Kreativ

ŠTÍTEK: spánek

Najdete si ještě čas na žehlení, nebo také dáváte přednost „nežehlivým“ a „nemačkavým“ textiliím?

Nežehlivé povlečení: Plus nebo mýtus?

Stále častěji vídáme regály přeplněné ložním povlečením s „nemačkavou“ a „nežehlivou“ úpravou. Málokdo si přes vidinu nulové práce se žehlením uvědomí, že se za sympaticky vyhlížející úpravou skrývají tuny „umělotin“ a jiné agresivní chemie.

Velvary - Kladno 2:0

Velvary si připomněly podzimní výkony

Kladno - Velvary se v Úvalech (3:0) probudily ze zimního spánku. Už v 2. minutě po rohu Budějského otevřel skóre krajní bek Chrobák a v úvodu druhé části si to oba borci zopakovali.

Výstava Jaro na vsi v chotěbořském muzeu.

OBRAZEM: Chotěbořské muzeum rozkvetlo jarní výstavou

Chotěboř – Každé roční období má svůj půvab, jaro však nad ně vyniká krásou i významem. Pro naše předky bylo časem znovuzrození, příroda se probouzela ze zimního spánku a zemědělský cyklus začínal nanovo. Jaké bylo jaro na vesnicích a jaké lidové tradice se v tomto období dodržovaly, to lidem přibližuje výstava chotěbořského muzea, která bude až do 2. září umístěna v prostorách zdejšího zámku.

Příprava výstavy Tulipánie na zámku v Buchlovicích.

Na zámku v Buchlovicích připravují výstavu tulipánů

Zámek Buchlovice a přilehlý park se pomalu probouzí ze zimního spánku. Již druhý víkend v březnu byl pro veřejnost otevřen zámecký park a od poloviny měsíce mohou zájemci o víkendech navštívit také samotný zámek.

Ilustrační foto

Vyspával na silnici

Karlovarsko – Řidič zastavil na silnici s běžícím motorem a rozsvícenými světly. Na tom by nebylo nic divného, kdyby se však neuložil k spánku.

V autě cestovali dva mladíci.

Auto, které srazil na přejezdu u Troubska vlak, řídil sedmnáctiletý mladík

Brno - Nezastavila ho ani světelná signalizace. Auto, které v úterý večer na železničním přejezdu mezi Troubskem a Ostopovicemi srazil vlak, řídil teprve sedmnáctiletý mladík. „Ve zdemolovaném osobním autě, které řídil mladík s platnými doklady, se těžce zranil i jeho o rok mladší spolujezdec," informoval policejní mluvčí Bohumil Malášek. 

Kolonii dvou stovek netopýrů vypustí ve čtvrtek ve Stromovce

Dvě stě netopýrů se vrátí do přírody. Záchranná stanice je vypustí ve Stromovce

Dvě stovky netopýrů se ve čtvrtek proletí Stromovkou. Vypustí je tu Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Kolonie si za zimoviště vybrala větrací šachtu starého cihlového domu v Libni. V únoru je ale probrala rekonstrukce jednoho z bytů. Proto museli v záchranné stanici přečkat do té doby, než se venku oteplí.

Fakultní nemocnice Ostrava. Ilustrační foto

Těžce popálený muž ulehl do postele

K vážnému případu vyjížděla v pondělí 26. března kolem půl čtvrté odpoledne Zdravotnická záchranná služba. Pracovníci krajského operačního střediska ZZS přijali tísňovou výzvu z Kopřivnice.

TJ Sokol Čížová – AFK Smetanova Lhota 1:7 (1:4).

Okresní fotbal: V Čížové dominovala Smetanka

Písecko - Kolotoč fotbalových soutěží už se začal roztáčet také v okresech. Na Písecku se rozehrál okresní přebor, týmy z okresní soutěže si na ostrý start ale musí ještě počkat.

Jak vyzrát na jarní prořez dřevin

Jaro je konečně zde a my se po zimě, která se relativně hodně protáhla, můžeme těšit na teplejší dny. Období, než se stromy a keře zcela probudí ze zimního spánku, je ideálním pro jejich zástřih. Díky pravidelné kultivaci můžete některým dřevinám prodloužit život až o třetinu a ovocné stromy vám vaši péči později oplatí na bohatší úrodě.

Ilustrační foto

Zhasínáme. Vláda řeší světelné znečištění oblohy

Evropu stále více zasahuje světelné znečištění. Ani Česko není výjimkou. Způsobuje je mnoho umělých zdrojů světla, což potvrzují vědci a jejich měření. Mnoho lidí proto trpí nedostatkem spánku, snižuje se tak kvalita jejich života. Zlepšení by měla přinést opatření, která včera schválila vláda v demisi.

Nové monitory dechu byly předány přímo na novorozeneckém oddělení nymburské nemocnice.

Nemocnice dostala nové monitory dechu

Nymburk – Patnáct kusů monitorovacích podložek, které hlídají dech novorozenců. To je dar, který tento týden předali zástupci Nadace Křižovatka vedení nymburské nemocnice. Přístroje mají hodnotu 44 500 korun a peníze na ně věnovaly dvě firmy právě prostřednictvím Nadace Křižovatka. Ta spolupracuje s nymburskou nemocnicí dlouhodobě a v minulosti jí věnovala i jiné potřebné přístroje.

Při průjezdu Mírovým náměstím v Dobříši jsou v současnosti hned dvě dopravní omezení.

Rekonstrukce dobříšského náměstí má letos začít

Dobříš - Jedním z měst na Příbramsku, která ještě nemají náměstí po rekonstrukci, je Dobříš. V dohledné době se tu ale na změně vzhledu centra začne pracovat. Stále ještě platí, že spánek cestujících, kteří projíždějí autobusem přes Dobříš, zpravidla přeruší jízda po vlnách na dobříšském náměstí. To se týká i povrchu komunikace kolem sokolovny, kde si lidé stěžují na vlnitý povrch.

Bojovník MMA Daniel Brunclík po vítězném souboji s italským protivníkem.

Daniel Brunclík: Využil jsem situace a soupeře uškrtil

Pardubice /ROZHOVOR/ – Kutnohorský profesionální bojovník v MMA Daniel Brunclík se v sobotu večer představil na galavečeru XFN 8 v pardubické Tipsport aréně, kde zvítězil ve druhém kole nad Italem Simonem Tabagliem na konci druhého kola poté, co se soupeř při „Brunově“ škrcení vzdal. 

Sedmdesátiletým únoscům hrozí až dvanáct let vězení.

Bojí se chodit po ulici, vypověděli svědci v kauze unesené ženy

Ústí nad Labem - Výslechem svědků pokračovalo ve středu dopoledne u krajského soudu v Ústí nad Labem hlavní líčení v procesu čtveřice seniorů ve věku 55, 69, 71 a 73 let. Ti podle obžaloby před dvěma lety unesli v Ústí nad Labem ženu a od jejího partnera požadovali milion korun výkupné. 

Ilustrační foto.

Futsalové drama. Záchrana života přišla včas

Neveklov – Drama, v němž šlo o život, mělo šťastný konec. V sobotní zápase okresního přeboru futsalistů Benešovska v neveklovské hale zkolaboval hráč OTS Benešov Tomáš Macháček. Díky duchaplnému zásahu kamarádů a hlavně rozhodčího Zdeňka Grunda vše dobře dopadlo a hráč byl v neděli večer v benešovské nemocnici probuzen z umělého spánku.

Perníková chaloupka otevřela.

OBRAZEM: V Perníkové chaloupce se probudila Ježibaba

Kunětická hora - Ježibaba se v sobotu probudila ze zimního spánku a v Perníkové chaloupce pod Kunětickou horou tak mohla započnout 15. sezóna. Ke svým oficiálním patnáctým narozeninám dostala Ježibaba dort, kolik let jí ale ve skutečnosti je, to nikdo neví. 

Davide Astori

Fotbalová Itálie smutní. Kapitán Fiorentiny Astori náhle zemřel

Fotbalový svět zasáhla v neděli dopoledne obrovská tragédie. Italský fotbalový reprezentant a kapitán Fiorentiny Davide Astori zemřel ve spánku před dnešním zápasem Serie A v Udine. Podle italské prokuratury utrpěl infarkt, příčinu smrti by ale měla oficiálně potvrdit až pitva.

Sklizeň v plném proudu.

Sousedé už sklízejí chřest

Pasov – Zimní spánek je ve Stephansposchingu (okr. Deggendorf) u konce, přinejmenším pro „bílé zlato“, tedy chřest, firmy Spargel + Beeren Baumann. Na jejích 27 hektarech přes třeskutý mráz sklízejí od začátku týdne tuto zeleninu jako první v celém Německu.

Ilustrační foto.

Pejskaře ve Znojmě straší travič. Jedním případem se zabývá i policie

Jižní Morava – Křeče, třes a zvracení může postihnout psy, které při venčení spořádají otrávenou návnadu. Jsou rozházené na různých místech Znojma nebo v nedalekých Dobšicích. „Máme zprávy o tom, že otrávit se mohlo jen v Dobšicích šest psů za jeden měsíc. Týká se to zejména části u bytovek a paneláků,“ řekla Patricie Vítová, která v regionu provozuje Kočičí azyl Znojemsko.

Ilustrační foto.

Vakcína proti chřipce uchrání před nemocnicí. Teď už je ale pozdě, říká lékařka

Břeclav – Vitamínová kúra ani dostatečná hygiena nestačí. Jak vyzrát na chřipku? Podle praktické lékařky Elišky Čermákové z Břeclavi si mohou gratulovat lidé, kteří se včas nechali proti viru očkovat. „Vidím to na sobě. Denně přicházím do kontaktu s pacienty. Bez vakcíny už bych dávno kašlala v posteli,“ tvrdí zkušená lékařka.

Ilustrační foto

Výzva. Zkuste Radoušovo bloudění

Losiná – Jezdíte na horském kole, máte smysl pro orientaci a nebojíte se výzev? Tak pro vás je určen zimní orientační závod Radoušovo bloudění, jehož třetí ročník se v sobotu koná v Losiné u Plzně.