
Poctivé medvědí tlapičky
Další z klasických receptů, které obvykle pečeme už začátkem prosince.
Další z klasických receptů, které obvykle pečeme už začátkem prosince.
FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?
Rádi zkoušíte nevšední recepty? Pistáciové trojhránky vás mohou inspirovat.
Vanilkové rohlíčky na vánočním stole nesmějí chybět. Přinášíme tradiční recept s mandlemi.
Netradiční pochoutka z jedlých kaštanů, inspirovaná finskou kuchyní.
Houbičky se dají připravit i z kupovaného lineckého těsta. Náš recept nicméně popisuje přípravu těsta domácího.
Něžná zdobená srdíčka slepovaná šampaňským krémem s bílou čokoládou.
Jednoduché, a přitom originální cukroví s vůní Griotky.
Chuťovka k čaji, která není nijak náročná na přípravu, a přitom vypadá jako od cukráře.
Tento recept ocení zejména ti, kdo rádi v předvánoční kuchyni experimentují a chtějí se blýsknout neobvykle vyhlížejícím cukrovím.
Vůně perníkového koření linoucí se z kuchyně bývá jednou z prvních vlaštovek Vánoc. Perníčky můžeme připravit už měsíc dopředu - čím déle se rozleží, tím jsou lepší.
Nevšední pochoutka z marcipánu, kterou bude obdivovat každý host.
Lískové oříšky a vůně rumu jsou neodmyslitelnou součástí Vánoc. Obě ingredience jsou základem těchto křehkých koláčků.
Pro hravé hospodyňky pečící společně s malými ratolestmi tu máme další "zvířátkové" cukroví, tentokrát oříškové žabičky.
Mrkvové cukroví je pro maminky dobrým nápadem, jak dostat trochu vitamínů do zapřísáhlých odmítačů zeleniny. Pochutná si každý.
Koláčky plněné rybízovou zavařeninou patří k jednodušším receptům. K jejich přípravě nepotřebujete žádnou cukrářskou zručnost, a přesto vypadají… k nakousnutí!
Madlenky patří ke klasikám nenáročným na suroviny a poslouží jako báječné pečivo k čaji.
Kreativní recept, do jehož přípravy se rády zapojí i vaše děti.
Modelku a maminku dvou holčiček, Lucii Hadašovou (31), byste na milovnici sladkého asi netipovali. Lucie je ale důkazem, že mlsání a skvělá postava mohou jít ruku v ruce – stačí se držet hesla „všeho s mírou“. Upečte si podle Lucie její oblíbené moučníky nebo zjistěte, proč je tak snadné stát se „biomatkou“.
Kokosové mušle plněné lahodným krémem ze sýru Ricotta mohou posloužit jako odlehčená varianta klasických laskonek a příjemně obohatí vánoční mlsání.
Lahodné sachrové dortíčky, které se jen rozplývají na jazyku, nepatří na českých vánočních stolech zrovna ke klasikám. Vyzkoušíte?
Dnes se naučíme péct skvělá Skořicová kolečka s karamelovou náplní.
Produkty firmy Startech jsou zpravidla různé designové kreace pro nejrůznější SUV modely, které se pohybují na hranici nevkusu. Tenhle počin je však z jiného těsta, neboť se jedná o způsob, jak napravit jednu diskutabilní designovou kreaci přímo z automobilky.
Mýtu, že bez lepku znamená bez chuti, už dávno nikdo nevěří. Přesvědčte se sami a upečte si doma moučníky bez použití mouky. Zjistíte, že skvěle chutnají, a navíc jsou i zdravější, než ty klasické.
Bez másla lze v klidu žít a vychutnat si spoustu dobrot. Obejdete se bez něj i při nedělním pečení vašeho oblíbeného moučníku. Přesvědčte se sami.
/FOTOGALERIE/ Obří pochoutku z perníkového těsta ve tvaru kornoutu vyrobili pekaři na štramberském náměstí. Slavnosti štramberských uší tam v sobotu odpoledne přilákaly stovky návštěvníků.
Mistrovství Evropy basketbalistek - základní skupina A: Ukrajině zadělala na vítězné těsto evropská hvězda Jagupova.
Kuchyňský robot je pomocníkem v kuchyni vpravdě nedoceněným. Přitom uspoří tolik namáhavé práce, jako málokterý jiný spotřebič. Vybrat ten správný je proto více než důležité.
Linec - Čtvrtá postní neděle, tedy ta nadcházející, je v Horních Rakousích tzv. „liebstattsonntagem", nedělí stvrzující lásku.
S prvním jarním dnem a blížícími se Velikonocemi přinášíme několik skvělých receptů, v nichž se rozhodně neobejdete bez kvalitního Korunního cukru v různých jeho podobách.
Bělá pod Bezdězem – Výstavní sál Městských kulturních zařízení v Bělé pod Bezdězem hostí výstavu kreseb Jana Kapouna. Dokského rodáka, kterého v malování podporoval akademický malíř a bratr režiséra Miloše Formana Pavel.
Postoloprty - Těsto, chléb, housky… Zajímavý program si pro děti připravil postoloprtský dům dětí a mládeže.
Černá Hora /REPORTÁŽ/ – V Rusku a v severských zemích je to národní sport. Vrtákem vyhloubit v ledu díru a do ní nahodit s miniaturním prutem na tenkém vlasci titěrnou nástrahu. Lov na dírkách je pro rybáře velmi atraktivní. I v třeskutých mrazech si totiž mohou parádně zachytat. „Je to vášeň. Rybářům se přece říká tiší blázni. Když je tuhá zima, jsou rybníky a řeky zamrzlé a oni mají absťák. Musí si někde nahodit. Na svazových revírech se u nás ale na dírkách lovit nesmí. Tak jezdí na soukromé vody, kde za lov platí. Tam se chytají hlavně pstruzi duhoví a siveni," hlásí v sobotu dopoledne správce Oborského rybníku v Černé Hoře na Blanensku Pavel Vágner.
Jalubí /ROZHOVOR/ - Za své perníčky dostala ocenění Tradiční výrobek Slovácka. Irena Burdová z Jalubí začala ve větším péct po narození prvního dítěte. Teď, ve svých sedmačtyřiceti letech, peče celoročně a zdobí kornoutkovou technikou. Postupem času se začala zajímat i o historii perníku a perníkářství. Nejcennější informace získala z knih.
Branice - O tradiční figurky a ozdoby z vizovického těsta, které tvoří Marie Kotašková z Branic, je zájem v Japonsku.
Praha - Lidé, kteří nechtějí o vánočních svátcích přibrat a navíc chtějí udělat něco pro zdraví, mohou vyzkoušet přípravu nepečeného cukroví z čistě přírodních surovin. Takzvané raw cukroví se stává trendem. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitaminů. Na kurzy se hlásí stále více mladých, ale i starších lidí, kteří třeba kvůli zdravotním potížím musí na klasické vánoční pečivo zapomenout. ČTK to zjistila mezi pořadateli raw kurzů.
Jablonec n. N. - /VIDEO/ Jak se váží přesně na gram, jsme si vyzkoušeli ve výrobně pravých italských těstovin. Jak připravené chutnají nejvíc? Co nejjednodušeji!
Vernéřovice - Opět po roce se na sále místního pohostinství sešlo několik desítek místních i přespolních hostů, kteří si užívali zábavu při sedmém ročníku Vernéřovického gáblíku. Tentokrát v něm sehrály hlavní roli švestky.
Uherské Hradiště – /Máme pro vás RECEPT/ Odhalit tajemství vlčnovských vdolečků mohli návštěvníci dalšího pokračování Vaření v muzeu. Slovácké muzeum v Uherském Hradišti uspořádalo v sobotu dopoledne akci Vdolečky na hody základ dobré pohody.
Bošovice /REPORTÁŽ/ – Její prababička s nimi v roce 1927 vyhrála národní soutěž za nejlevnější zákusek. Není svatba, křtiny, Velikonoce nebo hody, aby se na nich neobjevily. Ryze bošovický artikl. Olipy. Jsou levné, ale pracné. „Na plech se maluje O, proto olipa. Hospodyňka musí dbát o to, aby těsto bylo tenké, posype jej mákem nebo anýzem, za horka se peče a za horka motá. Kdo přijde, často bere olipy jako první," těší Annu Ludíkovou, která stejně jako řada jiných bošovických hospodyněk umí olipy bravurně.
Adamov /FOTOGALERIE/ – Memoriál Lubomíra Dáni. Rybářské závody na řece Svitavě pořádali Adamovští už počtvrté jako vzpomínku na předčasně zesnulého kamaráda. V sobotu se lovilo v okolí adamovského splavu. O putovní pohár soutěžila necelá dvacítka rybářů.
Štolmíř - Ochutnat právě vyndaný bochník chleba z pece, ve které se topí dřevem, přišlo do Štolmíře mnoho návštěvníků.
Prostějov – Pro ty, kteří ještě nemají program na sobotní dopoledne, nabízí tip prostějovská knihovna. Stačí vzít kamarády či rodinu, nějaký fair trade výrobek nebo regionální dobrotu, k tomu piknikovou deku a vyrazit na Férovou snídani NaZemi. Piknikový happening, který se koná po celé republice a Prostějov se k němu připojí už popáté, má podpořit nejen fair trade, ale i lokální produkty.
Pardubicko - Umíte si uplést velikonoční pomlázku? Dříve to uměl každý kluk, dnes mívají problém zkrotit osm vrbových proutků i dospělí.
Pardubice - Specialitou pardubického perníku je džem, který se přidává do těsta, a směs koření. Její přesné složení cukráři neradi prozrazují.
Černá v Pošumaví - Z rekreační chaty zmizely dřevěné necky na zadělávání těsta, cep, dřevěná lopata a pdoobně.
Přerov /REPORTÁŽ/ – Pravidelný ruch přístrojů se střetává s hudbou z rádia, v prostoru velké Pekárny Racek je živo. Před chvílí odbila dvaadvacátá hodina, ale únava není na nikom znát. Během směny se upeče několik druhů chleba, rohlíky, jemné pečivo a také se připravuje studená kuchyně. A u ní začíná má exkurze.
Děčín – Nebojíte se zadělat těsto a usmažit ty nejlahodnější koblihy? Pokud ne, a jste navíc ještě i soutěživý typ, pak právě pro vás je určena soutěž O nejchutnější masopustní koblihu, kterou každoročně vyhlašuje děčínská zoologická zahrada v rámci oblíbené akce Masopust ze zoo na zámek.
Velké Karlovice - Vanilkové rohlíčky patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako nazdobené perníčky, kapr s bramborovým salátem nebo horký a voňavý punč. Jak na to, aby byly správně křupavé, nerozpadaly se ještě v krabici a chutnaly opravdu skvěle?
Vyzkoušejte recepty na perníčky, které jsou ihned ´jedlé´ - tedy nemusejí delší dobu odležet, aby zkřehly.