Kreativ

ŠTÍTEK: spánek

Setkání mistrů - titul HC Olomouc po 30 letech

Oslavy titulu Mory dnes a před 30 lety. Dva dny bez spánku i pohřešovaný

Projekce ve vyprodaném kině Metropol, poté afterparty v Jazz Tibet Clubu s následným přesunem do baru s ochutnávkou whisky. Tak vypadaly oslavy třicetiletého výročí od zisku titulu bývalých hokejistů Olomouce. „Jsme v jiné kondici, většina šedesátníci, takže už to nebude mít takový náboj jako před třiceti lety,“ usmíval se kapitán zlaté party Miroslav Chalánek.

Vyšetřování poruch dýchání ve spánku u dospělých zahájili v březnu zdravotníci na plicní ambulanci Nemocnice Vyškov.

Poruchy dýchání ve spánku: vyškovská nemocnice nabízí nové vyšetření

/FOTO/ Vyšetřování poruch dýchání ve spánku u dospělých zahájili v březnu zdravotníci na plicní ambulanci Nemocnice Vyškov. Chrápání s poruchou až zástavou dýchání je podle nich vážný, ale léčitelný stav. Zájemcům provádí orientační skríningové vyšetření, zda je či není přítomna nějaká abnormalita.

Nemocnice se připojuje k podpoře zdravého spánku.

Nemocnice Pelhřimov se připojuje k podpoře zdravého spánku

Nemocnice Pelhřimov se 21. března připojila k Mezinárodnímu dni zdravého spánku. Informace o důležitosti kvalitního spánku pro fyzické a duševní zdraví byly pro zájemce připraveny u vstupních dveří hlavní lůžkové budovy nemocnice.

Petr zemřel náhle ve spánku. Zanechal po sobě manželku a čtyři syny.

Čtyři chlapečci náhle přišli o tatínka. Zemřel ve spánku, měl jen 40 let

Radovat se z každého dne, to je jedno z největších životních mouder. Nikdy totiž nikdo neví, kdy se naposledy nadechne. Obrovskému životnímu zvratu teď čelí Pavla Čiháková, manželka energického Petra, který před pár dny znenadání zemřel ve spánku. V životě toho chtěl ještě mnoho udělat. Jeho čtyři chlapci i zbytek rodiny se však bude muset bez něj obejít.

Těhotenský polštář poskytuje oporu a úlevu kloubům i šlachám. Také pomáhá spát pohodlně na boku. Tato poloha je totiž vhodnější pro miminko v bříšku.

Zachrání spánek i klouby: Speciální polštář uleví v těhotenství matce i miminku

Těhotenství si na těle ženy vybírá svou daň. Rostoucí břicho a váha dítěte tělo ženy namáhá, způsobuje bolesti kloubů, šlach a svalů, narušuje těhotné ženě spánek a utlačuje důležité cévy. Odborníci proto doporučují používání těhotenského polštáře, který dodá tělu ženy potřebnou oporu. Uleví pohybovému aparátu, ale také dítěti. Který těhotenský polštář je nejlepší? Přečtěte si, kdy pořídit těhotenský polštář a jak těhotenský polštář vybrat.

Vystoupení Josefa Laufera měla vždy úspěch.

Josef Laufer: V 80 byl čilý, teď je v umělém spánku. Všichni čekají na zázrak

Už čtvrtým rokem zůstává zpěvák a herec Josef Laufer v umělém spánku a jeho stav se podle dostupných zpráv nelepší. Oblíbený umělec přitom ještě ve svých osmdesáti letech hýřil aktivitou, vystupoval na koncertech po celé České republice, hrál v pražských muzikálových představeních a poskytoval rozhovory médiím. Pak ale podstoupil operaci srdeční chlopně a jeho život nabral směr, který nikdo nečekal. Jeho rodina stále čeká na zázrak. Lauferův vnuk pokračuje v jeho uměleckých stopách a přiznává, že dědeček pro něj byl vždy velkým vzorem.

Heřmánkový čaj

Špatně spíte? Nápoje, které vám pomohou spát jako dudek a ráno být jako rybička

Problémy s usínáním nebo častým probouzením během noci má mnoho lidí. Než ale začnete uvažovat o lécích na spaní, zkuste dát šanci přírodě a nápojům, které vám pomohou. Popíjení heřmánkového čaje při čtení pěkné knihy nebo koupel s vůní levandule vám pomohou uvolnit se a připravit se na spánek. Co tedy večer pít, abyste spali dostatečně dlouhou dobu bez přerušení? Kdy pít naposledy, abyste v noci nemuseli běhat na záchod a jakým nápojům se určitě vyhnout?

Frontman skupiny Vanaheim Miloš Koblmüller je ve vigilním kóma.

Frontmanovi známé kapely se náhle zastavilo srdce. Oživovali ho před očima dětí

Byl muzikantem tělem i duší, tátou tří malých dětí a mužem s neutuchající životní energií. V průběhu noci se však Miloši Koblmüllerovi zastavilo srdce, a i přes včasný zásah manželky a následně i zdravotnické služby upadl do vigilního kómatu. Všichni doufají, že se jednoho dne probudí, ovšem nikdo kvůli poškození jeho mozku netuší, v jakém to bude stavu.

Anton zastřelil svou milou Emilku, protože si to přála. Místo ve Vrbně pod Pradědem, kde se mladí milenci rozhodli společně spáchat  sebevraždu, označuje obnovený kříž.

Romeo a Julie z Vrbna. Přes sto let starou tragédii připomíná kříž

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Historik Matěj Matela ve Vrbně pod Pradědem zmapoval neobvyklou tragédii, která se zde odehrála v červnu 1890. Mladý brusič Anton zastřelil svou milou Emilku, protože toužila zemřít. Navrhla, aby společně spáchali sebevraždu. Když první rána do Emilčina srdce nestačila, prostřelil jí Anton pro jistotu ještě spánek.

Marta Eslema všichni znají hlavně jako dobrodruha a cestovatele po celém světě. Teď ke svým aktivitám přidal spánkové poradenství.

Jak se dobře vyspat? Poradí cestovatel a dobrodruh z Ústí Mart Eslem

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Jako slavný cestovatel a dobrodruh se do podvědomí veřejnosti zapsal Ústečan Mart Eslem, vlastním jménem Martin Šlambor. Jenže cestování po světě jednoho pořádně unaví a tak ke svým aktivitám přidal i spánek. A to doslova. Dokonce zájemce vyučuje, jak dobrý spánek najít a jak se k němu správně uložit.

Bezpečný spánek je nejdůležitější prevencí proti SIDS. Dítě spí na zádech, bez peřinky a dalších měkkých předmětů, do kterých by mohlo zabořit hlavičku.

Noční můra všech rodičů. SIDS zabíjí kojence ve spánku bez varování

SIDS, neboli Syndrom náhlého úmrtí kojence, je největším strašákem všech rodičů. Kojenci při něm umírají náhle, bez předchozího varování. Nejvíce smrtí si SIDS vybere mezi prvním a čtvrtým měsícem života. Poté se riziko snižuje. Příčiny syndromu stále nejsou vědcům zcela jasné. Ukázalo se však, že dodržováním několika pravidel týkajících se kojeneckého spánku se riziko SIDS významně sníží.

BK Opava - BK ARMEX Děčín 81:85

VIDEO: Štěpán Pavelek o premiéře v opavském dresu i špatném spánku

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Splnil si svůj velký sen. Štěpán Pavelek si v sobotu odbyl premiéru za mateřskou Opavu v nejvyšší basketbalové soutěži. Nastoupil v duelu proti Děčínu, který jeho tým bohužel prohrál 81:85. Štěpán Pavelek ale nezklamal, v prvním týmu zůstal a nechybí v nominaci pro duely v Pardubicích a Brně. Více se Štěpánem Pavelkem v následujícím video rozhovoru.

Zásadní je vytvořit si v ložnici správné spánkové klima.

Nemůžete spát a ráno padáte únavou? Jednoduché úpravy ložnice váš spánek zlepší

Nespavostí trpí mnozí lidé. Někdo nemůže usnout, jiný se v noci budí. Co způsobuje špatný spánek a co zabírá na spaní? Důvodů, proč lidé nemohou spát, je spousta. Lékaři radí, co dělat přes den, co nejíst a nepít večer a případně předepíší prášky na spaní. Možná by ale stačilo soustředit se na prostředí, ve kterém spíme. Jeho jednoduché úpravy mohou zajistit spokojený nerušený spánek.

Vstát ráno z postele dělá problém většině lidí. Jednou věcí to ještě zhoršují.

Největší chyba, kterou můžete udělat, když zazvoní budík? Dělá ji téměř každý

Jste ranní ptáče nebo spíš noční sova? To poznáte podle toho, zda vám ranní vstávání nedělá problém, nebo pětkrát vypnete budík, abyste si mohli ještě trochu přispat. Abyste se neprobouzeli unavení a dokázali rychle vyskočit z postele, můžete si pomoci několika jednoduchými triky, které zvládne každý. Nejdůležitější je však vyvarovat se chybě, kterou dělá mnoho lidí.

Úplněk nad hradem Hazmburk.

Úplňky jsou nádhernou podívanou, ale také noční můrou pro řadu lidí

V úplňku je Měsíc na opačné straně od Země než Slunce. Tuhle magickou podívanou si pozorovatelé mohou užívat v době, kdy má nový měsíc stáří 14,8 dne, a je tak plně osvícený. V letošním roce nás ten úplně poslední úplněk teprve čeká. K tomuto jevu se vážou legendy o upírech a vlkodlacích, indiáni pro ně mají názvy související s děním v přírodě. Úplňky ale ovlivňují u mnoha lidí i náladu a zdravotní stav. Měsíční fáze ovlivňují nespavost, objevují se bolesti hlavy i kloubů. Kdy budou úplňky v roce 2024, co se při nich děje a kdy nás čeká superúplněk?

Pro klidné usínání je také důležité zajistit dítěti příjemné prostředí, kde se bude cítit bezpečně a pohodlně.

Jak nejlépe uspat malé dítě? Pomůže pravidelný režim i spánková víla

Máte malé dítě, které nechce chodit spát? Připadá vám večer nejaktivnější a nejčilejší? Uspávání dítěte je pro mnoho rodičů výzvou, která vyžaduje trpělivý a důsledný přístup. Každé dítě je jiné a má své individuální potřeby a preference. Některé děti usínají snadno a rychle, jiné potřebují více času a podpory. Poradíme, jak na to. 

Podle průzkumů lidé mění povlečení v průměru jednou za tři až čtyři týdny. Lékaři a výrobci ložního prádla však upozorňují, že to nestačí.

Jak jste na tom vy? Podle odborníků většina Čechů málo mění ložní povlečení

Jak často bychom měli měnit povlečení? Podle lékařů a výrobců ložního prádla většina lidí používá povlečení déle, než je hygienické. Na pováženou je to zejména v případech, kdy postel využívají nejen ke spánku, ale také si v ní občas dají něco dobrého na zub, nebo ji dokonce sdílejí s domácími mazlíčky. Jak často je potřeba měnit povlečení? A jak správně prát ložní prádlo?

Mariana je téměř plnoletá dívka, která měla být tanečnicí. Místo toho ji spinální svalová atrofie upoutala na invalidní vozík

Kvůli rýmě si Marianka už nezatančí. Statečná bojovnice skončila v umělém spánku

Mnozí z vás si možná vzpomenete na Marianku, která mohla být nadějnou tanečnicí po své mamince, ale kvůli spinální svalové atrofii skončila na invalidním vozíku. Na první pohled krásná dívka, o které si lidé často myslí, že si sedla na vozík jen tak z legrace, však nedávno bojovala o svůj život v umělém spánku. A to vše kvůli obyčejné rýmě. Jak je na tom dnes?

Tmavé kruhy pod očima jsou někdy kosmetickým problémem, jindy projevem zdravotní komplikace.

Co zabírá na kruhy pod očima? Je třeba si jich všímat, může jít o selhání jater

Tmavé kruhy pod očima jsou často varováním našeho těla, že si dopřáváme příliš málo spánku. Někdy se však tento kosmetický problém stává vážným zdravotním rizikem, nebo spíše jeho vnějším projevem. Pro úspěšnou léčbu je vždy potřeba určit, co tmavé kruhy pod očima způsobuje. Někdy nás totiž může tělo tímto způsobem varovat, že nám hrozí selhání jater či trpíme jinou vážnou chorobou. Co ale na kruhy pod očima zabírá a jak se jich zbavit?

Výběr matrací je pestrý.

Respekt je vždy důležitý. Platí to i u dětských matrací

Člověk prospí třetinu svého života. V dětství navíc trávíme v peřinách času ještě mnohem víc. Právě proto je důležité zvolit správný a vhodný podklad pro spánek. Kvalitní matrace ovlivňují pohodu a zdraví dětí, které ve spánku nejen odpočívají, ale také rostou a vyvíjí se.

Meduňka v čaji uspává, kůže ocení její uklidňující účinky také.

Toužíte po klidném spánku? Pomůže levná bylinka. Účinky potvrdili vědci

Špatně se vám usíná, cítíte se vyčerpaní a bolest hlavy, úzkost či depresivní nálada vás přepadají čím dál častěji? S tím vám může pomoci meduňka. Obyčejná bylinka, ze které si před spaním uvaříte čaj. Je nejen léčivý, ale i výborně chutná. Meduňka vám nejen zklidní nervy a navodí příjemný spánek. Meduňkový čaj zmírňuje také žaludeční problémy a působí příznivě při bušení srdce a srdeční arytmii. Cena balení meduňkového čaje se pohybuje kolem padesáti korun.

Spánek

Vědci varují: Špatný spánek zvyšuje podle studie riziko slepoty

Jak spolu souvisí zrak a spánek? Podle nové studie velmi úzce. Nedostatečný spánek, ospalost během dne i chrápání se totiž podle vědců mohou pojit se zvýšenou pravděpodobnostní vzniku glaukomu, hlavní příčiny slepoty. Glaukom podle výzkumu v příštích dvaceti letech postihne na 112 milionů lidí na celém světě.

Změna času, ke které dojde ze soboty na neděli 29. října, kdy budou Češi vstávat o hodinu později, působí na každého jinak

Změna času? Někomu může zhoršit spánek, jinému naopak prospět, říká psycholožka

Změna času, ke které dojde ze soboty na neděli 29. října, kdy budou Češi vstávat o hodinu později, působí na každého jinak. Někteří lidé jsou citlivější a hodinový rozdíl je může rozhodit. „Trochu záleží i na kontextu, co člověka v životě ovlivňuje. Jestli má třeba fixní pracovní dobu, kdy musí být v osm hodin v práci. Pak pro něj může být složitější přizpůsobit se tomu, že je to náhle jinak,“ říká v rozhovoru pro Deník psycholožka a koučka Pavla Zelenáková. Vliv má podle ní i to, zda se jedná o jarní, nebo podzimní změnu času.

Stále u nás přibývá lidí, kteří trpí depresemi a syndromem vyhoření

Jak zvládnout podzimní depresi? Psychiatři poradili 7 už ověřených tipů

Tma, zima a spousta práce i povinností doma trápí nyní čím dál víc lidí. V posledních letech u nás tak přibývá těch, kdo trpí depresemi a syndromem vyhoření. Odborníci ale upozorňují, že není třeba každému hned předepisovat léky na duši. Klíčové je, aby se člověk postaral o svou psychiku nejprve sám změnou životního stylu. Máme pro vás sedm lékaři doporučených tipů. Když je využijete, s velkou pravděpodobností nebudete antidepresiva potřebovat.

Oves je bohatý na základní živiny a minerály, jako je thiamin, zinek, hořčík, železo, mangan, fosfor a selen.

Zdravé srdce, štíhlá postava, lepší imunita i spánek? Pomůže toto levné jídlo

Ovesné vločky vypadají jako poněkud nudná potravina. Ve skutečnosti však těm, kteří je zařadili do svého jídelníčku, pomáhají výrazně zlepšit fungování organismu. Mají totiž dobrý vliv na zdraví střev, imunitní systém, hladinu cholesterolu a cukru v krvi, kvalitní spánek i snižování váhy. A to ještě zdaleka není všechno, co ovesné vločky dokážou. Navíc v kuchyni nabízejí mnoho možností úprav nasladko i naslano, takže z nich s minimálním úsilím vykouzlíte spoustu velkých dobrot. Proč tedy jíst ovesné vločky? A jak ovesné vločky připravit?

Ložnice podle feng šuej

Převalujete se v noci, budíte se a nemůžete spát? Pomoci může jednoduchá věc

Budíte se v noci a převalujte se ve spánku? Pak byste měli co nejdříve zjistit proč. Vždyť spánkem, který je nezbytný pro správné fungování našeho mozku i celého organismu, strávíme přibližně třetinu svého života. Možná je na vině špatně umístěná postel. Víte, na jakou stranu máte mít postel a kde má být hlava při spánku?

Před pěti lety se studentce Pavlíně změnil život. Nikdy se nedozvěděla, zda její nemoc nesouvisela se škrábnutím od opice při dovolené v Keni.

Neznámá nemoc dívku z Pardubic málem zabila. Myslela, že se z toho vypotí

Doslova vzhůru nohama se před pěti lety převrátil život osmadvacetileté Pavlíny Malé z Pardubického kraje. Na konci listopadu roku 2018 byla studentkou oboru nutriční terapie, závodní tanečnicí, cestovatelkou a milovnicí jídla. Tehdy najednou začala pociťovat příznaky podobné chřipce. Bolely ji svaly, klouby, trochu hlava. Nepřikládala tomu ale velký význam a myslela si, že se z toho vypotí.

V České republice žije s atopickou dermatitidou přes 230 tisíc lidí.

Krev na povlečení, strupy po celém těle. Pomohl moderní lék. Kdo ho může dostat?

Atopická dermatitida, neboli atopický ekzém přivedl pana Marka na pokraj zoufalství. Kožní nemoc ho trápila na obličeji, v ohybech loktů a kolen, na tříslech, hrudníku i na zádech. Strupovitými lézemi byl pokrytý takřka celý a všechno ho navíc neustále svědilo. Teprve moderní léčba, ze které byla jeho manželka v první chvíli v šoku, přinesla do jeho života zásadní obrat.

Tomáš se ocitl v boji o svůj vlastní život kvůli běžné dětské nemoci

Tomáš přišel o nohy a stále bojuje o život. To všechno kvůli neštovicím

Ještě před prázdninami byl Tomáš zdravý sedmnáctiletý kluk, který plánoval s přítelkyní prázdniny plné zážitků. Pár dní před jejich začátkem však dostal plané neštovice, kvůli kterým se náhle ocitl na hranici života a smrti. Po dvou týdnech v umělém spánku se probudil bez nohou, s nefunkčními ledvinami a s malou nadějí na přežití. Zůstává v nemocnici a nepřestává bojovat o svůj mladý život.

Ženy po padesátce se často potýkají s potížemi, které dříve neměly. Patří k nim i to, že je pro ně nyní mnohem obtížnější zhubnout nebo udržet si stejnou váhu

Překážky, které brzdí hubnutí po padesátce. Jak je překonat a zhubnout?

Jak zhubnout po padesátce? Starší ženy si často stěžují, že přibírají na váze. Hubnutí jim dělá problémy, které v mladším věku neznaly. Ačkoliv cvičí a snaží se o správné stravování, kila dolů nejdou, nebo jen velmi pomalu. Podle odborníků to není výmysl ani výmluva, protože tento problém opravdu existuje. Čím to je, že po padesátce se lidem nedaří zhubnout? Lékaři zjistili, co hubnutí brzdí a jak s tím bojovat.

Modřany, nehoda tramvají v zastávce Modřanská rokle.

V Praze se srazily dvě tramvaje. Zranění jsou řidička i jeden z cestujících

V Praze se ve čtvtek ráno v zastávce Modřanská rokle srazily dvě tramvaje. Řidičku jedné z nich museli záchranáři uvést do umělého spánku. Zranil se také jeden z cestujících. Na síti X o tom informovali pražští záchranáři. Provoz tramvají v úseku Nádraží Braník - Libuš byl více než dvě hodiny přerušen v obou směrech, obnoven byl zhruba v 09:00.

Dětský pokoj pro miminko by měl být bezpečný i funkční zároveň.

Jak zařídit pokoj pro miminko? Inspirujte se od vedoucí designérky IKEA

Čekáte přírůstek do rodiny a tápete, čím vším vybavit dětský pokoj a jak si poradit s uspořádáním? Jaké zvolit doplňky či osvětlení? V rozhovoru s Markétou Polcarovou, designérkou obchodního domu IKEA, jsme si povídaly o tom, jak pokoj pro miminko prakticky, bezpečně a zároveň útulně zařídit. A také jaký nábytek vybrat, aby dítěti sloužil i do budoucna. 

Pravidelné noční nájezdy na ledničku nejsou pro náš organismus nic prospěšného.

Bílý sex aneb noční potěšení u ledničky. 6 tipů, jak zahnat chuť a netloustnout

Existuje vůbec potravina, kterou můžeme jíst v noci a neriskovat tím tloustnutí nebo další nespavost? Ano, existuje jich hned několik, nicméně každá z nich je tak trochu z nouze ctnost. Noční jídlo tělu, které by mělo právě odpočívat, obecně nedělá dobře. Odborníci se shodují na tom, že pokud máte potřebu v hluboké tmě postávat u ledničky a hodovat, zatímco ostatní spí, máte někde problém.

Vyšetření ve zlínské spánkové laboratoři? Čekací doba až deset měsíců

Vyšetření ve zlínské spánkové laboratoři? Čekací doba až deset měsíců

Spánková laboratoř Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně doslova praská ve švech. V současné době zde mají lékaři v péči zhruba 1800 pacientů. Zájem veřejnosti o vyšetření je velký a čekací doba se posunula na 10 měsíců. Navíc přibývá mladých pacientů, kteří trpí nespavostí kvůli nadměrnému stresu.

Výživový poradce Petr Havlíček s redaktorkou Deníku Bohumilou Čihákovou

Oběť menopauzy? Přistupte k ní jako tvůrce a nelitujte se, radí Petr Havlíček

Menopauza je přirozenou fází v životě ženy, která přináší fyzické, ale i emocionální změny. Trápí nás návaly horka, poruchy spánku a špatné nálady. Cítíme se často podrážděné, ubývá nám energie i potřebná svalová hmota. Výrazný příbytek pociťujeme v nárůstu tukové tkáně. Jak tomu předejít, proč je nejdůležitější spánek a které potraviny jsou nebezpečné nám v rozhovoru odpovídá vyhledávaný výživový poradce Petr Havlíček.