Vyprodáno. O naskladnění vás budeme informovat. Pozor, limitované množství. Dubajská čokoláda, exotická originální pochoutka, která v sobě mísí čokoládu, pistáciovou hmotu a speciální těsto, je celosvětovým hitem. I přes vysokou cenu zájem o ni výrazně převyšuje poptávku a zákazníci stále hledají nové obchody, kde se dá koupit. Dovážení čokolády ze zahraničí ale dlouho nedovolovalo český trh zasytit tak, aby si všichni zákazníci přišli na své. Teď ale bude čokoláda dostupnější. Do její výroby a prodeje se pustilo několik tuzemských firem.
Vánoce jsou tady. Cukroví je na stole a pes čeká s dlouhou slinou pod ním. Linecké, rumové kuličky, nebo pracny mu ale rozhodně nedávejte. Raději mu upečte jeho vlastní dobrůtky. Příprava psího cukroví je snadná, s těstem se skvěle pracuje, pejskovi zachutná a neublíží mu.
Mandarinky jsou nejen chutným, ale také zdravým ovocem, které mají v oblibě Češi všech věkových kategorií. O to více naštve, když při konzumaci nesplní očekávání. Jak poznat tu nejchutnější mandarinku? Dobrá a šťavnatá obvykle ponese několik klíčových znaků.
Už víte, jaké cukroví budete letos před Vánoci péct? Někdo nedá dopustit na starou dobrou českou klasiku, někdo zkusí i něco nového. Jestli je však budete péct s láskou, váš domov bude provoněný čokoládou a kořením a po cukroví se jistě jen zapráší. Pár vyzkoušených receptů od odborníků vám v tom jistě pomůže.
Chleba patří neodmyslitelně do našeho jídelníčku. Pokud si na něm chceme nejen pochutnat, ale udělat přitom něco i pro své zdraví, zvolíme místo pšeničného žitný chléb. Pšeničný chleba, který Češi kupují nejčastěji, je sice měkčí a nadýchanější, ten žitný má ale řadu nesporných výhod. Obsahuje víc vlákniny, vitaminů i minerálních prvků. Je lépe stravitelný, zajistí vám dostatek energie a nebudete mít po něm tak brzy hlad. Vydrží vám také déle čerstvý a je odolnější vůči plísni. Ale pozor, ne každý chléb, označený v obchodě jako žitný, je kvalitní.
Tradiční linecké cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří. Receptů na křehké linecké těsto existuje bezpočet. Aby se vám však netrhalo a nelepilo, musíte dodržet několik zásad. Důležitý je nejen správný poměr surovin, ale i pořadí, v jakém se přidávají. Nebo teplota másla, které do těsta použijete. Vyzkoušejte triky profíků a zkuste letos udělat oblíbené slepované cukroví podle cukráře a porotce soutěže Peče celá země Josefa Maršálka. Případně na linecké těsto použijte recept šéfkuchaře a moderátora kuchařských pořadů Zdeňka Pohlreicha.
Miluše Šímová z Berouna peče vizovické pečivo už 40 let. Dříve vyrobila za rok přes 10 000 figurek. Je mistryní ve svém oboru a získala již řadu ocenění. Zastihli jsme ji na výstavě betlémů v Loděnici, kde tvořila z vizovického pečiva pro děti z mateřských škol.
První druh cukroví, do jehož pečení bychom se měli pustit, jsou jednoznačně perníčky. Ideální doba na jejich přípravu je měsíc až tři týdny před Vánocemi – tedy právě teď. Aby však byly na Štědrý den krásně měkké, nestačí jen vybrat správný recept. Důležité je také jejich skladování, které může změknutí napomoci. Měkčích perníčků lze docílit díky obyčejnému chlebu i dalším trikům našich babiček.
/RECEPTY NA CUKROVÍ/ Vánoční pečení bez másla? Stoupající ceny másla nutí hospodyňky hledat alternativy pro tradiční cukroví. Deník přináší tipy od zkušených pekařek, jak si užít svátky bez zbytečných výdajů a přitom vánoční stůl neošidit. Recepty překvapí svou jednoduchostí a chutí.
Zpěvačka Mariah Carey, královna nesmrtelného vánočního hitu All I Want For Christmas Is You, sdílela svůj recept na vánoční cukroví. Zatímco v přiléhavém topu připravovala oblíbené cukroví, aby se dostala do vánoční nálady, vyprávěla Mariah Carey o tom, jaký dostala nejlepší dárek, ale i kdy je čas začít poslouchat její věčný vánoční hit. Prozradila i svou speciální přísadu.
/FOTO, VIDEO/ Rozválet těsto, vykrájet tvary, upéct, slepit a dozdobit a začít znovu. Vůně cukroví a plné plechy jsou důkazem toho, že se opět blíží nejkrásnější čas v roce. Napilno mají i studenti Střední školy služeb a gastronomie v Liberci, kde budoucí cukráři pečou v rámci odborného výcviku už od listopadu a získávají zkušenosti přímo z praxe.
Sladká pochoutka s křupavou krustou a voňavou náplní – to je Klášterecký trdelník. Peče ho Alexandr Matyuš, který se původně vyučil horníkem. Dnes objíždí Chomutovsko se svou dodávkou a žádané trdelníky prodává na nejrůznějších kulturních akcích. Ve všední dny ho lze potkat na stanovištích poblíž centra Kadaně a Klášterce nad Ohří.
České Vánoce znají mnoho laskomin. K těm nejrozšířenějším a zároveň nejpestřejším jistě patří vánoční cukroví. Křehké a voňavé linecké zná snad každý. Zkuste si ho podle receptu od naší čtenářky.
Krakonošovy drny jsou tradiční české jídlo, které má svůj původ v Krkonoších. Jsou to vlastně jakési bramborové placky s příměsí kapusty, které se připravují podobně jako bramboráky. Své jméno dostaly podle legendárního krále Krkonoš – Krakonošovi. Pojďte si je s námi vyzkoušet. Je to levné, rychlé a velmi chutné jídlo.
Svatomartinské rohlíčky patří k oblíbeným pochoutkám, které se pečou zejména v listopadu na svatého Martina. Měla jsem trochu strach, že budou hodně složité. Pak jsem ale objevila skvělou variantu. Tyto nekynuté svatomartinské rohlíčky jsou snadné a zvládnete je i v případě, že nemáte s pečením velké zkušenosti. Určitě si je oblíbíte a na lahodné pohoštění se budou hodit i kdykoliv během roku.
Bez nadsázky by se dalo říci, že v Prosetíně u Bystřice nad Pernštejnem mají nejvoňavější poštu a koloniál široko daleko. Obojí totiž ve svém domě provozují Maršálkovi, kteří o pár zdí dál navíc pečou svoje vyhlášené trubičky neboli kremrole. Malá rodinná firma jich zvládne upéct čtyři až pět tisíc týdně. A jejich Prosetínské trubičky už se staly nejen v blízkém okolí doslova cukrářskou legendou.
Malé dobrotky ve tvaru dýně jsou prostě okouzlující. Těsto doopravdy obsahuje dýňovou dužinu. Proto je výsledná pochoutka ještě více lákavá v době podzimní sklizně a blížícího se Halloweenu. Foodblogerka Markéta Chovancová radí, jak si malé nadýchané dýněčky s medovou krustou snadno připravit.
Rohlík sice není právě synonymem pro zdravou výživu, ale o to víc umí potěšit naše chuťové buňky. Musí být voňavý, na povrchu křupavý a uvnitř nadýchaný. To se pak stává skvělým doplňkem pro dobrou paštiku či oblíbenou pomazánku, můžeme jej přikusovat ke gulášové polévce či k salátu, nebo jej jen tak máznout máslem a domácí marmeládou. Životnost rohlíku je krátká, proto je nejlepší čerstvý. Pokud si pro něj jdeme do obchodu, může nás čekat zklamání z nevábných produktů zvaných gumáky. Není však problém upéct si rohlíky doma. Domácí jsou totiž nejlepší!
Jablka jsou výbornou náplní do buchet a koláčů. Podívejte se, jak udělat rychlý, jednoduchý, ale opravdu dobrý jablečný koláč, který nebude jen na mlsání, ale bude i přínosem pro váš jídelníček. Chytrým jablečným koláčem do těla přidáte i bílkoviny. Jeho součástí je totiž i lahodná tvarohovo-pudinková náplň.
Když se do díže na těsto přidá jedna zubní protéza a jeden opilý muž, zadělá se na pořádný problém. Zdánlivě úsměvná zápletka se proměnila v drama v jedné z pekáren na Hradecku.
Bramborák nebo také cmunda patří k velmi oblíbeným pokrmům. Potřebujete na něj jen pár surovin a připravit ho zvládne každý. Receptů na něj existuje bezpočet a liší se překvapivě i v tom nejzákladnějším, tedy jakou mouku použít a nebo čím ji nahradit.
Škola vaření ve zlínské Bistrotéce Valachy přináší v září pestrou nabídku kurzů pro všechny milovníky kulinářského umění. Od tradičních valašských koláčů přes vietnamskou kuchyni až po moderní odpalované těsto – každý si zde najde to své.
Drobenka je oblíbená součást různých koláčů a buchet. Drobenkový koláč má však z drobenky celé těsto. Jak si výborný drobenkový koláč upéct rychle a jednoduše, poradila česká foodblogerka známá jako Markéta v troubě.
Cizinci se při jejich ochutnávání často tváří rozpačitě. Za hranicemi je na jídelním lístku, nota bene mezi hlavními jídly, najdete jen stěží. My si na ně ovšem sáhnout nenecháme, ovocné knedlíky jsou náš národní poklad a jejich sezóna je v plném proudu! Tady jsou vychytávky, recepty blogerů a jedna medaile za čirý minimalismus.
Vůně rebarborového koláče by nejspíš vyhrála některé z prvních míst v soutěži o nejmalebnější vůně dětství. Naše babičky tuhle původně himalájskou rostlinu často pěstovaly na zahradě a s její nakyslou chutí (i temnými stránkami) uměly mistrně zacházet. Nejedna z nich se určitě inspirovala u tehdejší ikony hospodyněk, Marie Janků-Sandtnerové, která v jednom ze svých dobových bestsellerů věnovala rebarborovému koláči hned několik stránek. Rebarbora je na trzích stále k mání, upečte si rebarborový koláč.
Chřest je zelenina, která velmi prospívá našemu zdraví. Obsahuje důležité vitaminy, může pomoci i s hubnutím. Jak si připravit chutné jídlo z chřestu? Zkuste si upéct slaný koláč quiche (kiš) podle receptu foodblogerky známé jako Markéta v troubě. V textu také najdete rady, jak při nákupu správně chřest vybrat.
Znáte buchtu s úsměvným názvem Prošívaná deka? Patří mezi dobroty, které upečete snadno a rychle na plechu. Jak si buchtu z nekynoucího těsta upéct, radí foodlogerka Markéta Chovancová, která je známá jako Markéta v troubě.
Mazanec, voňavý bochánek s rozinkami a mandlemi, byl vždy neodmyslitelnou součástí Velikonoc. Mazanec je klasické velikonoční pečivo, které má předlouhou historii a krásnou symboliku. Můžeme si jej sice koupit v obchodě, ale i když kupované mazance vypadají na první pohled docela dobře, nakonec se většinou ukáže, že vzhledem víc slibovaly, než chutí splnily. Proto je lepší mazanec pečený doma, a to i v případě, že se do něj pustí začátečník. V textu se dozvíte: kdy se peče mazanec, jak upéct dobrý mazanec a na co si dát pozor při pečení mazance.
Lidé, kteří slaví velikonoční svátky doma a potrpí si na výzdobu, určitě vědí, že vedle malovaných vajíček je nejefektnější ozdobou slavnostního stolu velikonoční beránek upečený ze sladkého těsta. Dá se připravit a ozdobit na mnoho způsobů a zpravidla mu nechybí mašlička kolem krku a někdy třímá i vítězný praporec. Proč o Velikonocích pečeme právě beránka? A jak upéct nejlepšího beránka? Podívejte se na recept na vláčné chutné těsto.
Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se symbolika odráží také v jídle. Například na Zelený čtvrtek ráno ještě před východem slunce by lidé měli jíst jidáše, tradiční velikonoční pečivo, aby si tak zajistili ochranu před nebezpečnými hady, hmyzem i lidmi. Proč se pečou jidáše? Přečtěte si, jak získaly jidáše svůj název a proč mají tvar provazu. Najdete také recept na opravdu dobré jidáše.
Policejní odznak, bednička s nářadím, hodiny kukačky, logo oblíbeného fotbalového klubu, zasněžená chaloupka, parádní kytice, rozjásaní sněhuláci. Marie Tymlová z Klatov dokáže ze svých milovaných medových perníčků vykouzlit téměř vše. Speciální kousky samozřejmě chystá i na blížící se Velikonoce.
Dýňovou polévku, kokosovou roládu, sushi, muffiny, palačinky, langoše anebo raději nějakou pomazánku? Pro malé kuchařky a kuchaře ze zájmového útvaru Kuchtíci, který funguje při DDM Stříbro, žádný problém. Pod vedením Evy Šimkové se v rámci pravidelných dvouhodinových schůzek učí zvládat přípravu nejrůznějších pokrmů.
Bílý chléb, který vypadá noblesně, stejně tak chutná a při nejlepší vůli mu nelze odolat. Focaccia je malý italský zázrak, který má tu moc ozdobit stůl i den, a její výroba je tak jednoduchá a prostá záludností, že ji zvládne i kuchyňský analfabet. Jak se dělá foccacia? Jak dlouho kyne těsto na foccaciu? A co všechno se na foccaciu dává?
Přes všechny technické vymoženosti moderní doby zůstává poctivý kváskový chléb připravovaný tradičním řemeslným způsobem nedostižnou delikatesou. Ve spolupráci s firmou Chleba Brno se žáci 1.B oboru hotelnictví z Integrované střední školy Slavkov u Brna učili takový chléb připravit v hodinách praktického vyučování ve středu 17. ledna, a to vše v rámci našeho cyklu „Odborníci do výuky“.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Rozvíjet manuální zručnost žáků i udržovat český národopis v podobě lidových tradic se snaží kutnohorský spolek Pod horami, a proto letošní vánoční pekařské dílny byly věnovány pečení vánoček, protože ty neodmyslitelně patří k českým Vánocům a svým tvarem dokonce připomínají Ježíška v peřince.
Vánočka k Vánocům prostě patří. A co kdybyste si ji letos upekli sami? Pokud nevíte, jak na to, vše se naučíte na Kurzu pečení vánočky, který pořádají v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Recept od zkušených pekařek však najdete i zde.
Vánočka k Vánocům prostě patří. A co kdybyste si ji letos upekli sami? Pokud nevíte, jak na to, vše se naučíte na Kurzu pečení vánočky, který pořádají v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Recept od zkušených pekařek však najdete i zde…
Plněné ořechy jsou křehké a voňavé cukroví s lahodným krémem. Patří k těm pracnějším vánočním dobrotám, ale výsledek je fantastický. Cukroví můžete upéct také podle videoreceptu pekaře Josefa Maršálka.
/ROZHOVOR/ Začalo to nevinným smažením koblih v domácí kuchyni, záliba však postupně přerostla v obživu. Nyní slaví majitelé známé brněnské prodejny koblih další milník. Povedlo se jim zprovoznit vůbec první koblihový automat svého druhu. Ten najdou zájemci na brněnském hlavním nádraží.
Skromné a snadné vánoční cukroví voní hřejivým zimním kořením. Madlenky upečete za chvilku. Skvěle se hodí k čaji i ke kávě. Tento recept je vhodný i pro ty, co kvůli alergii nemohou jíst cukroví s ořechy. Jak udělat madlenky bez ořechů? A jak bez ořechů připravit vanilkové rohlíčky?
Vánoční období v Česku neodmyslitelně spojujeme s vůní skořice, vanilky, rumu a sametovým aroma pečených dobrot. Mezi tradičními vánočními lahůdkami, které naše chutě rozveselují, zaujímají zvláštní místo malé kousky radosti, kterým podle jejich tvaru říkáme Vosí hnízda, či Včelí úly. Jde o opravdovou hvězdu mezi vánočním cukrovím. Vosí hnízda jsou neskutečně dobrá a lahodná. A překvapivě jednoduchá na přípravu.
Pokud máte rádi domov provoněný přípravou vánočního cukroví, určitě jste nezaháleli a krabice a krabičky máte už plné perníčků, zázvorek, lineckého, vanilkových rohlíčků a dalších dobrot. Letošní adventní období je sice kratší než obvykle, ale do Štědrého dne nám stále ještě zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi? A kdy je správný čas na pečení vánočky?
Hledáte inspiraci na vánoční pečení? Zkuste k letos k oblíbeným druhům přidat Masarykovo cukroví. Je na přípravu docela jednoduché a chutná už několik generací.
Kdyby mělo být o Vánocích na stole jenom jedno jediné cukroví, nejspíš by to bylo linecké. Klasika všech klasik voní, chutná i zdobí. Příprava lineckého cukroví není složitá, na pár věcí si ale přece jen musíte dát pozor. Jak správně upéct linecké cukroví?
Dýchla na vás vánoční atmosféra a máte chuť si vyzdobit domov od podlahy pod strop? Jenže ty ceny. Pokud ale máte alespoň trochu šikovné ruce, můžete si vánoční dekorace, ozdoby, adventní věnce i snadné dárky, které potěší každého, vyrobit sami. Tereza Rak na internetu radí, jak využít přírodní materiály i obyčejné věci, které najdete doma. Přeměnit je můžete ve výrobky, které vytvoří tu pravou vánoční atmosféru.
Potravinářská škola v Pardubicích od konce listopadu připravuje vánoční cukroví, v tomto týdnu ho začala prodávat zákazníkům. Učňové ho zvládnou napéct a ozdobit kolem půl tuny. Prodeje by ale mohly být i dvojnásobné, zájem je velký.
Ořechové trubičky jsou oblíbeným vánočním cukrovím. Kdo by odolal kombinaci křehkého obalu a lahodného krému uvnitř? Podívejte se, jak plněné ořechové trubičky připravit, aniž byste dělali pracný krém. V našem receptu využijeme lískooříškový krém, čokoládu a trochu whisky.
Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají velmi lákavě. Kdysi je prý měl velmi rád císař František Josef. Jak udělat išelské dortíčky? A jaká náplň je vhodná do išelských dortíčků? Podívejte se na přehledný recept. Najdete také videorecet na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka.
Věděli jste, že se kdysi do perníku přidával pepř? Proto se jim původně říkalo peprníky. Později byl recept upraven a přestože byly perníky znamením luxusu, dnes si je na Vánoce peče téměř každá rodina. Nevýhodou klasickým perníčků je to, že se potřebují několik týdnů odležet, aby změkly. Jsou ale naštěstí i osvědčené recepty na perníčky, které jsou měkké ihned. Díky receptu od známé foodblogerky Markéty v troubě si ještě stihnete udělat z perníčků adventní kalendář.