Komárov - Na blížící se svátky jara se ve čtvrtek naladili v Komárově. Tamní knihovnice Marie Zapletalová se chopila iniciativy a rozhodla se poprvé pro děti i dospělé připravit výtvarné hrátky nazvané Velikonoční vejce nejen ze slaného těsta. A nebylo to opravdu nic těžkého.
Komárov – Na blížící se svátky jara se ve čtvrtek naladili v Komárově. Tamní knihovnice Marie Zapletalová se totiž chopila iniciativy a rozhodla se poprvé pro děti i dospělé připravit výtvarné hrátky nazvané Velikonoční vejce nejen ze slaného těsta. A nebylo to opravdu nic těžkého.
Pečený beránek nebo zajíček nemůže na velikonočním stole chybět. Jestli upečete jednoho, nebo druhého, záleží na vás a na tom, jakou formu seženete. Těsto vonící vanilkou a citronem totiž můžete nalít třeba i do formy na muffiny nebo bábovku.
Kolín - A koláčky z něj nadělala Šafránková formace. Ta se proti Mělníku postarala o pět zásahů z šesti. Celkově z toho byla jednoznačná výhra mladých Kozlů a do ligové tabulky další dva body.
Ostrava -V Ostravě máme několik desítek pekáren, pekárniček či pekařství, ve kterých si každý přijde na své. Někdo si vybírá chléb podle chuti, jiný podle ceny, u dalšího hraje roli skutečnost, jak daleko má do nejbližšího obchodu.
Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ - Dřevěné hráběčky, rozpálená plotna a vlastní originální receptura. A pak už jen zvolit druh: sýrová, čokoládová, s uzeným lososem a koprem, se špenátem a kozím sýrem nebo třeba jahodová s tvarohem.
Dřevěné hráběčky, rozpálená plotna a vlastní originální receptura. A pak už jen zvolit druh: sýrová, čokoládová, s uzeným lososem a koprem, se špenátem a kozím sýrem nebo třeba jahodová s tvarohem.
Rakovnicko - Vanilkové rohlíčky, pracny, kokosky, linecké, ořechy, čokoládové dortíčky, marokánky to je jen kratičký výčet cukroví, které u nás nechybí o Vánocích snad na žádném stole.
Příbram/VÁNOCE SE ZNÁMÝMI LIDMI Z REGIONU/ – Ředitel fotbalového klubu 1. FK Příbram Petr Větrovský mluví o tomto roce jako o velmi úspěšném a těší se, jak stráví Vánoce ve společnosti svých blízkých. Vánoční dárky budou mít s manželkou pod krásnou jedličkou. Více nám o Vánocích řekl v následujícím rozhovoru.
Prostějov /FOTOGALERIE/ – Jak se dělají holubičky ze dřeva, vánoční ptáčci z těsta, jak se paličkuje nebo zdobí sklo? Ti, kdo si ve čtvrtek zašli do prostějovského kina, to viděli na vlastní oči. Na prodejní výstavě si měli sraz lidoví řemeslníci z Moravy i Čech.
Všechno má svůj čas a vánoční pečení obzvlášť. Nic se nesmí podcenit, o nějakém šizení surovin nesmí být ani řeč. Do vánočního pečení jsem se pár let pouštěla sama, a přestože jsem ani zdaleka nedosáhla na metu dvanácti druhů cukroví, myslím, že má babička by byla pyšná. Byla totiž tou nejlepší učitelkou a já poctivou žačkou!
Jinošov - Nejen štrúdly z různých těst a náplní budou v sobotu odpoledne soutěžit v tradičním Kateřinském štrúdlování v Jinošově. Na své si přijdou i milovníci tak zvaných jednohubek.
Jihlava – Trpělivost, lásku k lidovému řemeslu a šikovné ruce. To všechno potřebuje jihlavská perníkářka Eva Řezníčková k výrobě voňavých srdíček, panenek nebo košíčků z medového těsta.
Rakovník - K Velikonocům určitě patří mazanec. Přinášíme vám recept, tak jak ho pekly děti v rakovnickém Domě dětí a mládeže, které si z těsta upekly velikonoční ptáčky.
Trutnovsko, Pojizeří - Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.
Východní Čechy - Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.
Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.
Zábřeh /FOTOGALERIE/ – Kolem stolu stojí pětice lidí. V rukou mají nože a v očích slzy. To není scéna z akčního filmu. Jsme v severomoravském městě Zábřeh a účastníci zdejšího kurzu vaření krájí cibuli na jednu ze specialit, kterou připravují.
Zábřeh /REPORTÁŽ/ – Asi každý o nich někdy slyšel, ale jen málokdo s nimi má osobní zkušenost. Kurzy vaření v posledních letech proslavila zejména televize. Program zaměření na kulinářství nechybí v nabídce snad žádné televizní stanice. Ale navštívit takový kurz osobně, to se poštěstí zpravidla jen obyvatelům velkých měst.
V posledním vydání Receptáře poradila všem šikovným hospodyňkám paní Doc.Ing.Helena Uhrová, jak si vytvořit domácí kandované ovoce a dokonce i jak jej v kuchyni použít.