
Ovečky plněné krémem
Recept nám poslala Monika Smolková z Markvartovic.
Recept nám poslala Monika Smolková z Markvartovic.
Recept nám poslala Miroslava Šmatlová ze Zlína.
Recept nám poslala Eva Clarová z Tábora.
Liberec - Studenti Střední škole gastronomie a služeb pod dohledem Vladimíra Picky připravili například humrové parfait, paštiku v těstě, štrasburskou kachnu či dekorovaného krocana.
Horní Planá – Různé druhy koblih a koblížků i boží milosti mohli ochutnat v pondělí odpoledne ti, kdo se přišli podívat do Stifterova domku v Horní Plané.
Moje babička byla ten nejmilovanější člověk v mém životě. Nikdy nezapomenu na její moudra a laskavost.
Benešov – Výtvarné hrátky aneb modelování ze slaného těsta. To byl název akce, kterou pro děti všech věkových kategorií připravil na páteční dopoledne Dům dětí a mládeže Benešov.
Tachovsko – Už několik dní kontrolují inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) pekárny v západočeském regionu, aby zjistili, kde mohl být upečen chléb, v němž zákazníci ze Starého Sedliště našli zapečenou myš. Zatím bezvýsledně.
Svitavy /FOTOGALERIE/ – Muzeum ve Svitavách se může pochlubit raritou. Má ve svých sbírkách unikátní formu na vánoční hnízda. Formu do Svitav přivezla asi před patnácti lety Milada Kysilková z Dolního Újezdu.
Svitavy – Muzeum ve Svitavách se může pochlubit raritou. Má ve svých sbírkách unikátní formu na vánoční hnízda.
Svitavy – Muzeum ve Svitavách se může pochlubit raritou. Má ve svých sbírkách unikátní formu na vánoční hnízda.
Svitavy – Muzeum ve Svitavách se může pochlubit raritou. Má ve svých sbírkách unikátní formu na vánoční hnízda.
Svitavy – Muzeum ve Svitavách se může pochlubit raritou. Má ve svých sbírkách unikátní formu na vánoční hnízda.
Svitavy – Muzeum ve Svitavách se může pochlubit raritou. Má ve svých sbírkách unikátní formu na vánoční hnízda.
Kaznějov – „Základem dobré vánočky je do hladka umíchané těsto, které musí dělat bubliny, a jeho dlouhé kynutí," vysvětluje Helga Pašková pracující v kaznějovském Pekařství Malinová.
Valtice – Přidat ingredience, uválet těsto, dodat tvar, upéct a chaloupka, stromek, svícen či traktor jsou hotové. Svět z perníku umí vytvořit třiačtyřicetiletá Regina Schneiderová z Valtic.
Beroun – K vánočním akcím na Berounsku patří už mnoho let vizovické pečivo, a to nejen jako ozdoba na výstavách.
Upečte si s Deníkem vánoční cukroví.
Upečte si s Deníkem vánoční cukroví.
Zruč nad Sázavou - Výstava s názvem Vánoce na zámku byla uvedena v sobotu 1. prosince v 10 hodin v galerii na zámku ve Zruči nad Sázavou. Na její realizaci se podílelo občanské sdružení Rodáci ve spolupráci s vedoucí místního Království panenek Alenou Zemanovou. Ta se ujala zahájení celé expozice.
České Budějovice - Rodák z Českých Budějovic Petr Jachnin zaujal v kuchařské soutěži. Vymyslel taštičky, jež mají nekonečně variant.
Huštěnovice – Vánoční atmosférou to zavonělo v pátečním podvečeru v budově Obecního úřadu v Huštěnovicích. Členky tamního muzejního spolku si do jedné z místností radnice, knihovny, pozvaly děti, aby z předem připraveného medového perníkového těsta vykrajovaly pomocí nejrůznějších formiček zvířátka, figurky, ozdůbky či zvonečky, které nikdy nezacinkají.
Dobříš – Benefiční Akce na podporu Dětského domova v Korkyni s názvem Pojďme tvořit hřiště, která se konala v Dobříši, přinesla dětskému domovu více než 30 tisíc korun.
„..aby se přes něj daly číst noviny." To říkávala naše paní sousedka Karmazínová, která dělávala nejen domácí nudle na těsto, ale i báječný štrůdl, buchty s ořechovou náplní nebo takzvaný trojctihodný koláč.
Větrný Jeníkov - O obrovském štěstí nyní hovoří zkušený jeníkovský pekař Karel Dolejší, který se v pondělí vpodvečer podruhé narodil. Když totiž mířil po dvoře do své pekárny, aby zadělal na těsto, vyděsila ho velká rána.
Větrný Jeníkov - O obrovském štěstí nyní hovoří zkušený jeníkovský pekař Karel Dolejší, který se v pondělí vpodvečer podruhé narodil. Když totiž mířil po dvoře do své pekárny, aby zadělal na těsto, vyděsila ho velká rána.
Seč - Veronika Švadlenková má ráda pizzu stejně jako její vrstevníci. Ale dokáže s tímto tradičním italským jídlem, přesněji řečeno s těstem, předvést skvělou show.
Svitavy /ANKETA/ – Nařízení pro všechny prodejce pečiva zní jasně. Od srpna musí informovat spotřebitele o tom, jestli je čerstvé, nebo dopečené ze zmrazených polotovarů.
Svitavy /ANKETA/ – Nařízení pro všechny prodejce pečiva zní jasně. Od srpna musí informovat spotřebitele o tom, jestli je čerstvé, nebo dopečené ze zmrazených polotovarů.
Brněnsko /TIP NA VÍKEND/ – Příznivci sportu i klidnější zábavy si o nadcházejícím víkendu přijdou na své. Ti, kteří raději jí, než cvičí, mohou v sobotu i neděli zamířit na hrad Veveří. Děti i dospěli se tam naučí péct koláče z kváskového těsta v peci na dřevo.
Kvasiny - Tréninková pekárna sdružení Pferda funguje dva roky. Hendikepovaní v ní z těsta vykouzlí laskominy.
Pelhřimov – „Do mísy nasypte jeden a půl hrnku hladké mouky a hrnek pískového cukru,“ dávala Jaroslava Oumarová při kroužku vaření pokyny dvěma školákům, kteří si zrovna připravili mísy k přípravě těsta na vláčný americký čokodortík.
Velké Hamry - Recept na výborný zákusek Ořechovo zázvorový hřbet ke sváteční kávičce nám do redakce přinesla Hana Kozderková z Velkých Hamrů. Musíme uznat, že vůbec nepřeháněla, když napsala, že je moučník výborný.
Branice - Důchodkyně Marie Kotašková se věnuje tvorbě vizovického pečiva .
Domažlice, Puclice – Ze sta vajíček a deseti kilogramů mouky připravila těsto pro výrobu perníčků před letošními Velikonocemi Libuše Blažíková z Domažlic.
Lanžhot - Květinami či lidovými ornamenty zdobí malérečka Marie Švirgová z Lanžhota své velikonoční kraslice. A ne ledajaké. Jsou upečené z perníkového těsta.
Oldřetice - Folkloristika a výtvarnice Kamila Skopová, která žije a tvoří v roubené chalupě v Oldřeticích, je autorkou několika knih, a to i kuchařských. Ve své publikaci „Hody půsty masopusty“ přibližuje čtenářům dění při důležitých svátcích, píše o obyčejích a zvyklostech českého kalendářního roku.
Komárov - Na blížící se svátky jara se ve čtvrtek naladili v Komárově. Tamní knihovnice Marie Zapletalová se chopila iniciativy a rozhodla se poprvé pro děti i dospělé připravit výtvarné hrátky nazvané Velikonoční vejce nejen ze slaného těsta. A nebylo to opravdu nic těžkého.
Komárov – Na blížící se svátky jara se ve čtvrtek naladili v Komárově. Tamní knihovnice Marie Zapletalová se totiž chopila iniciativy a rozhodla se poprvé pro děti i dospělé připravit výtvarné hrátky nazvané Velikonoční vejce nejen ze slaného těsta. A nebylo to opravdu nic těžkého.
recept zaslala Jitka Nožičková, Uherský Brod
recept zaslala Marcela Pánková, Kolaje
recept zaslala Jaroslava Palátová, Dobříš
recept zaslal Jaroslav Hovorka, Nový Bor
recept zaslala Zdeňka Kovářová, Zlín
recept zaslala Zdeňka Kovářová, Zlín-Kostelec
recept zaslala Jindřiška Vdovíčková, Kyjovice
recept zaslala Ivana Mžyková, Orlová – Lutyně
recept zaslala Lucie Kučerová, Jedoměřice
recept zaslala Jana Sedláčková, Otrokovice
recept zaslala Olga Tůnová, Jihlava