Kreativ

ŠTÍTEK: rum

Ilustrační foto

Nová metoda léčby alkoholiků? Snižovat spotřebu alkoholu

„Rum, kontušovka, slivovice, čert. Třešňovka, višňovka, ořechovka a vanilkovááá! Přijít ožralý! A nechat se přivézt na vozíku jako zvíře!" zuří ve filmu Poslušně hlásím hejtman, když ucítí, jak táhne ze závodčího přivezeného na káře.Že se u nás podobné příhody nestávají jen ve filmech o Švejkovi, potvrzují nejen zkušenosti odborníků na závislosti, ale také čísla dokumentující spotřebu lihovin.

Vyškovské Masarykovo náměstí zaplnily stovky lidí, kteří se přišli podívat na novoroční ohňostroj.

OBRAZEM: Čaj s rumem ve Vyškově naléval i starosta

Vyškov – Tradiční novoroční setkání Vyškovanů na Masarykově náměstí doprovázelo stejně jako loni také nalévání čaje s rumem i bez rumu představiteli města, včetně starosty Karla Goldemunda a místostarosty Karla Jurky. Pět minut po páté hodině odpoledne pak černou oblohu nad městem rozzářil novoroční ohňostroj, na který se přišly podívat stovky lidí.

Ilustrační foto

Alkohol na sjezdovkách? Pro někoho to není žádné tabu

Pryč jsou doby, kdy se po lyžařských sjezdovkách proháněl s alkoholem jen statný bernardýn s malým sudem plným rumu. V současné době je pití při lyžování bráno jako tolerovaný jev a díky tomu není moc obtížné takové lyžaře na sjezdovce zahlédnout.

Lidem v Česku starším 15 let proteče hrdlem v průměru 14,4 litru čistého lihu

Podezřelý rum s vodkou našli v bednách u kontejneru

Ostrava – Láhve plné jedovatého metanolu i přes mnohá varování stále kolují mezi lidmi. Naposledy se o tom ostravští policisté přesvědčili v pátek, když se jim nejprve do rukou dostala flaška, kterou přinesl pětapadesátiletý muž na rozbor do specializované laboratoře.

ILUSTRAČNÍ FOTO: Vánoční trhy v Brně.

Otrávená vodka? Na vánočních trzích ne

Brno /ANKETA/ - Punč, grog a čaj s rumem či tradiční Svoboďáček, Brňáček a Čert. Ve všech těchto nápojích je tvrdý alkohol. A všechny si mohou Brňané koupit na vánočním trhu na náměstí Svobody, který začal včera. Hygienici ale varují: Ověřte si původ alkoholu. Začala totiž druhá vlna otrav jedovatým metanolem. Umírali další lidé.

V tomto obchodě v Janovicích nad Úhlavou zabavili celníci podezřelé lahve

Podezřelá kvůli obsahu metanolu je meruňkovice i rum

Janovice nad Úhlavou - Metanolová chobotnice, která během několika měsíců v republice zabila téměř čtyři desítky lidí, zřejmě roztahuje svá chapadla i na Klatovsko. V obchodě v Janovicích nad Úhlavou zabavili tento týden celníci desítky lahví, u nichž je podezření, že by mohly obsahovat smrtící metylalkohol.

ČFL: Podzimní část zakončili kladenští borci důležitou tříbodovou výhrou. // SK Kladno - MFK Chrudim 2:0, hráno 24. 11. 2012

Mladíci dodají i placku rumu

Kladno – Platili ti, kdož mají hlouběji do kapsy. O padesátikačku zchudla peněženka mladých fotbalistů SK Kladno, kteří v tradiční hokejové rozlučce podlehli starším borcům třetiligového týmu 5:11!

Majitel i kuchař restaurace Papito J.A. Canó přišel z Dominikánské republiky.

J.A. Canó: Vypil jsem váš rum a měl 39 horečky

Tábor – „Jen pojďte dál, já se za svoji kuchyni nestydím. Jsem otevřený návštěvám a jsem rád, když lidé vidí, co budou jíst. Že mám vše čerstvé a že je tu čisto," zve mne s upřímným    úsměvem José Amaury Canó (48) do své kuchyně.

Závadný alkohol zajištěný celníky.

Na metyl v lahvích si posvítí Valaši

Náchodsko - První případ otravy methylalkoholem v Královéhradeckém kraji, kdy se nedávno pančovaným rumem otrávil pětašedesátiletý muž z Meziměstí, převzali kriminalisté ze Zlína.

Ilustrační foto

Rum na Domažlicku obsahoval vysoké množství metanolu

Domažlice - Na Domažlicku byly objeveny čtyři lahve s rumem, které pravděpodobně obsahují nadlimitní množství metylalkoholu. Na přítomnost nebezpečné látky se přišlo při informativním testování vzorků, jeden z nich byl na metylalkohol pozitivní. Další lahve byly zajištěny, řekla mluvčí krajské policie Dana Ladmanová.

Závadný alkohol zajištěný celníky.

Jedu v lahvích bylo více než čtyřicetkrát

Náchodsko – Už je to potvrzené. V lahvích vodky a rumu, ze kterých pil pětašedesátiletý invalida a otrávil se, byl metylalkohol. Policisté obdrželi výsledky testů dnes. Případ vyšetřují od úterý.

David Matějíček a Petr Smutný z českobudějovického Café baru Slavie odvážejí otevřené lahve do sběrného dvora.

Tuzemský rum končí v odpadních vodách

Českobudějovicko - Desítky lidí se ptají, jak se zbavit alkoholu, který nemá jasně doložený původ. Tři dny přemýšlel Milan Litvan z Boršova nad svým domácím barem, jestli vylije obsah lahví.

David Matějíček a Petr Smutný z českobudějovického Café baru Slavie odvážejí otevřené lahve do sběrného dvora.

Tuzemský rum končí v odpadních vodách

Českobudějovicko - Desítky lidí se ptají, jak se zbavit alkoholu, který nemá jasně doložený původ. Tři dny přemýšlel Milan Litvan z Boršova nad svým domácím barem, jestli vylije obsah lahví.

Ilustrační foto.

Prohibice končí: alkohol již teče po hospodách proudem

Kutná Hora – „Dva panáky, Jardo, dej nám rum a zelenou," neslo se ve čtvrtek večer jednou z kutnohorských hospůdek společně se spokojenou náladou. Po dvou dlouhých týdnech skončila prohibice. Prozatím jen pro tvrdý alkohol vyrobený v loňském roce, starší a nebo naopak vyrobený s novými kolky.

Ilustrační foto

V čistírně vod na Kroměřížsku se objevila pěna vonící po rumu

Bystřice pod Hostýnem - Pěnu, která byla cítit rumem, oznámili ve čtvrtek policii pracovníci čistírny odpadních vod v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku. Pocházela zřejmě z místní likérky, kde údajně vymývali barely. Případem se zabývají úředníci, hygienici odebrali vzorky k expertize.

Návrat rumu na pult. V jindřichohradecké podnikové prodejně Fruko-Schulz ve čtvrtek v 15 hodin vrátili do regálu rum Pražské gardy a několik dalších lihovin ze staré zásoby. Na snímku je prodavačka Štěpánka Peňázová.

Dobrá zpráva: Hradečáci už mají svůj rum

Jindřichův Hradec - Prakticky jako první po zrušení prohibice se začal prodávat ve čtvrtek v 15 hodin rum a další tvrdý alkohol v podnikové prodejně v centru města a na čerpací stanici likérky Fruko-Schulz.

Ilustrační foto

Ochucené kostky ledu. Tak chutná prohibiční alkohol

Brno - Už dva týdny nesmějí obchody ani hospody nabízet a prodávat nápoje, které mají dvacet a víc procent alkoholu. Částečnou prohibici, kterou vyhlásil ministr zdravotnictví kvůli úmrtím lidí otrávených metanolem, vyřešily některé likérky rychle a po svém. Začaly vyrábět slabší náhražky. Jenže rum či vodka s devatenácti procenty alkoholu vzbuzují v lidech spíš rozpačité reakce.

Neúspěšná novinka. Nízkoalkoholické destiláty si své zákazníky zatím nenašly. Snímek devatenáctiprocentního tuzemáku je z brněnské pivnice Tenkrát na Západě.

Ochucené kostky ledu. Tak chutnal prohibiční alkohol

Brno – Dva týdny nesměly obchody ani hospody nabízet a prodávat nápoje, které mají víc než dvacet procent alkoholu. Částečnou prohibici, kterou vyhlásil ministr zdravotnictví kvůli úmrtím lidí otrávených metanolem, vyřešily některé likérky rychle a po svém. Začaly vyrábět slabší náhražky. Jenže rum či vodka s devatenácti procenty alkoholu vzbuzují v lidech spíš rozpačité reakce.

Paní Alena je ještě dnes velmi slabá a bledá. Metanol jí totiž vážně zahýbal s jejím zdravím.

Žena ze Zlína přiotrávená metanolem: Rum už nedám ani do buchet

Zlín – Osmapadesátiletá Alena ze Zlína se prakticky podruhé narodila. Je jednou z dvanácti lidí, kteří se ve městě přiotrávili metanolem. Společně se svým přítelem si dali jenom malou štamprli rumu, který koupili ve večerce na sídlišti Jižní Svahy. Oba za pár hodin leželi s otravou
v ne­mocnici. Alena v pátek mohla odejít domů, její přítel ale stále bojuje o život.

Paní Alena je ještě dnes velmi slabá a bledá. Metanol jí totiž vážně zahýbal s jejím zdravím.

Přiotrávená: Rum už ani do buchet

Zlín – Osmapadesátiletá Alena ze Zlína se prakticky podruhé narodila. Je jednou z dvanácti lidí, kteří se ve městě přiotrávili metanolem.

Ilustrační foto

Lidé na Olomoucku nosí k rozboru za stovku hlavně rum

Olomoucko – Zhruba desítku vzorků alkoholu denně přinášejí lidé na otestování do laboratoře soukromé firmy v Chudobíně, která vyšla vstříc těm, kteří mají obavy, jestli láhve z domácích zásob neskrývají nebezpečné množství metanolu.

Ilustrační foto

Na rozbor za stovku nosí lidé hlavně rum

Olomoucko – Zhruba desítku vzorků alkoholu denně přinášejí lidé na otestování do laboratoře soukromé firmy v Chudobíně, která vyšla vstříc těm, kteří mají obavy, jestli láhve z domácích zásob neskrývají nebezpečné množství metanolu.

Zamknout řeku Bílinu přijel rekordní počet vodáků

FOTO: Zamknout řeku Bílinu přijel rekordní počet vodáků

Teplicko - Byla sobota krátce před polednem a u mostu v Hostomicích se připravovali tepličtí vodáci na svoji letošní poslední cestu po řece. Tradičně byla na závěr sezony vybrána právě Bílina. Už několik let tuto akci organizují nadšenci ze sdružení Voda a Rum Teplice.

Cukráři naříkají, že jim dochází rum. Poslední zásoby ukazuje Vlasta Václavíková z cukrárny U Marka.

Štamgasti přešli na griotku, rum však chybí cukrářům

Plzeň - Zákaz prodeje tvrdého alkoholu lidi v pití moc nepřibrzdil. Záchytka v Plzni na Francouzské třídě sice hlásí mírný pokles klientů, prázdná ale není. Rovněž hospodští, kteří nesmějí tvrdý alkohol nalévat, potvrzují, že štamgasti prostě přešli z kořalek na lehčí pití.

Ilustrační foto.

Pekařství a cukrárny na Zlínsku omezily kvůli prohibici výběr

Zlín – Pekařství a cukrářství na Zlínsku museli zeštíhlit svou nabídku potravin v důsledku prohibice. „Například do koblih se přidává klasický rum. Teď jej nahrazujeme rumovou trestí," informoval majitel pekařství Boner David Mišurec. Naopak z pultů jeho prodejen zmizely některé zákusky.

Ilustrační foto.

Prohibice se podepsala i na zákuscích, bez rumu to není ono

Libina/Moravičany – Cukrářky, které dělají poctivé domácí zákusky, mají těžkou hlavu. Částečná prohibice, kterou vyvolala série úmrtí po požití jedovatého metanolu, trvá bezmála týden, přitom jednou ze základních ingrediencí mnoha cukrářských výrobků je rum. Ten funguje zároveň i jako konzervační prostředek.

Ilustrační foto.

Pekařství a cukrárny omezily kvůli prohibici výběr

Zlín – Pekařství a cukrářství na Zlínsku museli zeštíhlit svou nabídku potravin v důsledku prohibice. „Například do koblih se přidává klasický rum. Teď jej nahrazujeme rumovou trestí," informoval majitel pekařství Boner David Mišurec. Naopak z pultů jeho prodejen zmizely některé zákusky.

Alkohol je v Česku díky nízkým daním velmi laciný

Otrava je tady. Po tuzemáku!

Jilemnice – Šestatřicetiletý muž vypil několik panáků rumu, koupeného před měsícem v lomnické večerce. Bojuje o život…

Prověrka jednoho vzorku alkoholu trvá necelou půlhodinu. V laboratoři v bohunickém kampusu zatím otestovali patnáct lahví alkoholu. Dvacet lidí se objednalo na příští týden.

Otrava je tady. Po tuzemáku!

Jilemnice – Šestatřicetiletý muž vypil několik panáků rumu, koupeného před měsícem v lomnické večerce. Bojuje o život…

Ilustrační foto

"Horká prohibiční zpráva: rum má v písničkách utrum"

Prostějovsko – Ministerstvo zdravotnictví vydalo další šokující směrnici související s prohibičními opatřeními. V platnosti od 17. září osmi hodin večer zakázalo používání slov rum, vodka a názvů dalších druhů tvrdého alkoholu v českých a moravských písničkách. Striktně doporučuje nahradit je výrazy jako zelená, bylinná hořká, jablíčko nebo pomocí označení dalšího sortimentu povoleného měkkého alkoholu.

Ilustrační foto

Místo rumu štamprle vína aneb tržby hospod výrazně klesly

Přerovsko/Hranicko – „Pokud by měla prohibice trvat déle než měsíc, tak nás to zruinuje," tvrdí několik dní od vyhlášení zákazu prodeje alkoholu nad dvacet procent majitelé oslovených přerovských podniků. Jejich podstatnou část výdělku totiž tvoří víkendové tržby, a jak ukázala sonda Přerovského a hranického deníku, večírek bez tvrdého alkoholu si už řada lidí vůbec nedokáže představit.