
Ovocné sladkosti: vařené, pečené a smažené
Jablka, švestky, hrušky a další ovoce, pod kterým se teď, na podzim, sklánějí větve stromů, přímo vybízejí k dalšímu zpracování. Co takhle malou sladkou tečku?
Jablka, švestky, hrušky a další ovoce, pod kterým se teď, na podzim, sklánějí větve stromů, přímo vybízejí k dalšímu zpracování. Co takhle malou sladkou tečku?
Plzeň – „Úplně jako kluci v akci,“ vtipkoval s vařečkou ponořenou do těsta a se zástěrou uvázanou kolem těla mladík Jiří, jeden z účastníků sobotního kurzu vaření z biopotravin v kuchyni plzeňské hotelové školy.
Slovácko /FOTOGALERIE/ - Se svým oblíbeným receptem se do seriálu Z moravské kuchyně přihlásila Alena Bartošová, rodačka ze Záhorovic na Uherskobrodsku.
Vyškov - /FOTOGALERIE/ Vlna veder sužuje i pekaře. Těm pod rukama projde neuvěřitelné množství mouky. Upečený chleba se pak dostane i třeba do vězení.
Vyškov /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Zatímco venku teploty atakují pětatřicetistupňové hodnoty, stále je to příjemný chládek oproti horku, které mě polilo při vstupu do Rašnerovy pekárny ve Vyškově, která před pěti lety přesídlila do nového provozu na Brněnské ulici.
Příbram /ROZHOVOR/ - Březové Hory vPříbrami byly po celý víkend plné nejen návštěvníků Prokopské pouti, ale i pěstitelů a různých řemeslníků, kteří sem přijeli nabídnout výsledky své práce. Šikovné ruce nezapřela ani jednapadesátiletá Libuše Pokorná ze Sedlčan. Už patnáct let se věnuje výrobě originálního vizovického pečiva a nutno dodat, že její práce je na první pohled knerozeznání od výrobků zkeramiky.
Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ -Je krátce před desátou. Brněnské náměstí Svobody připomíná rušné mraveniště. Přípravy na smažení obřího bramboráku vrcholí.
Dolní Němčí – Už ve čtyři hodiny musel v sobotu ráno vstávat vedoucí národopisného krúžku Dolněmčan Martin Matuš, aby stihl zatopit smrkovým dřevem v peci černé kuchyně ve starobylé usedlosti Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí, jehož stáří sahá až do dob Marie Terezie, konkrétně roku 1763.
Tábor – Sběratelská vášeň.
Svitavy – Nejen budoucí zdravotníci dokáží ocenit um Jitky Sýkorové z Dolní Čermné.
Opatov - V městysu Opatov o pekaře nouze nikdy nebyla. Ještě před válkou jich tu působilo hned několik. Po sametové revoluci v tradici pekařského řemesla pokračovali dva - Miroslav Paulas a Radim Ježek.
Děčín/NA VLASTNÍ KŮŽI/ – Pizza. Někteří ji milují, jiní na ní nevidí nic zvláštního. Do tajů její výroby jsem se pustila v rámci další hodinové reportáže.
Nové Město na Moravě - O tom, že těsto není pouze na to, aby se z něj pekly buchty a koláče, přesvědčuje Danuše Partyková. Z vizovického dokáže udělat ledacos.
Rakovice - Čtyři kilogramy těsta padly na přípravu masopustních koblih.
Bořice /V KŮŽI/ - Specializací bořické pekárny a cukrárny jsou chodské koláče, které se proslavily i v zahraničí.
Kladruby - Hospodářská krize a vysoká nezaměstnanost v regionu dopadla i na cukrárnu
Linecká kolečka, kokosové cukroví tlačené strojkem nebo vosí hnízda jsou klasikou, která nezklame. Skoro jsme ale zapomněli, jaké dobroty se dají dělat z včelího medu nebo ze zázvoru. Zkuste s námi „trochu jiné pečení“.
Voní–li byt kořením a medem, mají to na svědomí perníčky. Naši předkové jimi zdobili nejenom sváteční stůl, ale spolu s jablíčky a vlašskými ořechy také vánoční stromek.
Příbram - Za svůj stolek v hornickém domku na Březových Horách v Příbrami nyní každý den sedává žena, která dělá snad tu nejvoňavější práci na světě. Nataša Roušalová je perníkářkou. Duší už prý od dítěte, ale na živnostenský list až pár let po převratu. Trošku jsme ji při práci vyzpovídali, a to hlavně proto, aby maminkám vymluvila obavy z nepovedené polevy nebo z práce s perníkovým těstem.
Skořápky ořechů, jablíčka a především perníčky zdobily a mnohdy i v současnosti zdobí vánoční stromky. Vůně koření a medu je zcela jistě nezapomenutelná.
Na štědrovečerní stůl patří cukroví. Jeho pečení patří k tradičním předvánočním činostem. Hospodyňky se pak jedna před druhou chlubí počtem druhů či dokonalostí tvarů. A byt voní vanilkou, citronovou kůrou, kokosem…
Beroun - Výroba figurek z vizovického těsta je velmi namáhavá na čas i klouby.
Dlouhý Újezd – V druhém dílu seriálu Ženy na radnici jsme se zeptali starostky Dlouhého Újezdu Aleny Kořínkové.
Česká Třebová – /FOTOGALERIE/ Jabkancová pouť v České Třebové se koná již v sobotu. Pod rotundou zavoní placky z bramborového těsta plněné tvarohem.
Jeseník/Opole /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Vůně žampionů u Poláků, kořenové zeleniny a česneku u Čechů a kukuřičného těsta u Mexičanů zaplnily ve čtvrtek při gastronomické exhibici prostor tří kuchyní v polské škole ZSZ v Opoli. Potravinářské učiliště Jeseník se s partnerskou školou v polské Opoli pustilo do unikátního projektu, který v Evropě nemá obdoby.
Hranice /FOTOGALERIE, VÝSLEDKY/ - Tradiční soutěž dobrot proběhla v sobotu 24. října odpoledne ve dvoraně hranického zámku. O vítězství se tam mezi sebou utkaly lahůdky nejrůznějších chutí a vůní. Porota to s jejich hodnocením neměla vůbec jednoduché.
Hranice /FOTOGALERIE, VÝSLEDKY, RECEPTY/ - Tradiční soutěž dobrot proběhla v sobotu 24. října odpoledne ve dvoraně hranického zámku. O vítězství se tam mezi sebou utkaly lahůdky nejrůznějších chutí a vůní. Porota to s jejich hodnocením neměla vůbec jednoduché.
Nebílovy - Velké soutěžní klání o nejlepší štrúdl proběhne už v neděli od třinácti hodin na zámku v Nebílovech na jižním Plzeňsku v rámci historicky prvních Slavností jablek.
Mcely - V sobotu zažily Mcely kousek od Loučeně velkou událost. Hasiči tu slavili 130 let od založení sboru. U té příležitosti si mohli návštěvníci bohatého programu na fotbalovém hřišti odnést domů na památku nazdobený perník s logem mcelských hasičů. Sedmdesát takových perníků napekla perníkářka Marta Jauklová.
Domažlice /ROZHOVOR, RECEPT/ - Kdo přijel na Chodsko a neochutnal chodský koláč, jako by tu ani nebyl. Recepty na tuto lahůdku si předávají ženy z generace na generaci.
Dolní Žandov - Na rybníce u Dolního Žandova se konala rybářská soutěž
Lenora /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ – V sobotu 25. dubna v pět hodin ráno se letos poprvé roztopila lenorská pec u silnice. Pekař Augustin Sobotovič v pátek večer nachystal kvásek natěsto av sobotu okolo čtvrté ráno se pustil do těsta a na housky achléb.
Východní Čechy - Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.
Období půstu před Velikonocemi bylo nekonečné, dlouhých 40 dní. Když konečně o Bílé sobotě skončil, stoly se prohýbaly masitými a mastnými dobrotami.
Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.
Děčín - Soutěžit může každý, kdo se nebojí zadělat těsto a pochlubit se svým výrobkem
Žďár nad Sázavou - Najdete si v o vánočních svátcích chvilku pro potěšení chutí vašich blízkých? Připravili jsme pro vás několik tipů na zajímavé pokrmy, které vaří hospodyňky na Žďársku.
Harrachov - Asi jsme byli z jinýho těsta! je zpovědí autorů generace 35 až 40 let.
Karlovarsko — Několik receptů jako inspirace na vánoční pečení.
Hradec Králové - Za vanilkové rohlíčky z obchodu zaplatí zákazník až o třetinu méně. Domácí jsou ale lepší, namítají mnozí. (PŘÍLOHOU ČLÁNKU JE DVACÍTKA TRADIČNÍCH RECEPTŮ Z POLABÍ)
Slovácko -Vánoce jsou symbolem klidu, míru a pohody. Lidé se setkávají vrodinném kruhu a tráví spolu chvíle volna. Štědrý den si poté užívají především děti. Samotnému čtyřiadvacátému prosinci ale u většiny hospodyněk předchází stres. Napéct, navařit, nasmažit. Těm, které ještě nemají požadované množství cukroví, přináší Deník typy.
Cheb - Vánoční recepty z chebského muzea
Vizovice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Rybičky, ptáčci, ovečky. Celkem dvaatřicet vzorů ozdob se může vytvářet při pečení tradičního vizovického pečiva, kterým lze ozdobit třeba štědrovečerní tabuli nebo vánoční stromek.
Vizovice - (FOTOGALERIE, 3x VIDEO) Rybičky, ptáčci, ovečky. Celkem dvaatřicet vzorů ozdob se může vytvářet při pečení tradičního vizovického pečiva, kterým lze ozdobit třeba štědrovečerní tabuli nebo vánoční stromek.
Litomyšl - Jedna z největších výstav betlémů ve svitavském okrese začala ve čtvrtek večer v litomyšlském pivovaru. Jesličky tady představují betlémáři nejen z tradičního lipového dřeva, ale také z těsta, papíru, kukuřičného šustí nebo stavebního materiálu ytong. Ve spolku se nyní schází dvacet umělců, nejmladším z nich je student Vojtěch Večeře.
Prostějov - Přízemí výstavního domu ve Špalíčku ve čtvrtek 4. prosince dopoledne obsadili žáci základních škol z Prostějova. Vyzkoušeli si, jaké je to z těsta vytvořit a upéct adventní věnec nebo perníkový svícen.
Plzeň - Redakce Plzeňského deníku pro vás připravila několik receptů jako inspiraci na vánoční pečení.
Mělník/ Senioři v mělnickém domově Ludmila v úterý dopoledne tiše naslouchali vyprávění o Vánocích ve starém Mělníku.
Litoměřicko- Máte originální recept na vánoční cukroví či ten na vaše nejoblíbenější? Podělte se o něj s ostatními.
Střední Čechy/ Chystáte se péct vánoční cukroví, zkuste naše recepty…