Kreativ

ŠTÍTEK: těsto

Pod dobrotami se v sobotu 24. října odpoledne prohýbaly stoly ve dvoraně hranického zámku. Které z nich si zaslouží největší uznání, o tom rozhodovala porota. Ochutnat však mohl každý, kdo se soutěžní přehlídky originálních jídel všeho druhu zúčastnil.

Zámek provoněly dobroty

Hranice /FOTOGALERIE, VÝSLEDKY, RECEPTY/ - Tradiční soutěž dobrot proběhla v sobotu 24. října odpoledne ve dvoraně hranického zámku. O vítězství se tam mezi sebou utkaly lahůdky nejrůznějších chutí a vůní. Porota to s jejich hodnocením neměla vůbec jednoduché.

Marta Jauklová ze Mcel peče pro obec i vlastní potěšení perníčky už deset let

Perníkářka ze Mcel: Těsto musí odpočívat

Mcely - V sobotu zažily Mcely kousek od Loučeně velkou událost. Hasiči tu slavili 130 let od založení sboru. U té příležitosti si mohli návštěvníci bohatého programu na fotbalovém hřišti odnést domů na památku nazdobený perník s logem mcelských hasičů. Sedmdesát takových perníků napekla perníkářka Marta Jauklová.

MARIE NAVRÁTILOVÁ z Domažlic při zdobení koláčů.

Navrátilová: Na koláčích nešetřte!

Domažlice /ROZHOVOR, RECEPT/ - Kdo přijel na Chodsko a neochutnal chodský koláč, jako by tu ani nebyl. Recepty na tuto lahůdku si předávají ženy z generace na generaci.

A šup s ním mezi strávník – z vlastní zkušenosti: Je fakt výborný.

Lenoru letos poprvé provoněly chléb a placky

Lenora /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ – V sobotu 25. dubna v pět hodin ráno se letos poprvé roztopila lenorská pec u silnice. Pekař Augustin Sobotovič v pátek večer nachystal kvásek natěsto av sobotu okolo čtvrté ráno se pustil do těsta a na housky achléb.

Ilustrační foto

Velikonoční pečení: slunce, čistota a zrada

Východní Čechy - Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.

Tradiční mazanec nesmí na velikonočním stole chybět.

Velikonoční pečení: slunce, čistota a zrada

Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.

Sváteční stůl.

Regionální recepty pro sváteční tabuli

Žďár nad Sázavou - Najdete si v o vánočních svátcích chvilku pro potěšení chutí vašich blízkých? Připravili jsme pro vás několik tipů na zajímavé pokrmy, které vaří hospodyňky na Žďársku.

Domácí vánočka, snadno a rychle.

Recepty na váš vánoční stůl

Slovácko -Vánoce jsou symbolem klidu, míru a pohody. Lidé se setkávají vrodinném kruhu a tráví spolu chvíle volna. Štědrý den si poté užívají především děti. Samotnému čtyřiadvacátému prosinci ale u většiny hospodyněk předchází stres. Napéct, navařit, nasmažit. Těm, které ještě nemají požadované množství cukroví, přináší Deník typy.

Pečení vizovického pečiva

VIDEO: Tradice vizovického pečiva baví i mladé

Vizovice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Rybičky, ptáčci, ovečky. Celkem dvaatřicet vzorů ozdob se může vytvářet při pečení tradičního vizovického pečiva, kterým lze ozdobit třeba štědrovečerní tabuli nebo vánoční stromek.

Pečení vizovického pečiva

FOTO, 3x VIDEO: Vizovické pečivo: tradice baví i mladé

Vizovice - (FOTOGALERIE, 3x VIDEO) Rybičky, ptáčci, ovečky. Celkem dvaatřicet vzorů ozdob se může vytvářet při pečení tradičního vizovického pečiva, kterým lze ozdobit třeba štědrovečerní tabuli nebo vánoční stromek.

Z betlémů dýchlo na návštěvníky  vernisáže výstavy kouzlo Vánoc.

FOTOGALERIE: Betlémáři vystavují v pivovaru jesličky z ytongu, těsta i šustí

Litomyšl - Jedna z největších výstav betlémů ve svitavském okrese začala ve čtvrtek večer v litomyšlském pivovaru. Jesličky tady představují betlémáři nejen z tradičního lipového dřeva, ale také z těsta, papíru, kukuřičného šustí nebo stavebního materiálu ytong. Ve spolku se nyní schází dvacet umělců, nejmladším z nich je student Vojtěch Večeře.

Děti pekly adventní věnec a perníkový svícen.

Tradici Vánoc si děti připomněly ve Špalíčku

Prostějov - Přízemí výstavního domu ve Špalíčku ve čtvrtek 4. prosince dopoledne obsadili žáci základních škol z Prostějova. Vyzkoušeli si, jaké je to z těsta vytvořit a upéct adventní věnec nebo perníkový svícen.

Ilustrační foto.

Pečte vánoční cukroví se Slováckým deníkem

Slovácko - (HLASUJTE V ANKETĚ) Máte originální recept na vánoční cukroví či ten na vaše nejoblíbenější? Podělte se s ostatními čtenáři Slováckého deníku. Máte-li výtvor vyfocený, připojte i fotku, co potěší každé oko a navnadí mlsné jazýčky.

Ilustrační foto.

Nákupní košík Deníku 22.5.

Liberec - V následujícím přehledu nabízíme čtenářům cenové srovnání, které jsme provedli v níže uvedených libereckých obchodech ve čtvrtek 22. května. Nejlevněji bylo v součtu v Intersparu.

Marie Pleslová upekla pro vlčnovského krále 3000 koláčků.

OBRAZEM: Pro krále upekla tři tisíce koláčků

Vlčnov - Několikadenní příprava, vstávání už v jednu po půlnoci, stoly plné těsta, mouky, tvarohu a celé řady dalších ingrediencí, takový je v těchto dnech pracovní rytmus vlčnovské pekařky, 56leté Marie Pleslové.

Marie Pleslová upekla pro vlčnovského krále 3000 koláčků.

OBRAZEM: Pro krále upekla tři tisíce koláčků

Zlínský kraj - Několikadenní příprava, vstávání už v jednu po půlnoci, stoly plné těsta, mouky, tvarohu a celé řady dalších ingrediencí, takový je v těchto dnech pracovní rytmus vlčnovské pekařky, 56leté Marie Pleslové. Ta stejně jako v minulém roce peče i letos koláčky pro rodinu místního krále, jenž při nedělní jízdě bude s růží v ústech sedět na koni v čele své družiny.

Když se svět dívá na Česko... Škodovka z těsta

V nové rubrice Žďárského deníku vám budeme přinášet výběr těch nejzajímavějších videí. Ačkoliv se nemusejí přímo týkat regionu, praví vlastenci či sportovní fanoušci si přijdou na své.

Návštěvníci Psychocentra Domeček sami pekli tradiční předvelikonoční pečivo - jidášky.

OBRAZEM: Pečení jidášů v centru Domeček

Hodonín (AKTUALIZOVÁNO) - K zelenému čtvrtku patřilo v době našich prababiček neodmyslitelně staročeské sladké pečivo, které dostalo název jidáše. Může mít vlastně jakýkoliv tvar, ale základem pro proplétání těsta je provázek. Symbolizuje lano, na kterém se oběsil biblický Jidáš.

Hradecká pekárna

Naše teta peče léta na Vánoce vánočku...

Hradec Králové - Vánočka má dlouhou historii a udržela se v oblibě až do dnešní doby. První zmínka o vánočce je z 16. století a za dlouhá léta prošla drobnými proměnami.

Hradecká pekárna

Naše teta peče léta na Vánoce vánočku...

Hradec Králové - Vánočka má dlouhou historii a udržela se v oblibě až do dnešní doby. První zmínka o vánočce je z 16. století a za dlouhá léta prošla drobnými proměnami.

Před pečením se figurky potřou rozšlehaným vejcem. Tím Návratová docílí lesku.

Vizovické pečivo: podívejte se, jak ho vyrobit

Vizovice - Tradiční recept na vizovické pečivo je směs vody a mouky. Tvrdí to Jana Návratová z Vizovic, v jejíž rodině se tyto dekorace pečou už třetí generaci. „Slyšela jsem, že se ještě někde přidává i ocet nebo bílek. Ale tohle je původní vizovický recept. Vizovické pečivo se totiž dříve peklo ze zbytků mouky jako dárek pro děti na hraní,“ vysvětlila.

Před pečením se figurky potřou rozšlehaným vejcem. Tím Návratová docílí lesku.

Vizovické pečivo: podívejte se, jak ho vyrobit

Vizovice - Tradiční recept na vizovické pečivo je směs vody a mouky. Tvrdí to Jana Návratová z Vizovic, v jejíž rodině se tyto dekorace pečou už třetí generaci. „Slyšela jsem, že se ještě někde přidává i ocet nebo bílek. Ale tohle je původní vizovický recept. Vizovické pečivo se totiž dříve peklo ze zbytků mouky jako dárek pro děti na hraní,“ vysvětlila.

Cukrářky připravují cukroví.

Cukroví lze objednat i přes internet

Olomouc - Obrovskému zájmu o vánoční cukroví a hotová těsta v těchto dnech čelí olomoučtí cukráři a pekaři. Hospodyňky kupují velká balení čajového pečiva a mnohem častěji používají také hotová těsta.

Už několik měsíců před Vánocemi má napilno perníkářka Zdeňka Hanzelková z Libhoště.

Vánoce přede dveřmi

NOVÝ JIČÍN-LIBHOŠŤ - Zatímco pro většinu národa jsou Vánoce v září ještě na hony vzdálené, u pětasedmdesátileté Zdeňky Hanzelkové z Nového Jičína-Libhoště voní celý dům.

Ilustrační foto.

Tak chutnají rakouské hory

Vyzkoušejte recepty mistra kuchaře Alexandra Fankhausera z Zillertalu. Uvidíte, že jet do rakouských hor se vyplatí nejen kvůli sněhu.

Ilustrační foto

Medové těsto má dlouhou tradici

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes bychom rádi potěšili všechny milovníky medu, medových receptů a voňavých perníků. Nejprve se zastavíme u historie medového těsta.

Ilustrační obrázek.

Medové těsto má dlouhou tradici

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes bychom rádi potěšili všechny milovníky medu, medových receptů a voňavých perníků. Nejprve se zastavíme u historie medového těsta.