Kreativ

ŠTÍTEK: těsto

Švestky v těstě jedli na čas

Vernéřovice - Opět po roce se na sále místního pohostinství sešlo několik desítek místních i přespolních hostů, kteří si užívali zábavu při sedmém ročníku Vernéřovického gáblíku. Tentokrát v něm sehrály hlavní roli švestky.

Slováckým muzeem voněly vlčnovské vdolečky

Uherské Hradiště – /Máme pro vás RECEPT/ Odhalit tajemství vlčnovských vdolečků mohli návštěvníci dalšího pokračování Vaření v muzeu. Slovácké muzeum v Uherském Hradišti uspořádalo v sobotu dopoledne akci Vdolečky na hody základ dobré pohody.

Bošovský koláč lákal, populární olipy z tácků rychle mizely

Bošovice /REPORTÁŽ/ – Její prababička s nimi v roce 1927 vyhrála národní soutěž za nejlevnější zákusek. Není svatba, křtiny, Velikonoce nebo hody, aby se na nich neobjevily. Ryze bošovický artikl. Olipy. Jsou levné, ale pracné. „Na plech se maluje O, proto olipa. Hospodyňka musí dbát o to, aby těsto bylo tenké, posype jej mákem nebo anýzem, za horka se peče a za horka motá. Kdo přijde, často bere olipy jako první," těší Annu Ludíkovou, která stejně jako řada jiných bošovických hospodyněk umí olipy bravurně.

Při memoriálu kapři stávkovali. Na těsto ale skočila velká štika

Adamov /FOTOGALERIE/ – Memoriál Lubomíra Dáni. Rybářské závody na řece Svitavě pořádali Adamovští už počtvrté jako vzpomínku na předčasně zesnulého kamaráda. V sobotu se lovilo v okolí adamovského splavu. O putovní pohár soutěžila necelá dvacítka rybářů.

Piknik u knihovny nabídne „férové" dobroty

Prostějov – Pro ty, kteří ještě nemají program na sobotní dopoledne, nabízí tip prostějovská knihovna. Stačí vzít kamarády či rodinu, nějaký fair trade výrobek nebo regionální dobrotu, k tomu piknikovou deku a vyrazit na Férovou snídani NaZemi. Piknikový happening, který se koná po celé republice a Prostějov se k němu připojí už popáté, má podpořit nejen fair trade, ale i lokální produkty.

Kobliha mi nikdy nechutnala tak dobře

Přerov /REPORTÁŽ/ – Pravidelný ruch přístrojů se střetává s hudbou z rádia, v prostoru velké Pekárny Racek je živo. Před chvílí odbila dvaadvacátá hodina, ale únava není na nikom znát. Během směny se upeče několik druhů chleba, rohlíky, jemné pečivo a také se připravuje studená kuchyně. A u ní začíná má exkurze.

Kdo upeče nejlepší koblihu? Zoo Děčín vyhlásila soutěž

Děčín – Nebojíte se zadělat těsto a usmažit ty nejlahodnější koblihy? Pokud ne, a jste navíc ještě i soutěživý typ, pak právě pro vás je určena soutěž O nejchutnější masopustní koblihu, kterou každoročně vyhlašuje děčínská zoologická zahrada v rámci oblíbené akce Masopust ze zoo na zámek.

Vánoční perníčky nejlépe ovoní hřebíček

Domažlice – Kapři, kostelík, stromek, sněhulák, hvězda, prasátko, srdíčko, svíčka. Perníčky těchto i dalších tvarů zdobila Jitka Heřmanová ve středu v domažlickém seniorském penzionu. Na toto místo se se svojí voňavou zálibou vrací pravidelně.

Upečte si výborné perníčky

Domažlice - Vyzkoušejte recepty na perníčky, které jsou ihned ´jedlé´ - tedy nemusejí delší dobu odležet, aby zkřehly.

Na zámku v Buchlovicích uvidí návštěvníci stromeček z těsta

Buchlovice - Prohlédnout si vánoční zámeckou výzdobu mohou všichni, kdo dnes a zítra zavítají na zámek do Buchlovic. Pro děti bude dnes připravena i speciální mikulášská nadílka. Devět vánočně vyzdobených místností buchlovického zámku seznámí zájemce s duchovní symbolikou Vánoc.

Bezlepkové cukroví

Uvažujete každým rokem o nových receptech na Vánoce? Vyzkoušejte zdravější variantu cukroví. Smlsnete si na něm přinejmenším tak, jako na tom tradičním a navíc vás překvapí svou lehkostí a rozmanitostí surovin. Připravili jsme pro vás pár tipů z Radčiny kuchařky bez lepku, která může být také vhodným vánočním dárkem pro všechny, kteří chtějí vařit a péct zdravěji.

Ve Slováckém muzeu se rodili Mikuláši i čerti z kynutého těsta

Uherské Hradiště – Jak mohou maminky nebo babičky připravit svým ratolestem malé mikulášské překvapení, k němuž stačí hladká mouka, sůl, žloutky, máslo, vlažné mléko, cukr, droždí, rozinky a hřebíček, to se mohly v sobotu dopoledne dozvědět v hlavní budově Slováckého muzea ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti.

Milena Hadáčková dovede vymodelovat z perníkového těsta Temelín i radnici

Sedlčany – Sáně, kalendář, kniha, vánoční strom ozdobený drobnými perníčky, domek, před nímž nechybí ani studna s rumpálem, betlém, zasněžená krajina s kostelíkem a desítky dalších výrobků provoněly poprvé ve čtvrtek sedlčanskou knihovnu. Milena Hadáčková z Petrovic na prodejní výstavě představuje až do 2. prosince svého koníčka.

OBRAZEM: V Kněždubu napekli na hody 1300 koláčů

Kněždub – Převážný podíl ruční práce a poctivě vymíchané těsto. To je podle kněždubské kuchařky Ludmily Hruškové základ pro kvalitní hodové koláčky. Před blížící se slavností v obci je ve čtvrtek pekli zástupci chasy spolu s místními ženami. „Poručili napéct dvanáct set, my radši uděláme o sto navíc. Máme tvarohové a povidlové," řekla Ludmila Hrušková. Recept podle ní zůstává už léta stejný, tradiční. „Těsto mísí kluci ručně, potom se připraví máslo s moukou a těsto se ve směsi převálí," přiblížila. Hody v Kněždubu potrvají až do neděle.

Velikonoční recepty

Svátky jara se blíží. Inspirujte se tradičními recepty a jejich variantami. Jsou plné zdraví a síly.

Cukroví na špejli? Vypadá a chutná skvěle

Střílky – Vanilkové rohlíčky, linecké, kokosové kuličky a úlky, to je taková tradiční vánoční klasika, která většinou nechybí na žádném stole. Distributorem této klasiky na náš stůl je babička. A protože si každý rok tradiční cukroví zpestříme i nějakým novým kouskem vlastní výroby, ani letos tomu nebylo jinak.

Známý pekař Miroslav Kroupa radí, jak si udělat dobré listové těsto

Mostecko - V poslední době se začaly v médiích objevovat pořady a články o vaření. Mě to jako asi většinu lidí baví, ale čas od času se kulinářský odborník „vrhá“ v rámci zvýšení své popularity i do oborů (byť blízce spojenými s kuchyní), jako jsou třeba řezničina, cukrařina či pekařina.  Tím, jak fušují do odborných řemesel, kterým dobře nerozumí, vnášejí mezi lidi dezinformace a bludy. Já se v tomto článku pokusím vnést správné informace o jednom kulinářském „podoboru“, a to pekařině. Konkrétně si popíšeme listové těsto.

Dříve pekla perníčky jako koníček, teď je to přivýdělek

Praha - Vůně perníku patří 
k Vánocům. Šárka Žaludová peče perníčky skoro patnáct let. Nejdříve jen pro své známé a rodinu a poslední rok je prodává i po internetu. Perníkové těsto peče několikrát týdně, někdy i sedm dávek najednou.

Zámkem voní čerstvý perník, těsto zadělával sám kastelán

Slatiňany - Zavřená brána slatiňanského zámku může na první pohled vyvolat dojem, že šlechtické sídlo tiše čeká na začátek jarní turistické sezóny. Opak je pravdou. Zámecké pokoje ožívají horečnatými přípravami na speciální vánoční prohlídky.

U Kláštera letos upečou asi půl tuny vánočního cukroví

České Budějovice – /NA VLASTNÍ KŮŽI/ Vánoční cukroví v těchto dnech začíná vonět v nejedné domácnosti. Ne každý však má v dnešní hektické době čas upéct si vlastní. Vypravila jsem se proto do  českobudějovické Cukrárny U Kláštera.

Zámkem voní čerstvý perník, těsto zadělával sám kastelán

Slatiňany - Zavřená brána slatiňanského zámku může na první pohled vyvolat dojem, že šlechtické sídlo tiše čeká na začátek jarní turistické sezóny. Opak je pravdou. Zámecké pokoje ožívají horečnatými přípravami na speciální vánoční prohlídky.

Zdounecký betlém z perníku zapsali do knihy rekordů

Zdounky - Přesně z 1255 postaviček byl sestaven největší perníkový betlém, kterým se pyšní Dům kultury ve Zdounkách. V neděli odpoledne přepočítal každý díl komisař agentury Dobrý den z Pelhřimova a zdounecký betlém zapsal jako největší v České republice do knihy rekordů.

Učitelky mateřských škol tvoří z hlíny i slaného těsta

České Budějovice – Práce 
s keramickou hlínou, suchými listy, ale třeba i se stavebnicí, to vše je náplní polytechnických kurzů. Ty jsou součástí projektu „Profesní podpora pedagogů předškolního vzdělávání" realizovaného Pedagogickou fakultou Jihočeské univerzity 
v Českých Budějovicích, na základě výzvy ministerstva školství.

Pro zdravější pečení!

Po roce Vánoce, Vánoce přicházejí! A doprovází je každoroční obavy o udržení štíhlé linie. Cukroví a jiné sladkosti, smažený kapr a tučné bramborové saláty. To všechno možná dělá vašim chuťovým buňkám dobře, ale tělo vám za to později pravděpodobně nepoděkuje. Vyzkoušejte letos odlehčené vánoční pečení ze zdravých a přesto lahodných surovin. Uvidíte, bude příjemné si na jaře odpustit výčitky a hubnoucí předsevzetí.

Skanzen potřebuje míchačku na těsto

Nasavrky - Sdružení Boii se snaží získat osm měsíců navíc, aby dokončilo keltský skanzen v Nasavrkách a nepřišlo o evropské dotace. Uvedla to mluvčí Úřadu Regionální rady Severovýchod Silvie Špryňarová. Archeopark má být hotový do konce roku. Jenže firma, která jej staví, dluží peníze a nejspíš skončí v insolvenci.

OBRAZEM: Chléb slaví. Má svátek

Ústí nad Labem - Dozlatova. I když se to prý nemá, málokdo odolá, aby si nedal alespoň kousek teplého chleba. Jen tak, se solí, se škvarky. Až si ho dnes  namažete, tak vězte, že chléb slaví. Na 16. říjen totiž připadá Světový den chleba.

Než těsto upekli, proletělo se vzduchem

Dolní Polžice – Nejkvalitnější pizzu připravil Stanislav Mareš, Ital skončil třetí. Součástí stylového večera byla i vernisáž fotografií stříbrského autora.

Unikát ze Zákup: Reliéf z těsta zachrání výstava

Zákupy - Do nejmenších detailů propracovaný reliéf ploskovického zámku vyrobený z těsta, který v roce 1865 pořídil pro zámek v Zákupech císař a poslední český korunovaný král Ferdinand Dobrotivý, zase budou moci obdivovat turisté.