Kreativ

ŠTÍTEK: těsto

Kurzy vaření frčí i v Plzni

Plzeň – „Úplně jako kluci v akci,“ vtipkoval s vařečkou ponořenou do těsta a se zástěrou uvázanou kolem těla mladík Jiří, jeden z účastníků sobotního kurzu vaření z biopotravin v kuchyni plzeňské hotelové školy.

Pekárna za den upeče na sto tisíc rohlíků

Vyškov /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Zatímco venku teploty atakují pětatřicetistupňové hodnoty, stále je to příjemný chládek oproti horku, které mě polilo při vstupu do Rašnerovy pekárny ve Vyškově, která před pěti lety přesídlila do nového provozu na Brněnské ulici.

ROZHOVOR: Libuše zaměnila hlínu za těsto. Nelituje.

Příbram /ROZHOVOR/ - Březové Hory vPříbrami byly po celý víkend plné nejen návštěvníků Prokopské pouti, ale i pěstitelů a různých řemeslníků, kteří sem přijeli nabídnout výsledky své práce. Šikovné ruce nezapřela ani jednapadesátiletá Libuše Pokorná ze Sedlčan. Už patnáct let se věnuje výrobě originálního vizovického pečiva a nutno dodat, že její práce je na první pohled knerozeznání od výrobků zkeramiky.

Folkloristé pekli chleby ve starobylém mlýně

Dolní Němčí – Už ve čtyři hodiny musel v sobotu ráno vstávat vedoucí národopisného krúžku Dolněmčan Martin Matuš, aby stihl zatopit smrkovým dřevem v peci černé kuchyně ve starobylé usedlosti Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí, jehož stáří sahá až do dob Marie Terezie, konkrétně roku 1763.

Pokračují v tradici s vůní chleba

Opatov - V městysu Opatov o pekaře nouze nikdy nebyla. Ještě před válkou jich tu působilo hned několik. Po sametové revoluci v tradici pekařského řemesla pokračovali dva - Miroslav Paulas a Radim Ježek.

Z těsta se nepečou jen buchty a koláče

Nové Město na Moravě - O tom, že těsto není pouze na to, aby se z něj pekly buchty a koláče, přesvědčuje Danuše Partyková. Z vizovického dokáže udělat ledacos.

Sladká tečka za vánoční hostinou

Linecká kolečka, kokosové cukroví tlačené strojkem nebo vosí hnízda jsou klasikou, která nezklame. Skoro jsme ale zapomněli, jaké dobroty se dají dělat z včelího medu nebo ze zázvoru. Zkuste s námi „trochu jiné pečení“.

ROZHOVOR: Těsto na perníčky vydrží i několik let

Příbram - Za svůj stolek v hornickém domku na Březových Horách v Příbrami nyní každý den sedává žena, která dělá snad tu nejvoňavější práci na světě. Nataša Roušalová je perníkářkou. Duší už prý od dítěte, ale na živnostenský list až pár let po převratu. Trošku jsme ji při práci vyzpovídali, a to hlavně proto, aby maminkám vymluvila obavy z nepovedené polevy nebo z práce s perníkovým těstem.

Ilustrační foto

Sladké vánoční pečení

Na štědrovečerní stůl patří cukroví. Jeho pečení patří k tradičním předvánočním činostem. Hospodyňky se pak jedna před druhou chlubí počtem druhů či dokonalostí tvarů. A byt voní vanilkou, citronovou kůrou, kokosem…

Po roce na jabkance

Česká Třebová – /FOTOGALERIE/ Jabkancová pouť v České Třebové se koná již v sobotu. Pod rotundou zavoní placky z bramborového těsta plněné tvarohem.

PODÍVEJTE SE: Svíčková versus mexická polévka

Jeseník/Opole /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Vůně žampionů u Poláků, kořenové zeleniny a česneku u Čechů a kukuřičného těsta u Mexičanů zaplnily ve čtvrtek při gastronomické exhibici prostor tří kuchyní v polské škole ZSZ v Opoli. Potravinářské učiliště Jeseník se s partnerskou školou v polské Opoli pustilo do unikátního projektu, který v Evropě nemá obdoby.

Zámek provoněly dobroty

Hranice /FOTOGALERIE, VÝSLEDKY/ - Tradiční soutěž dobrot proběhla v sobotu 24. října odpoledne ve dvoraně hranického zámku. O vítězství se tam mezi sebou utkaly lahůdky nejrůznějších chutí a vůní. Porota to s jejich hodnocením neměla vůbec jednoduché.

Zámek provoněly dobroty

Hranice /FOTOGALERIE, VÝSLEDKY, RECEPTY/ - Tradiční soutěž dobrot proběhla v sobotu 24. října odpoledne ve dvoraně hranického zámku. O vítězství se tam mezi sebou utkaly lahůdky nejrůznějších chutí a vůní. Porota to s jejich hodnocením neměla vůbec jednoduché.

Perníkářka ze Mcel: Těsto musí odpočívat

Mcely - V sobotu zažily Mcely kousek od Loučeně velkou událost. Hasiči tu slavili 130 let od založení sboru. U té příležitosti si mohli návštěvníci bohatého programu na fotbalovém hřišti odnést domů na památku nazdobený perník s logem mcelských hasičů. Sedmdesát takových perníků napekla perníkářka Marta Jauklová.

Navrátilová: Na koláčích nešetřte!

Domažlice /ROZHOVOR, RECEPT/ - Kdo přijel na Chodsko a neochutnal chodský koláč, jako by tu ani nebyl. Recepty na tuto lahůdku si předávají ženy z generace na generaci.

Lenoru letos poprvé provoněly chléb a placky

Lenora /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ – V sobotu 25. dubna v pět hodin ráno se letos poprvé roztopila lenorská pec u silnice. Pekař Augustin Sobotovič v pátek večer nachystal kvásek natěsto av sobotu okolo čtvrté ráno se pustil do těsta a na housky achléb.

Velikonoční pečení: slunce, čistota a zrada

Východní Čechy - Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.

Velikonoční pečení: slunce, čistota a zrada

Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.

Regionální recepty pro sváteční tabuli

Žďár nad Sázavou - Najdete si v o vánočních svátcích chvilku pro potěšení chutí vašich blízkých? Připravili jsme pro vás několik tipů na zajímavé pokrmy, které vaří hospodyňky na Žďársku.

Recepty na váš vánoční stůl

Slovácko -Vánoce jsou symbolem klidu, míru a pohody. Lidé se setkávají vrodinném kruhu a tráví spolu chvíle volna. Štědrý den si poté užívají především děti. Samotnému čtyřiadvacátému prosinci ale u většiny hospodyněk předchází stres. Napéct, navařit, nasmažit. Těm, které ještě nemají požadované množství cukroví, přináší Deník typy.

VIDEO: Tradice vizovického pečiva baví i mladé

Vizovice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Rybičky, ptáčci, ovečky. Celkem dvaatřicet vzorů ozdob se může vytvářet při pečení tradičního vizovického pečiva, kterým lze ozdobit třeba štědrovečerní tabuli nebo vánoční stromek.

FOTO, 3x VIDEO: Vizovické pečivo: tradice baví i mladé

Vizovice - (FOTOGALERIE, 3x VIDEO) Rybičky, ptáčci, ovečky. Celkem dvaatřicet vzorů ozdob se může vytvářet při pečení tradičního vizovického pečiva, kterým lze ozdobit třeba štědrovečerní tabuli nebo vánoční stromek.

FOTOGALERIE: Betlémáři vystavují v pivovaru jesličky z ytongu, těsta i šustí

Litomyšl - Jedna z největších výstav betlémů ve svitavském okrese začala ve čtvrtek večer v litomyšlském pivovaru. Jesličky tady představují betlémáři nejen z tradičního lipového dřeva, ale také z těsta, papíru, kukuřičného šustí nebo stavebního materiálu ytong. Ve spolku se nyní schází dvacet umělců, nejmladším z nich je student Vojtěch Večeře.

Tradici Vánoc si děti připomněly ve Špalíčku

Prostějov - Přízemí výstavního domu ve Špalíčku ve čtvrtek 4. prosince dopoledne obsadili žáci základních škol z Prostějova. Vyzkoušeli si, jaké je to z těsta vytvořit a upéct adventní věnec nebo perníkový svícen.