Kreativ

ŠTÍTEK: těsto

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Švestkové knedlíky desetkrát jinak. Velkou roli hrají na Trnkobraní

Období švestek trvá až do září a využití tohoto oblíbeného ovoce je víc než pestré. Ostatně považovali si jich už staří Egypťané, v jejichž hrobkách se našly, aby mrtví netrpěli hlady a jako zásoba energie sloužily karavanám obchodníků putujících pouští. I když pánové většinou tvrdí, že švestky jsou nejlepší tekuté v lahvi slivovice, jejich drahé polovičky jejich využití vidí raději v koláčích, povidlech nebo knedlících.  

Zdeňka Poštulková s dobrotami z jejich rodinné Tvarůžkové cukrárny v Lošticích.

Vypadají jako sladké, ale nejsou. Zdeňka Poštulková peče zákusky z tvarůžků

Štrúdl, kremroli, šáteček, dortík nebo roládu jste už jistě ochutnali. Pokušení dát si něco sladkého podlehne čas od času asi každý z nás. Ale dokážete si představit, že tyto zákusky sice vypadají sladce, ale chutnají slaně a obsahují tvarůžky? Tak právě takové vznikají v rodinné Tvarůžkové cukrárně manželů Poštulkových v Lošticích na Šumpersku. 

Šlehačkové donuty

Sladká terapie. Recept na šlehačkové donuty s ovocem a polevou

Pečení je pro spoustu lidí něco jako terapie, tak to zkuste taky. Alespoň na chvilku přijdete na jiné myšlenky a ještě uděláte radost lidem kolem sebe, což se teď určitě hodí. Šlehačkové donuty jsou jemné a vláčné, dopřejte jim i tu čokoládovou polevu, popřípadě maliny.

Vyzkoušejte na Velikonoce netradiční recepty

Svátky jara trochu jinak. Vsaďte na netradiční recepty

Kraslice, pomlázky, výtečné pokrmy i rodinné tradice. Velikonoce už jsou za rohem a pomalu, ale jistě bychom se na ně měli začít připravovat. Kromě jarní výzdoby svého domova byste se měli zamyslet i nad tím, jaké sladké dobroty letos nachystat na sváteční tabuli. Pokud už vás omrzelo mlsání podle tradic a rádi byste vyzkoušeli něco originálnějšího než každoroční klasiku v podoběmazance, beránka nebo třeba jidášů, vyzkoušejte naše tipy. Připravte si třeba větrníky nebo sušenkový sendvič podle cukrářky Ivety Fabešové.

Hospůdka u sauny vedle frýdlantského koupaliště, kde Jakub a jeho sestra Gabriela dopékají a zdobí předchůdkyně italské pizzy jménem pinsa.

V Beskydech připravují předchůdkyni pizzy. Těsto fermentuje až 72 hodin

Až na oválný tvar a silnější korpus vypadají jako ty, na které je zvyklý takřka celý svět. Jen místo pizzy se jim říká pinsa. A právě 9. února slaví pizzy (i pinsy) svůj mezinárodní den. Ty z Frýdlantu nad Ostravicí jsou vyhlášené tím, že těsto na ně fermentuje až dvaasedmdesát hodin.

Modak

Plněné knedlíčky z celého světa. Znáte Xiaolongbao nebo Modak?

K snědku jsou doslova po celém světě. Plněné knedlíčky totiž milují na všech kontinentech. Regionální kuchyně je pojímají velice odlišně, takže o rozmanitost není nouze. Potíž je možná jen s definováním, co to vlastně plněný knedlíček je. Každopádně shoda panuje na tom, že řeč je o těstě se slanou nebo sladkou nádivkou. Ostatně posuďte sami, jak různé mohou knedlíčky z protilehlých koutů světa být.

Po vánočních sladkostech může přijít k chuti slané pečivo s modrým sýrem.

Co ukusovat na Silvestra? Třeba slané pečivo, šneky, perníčky i cibulový koláč

Určitě to znáte. Po vánočních svátcích je každý přeslazený a přejedený, přesto se blíží Silvestr a je potřeba něco dobrého připravit. Redaktoři z Jižní Moravy a Vysočiny dali dohromady recepty na své nejoblíbenější pochutiny. Můžete si zkusit udělat slané pečivo, domácí houstičky, česnekovou pomazánku, pizza šneky, perníčky a nebo třeba francouzský cibulový koláč. Stačí si vybrat.

Po vánočních sladkostech může přijít k chuti slané pečivo s modrým sýrem.

Co ukusovat na Silvestra? Třeba slané pečivo, šneky, perníčky i cibulový koláč

Určitě to znáte. Po vánočních svátcích je každý přeslazený a přejedený, přesto se blíží Silvestr a je potřeba něco dobrého připravit. Redaktoři z Jižní Moravy a Vysočiny dali dohromady recepty na své nejoblíbenější pochutiny. Můžete si zkusit udělat slané pečivo, domácí houstičky, česnekovou pomazánku, pizza šneky, perníčky a nebo třeba francouzský cibulový koláč. Stačí si vybrat.

Německé perníčky pfeffernüsse

Německé perníčky, které dnes slaví svátek. Dejte si pfeffernüsse

Jsou nadýchané a měkoučké, zalité cukrovou glazurou a ozvláštněné špetkou pepře. Tradiční perníčky pfeffernüsse v různých obměnách o Vánocích voní mnoha německými, ale také dánskými nebo holandskými domácnostmi. Populární jsou díky německému původu části Američanů také v USA, kde každoročně 23. prosince slaví jejich národní den.

Šneci.

Silvestr za rohem. Máme pro vás pomazánku pro vegetariány i pohoštění pro děti

/VÝZVA/ Loučení se starým rokem si mnozí nedokážou představit bez dobrého jídla a pití. Dali jsme dohromady pár tipů na rychlé, ale výborné silvestrovské pochoutky. Letos můžete vyzkoušet některý z receptů, který se osvědčil redaktorkám Deníku. Máte také svou oblíbenou pochoutku? Pošlete nám recept na e-mail chrudimsky@denik.cz.

Šneci.

Silvestr za rohem. Máme pro vás pomazánku pro vegetariány i pohoštění pro děti

/VÝZVA/ Loučení se starým rokem si mnozí nedokážou představit bez dobrého jídla a pití. Dali jsme dohromady pár tipů na rychlé, ale výborné silvestrovské pochoutky. Letos můžete vyzkoušet některý z receptů, který se osvědčil redaktorkám Deníku. Máte také svou oblíbenou pochoutku? Pošlete nám recept na e-mail pardubicky@denik.cz.

Silvestrovské pohoštění, které chutná.

Silvestr za rohem. Máme pro vás pomazánku pro vegetariány i pohoštění pro děti

/VÝZVA/ Loučení se starým rokem si mnozí nedokážou představit bez dobrého jídla a pití. Dali jsme dohromady pár tipů na rychlé, ale výborné silvestrovské pochoutky. Letos můžete vyzkoušet některý z receptů, který se osvědčil redaktorkám Deníku. Máte také svou oblíbenou pochoutku? Pošlete nám recept na e-mail svitavsky@denik.cz.