Kreativ

ŠTÍTEK: spánek

Výživový poradce Petr Havlíček s redaktorkou Deníku Bohumilou Čihákovou

Oběť menopauzy? Přistupte k ní jako tvůrce a nelitujte se, radí Petr Havlíček

Menopauza je přirozenou fází v životě ženy, která přináší fyzické, ale i emocionální změny. Trápí nás návaly horka, poruchy spánku a špatné nálady. Cítíme se často podrážděné, ubývá nám energie i potřebná svalová hmota. Výrazný příbytek pociťujeme v nárůstu tukové tkáně. Jak tomu předejít, proč je nejdůležitější spánek a které potraviny jsou nebezpečné nám v rozhovoru odpovídá vyhledávaný výživový poradce Petr Havlíček.

Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí.

Malé plody, obrovský výkon: Pomohou s hubnutím, krevním tlakem i se spánkem

Proč jíst třešně? Třešně milujeme, ale málokdo ví, kolik vitaminů a antioxidantů se v nich skrývá a jak neuvěřitelně jsou zdravé. Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí. Do svého jídelníčku by je rozhodně měli zařadit i aktivní sportovci. 

Děti z pěveckého sboru Zpěváčci potěšily své rodiče a prarodiče. Sehrály pro ně zpívanou pohádku Šípková Růženka.

VIDEO: V Cehnicích probouzeli Šípkovou Růženku ze staletého spánku

Všichni dobře známe pohádku O Šípkové Růžence, která se píchla o trn růže a usnula na sto let. Jedna taková krásná slečna usnula také v Cehnicích. Naštěstí se našel švarný mládenec, který se růžovým trním k dívce probil a vysvobodil ji z dlouhého spánku. Jeden z příběhů pohádkového filmu režiséra Jana Svěráka z roku 2014 sehrály v Cehnicích děti ze sboru Zpěváčci pod vedením Michaely Dvořákové.

Není chrápání jako chrápání. Někdy se u něj člověk současně i dusí

Každý desátý člověk se u chrápání dusí. Speciální vyšetření pozná, kdy už je zle

Chrápete, často se budíte a přes den vás ničí únava? Možná je načase začít myslet na spánkovou apnoe, protože pokud ji máte, tak končí všechna legrace. Touto nemocí trpí přibližně deset procent populace. Až osmdesát procent pacientů ale není diagnostikováno a potýkají se s řadou obtíží, včetně poruch erekce. Bez správné léčby spánkové apnoe hrozí dokonce srdeční selhání.

Stlaní postele těsně po probuzení není nejlepším zvykem

Roztoči mohou řádit i v uklizené posteli: Jak to poznat a čím se bránit

Je jaro, všechno kvete, vzduchem létají částečky pylu. Vy kýcháte jako diví. Napadlo vás ale, že vůbec nemusí jít o jarní alergii či sennou rýmu? Neustálé kýchání totiž může být i reakcí na kolonie roztočů žijící ve vaší domácnosti. A přímou cestou, jak jich v peřinách i matracích udržovat co nejvíce, je stlát postel každé ráno. Jak poznat, že roztoči žijí právě ve vaší posteli a jak se jich zbavit?

V posteli? Den začíná, končí a vznikají příběhy

PODCAST: Recept na zdravý spánek? Ulehat nahý a zachumlat se do peřin

Padáme do ní únavou, vstávat se nám z ní nechce. Milujeme se v ní, ale i hádáme. Čteme dětem pohádky a hrajeme na schovku. Já v ní často snídám i s dětmi. Občas v ní nadrobíme a něco vylejeme. Kocour do ní nesmí, ale občas přimhouříme oko. Uhádli jste? Je to synonymum pro místo, kam chceme úplně všichni a velmi často. A tím místem není nic jiného než pohodlná a dostatečně velká postel. Přinášíme vám další podcastový seriál Zdravý spánek. Dnešní díl nese název: Zachumlat se do peřin.

Terapeut Lukáš Karas s redaktorkou Deníku Bohumilou Čihákovou

Terapeut Lukáš Karas: Sny ztělesňují naše komplexy, můžeme je konfrontovat

Duše je něco jako homeostatický systém udržující rovnováhu. S tím souvisí i kompenzační funkce snů. Pokud jsme příliš duchovně zaměření, přehlížíme tělesné aspekty života a obyčejný lidský život nám přijde fádní a nudný, pak tuto jednostrannost nevědomí kompenzujeme sny plné sexu a jídla. Jak je to s lidmi, kterým se sny nezdají, které sny jsou důležité a jak se vypořádat s noční můrou? Nejen na tyto otázky odpovídal terapeut Lukáš Karas, který se dlouhodobě zajímá o mytologii, hlubinnou psychologii a mimořádné stavy vědomí.

Návaly horka a přibírání v oblasti břišních partií - to je pro většinu žen menopauza.

Tloustnutí a návaly horka v menopauze? Víme, jak s tím naložit a žít opět naplno

Věk přináší mnohé: moudrost, určitý nadhled nad věcí, klid v duši, ale pro někoho bohužel i pár kilogramů navíc, návaly horka a nepříjemné změny nálad. Důvodů, proč k nim v menopauze dochází, může být hned několik. Nedostatek energie, úbytek hormonů, ale i špatná životospráva vedou k tomu, že si starší ženy nemohou život užívat naplno.

Osobní váha či zrcadlo jsou dobré pomůcky při hubnutí, ale nejsou tím nejdůležitějším, co pro shazování kil potřebujete.

Dvě nejdůležitější místa pro hubnutí máte doma. Neuvěříte, která to jsou

Copak se vám asi vybaví nejdříve? Lednice? Spižírna? Domácí tělocvična? Kdepak, samá voda… Hubnutí totiž začíná v hlavě a v odpočinutém těle a pokračuje ve střevech. Dva často opomíjené pilíře úspěšné redukce váhy jsou podle naší přední odbornice na hubnutí psycholožky Ivy Málkové ze společnosti STOB dobrý spánek a dobré vyprázdnění.

Pacient je během spánku připojen na přístroje, které monitorují jeho spánkové parametry.

Spánek prozkoumají lékaři v Brně s moderním zázemím. Zaměří se na poruchy dechu

/FOTO, VIDEO/ Spánkové centrum Fakultní nemocnice Brno se otevře v nových prostorách. Rekonstrukce jeho budovy v brněnských Bohunicích za bezmála dvacet milionů korun přispěje ke zvýšení komfortu pacientů i kvality vyšetření. Zlepšit by se měly také pracovní podmínky spánkových techniků, kteří se starají o hladký proces sledování pacientů během noci a vyhodnocení spánkových studií. Nemocnice v příštích deseti letech chystá rekonstrukci většiny svých budov. Nepůjde přitom pouze o bohunický areál.

Jak nespavost ovlivňuje mozek?

PODCAST: Mozek v noci neusíná. Život s nespavostí může být peklem, říká neurolog

Nepozornost. Silná bolest hlavy. Deprese. Infarkt či mozková mrtvice. To jsou důsledky špatného spánku. Nespavostí trpí více než polovina populace. Někoho budí chrápání, jiného špatný sen nebo neutišitelné hlasy. Nekvalitní spánek pak ovlivňuje imunitu a kondici. Spánek se tak stává stále vzácnějším zbožím. Přinášíme vám další podcastový seriál Zdravý spánek.

Nové Huawei Watch Ultimate

Nové Huawei Watch Ultimate se hodí na galavečer i pod vodu

Začátkem dubna přišel Huawei na trh s novým hodinkami Watch Ultimate. Zákazníkům nabízí nástroj pro udržování zdravého životního stylu, pomocníka pro sportování a specializované funkce pro potápění. Výrobek navíc funguje i jako elegantní módní doplněk na gala večery i důležité pracovní schůzky.

Většina dnešních teenagerů bez mobilu nevykročí ze dveří. Naučte je telefon využívat k placení.

Puberta na mobilu. Děti žijí na sítích. Vědci ale varují před nedostatkem spánku

V potemnělém pokoji hypnotizují obrazovku mobilního telefonu. Dlouhé hodiny denně sjíždějí Instagram a TikTok. Na telefon zírají v restauraci, při cestě autobusem nebo za chůze po ulici. Rodinný výlet nebo kulturní akce nejsou výjimkou. Tak často tráví děti a studenti svůj volný čas. Na otázku rodičů, proč zase visí na telefonu, často neodpoví.

Správné ranní vstávání, které osvěží a dodá energii, je pro ženy nad 50 let důležité.

Malé ranní rituály pro ženy nad 50 let: Zpříjemní jim vstávání a dodají energii

S přibývajícími lety mohou přibývat problémy se spánkem i ranním vstáváním. Tyto těžkosti pociťují zejména ženy ve věku nad padesát let. Řada z nich dobře ví, jak je nepříjemné, když člověk ráno vstává a necítí se odpočatý. Únava a nechuť do práce mohou dokonale zkazit celý den. Podle odborníků je však důležitý nejen kvalitní spánek, ale také správné ranní vstávání. Je dobré dodržovat některé malé povzbuzující rituály. Pokud se člověk ráno správně naladí a získá energii i pocit pohody, je to nejlepší start a náročný den se pak lépe snáší.

Bolesti hlavy mají různé příčiny, ne na každou zabere tišící lék.

Chcete, aby vás přestala bolet hlava? Naučte se správně odhalit příčinu

S bolestí hlavy se v životě setkal asi každý z nás. Nejde ale jen tak říct „bolí mě hlava“, dát si ibalgin a čekat, že to zabere. Bolest hlavy může být způsobena různými faktory, na které funguje odlišný přístup. Jinak řečeno: co zabere na bolest čela, netlumí bolest v okolí dutin. Jak ale poznat, co na který typ bolesti pomáhá? Základem je umět bolest správně lokalizovat.

Petr je přesným důkazem toho, že když se chce, všechno jde

Petr Klíma žije bez nohou, coby kulturista ale sbírá vavříny. Nyní shání pomoc

„S něčím takovým se člověk nevyrovná nikdy. Naučil jsem se s tím ale žít,“ říká v úvodu třicetiletý Petr, který přišel před 10 lety kvůli vážné havárii o obě nohy. Na vozíčku se však začal věnovat kulturistice, která ho doslova pohltila. Vypracovat se zvládl natolik, že na mistrovství Evropy vybojoval 2. místo. Teď potřebuje nový vozík, který mu vyrobí na míru.

Otevřená ústa při spánku mohou signalizovat závažná onemocnění

Spaní s otevřenými ústy ovlivní zdraví člověka už po deseti dnech

Pokud se ráno budíte s pocitem sucha v ústech, pokud váš dech po ránu zrovna nevoní, cítíte se ospalí a vaše partnerka si stěžuje na hlasité chrápání, pravděpodobně spíte s otevřenými ústy. Tento na první pohled malicherný zvyk však může mít daleko vážnější příčiny i důsledky, než si myslíte. Začíná to problémy se zuby a končí vážnou spánkovou poruchou. A tak je dobré se ptát: Proč spím s otevřenou pusou? 

Migréna u dětí se projevuje nejen bolestí hlavy, ale i břicha. Ilustrační foto

Migréna u dětí? Často se projevuje i bolestí břicha. Trpí jí až desetina školáků

V pěti letech začal Kubík trpět záchvaty migrény. „Bez varování se kdykoliv a kdekoliv dostal do bodu nula – hadrová panenka, kterou cloumá bolest. Břicho, hlava, břicho, hlava. A strašlivý pláč plný zoufalství a bezradnosti. Pak usnul, po deseti minutách se s pláčem probudil, vyblinkal a spal dalších deset hodin,“ uvedla jeho maminka Marie Sobotková.

V konopí jsou psychoaktivní složka a nepsychoaktivní kanabinoidy. Efekt psychoaktivní složky na psychickou pohodu je velmi diskutabilní a není důvodem k předpisu léčebného konopí.

Je fascinující, jak látky z konopí podpoří léčbu rakoviny, říká onkolog Matějka

Téma rakoviny se přímo týká zhruba 600 tisíc Čechů. To je statistikami odhadovaný počet lidí, kteří se se zhoubným nádorem buď aktuálně léčí, nebo s ním bojovali v minulosti. A protože konopná léčba je u nás hojně využívaná při terapii bolesti nebo u kožních onemocnění, zeptali jsme se onkologa Víta Martina Matějky, zda a nakolik by mohla pomáhat také onkologickým pacientům.

Útočník Motoru Jakub Valský

Jakub Valský pozná o dva milimetry kratší hokejku, v autobusu spí v uličce

Zkušený harcovník, který si extraligu zahrál už v šesti klubech. Jakub Valský (34 let) odvádí v Motoru už druhou sezonu velmi dobré služby a v ne úplně klasickém hokejovém rozhovoru prozradil, co mu tento sport dal i vzal, jak se stravuje, kolik hodin spánku každý den potřebuje, jestli sleduje sociální sítě a řadu dalších zajímavostí.Jeho tým nyní čekají dva mimořádně důležité extraligové zápasy. V pátek budou hostit Karlovy Vary (17:30), v neděli Kladno (17).

Hypnické záškuby mohou poničit spokojený spánek. Stejně tak se mohou negativně projevit na partnerském soužití

Záhadné záškuby lidem narušují spánek. Partner kvůli nim může dostat i pěstí

Mnozí znají ten blažený pocit, když se jim chvíli před usnutím zpomalí srdeční tep i dech, svaly se uvolní. Jenže pak se dostaví něco nečekaného: prudké škubnutí a někdy i pocit pádu do neznáma. Odborníci zaměření na medicínské vědní obory takovouto reakci těla označují za hypnické záškuby. Dojít k nim může i během spánku.

Nedostatek slunečního svitu během zimních měsíců může lidem způsobit psychické potíže.

Dejte pozor, čím na sebe svítíte. Špatné světlo může deprese ze tmy zhoršit

Spousta tmy a málo denního světla během zimy, to je něco, co nás dokáže pěkně potrápit. Čekání na víc slunečních paprsků ale má řešení, a není to jen dlouhé svícení umělým světlem. To naopak může v řadě případů člověka nakonec dostat do ještě větší psychické nepohody, než způsobila samotná tma.

Realizační tým české florbalové reprezentace

Chladová terapie, červené brýle i knihy. Florbal posouvá přípravu na vyšší level

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Jenom s fyzickou a taktickou přípravou si na vrcholové úrovni v dnešní době nevystačíte. Český tým vyslal na světový šampionát do Švýcarska početný třináctičlenný tým včetně mentálního kouče, videotrenéra či dalších asistentů, kteří jsou během zápasu s vysílačkami na tribuně. Z hráčů je v tomto směru výjimečný útočník Filip Langer, který odmala hledá způsoby, jak se zdokonalit, což předvádí i v Curychu a Winterthuru.

Johan s Florimonem trpí nevyléčitelným onemocněním.

Šestnáctiletá dvojčata vědí, že zemřou. Matka je na ně sama, teď jí našli nádor

Jako zlý sen zní příběh šestnáctiletých dvojčat Johana a Florimona, kteří trpí vzácným nervosvalovým onemocněním. Jakoby nestačilo, že mají oba trvalé křeče a trpí postupným selháváním orgánů, Florimon navíc po pádu způsobeném neopatrným zacházením asistentů sám ani nedýchá. Jejich mamince, která je na vše sama, navíc našli nádor na mozku.

Policisté českých zásahových jednotek - ilustrační foto.

Cizinec postřelený při zásahu Útvaru rychlého nasazení skončil v umělém spánku

Policista z Útvaru rychlého nasazení postřelil v pondělí 24. října brzy ráno v Zakšínské ulici na pražském Střížkově muže. Pětadvacetiletý cizinec je v umělém spánku a záchranáři ho převezli na anesteziologicko-resuscitační oddělení do vinohradské nemocnice. Na zásah upozornil server Novinky.cz., podle kterého se zákrok kromě Střížkova uskutečnil také v Letňanech, podílela se na něm i celní správa.

Miroslav B. s advokátem u plzeňského soudu.

V náručí měla malé dítě, partner na ni přesto mířil pistolí a chtěl po ní sex

Svírala v náručí roka půl starého syna, ale nebylo jí to nic platné. Partner jí podle obžaloby, která nyní zazněla u plzeňského městského soudu, přiložil ke spánku pistoli a řval na ni, že pokud s ním nebude mít sex, tak ji znásilní a zastřelí. Zachránila se kopnutím do jeho rozkroku, pak přivolala policisty. Muž, jemuž za vydírání hrozí až osmiletý nepodmíněný trest, před soudem ale vinu odmítl.

Svou jizvu si často fotí a snaží se šířit osvětu, že onemocnění se netýká jen starších lidí

Deník pomáhá: Klára s hnijícím břichem má novou postel, která tlumí její bolest

Velký ohlas u vás zaznamenal článek o Kláře, která má ve svých 27 letech za sebou 24 narkóz a 3 umělé spánky. Po operacích, při kterých jí byl ze ¾ odstraněn žaludek a část tenkého střeva, trpí chronickými bolestmi, kvůli kterým nemůže žít běžný život. Její příběh zaznamenala i firma LINET a rozhodla se Kláře věnovat postel, která jí od bolestí uleví.

Plicím poškozeným covidem pomohlo ozařování MLS laserem. Ilustrační foto

Naděje pro lidi, kterým poškodil plíce covid: Pomáhá ozařování MLS laserem

Horké chvíle si zažila rodina osmašedesátiletého Vladimíra z Brna, kterého s ani ne čtyřicetiprocentní saturací kyslíkem v krvi záchranáři loni odváželi do nemocnice s těžkým covidem. Ve špičkové jihomoravské nemocnici ho uvedli do umělého spánku a napojili na ventilátor. „I přes perfektní léčbu mu ale pátý den zkolabovaly plíce, a tak jedinou možností bylo připojení na mimotělní oběh ECMO," řekla Deníku jeho dcera Jana. 

Spánek. Ilustrační snímek

Náměsíčnost či živé sny. Poruchy spánku po covidu trvají i roky, ukázal výzkum

Poruchy spánku po covidu přetrvávají měsíce i roky, ukázal výzkum vědců z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ). Jde o nespavost, noční můry, náměsíčnost a živé sny. Ukázala to průběžná data z rozsáhlého zkoumání, kterému se věnují odborníci z Centra výzkumu spánku a chronobiologie NUDZ. U více než 30 procent respondentů se po prodělání covidu objevily živé sny, nočními můrami trpí více než 17 procent účastníků výzkumu. Nejčastějším problémem je nespavost, řekl ČTK mluvčí NUDZ Jan Červenka.