
Kynutý plněný velikonoční věnec
recept zaslala Jaroslava Sekaninová, Nový Bor
recept zaslala Jaroslava Sekaninová, Nový Bor
recept zaslala Veronika Kuncová, Dobříš
recept zaslala Martina Nulíčková, Zruč nad Sázavou
recept zaslal Dušan Ligas
recept zaslala Lenka Lenyna Rupprechtová, Sázava
recept nám zaslala Marta Klímová, Praha
recept zaslala Michaela Košková, Libouchec
Pečený beránek nebo zajíček nemůže na velikonočním stole chybět. Jestli upečete jednoho, nebo druhého, záleží na vás a na tom, jakou formu seženete. Těsto vonící vanilkou a citronem totiž můžete nalít třeba i do formy na muffiny nebo bábovku.
Kolín - A koláčky z něj nadělala Šafránková formace. Ta se proti Mělníku postarala o pět zásahů z šesti. Celkově z toho byla jednoznačná výhra mladých Kozlů a do ligové tabulky další dva body.
Ostrava -V Ostravě máme několik desítek pekáren, pekárniček či pekařství, ve kterých si každý přijde na své. Někdo si vybírá chléb podle chuti, jiný podle ceny, u dalšího hraje roli skutečnost, jak daleko má do nejbližšího obchodu.
Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ - Dřevěné hráběčky, rozpálená plotna a vlastní originální receptura. A pak už jen zvolit druh: sýrová, čokoládová, s uzeným lososem a koprem, se špenátem a kozím sýrem nebo třeba jahodová s tvarohem.
Dřevěné hráběčky, rozpálená plotna a vlastní originální receptura. A pak už jen zvolit druh: sýrová, čokoládová, s uzeným lososem a koprem, se špenátem a kozím sýrem nebo třeba jahodová s tvarohem.
Jičín – Vybíráme ještě z dopisů, které nám posílají pamětníci, aby především mladí dnes poznali, co dříve život dával.
Rakovnicko - Vanilkové rohlíčky, pracny, kokosky, linecké, ořechy, čokoládové dortíčky, marokánky to je jen kratičký výčet cukroví, které u nás nechybí o Vánocích snad na žádném stole.
Příbram/VÁNOCE SE ZNÁMÝMI LIDMI Z REGIONU/ – Ředitel fotbalového klubu 1. FK Příbram Petr Větrovský mluví o tomto roce jako o velmi úspěšném a těší se, jak stráví Vánoce ve společnosti svých blízkých. Vánoční dárky budou mít s manželkou pod krásnou jedličkou. Více nám o Vánocích řekl v následujícím rozhovoru.
Prostějov /FOTOGALERIE/ – Jak se dělají holubičky ze dřeva, vánoční ptáčci z těsta, jak se paličkuje nebo zdobí sklo? Ti, kdo si ve čtvrtek zašli do prostějovského kina, to viděli na vlastní oči. Na prodejní výstavě si měli sraz lidoví řemeslníci z Moravy i Čech.
Svitavsko - Jak by se vám líbilo mít provoněný byt a na stromečku ozdoby, do nichž se hosté s chutí zakousnou?
Všechno má svůj čas a vánoční pečení obzvlášť. Nic se nesmí podcenit, o nějakém šizení surovin nesmí být ani řeč. Do vánočního pečení jsem se pár let pouštěla sama, a přestože jsem ani zdaleka nedosáhla na metu dvanácti druhů cukroví, myslím, že má babička by byla pyšná. Byla totiž tou nejlepší učitelkou a já poctivou žačkou!
Jinošov - Nejen štrúdly z různých těst a náplní budou v sobotu odpoledne soutěžit v tradičním Kateřinském štrúdlování v Jinošově. Na své si přijdou i milovníci tak zvaných jednohubek.
Jarkovice – Holínky na nohy, klobouček na hlavu, do ruky rybářský prut a krabičku s návnadou, a hurá k rybníku.
Jihlava – Trpělivost, lásku k lidovému řemeslu a šikovné ruce. To všechno potřebuje jihlavská perníkářka Eva Řezníčková k výrobě voňavých srdíček, panenek nebo košíčků z medového těsta.
Rakovník - K Velikonocům určitě patří mazanec. Přinášíme vám recept, tak jak ho pekly děti v rakovnickém Domě dětí a mládeže, které si z těsta upekly velikonoční ptáčky.
Východní Čechy - Období půstu před Velikonocemi bylo nekonečné, dlouhých 40 dní.
Východní Čechy - Přinášíme vám recepty na velikonoční cukroví.
Trutnovsko, Pojizeří - Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.
Východní Čechy - Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.
Chrudimsko - Tři sladké tipy na velikonoční stůl.
Východní Čechy - Období půstu před Velikonocemi bylo nekonečné, dlouhých 40 dní.
Přinášíme vám recepty na velikonoční cukroví.
Období půstu před Velikonocemi bylo nekonečné, dlouhých 40 dní.
Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.
Český Krumlov - Z těsta na doudlebské pečivo vytváří Ivana Wolková tradiční jidáše i moderní zajíce.
Zábřeh /FOTOGALERIE/ – Kolem stolu stojí pětice lidí. V rukou mají nože a v očích slzy. To není scéna z akčního filmu. Jsme v severomoravském městě Zábřeh a účastníci zdejšího kurzu vaření krájí cibuli na jednu ze specialit, kterou připravují.
Zábřeh /REPORTÁŽ/ – Asi každý o nich někdy slyšel, ale jen málokdo s nimi má osobní zkušenost. Kurzy vaření v posledních letech proslavila zejména televize. Program zaměření na kulinářství nechybí v nabídce snad žádné televizní stanice. Ale navštívit takový kurz osobně, to se poštěstí zpravidla jen obyvatelům velkých měst.
Klatovy – Redaktorka Deníku si vyzkoušela práci v Hladovém okně v Klatovech
Senomaty /FOTOGALERIE/ - Pátek večer. Senomatská roubenka má pod svou střechou pouze pánskou společnost.
V posledním vydání Receptáře poradila všem šikovným hospodyňkám paní Doc.Ing.Helena Uhrová, jak si vytvořit domácí kandované ovoce a dokonce i jak jej v kuchyni použít.
Fejeton - Jistě – a vím o tom – nejsem prvním, kdo popíše následující zkušenost. V uplynulých dnech si se mnou víc než kdy jindy pohrály věci. To se někdy stane. Věci, nevím proč, si někdy dělají, co chtějí, anebo co chce kdovíkdo. Nejsou na místech, kam jsme je dali. Znovu se tam objevují.
Uherské Hradiště - S Janou Fialovou z Brna-Tuřan jsem se setkal na vánočním jarmarku v Uherském Hradišti, kde v jednom ze stánků prodávala zvonečky, podkovičky pro štěstí, obrázky jesliček, zvířátka a postavičky z těsta, což má domovské právo ve Vizovicích na Valašsku.
Jedovnice /FOTOGALERIE/ – Červená. To je barva, která letos vládne vánočním perníkům Zdeňky Zatloukalové z Jedovnic na Blanensku. Nepeče je ale z červeného těsta. „Jen je potírám vajíčkem, do kterého přidávám potravinářské barvivo. Potom je zdobím klasickou bílou polevou,“ popisuje svoji práci perníkářka.
Rychnov nad Kněžnou – Vánoční rozjímání v rodinném kruhu, ale také zástěra a rozdělané těsto patří už roky k Vánocům nového rychnovského starosty Jana Skořepy. Ani letos, kdy usedl poprvé na zdejší radnici, na tom nic nezmění.
Vyšší Brod - Občané se setkali u punče nad ozdobami z drátků, košíky z papíru či balíkem těsta.
Přerov nad Labem /ROZHOVOR/ -Umělkyní v důchodu. Tak by se dal nazvat krásný umělecký příběh Marie Kotaškové, která žije v jižních Čechách, má chalupu v Lysé nad Labem a o víkendu vystavovala své nádherné výtvory z vizovického těsta v přerovském skanzenu.
Bezděkov /ROZHOVOR/ – Nýrská rodačka Petra Žižková, která teď žije v Praze, dokáže proměnit obyčejný perník v umělecké dílo. O víkendu její šikovnost obdivovali návštěvníci výstavy v Bezděkově, jimž ukazovala, jak se dá obyčejný hnědý perníček proměnit například v krásného bílého sněhuláčka.
Bezděkov – Rozhovor s perníkářkou Petrou Žižkovou
Voní–li byt kořením a medem, mají to na svědomí perníčky. Naši předkové jimi zdobili nejenom sváteční stůl, ale spolu s jablíčky a vlašskými ořechy také vánoční stromek.
Branice -Důchodkyně Marie Kotašková z Branic od roku 2002 vyrábí vizovické pečivo.
Přívory /FOTOGALERIE/ - Už v sedmi letech dokázala Vlasta Hanykýřová sama upéct perník.
Slovácko /FOTOGALERIE/ - Na Valašsku i v oblasti Bílých Karpat se mezi oblíbenými krajovými recepty objevují osúchy – slané pečivo, pro které je charakteristická chuť česneku.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Podávaná jídla jsou chutná, připravená z čerstvých surovin. Dojem hostovi kazí nepřehledný jídelní lístek, ve kterém je příliš mnoho jídel