Kreativ

ŠTÍTEK: těsto

Mazanec je bochánek ze sladkého kynutého pečiva, který hospodyňky pečou na Bílou sobotu.

Peče se v sobotu a jí v neděli: Jak připravit opravdu dobrý velikonoční mazanec

Mazanec, voňavý bochánek s rozinkami a mandlemi, byl vždy neodmyslitelnou součástí Velikonoc. Mazanec je klasické velikonoční pečivo, které má předlouhou historii a krásnou symboliku. Můžeme si jej sice koupit v obchodě, ale i když kupované mazance vypadají na první pohled docela dobře, nakonec se většinou ukáže, že vzhledem víc slibovaly, než chutí splnily. Proto je lepší mazanec pečený doma, a to i v případě, že se do něj pustí začátečník. V textu se dozvíte: kdy se peče mazanec, jak upéct dobrý mazanec a na co si dát pozor při pečení mazance.

K Velikonocům patří tradiční pochoutky.

Krasavec s mašlí: Jak jednoduše upéct dobrého a vláčného velikonočního beránka

Lidé, kteří slaví velikonoční svátky doma a potrpí si na výzdobu, určitě vědí, že vedle malovaných vajíček je nejefektnější ozdobou slavnostního stolu velikonoční beránek upečený ze sladkého těsta. Dá se připravit a ozdobit na mnoho způsobů a zpravidla mu nechybí mašlička kolem krku a někdy třímá i vítězný praporec. Proč o Velikonocích pečeme právě beránka? A jak upéct nejlepšího beránka? Podívejte se na recept na vláčné chutné těsto.

Velikonoční jidáše mají zpravidla tvar provazu

Podle pověsti přináší zdraví a chrání před zlem: Jak jednoduše upéct jidáše

Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se symbolika odráží také v jídle. Například na Zelený čtvrtek ráno ještě před východem slunce by lidé měli jíst jidáše, tradiční velikonoční pečivo, aby si tak zajistili ochranu před nebezpečnými hady, hmyzem i lidmi. Proč se pečou jidáše? Přečtěte si, jak získaly jidáše svůj název a proč mají tvar provazu. Najdete také recept na opravdu dobré jidáše.

Marie Tymlová z Klatov a její medové perníčky

Zasněžená chaloupka, nebo policejní odznak? Perníková Maruška zvládne vše

Policejní odznak, bednička s nářadím, hodiny kukačky, logo oblíbeného fotbalového klubu, zasněžená chaloupka, parádní kytice, rozjásaní sněhuláci. Marie Tymlová z Klatov dokáže ze svých milovaných medových perníčků vykouzlit téměř vše. Speciální kousky samozřejmě chystá i na blížící se Velikonoce.

V průběhu vaření se děti, které se přihlásily do zájmového útvaru Kuchtíci při DDM ve Stříbře, naučí uvařit či upéct celou řadu dobrot.

Kuchtíci ze Stříbra uvaří od dýňové polévky po langoše či sushi

Dýňovou polévku, kokosovou roládu, sushi, muffiny, palačinky, langoše anebo raději nějakou pomazánku? Pro malé kuchařky a kuchaře ze zájmového útvaru Kuchtíci, který funguje při DDM Stříbro, žádný problém. Pod vedením Evy Šimkové se v rámci pravidelných dvouhodinových schůzek učí zvládat přípravu nejrůznějších pokrmů.

Focacciu můžete běžnými surovinami ozdobit a proměnit v malé umělecké dílo, které rozsvítí každý stůl.

Italský chléb chudých: Výbornou focacciu zvládne snadno a rychle i začátečník

Bílý chléb, který vypadá noblesně, stejně tak chutná a při nejlepší vůli mu nelze odolat. Focaccia je malý italský zázrak, který má tu moc ozdobit stůl i den, a její výroba je tak jednoduchá a prostá záludností, že ji zvládne i kuchyňský analfabet. Jak se dělá foccacia? Jak dlouho kyne těsto na foccaciu? A co všechno se na foccaciu dává?

Pečeme chleba! Žáci ze Slavkova u Brna ho připravili tradičním způsobem

Pečeme chleba! Žáci ze Slavkova u Brna ho připravili tradičním způsobem

Přes všechny technické vymoženosti moderní doby zůstává poctivý kváskový chléb připravovaný tradičním řemeslným způsobem nedostižnou delikatesou. Ve spolupráci s firmou Chleba Brno se žáci 1.B oboru hotelnictví z Integrované střední školy Slavkov u Brna učili takový chléb připravit v hodinách praktického vyučování ve středu 17. ledna, a to vše v rámci našeho cyklu „Odborníci do výuky“. 

Vánočkohraní se spolkem Pod horami v Kutné Hoře.

Děti napekly vánočky z 52 kilogramů těsta. Stihly u toho i mlynářskou hru

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Rozvíjet manuální zručnost žáků i udržovat český národopis v podobě lidových tradic se snaží kutnohorský spolek Pod horami, a proto letošní vánoční pekařské dílny byly věnovány pečení vánoček, protože ty neodmyslitelně patří k českým Vánocům a svým tvarem dokonce připomínají Ježíška v peřince.

Vosím hnízdům o Vánocích nikdo neodolá.

Vosí hnízda jako něžná vánoční lahůdka. Toto cukroví si zvládne připravit každý

Vánoční období v Česku neodmyslitelně spojujeme s vůní skořice, vanilky, rumu a sametovým aroma pečených dobrot. Mezi tradičními vánočními lahůdkami, které naše chutě rozveselují, zaujímají zvláštní místo malé kousky radosti, kterým podle jejich tvaru říkáme Vosí hnízda, či Včelí úly. Jde o opravdovou hvězdu mezi vánočním cukrovím. Vosí hnízda jsou neskutečně dobrá a lahodná. A překvapivě jednoduchá na přípravu.

Do Štědrého dne zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi?

Týden do Vánoc. Do jakého cukroví se pustit? A kdy dělat vánočku?

Pokud máte rádi domov provoněný přípravou vánočního cukroví, určitě jste nezaháleli a krabice a krabičky máte už plné perníčků, zázvorek, lineckého, vanilkových rohlíčků a dalších dobrot. Letošní adventní období je sice kratší než obvykle, ale do Štědrého dne nám stále ještě zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi? A kdy je správný čas na pečení vánočky?

Krásné vánoční dekorace, které jsou prakticky zadarmo, vyrobíte i u sebe doma

Rychlý dárek i vánoční dekorace, které zvládne každý. Stačí vám jen málo

Dýchla na vás vánoční atmosféra a máte chuť si vyzdobit domov od podlahy pod strop? Jenže ty ceny. Pokud ale máte alespoň trochu šikovné ruce, můžete si vánoční dekorace, ozdoby, adventní věnce i snadné dárky, které potěší každého, vyrobit sami. Tereza Rak na internetu radí, jak využít přírodní materiály i obyčejné věci, které najdete doma. Přeměnit je můžete ve výrobky, které vytvoří tu pravou vánoční atmosféru.

Išelské dortíčky

Išelské dortíčky: Cukroví, které miloval Franz Josef, zvládnete v pohodě doma

Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají velmi lákavě. Kdysi je prý měl velmi rád císař František Josef. Jak udělat išelské dortíčky? A jaká náplň je vhodná do išelských dortíčků? Podívejte se na přehledný recept. Najdete také videorecet na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka.

Krásný a hlavně dobrý adventní kalendář z perníčků

Adventní kalendář stihnete ještě udělat z perníčků. Tyhle jsou totiž hned měkké

Věděli jste, že se kdysi do perníku přidával pepř? Proto se jim původně říkalo peprníky. Později byl recept upraven a přestože byly perníky znamením luxusu, dnes si je na Vánoce peče téměř každá rodina. Nevýhodou klasickým perníčků je to, že se potřebují několik týdnů odležet, aby změkly. Jsou ale naštěstí i osvědčené recepty na perníčky, které jsou měkké ihned. Díky receptu od známé foodblogerky Markéty v troubě si ještě stihnete udělat z perníčků adventní kalendář.

S vanilkovými rohlíčky rády pomohou i děti.

Jak na voňavé vanilkové rohlíčky? Nepokazte výsledek špatným skladováním

Mezi to nejoblíbenější vánoční cukroví bezesporu patří vanilkové rohlíčky. Podívejte se na jednoduchý recept na tuto vánoční pochoutku. Podle videa můžete zkusit jeho další obdobu - recept na vanilkové rohlíčky podle prababičky Josefa Maršálka. Jak rohlíčky udělat obzvláště voňavé a jak vanilkové rohlíčky správně skladovat?

Na Střední škole gastronomie a služeb v Přerově už začali péct cukroví. Objednávky jsou plné od září.

VIDEO: Cukráři na Šířavě už pečou vánoční cukroví. Zájem je v Přerově velký

Vůně čerstvě upečeného cukroví, linoucí se chodbami Střední školy gastronomie a služeb na Šířavě v Přerově, je neklamným znamením blížícího se adventního období. Budoucí cukráři vykrajují těsto, dávají plechy do vyhřáté trouby a nakonec jej zdobí krémy a polevami. Zájem o vánoční cukroví je tak velký, že jsou objednávky plné už v září.

Ilustrační foto.

Recept na svatomartinské rohlíčky. K huse a vínu přidáme sladkou tečku

Svátek sv. Martina byl časem, kdy končila čeledi služba a hospodáři čekali na zimu. Na svátek sv. Martina už obvykle všichni očekávali sníh a proto se říká, že sv. Martin přijíždí na bílém koni. K tomuto období se váží tradiční pochutiny, je to nejen husa, ale i první víno nového ročníku a svatomartinské rohlíčky. Ty se podle tradic pekly právě 11. listopadu. Takže je ten pravý čas, se do nich pustit.

Sušené houby se hodí například k masovým pokrmům. Jejich zemitou chuť umí perfektně podtrhnout třeba bobkový list

Jak na vaření s houbami? Důležitých je několik pravidel

Říká se, že nejlepší věci jsou zadarmo. U hub to rozhodně platí. Jsou zdravé, chutné, nízkokalorické, a přitom si jich pilní sběrači můžou z českých lesů odnést plné košíky. Prvotní nadšení však může doma vystřídat lehká panika, co z takového množství hub udělat. Každý má své oblíbené houbové recepty, ale nikdy není na škodu se inspirovat něčím novým. Navíc, jste si opravdu jistí, že víte, jak houby zpracovat správně?

Dort Citromáček, foodstyling Klára Zíková.

Jak na lahodný Dort Citromáček: Poznáte z názvu, jaké spojuje chutě?

Makových koláčů znají české země hromady, ale citron k nám historicky nepatří. Lemon Curd je něco jako citronová pomazánka nebo marmeláda, objevte jeho chuť a možnosti při přípravě dortu Citromáček. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. 

Sezona borůvkových knedlíků přináší jejich milovníkům mnoho radosti.

Pochoutka pro modré pusy: borůvkové knedlíky lákají mlsouny na mnoho variant

Sezona borůvek se vyznačuje modrými pusami sběračů a hlavně spoustou borůvkových dobrot. V našich zeměpisných šířkách jsou asi nejmilovanější pochoutkou knedlíky plněné borůvkami a sypané tvarohem se spoustou rozpuštěného voňavého másla. Vedle klasických kynutých a tvarohových borůvkových knedlíků si můžeme uvařit také borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta, hrníčkové knedlíky s borůvkami, ale i knedlíčky bez borůvek, které doplňuje borůvkový přeliv zvaný žahour. Receptem nám přispěla také vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová. 

Mlynář nabízí pod zámkem v Ratibořicích poplamenici jako z Babičky

Mlynář nabízí pod zámkem v Ratibořicích pochoutku poplamenici jako z Babičky

/FOTO, VIDEO/ Do Babiččina údolí u České Skalice na Náchodsku se nejezdí pouze na zámek nebo na Staré Bělidlo či Viktorčin splav. Expozici v Rudrově mlýně doplňuje hospodářský dvůr se stylovým občerstvením, o který se stará Miloš Lokaj zvaný Míša. Lidé jej znají jako bodrého mlynáře, u kterého mohou ochutnat tradiční pokrmy.

Vláčné mrkvové muffiny provoněné medem a skořicí. Jsou lahodné i samy o sobě, ale stojí za to jim udělat ještě smetanovou čepici

Sladké, a přesto zdravé. Zkuste moučníky se zeleninou, nyní jsou v kurzu

Zdá se vám, že spojení sladkého moučníku a zeleniny k sobě jaksi nepasuje? Omyl! Zeleninové dezerty jsou chutné, vláčné a zdravé. A rozhodně vás nehodláme nudit známým mrkvovým dortem, nebo perníkem z cukety. Zdravých receptů přibývá, přitom příprava moučníků a dortů není složitá.

Tvarohové knedlíky s jahodami a opraženou strouhankou

Jahodové knedlíky miluje každý. Osvědčené recepty na ně nikdy nezklamou

Čas ovocných knedlíků se blíží. Připravit je lze na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý. Deník přináší osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.

K vytvoření krásných kůrek používá obyčejné předměty

Kváskový chléb, jaký svět ještě neviděl. Křupavou kůrku dekoruje žena nůžkami

Co si představíte, když se řekne chleba? Hnědou šišku, na kterou namažete máslo, položíte plátek šunky, zkrátka nic zvláštního. Obyčejný chleba. My jsme ale objevili ženu, která chléb povýšila na klenot každého stolu. Jaimie pečení chleba miluje a umí si pohrát i s následnou dekorací jeho křupavé kůrky. Před pečením do ní maluje krásné obrazce.

Slavnosti Štramberských uší, 29. dubna 2023, Štramberk

OBRAZEM: Nový rekord. Veleucho ze Štramberka měřilo přes dva metry

Na náměstí ve Štramberku na Novojičínsku padl v sobotu rekord. A byl pořádně velký. Týkal se zdejší speciality – štramberských uší. Postaral se o něj majitel cukrárny U Hezounů Ladislav Hezký, který během Slavností štramberských uší vyrobil veleucho z těsta o průměru 203 centimetrů. A se svými pomocníky se měl co ohánět. 

Namísto těsta slouží jako korpus pro meatzu maso.

Místo těsta flák masa nebo mleté. Meatza dobývá kuchyně keto a paleo diet

Milovníci tradiční italské pizzy šílí, jak někdo může provést s jejich oblíbeným receptem něco takového, jako je udělat ji z masa, úplně bez těsta. Naproti tomu zastánci nízkosacharidových diet, jako jsou keto či paleo dieta, si pochoutku přecpanou bílkovinami nemohou vynachválit. Odborníci na výživu upozorňují, že udělat si jednou za čas meatzu určitě není problém, ale dlouhodobé stravování s nedostatkem sacharidů podle nich ohrožuje zdraví.

Mazanec je velmi oblíbené velikonoční pečivo

Záleží i na teplotě surovin. Jak připravit mazanec, aby byl nadýchaný a vláčný

Mazanec je tradiční kynutý bochánek, který se každoročně peče ve všech domácnostech. Je to velmi oblíbené velikonoční pečivo. Jak upéct krásně nadýchaný, měkký a vláčný mazanec? Jde to snadno a bez problémů. Stačí se jen držet ověřeného receptu a pár základních pravidel. Mezi ně patří použití poctivých surovin, péče a potřebný čas, který věnujete přípravě i samotnému pečení. Zkuste recept foodblogerky Lindy Pazderové, známé díky webu Food Stories.

Tradiční Velikonoční salon 2023 Střediska volného času Atlas a Bios Přerov.

Velikonoční salon v Přerově už přitáhl stovky lidí. Lidová tvorba táhne

Inspiraci pro nadcházející svátky v podobě různě zdobených kraslic, beránků, pomlázek, vizovického těsta nebo patchworku, mohou načerpat návštěvníci tradiční výstavy Velikonoční salon v Přerově. Zatímco minulý týden se akce konala v prostorách Střediska volného času Atlas a Bios, které ji pořádá, v těchto dnech mohou lidé výstavu zhlédnout v malém sále Městského domu v Přerově.

Velikonoční beránek krášlí velikonoční stoly už po staletí

Velikonoční tradice. Oblíbeného beránka můžete upéct nasladko i naslano

Patří k Velikonocům stejně jako mazanec, zajíček či kraslice. Velikonoční beránek, symbol křesťanství, už po staletí každé jaro ozdobí a provoní sváteční stoly v mnoha rodinách. Z původní pečeně se postupně stal i sladký pokrm. Krasavec se sněhovými nebo čokoládovými vlnkami a barevnou mašlí je pýchou každé hospodyňky. Dá se upéct a ozdobit mnoha způsoby.

Pečené knedlíčky s mákem jako rodinný oběd

Spojit brambory a mák? Těmto pečeným knedlíčkům neodoláte

Máte rádi mák a přemýšlíte, co z této suroviny připravit? Chuť, ale zároveň také hlad spolehlivě zaženou pečené knedlíčky s mákem. Hodí se i jako rodinný oběd, protože si pochutnají jak děti, tak dospělí. A nějaká ta návštěva jistě také nepohrdne. Tak s chutí do toho!  

Kamila Špráchalová si zásadně vybírá mouky v bio kvalitě, protože, jak sama říká, je ekoteroristka. Drancování přírody a konzum bez hranic ji dost rozčiluje.

Herečka Kamila Špráchalová: Domácí chleba peču, aby byl zdravější

Pamatujete, jak během covidové pandemie nebylo v obchodech k sehnání droždí? Kvůli strachu z nákazy byli všichni zavření doma, a kdo mohl, pekl si vlastní chleba. Z nouzového řešení se stala velká móda a domácí chleba peče stále víc lidí. Herečka a především skvělá dabérka Kamila Špráchalová, která ve filmech promlouvá za Jodie Foster, Nicole Kidman nebo Cameron Diaz, si ovšem zdravější a kvalitnější chleba z mouky v bio kvalitě pekla doma už dávno před covidem. Prozradila nám i svůj jednoduchý recept.

Duchcovská pekařka Jana Richterová.

VIDEO: Jediná pekařka v Duchcově. Vstává za tmy, sama peče, sama prodává

Jana Richterová obnovila u zámku v Duchcově pekařství. Nikdo jiný nedělá ve městě vlastní pečivo pro širokou veřejnost. Její běžný den je ale neskutečná řehole. Jedna paní chce třeba pro sebe dia beránka, a tak ho dostane, druhá si zas přinese své oblíbené kandované ovoce a pekařka ho do těsta speciálně pro ni zadělá. Třetí chce přidat svoje rozinky z Německa a má je tam.Co všechno musí žena za 24 hodin stihnout? Má vůbec čas na spaní?