Kreativ

ŠTÍTEK: těsto

Nezapomínají na někdejší fotbalové opory

Litoměřice – O dříve narozených ti narození později sem tam utrousí cosi o senilitě, zdětinšťování apod. Pro opačný příklad, že nejsme všichni ani zdaleka z natvrdlého „těsta", nemusí fotbalový fanda chodit při zápasech litoměřického FK daleko.

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

Farmáři pečou podle receptu babičky

Teplice/Dubí - Kváskový chléb, pečivo z listového a plundrového těsta. Ty nabízí na farmářských trzích u obchodního centra Olympia a na náměstí Svobody v Teplicích Petr Müller z Pekárny Dubí. Specializuje se přitom kromě chleba na sezonní pečivo našich babiček.

Ve Slováckém muzeu voněly báleše a amolety

Uherské Hradiště – Pětadvacátý tvořivý program, tentokrát s názvem Báleše, amolety a jiná těsta, od tety ze Starého Města připravilo na sobotní dopoledne pro zbožňovatele sladkých jídel etnografické oddělení Slováckého muzea Uherské Hradiště.

Plecovník

Recept nám poslal Václav Michalski, Pletený Újezd.

Masopustní veselí dorazilo do Zbytin

Zbytiny /FOTOGALERIE/ - Průvod masek s panem rychtářem na sobotní desátou přišel k Obecnímu úřadu Zbytiny a pana starostu od míchání těsta vyrušil.

Třicet pletýnek rekordmanka upletla za necelé čtyři minuty

Brno – Rozdělit rohlíkové těsto na tři prameny, správně je rozválet a pak třikrát přeložit. To zvládne asi úplně každý, ale uplést tímto způsobem třicet housek za necelé čtyři minuty? To chce velkou šikovnost, kterou ve čtvrtek odpoledne při klání mladých pekařů na brněnském výstavišti na veletrhu Salima prokázala studentka Andrea Kubalová.

Tlumačov se stal Mekkou milovníků štrúdlů

Tlumačov – Předloni v Tlumačově ochutnávali bramboráčky, vloni zase škvarkové pagáčky, letos padla volba na voňavé jablečné štrúdly. Jejich šestnáct vzorků mohli ochutnávat uplynulou sobotu v tamním Klubu obce Zábraní.

Do krmení hospodáři přidávali kousek zaříkaného těsta

Chrudimsko - V našem seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.

Do krmení hospodáři přidávali kousek zaříkaného těsta

Svitavy - V našem seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.

Do krmení hospodáři přidávali kousek zaříkaného těsta

Chrudimsko - V našem seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.

Do krmení hospodáři přidávali kousek zaříkaného těsta

Chrudimsko - V našem novém seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.

Co se peče v redakci Libereckého deníku?

Liberec - Redaktoři dávají všanc své oblíbené recepty. Inspirujte se cukrovím, které vzniká po nocích, kdy máme po uzávěrce. Na poslední chvíli, ale přeci. Tak pečou redaktoři Libereckého deníku vánoční cukroví. I když má většina doma k dnešnímu dni napečené maximálně tři druhy a zbytek bude dohánět tento nebo příští víkend, nejsou to recepty marné. Ba naopak.

Těsto na bramboráky připravila ředitelka

Stříbro – Kolik usmažila Marie Prosová bramboráků, to si netroufla odhadnout. Specialitu totiž nabízela návštěvníkům Střední odborné školy Stříbro po dvě odpoledne, kdy škola otevřela dveře veřejnosti.

Vánoční cukroví je nejlepší uleželé

Koncem listopadu se v mnoha domácnostech začíná péct vánoční cukroví. Některé kousky je totiž lépe připravit předem, protože se v uzavřené krabici pěkně uleží. Pokud je ovšem někdo z rodinných příslušníků nevystopuje předem a jednotlivé kousky postupně nezmizí. Aspoň tímto způsobem jsme chodili s tatínkem k nelibosti mé maminky na lup. Tajně ukořistěné cukroví chutnalo mnohem lépe, než když už bylo o vánočních svátcích na stole „veřejně" dostupné.

Nejlepší letošní recepty na vánoční cukroví

Představujeme 12 finalistů soutěže „Hledáme nejlepší recept na vánoční cukroví" o peněžní poukazy na libovolný zájezd od cestovní kanceláře FIROTOUR a dárky v hodnotě až 30 tisíc korun. 

Jedenáctý ročník řemeslného trhu sklidil úspěch

Valašské Meziříčí – Poctivá řemeslná práce. Na krajkářském a řemeslném trhu ve Valašském Meziříčí návštěvníci vybírali z nejrůznějších dřevěných, keramických a pletených výrobků. Vzduchem vonělo perníkové těsto a čerstvé frgály. Největší zájem byl o vánoční zboží.

Mřížkový koláč trochu jinak

Klasické těsto nahraďte bramborovým, místo obvyklých jablek přidejte tvaroh se sušenými brusinkami a netradiční moučník je na světě.

Nasekané škvarky folkloristé přimísili do těsta budoucích chlebů

Dolní Němčí – Členové národopisného krúžku Dolněmčan Karel Stojaspal a Lukáš Bednařík si v sobotu 13. července museli nezvykle přivstat. Už po páté hodině ráno totiž bylo zapotřebí zatopit v peci černé kuchyně starobylého mlýna v Dolním Němčí. A tato povinnost připadla právě jim. Po roce se tam místní folkloristé pustili do veřejného pečení chlebů.