Kreativ

ŠTÍTEK: těsto

  TIP. Koláč můžete před pečením posypat nasekanými mandlemi nebo vlašskými ořechy.

Mřížkový koláč trochu jinak

Klasické těsto nahraďte bramborovým, místo obvyklých jablek přidejte tvaroh se sušenými brusinkami a netradiční moučník je na světě.

Po roce se v sobotu 13. července folkloristé z Dolního Němčí pustili do veřejného pečení chlebů

Nasekané škvarky folkloristé přimísili do těsta budoucích chlebů

Dolní Němčí – Členové národopisného krúžku Dolněmčan Karel Stojaspal a Lukáš Bednařík si v sobotu 13. července museli nezvykle přivstat. Už po páté hodině ráno totiž bylo zapotřebí zatopit v peci černé kuchyně starobylého mlýna v Dolním Němčí. A tato povinnost připadla právě jim. Po roce se tam místní folkloristé pustili do veřejného pečení chlebů.

Po roce se v sobotu 13. července folkloristé z Dolního Němčí pustili do veřejného pečení chlebů

Nasekané škvarky folkloristé přimísili do těsta budoucích chlebů

Dolní Němčí – Členové národopisného krúžku Dolněmčan Karel Stojaspal a Lukáš Bednařík si v sobotu 13. července museli nezvykle přivstat. Už po páté hodině ráno totiž bylo zapotřebí zatopit v peci černé kuchyně starobylého mlýna v Dolním Němčí. A tato povinnost připadla právě jim. Po roce se tam místní folkloristé pustili do veřejného pečení chlebů.

Pekárna vdolečků Javor ve Vlčnově.

Malý, sladký, voňavý - takový má být vdolek

Vlčnov - Vlčnovský vdoleček: malý, sladký a voňavý koláček. Když se do něj člověk zakousne, nikdy nesní jen jeden jediný. Ve Vlčnově se vyrábějí koláčky snad odnepaměti a téměř v každé rodině.

Pekárna vdolečků Javor ve Vlčnově.

Malý, sladký, voňavý - takový má být vdolek

Vlčnov - Vlčnovský vdoleček: malý, sladký a voňavý koláček. Když se do něj člověk zakousne, nikdy nesní jen jeden jediný. Ve Vlčnově se vyrábějí koláčky snad odnepaměti a téměř v každé rodině.

Zdeněk Skalička

Krájet lukše se děda učil na tabáku

Udělat nudle do polévky, to přece není žádný problém, řekne nejedna zkušená hospodyňka. Je k tomu potřeba kopeček mouky, udělat do něj důlek, vyklepnout do něj nějaké vajíčko a umně je s moukou promíchat dvěma vidličkami, aby se vytvořilo těsto.

Ve Slováckém muzeu se učili ženy i muži dělat tažený štrúdl s jablky, nudle do polévky i na sladko.

Ve Slováckém muzeu se pekly tažené štrúdle

Uherské Hradiště– Zvládnout upečení taženého štrúdlu či závinu s jablky a uvaření nudlí, lokší nebo lukší sypaných mákem, jak je lidé krajově nazývají, bývalo otázkou cti dobrých hospodyněk.

Výtvarnice Kamila skopová při autogramiádě své knihy.

Velikonoce se odrážejí také v lidové kuchyni

Oldřetice - Folkloristika a výtvarnice Kamila Skopová, která žije a tvoří v roubené chalupě v Oldřeticích, je autorkou několika knih, a to i kuchařských. Ve své publikaci „Hody půsty masopusty“ přibližuje čtenářům dění při důležitých svátcích, píše o obyčejích a zvyklostech českého kalendářního roku.

JIŽ PO OSMNÁCTÉ se uskutečnil ve Střední škole gastronomie a služeb v Liberci rekvalifikační kurz studené kuchyně pro 19 žáků 1. a 2. ročníků oboru kuchař pod vedením mistra kuchaře Vladimíra Picky

Mistr kuchař vyškolil studenty z gastroškoly

Liberec - Studenti Střední škole gastronomie a služeb pod dohledem Vladimíra Picky připravili například humrové parfait, paštiku v těstě, štrasburskou kachnu či dekorovaného krocana.

Ilustrační foto.

Kde se mohla dostat myš do těsta inspekce zatím neví

Tachovsko – Už několik dní kontrolují inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) pekárny v západočeském regionu, aby zjistili, kde mohl být upečen chléb, v němž zákazníci ze Starého Sedliště našli zapečenou myš. Zatím bezvýsledně.

Výstava Vánoce na zámku 1. 12. 2012

Na zámku přivítali Vánoce panenkami, svícny a těstem

Zruč nad Sázavou - Výstava s názvem Vánoce na zámku byla uvedena v sobotu 1. prosince v 10 hodin v galerii na zámku ve Zruči nad Sázavou. Na její realizaci se podílelo občanské sdružení Rodáci ve spolupráci s vedoucí místního Království panenek Alenou Zemanovou. Ta se ujala zahájení celé expozice.

MEDOVÁ VŮNĚ. Huštěnovicku radnici provoněly medové perníčky.

Huštěnovicemi se linula vůně medových perníků

Huštěnovice – Vánoční atmosférou to zavonělo v pátečním podvečeru v budově Obecního úřadu v Huštěnovicích. Členky tamního muzejního spolku si do jedné z místností radnice, knihovny, pozvaly děti, aby z předem připraveného medového perníkového těsta vykrajovaly pomocí nejrůznějších formiček zvířátka, figurky, ozdůbky či zvonečky, které nikdy nezacinkají.

Ilustrační foto.

SLOUPEK: „Těsto na nudle musí být tak tenké...“

„..aby se přes něj daly číst noviny." To říkávala naše paní sousedka Karmazínová, která dělávala nejen domácí nudle na těsto, ale i báječný štrůdl, buchty s ořechovou náplní nebo takzvaný trojctihodný koláč.

Ilustrační foto.

Kamion kolotočářů provrtal díru do pekárny v Jeníkově

Větrný Jeníkov - O obrovském štěstí nyní hovoří zkušený jeníkovský pekař Karel Dolejší, který se v pondělí vpodvečer podruhé narodil. Když totiž mířil po dvoře do své pekárny, aby zadělal na těsto, vyděsila ho velká rána.

Ilustrační foto.

Kamion kolotočářů provrtal díru do pekárny v Jeníkově

Větrný Jeníkov - O obrovském štěstí nyní hovoří zkušený jeníkovský pekař Karel Dolejší, který se v pondělí vpodvečer podruhé narodil. Když totiž mířil po dvoře do své pekárny, aby zadělal na těsto, vyděsila ho velká rána.