Kreativ

ŠTÍTEK: těsto

Pečte vánoční cukroví se Slováckým deníkem

Slovácko - (HLASUJTE V ANKETĚ) Máte originální recept na vánoční cukroví či ten na vaše nejoblíbenější? Podělte se s ostatními čtenáři Slováckého deníku. Máte-li výtvor vyfocený, připojte i fotku, co potěší každé oko a navnadí mlsné jazýčky.

Nákupní košík Deníku 22.5.

Liberec - V následujícím přehledu nabízíme čtenářům cenové srovnání, které jsme provedli v níže uvedených libereckých obchodech ve čtvrtek 22. května. Nejlevněji bylo v součtu v Intersparu.

OBRAZEM: Pro krále upekla tři tisíce koláčků

Vlčnov - Několikadenní příprava, vstávání už v jednu po půlnoci, stoly plné těsta, mouky, tvarohu a celé řady dalších ingrediencí, takový je v těchto dnech pracovní rytmus vlčnovské pekařky, 56leté Marie Pleslové.

OBRAZEM: Pro krále upekla tři tisíce koláčků

Zlínský kraj - Několikadenní příprava, vstávání už v jednu po půlnoci, stoly plné těsta, mouky, tvarohu a celé řady dalších ingrediencí, takový je v těchto dnech pracovní rytmus vlčnovské pekařky, 56leté Marie Pleslové. Ta stejně jako v minulém roce peče i letos koláčky pro rodinu místního krále, jenž při nedělní jízdě bude s růží v ústech sedět na koni v čele své družiny.

Když se svět dívá na Česko... Škodovka z těsta

V nové rubrice Žďárského deníku vám budeme přinášet výběr těch nejzajímavějších videí. Ačkoliv se nemusejí přímo týkat regionu, praví vlastenci či sportovní fanoušci si přijdou na své.

OBRAZEM: Pečení jidášů v centru Domeček

Hodonín (AKTUALIZOVÁNO) - K zelenému čtvrtku patřilo v době našich prababiček neodmyslitelně staročeské sladké pečivo, které dostalo název jidáše. Může mít vlastně jakýkoliv tvar, ale základem pro proplétání těsta je provázek. Symbolizuje lano, na kterém se oběsil biblický Jidáš.

Naše teta peče léta na Vánoce vánočku...

Hradec Králové - Vánočka má dlouhou historii a udržela se v oblibě až do dnešní doby. První zmínka o vánočce je z 16. století a za dlouhá léta prošla drobnými proměnami.

Naše teta peče léta na Vánoce vánočku...

Hradec Králové - Vánočka má dlouhou historii a udržela se v oblibě až do dnešní doby. První zmínka o vánočce je z 16. století a za dlouhá léta prošla drobnými proměnami.

Vizovické pečivo: podívejte se, jak ho vyrobit

Vizovice - Tradiční recept na vizovické pečivo je směs vody a mouky. Tvrdí to Jana Návratová z Vizovic, v jejíž rodině se tyto dekorace pečou už třetí generaci. „Slyšela jsem, že se ještě někde přidává i ocet nebo bílek. Ale tohle je původní vizovický recept. Vizovické pečivo se totiž dříve peklo ze zbytků mouky jako dárek pro děti na hraní,“ vysvětlila.

Vizovické pečivo: podívejte se, jak ho vyrobit

Vizovice - Tradiční recept na vizovické pečivo je směs vody a mouky. Tvrdí to Jana Návratová z Vizovic, v jejíž rodině se tyto dekorace pečou už třetí generaci. „Slyšela jsem, že se ještě někde přidává i ocet nebo bílek. Ale tohle je původní vizovický recept. Vizovické pečivo se totiž dříve peklo ze zbytků mouky jako dárek pro děti na hraní,“ vysvětlila.

Cukroví lze objednat i přes internet

Olomouc - Obrovskému zájmu o vánoční cukroví a hotová těsta v těchto dnech čelí olomoučtí cukráři a pekaři. Hospodyňky kupují velká balení čajového pečiva a mnohem častěji používají také hotová těsta.

Vánoce přede dveřmi

NOVÝ JIČÍN-LIBHOŠŤ - Zatímco pro většinu národa jsou Vánoce v září ještě na hony vzdálené, u pětasedmdesátileté Zdeňky Hanzelkové z Nového Jičína-Libhoště voní celý dům.

Tak chutnají rakouské hory

Vyzkoušejte recepty mistra kuchaře Alexandra Fankhausera z Zillertalu. Uvidíte, že jet do rakouských hor se vyplatí nejen kvůli sněhu.

Medové těsto má dlouhou tradici

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes bychom rádi potěšili všechny milovníky medu, medových receptů a voňavých perníků. Nejprve se zastavíme u historie medového těsta.

Medové těsto má dlouhou tradici

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes bychom rádi potěšili všechny milovníky medu, medových receptů a voňavých perníků. Nejprve se zastavíme u historie medového těsta.

Medové těsto má dlouhou tradici

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes bychom rádi potěšili všechny milovníky medu, medových receptů a voňavých perníků. Nejprve se zastavíme u historie medového těsta.

Medové těsto má dlouhou tradici

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes bychom rádi potěšili všechny milovníky medu, medových receptů a voňavých perníků. Nejprve se zastavíme u historie medového těsta.

Hruškové frgále

Valašské frgále jsou z tenounkého těsta a s bohatou náplní. Ať už z tvarohu, máku nebo ořechů, nejlépe však z hrušek.

Dýně a spol.

Dužina většiny tykví (dýně, patison a spol.) je jemná, chutná a dají se z ní vytvořit jídla sladká i slaná, polévky, přílohy i dezerty. Můžete z ní připravit salát s olejovou zálivkou, nebo ji zavařit jako sladký kompot. Zkuste některý z našich receptů a uvidíte, že si dýňová jídla zamilujete.

Pochoutky pro děti

Udělejte svým dětem radost a připravte jim dobrotu, kterou mají nejraději. Co třeba takovou pikantní bagetu s kuřecím masem, sýrem a paprikou? Nebo krásně křupavý citrusový croissant? Anebo domácí výborný jogurt vylepšený fíky a vlašskými ořechy? Věřte, že určitě u svých ratolestí zabodujete.

Staročeská pochoutka vzniká na válečku

OPOČNO - „Kdysi v dobách dávno minulých… Ne, prostě je to sladká pochoutka,“ usměje se Lucie Benešová nad trdelníkem, který spolu se svými kolegy Evou Benovou a Josefem Laco vyráběli a prodávali na opočenské pouti Porcinkule.

Vyrobili ručně mouku a upekli chleba

SEBRANICE - Táborníci z Vranic si vyzkoušeli, jak se v minulosti pekl chleba. „Vytkoukali zrna z obilných klasů a vyráběli mouku. Nakonec jsme společně zadělali těsto a upekli chleba v replice keltské pece,“ uvedla Lenka Kmošková ze Sklepení Morie.

Pozvánka do Chodska na koláče

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes uděláme nepochybně radost milovníkům krás naší vlasti a speciálně vyznavačům folkloru. Při svých cestách po Chodsku si do batůžku přibalily i poznámkový notes studentky Anna Imrichová (viz foto zleva) a Petra Seidlová s Pavlou Holzäpfelovou.

Pozvánka do Chodska na koláče

Dnes uděláme nepochybně radost milovníkům krás naší vlasti a speciálně vyznavačům folkloru. Při svých cestách po Chodsku si do batůžku přibalily i poznámkový notes studentky Anna Imrichová (viz foto zleva) a Petra Seidlová s Pavlou Holzäpfelovou.

Pozvánka do Chodska na koláče

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes uděláme nepochybně radost milovníkům krás naší vlasti a speciálně vyznavačům folkloru. Při svých cestách po Chodsku si do batůžku přibalily i poznámkový notes studentky Anna Imrichová (viz foto zleva) a Petra Seidlová s Pavlou Holzäpfelovou.

Pozvánka do Chodska na koláče

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes uděláme nepochybně radost milovníkům krás naší vlasti a speciálně vyznavačům folkloru. Při svých cestách po Chodsku si do batůžku přibalily i poznámkový notes studentky Anna Imrichová (viz foto zleva) a Petra Seidlová s Pavlou Holzäpfelovou.

Pozvánka do Chodska na koláče

ČESKO - Dnes uděláme nepochybně radost milovníkům krás naší vlasti a speciálně vyznavačům folkloru. Při svých cestách po Chodsku si do batůžku přibalily i poznámkový notes studentky Anna Imrichová a Petra Seidlová s Pavlou Holzäpfelovou. Když se řekne Chodsko, jako první každého napadnou typické koláče. Tradiční chodské koláče mají dvě podoby, které se od sebe odlišují způsobem zdobení.

Uvařte si oběd

Delikátní a lehce stravitelné telecí maso je pro horké letní dny jako stvořené. Je-li jeho předskokanem studená letní polévka, pak báječný angreštový koláč už jen korunuje dílo…

Domácí chléb? Je to hračka

Čerstvě upečený chléb dnes známe hlavně z obchodů, přitom je to právě jeho vůně, která vytváří tu správnou atmosféru domova. Nepřekvapí, že se domácí příprava pečiva stává v celé Evropě znovu velmi populární.

Dobrou pizzu dělá těsto

Upéct křupavou vláčnou pizzu není jednoduché, což ví asi každý, kdo se o to někdy doma pokoušel. Receptury zkušení pizzaři úzkostlivě tají, ale jedno prozrazují.

Rekordní ucho se pekařům pod Trúbou podařilo upéct

ŠTRAMBERK - Překonat dosavadní český a zároveň i světový rekord o 27 centimetrů v upečení co největšího štramberského ucha se v sobotu podařilo bratrům Ladislavu (38 let) a Lumírovi (43) Hezkým ze Štramberku. Přímo na náměstí pod Trúbou zpracovali těsto o průměru 145 centimetrů. Následně ho upekli na maxipánvi, a s pomocí dvou maxikornoutů vytvarovali.

Mistr kuchař tvrdí: Na těsto se musíte stále usmívat

„Na těsto se musíte po celou dobu míchání pěkně usmívat, aby dobře vykynulo,“ škádlí děti zkušený kuchař Antonín Olah. A potom přidává cennou zkušenost, kterou získal od své babičky: „Vždycky jsem obdivoval, jak skvělé buchty peče. Celé tajemství je…"

Jak se vařilo na Domažlicku

Chodové jsou etnickou skupinou obývající západní Čechy v okolí Domažlic. Odlišují se specifi ckými zvyky a kroji a také nářečím, např. pro výslovnost slova „byl“ jako „bul“ se jim přezdívalo „buláci.“