
Studenti napekli stovky jidášů a mazanců, ježibaba v chaloupce bílý perník
Pardubicko - Umíte si uplést velikonoční pomlázku? Dříve to uměl každý kluk, dnes mívají problém zkrotit osm vrbových proutků i dospělí.
Pardubicko - Umíte si uplést velikonoční pomlázku? Dříve to uměl každý kluk, dnes mívají problém zkrotit osm vrbových proutků i dospělí.
Pardubice - Specialitou pardubického perníku je džem, který se přidává do těsta, a směs koření. Její přesné složení cukráři neradi prozrazují.
Černá v Pošumaví - Z rekreační chaty zmizely dřevěné necky na zadělávání těsta, cep, dřevěná lopata a pdoobně.
Přerov /REPORTÁŽ/ – Pravidelný ruch přístrojů se střetává s hudbou z rádia, v prostoru velké Pekárny Racek je živo. Před chvílí odbila dvaadvacátá hodina, ale únava není na nikom znát. Během směny se upeče několik druhů chleba, rohlíky, jemné pečivo a také se připravuje studená kuchyně. A u ní začíná má exkurze.
Děčín – Nebojíte se zadělat těsto a usmažit ty nejlahodnější koblihy? Pokud ne, a jste navíc ještě i soutěživý typ, pak právě pro vás je určena soutěž O nejchutnější masopustní koblihu, kterou každoročně vyhlašuje děčínská zoologická zahrada v rámci oblíbené akce Masopust ze zoo na zámek.
Velké Karlovice - Vanilkové rohlíčky patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako nazdobené perníčky, kapr s bramborovým salátem nebo horký a voňavý punč. Jak na to, aby byly správně křupavé, nerozpadaly se ještě v krabici a chutnaly opravdu skvěle?
Vyzkoušejte recepty na perníčky, které jsou ihned ´jedlé´ - tedy nemusejí delší dobu odležet, aby zkřehly.
Domažlice – Kapři, kostelík, stromek, sněhulák, hvězda, prasátko, srdíčko, svíčka. Perníčky těchto i dalších tvarů zdobila Jitka Heřmanová ve středu v domažlickém seniorském penzionu. Na toto místo se se svojí voňavou zálibou vrací pravidelně.
Domažlice - Vyzkoušejte recepty na perníčky, které jsou ihned ´jedlé´ - tedy nemusejí delší dobu odležet, aby zkřehly.
Buchlovice - Prohlédnout si vánoční zámeckou výzdobu mohou všichni, kdo dnes a zítra zavítají na zámek do Buchlovic. Pro děti bude dnes připravena i speciální mikulášská nadílka. Devět vánočně vyzdobených místností buchlovického zámku seznámí zájemce s duchovní symbolikou Vánoc.
Uvažujete každým rokem o nových receptech na Vánoce? Vyzkoušejte zdravější variantu cukroví. Smlsnete si na něm přinejmenším tak, jako na tom tradičním a navíc vás překvapí svou lehkostí a rozmanitostí surovin. Připravili jsme pro vás pár tipů z Radčiny kuchařky bez lepku, která může být také vhodným vánočním dárkem pro všechny, kteří chtějí vařit a péct zdravěji.
Uherské Hradiště – Jak mohou maminky nebo babičky připravit svým ratolestem malé mikulášské překvapení, k němuž stačí hladká mouka, sůl, žloutky, máslo, vlažné mléko, cukr, droždí, rozinky a hřebíček, to se mohly v sobotu dopoledne dozvědět v hlavní budově Slováckého muzea ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti.
Třebíč - V třebíčském zámku je opět po roce k vidění tradiční výstava betlémů. Vystavena jsou díla třebíčských mistrů, jihlavské a příbramské betlémy s hornickou tématikou i figurky vyrobené z chlebového těsta.
Nymburk - Dům dětí a mládeže v Nymburce uspořádal už tradiční pečení s dětmi
Sedlčany – Sáně, kalendář, kniha, vánoční strom ozdobený drobnými perníčky, domek, před nímž nechybí ani studna s rumpálem, betlém, zasněžená krajina s kostelíkem a desítky dalších výrobků provoněly poprvé ve čtvrtek sedlčanskou knihovnu. Milena Hadáčková z Petrovic na prodejní výstavě představuje až do 2. prosince svého koníčka.
Kněždub – Převážný podíl ruční práce a poctivě vymíchané těsto. To je podle kněždubské kuchařky Ludmily Hruškové základ pro kvalitní hodové koláčky. Před blížící se slavností v obci je ve čtvrtek pekli zástupci chasy spolu s místními ženami. „Poručili napéct dvanáct set, my radši uděláme o sto navíc. Máme tvarohové a povidlové," řekla Ludmila Hrušková. Recept podle ní zůstává už léta stejný, tradiční. „Těsto mísí kluci ručně, potom se připraví máslo s moukou a těsto se ve směsi převálí," přiblížila. Hody v Kněždubu potrvají až do neděle.
Domažlicko /FOTOGALERIE/ – Návštěvníci Chodska poznají koláče z jednotlivých míst regionu podle způsobu jejich merhování.
Domažlicko – Chodská kuchyně měla v minulosti na jídelníčku pokrmy, u nichž nás dnes zarazí hlavně jejich názvy.
Ústí nad Labem - Máte rádi jahody? Pošlete nám svůj oblíbený recept a vyhrajte dva kilogramy sladkých plodů ze Svádova.
Ústí nad Labem - Známe výherce prvního kola naší Jahodové soutěže.
Svátky jara se blíží. Inspirujte se tradičními recepty a jejich variantami. Jsou plné zdraví a síly.
Teplicko - Kdo si chce prodloužit Vánoce, zazpívat si koledy a vyslechnout duchovní slovo O. Marka Dundy, tak má šanci v pondělí v Jeníkově.
Střílky – Vanilkové rohlíčky, linecké, kokosové kuličky a úlky, to je taková tradiční vánoční klasika, která většinou nechybí na žádném stole. Distributorem této klasiky na náš stůl je babička. A protože si každý rok tradiční cukroví zpestříme i nějakým novým kouskem vlastní výroby, ani letos tomu nebylo jinak.
Hlinsko - V památkové rezervaci Betlém v Hlinsku můžete nyní ještě do 4. ledna navštívit výstavu s názvem Betlém vánoční.
Mostecko - V poslední době se začaly v médiích objevovat pořady a články o vaření. Mě to jako asi většinu lidí baví, ale čas od času se kulinářský odborník „vrhá“ v rámci zvýšení své popularity i do oborů (byť blízce spojenými s kuchyní), jako jsou třeba řezničina, cukrařina či pekařina. Tím, jak fušují do odborných řemesel, kterým dobře nerozumí, vnášejí mezi lidi dezinformace a bludy. Já se v tomto článku pokusím vnést správné informace o jednom kulinářském „podoboru“, a to pekařině. Konkrétně si popíšeme listové těsto.
Hlinsko - V památkové rezervaci Betlém v Hlinsku můžete nyní ještě do 4. ledna navštívit výstavu s názvem Betlém vánoční.
Praha - Vůně perníku patří k Vánocům. Šárka Žaludová peče perníčky skoro patnáct let. Nejdříve jen pro své známé a rodinu a poslední rok je prodává i po internetu. Perníkové těsto peče několikrát týdně, někdy i sedm dávek najednou.
Slatiňany - Zavřená brána slatiňanského zámku může na první pohled vyvolat dojem, že šlechtické sídlo tiše čeká na začátek jarní turistické sezóny. Opak je pravdou. Zámecké pokoje ožívají horečnatými přípravami na speciální vánoční prohlídky.
České Budějovice – /NA VLASTNÍ KŮŽI/ Vánoční cukroví v těchto dnech začíná vonět v nejedné domácnosti. Ne každý však má v dnešní hektické době čas upéct si vlastní. Vypravila jsem se proto do českobudějovické Cukrárny U Kláštera.
Slatiňany - Zavřená brána slatiňanského zámku může na první pohled vyvolat dojem, že šlechtické sídlo tiše čeká na začátek jarní turistické sezóny. Opak je pravdou. Zámecké pokoje ožívají horečnatými přípravami na speciální vánoční prohlídky.
Zdounky - Přesně z 1255 postaviček byl sestaven největší perníkový betlém, kterým se pyšní Dům kultury ve Zdounkách. V neděli odpoledne přepočítal každý díl komisař agentury Dobrý den z Pelhřimova a zdounecký betlém zapsal jako největší v České republice do knihy rekordů.
Lučany n. N. - Pekař z Lučan by si přál mít více času rodinu, podnikání je náročné
Lučany nad Nisou – Vánočky v Lučanech mají z těsta podle dědy, pěkná dávka tuku, prosátá mouka, rozinky, kandované ovoce a mandle.
České Budějovice – Práce s keramickou hlínou, suchými listy, ale třeba i se stavebnicí, to vše je náplní polytechnických kurzů. Ty jsou součástí projektu „Profesní podpora pedagogů předškolního vzdělávání" realizovaného Pedagogickou fakultou Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, na základě výzvy ministerstva školství.
Brno - Sváteční pečivo kvůli vánočnímu shonu stále víc Brňanů kupuje. Vyžadují tradiční druhy, jako vanilkové rohlíčky. Kilo stojí kolem 350 korun.
Brno - Sváteční pečivo kvůli vánočnímu shonu stále víc Brňanů kupuje. Vyžadují tradiční druhy, jako vanilkové rohlíčky. Kilo stojí kolem 350 korun.
Po roce Vánoce, Vánoce přicházejí! A doprovází je každoroční obavy o udržení štíhlé linie. Cukroví a jiné sladkosti, smažený kapr a tučné bramborové saláty. To všechno možná dělá vašim chuťovým buňkám dobře, ale tělo vám za to později pravděpodobně nepoděkuje. Vyzkoušejte letos odlehčené vánoční pečení ze zdravých a přesto lahodných surovin. Uvidíte, bude příjemné si na jaře odpustit výčitky a hubnoucí předsevzetí.
Nasavrky - Sdružení Boii se snaží získat osm měsíců navíc, aby dokončilo keltský skanzen v Nasavrkách a nepřišlo o evropské dotace. Uvedla to mluvčí Úřadu Regionální rady Severovýchod Silvie Špryňarová. Archeopark má být hotový do konce roku. Jenže firma, která jej staví, dluží peníze a nejspíš skončí v insolvenci.
Ústí nad Labem - Dozlatova. I když se to prý nemá, málokdo odolá, aby si nedal alespoň kousek teplého chleba. Jen tak, se solí, se škvarky. Až si ho dnes namažete, tak vězte, že chléb slaví. Na 16. říjen totiž připadá Světový den chleba.
Jesenice/FOTOGALERIE/ – Kristýna s klidem říká přesný pracovní postup, s jistotou a grifem rozvaluje vodánek (vodové těsto na přípravu listového těsta).
Dolní Polžice – Nejkvalitnější pizzu připravil Stanislav Mareš, Ital skončil třetí. Součástí stylového večera byla i vernisáž fotografií stříbrského autora.
Zákupy - Do nejmenších detailů propracovaný reliéf ploskovického zámku vyrobený z těsta, který v roce 1865 pořídil pro zámek v Zákupech císař a poslední český korunovaný král Ferdinand Dobrotivý, zase budou moci obdivovat turisté.
Supermarket Terno v Českých Budějovicích rozšířil nabídku bezlepkových výrobků. V současné době nabízí 350 druhů výrobků speciálně určených pro bezlepkovou dietu.
Seč - Někteří sečští chataři si stěžují na nepořádné rybáře na březích přehrady
Seč - Někteří sečští chataři si stěžují na nepořádné rybáře na březích přehrady
Litoměřice – O dříve narozených ti narození později sem tam utrousí cosi o senilitě, zdětinšťování apod. Pro opačný příklad, že nejsme všichni ani zdaleka z natvrdlého „těsta", nemusí fotbalový fanda chodit při zápasech litoměřického FK daleko.
Jablonec nad Jizerou - V místní pekárně s téměř devadesátiletou tradicí stále pečou a rovnou prodávají. Housky, rohlíky, chleba, ale i koláče a vánočky.
Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.
Teplice/Dubí - Kváskový chléb, pečivo z listového a plundrového těsta. Ty nabízí na farmářských trzích u obchodního centra Olympia a na náměstí Svobody v Teplicích Petr Müller z Pekárny Dubí. Specializuje se přitom kromě chleba na sezonní pečivo našich babiček.