Kreativ

ŠTÍTEK: těsto

Vánoční perníčky nejlépe ovoní hřebíček

Domažlice – Kapři, kostelík, stromek, sněhulák, hvězda, prasátko, srdíčko, svíčka. Perníčky těchto i dalších tvarů zdobila Jitka Heřmanová ve středu v domažlickém seniorském penzionu. Na toto místo se se svojí voňavou zálibou vrací pravidelně.

Upečte si výborné perníčky

Domažlice - Vyzkoušejte recepty na perníčky, které jsou ihned ´jedlé´ - tedy nemusejí delší dobu odležet, aby zkřehly.

Na zámku v Buchlovicích uvidí návštěvníci stromeček z těsta

Buchlovice - Prohlédnout si vánoční zámeckou výzdobu mohou všichni, kdo dnes a zítra zavítají na zámek do Buchlovic. Pro děti bude dnes připravena i speciální mikulášská nadílka. Devět vánočně vyzdobených místností buchlovického zámku seznámí zájemce s duchovní symbolikou Vánoc.

Bezlepkové cukroví

Uvažujete každým rokem o nových receptech na Vánoce? Vyzkoušejte zdravější variantu cukroví. Smlsnete si na něm přinejmenším tak, jako na tom tradičním a navíc vás překvapí svou lehkostí a rozmanitostí surovin. Připravili jsme pro vás pár tipů z Radčiny kuchařky bez lepku, která může být také vhodným vánočním dárkem pro všechny, kteří chtějí vařit a péct zdravěji.

Ve Slováckém muzeu se rodili Mikuláši i čerti z kynutého těsta

Uherské Hradiště – Jak mohou maminky nebo babičky připravit svým ratolestem malé mikulášské překvapení, k němuž stačí hladká mouka, sůl, žloutky, máslo, vlažné mléko, cukr, droždí, rozinky a hřebíček, to se mohly v sobotu dopoledne dozvědět v hlavní budově Slováckého muzea ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti.

Milena Hadáčková dovede vymodelovat z perníkového těsta Temelín i radnici

Sedlčany – Sáně, kalendář, kniha, vánoční strom ozdobený drobnými perníčky, domek, před nímž nechybí ani studna s rumpálem, betlém, zasněžená krajina s kostelíkem a desítky dalších výrobků provoněly poprvé ve čtvrtek sedlčanskou knihovnu. Milena Hadáčková z Petrovic na prodejní výstavě představuje až do 2. prosince svého koníčka.

OBRAZEM: V Kněždubu napekli na hody 1300 koláčů

Kněždub – Převážný podíl ruční práce a poctivě vymíchané těsto. To je podle kněždubské kuchařky Ludmily Hruškové základ pro kvalitní hodové koláčky. Před blížící se slavností v obci je ve čtvrtek pekli zástupci chasy spolu s místními ženami. „Poručili napéct dvanáct set, my radši uděláme o sto navíc. Máme tvarohové a povidlové," řekla Ludmila Hrušková. Recept podle ní zůstává už léta stejný, tradiční. „Těsto mísí kluci ručně, potom se připraví máslo s moukou a těsto se ve směsi převálí," přiblížila. Hody v Kněždubu potrvají až do neděle.

Velikonoční recepty

Svátky jara se blíží. Inspirujte se tradičními recepty a jejich variantami. Jsou plné zdraví a síly.

Cukroví na špejli? Vypadá a chutná skvěle

Střílky – Vanilkové rohlíčky, linecké, kokosové kuličky a úlky, to je taková tradiční vánoční klasika, která většinou nechybí na žádném stole. Distributorem této klasiky na náš stůl je babička. A protože si každý rok tradiční cukroví zpestříme i nějakým novým kouskem vlastní výroby, ani letos tomu nebylo jinak.

Známý pekař Miroslav Kroupa radí, jak si udělat dobré listové těsto

Mostecko - V poslední době se začaly v médiích objevovat pořady a články o vaření. Mě to jako asi většinu lidí baví, ale čas od času se kulinářský odborník „vrhá“ v rámci zvýšení své popularity i do oborů (byť blízce spojenými s kuchyní), jako jsou třeba řezničina, cukrařina či pekařina.  Tím, jak fušují do odborných řemesel, kterým dobře nerozumí, vnášejí mezi lidi dezinformace a bludy. Já se v tomto článku pokusím vnést správné informace o jednom kulinářském „podoboru“, a to pekařině. Konkrétně si popíšeme listové těsto.

Dříve pekla perníčky jako koníček, teď je to přivýdělek

Praha - Vůně perníku patří 
k Vánocům. Šárka Žaludová peče perníčky skoro patnáct let. Nejdříve jen pro své známé a rodinu a poslední rok je prodává i po internetu. Perníkové těsto peče několikrát týdně, někdy i sedm dávek najednou.

Zámkem voní čerstvý perník, těsto zadělával sám kastelán

Slatiňany - Zavřená brána slatiňanského zámku může na první pohled vyvolat dojem, že šlechtické sídlo tiše čeká na začátek jarní turistické sezóny. Opak je pravdou. Zámecké pokoje ožívají horečnatými přípravami na speciální vánoční prohlídky.

U Kláštera letos upečou asi půl tuny vánočního cukroví

České Budějovice – /NA VLASTNÍ KŮŽI/ Vánoční cukroví v těchto dnech začíná vonět v nejedné domácnosti. Ne každý však má v dnešní hektické době čas upéct si vlastní. Vypravila jsem se proto do  českobudějovické Cukrárny U Kláštera.

Zámkem voní čerstvý perník, těsto zadělával sám kastelán

Slatiňany - Zavřená brána slatiňanského zámku může na první pohled vyvolat dojem, že šlechtické sídlo tiše čeká na začátek jarní turistické sezóny. Opak je pravdou. Zámecké pokoje ožívají horečnatými přípravami na speciální vánoční prohlídky.

Zdounecký betlém z perníku zapsali do knihy rekordů

Zdounky - Přesně z 1255 postaviček byl sestaven největší perníkový betlém, kterým se pyšní Dům kultury ve Zdounkách. V neděli odpoledne přepočítal každý díl komisař agentury Dobrý den z Pelhřimova a zdounecký betlém zapsal jako největší v České republice do knihy rekordů.

Učitelky mateřských škol tvoří z hlíny i slaného těsta

České Budějovice – Práce 
s keramickou hlínou, suchými listy, ale třeba i se stavebnicí, to vše je náplní polytechnických kurzů. Ty jsou součástí projektu „Profesní podpora pedagogů předškolního vzdělávání" realizovaného Pedagogickou fakultou Jihočeské univerzity 
v Českých Budějovicích, na základě výzvy ministerstva školství.

Pro zdravější pečení!

Po roce Vánoce, Vánoce přicházejí! A doprovází je každoroční obavy o udržení štíhlé linie. Cukroví a jiné sladkosti, smažený kapr a tučné bramborové saláty. To všechno možná dělá vašim chuťovým buňkám dobře, ale tělo vám za to později pravděpodobně nepoděkuje. Vyzkoušejte letos odlehčené vánoční pečení ze zdravých a přesto lahodných surovin. Uvidíte, bude příjemné si na jaře odpustit výčitky a hubnoucí předsevzetí.

Skanzen potřebuje míchačku na těsto

Nasavrky - Sdružení Boii se snaží získat osm měsíců navíc, aby dokončilo keltský skanzen v Nasavrkách a nepřišlo o evropské dotace. Uvedla to mluvčí Úřadu Regionální rady Severovýchod Silvie Špryňarová. Archeopark má být hotový do konce roku. Jenže firma, která jej staví, dluží peníze a nejspíš skončí v insolvenci.

OBRAZEM: Chléb slaví. Má svátek

Ústí nad Labem - Dozlatova. I když se to prý nemá, málokdo odolá, aby si nedal alespoň kousek teplého chleba. Jen tak, se solí, se škvarky. Až si ho dnes  namažete, tak vězte, že chléb slaví. Na 16. říjen totiž připadá Světový den chleba.

Než těsto upekli, proletělo se vzduchem

Dolní Polžice – Nejkvalitnější pizzu připravil Stanislav Mareš, Ital skončil třetí. Součástí stylového večera byla i vernisáž fotografií stříbrského autora.

Unikát ze Zákup: Reliéf z těsta zachrání výstava

Zákupy - Do nejmenších detailů propracovaný reliéf ploskovického zámku vyrobený z těsta, který v roce 1865 pořídil pro zámek v Zákupech císař a poslední český korunovaný král Ferdinand Dobrotivý, zase budou moci obdivovat turisté.

Nezapomínají na někdejší fotbalové opory

Litoměřice – O dříve narozených ti narození později sem tam utrousí cosi o senilitě, zdětinšťování apod. Pro opačný příklad, že nejsme všichni ani zdaleka z natvrdlého „těsta", nemusí fotbalový fanda chodit při zápasech litoměřického FK daleko.

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

Farmáři pečou podle receptu babičky

Teplice/Dubí - Kváskový chléb, pečivo z listového a plundrového těsta. Ty nabízí na farmářských trzích u obchodního centra Olympia a na náměstí Svobody v Teplicích Petr Müller z Pekárny Dubí. Specializuje se přitom kromě chleba na sezonní pečivo našich babiček.

Ve Slováckém muzeu voněly báleše a amolety

Uherské Hradiště – Pětadvacátý tvořivý program, tentokrát s názvem Báleše, amolety a jiná těsta, od tety ze Starého Města připravilo na sobotní dopoledne pro zbožňovatele sladkých jídel etnografické oddělení Slováckého muzea Uherské Hradiště.

Plecovník

Recept nám poslal Václav Michalski, Pletený Újezd.

Masopustní veselí dorazilo do Zbytin

Zbytiny /FOTOGALERIE/ - Průvod masek s panem rychtářem na sobotní desátou přišel k Obecnímu úřadu Zbytiny a pana starostu od míchání těsta vyrušil.

Třicet pletýnek rekordmanka upletla za necelé čtyři minuty

Brno – Rozdělit rohlíkové těsto na tři prameny, správně je rozválet a pak třikrát přeložit. To zvládne asi úplně každý, ale uplést tímto způsobem třicet housek za necelé čtyři minuty? To chce velkou šikovnost, kterou ve čtvrtek odpoledne při klání mladých pekařů na brněnském výstavišti na veletrhu Salima prokázala studentka Andrea Kubalová.

Tlumačov se stal Mekkou milovníků štrúdlů

Tlumačov – Předloni v Tlumačově ochutnávali bramboráčky, vloni zase škvarkové pagáčky, letos padla volba na voňavé jablečné štrúdly. Jejich šestnáct vzorků mohli ochutnávat uplynulou sobotu v tamním Klubu obce Zábraní.