Kreativ

ŠTÍTEK: těsto

Do krmení hospodáři přidávali kousek zaříkaného těsta

Chrudimsko - V našem seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.

Do krmení hospodáři přidávali kousek zaříkaného těsta

Svitavy - V našem seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.

Do krmení hospodáři přidávali kousek zaříkaného těsta

Chrudimsko - V našem seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.

Do krmení hospodáři přidávali kousek zaříkaného těsta

Chrudimsko - V našem novém seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.

Co se peče v redakci Libereckého deníku?

Liberec - Redaktoři dávají všanc své oblíbené recepty. Inspirujte se cukrovím, které vzniká po nocích, kdy máme po uzávěrce. Na poslední chvíli, ale přeci. Tak pečou redaktoři Libereckého deníku vánoční cukroví. I když má většina doma k dnešnímu dni napečené maximálně tři druhy a zbytek bude dohánět tento nebo příští víkend, nejsou to recepty marné. Ba naopak.

Těsto na bramboráky připravila ředitelka

Stříbro – Kolik usmažila Marie Prosová bramboráků, to si netroufla odhadnout. Specialitu totiž nabízela návštěvníkům Střední odborné školy Stříbro po dvě odpoledne, kdy škola otevřela dveře veřejnosti.

Vánoční cukroví je nejlepší uleželé

Koncem listopadu se v mnoha domácnostech začíná péct vánoční cukroví. Některé kousky je totiž lépe připravit předem, protože se v uzavřené krabici pěkně uleží. Pokud je ovšem někdo z rodinných příslušníků nevystopuje předem a jednotlivé kousky postupně nezmizí. Aspoň tímto způsobem jsme chodili s tatínkem k nelibosti mé maminky na lup. Tajně ukořistěné cukroví chutnalo mnohem lépe, než když už bylo o vánočních svátcích na stole „veřejně" dostupné.

Nejlepší letošní recepty na vánoční cukroví

Představujeme 12 finalistů soutěže „Hledáme nejlepší recept na vánoční cukroví" o peněžní poukazy na libovolný zájezd od cestovní kanceláře FIROTOUR a dárky v hodnotě až 30 tisíc korun. 

Jedenáctý ročník řemeslného trhu sklidil úspěch

Valašské Meziříčí – Poctivá řemeslná práce. Na krajkářském a řemeslném trhu ve Valašském Meziříčí návštěvníci vybírali z nejrůznějších dřevěných, keramických a pletených výrobků. Vzduchem vonělo perníkové těsto a čerstvé frgály. Největší zájem byl o vánoční zboží.

Mřížkový koláč trochu jinak

Klasické těsto nahraďte bramborovým, místo obvyklých jablek přidejte tvaroh se sušenými brusinkami a netradiční moučník je na světě.

Nasekané škvarky folkloristé přimísili do těsta budoucích chlebů

Dolní Němčí – Členové národopisného krúžku Dolněmčan Karel Stojaspal a Lukáš Bednařík si v sobotu 13. července museli nezvykle přivstat. Už po páté hodině ráno totiž bylo zapotřebí zatopit v peci černé kuchyně starobylého mlýna v Dolním Němčí. A tato povinnost připadla právě jim. Po roce se tam místní folkloristé pustili do veřejného pečení chlebů.

Nasekané škvarky folkloristé přimísili do těsta budoucích chlebů

Dolní Němčí – Členové národopisného krúžku Dolněmčan Karel Stojaspal a Lukáš Bednařík si v sobotu 13. července museli nezvykle přivstat. Už po páté hodině ráno totiž bylo zapotřebí zatopit v peci černé kuchyně starobylého mlýna v Dolním Němčí. A tato povinnost připadla právě jim. Po roce se tam místní folkloristé pustili do veřejného pečení chlebů.

Malý, sladký, voňavý - takový má být vdolek

Vlčnov - Vlčnovský vdoleček: malý, sladký a voňavý koláček. Když se do něj člověk zakousne, nikdy nesní jen jeden jediný. Ve Vlčnově se vyrábějí koláčky snad odnepaměti a téměř v každé rodině.

Malý, sladký, voňavý - takový má být vdolek

Vlčnov - Vlčnovský vdoleček: malý, sladký a voňavý koláček. Když se do něj člověk zakousne, nikdy nesní jen jeden jediný. Ve Vlčnově se vyrábějí koláčky snad odnepaměti a téměř v každé rodině.

Krájet lukše se děda učil na tabáku

Udělat nudle do polévky, to přece není žádný problém, řekne nejedna zkušená hospodyňka. Je k tomu potřeba kopeček mouky, udělat do něj důlek, vyklepnout do něj nějaké vajíčko a umně je s moukou promíchat dvěma vidličkami, aby se vytvořilo těsto.

Ve Slováckém muzeu se pekly tažené štrúdle

Uherské Hradiště– Zvládnout upečení taženého štrúdlu či závinu s jablky a uvaření nudlí, lokší nebo lukší sypaných mákem, jak je lidé krajově nazývají, bývalo otázkou cti dobrých hospodyněk.

Velikonoce se odrážejí také v lidové kuchyni

Oldřetice - Folkloristika a výtvarnice Kamila Skopová, která žije a tvoří v roubené chalupě v Oldřeticích, je autorkou několika knih, a to i kuchařských. Ve své publikaci „Hody půsty masopusty“ přibližuje čtenářům dění při důležitých svátcích, píše o obyčejích a zvyklostech českého kalendářního roku.