
Když se zadělává z osmdesáti kil mouky, napečeno je až ráno
Vitějovice - Těsto kynulo před očima, vzduchem voněla citronová kůra a vanilka a únavu zaháněly koledy a káva. Než vyšlo sluníčko, první zájemci už stáli ve dveřích.
Vitějovice - Těsto kynulo před očima, vzduchem voněla citronová kůra a vanilka a únavu zaháněly koledy a káva. Než vyšlo sluníčko, první zájemci už stáli ve dveřích.
Chrudimsko - V našem seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.
Teplicko - Podařilo se! Betlém ze slaného těsta, který tvoří 786 figurek (599 osob, 145 zvířat, 31 darů a 11 stromů) bude zapsán do České knihy rekordů. Včera to přepočítal a potvrdil Robert Zauer z agentury Dobrý den z Pelhřimova.
Teplicko - Podařilo se! Betlém ze slaného těsta, který tvoří 786 figurek (599 osob, 145 zvířat, 31 darů a 11 stromů) bude zapsán do České knihy rekordů. Včera to přepočítal a potvrdil Robert Zauer z agentury Dobrý den z Pelhřimova.
Svitavy - V našem seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.
Chrudimsko - V našem seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.
Chrudimsko - V našem novém seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.
Brno - Letošní advent zahájila cukrářka Jitka Sedláčková netradičně. Na audienci u papeže ve Vatikánu. Pozvali ji tam kolegové z italské asociace cukrářů Conpait.
Liberec - Redaktoři dávají všanc své oblíbené recepty. Inspirujte se cukrovím, které vzniká po nocích, kdy máme po uzávěrce. Na poslední chvíli, ale přeci. Tak pečou redaktoři Libereckého deníku vánoční cukroví. I když má většina doma k dnešnímu dni napečené maximálně tři druhy a zbytek bude dohánět tento nebo příští víkend, nejsou to recepty marné. Ba naopak.
Lubná /FOTOGALERIE/ – Tradiční adventní výstava opět nabídla množství příležitostí nakoupit vánoční dárky, nebo si jen poslechnout hudební vystoupení.
Ústí nad Labem – Uděláte si sami těsto, speciální náplň a ještě vše nazdobíte. Nebo koupíte těsto v supermarketu a soustředíte se jen na chuť náplně.
Boršice u Blatnice – Na pět desítek betlémů z různých materiálů, různých velikostí, a také těch, které vyrobily děti, bylo možné zhlédnout v sobotu 7. prosince a v neděli 8. prosince v domku lidových tradic v Boršicích u Blatnice.
Stříbro – Kolik usmažila Marie Prosová bramboráků, to si netroufla odhadnout. Specialitu totiž nabízela návštěvníkům Střední odborné školy Stříbro po dvě odpoledne, kdy škola otevřela dveře veřejnosti.
Litovel – Mouku, vejce, med, cukr a perníkové koření. Všechno pořádně zamíchat a udělat těsto. Perníčky jako od babičky upekl desetiletý Vít Maitner z Litovle. Pomáhal mu jeho o rok mladší bratr David.
Koncem listopadu se v mnoha domácnostech začíná péct vánoční cukroví. Některé kousky je totiž lépe připravit předem, protože se v uzavřené krabici pěkně uleží. Pokud je ovšem někdo z rodinných příslušníků nevystopuje předem a jednotlivé kousky postupně nezmizí. Aspoň tímto způsobem jsme chodili s tatínkem k nelibosti mé maminky na lup. Tajně ukořistěné cukroví chutnalo mnohem lépe, než když už bylo o vánočních svátcích na stole „veřejně" dostupné.
Háje – Poklidnou předvánoční atmosféru při bloumání po obchodech a dlouhých procházkách si zdaleka nemůže dopřát každý. Zvlášť cukrářka ne.
Představujeme 12 finalistů soutěže „Hledáme nejlepší recept na vánoční cukroví" o peněžní poukazy na libovolný zájezd od cestovní kanceláře FIROTOUR a dárky v hodnotě až 30 tisíc korun.
Valašské Meziříčí – Poctivá řemeslná práce. Na krajkářském a řemeslném trhu ve Valašském Meziříčí návštěvníci vybírali z nejrůznějších dřevěných, keramických a pletených výrobků. Vzduchem vonělo perníkové těsto a čerstvé frgály. Největší zájem byl o vánoční zboží.
Recept nám poslala Adéla Hrušková, Dubí.
Recept nám poslala Jana Šťástková, Horní Počaply.
Recept nám poslala Šárka Houšková z Českých Budějovic.
Recept nám poslala Daniela Hojsíková ze Stříbrnice.
Recepty nám poslala Magdaléna Remešová z Hlinska.
Recept nám poslala Marcela Bejvlová z Plzně.
Recepty nám poslala Ludmila Sasinová, Ostrava-Radvanice.
Recepty nám poslala Jarmila Buchtová z Prace.
Recept nám poslala Jarmila Buchtová z Prace.
Recept nám poslala Jarmila Buchtová z Prace.
Recept nám poslala Alena Davidová z Humpolce.
Recepty nám poslala Eva Štěpánková z Dolní Radechové.
Sezimovo Ústí - Na Sezimácké štrúdlování přinesly pekařky 28 noh tohoto moučníku. Nejvíce všem chutnal pivní štrúdl Blanky Kratoškové ze S. Ústí.
Recepty nám poslala Venuše Kubáčová, Mladá Boleslav.
Recept nám poslala Jarka Bernatíková z Havířova.
Klasické těsto nahraďte bramborovým, místo obvyklých jablek přidejte tvaroh se sušenými brusinkami a netradiční moučník je na světě.
Severní Čechy - „Lidé to dokáží, ale musí počítat s časovou náročností. Od zadělání těsta po upečení uběhnou až dvě hodiny," upozorňuje Jiří Mikula, majitel značky Váš pekař.
Domažlicko – Kdo přijel na Chodsko a neochutnal pouťový koláč, jako by tu ani nebyl.
Dolní Němčí – Členové národopisného krúžku Dolněmčan Karel Stojaspal a Lukáš Bednařík si v sobotu 13. července museli nezvykle přivstat. Už po páté hodině ráno totiž bylo zapotřebí zatopit v peci černé kuchyně starobylého mlýna v Dolním Němčí. A tato povinnost připadla právě jim. Po roce se tam místní folkloristé pustili do veřejného pečení chlebů.
Dolní Němčí – Členové národopisného krúžku Dolněmčan Karel Stojaspal a Lukáš Bednařík si v sobotu 13. července museli nezvykle přivstat. Už po páté hodině ráno totiž bylo zapotřebí zatopit v peci černé kuchyně starobylého mlýna v Dolním Němčí. A tato povinnost připadla právě jim. Po roce se tam místní folkloristé pustili do veřejného pečení chlebů.
Vlčnov - Vlčnovský vdoleček: malý, sladký a voňavý koláček. Když se do něj člověk zakousne, nikdy nesní jen jeden jediný. Ve Vlčnově se vyrábějí koláčky snad odnepaměti a téměř v každé rodině.
Vlčnov - Vlčnovský vdoleček: malý, sladký a voňavý koláček. Když se do něj člověk zakousne, nikdy nesní jen jeden jediný. Ve Vlčnově se vyrábějí koláčky snad odnepaměti a téměř v každé rodině.
Vlčnov - Vlčnovský vdoleček: malý, sladký a voňavý koláček. Když se do něj člověk zakousne, nikdy nesní jen jeden jediný. Ve Vlčnově se vyrábějí koláčky snad odnepaměti a téměř v každé rodině.
Udělat nudle do polévky, to přece není žádný problém, řekne nejedna zkušená hospodyňka. Je k tomu potřeba kopeček mouky, udělat do něj důlek, vyklepnout do něj nějaké vajíčko a umně je s moukou promíchat dvěma vidličkami, aby se vytvořilo těsto.
Uherské Hradiště– Zvládnout upečení taženého štrúdlu či závinu s jablky a uvaření nudlí, lokší nebo lukší sypaných mákem, jak je lidé krajově nazývají, bývalo otázkou cti dobrých hospodyněk.
Oldřetice - Folkloristika a výtvarnice Kamila Skopová, která žije a tvoří v roubené chalupě v Oldřeticích, je autorkou několika knih, a to i kuchařských. Ve své publikaci „Hody půsty masopusty“ přibližuje čtenářům dění při důležitých svátcích, píše o obyčejích a zvyklostech českého kalendářního roku.
Chrudimsko - Tři sladké tipy na velikonoční stůl.
Recept nám poslal Mirek Svoboda junior ze Zdounek.
Recept nám poslal Svoboda Mirek junior ze Zdounek.
Zlínský kraj - /HLASOVÁNÍ BYLO UKONČENO/ Milí čtenáři, zde vidíte recepty, které jste poslali do naší redakce. Vítězným receptem se ve Zlínském kraji stala Špenátová roláda s domácí lučinou
Recept nám poslala Ladislava Staffenová z Jablonce nad Nisou.
Recept nám poslali manželé Svobodovi Marie a Miroslav ze Zdounek.