Kreativ

ŠTÍTEK: těsto

Ilustrační foto.

Na Veveří lidé ochutnají koláče z pece vytápěné dřevem

Brněnsko /TIP NA VÍKEND/ – Příznivci sportu i klidnější zábavy si o nadcházejícím víkendu přijdou na své. Ti, kteří raději jí, než cvičí, mohou v sobotu i neděli zamířit na hrad Veveří. Děti i dospěli se tam naučí péct koláče z kváskového těsta v peci na dřevo.

Ruku k dílu přidaly všechny děti. Za odměnu si pak sladce zamlsaly.

S vařečkou v ruce kouzlí bravurně chlapci i děvčata

Pelhřimov – „Do mísy nasypte jeden a půl hrnku hladké mouky a hrnek pískového cukru,“ dávala Jaroslava Oumarová při kroužku vaření pokyny dvěma školákům, kteří si zrovna připravili mísy k přípravě těsta na vláčný americký čokodortík.

Něco ke kafi

V pořadu Česko na talíři region reprezentoval i zákusek

Velké Hamry - Recept na výborný zákusek Ořechovo zázvorový hřbet ke sváteční kávičce nám do redakce přinesla Hana Kozderková z Velkých Hamrů. Musíme uznat, že vůbec nepřeháněla, když napsala, že je moučník výborný.

Výtvarnice Kamila skopová při autogramiádě své knihy.

Velikonoce se odrážejí také v lidové kuchyni

Oldřetice - Folkloristika a výtvarnice Kamila Skopová, která žije a tvoří v roubené chalupě v Oldřeticích, je autorkou několika knih, a to i kuchařských. Ve své publikaci „Hody půsty masopusty“ přibližuje čtenářům dění při důležitých svátcích, píše o obyčejích a zvyklostech českého kalendářního roku.

Děti v obecné knihovně v Komárově na Zlínsku ve čtvrtek 15. března malovaly kraslice a tvořily postavičky ze slaného těsta s velikonoční tématikou.

Z těsta pekli v Komárově myši, zajíce i vejce

Komárov - Na blížící se svátky jara se ve čtvrtek naladili v Komárově. Tamní knihovnice Marie Zapletalová se chopila iniciativy a rozhodla se poprvé pro děti i dospělé připravit výtvarné hrátky nazvané Velikonoční vejce nejen ze slaného těsta. A nebylo to opravdu nic těžkého.

Děti v obecné knihovně v Komárově na Zlínsku ve čtvrtek 15. března malovaly kraslice a tvořily postavičky ze slaného těsta s velikonoční tématikou.

V Komárově z těsta pekli myši, ježky i velikonoční vejce

Komárov – Na blížící se svátky jara se ve čtvrtek naladili v Komárově. Tamní knihovnice Marie Zapletalová se totiž chopila iniciativy a rozhodla se poprvé pro děti i dospělé připravit výtvarné hrátky nazvané Velikonoční vejce nejen ze slaného těsta. A nebylo to opravdu nic těžkého.

medovník

Medovník

recept zaslala Veronika Kuncová, Dobříš

Velikonoční zajíček s cukrovou polevou

Velikonoční zajíček s cukrovou polevou

Pečený beránek nebo zajíček nemůže na velikonočním stole chybět. Jestli upečete jednoho, nebo druhého, záleží na vás a na tom, jakou formu seženete. Těsto vonící vanilkou a citronem totiž můžete nalít třeba i do formy na muffiny nebo bábovku.

Ilustrační foto.

Těsto na body zadělali Kolínští v kabině

Kolín - A koláčky z něj nadělala Šafránková formace. Ta se proti Mělníku postarala o pět zásahů z šesti. Celkově z toho byla jednoznačná výhra mladých Kozlů a do ligové tabulky další dva body.

Ilustrační foto.

Nabídka chleba v Ostravě je pestrá

Ostrava -V Ostravě máme několik desítek pekáren, pekárniček či pekařství, ve kterých si každý přijde na své. Někdo si vybírá chléb podle chuti, jiný podle ceny, u dalšího hraje roli skutečnost, jak daleko má do nejbližšího obchodu.

Ve Skandal baru si palačinky sami vyrábí.

Francouzská palačinka? Z domácího těsta

Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ - Dřevěné hráběčky, rozpálená plotna a vlastní originální receptura. A pak už jen zvolit druh: sýrová, čokoládová, s uzeným lososem a koprem, se špenátem a kozím sýrem nebo třeba jahodová s tvarohem.

Ve Skandal baru si palačinky sami vyrábí.

Francouzská palačinka? Z domácího těsta

Dřevěné hráběčky, rozpálená plotna a vlastní originální receptura. A pak už jen zvolit druh: sýrová, čokoládová, s uzeným lososem a koprem, se špenátem a kozím sýrem nebo třeba jahodová s tvarohem.

Petr Větrovský

Petr Větrovský: Jako malý jsem ujídal mamince těsto na linecké cukroví

Příbram/VÁNOCE SE ZNÁMÝMI LIDMI Z REGIONU/ – Ředitel fotbalového klubu 1. FK Příbram Petr Větrovský mluví o tomto roce jako o velmi úspěšném a těší se, jak stráví Vánoce ve společnosti svých blízkých. Vánoční dárky budou mít s manželkou pod krásnou jedličkou. Více nám o Vánocích řekl v následujícím rozhovoru.

Vánoční prodejní výstava v kině Metro

Kino zaplnili řemeslníci z Moravy i Čech. PODÍVEJTE SE

Prostějov /FOTOGALERIE/ – Jak se dělají holubičky ze dřeva, vánoční ptáčci z těsta, jak se paličkuje nebo zdobí sklo? Ti, kdo si ve čtvrtek zašli do prostějovského kina, to viděli na vlastní oči. Na prodejní výstavě si měli sraz lidoví řemeslníci z Moravy i Čech.

Ilustrační foto.

Škola vaření: to správné vánoční cukroví podle babičky

Všechno má svůj čas a vánoční pečení obzvlášť. Nic se nesmí podcenit, o nějakém šizení surovin nesmí být ani řeč. Do vánočního pečení jsem se pár let pouštěla sama, a přestože jsem ani zdaleka nedosáhla na metu dvanácti druhů cukroví, myslím, že má babička by byla pyšná. Byla totiž tou nejlepší učitelkou a já poctivou žačkou!

Ilustrační foto

Něco pro mlsouny nabídne štrúdlování

Jinošov - Nejen štrúdly z různých těst a náplní budou v sobotu odpoledne soutěžit v tradičním Kateřinském štrúdlování v Jinošově. Na své si přijdou i milovníci tak zvaných jednohubek.

Děti si upekly velikonoční ptáčky

FOTO: Jak se peče mazanec

Rakovník - K Velikonocům určitě patří mazanec. Přinášíme vám recept, tak jak ho pekly děti v rakovnickém Domě dětí a mládeže, které si z těsta upekly velikonoční ptáčky.

Ilustrační foto

Velikonoční pečení: slunce, čistota a zrada

Trutnovsko, Pojizeří - Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.

Ilustrační foto

Velikonoční pečení: slunce, čistota a zrada

Východní Čechy - Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.