Bezděkov /ROZHOVOR/ – Nýrská rodačka Petra Žižková, která teď žije v Praze, dokáže proměnit obyčejný perník v umělecké dílo. O víkendu její šikovnost obdivovali návštěvníci výstavy v Bezděkově, jimž ukazovala, jak se dá obyčejný hnědý perníček proměnit například v krásného bílého sněhuláčka.
Voní–li byt kořením a medem, mají to na svědomí perníčky. Naši předkové jimi zdobili nejenom sváteční stůl, ale spolu s jablíčky a vlašskými ořechy také vánoční stromek.
Slovácko /FOTOGALERIE/ - Na Valašsku i v oblasti Bílých Karpat se mezi oblíbenými krajovými recepty objevují osúchy – slané pečivo, pro které je charakteristická chuť česneku.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Podávaná jídla jsou chutná, připravená z čerstvých surovin. Dojem hostovi kazí nepřehledný jídelní lístek, ve kterém je příliš mnoho jídel
Jablka, švestky, hrušky a další ovoce, pod kterým se teď, na podzim, sklánějí větve stromů, přímo vybízejí k dalšímu zpracování. Co takhle malou sladkou tečku?
Plzeň – „Úplně jako kluci v akci,“ vtipkoval s vařečkou ponořenou do těsta a se zástěrou uvázanou kolem těla mladík Jiří, jeden z účastníků sobotního kurzu vaření z biopotravin v kuchyni plzeňské hotelové školy.
Slovácko /FOTOGALERIE/ - Se svým oblíbeným receptem se do seriálu Z moravské kuchyně přihlásila Alena Bartošová, rodačka ze Záhorovic na Uherskobrodsku.
Vyškov /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Zatímco venku teploty atakují pětatřicetistupňové hodnoty, stále je to příjemný chládek oproti horku, které mě polilo při vstupu do Rašnerovy pekárny ve Vyškově, která před pěti lety přesídlila do nového provozu na Brněnské ulici.
Příbram /ROZHOVOR/ - Březové Hory vPříbrami byly po celý víkend plné nejen návštěvníků Prokopské pouti, ale i pěstitelů a různých řemeslníků, kteří sem přijeli nabídnout výsledky své práce. Šikovné ruce nezapřela ani jednapadesátiletá Libuše Pokorná ze Sedlčan. Už patnáct let se věnuje výrobě originálního vizovického pečiva a nutno dodat, že její práce je na první pohled knerozeznání od výrobků zkeramiky.
Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ -Je krátce před desátou. Brněnské náměstí Svobody připomíná rušné mraveniště. Přípravy na smažení obřího bramboráku vrcholí.
Dolní Němčí – Už ve čtyři hodiny musel v sobotu ráno vstávat vedoucí národopisného krúžku Dolněmčan Martin Matuš, aby stihl zatopit smrkovým dřevem v peci černé kuchyně ve starobylé usedlosti Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí, jehož stáří sahá až do dob Marie Terezie, konkrétně roku 1763.
Opatov - V městysu Opatov o pekaře nouze nikdy nebyla. Ještě před válkou jich tu působilo hned několik. Po sametové revoluci v tradici pekařského řemesla pokračovali dva - Miroslav Paulas a Radim Ježek.
Děčín/NA VLASTNÍ KŮŽI/ – Pizza. Někteří ji milují, jiní na ní nevidí nic zvláštního. Do tajů její výroby jsem se pustila v rámci další hodinové reportáže.
Nové Město na Moravě - O tom, že těsto není pouze na to, aby se z něj pekly buchty a koláče, přesvědčuje Danuše Partyková. Z vizovického dokáže udělat ledacos.
Linecká kolečka, kokosové cukroví tlačené strojkem nebo vosí hnízda jsou klasikou, která nezklame. Skoro jsme ale zapomněli, jaké dobroty se dají dělat z včelího medu nebo ze zázvoru. Zkuste s námi „trochu jiné pečení“.
Voní–li byt kořením a medem, mají to na svědomí perníčky. Naši předkové jimi zdobili nejenom sváteční stůl, ale spolu s jablíčky a vlašskými ořechy také vánoční stromek.
Příbram - Za svůj stolek v hornickém domku na Březových Horách v Příbrami nyní každý den sedává žena, která dělá snad tu nejvoňavější práci na světě. Nataša Roušalová je perníkářkou. Duší už prý od dítěte, ale na živnostenský list až pár let po převratu. Trošku jsme ji při práci vyzpovídali, a to hlavně proto, aby maminkám vymluvila obavy z nepovedené polevy nebo z práce s perníkovým těstem.
Skořápky ořechů, jablíčka a především perníčky zdobily a mnohdy i v současnosti zdobí vánoční stromky. Vůně koření a medu je zcela jistě nezapomenutelná.
Na štědrovečerní stůl patří cukroví. Jeho pečení patří k tradičním předvánočním činostem. Hospodyňky se pak jedna před druhou chlubí počtem druhů či dokonalostí tvarů. A byt voní vanilkou, citronovou kůrou, kokosem…
Jeseník/Opole /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Vůně žampionů u Poláků, kořenové zeleniny a česneku u Čechů a kukuřičného těsta u Mexičanů zaplnily ve čtvrtek při gastronomické exhibici prostor tří kuchyní v polské škole ZSZ v Opoli. Potravinářské učiliště Jeseník se s partnerskou školou v polské Opoli pustilo do unikátního projektu, který v Evropě nemá obdoby.
Hranice /FOTOGALERIE, VÝSLEDKY/ - Tradiční soutěž dobrot proběhla v sobotu 24. října odpoledne ve dvoraně hranického zámku. O vítězství se tam mezi sebou utkaly lahůdky nejrůznějších chutí a vůní. Porota to s jejich hodnocením neměla vůbec jednoduché.
Hranice /FOTOGALERIE, VÝSLEDKY, RECEPTY/ - Tradiční soutěž dobrot proběhla v sobotu 24. října odpoledne ve dvoraně hranického zámku. O vítězství se tam mezi sebou utkaly lahůdky nejrůznějších chutí a vůní. Porota to s jejich hodnocením neměla vůbec jednoduché.
Nebílovy - Velké soutěžní klání o nejlepší štrúdl proběhne už v neděli od třinácti hodin na zámku v Nebílovech na jižním Plzeňsku v rámci historicky prvních Slavností jablek.
Mcely - V sobotu zažily Mcely kousek od Loučeně velkou událost. Hasiči tu slavili 130 let od založení sboru. U té příležitosti si mohli návštěvníci bohatého programu na fotbalovém hřišti odnést domů na památku nazdobený perník s logem mcelských hasičů. Sedmdesát takových perníků napekla perníkářka Marta Jauklová.
Domažlice /ROZHOVOR, RECEPT/ - Kdo přijel na Chodsko a neochutnal chodský koláč, jako by tu ani nebyl. Recepty na tuto lahůdku si předávají ženy z generace na generaci.
Lenora /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ – V sobotu 25. dubna v pět hodin ráno se letos poprvé roztopila lenorská pec u silnice. Pekař Augustin Sobotovič v pátek večer nachystal kvásek natěsto av sobotu okolo čtvrté ráno se pustil do těsta a na housky achléb.
Východní Čechy - Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.
Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.
Žďár nad Sázavou - Najdete si v o vánočních svátcích chvilku pro potěšení chutí vašich blízkých? Připravili jsme pro vás několik tipů na zajímavé pokrmy, které vaří hospodyňky na Žďársku.
Hradec Králové - Za vanilkové rohlíčky z obchodu zaplatí zákazník až o třetinu méně. Domácí jsou ale lepší, namítají mnozí. (PŘÍLOHOU ČLÁNKU JE DVACÍTKA TRADIČNÍCH RECEPTŮ Z POLABÍ)
Slovácko -Vánoce jsou symbolem klidu, míru a pohody. Lidé se setkávají vrodinném kruhu a tráví spolu chvíle volna. Štědrý den si poté užívají především děti. Samotnému čtyřiadvacátému prosinci ale u většiny hospodyněk předchází stres. Napéct, navařit, nasmažit. Těm, které ještě nemají požadované množství cukroví, přináší Deník typy.
Vizovice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Rybičky, ptáčci, ovečky. Celkem dvaatřicet vzorů ozdob se může vytvářet při pečení tradičního vizovického pečiva, kterým lze ozdobit třeba štědrovečerní tabuli nebo vánoční stromek.