Kreativ

ŠTÍTEK: těsto

Jak na vánoční cukroví? Inspirujte se od cukrářky Resortu Valachy

FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?

Mandlové rohlíčky

Mandlové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky na vánočním stole nesmějí chybět. Přinášíme tradiční recept s mandlemi.

Houbičky s marmeládou

Houbičky s marmeládou

Houbičky se dají připravit i z kupovaného lineckého těsta. Náš recept nicméně popisuje přípravu těsta domácího.  

Čokoládové preclíky

Čokoládové preclíky

Chuťovka k čaji, která není nijak náročná na přípravu, a přitom vypadá jako od cukráře.

Berlínská esíčka

Berlínská esíčka

Tento recept ocení zejména ti, kdo rádi v předvánoční kuchyni experimentují a chtějí se blýsknout neobvykle vyhlížejícím cukrovím.

Vánoční perníčky

Vánoční perníčky

Vůně perníkového koření linoucí se z kuchyně bývá jednou z prvních vlaštovek Vánoc. Perníčky můžeme připravit už měsíc dopředu - čím déle se rozleží, tím jsou lepší.

Rumové koláčky

Rumové koláčky

Lískové oříšky a vůně rumu jsou neodmyslitelnou součástí Vánoc. Obě ingredience jsou základem těchto křehkých koláčků.

Žabí hubky

Žabí hubky

Pro hravé hospodyňky pečící společně s malými ratolestmi tu máme další "zvířátkové" cukroví, tentokrát oříškové žabičky.

Mrkváčky

Mrkváčky

Mrkvové cukroví je pro maminky dobrým nápadem, jak dostat trochu vitamínů do zapřísáhlých odmítačů zeleniny. Pochutná si každý.  

Důlkové koláčky

Důlkové koláčky

Koláčky plněné rybízovou zavařeninou patří k jednodušším receptům. K jejich přípravě nepotřebujete žádnou cukrářskou zručnost, a přesto vypadají… k nakousnutí!

Madlenky

Madlenky

Madlenky patří ke klasikám nenáročným na suroviny a poslouží jako báječné pečivo k čaji.

Bílé myšky

Bílé myšky

Kreativní recept, do jehož přípravy se rády zapojí i vaše děti.  

Lucie Hadašová: Schwarzwald je můj věčný favorit

Modelku a maminku dvou holčiček, Lucii Hadašovou (31), byste na milovnici sladkého asi netipovali. Lucie je ale důkazem, že mlsání a skvělá postava mohou jít ruku v ruce – stačí se držet hesla „všeho s mírou“. Upečte si podle Lucie její oblíbené moučníky nebo zjistěte, proč je tak snadné stát se „biomatkou“.  

Kokosové mušle

Plněné kokosové mušle

Kokosové mušle plněné lahodným krémem ze sýru Ricotta mohou posloužit jako odlehčená varianta klasických laskonek a příjemně obohatí vánoční mlsání.

Vídeňské sachrové krychličky

Vídeňské sachrové krychličky

Lahodné sachrové dortíčky, které se jen rozplývají na jazyku, nepatří na českých vánočních stolech zrovna ke klasikám. Vyzkoušíte?

Pečte zdravěji! Bez lepku

Mýtu, že bez lepku znamená bez chuti, už dávno nikdo nevěří. Přesvědčte se sami a upečte si doma moučníky bez použití mouky. Zjistíte, že skvěle chutnají, a navíc jsou i zdravější, než ty klasické.

Pečeme bez másla

Bez másla lze v klidu žít a vychutnat si spoustu dobrot. Obejdete se bez něj i při nedělním pečení vašeho oblíbeného moučníku. Přesvědčte se sami.

OBRAZEM: Ve Štramberku upekli obří ucho

/FOTOGALERIE/ Obří pochoutku z perníkového těsta ve tvaru kornoutu vyrobili pekaři na štramberském náměstí. Slavnosti štramberských uší tam v sobotu odpoledne přilákaly stovky návštěvníků.

Jak vybrat kuchyňského robota (I.)

Kuchyňský robot je pomocníkem v kuchyni vpravdě nedoceněným. Přitom uspoří tolik namáhavé práce, jako málokterý jiný spotřebič. Vybrat ten správný je proto více než důležité.

Měsíce už pečou srdíčka

Linec - Čtvrtá postní neděle, tedy ta nadcházející, je v Horních Rakousích tzv. „liebstattsonntagem", nedělí stvrzující lásku.

Pečeme s Deníkem

S prvním jarním dnem a blížícími se Velikonocemi přinášíme několik skvělých receptů, v nichž se rozhodně neobejdete bez kvalitního Korunního cukru v různých jeho podobách.

Malovat začínal s těstem za nehty

Bělá pod Bezdězem – Výstavní sál Městských kulturních zařízení v Bělé pod Bezdězem hostí výstavu kreseb Jana Kapouna. Dokského rodáka, kterého v malování podporoval akademický malíř a bratr režiséra Miloše Formana Pavel.

Rybáři líčí pod ledem na pstruhy. Na háčku mají sýr, červy i těsto s flitry

Černá Hora /REPORTÁŽ/ – V Rusku a v severských zemích je to národní sport. Vrtákem vyhloubit v ledu díru a do ní nahodit s miniaturním prutem na tenkém vlasci titěrnou nástrahu. Lov na dírkách je pro rybáře velmi atraktivní. I v třeskutých mrazech si totiž mohou parádně zachytat. „Je to vášeň. Rybářům se přece říká tiší blázni. Když je tuhá zima, jsou rybníky a řeky zamrzlé a oni mají absťák. Musí si někde nahodit. Na svazových revírech se u nás ale na dírkách lovit nesmí. Tak jezdí na soukromé vody, kde za lov platí. Tam se chytají hlavně pstruzi duhoví a siveni," hlásí v sobotu dopoledne správce Oborského rybníku v Černé Hoře na Blanensku Pavel Vágner.

Perníkářka Irena Burdová: Podle povrchu perníku poznáte dobře zpracované těsto

Jalubí /ROZHOVOR/ - Za své perníčky dostala ocenění Tradiční výrobek Slovácka. Irena Burdová z Jalubí začala ve větším péct po narození prvního dítěte. Teď, ve svých sedmačtyřiceti letech, peče celoročně a zdobí kornoutkovou technikou. Postupem času se začala zajímat i o historii perníku a perníkářství. Nejcennější informace získala z knih.

Cukroví. Ilustrační foto.

Trendem letošních Vánoc je nepečené raw cukroví z ořechů a semen

Praha - Lidé, kteří nechtějí o vánočních svátcích přibrat a navíc chtějí udělat něco pro zdraví, mohou vyzkoušet přípravu nepečeného cukroví z čistě přírodních surovin. Takzvané raw cukroví se stává trendem. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitaminů. Na kurzy se hlásí stále více mladých, ale i starších lidí, kteří třeba kvůli zdravotním potížím musí na klasické vánoční pečivo zapomenout. ČTK to zjistila mezi pořadateli raw kurzů.

Švestky v těstě jedli na čas

Vernéřovice - Opět po roce se na sále místního pohostinství sešlo několik desítek místních i přespolních hostů, kteří si užívali zábavu při sedmém ročníku Vernéřovického gáblíku. Tentokrát v něm sehrály hlavní roli švestky.

Slováckým muzeem voněly vlčnovské vdolečky

Uherské Hradiště – /Máme pro vás RECEPT/ Odhalit tajemství vlčnovských vdolečků mohli návštěvníci dalšího pokračování Vaření v muzeu. Slovácké muzeum v Uherském Hradišti uspořádalo v sobotu dopoledne akci Vdolečky na hody základ dobré pohody.

Bošovský koláč lákal, populární olipy z tácků rychle mizely

Bošovice /REPORTÁŽ/ – Její prababička s nimi v roce 1927 vyhrála národní soutěž za nejlevnější zákusek. Není svatba, křtiny, Velikonoce nebo hody, aby se na nich neobjevily. Ryze bošovický artikl. Olipy. Jsou levné, ale pracné. „Na plech se maluje O, proto olipa. Hospodyňka musí dbát o to, aby těsto bylo tenké, posype jej mákem nebo anýzem, za horka se peče a za horka motá. Kdo přijde, často bere olipy jako první," těší Annu Ludíkovou, která stejně jako řada jiných bošovických hospodyněk umí olipy bravurně.

Při memoriálu kapři stávkovali. Na těsto ale skočila velká štika

Adamov /FOTOGALERIE/ – Memoriál Lubomíra Dáni. Rybářské závody na řece Svitavě pořádali Adamovští už počtvrté jako vzpomínku na předčasně zesnulého kamaráda. V sobotu se lovilo v okolí adamovského splavu. O putovní pohár soutěžila necelá dvacítka rybářů.

Piknik u knihovny nabídne „férové" dobroty

Prostějov – Pro ty, kteří ještě nemají program na sobotní dopoledne, nabízí tip prostějovská knihovna. Stačí vzít kamarády či rodinu, nějaký fair trade výrobek nebo regionální dobrotu, k tomu piknikovou deku a vyrazit na Férovou snídani NaZemi. Piknikový happening, který se koná po celé republice a Prostějov se k němu připojí už popáté, má podpořit nejen fair trade, ale i lokální produkty.

Kobliha mi nikdy nechutnala tak dobře

Přerov /REPORTÁŽ/ – Pravidelný ruch přístrojů se střetává s hudbou z rádia, v prostoru velké Pekárny Racek je živo. Před chvílí odbila dvaadvacátá hodina, ale únava není na nikom znát. Během směny se upeče několik druhů chleba, rohlíky, jemné pečivo a také se připravuje studená kuchyně. A u ní začíná má exkurze.

Kdo upeče nejlepší koblihu? Zoo Děčín vyhlásila soutěž

Děčín – Nebojíte se zadělat těsto a usmažit ty nejlahodnější koblihy? Pokud ne, a jste navíc ještě i soutěživý typ, pak právě pro vás je určena soutěž O nejchutnější masopustní koblihu, kterou každoročně vyhlašuje děčínská zoologická zahrada v rámci oblíbené akce Masopust ze zoo na zámek.