České Budějovice – Práce s keramickou hlínou, suchými listy, ale třeba i se stavebnicí, to vše je náplní polytechnických kurzů. Ty jsou součástí projektu „Profesní podpora pedagogů předškolního vzdělávání" realizovaného Pedagogickou fakultou Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, na základě výzvy ministerstva školství.
Po roce Vánoce, Vánoce přicházejí! A doprovází je každoroční obavy o udržení štíhlé linie. Cukroví a jiné sladkosti, smažený kapr a tučné bramborové saláty. To všechno možná dělá vašim chuťovým buňkám dobře, ale tělo vám za to později pravděpodobně nepoděkuje. Vyzkoušejte letos odlehčené vánoční pečení ze zdravých a přesto lahodných surovin. Uvidíte, bude příjemné si na jaře odpustit výčitky a hubnoucí předsevzetí.
Nasavrky - Sdružení Boii se snaží získat osm měsíců navíc, aby dokončilo keltský skanzen v Nasavrkách a nepřišlo o evropské dotace. Uvedla to mluvčí Úřadu Regionální rady Severovýchod Silvie Špryňarová. Archeopark má být hotový do konce roku. Jenže firma, která jej staví, dluží peníze a nejspíš skončí v insolvenci.
Ústí nad Labem - Dozlatova. I když se to prý nemá, málokdo odolá, aby si nedal alespoň kousek teplého chleba. Jen tak, se solí, se škvarky. Až si ho dnes namažete, tak vězte, že chléb slaví. Na 16. říjen totiž připadá Světový den chleba.
Jesenice/FOTOGALERIE/ – Kristýna s klidem říká přesný pracovní postup, s jistotou a grifem rozvaluje vodánek (vodové těsto na přípravu listového těsta).
Dolní Polžice – Nejkvalitnější pizzu připravil Stanislav Mareš, Ital skončil třetí. Součástí stylového večera byla i vernisáž fotografií stříbrského autora.
Zákupy - Do nejmenších detailů propracovaný reliéf ploskovického zámku vyrobený z těsta, který v roce 1865 pořídil pro zámek v Zákupech císař a poslední český korunovaný král Ferdinand Dobrotivý, zase budou moci obdivovat turisté.
Supermarket Terno v Českých Budějovicích rozšířil nabídku bezlepkových výrobků. V současné době nabízí 350 druhů výrobků speciálně určených pro bezlepkovou dietu.
Litoměřice – O dříve narozených ti narození později sem tam utrousí cosi o senilitě, zdětinšťování apod. Pro opačný příklad, že nejsme všichni ani zdaleka z natvrdlého „těsta", nemusí fotbalový fanda chodit při zápasech litoměřického FK daleko.
Jablonec nad Jizerou - V místní pekárně s téměř devadesátiletou tradicí stále pečou a rovnou prodávají. Housky, rohlíky, chleba, ale i koláče a vánočky.
Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.
Teplice/Dubí - Kváskový chléb, pečivo z listového a plundrového těsta. Ty nabízí na farmářských trzích u obchodního centra Olympia a na náměstí Svobody v Teplicích Petr Müller z Pekárny Dubí. Specializuje se přitom kromě chleba na sezonní pečivo našich babiček.
Uherské Hradiště – Pětadvacátý tvořivý program, tentokrát s názvem Báleše, amolety a jiná těsta, od tety ze Starého Města připravilo na sobotní dopoledne pro zbožňovatele sladkých jídel etnografické oddělení Slováckého muzea Uherské Hradiště.
Brno – Rozdělit rohlíkové těsto na tři prameny, správně je rozválet a pak třikrát přeložit. To zvládne asi úplně každý, ale uplést tímto způsobem třicet housek za necelé čtyři minuty? To chce velkou šikovnost, kterou ve čtvrtek odpoledne při klání mladých pekařů na brněnském výstavišti na veletrhu Salima prokázala studentka Andrea Kubalová.
Tlumačov – Předloni v Tlumačově ochutnávali bramboráčky, vloni zase škvarkové pagáčky, letos padla volba na voňavé jablečné štrúdly. Jejich šestnáct vzorků mohli ochutnávat uplynulou sobotu v tamním Klubu obce Zábraní.
Vitějovice - Těsto kynulo před očima, vzduchem voněla citronová kůra a vanilka a únavu zaháněly koledy a káva. Než vyšlo sluníčko, první zájemci už stáli ve dveřích.
Chrudimsko - V našem seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.
Teplicko - Podařilo se! Betlém ze slaného těsta, který tvoří 786 figurek (599 osob, 145 zvířat, 31 darů a 11 stromů) bude zapsán do České knihy rekordů. Včera to přepočítal a potvrdil Robert Zauer z agentury Dobrý den z Pelhřimova.
Teplicko - Podařilo se! Betlém ze slaného těsta, který tvoří 786 figurek (599 osob, 145 zvířat, 31 darů a 11 stromů) bude zapsán do České knihy rekordů. Včera to přepočítal a potvrdil Robert Zauer z agentury Dobrý den z Pelhřimova.
Svitavy - V našem seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.
Chrudimsko - V našem seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.
Chrudimsko - V našem novém seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.
Brno - Letošní advent zahájila cukrářka Jitka Sedláčková netradičně. Na audienci u papeže ve Vatikánu. Pozvali ji tam kolegové z italské asociace cukrářů Conpait.
Liberec - Redaktoři dávají všanc své oblíbené recepty. Inspirujte se cukrovím, které vzniká po nocích, kdy máme po uzávěrce. Na poslední chvíli, ale přeci. Tak pečou redaktoři Libereckého deníku vánoční cukroví. I když má většina doma k dnešnímu dni napečené maximálně tři druhy a zbytek bude dohánět tento nebo příští víkend, nejsou to recepty marné. Ba naopak.
Boršice u Blatnice – Na pět desítek betlémů z různých materiálů, různých velikostí, a také těch, které vyrobily děti, bylo možné zhlédnout v sobotu 7. prosince a v neděli 8. prosince v domku lidových tradic v Boršicích u Blatnice.
Stříbro – Kolik usmažila Marie Prosová bramboráků, to si netroufla odhadnout. Specialitu totiž nabízela návštěvníkům Střední odborné školy Stříbro po dvě odpoledne, kdy škola otevřela dveře veřejnosti.
Litovel – Mouku, vejce, med, cukr a perníkové koření. Všechno pořádně zamíchat a udělat těsto. Perníčky jako od babičky upekl desetiletý Vít Maitner z Litovle. Pomáhal mu jeho o rok mladší bratr David.
Koncem listopadu se v mnoha domácnostech začíná péct vánoční cukroví. Některé kousky je totiž lépe připravit předem, protože se v uzavřené krabici pěkně uleží. Pokud je ovšem někdo z rodinných příslušníků nevystopuje předem a jednotlivé kousky postupně nezmizí. Aspoň tímto způsobem jsme chodili s tatínkem k nelibosti mé maminky na lup. Tajně ukořistěné cukroví chutnalo mnohem lépe, než když už bylo o vánočních svátcích na stole „veřejně" dostupné.
Představujeme 12 finalistů soutěže „Hledáme nejlepší recept na vánoční cukroví" o peněžní poukazy na libovolný zájezd od cestovní kanceláře FIROTOUR a dárky v hodnotě až 30 tisíc korun.
Valašské Meziříčí – Poctivá řemeslná práce. Na krajkářském a řemeslném trhu ve Valašském Meziříčí návštěvníci vybírali z nejrůznějších dřevěných, keramických a pletených výrobků. Vzduchem vonělo perníkové těsto a čerstvé frgály. Největší zájem byl o vánoční zboží.