ČESKO - Dnes uděláme nepochybně radost milovníkům krás naší vlasti a speciálně vyznavačům folkloru. Při svých cestách po Chodsku si do batůžku přibalily i poznámkový notes studentky Anna Imrichová a Petra Seidlová s Pavlou Holzäpfelovou. Když se řekne Chodsko, jako první každého napadnou typické koláče. Tradiční chodské koláče mají dvě podoby, které se od sebe odlišují způsobem zdobení.
Delikátní a lehce stravitelné telecí maso je pro horké letní dny jako stvořené. Je-li jeho předskokanem studená letní polévka, pak báječný angreštový koláč už jen korunuje dílo…
Čerstvě upečený chléb dnes známe hlavně z obchodů, přitom je to právě jeho vůně, která vytváří tu správnou atmosféru domova. Nepřekvapí, že se domácí příprava pečiva stává v celé Evropě znovu velmi populární.
Upéct křupavou vláčnou pizzu není jednoduché, což ví asi každý, kdo se o to někdy doma pokoušel. Receptury zkušení pizzaři úzkostlivě tají, ale jedno prozrazují.
ŠTRAMBERK - Překonat dosavadní český a zároveň i světový rekord o 27 centimetrů v upečení co největšího štramberského ucha se v sobotu podařilo bratrům Ladislavu (38 let) a Lumírovi (43) Hezkým ze Štramberku. Přímo na náměstí pod Trúbou zpracovali těsto o průměru 145 centimetrů. Následně ho upekli na maxipánvi, a s pomocí dvou maxikornoutů vytvarovali.
PÍSEK - V jídelně Dětského domova a školy to v sobotu odpoledne vonělo vanilkou a skořicí. Na stolech byly rozložené pytlíky s moukou a misky s cukrem, oříšky, tukem Herou a dalšími surovinami.
„Na těsto se musíte po celou dobu míchání pěkně usmívat, aby dobře vykynulo,“ škádlí děti zkušený kuchař Antonín Olah. A potom přidává cennou zkušenost, kterou získal od své babičky: „Vždycky jsem obdivoval, jak skvělé buchty peče. Celé tajemství je…"
Chodové jsou etnickou skupinou obývající západní Čechy v okolí Domažlic. Odlišují se specifi ckými zvyky a kroji a také nářečím, např. pro výslovnost slova „byl“ jako „bul“ se jim přezdívalo „buláci.“