotu 17. srpna tradiční Den rumu v Hulíně. Akce, která je největší svého druhu na Moravě, se tam letos uskuteční už poosmé.
Lahve rumu za téměř dvanáct set korun ukradl z obchodního domu ve Vyškově pětatřicetiletý muž. Dopadli ho městští strážníci, kteří o červnovém případu informovali. Řeší ho komise pro přestupky.
Do alkoholového oparu zahalený řidič. Flašku od bílého rumu na sedačce. Ježka v ruce. Takový obrázek se naskytl policistům, kteří zasahovali u nehody na světelné křižovatce v Malé Hradební ulici. Kuriózní dopravní nehodu řeší ústecký dopravní inspektorát.
Strážníci městské policie musejí někdy zasahovat u kuriózních případů. Jejich prací je i domlouvat klukům, kteří si chtějí stavět bejvák tam, kde to není vhodné. Nad babičkou, která si v marketu strká sáčky semínek do rukávu, zase přimhouří oko.
Z názvů vynechat označení máslo a rum. České výrobky se musely přejmenovat na tradiční pomazánkové či tuzemský. Kvůli pravidlům Evropské unie. Další díl seriálu Deníku popisujícího změny, které Unie do života Čechů přinesla, přibližuje právě změny názvů potravin. Podle průzkumu Deníku původní pojmenování výrobků chybí spíš starším lidem a pamětníkům.
Teplé počasí lákalo o víkendu k projížďkám cyklisty i motorkáře. S tím, že by neměli na silnici pod vlivem alkoholu, si někteří hlavu nelámali. Policisté odhalili při kontrolách napříč celým Prostějovskem 16 takových řidičů. Rekordmankou byla řidička, která v Brodku u Prostějova nadýchala 2,5 promile.
Na řadě míst se ve středu konaly vzpomínkové akce spojené s koncem 2. světové války. Lidé měli například volný vstup do Areálu československého opevnění v Hlučíně-Darkovičkách, kde nadšenci ve vojenských uniformách z první republiky vyprávěli o životě v bunkrech.
Na řadě míst se ve středu konaly vzpomínkové akce spojené s koncem 2. světové války. Lidé měli například volný vstup do Areálu československého opevnění v Hlučíně-Darkovičkách, kde nadšenci ve vojenských uniformách z první republiky vyprávěli o životě v bunkrech.
Zhruba měsíc velmi intenzivně zaměstnává strakonickou městskou policii muž bez domova, který se po odmlce do města znovu vrátil. Jeho důvěrným přítelem je alkohol, od toho se odvíjí všechny jeho zoufalé situace.
Zaděláno na velký problém má jednačtyřicetiletý řidič nákladního vozidla Man. Ve čtvrtek dopoledne ho zastavila policejní hlídka v Bedihošti. Při kontrole na alkohol přesáhly naměřené hodnoty jednu promile.
I když se pití vaječného likéru váže spíše k vánočním radovánkám, své místo má i na velikonočním stole. Je to nápoj, jemuž vajíčka dodávají zdraví, vanilka vůni a rum lahodnost. Navíc nemusí být jen v likérové skleničce, ale můžeme jej přidávat do kávy, ke zmrzlině nebo do sladkých zákusků. Od kdy lidé pijí vaječný koňak a jak připravit výborný vaječný likér?
Lidé, kteří slaví velikonoční svátky doma a potrpí si na výzdobu, určitě vědí, že vedle malovaných vajíček je nejefektnější ozdobou slavnostního stolu velikonoční beránek upečený ze sladkého těsta. Dá se připravit a ozdobit na mnoho způsobů a zpravidla mu nechybí mašlička kolem krku a někdy třímá i vítězný praporec. Proč o Velikonocích pečeme právě beránka? A jak upéct nejlepšího beránka? Podívejte se na recept na vláčné chutné těsto.
Mexiko má tequilu, Skotsko svou whisky a Česku kraluje tuzemák. Alkoholický nápoj, známý dříve jako tuzemský rum, vyrábí několik likérek v republice. Jednou z nejznámějších je ale Fruko-Schulz v Jindřichově Hradci. Charakteristická etiketa s plachetnicí, která lahve s lihovinou zdobí, se od počátku tamní výroby téměř nezměnila. Za dveře firmy, která úspěšný nápoj vyrábí, nahlédl Deník v dalším dílu seriálu Legendární české značky.
/VIDEO/ Začátek února je v Čechovicích tradičně spojen se sportovním plesem. Místní fotbalisté opět připravili v okrajové části Prostějova zajímavou zábavu. Lákala a bavila nabitá tombola, živá kapela i dýdžej a delikatesní občerstvení.
Slušnou odvahu prokázal nenechavec, který na Tři krále v jednom z pardubických obchodních center odcizil rovnou čtyři lahve rumu. Ostraze se mu v tomto případě podařilo proklouznout, podcenil ale jejich paměť a když se na místo činu za dvě hodiny vrátil - zřejmě pro další - už to tak snadné neměl.
Plněné ořechy jsou křehké a voňavé cukroví s lahodným krémem. Patří k těm pracnějším vánočním dobrotám, ale výsledek je fantastický. Cukroví můžete upéct také podle videoreceptu pekaře Josefa Maršálka.
Vánoční období v Česku neodmyslitelně spojujeme s vůní skořice, vanilky, rumu a sametovým aroma pečených dobrot. Mezi tradičními vánočními lahůdkami, které naše chutě rozveselují, zaujímají zvláštní místo malé kousky radosti, kterým podle jejich tvaru říkáme Vosí hnízda, či Včelí úly. Jde o opravdovou hvězdu mezi vánočním cukrovím. Vosí hnízda jsou neskutečně dobrá a lahodná. A překvapivě jednoduchá na přípravu.
Vaječný koňak patří mezi nejoblíbenější vánoční likéry. Ten, který si vyrobíte doma, má oproti kupovanému dvě hlavní výhody. Jeho chuť doladíte přesně podle sebe, ale můžete si také před přidáním rumu odlít nealkoholickou verzi. Z té budou mít radost děti i návštěva, která přijede autem. O recept na lahodný vaječný likér se podělila foodblogerka známá jako Markéta v troubě.
Medvědí pracny jsou vánočním cukrovím, které má hned dvě výhody. Tou první je samozřejmě skvělá chuť a tou druhou je jejich snadná příprava. S plněním těsta do formiček navíc rády pomohou i děti. Medvědí pracny byste měli začít péct už nyní, aby se do Vánoc stihly dobře odležet a zkřehnout.
Česká rodinná čokoládovna Lidka z Kutné Hory si připsala další úspěch v prestižní soutěži International Chocolate Awards, ze světového finále ve Florencii si v kategorii ochucených tmavých čokolád odvezla dvě stříbrné medaile. Porotci ocenili její čokoládu s malinovicí Raspberry Spirit 70 % a také čokoládu s rumem Rum Chocolate 70 %.
Před několika dny proběhla médii celkem nenápadná zpráva, že končí výroba rumových pralinek. Pro mnohé z nás však ikonické čokoládové bonbóny plněné rumovou trestí znamenaly i kus dětství.
Legendární Rumové pralinky, na kterých si pochutnávali už naši dědové, budou brzy jen ve sladkých vzpomínkách. V regálech obchodů v Česku cukrovinka vonící po rumu už nebude k mání. Společnost Nestlé se je rozhodla vyškrtnou ze svého sortimentu. V Zoře Olomouc postupně končí jejich výroba.
Jak si užít nastávající víkend? Na Frýdecko-Místecku můžete navštívit hokejová derby třineckých Ocelářů, rumovou degustaci, halloweenskou party a další. Mnoho se toho děje i jinde v kraji, více v Tipech Deníku.
Řidič dodávky tovární značky Mercedes Benz Sprinte se ve čtvrtek 19. října při rozvážení pečiva do provozoven v Libereckém a Středočeském kraji posilnil karibským rumem, což se odrazilo na jeho řidičských schopnostech.
Žena zahlédla v neděli 17. září na náměstí v Sobotce muže, který na ex vypil placatici rumu a následně nasedl do auta a odjel směrem na Čelákovice. Zavolala proto na linku 158 a situaci popsala.
Máte rádi švestková povidla, ale nechcete marnit čas zdlouhavou přípravou? Máme pro vás tip. Poctivá švestková povidla můžete připravit i v troubě a bez míchání. Postup není nijak složitý.
Tradičně ve velkém stylu oslavili v sobotu 12. srpna v Hulíně Den rumu. Oblíbenou akci s více něž dvěma stovkami lahví rumu si opět nenechali ujít milovníci tohoto destilátu nejen z regionu. Kromě nich přijeli do malého města na Kroměřížsku také zástupci jednotlivých rumových značek.
Doslova unikátní příběh píše sedmým rokem Karel Souček se svým Dnem rumu v Hulíně. Akce, která původně vznikla spíše jen z recese jako oslava Mezinárodního dne rumu, se z malé lokální akce pro pár nadšenců postupně během pár let vypracovala mezi jednu z největších svého druhu v Česku.
Pralinky jsou luxusem, který si může dovolit každý. Milují je jak malí, tak i velcí. Existuje nepřeberné množství jejich příchutí, takže si každý snadno najde tu svou. Pralinky dokonce mají svůj mezinárodní den, který připadá na 24. června. Ty luxusní se vyznačují použitím kvalitních surovin, mezi nejoblíbenější patří pralinky belgické. Jaká je jejich historie a kolik stojí nejdražší pralinky?
Nováček olomouckého krajského přeboru Kostelec na Hané zakončil perfektní sezonu vítězstvím 3:0 nad Bohuňovicemi, které mu zajistilo druhé místo a postup do divize.
/KANONÝR DENÍKU/ Ač má Vlastimil Kyselák už 41 let a nehraje ani zdaleka všechny zápasy, ukázal, že když chce, tak mu to stále pálí. V zatím posledním zápase proti poslednímu celku A skupiny III. třídy prostějovského okresu totiž dopomohl svému Tištínu čtyřmi brankami k jednoznačné výhře v poměru 11:4. I proto se stal naším dalším Kanonýrem Deníku.
Nejstarší řemeslo provozují nejen nevěstky a kurtizány, ale také zlodějíčci. Ti druzí se poměrně často dostávají do policejních svodek. Ani březen roku 2023 nebyl výjimkou. Městská policie Strakonice zaevidovala v tomto měsíci 16 krádeží, které jí nahlásily strakonické markety a obchody. Tady jsou některé z nich.
Další týden služby za sebou mají strážníci Městské policie Prostějov. Vedle mnoha rutinních případů řešili i některé, na první pohled až úsměvné. Odhalili například mladíka hledaného státní policií nebo dopadli žíznivého chmatáka s placatkou rumu.
Receptů na chutný jablečný koláč existuje hned několik. „Já jsem si oblíbila jeden takový lehce obrácený s vrstvou másla, který voní po skořici, mandlích a rozinkách v rumu. Nemusíte tak složitě připravovat těsto, karamelizovat jablka a ani zaplétat mřížky. Stačí jen jednoduše smíchat všechny suroviny, vložit do pekáčku a dát péct. Takže žádné hory špinavého nádobí a čekání, zda se těsto povedlo,“ říká Linda Pazderová. Vyzkoušíte recept z jejího food stories blogu?
Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy. Průvod masek tohle sladké občerstvení za své písně a improvizované výstupy vždycky rád ocení. Čerstvé koblihy jsou ale skvělé po celý rok a milují je nejen děti snad v každé rodině. Když chtěl hudební skladatel Leoš Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. Vyzkoušejte proto pět receptů, které jsme pro vás vybrali. Uvidíte, že je zvládnete a pochutnáte si.
„Nadýchané Honzovy buchty jsem měla chuť upéct hned od doby, kdy jsme jedny výborné ochutnali na výletě na Helfštýn. Jestli máte stejné chutě jako já, uložte si recept a upečte je také,“ říká Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně.
V minulé sezoně nastřádaly během 28 zápasů 39 bodů, v té aktuální tonou na dně okresního přeboru s pouhými třemi bodíky. Sobědruhy chtěly hrát ve středu tabulky, při dobré konstelaci hvězd být v její lepší polovině, ale plán jim vůbec nevyšel. „Devadesát procent podzimních zápasů bylo nepovedených. Ale myslím, že máme na víc. Pro jaro máme jasný cíl, kterým je udržet se v nejvyšší okresní soutěži," hlásí jedna z opor Slovanu Martin Klinkáček.
Někdo jim říká vosí hnízda, jiný včelí úly. U tohoto cukroví můžeme pozorovat zajímavý paradox. I když ho všichni zbožňují, dělá se poměrně málo. Při pravidelných přehlídkách vánočních výrobků na návštěvách nebo při chlubení mezi kolegy zaručeně zmizí jako první. Připravte si opravdu výtečná vosí hnízda.