Kreativ

ŠTÍTEK: těsto

Dobré těsto a touha tvořit. To je základ krásných perníčků

Zdobení perníčků: Radí mistryně perníkářka, podle které peče i Bára Maťovčíková

Perníčky pekla Lenka Přibylová už jako malá dívka s maminkou a je přesvědčená o tom, že právě díky ní už osm let zdobí perníčky prakticky denně. Opakovaně s nimi vyhrává československý cukrářský šampionát a dokazuje, že vše, co si z perníku představíte, je možné. A pokud chcete mít letos ty nejkrásnější perníčky i vy, zkuste její recept i triky na zdobení.

Léčitel Jan Mikolášek doporučil babičce Ivy Jančíkové po dobu několika týdnů každý večer vypít sklenici kozího mléka svařeného s nastrouhanou čerstvou petrželí.

Máte ji doma? Léčitel Mikolášek ženu uzdravil díky jedné obyčejné zelenině

Jestli se snažíte jíst zdravě a neutratit za nákupy majlant, vyplatí se pořizovat českou sezónní zeleninu. K té v zimě patří především zelenina kořenová, kterou jako jednu z mála měli naši předci k dispozici až do jara. Určitě neváhejte třeba s nákupem kořenové petržele. Ta totiž navíc zachraňuje zdraví, což dobře věděl náš věhlasný léčitel Jan Mikolášek.

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Švestkové knedlíky desetkrát jinak. Velkou roli hrají na Trnkobraní

Období švestek trvá až do září a využití tohoto oblíbeného ovoce je víc než pestré. Ostatně považovali si jich už staří Egypťané, v jejichž hrobkách se našly, aby mrtví netrpěli hlady a jako zásoba energie sloužily karavanám obchodníků putujících pouští. I když pánové většinou tvrdí, že švestky jsou nejlepší tekuté v lahvi slivovice, jejich drahé polovičky jejich využití vidí raději v koláčích, povidlech nebo knedlících.  

Zdeňka Poštulková s dobrotami z jejich rodinné Tvarůžkové cukrárny v Lošticích.

Vypadají jako sladké, ale nejsou. Zdeňka Poštulková peče zákusky z tvarůžků

Štrúdl, kremroli, šáteček, dortík nebo roládu jste už jistě ochutnali. Pokušení dát si něco sladkého podlehne čas od času asi každý z nás. Ale dokážete si představit, že tyto zákusky sice vypadají sladce, ale chutnají slaně a obsahují tvarůžky? Tak právě takové vznikají v rodinné Tvarůžkové cukrárně manželů Poštulkových v Lošticích na Šumpersku. 

Šlehačkové donuty

Sladká terapie. Recept na šlehačkové donuty s ovocem a polevou

Pečení je pro spoustu lidí něco jako terapie, tak to zkuste taky. Alespoň na chvilku přijdete na jiné myšlenky a ještě uděláte radost lidem kolem sebe, což se teď určitě hodí. Šlehačkové donuty jsou jemné a vláčné, dopřejte jim i tu čokoládovou polevu, popřípadě maliny.

Vyzkoušejte na Velikonoce netradiční recepty

Svátky jara trochu jinak. Vsaďte na netradiční recepty

Kraslice, pomlázky, výtečné pokrmy i rodinné tradice. Velikonoce už jsou za rohem a pomalu, ale jistě bychom se na ně měli začít připravovat. Kromě jarní výzdoby svého domova byste se měli zamyslet i nad tím, jaké sladké dobroty letos nachystat na sváteční tabuli. Pokud už vás omrzelo mlsání podle tradic a rádi byste vyzkoušeli něco originálnějšího než každoroční klasiku v podoběmazance, beránka nebo třeba jidášů, vyzkoušejte naše tipy. Připravte si třeba větrníky nebo sušenkový sendvič podle cukrářky Ivety Fabešové.

Hospůdka u sauny vedle frýdlantského koupaliště, kde Jakub a jeho sestra Gabriela dopékají a zdobí předchůdkyně italské pizzy jménem pinsa.

V Beskydech připravují předchůdkyni pizzy. Těsto fermentuje až 72 hodin

Až na oválný tvar a silnější korpus vypadají jako ty, na které je zvyklý takřka celý svět. Jen místo pizzy se jim říká pinsa. A právě 9. února slaví pizzy (i pinsy) svůj mezinárodní den. Ty z Frýdlantu nad Ostravicí jsou vyhlášené tím, že těsto na ně fermentuje až dvaasedmdesát hodin.