Kreativ

ŠTÍTEK: těsto

Keramická hlína byla jen jedním z řady materiálů, se kterými účastnice kurzu  pracovaly.

Učitelky mateřských škol tvoří z hlíny i slaného těsta

České Budějovice – Práce 
s keramickou hlínou, suchými listy, ale třeba i se stavebnicí, to vše je náplní polytechnických kurzů. Ty jsou součástí projektu „Profesní podpora pedagogů předškolního vzdělávání" realizovaného Pedagogickou fakultou Jihočeské univerzity 
v Českých Budějovicích, na základě výzvy ministerstva školství.

Vánočka ze špaldové mouky

Pro zdravější pečení!

Po roce Vánoce, Vánoce přicházejí! A doprovází je každoroční obavy o udržení štíhlé linie. Cukroví a jiné sladkosti, smažený kapr a tučné bramborové saláty. To všechno možná dělá vašim chuťovým buňkám dobře, ale tělo vám za to později pravděpodobně nepoděkuje. Vyzkoušejte letos odlehčené vánoční pečení ze zdravých a přesto lahodných surovin. Uvidíte, bude příjemné si na jaře odpustit výčitky a hubnoucí předsevzetí.

Ilustrační foto

Skanzen potřebuje míchačku na těsto

Nasavrky - Sdružení Boii se snaží získat osm měsíců navíc, aby dokončilo keltský skanzen v Nasavrkách a nepřišlo o evropské dotace. Uvedla to mluvčí Úřadu Regionální rady Severovýchod Silvie Špryňarová. Archeopark má být hotový do konce roku. Jenže firma, která jej staví, dluží peníze a nejspíš skončí v insolvenci.

Na 16. říjen připadá Světový den chleba.

OBRAZEM: Chléb slaví. Má svátek

Ústí nad Labem - Dozlatova. I když se to prý nemá, málokdo odolá, aby si nedal alespoň kousek teplého chleba. Jen tak, se solí, se škvarky. Až si ho dnes  namažete, tak vězte, že chléb slaví. Na 16. říjen totiž připadá Světový den chleba.

Soutěž o nejlepší pizzu se konala v Dolních Polžicích.

Než těsto upekli, proletělo se vzduchem

Dolní Polžice – Nejkvalitnější pizzu připravil Stanislav Mareš, Ital skončil třetí. Součástí stylového večera byla i vernisáž fotografií stříbrského autora.

Reliéf ploskovického zámku z těsta se vrátí do komnat v Zákupech.

Unikát ze Zákup: Reliéf z těsta zachrání výstava

Zákupy - Do nejmenších detailů propracovaný reliéf ploskovického zámku vyrobený z těsta, který v roce 1865 pořídil pro zámek v Zákupech císař a poslední český korunovaný král Ferdinand Dobrotivý, zase budou moci obdivovat turisté.

Ilustrační foto

Nezapomínají na někdejší fotbalové opory

Litoměřice – O dříve narozených ti narození později sem tam utrousí cosi o senilitě, zdětinšťování apod. Pro opačný příklad, že nejsme všichni ani zdaleka z natvrdlého „těsta", nemusí fotbalový fanda chodit při zápasech litoměřického FK daleko.

Slovinská kuchyně: buchta zvaná potica.

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

Slovinská kuchyně: buchta zvaná potica.

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

Pekárna Dubí dodává domácí pečivo už od roku 1995. Pečou ho přitom podle receptů, které jim předala babička. O zákazníky nemají nouzi.

Farmáři pečou podle receptu babičky

Teplice/Dubí - Kváskový chléb, pečivo z listového a plundrového těsta. Ty nabízí na farmářských trzích u obchodního centra Olympia a na náměstí Svobody v Teplicích Petr Müller z Pekárny Dubí. Specializuje se přitom kromě chleba na sezonní pečivo našich babiček.

V muzeu připravovaly ženy jednoduchá sladká jídla, které se smažily v každé domácnosti.

Ve Slováckém muzeu voněly báleše a amolety

Uherské Hradiště – Pětadvacátý tvořivý program, tentokrát s názvem Báleše, amolety a jiná těsta, od tety ze Starého Města připravilo na sobotní dopoledne pro zbožňovatele sladkých jídel etnografické oddělení Slováckého muzea Uherské Hradiště.

Plecovník

Recept nám poslal Václav Michalski, Pletený Újezd.

Masopustní veselí ve Zbytinách.

Masopustní veselí dorazilo do Zbytin

Zbytiny /FOTOGALERIE/ - Průvod masek s panem rychtářem na sobotní desátou přišel k Obecnímu úřadu Zbytiny a pana starostu od míchání těsta vyrušil.

Klání mladých pekařů v pletení pletýnek hostilo na veletrhu Salima brněnské výstaviště.

Třicet pletýnek rekordmanka upletla za necelé čtyři minuty

Brno – Rozdělit rohlíkové těsto na tři prameny, správně je rozválet a pak třikrát přeložit. To zvládne asi úplně každý, ale uplést tímto způsobem třicet housek za necelé čtyři minuty? To chce velkou šikovnost, kterou ve čtvrtek odpoledne při klání mladých pekařů na brněnském výstavišti na veletrhu Salima prokázala studentka Andrea Kubalová.

Tlumačovský košt pálenek 2014 a Tlumačovský košt jablečných štrúdlů

Tlumačov se stal Mekkou milovníků štrúdlů

Tlumačov – Předloni v Tlumačově ochutnávali bramboráčky, vloni zase škvarkové pagáčky, letos padla volba na voňavé jablečné štrúdly. Jejich šestnáct vzorků mohli ochutnávat uplynulou sobotu v tamním Klubu obce Zábraní.

Ilustrační foto

Do krmení hospodáři přidávali kousek zaříkaného těsta

Chrudimsko - V našem seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.

Ilustrační foto

Do krmení hospodáři přidávali kousek zaříkaného těsta

Svitavy - V našem seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.

Ilustrační foto

Do krmení hospodáři přidávali kousek zaříkaného těsta

Chrudimsko - V našem seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.

Ilustrační foto

Do krmení hospodáři přidávali kousek zaříkaného těsta

Chrudimsko - V našem novém seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.

Pečení vánočního cukroví. Ilustrační snímek.

Co se peče v redakci Libereckého deníku?

Liberec - Redaktoři dávají všanc své oblíbené recepty. Inspirujte se cukrovím, které vzniká po nocích, kdy máme po uzávěrce. Na poslední chvíli, ale přeci. Tak pečou redaktoři Libereckého deníku vánoční cukroví. I když má většina doma k dnešnímu dni napečené maximálně tři druhy a zbytek bude dohánět tento nebo příští víkend, nejsou to recepty marné. Ba naopak.

O HLADOVÉ KRKY návštěvníků Střední odborné školy Stříbro se staraly Marie Prosová (vlevo) a Tereza Tomanová.

Těsto na bramboráky připravila ředitelka

Stříbro – Kolik usmažila Marie Prosová bramboráků, to si netroufla odhadnout. Specialitu totiž nabízela návštěvníkům Střední odborné školy Stříbro po dvě odpoledne, kdy škola otevřela dveře veřejnosti.

Ilustrační foto.

Vánoční cukroví je nejlepší uleželé

Koncem listopadu se v mnoha domácnostech začíná péct vánoční cukroví. Některé kousky je totiž lépe připravit předem, protože se v uzavřené krabici pěkně uleží. Pokud je ovšem někdo z rodinných příslušníků nevystopuje předem a jednotlivé kousky postupně nezmizí. Aspoň tímto způsobem jsme chodili s tatínkem k nelibosti mé maminky na lup. Tajně ukořistěné cukroví chutnalo mnohem lépe, než když už bylo o vánočních svátcích na stole „veřejně" dostupné.

Ilustrační foto.

Nejlepší letošní recepty na vánoční cukroví

Představujeme 12 finalistů soutěže „Hledáme nejlepší recept na vánoční cukroví" o peněžní poukazy na libovolný zájezd od cestovní kanceláře FIROTOUR a dárky v hodnotě až 30 tisíc korun. 

Krajkářský a řemeslný veletrh. Zdobení perníku.

Jedenáctý ročník řemeslného trhu sklidil úspěch

Valašské Meziříčí – Poctivá řemeslná práce. Na krajkářském a řemeslném trhu ve Valašském Meziříčí návštěvníci vybírali z nejrůznějších dřevěných, keramických a pletených výrobků. Vzduchem vonělo perníkové těsto a čerstvé frgály. Největší zájem byl o vánoční zboží.