Kreativ

ŠTÍTEK: ATP World Tour Finals

Během víkendu 9. a 10. března se v Peci pod Sněžkou uskutečnil další ročník FIS Masters Cup v České republice.

FIS Masters Cup 2024 byl v ohrožení. Nakonec jej však odjelo 262 startujících

Během víkendu 9. až 10. března byly závody FIS Masters Cup ohroženy nadprůměrně teplým počasím a nedostatkem sněhových srážek. Tratě sjezdovky Javor se ale naštěstí podařilo připravit. Odjely se závody pouze v obřím slalomu. Vrcholem doprovodného programu bylo sobotní slavnostní vyhlášení výsledků v hotelu Horizont.

Jakub Menšík právě porazil světovou pětku.

Životní jízda tenisty Menšíka. Vyřadil světovou pětku, pak vtipkoval o iPhonu

Na tenhle turnaj Jakub Menšík dlouho nezapomene, to už je teď jisté. Nejdřív vítězný zápas proti tenisové legendě Andymu Murraymu, teď překážka ještě výrazně těžší. Světová pětka Andrej Rubljov. Česká tenisová kometa ale předvedla neskutečný výkon a poradila si s ním. Není divu, že pak měl mladý tenista náladu i na vtípky.

Velká cena Českomoravského klubu veteránů, Turnaj mistrů v Hluku, Jaroslav Kučera

Jaroslav Kučera vybojoval stříbrnou příčku

Stolním tenistům ve Velké ceně Českomoravského klubu veteránů skončila sezona. V listopadovém Turnaji mistrů si v kategorii pětasedmdesátníků zahrál také Jaroslav Kučera. Reprezentant SK Slavičín v Master na Slovácku obsadil třetí místo.

Finalisté letošního Turnaje mistrů: Novak Djokovič (vlevo) a domácí miláček Jannik Sinner.

Turnaj mistrů zná své finalisty. Domácí hrdina Sinner vyzve rekordmana Djokoviče

Italský tenista Jannik Sinner postoupil poprvé v kariéře do finále Turnaje mistrů. V úvodním semifinále zdolal před bouřlivým domácím publikem v Turíně ruského ranaře Daniila Medveděva 6:3, 6:7, 6:1. Jeho soupeřem bude již podruhé na turnaji světová jednička Novak Djokovič, který pro změnu porazil Carlose Alcaraza 6:3, 6:2 a zahraje si o rekordní sedmý titul ze závěrečné akce sezony.

Alexander Zverev (vlevo) porazil na úvod Turnaje mistrů favorizovaného Carlose Alcaraze (vpravo).

Komplikace pro Alcaraze. Turnaj mistrů zahájil porážkou, Djokovič zvládl drama

Aktuální světová dvojka Carlos Alcaraz nezahájil prestižní Turnaj mistrů v italském Turíně dle představ, když v prvním utkání Červené skupiny překvapivě podlehl německému tenistovi Alexandru Zverevovi. Olympijský vítěz z Tokia přemohl úřadujícího wimbledonského šampiona ze Španělska v pohledné třísetové bitvě 6:7, 6:3 a 6:4. Úspěšný vstup má za sebou rovněž obhájce titulu a lídr žebříčku ATP Novak Djokovič, který pro změnu porazil vzdorujícího Dána Holgera Runeho.

Bývalý tenista Boris Becker.

Z vězeňských tepláků k dánskému rošťákovi. Becker je zpět, kývl na lákavý džob

Před rokem touto dobou ještě dlel ve vězení, kam zamířil kvůli zatajení milionového majetku po vyhlášení osobního bankrotu. Někdejší tenisová ikona Boris Becker je ale zpátky na svobodě a už se intenzivně připravuje na velký comeback v trenérské roli. Hned na úvod si však Becker ukousl poměrně velké sousto. Za úkol totiž dostal urychleně zkrotit dánského vzteklouna Holgera Runeho.

Novak Djokovič .

Djokovič i Alcaraz jsou v Cincinnati v semifinále, Muchovou čeká Sabalenková

Srbský tenista Novak Djokovič postoupil v Cincinnati po výhře nad Američanem Taylorem Fritzem 6:0, 6:4 do semifinále a zároveň si zajistil účast na Turnaji mistrů. Mezi nejlepší čtveřicí je také světová jednička Španěl Carlos Alcaraz, který se však na vítězství nad Australanem Maxem Purcellem nadřel o poznání více. Sedmdesátého hráče žebříčku ATP, který do hlavní soutěže prošel z kvalifikace, porazil 4:6, 6:3, 6:4.

Závěrečný den UniCredit Czech Open 2023 v Prostějově. Exhibice Tomáš Berdych - Jakub Menšík

Tenis jsem nechtěl vidět, říká Berdych. Teď ho čeká Wimbledon s Lehečkou

V listopadu to budou čtyři roky, co pověsil raketu na hřebík. Bývalý čtvrtý nejlepší tenista světa Tomáš Berdych ukončil veleúspěšnou kariéru ve 34 letech na Turnaji mistrů v Londýně. O dva roky později v britské metropoli nastoupil na veteránské akci Champions Tour, účast na dalších podobných turnajích však zhatilo bolavé rameno.

Závěrečný den UniCredit Czech Open 2023 v Prostějově. Exhibice Tomáš Berdych - Jakub Menšík

Tenis jsem nechtěl ani vidět, říká Berdych. Nyní ho čeká Wimbledon s Lehečkou

V listopadu to budou čtyři roky, co pověsil raketu na hřebík. Bývalý čtvrtý nejlepší tenista světa Tomáš Berdych ukončil veleúspěšnou kariéru ve 34 letech na Turnaji mistrů v Londýně. O dva roky později v britské metropoli nastoupil na veteránské akci Champions Tour, účast na dalších podobných turnajích však zhatilo bolavé rameno.

ATP Valašska 2023, pozvánka na 1. turnaj v Otrokovicích, na 20. května

V sobotu začíná tenisové ATP Valašska, první turnaj se bude hrát v Otrokovicích

V sobotu 20. května začíná 32. ročník tenisového ATP Valašska. Seriál 6 turnajů ve dvouhře, z toho 2 se budou hrát jako Grand Slam, a závěrečného Turnaje Master, je i v letošní sezoně otevřen pro všechny neregistrované hráče nad 18 let a zároveň pro hráče, kteří už nejsou minimálně sedm let registrovaní v žádném tenisovém oddíle.

Ze závodů FIS Masters v Peci pod Sněžkou si pochopitelně nejúspěšnější lyžaři odnesli poháry i další hodnotné ceny.

Nepříznivé počasí zkušené lyžaře neodradilo. Přijeli z řady koutů (nejen) Evropy

V polovině třetího kalendářního měsíce hostila Pec pod Sněžkou sedmnáctý ročník FIS Masters Cupu v České republice. Počasí šampionát málem zhatilo, vždyť tři dny před závody nepřetržitě pršelo. Ke všemu sobotní ráno přineslo mráz a poryvy větru dosahovaly až 120 kilometrů za hodinu. Počasí se nakonec trochu umoudřilo a FIS Masters Cup se na tratích sjezdovky Javor ve SkiResortu Černá Hora - Pec podařilo odjet. Sobotní situace však byla dramatická po celý den.

Rafael Nadal s trofejí pro vítěze Australian Open 2022-

Kdo získá první grandslam sezony? Nadal obhajuje, favoritem ale zůstává Djokovič

Už v pondělí začíná u protinožců v australském Melbourne úvodní grandslam tenisové sezony. Do bojů o ušatý pohár se ani tentokrát nezapojí světová jednička, po loňském vyhoštění Novaka Djokoviče vynechá prestižní turnaj také Španěl Carlos Alcaraz, jenž musel odstoupit z důvodu zranění. Nálepka největšího favorita letošního Australian Open tak patří pětatřicetiletému Srbovi, proti kterému se však v Melbourne Parku postaví hojný zástup žhavých adeptů na zisk cenné trofeje.

V nejpočetněji obsazené kategorii do 75 let byl opakovaně nejlepší František Just z České Lípy (druhý zprava).

Tři vítězné poháry pro stolní tenisty putovaly na sever Čech

Turnaj mistrů ve stolním tenisu se hrál před několika týdny v moravském městě Hluk. Letos byl tento turnaj zároveň i oslavou 40. výročí založení Českomoravského klubu veteránů stolního tenisu (dále jen ČMKV). Hráči Libereckého kraje i tentokrát patřili mezi nejlepší.

Velké podpory v rozvoji svého tenisového talentu se dočkal Jiří Novák junior (na snímku vlevo uprostřed) od svých rodičů. Během své bohaté kariéry ovládl hned 7 turnajů okruhu ATP ve dvouhře a 18 ve čtyřhře.

Za komunismu jsem netušil, že vůbec budu cestovat, bilancuje Jiří Novák

Dnešní generace nejmladších tenistů, kterým se sám v Prostějově věnuje, už ho dle jeho slov nezná. Když ale začnete vykládat, že Jiří Novák byl pátý na světě, porazil Samprase, Aggasiho, Federera či Nadala, rozzáří se oči i těm nejmenším českým tenisovým nadějím. Letos to je přesně dvacet let, co Novák zažil rok snů, během nějž si zahrál semifinále Australian Open i Turnaj mistrů. „Nechci ale stavět výsledky před celou dráhu, kterou jsem si prošel,“ říká 47letý rodák ze Zlína v rozhovoru pro Deník.

S RODIČI. Velké podpory v rozvoji svého tenisového talentu se dočkal Jiří Novák junior (na snímku vlevo uprostřed) od svých rodičů. Během své bohaté kariéry ovládl hned 7 turnajů okruhu ATP ve dvouhře a 18 ve čtyřhře.

Za komunismu jsem netušil, že vůbec budu cestovat, bilancuje Jiří Novák

/ROZHOVOR/ Dnešní generace nejmladších tenistů, kterým se sám v Prostějově věnuje, už ho dle jeho slov nezná. Když ale začnete vykládat, že Jiří Novák byl pátý na světě, porazil Samprase, Aggasiho, Federera či Nadala, rozzáří se oči i těm nejmenším českým tenisovým nadějím. Letos to je přesně dvacet let, co Novák zažil rok snů, během nějž si zahrál semifinále Australian Open i Turnaj mistrů. „Nechci ale stavět výsledky před celou dráhu, kterou jsem si prošel,“ říká 47letý rodák ze Zlína v rozhovoru pro Deník.

Novak Djokovič vyhrál Turnaj mistrů.

Zlatá tečka srbského šampiona. Djokovič pošesté v kariéře opanoval Turnaj mistrů

Srbský tenista Novak Djokovič vyhrál pošesté Turnaj mistrů a vyrovnal rekord Švýcara Rogera Federera. Pětatřicetiletý majitel 21 grandslamových titulů ve finále v Turíně porazil norského mladíka Caspera Ruuda 7:5, 6:3 a získal nejvyšší jednorázovou odměnu v historii tenisu. Coby neporažený vítěz dostal šek na 4,740.300 dolarů (přes 111 milionů korun).

Srbský tenista Novak Djokovič v akci na závěrečném Turnaji mistrů v Turíně.

Boj o rekord i zlatý happyend. Djokoviče čeká výjimečné finále Turnaje mistrů

Před startem závěrečného turnaje sezony si dal jasný cíl: udělat za psychicky nesmírně náročným rokem na okruhu tlustou čáru. A nejlépe s vzácnou trofejí v ruce. Srbský tenista Novak Djokovič se drží svého plánu na výbornou, v sobotním semifinále porazil dvakrát 7:6 amerického soupeře Taylora Fritze a suverénně míří za šestým titulem na Turnaji mistrů. A ve hře je mnohem více než jenom zlatý klenot.

Velké zklamání v obličeji španělského tenisty Rafaela Nadala. Šestatřicetiletý král antuky na Turnaji mistrů předčasně končí.

Antukový král na kolenou. Nadal snil o happyendu, na Turnaji mistrů ale vyhořel

Takový závěr roku si nepředstavoval ani v těch nejčernějších snech. Španělský tenista Rafael Nadal vstoupil do prestižního Turnaje mistrů dvěma porážkami v řadě, po Američanovi Fritzovi si s králem antukových dvorců hladce poradil i kanadský mladík Auger-Aliassime. Šestatřicetiletý rodák z Mallorcy tak na posledním mítinku sezony vypadl už ve skupině, a navíc dorovnal svůj smutný rekord z roku 2009.

Tenista Jiří Lehečka děkuje milánskému publiku za podporu na Turnaji mistrů pro hráče do 21 let

Porážka, která hřeje na srdci. Jak talent Lehečka vrátil mužskému tenisu hrdost

Své poslední vystoupení před milánským publikem nezvládl, přesto bude z italské metropole odjíždět jako vítěz. Minimálně v očích nadšených českých fanoušků u televizních obrazovek. Vidět mužského zástupce ve finále turnaje, navíc takhle prestižního? To už by i tenisoví pamětníci museli oprášit historické bichle. Až se náhle objevil pokorný mladík Jiří Lehečka, pilně kráčející za svým dětským snem.

Jiří Lehečka z ČR v semifinále Turnaje mistrů pro tenisty do 21 let v Miláně

Titul má na dosah. Lehečka postoupil při debutu na Turnaji mistrů do finále

Skvělá zpráva pro český tenis! Mladý objev Jiří Lehečka postoupil na prestižním Turnaji mistrů pro hráče do 21 let do finále, když v úvodním semifinále porazil Švýcara Dominica Strickera 4:1, 4:3, 2:4, 4:1. V přímém souboji o titul vyzve v sobotu večer amerického favorita Nakashimu, kterému bude moct oplatit porážku ze základní skupiny.

Český tenista Jiří Lehečka na Turnaji mistrů pro hráče do 21 let v Miláně, 8. listopadu 2022.

Tenisová fantazie. Lehečka prošel na juniorském Turnaji mistrů do semifinále

Český tenisový talent Jiří Lehečka zvládl poslední utkání Zelené skupiny Turnaje mistrů pro hráče do 21 let na výbornou, domácího Itala Mattea Arnaldiho porazil ve třech setech 4:3, 4:1 a 4:3 a postoupil do vysněného semifinále. O postup do finále si mladoboleslavský rodák zahraje v pátek večer proti Švýcarovi Strickerovi.

Dánský talent Holger Rune slaví vítězství na halovém turnaji v Paříži, kde ve finále přemohl slavného Srba Novaka Djokoviče.

Spratek, nebo mladý génius? Neoblíbený talent Rune míří mezi tenisovou smetánku

V září usedl na tenisový trůn teprve devatenáctiletý španělský zázrak Carlos Alcaraz, který se tak stal nejmladší světovou jedničkou v historii. Jen o několik málo týdnů později se však o pozornost široké veřejnosti hlásí další zástupce nastupující generace – dánský supertalent Holger Rune. Postavička, jež svým osobitým stylem škádlí tenisové ikony a zároveň baví celý svět. Tady je jeho letošní příběh.

Jiří Lehečka si na závěr sezony vyzkouší prestižní turnaj Next Gen Finals.

Česká stopa na Turnaji mistrů. Klidně můžu vyhrát, tvrdí tenisový talent Lehečka

Má za sebou první rok v elitní stovce světového žebříčku. Mezi hvězdami současnosti vůbec nezklamal, zahrál si na všech čtyřech grandslamech sezony a za odměnu se v příštím týdnu ukáže na setkání nejlepších tenistů do 21 let. „Beru to jako velké zadostiučinění a sladkou odměnu za tu roční dřinu,“ prozradil v rozhovoru pro Deník, kde se mimo jiné rozpovídal o vzácném setkání se slavným Novakem Djokovičem.

Barbora Krejčíková opouští francouzský grandslam hned v prvním kole

Mladé naděje, ale i výrazné trápení. Český tenis zažil nepovedený ročník

V elitní desítce ženského tenisového žebříčku byste nyní českou vlaječku hledali marně. Stejně tak českou singlistku na závěrečném Turnaji mistryň, k čemuž mimochodem dochází poprvé po dvanácti letech. O mužích raději ani nemluvě. Nebyla to dobrá sezona, přesto se má domácí tenisová továrna od čeho odrazit.