
Proti těstu na hladině není obrany
Seč - Někteří sečští chataři si stěžují na nepořádné rybáře na březích přehrady
Seč - Někteří sečští chataři si stěžují na nepořádné rybáře na březích přehrady
Litoměřice – O dříve narozených ti narození později sem tam utrousí cosi o senilitě, zdětinšťování apod. Pro opačný příklad, že nejsme všichni ani zdaleka z natvrdlého „těsta", nemusí fotbalový fanda chodit při zápasech litoměřického FK daleko.
Jablonec nad Jizerou - V místní pekárně s téměř devadesátiletou tradicí stále pečou a rovnou prodávají. Housky, rohlíky, chleba, ale i koláče a vánočky.
Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.
Teplice/Dubí - Kváskový chléb, pečivo z listového a plundrového těsta. Ty nabízí na farmářských trzích u obchodního centra Olympia a na náměstí Svobody v Teplicích Petr Müller z Pekárny Dubí. Specializuje se přitom kromě chleba na sezonní pečivo našich babiček.
Uherské Hradiště – Pětadvacátý tvořivý program, tentokrát s názvem Báleše, amolety a jiná těsta, od tety ze Starého Města připravilo na sobotní dopoledne pro zbožňovatele sladkých jídel etnografické oddělení Slováckého muzea Uherské Hradiště.
Recept nám poslala Jitka Holá, Plesná.
Recept nám poslal Václav Michalski, Pletený Újezd.
Zbytiny /FOTOGALERIE/ - Průvod masek s panem rychtářem na sobotní desátou přišel k Obecnímu úřadu Zbytiny a pana starostu od míchání těsta vyrušil.
Brno – Rozdělit rohlíkové těsto na tři prameny, správně je rozválet a pak třikrát přeložit. To zvládne asi úplně každý, ale uplést tímto způsobem třicet housek za necelé čtyři minuty? To chce velkou šikovnost, kterou ve čtvrtek odpoledne při klání mladých pekařů na brněnském výstavišti na veletrhu Salima prokázala studentka Andrea Kubalová.
Tlumačov – Předloni v Tlumačově ochutnávali bramboráčky, vloni zase škvarkové pagáčky, letos padla volba na voňavé jablečné štrúdly. Jejich šestnáct vzorků mohli ochutnávat uplynulou sobotu v tamním Klubu obce Zábraní.
Koloveč - Starosta Václav Pergl v rozhovoru přiznal, že uždibuje syrové těsto na cukroví.
Vitějovice - Těsto kynulo před očima, vzduchem voněla citronová kůra a vanilka a únavu zaháněly koledy a káva. Než vyšlo sluníčko, první zájemci už stáli ve dveřích.
Chrudimsko - V našem seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.
Teplicko - Podařilo se! Betlém ze slaného těsta, který tvoří 786 figurek (599 osob, 145 zvířat, 31 darů a 11 stromů) bude zapsán do České knihy rekordů. Včera to přepočítal a potvrdil Robert Zauer z agentury Dobrý den z Pelhřimova.
Teplicko - Podařilo se! Betlém ze slaného těsta, který tvoří 786 figurek (599 osob, 145 zvířat, 31 darů a 11 stromů) bude zapsán do České knihy rekordů. Včera to přepočítal a potvrdil Robert Zauer z agentury Dobrý den z Pelhřimova.
Svitavy - V našem seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.
Chrudimsko - V našem seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.
Chrudimsko - V našem novém seriálu Od Lucie ke Třem králům si představíme adventní čas podle tradičních zvyků našich předků. Začneme svátkem Lucie, který byl v pátek třináctého prosince. Připomeneme si rovněž některé dekorativní předměty, třeba adventní věnec, který najdeme snad ve všech domácnostech.
Brno - Letošní advent zahájila cukrářka Jitka Sedláčková netradičně. Na audienci u papeže ve Vatikánu. Pozvali ji tam kolegové z italské asociace cukrářů Conpait.
Liberec - Redaktoři dávají všanc své oblíbené recepty. Inspirujte se cukrovím, které vzniká po nocích, kdy máme po uzávěrce. Na poslední chvíli, ale přeci. Tak pečou redaktoři Libereckého deníku vánoční cukroví. I když má většina doma k dnešnímu dni napečené maximálně tři druhy a zbytek bude dohánět tento nebo příští víkend, nejsou to recepty marné. Ba naopak.
Lubná /FOTOGALERIE/ – Tradiční adventní výstava opět nabídla množství příležitostí nakoupit vánoční dárky, nebo si jen poslechnout hudební vystoupení.
Ústí nad Labem – Uděláte si sami těsto, speciální náplň a ještě vše nazdobíte. Nebo koupíte těsto v supermarketu a soustředíte se jen na chuť náplně.
Boršice u Blatnice – Na pět desítek betlémů z různých materiálů, různých velikostí, a také těch, které vyrobily děti, bylo možné zhlédnout v sobotu 7. prosince a v neděli 8. prosince v domku lidových tradic v Boršicích u Blatnice.
Stříbro – Kolik usmažila Marie Prosová bramboráků, to si netroufla odhadnout. Specialitu totiž nabízela návštěvníkům Střední odborné školy Stříbro po dvě odpoledne, kdy škola otevřela dveře veřejnosti.
Litovel – Mouku, vejce, med, cukr a perníkové koření. Všechno pořádně zamíchat a udělat těsto. Perníčky jako od babičky upekl desetiletý Vít Maitner z Litovle. Pomáhal mu jeho o rok mladší bratr David.
Koncem listopadu se v mnoha domácnostech začíná péct vánoční cukroví. Některé kousky je totiž lépe připravit předem, protože se v uzavřené krabici pěkně uleží. Pokud je ovšem někdo z rodinných příslušníků nevystopuje předem a jednotlivé kousky postupně nezmizí. Aspoň tímto způsobem jsme chodili s tatínkem k nelibosti mé maminky na lup. Tajně ukořistěné cukroví chutnalo mnohem lépe, než když už bylo o vánočních svátcích na stole „veřejně" dostupné.
Háje – Poklidnou předvánoční atmosféru při bloumání po obchodech a dlouhých procházkách si zdaleka nemůže dopřát každý. Zvlášť cukrářka ne.
Představujeme 12 finalistů soutěže „Hledáme nejlepší recept na vánoční cukroví" o peněžní poukazy na libovolný zájezd od cestovní kanceláře FIROTOUR a dárky v hodnotě až 30 tisíc korun.
Valašské Meziříčí – Poctivá řemeslná práce. Na krajkářském a řemeslném trhu ve Valašském Meziříčí návštěvníci vybírali z nejrůznějších dřevěných, keramických a pletených výrobků. Vzduchem vonělo perníkové těsto a čerstvé frgály. Největší zájem byl o vánoční zboží.
Recept nám poslala Adéla Hrušková, Dubí.
Recept nám poslala Jana Šťástková, Horní Počaply.
Recept nám poslala Šárka Houšková z Českých Budějovic.
Recept nám poslala Daniela Hojsíková ze Stříbrnice.
Recepty nám poslala Magdaléna Remešová z Hlinska.
Recept nám poslala Marcela Bejvlová z Plzně.
Recepty nám poslala Ludmila Sasinová, Ostrava-Radvanice.
Recepty nám poslala Jarmila Buchtová z Prace.
Recept nám poslala Jarmila Buchtová z Prace.
Recept nám poslala Jarmila Buchtová z Prace.
Recept nám poslala Alena Davidová z Humpolce.
Recepty nám poslala Eva Štěpánková z Dolní Radechové.
Sezimovo Ústí - Na Sezimácké štrúdlování přinesly pekařky 28 noh tohoto moučníku. Nejvíce všem chutnal pivní štrúdl Blanky Kratoškové ze S. Ústí.
Recepty nám poslala Venuše Kubáčová, Mladá Boleslav.
Recept nám poslala Jarka Bernatíková z Havířova.
Klasické těsto nahraďte bramborovým, místo obvyklých jablek přidejte tvaroh se sušenými brusinkami a netradiční moučník je na světě.
Severní Čechy - „Lidé to dokáží, ale musí počítat s časovou náročností. Od zadělání těsta po upečení uběhnou až dvě hodiny," upozorňuje Jiří Mikula, majitel značky Váš pekař.
Domažlicko – Kdo přijel na Chodsko a neochutnal pouťový koláč, jako by tu ani nebyl.
Dolní Němčí – Členové národopisného krúžku Dolněmčan Karel Stojaspal a Lukáš Bednařík si v sobotu 13. července museli nezvykle přivstat. Už po páté hodině ráno totiž bylo zapotřebí zatopit v peci černé kuchyně starobylého mlýna v Dolním Němčí. A tato povinnost připadla právě jim. Po roce se tam místní folkloristé pustili do veřejného pečení chlebů.