Kreativ

ŠTÍTEK: těsto

Ilustrační foto

Velikonoční pečení: slunce, čistota a zrada

Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.

Zábřežský ateliér Designfoods pořádá kurzy vaření. Tentokrát byla na programu francouzská kuchyně

Naporcovat kohouta je kumšt, v Zábřehu vás to naučí

Zábřeh /FOTOGALERIE/ – Kolem stolu stojí pětice lidí. V rukou mají nože a v očích slzy. To není scéna z akčního filmu. Jsme v severomoravském městě Zábřeh a účastníci zdejšího kurzu vaření krájí cibuli na jednu ze specialit, kterou připravují.

Ilustrační foto

Vytvořte si domácí kandované ovoce

V posledním vydání Receptáře poradila všem šikovným hospodyňkám paní Doc.Ing.Helena Uhrová, jak si vytvořit domácí kandované ovoce a dokonce i jak jej v kuchyni použít.

Fejeton Brněnského deníku Rovnost.

O hře věcí

Fejeton - Jistě – a vím o tom – nejsem prvním, kdo popíše následující zkušenost. V uplynulých dnech si se mnou víc než kdy jindy pohrály věci. To se někdy stane. Věci, nevím proč, si někdy dělají, co chtějí, anebo co chce kdovíkdo. Nejsou na místech, kam jsme je dali. Znovu se tam objevují.

Jana Fialová je častým hostem hradišťských jarmarků.

Jana Fialová: K poezii z těsta stačí jen voda a chlebová mouka

Uherské Hradiště - S Janou Fialovou z Brna-Tuřan jsem se setkal na vánočním jarmarku v Uherském Hradišti, kde v jednom ze stánků prodávala zvonečky, podkovičky pro štěstí, obrázky jesliček, zvířátka a postavičky z těsta, což má domovské právo ve Vizovicích na Valašsku.

Perníkářka Zdeňka Zatloukalová.

Letošní sladký hit? Červené perníky

Jedovnice /FOTOGALERIE/ – Červená. To je barva, která letos vládne vánočním perníkům Zdeňky Zatloukalové z Jedovnic na Blanensku. Nepeče je ale z červeného těsta. „Jen je potírám vajíčkem, do kterého přidávám potravinářské barvivo. Potom je zdobím klasickou bílou polevou,“ popisuje svoji práci perníkářka.

Vánočka. Ilustrační snímek.

Svátky u starosty: Rozjímání střídá pečení vánoček

Rychnov nad Kněžnou – Vánoční rozjímání v rodinném kruhu, ale také zástěra a rozdělané těsto patří už roky k Vánocům nového rychnovského starosty Jana Skořepy. Ani letos, kdy usedl poprvé na zdejší radnici, na tom nic nezmění.

V přerovském skanzenu se koná výstava Lidové Vánoce v Polabí. Otevřeno je o víkendech do 30. prosince od 9 do 16 hodin.

Marie Kotašková vyrábí z vizovického těsta už osm let

Přerov nad Labem /ROZHOVOR/ -Umělkyní v důchodu. Tak by se dal nazvat krásný umělecký příběh Marie Kotaškové, která žije v jižních Čechách, má chalupu v Lysé nad Labem a o víkendu vystavovala své nádherné výtvory z vizovického těsta v přerovském skanzenu.

Petra Žižková předvedla v Bezděkově zdobení perníčků

Perníkářka: Nejdůležitější je poleva

Bezděkov /ROZHOVOR/ – Nýrská rodačka Petra Žižková, která teď žije v Praze, dokáže proměnit obyčejný perník v umělecké dílo. O víkendu její šikovnost obdivovali návštěvníci výstavy v Bezděkově, jimž ukazovala, jak se dá obyčejný hnědý perníček proměnit například v krásného bílého sněhuláčka.

Ilustrační foto.

Tradiční vánoční výzdoba

Voní–li byt kořením a medem, mají to na svědomí perníčky. Naši předkové jimi zdobili nejenom sváteční stůl, ale spolu s jablíčky a vlašskými ořechy také vánoční stromek.

Stále populárnější výuku zdravého vaření pořádalo občanské sdružení Envic, které organizuje i trhy s biopotravinami u Mlýnské strouhy.

Kurzy vaření frčí i v Plzni

Plzeň – „Úplně jako kluci v akci,“ vtipkoval s vařečkou ponořenou do těsta a se zástěrou uvázanou kolem těla mladík Jiří, jeden z účastníků sobotního kurzu vaření z biopotravin v kuchyni plzeňské hotelové školy.

V Rašnerově pekárně ve Vyškově používají na pečení starou recepturu.

Pekárna za den upeče na sto tisíc rohlíků

Vyškov /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Zatímco venku teploty atakují pětatřicetistupňové hodnoty, stále je to příjemný chládek oproti horku, které mě polilo při vstupu do Rašnerovy pekárny ve Vyškově, která před pěti lety přesídlila do nového provozu na Brněnské ulici.

Libuše Pokorná, 51 let, Sedlčany

ROZHOVOR: Libuše zaměnila hlínu za těsto. Nelituje.

Příbram /ROZHOVOR/ - Březové Hory vPříbrami byly po celý víkend plné nejen návštěvníků Prokopské pouti, ale i pěstitelů a různých řemeslníků, kteří sem přijeli nabídnout výsledky své práce. Šikovné ruce nezapřela ani jednapadesátiletá Libuše Pokorná ze Sedlčan. Už patnáct let se věnuje výrobě originálního vizovického pečiva a nutno dodat, že její práce je na první pohled knerozeznání od výrobků zkeramiky.

Členové krúžku Dolněmčan upekli v sobotu ve starobylé peci 40 bochníků chleba.

Folkloristé pekli chleby ve starobylém mlýně

Dolní Němčí – Už ve čtyři hodiny musel v sobotu ráno vstávat vedoucí národopisného krúžku Dolněmčan Martin Matuš, aby stihl zatopit smrkovým dřevem v peci černé kuchyně ve starobylé usedlosti Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí, jehož stáří sahá až do dob Marie Terezie, konkrétně roku 1763.

Miroslav Paulas sortiment rozšiřuje, chleba považuje za stěžejní.

Pokračují v tradici s vůní chleba

Opatov - V městysu Opatov o pekaře nouze nikdy nebyla. Ještě před válkou jich tu působilo hned několik. Po sametové revoluci v tradici pekařského řemesla pokračovali dva - Miroslav Paulas a Radim Ježek.

Z obyčejné hladké mouky umí vyrábět nádherné figurky Danuše Partyková.

Z těsta se nepečou jen buchty a koláče

Nové Město na Moravě - O tom, že těsto není pouze na to, aby se z něj pekly buchty a koláče, přesvědčuje Danuše Partyková. Z vizovického dokáže udělat ledacos.

Ilustrační foto.

Sladká tečka za vánoční hostinou

Linecká kolečka, kokosové cukroví tlačené strojkem nebo vosí hnízda jsou klasikou, která nezklame. Skoro jsme ale zapomněli, jaké dobroty se dají dělat z včelího medu nebo ze zázvoru. Zkuste s námi „trochu jiné pečení“.

Hornický domek na Březových Horách

ROZHOVOR: Těsto na perníčky vydrží i několik let

Příbram - Za svůj stolek v hornickém domku na Březových Horách v Příbrami nyní každý den sedává žena, která dělá snad tu nejvoňavější práci na světě. Nataša Roušalová je perníkářkou. Duší už prý od dítěte, ale na živnostenský list až pár let po převratu. Trošku jsme ji při práci vyzpovídali, a to hlavně proto, aby maminkám vymluvila obavy z nepovedené polevy nebo z práce s perníkovým těstem.

Ilustrační foto

Sladké vánoční pečení

Na štědrovečerní stůl patří cukroví. Jeho pečení patří k tradičním předvánočním činostem. Hospodyňky se pak jedna před druhou chlubí počtem druhů či dokonalostí tvarů. A byt voní vanilkou, citronovou kůrou, kokosem…

Tradiční Jabkancová pouť v České Třebové.

Po roce na jabkance

Česká Třebová – /FOTOGALERIE/ Jabkancová pouť v České Třebové se koná již v sobotu. Pod rotundou zavoní placky z bramborového těsta plněné tvarohem.

Gastronomická exhibice v polském Opole, které se zúčastnili také učni Potravinářského učiliště Jeseník

PODÍVEJTE SE: Svíčková versus mexická polévka

Jeseník/Opole /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Vůně žampionů u Poláků, kořenové zeleniny a česneku u Čechů a kukuřičného těsta u Mexičanů zaplnily ve čtvrtek při gastronomické exhibici prostor tří kuchyní v polské škole ZSZ v Opoli. Potravinářské učiliště Jeseník se s partnerskou školou v polské Opoli pustilo do unikátního projektu, který v Evropě nemá obdoby.

Pod dobrotami se v sobotu 24. října odpoledne prohýbaly stoly ve dvoraně hranického zámku. Které z nich si zaslouží největší uznání, o tom rozhodovala porota. Ochutnat však mohl každý, kdo se soutěžní přehlídky originálních jídel všeho druhu zúčastnil.

Zámek provoněly dobroty

Hranice /FOTOGALERIE, VÝSLEDKY/ - Tradiční soutěž dobrot proběhla v sobotu 24. října odpoledne ve dvoraně hranického zámku. O vítězství se tam mezi sebou utkaly lahůdky nejrůznějších chutí a vůní. Porota to s jejich hodnocením neměla vůbec jednoduché.