Kreativ

ŠTÍTEK: rum

Slovinská kuchyně: buchta zvaná potica.

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

Slovinská kuchyně: buchta zvaná potica.

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

13. ročníku vodáckého veselení se zúčastnily čtyři desítky lodí, přijeli i vodáci z Ostravy

FOTO: Symbolickým klíčem od řeky Bíliny vpustili vodáci jaro na Teplicko

Lbín - Letošní odemykání řeky Bíliny bylo v mnoha směrech unikátní. Pozvání na něj nám za vodácký spolek Voda a rum Teplice poslal Jirka Švarc až z daleké Austrálie, kde momentálně pobývá. I tam na vodáky, kteří se v sobotu sjeli do Lbína, aby přivítali jaro a odemčením řeky Bíliny zahájili vodáckou sezonu, myslel.

Majitel olomoucké prodejny, která měla prodávat závadný alkohol, u krajského soudu

Levný alkohol pila i rodina obchodníka ze Zenitu

Olomouc – Neoznačenou a nekolkovanou levnou vodku a rum jsme pili řadu měsíců a nikdy nám z těchto lihovin nic nebylo. Nejbližší příbuzní Luďka Vejmoly, provozovatele tamního obchodu se smíšeným zbožím, se v úterý u Krajského soudu v Olomouci shodovali v tom, že o kvalitě podezřele levného alkoholu neměli žádné pochybnosti.

Ilustrační foto.

Zloděj okradl němčické fotbalisty o pivo a rum

Němčice – Náhradní řešení pro svoji oslavu museli hledat fotbalisté z Němčic na Brněnsku. O alkohol připravený v klubovně totiž přišli. V pondělí dopoledne o tom informoval policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Redaktorka Prostějovského deníku Martina Greplová zkouší chuť a kvalitu punčů na vánočním jarmarku v Prostějově

Který vám nejvíc chutná? Na vánočních trzích se rozjela "punčománie"

Prostějov /ANKETA/ - Z města se trousí lidé s kelímky. „Je libo svařák nebo punč?" pobízí mě od prvního stánku. „Prosila bych punč. Díky," zamířila jsem v pátek odpoledne na náměstí, abych zjistila punčovou situaci na prostějovských vánočních trzích, a po tom, co slyším jednu ze zákaznic si říkám, že bychom si toho, že můžeme u nás ochutnat punč, vlastně měli vážit.

Ilustrační foto.

Nejlepší letošní recepty na vánoční cukroví

Představujeme 12 finalistů soutěže „Hledáme nejlepší recept na vánoční cukroví" o peněžní poukazy na libovolný zájezd od cestovní kanceláře FIROTOUR a dárky v hodnotě až 30 tisíc korun. 

Ilustrační foto

Vypil dvanáct piv, dvanáct velkých rumů a pak hrozil bombami

Třeboň - „Dobrý den, máte tam bombu, jo, za deset minut vám tam vybuchne bomba, tak držte hubu!" ozvalo se linku 156 Městské policie v Třeboni na Jindřichohradecku. Čtyři minuty nato si podobné oznámení z téže telefonní budky vyslechli na dispečinku Záchranné zdravotní služby v Českých Budějovicích.

Alkohol je v Česku díky nízkým daním velmi laciný

Třináctiletá léčila své deprese lahví rumu

Brno – Mám deprese, koupíš mi nějaký alkohol? Zprávu s podobnou žádostí dostal na sociální síti devětadvacetiletý mladík z Brna od své třináctileté sousedky. Dívce se nešťastným způsobem rozhodl pomoci, alkohol jí poskytl a teď mu hrozí vězení. O případu ve středu informovala mluvčí brněnských policistů Andrea Straková.

 LIKÉRKA Hill´s Liquere v Jindřichově Hradci již má pokračovatele. Na snímku u dřevěného sudu, kde je vyřezaný portrét zakladatele firmy Radomila Hilla, je již i jeho pravnuk Tomáš Radomil a vnuk Tomáš, který dnes v rodinné tradici pokračuje.

Rodinná likérka Hill´s má pokračovatele

Jindřichův Hradec – Hodně Hradečáků dodneška s hrdostí říká, že slavný rum s plachetnicí je dílo Radomila Hilla. Ten byl mezi odborníky uznávaný jako nejlepší likérník v Československu a jeho slovo prý vždy platilo.  

Perla Karibiku, Dominikánská republika. Pohled shora, z vrtulníku...

Dominikánská republika: Od exotiky po bídu

Teplo, krásné pláže a čisté moře pro ženy. Doutníky, rum a snědé krasavice pro muže. I tak se dá stručně vyjádřit, pro koho je určená návštěva Dominikánské republiky. Jisté je, že exotiku a k ní exkurzi do zcela odlišné kultury si vychutnají zástupci obou pohlaví.

ITS CUP 2013, první kolo. Barbora Štefková - Barbora Záhlavová-Strýcová.

Štefková měla osm mečbolů. „Divou Báru" ale nezlomila

Olomouc – Favoritky v Olomouci vůbec nemají na růžích ustláno. V úterý opustila mezinárodní tenisový turnaj žen ITS CUP vítězka z roku 2011 Italka Nastassja Burnettová, ve středu ji následovala třetí nasazená Eva Birnerová i turnajová čtyřka Pauline Parmentierová.

5. ročník Trojboje seniorů v Říčanech.

OBRAZEM: V Říčanech stříleli důchodci kvůli rumu

Říčany – „Vinetou dnes nestojí na mé straně," povzdechne si pětasedmdesátiletý Svatoslav Patočka a smutně se dívá za šíp, který míjí terč a končí v lese. V Říčanech na Brněnsku v sobotu dopoledne začíná pátý ročník Trojboje seniorů. „Není to žádný oficiální závod, jen takový hospodský hec,který se ujal," vysvětluje organizátor František Patočka.

Křest publikace Vodní svět Chanovicka v Chanovicích

PODÍVEJTE SE: Knihu pokřtili rumem

Chanovice - V zámeckém areálu v Chanovicích pokřtili symbolicky za deště novou publikaci Vodní svět Chanovicka, mapující dějiny a současnost rybníkářství na Chanovicku.

Ilustrační foto

Obliba třtinového rumu v ČR raketově roste, vše prý začalo mojito

Praha – Spotřeba třtinového rumu vzrostla v Česku za posledních deset let o 400 procent, trend nastartovala obliba mojita a dalších koktejlů. ČTK to řekl vydavatel časopisu Barlife Martin Kraut, který minulý týden zorganizoval v Praze také první český Rumfest. Podle něj stojí za oblibou pravého rumu také to, že je mezi lihovinami „nejzábavnější". Masovou oblibu karibského destilátu brzdí jeho vyšší cena, čím dál víc ale přibývá zákazníků, kteří umí kvalitní rum ocenit.

Ilustrační foto.

Pět panáků rumu do rána nevyprchalo

Nasavrky – Kopnout do sebe pět panáků rumu a pak usednout za volant? Pro 29letého řidiče vozu Honda, kterého v neděli po páté ranní kontrolovala hlídka dopravní policie, zjevně žádný problém.

Dopravní nehoda. Ilustrační foto.

Náklaďák spadl do příkopu, jiný řidič přiznal pět piv a panáky rumu

Příbram - Pátek byl pro dopravní policisty, ale i složky integrovaného záchranného systému dost náročný.  Neznámý řidič údajně způsobil nehodu a několikahodinové problémy na silnici číslo 19 mezi Věšínem a Teslíny. V pátek tam projížděl náklaďák, jehož šofér chtěl zabránit srážce s protijedoucím osobním vozem, najel příliš blízko ke krajnici, ta se s ním utrhla a kamion spadl do příkopu. „Řidič nákladního vozu vyvázl z nehody naštěstí jen s lehkým zraněním nohy. Vzniklá škoda byla vyčíslena na 180 tisíc korun," dodala k nehodě policejní mluvčí Monika Schindlová.

Velikonoční prohlídky Žleby 30.3.2013

Dej sem rum, znělo chodbou na žlebském zámku při skládání kolednické zkoušky

Žleby – Netrpělivě podupávám před masivní kovem pobitou dřevěnou bránou. Kdy už konečně udeří ta čtrnáctá hodina? Stejně jako desítky dalších návštěvníků kolem mě, i já totiž využila v sobotu 30. března pěkného počasí 
k návštěvě jedné ze speciálních velikonočních prohlídek na zámku Žleby.

Ilustrační foto

V Semicích se jezdí na rum, v Unionu nosí kouli

Nymbursko – Fotbal to nejsou jen góly, body, tabulka. Ale také dobrá zábava a to nejen na hřišti. Velký vliv na výkon mužstva má také příznivá atmosféra v kabině. A k tomu   jistojistě patří vybírání pokud „za všechno možné".

Ilustrační snímek

Zloděj prošmejdil zahradní chatky a sebral vaťák, pilu a rum

Horní Babí - Zahradní domky v Náchodě v Horním Babí si vzal do parády dosud neznámý zloděj, a to v době od 9. do 15. února. Postupně vnikl do dvou zahradních chatek a dřevníku, z nichž odcizil propanbutanovou láhev, vatovaný kabát, láhev rumu a pilu.

Ilustrační foto

Nová metoda léčby alkoholiků? Snižovat spotřebu alkoholu

„Rum, kontušovka, slivovice, čert. Třešňovka, višňovka, ořechovka a vanilkovááá! Přijít ožralý! A nechat se přivézt na vozíku jako zvíře!" zuří ve filmu Poslušně hlásím hejtman, když ucítí, jak táhne ze závodčího přivezeného na káře.Že se u nás podobné příhody nestávají jen ve filmech o Švejkovi, potvrzují nejen zkušenosti odborníků na závislosti, ale také čísla dokumentující spotřebu lihovin.