Upečte si na velikonoce makového beránka či jidáše
Chrudimsko - Tři sladké tipy na velikonoční stůl.
Chrudimsko - Tři sladké tipy na velikonoční stůl.
Východní Čechy - Období půstu před Velikonocemi bylo nekonečné, dlouhých 40 dní.
Přinášíme vám recepty na velikonoční cukroví.
Období půstu před Velikonocemi bylo nekonečné, dlouhých 40 dní.
Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.
Český Krumlov - Z těsta na doudlebské pečivo vytváří Ivana Wolková tradiční jidáše i moderní zajíce.
Zábřeh /FOTOGALERIE/ – Kolem stolu stojí pětice lidí. V rukou mají nože a v očích slzy. To není scéna z akčního filmu. Jsme v severomoravském městě Zábřeh a účastníci zdejšího kurzu vaření krájí cibuli na jednu ze specialit, kterou připravují.
Zábřeh /REPORTÁŽ/ – Asi každý o nich někdy slyšel, ale jen málokdo s nimi má osobní zkušenost. Kurzy vaření v posledních letech proslavila zejména televize. Program zaměření na kulinářství nechybí v nabídce snad žádné televizní stanice. Ale navštívit takový kurz osobně, to se poštěstí zpravidla jen obyvatelům velkých měst.
Klatovy – Redaktorka Deníku si vyzkoušela práci v Hladovém okně v Klatovech
Senomaty /FOTOGALERIE/ - Pátek večer. Senomatská roubenka má pod svou střechou pouze pánskou společnost.
V posledním vydání Receptáře poradila všem šikovným hospodyňkám paní Doc.Ing.Helena Uhrová, jak si vytvořit domácí kandované ovoce a dokonce i jak jej v kuchyni použít.
Fejeton - Jistě – a vím o tom – nejsem prvním, kdo popíše následující zkušenost. V uplynulých dnech si se mnou víc než kdy jindy pohrály věci. To se někdy stane. Věci, nevím proč, si někdy dělají, co chtějí, anebo co chce kdovíkdo. Nejsou na místech, kam jsme je dali. Znovu se tam objevují.
Uherské Hradiště - S Janou Fialovou z Brna-Tuřan jsem se setkal na vánočním jarmarku v Uherském Hradišti, kde v jednom ze stánků prodávala zvonečky, podkovičky pro štěstí, obrázky jesliček, zvířátka a postavičky z těsta, což má domovské právo ve Vizovicích na Valašsku.
Jedovnice /FOTOGALERIE/ – Červená. To je barva, která letos vládne vánočním perníkům Zdeňky Zatloukalové z Jedovnic na Blanensku. Nepeče je ale z červeného těsta. „Jen je potírám vajíčkem, do kterého přidávám potravinářské barvivo. Potom je zdobím klasickou bílou polevou,“ popisuje svoji práci perníkářka.
Rychnov nad Kněžnou – Vánoční rozjímání v rodinném kruhu, ale také zástěra a rozdělané těsto patří už roky k Vánocům nového rychnovského starosty Jana Skořepy. Ani letos, kdy usedl poprvé na zdejší radnici, na tom nic nezmění.
Vyšší Brod - Občané se setkali u punče nad ozdobami z drátků, košíky z papíru či balíkem těsta.
Přerov nad Labem /ROZHOVOR/ -Umělkyní v důchodu. Tak by se dal nazvat krásný umělecký příběh Marie Kotaškové, která žije v jižních Čechách, má chalupu v Lysé nad Labem a o víkendu vystavovala své nádherné výtvory z vizovického těsta v přerovském skanzenu.
Bezděkov /ROZHOVOR/ – Nýrská rodačka Petra Žižková, která teď žije v Praze, dokáže proměnit obyčejný perník v umělecké dílo. O víkendu její šikovnost obdivovali návštěvníci výstavy v Bezděkově, jimž ukazovala, jak se dá obyčejný hnědý perníček proměnit například v krásného bílého sněhuláčka.
Bezděkov – Rozhovor s perníkářkou Petrou Žižkovou
Voní–li byt kořením a medem, mají to na svědomí perníčky. Naši předkové jimi zdobili nejenom sváteční stůl, ale spolu s jablíčky a vlašskými ořechy také vánoční stromek.
Branice -Důchodkyně Marie Kotašková z Branic od roku 2002 vyrábí vizovické pečivo.
Přívory /FOTOGALERIE/ - Už v sedmi letech dokázala Vlasta Hanykýřová sama upéct perník.
Slovácko /FOTOGALERIE/ - Na Valašsku i v oblasti Bílých Karpat se mezi oblíbenými krajovými recepty objevují osúchy – slané pečivo, pro které je charakteristická chuť česneku.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Podávaná jídla jsou chutná, připravená z čerstvých surovin. Dojem hostovi kazí nepřehledný jídelní lístek, ve kterém je příliš mnoho jídel
Jablka, švestky, hrušky a další ovoce, pod kterým se teď, na podzim, sklánějí větve stromů, přímo vybízejí k dalšímu zpracování. Co takhle malou sladkou tečku?
Plzeň – „Úplně jako kluci v akci,“ vtipkoval s vařečkou ponořenou do těsta a se zástěrou uvázanou kolem těla mladík Jiří, jeden z účastníků sobotního kurzu vaření z biopotravin v kuchyni plzeňské hotelové školy.
Slovácko /FOTOGALERIE/ - Se svým oblíbeným receptem se do seriálu Z moravské kuchyně přihlásila Alena Bartošová, rodačka ze Záhorovic na Uherskobrodsku.
Vyškov - /FOTOGALERIE/ Vlna veder sužuje i pekaře. Těm pod rukama projde neuvěřitelné množství mouky. Upečený chleba se pak dostane i třeba do vězení.
Vyškov /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Zatímco venku teploty atakují pětatřicetistupňové hodnoty, stále je to příjemný chládek oproti horku, které mě polilo při vstupu do Rašnerovy pekárny ve Vyškově, která před pěti lety přesídlila do nového provozu na Brněnské ulici.
Příbram /ROZHOVOR/ - Březové Hory vPříbrami byly po celý víkend plné nejen návštěvníků Prokopské pouti, ale i pěstitelů a různých řemeslníků, kteří sem přijeli nabídnout výsledky své práce. Šikovné ruce nezapřela ani jednapadesátiletá Libuše Pokorná ze Sedlčan. Už patnáct let se věnuje výrobě originálního vizovického pečiva a nutno dodat, že její práce je na první pohled knerozeznání od výrobků zkeramiky.
Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ -Je krátce před desátou. Brněnské náměstí Svobody připomíná rušné mraveniště. Přípravy na smažení obřího bramboráku vrcholí.
Dolní Němčí – Už ve čtyři hodiny musel v sobotu ráno vstávat vedoucí národopisného krúžku Dolněmčan Martin Matuš, aby stihl zatopit smrkovým dřevem v peci černé kuchyně ve starobylé usedlosti Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí, jehož stáří sahá až do dob Marie Terezie, konkrétně roku 1763.
Tábor – Sběratelská vášeň.
Svitavy – Nejen budoucí zdravotníci dokáží ocenit um Jitky Sýkorové z Dolní Čermné.
Opatov - V městysu Opatov o pekaře nouze nikdy nebyla. Ještě před válkou jich tu působilo hned několik. Po sametové revoluci v tradici pekařského řemesla pokračovali dva - Miroslav Paulas a Radim Ježek.
Děčín/NA VLASTNÍ KŮŽI/ – Pizza. Někteří ji milují, jiní na ní nevidí nic zvláštního. Do tajů její výroby jsem se pustila v rámci další hodinové reportáže.
Nové Město na Moravě - O tom, že těsto není pouze na to, aby se z něj pekly buchty a koláče, přesvědčuje Danuše Partyková. Z vizovického dokáže udělat ledacos.
Rakovice - Čtyři kilogramy těsta padly na přípravu masopustních koblih.
Bořice /V KŮŽI/ - Specializací bořické pekárny a cukrárny jsou chodské koláče, které se proslavily i v zahraničí.
Kladruby - Hospodářská krize a vysoká nezaměstnanost v regionu dopadla i na cukrárnu
Linecká kolečka, kokosové cukroví tlačené strojkem nebo vosí hnízda jsou klasikou, která nezklame. Skoro jsme ale zapomněli, jaké dobroty se dají dělat z včelího medu nebo ze zázvoru. Zkuste s námi „trochu jiné pečení“.
Voní–li byt kořením a medem, mají to na svědomí perníčky. Naši předkové jimi zdobili nejenom sváteční stůl, ale spolu s jablíčky a vlašskými ořechy také vánoční stromek.
Příbram - Za svůj stolek v hornickém domku na Březových Horách v Příbrami nyní každý den sedává žena, která dělá snad tu nejvoňavější práci na světě. Nataša Roušalová je perníkářkou. Duší už prý od dítěte, ale na živnostenský list až pár let po převratu. Trošku jsme ji při práci vyzpovídali, a to hlavně proto, aby maminkám vymluvila obavy z nepovedené polevy nebo z práce s perníkovým těstem.
Skořápky ořechů, jablíčka a především perníčky zdobily a mnohdy i v současnosti zdobí vánoční stromky. Vůně koření a medu je zcela jistě nezapomenutelná.
Na štědrovečerní stůl patří cukroví. Jeho pečení patří k tradičním předvánočním činostem. Hospodyňky se pak jedna před druhou chlubí počtem druhů či dokonalostí tvarů. A byt voní vanilkou, citronovou kůrou, kokosem…
Beroun - Výroba figurek z vizovického těsta je velmi namáhavá na čas i klouby.
Dlouhý Újezd – V druhém dílu seriálu Ženy na radnici jsme se zeptali starostky Dlouhého Újezdu Aleny Kořínkové.
Česká Třebová – /FOTOGALERIE/ Jabkancová pouť v České Třebové se koná již v sobotu. Pod rotundou zavoní placky z bramborového těsta plněné tvarohem.
Jeseník/Opole /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Vůně žampionů u Poláků, kořenové zeleniny a česneku u Čechů a kukuřičného těsta u Mexičanů zaplnily ve čtvrtek při gastronomické exhibici prostor tří kuchyní v polské škole ZSZ v Opoli. Potravinářské učiliště Jeseník se s partnerskou školou v polské Opoli pustilo do unikátního projektu, který v Evropě nemá obdoby.
Hranice /FOTOGALERIE, VÝSLEDKY/ - Tradiční soutěž dobrot proběhla v sobotu 24. října odpoledne ve dvoraně hranického zámku. O vítězství se tam mezi sebou utkaly lahůdky nejrůznějších chutí a vůní. Porota to s jejich hodnocením neměla vůbec jednoduché.