
Cicvár - mandlové řezy
Recept nám poslala Jarka Bernatíková z Havířova.
Recept nám poslala Jarka Bernatíková z Havířova.
Klasické těsto nahraďte bramborovým, místo obvyklých jablek přidejte tvaroh se sušenými brusinkami a netradiční moučník je na světě.
Severní Čechy - „Lidé to dokáží, ale musí počítat s časovou náročností. Od zadělání těsta po upečení uběhnou až dvě hodiny," upozorňuje Jiří Mikula, majitel značky Váš pekař.
Domažlicko – Kdo přijel na Chodsko a neochutnal pouťový koláč, jako by tu ani nebyl.
Dolní Němčí – Členové národopisného krúžku Dolněmčan Karel Stojaspal a Lukáš Bednařík si v sobotu 13. července museli nezvykle přivstat. Už po páté hodině ráno totiž bylo zapotřebí zatopit v peci černé kuchyně starobylého mlýna v Dolním Němčí. A tato povinnost připadla právě jim. Po roce se tam místní folkloristé pustili do veřejného pečení chlebů.
Dolní Němčí – Členové národopisného krúžku Dolněmčan Karel Stojaspal a Lukáš Bednařík si v sobotu 13. července museli nezvykle přivstat. Už po páté hodině ráno totiž bylo zapotřebí zatopit v peci černé kuchyně starobylého mlýna v Dolním Němčí. A tato povinnost připadla právě jim. Po roce se tam místní folkloristé pustili do veřejného pečení chlebů.
Vlčnov - Vlčnovský vdoleček: malý, sladký a voňavý koláček. Když se do něj člověk zakousne, nikdy nesní jen jeden jediný. Ve Vlčnově se vyrábějí koláčky snad odnepaměti a téměř v každé rodině.
Vlčnov - Vlčnovský vdoleček: malý, sladký a voňavý koláček. Když se do něj člověk zakousne, nikdy nesní jen jeden jediný. Ve Vlčnově se vyrábějí koláčky snad odnepaměti a téměř v každé rodině.
Vlčnov - Vlčnovský vdoleček: malý, sladký a voňavý koláček. Když se do něj člověk zakousne, nikdy nesní jen jeden jediný. Ve Vlčnově se vyrábějí koláčky snad odnepaměti a téměř v každé rodině.
Udělat nudle do polévky, to přece není žádný problém, řekne nejedna zkušená hospodyňka. Je k tomu potřeba kopeček mouky, udělat do něj důlek, vyklepnout do něj nějaké vajíčko a umně je s moukou promíchat dvěma vidličkami, aby se vytvořilo těsto.
Uherské Hradiště– Zvládnout upečení taženého štrúdlu či závinu s jablky a uvaření nudlí, lokší nebo lukší sypaných mákem, jak je lidé krajově nazývají, bývalo otázkou cti dobrých hospodyněk.
Oldřetice - Folkloristika a výtvarnice Kamila Skopová, která žije a tvoří v roubené chalupě v Oldřeticích, je autorkou několika knih, a to i kuchařských. Ve své publikaci „Hody půsty masopusty“ přibližuje čtenářům dění při důležitých svátcích, píše o obyčejích a zvyklostech českého kalendářního roku.
Chrudimsko - Tři sladké tipy na velikonoční stůl.
Recept nám poslal Mirek Svoboda junior ze Zdounek.
Recept nám poslal Svoboda Mirek junior ze Zdounek.
Zlínský kraj - /HLASOVÁNÍ BYLO UKONČENO/ Milí čtenáři, zde vidíte recepty, které jste poslali do naší redakce. Vítězným receptem se ve Zlínském kraji stala Špenátová roláda s domácí lučinou
Recept nám poslala Ladislava Staffenová z Jablonce nad Nisou.
Recept nám poslali manželé Svobodovi Marie a Miroslav ze Zdounek.
Recept nám poslala Monika Smolková z Markvartovic.
Recept nám poslala Miroslava Šmatlová ze Zlína.
Recept nám poslala Eva Clarová z Tábora.
Liberec - Studenti Střední škole gastronomie a služeb pod dohledem Vladimíra Picky připravili například humrové parfait, paštiku v těstě, štrasburskou kachnu či dekorovaného krocana.
Horní Planá – Různé druhy koblih a koblížků i boží milosti mohli ochutnat v pondělí odpoledne ti, kdo se přišli podívat do Stifterova domku v Horní Plané.
Moje babička byla ten nejmilovanější člověk v mém životě. Nikdy nezapomenu na její moudra a laskavost.
Benešov – Výtvarné hrátky aneb modelování ze slaného těsta. To byl název akce, kterou pro děti všech věkových kategorií připravil na páteční dopoledne Dům dětí a mládeže Benešov.
Tachovsko – Už několik dní kontrolují inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) pekárny v západočeském regionu, aby zjistili, kde mohl být upečen chléb, v němž zákazníci ze Starého Sedliště našli zapečenou myš. Zatím bezvýsledně.
Svitavy /FOTOGALERIE/ – Muzeum ve Svitavách se může pochlubit raritou. Má ve svých sbírkách unikátní formu na vánoční hnízda. Formu do Svitav přivezla asi před patnácti lety Milada Kysilková z Dolního Újezdu.
Svitavy – Muzeum ve Svitavách se může pochlubit raritou. Má ve svých sbírkách unikátní formu na vánoční hnízda.
Svitavy – Muzeum ve Svitavách se může pochlubit raritou. Má ve svých sbírkách unikátní formu na vánoční hnízda.
Svitavy – Muzeum ve Svitavách se může pochlubit raritou. Má ve svých sbírkách unikátní formu na vánoční hnízda.
Svitavy – Muzeum ve Svitavách se může pochlubit raritou. Má ve svých sbírkách unikátní formu na vánoční hnízda.
Svitavy – Muzeum ve Svitavách se může pochlubit raritou. Má ve svých sbírkách unikátní formu na vánoční hnízda.
Kaznějov – „Základem dobré vánočky je do hladka umíchané těsto, které musí dělat bubliny, a jeho dlouhé kynutí," vysvětluje Helga Pašková pracující v kaznějovském Pekařství Malinová.
Valtice – Přidat ingredience, uválet těsto, dodat tvar, upéct a chaloupka, stromek, svícen či traktor jsou hotové. Svět z perníku umí vytvořit třiačtyřicetiletá Regina Schneiderová z Valtic.
Beroun – K vánočním akcím na Berounsku patří už mnoho let vizovické pečivo, a to nejen jako ozdoba na výstavách.
Upečte si s Deníkem vánoční cukroví.
Upečte si s Deníkem vánoční cukroví.
Zruč nad Sázavou - Výstava s názvem Vánoce na zámku byla uvedena v sobotu 1. prosince v 10 hodin v galerii na zámku ve Zruči nad Sázavou. Na její realizaci se podílelo občanské sdružení Rodáci ve spolupráci s vedoucí místního Království panenek Alenou Zemanovou. Ta se ujala zahájení celé expozice.
České Budějovice - Rodák z Českých Budějovic Petr Jachnin zaujal v kuchařské soutěži. Vymyslel taštičky, jež mají nekonečně variant.
Huštěnovice – Vánoční atmosférou to zavonělo v pátečním podvečeru v budově Obecního úřadu v Huštěnovicích. Členky tamního muzejního spolku si do jedné z místností radnice, knihovny, pozvaly děti, aby z předem připraveného medového perníkového těsta vykrajovaly pomocí nejrůznějších formiček zvířátka, figurky, ozdůbky či zvonečky, které nikdy nezacinkají.
Dobříš – Benefiční Akce na podporu Dětského domova v Korkyni s názvem Pojďme tvořit hřiště, která se konala v Dobříši, přinesla dětskému domovu více než 30 tisíc korun.
„..aby se přes něj daly číst noviny." To říkávala naše paní sousedka Karmazínová, která dělávala nejen domácí nudle na těsto, ale i báječný štrůdl, buchty s ořechovou náplní nebo takzvaný trojctihodný koláč.
Větrný Jeníkov - O obrovském štěstí nyní hovoří zkušený jeníkovský pekař Karel Dolejší, který se v pondělí vpodvečer podruhé narodil. Když totiž mířil po dvoře do své pekárny, aby zadělal na těsto, vyděsila ho velká rána.
Větrný Jeníkov - O obrovském štěstí nyní hovoří zkušený jeníkovský pekař Karel Dolejší, který se v pondělí vpodvečer podruhé narodil. Když totiž mířil po dvoře do své pekárny, aby zadělal na těsto, vyděsila ho velká rána.
Seč - Veronika Švadlenková má ráda pizzu stejně jako její vrstevníci. Ale dokáže s tímto tradičním italským jídlem, přesněji řečeno s těstem, předvést skvělou show.
Svitavy /ANKETA/ – Nařízení pro všechny prodejce pečiva zní jasně. Od srpna musí informovat spotřebitele o tom, jestli je čerstvé, nebo dopečené ze zmrazených polotovarů.
Svitavy /ANKETA/ – Nařízení pro všechny prodejce pečiva zní jasně. Od srpna musí informovat spotřebitele o tom, jestli je čerstvé, nebo dopečené ze zmrazených polotovarů.
Brněnsko /TIP NA VÍKEND/ – Příznivci sportu i klidnější zábavy si o nadcházejícím víkendu přijdou na své. Ti, kteří raději jí, než cvičí, mohou v sobotu i neděli zamířit na hrad Veveří. Děti i dospěli se tam naučí péct koláče z kváskového těsta v peci na dřevo.
Kvasiny - Tréninková pekárna sdružení Pferda funguje dva roky. Hendikepovaní v ní z těsta vykouzlí laskominy.
Pelhřimov – „Do mísy nasypte jeden a půl hrnku hladké mouky a hrnek pískového cukru,“ dávala Jaroslava Oumarová při kroužku vaření pokyny dvěma školákům, kteří si zrovna připravili mísy k přípravě těsta na vláčný americký čokodortík.