Kreativ

ŠTÍTEK: těsto

Kuchyňský robot

Jak vybrat kuchyňského robota (I.)

Kuchyňský robot je pomocníkem v kuchyni vpravdě nedoceněným. Přitom uspoří tolik namáhavé práce, jako málokterý jiný spotřebič. Vybrat ten správný je proto více než důležité.

Ve Gmundenu už se chystají.

Měsíce už pečou srdíčka

Linec - Čtvrtá postní neděle, tedy ta nadcházející, je v Horních Rakousích tzv. „liebstattsonntagem", nedělí stvrzující lásku.

Pečeme s Deníkem

Pečeme s Deníkem

S prvním jarním dnem a blížícími se Velikonocemi přinášíme několik skvělých receptů, v nichž se rozhodně neobejdete bez kvalitního Korunního cukru v různých jeho podobách.

Výstavní sál Městských kulturních zařízení v Bělé pod Bezdězem hostí výstavu kreseb Jana Kapouna. Dokského rodáka, kterého v malování podporoval akademický malíř a bratr režiséra Miloše Formana Pavel.

Malovat začínal s těstem za nehty

Bělá pod Bezdězem – Výstavní sál Městských kulturních zařízení v Bělé pod Bezdězem hostí výstavu kreseb Jana Kapouna. Dokského rodáka, kterého v malování podporoval akademický malíř a bratr režiséra Miloše Formana Pavel.

Na Oborském rybníku v Černé Hoře je lov na dírkách mezi rybáři velmi populární. Pod ledem loví pstruhy a siveny.

Rybáři líčí pod ledem na pstruhy. Na háčku mají sýr, červy i těsto s flitry

Černá Hora /REPORTÁŽ/ – V Rusku a v severských zemích je to národní sport. Vrtákem vyhloubit v ledu díru a do ní nahodit s miniaturním prutem na tenkém vlasci titěrnou nástrahu. Lov na dírkách je pro rybáře velmi atraktivní. I v třeskutých mrazech si totiž mohou parádně zachytat. „Je to vášeň. Rybářům se přece říká tiší blázni. Když je tuhá zima, jsou rybníky a řeky zamrzlé a oni mají absťák. Musí si někde nahodit. Na svazových revírech se u nás ale na dírkách lovit nesmí. Tak jezdí na soukromé vody, kde za lov platí. Tam se chytají hlavně pstruzi duhoví a siveni," hlásí v sobotu dopoledne správce Oborského rybníku v Černé Hoře na Blanensku Pavel Vágner.

Perníkářka je nositelkou ocenění Tradiční výrobek Slovácka.

Perníkářka Irena Burdová: Podle povrchu perníku poznáte dobře zpracované těsto

Jalubí /ROZHOVOR/ - Za své perníčky dostala ocenění Tradiční výrobek Slovácka. Irena Burdová z Jalubí začala ve větším péct po narození prvního dítěte. Teď, ve svých sedmačtyřiceti letech, peče celoročně a zdobí kornoutkovou technikou. Postupem času se začala zajímat i o historii perníku a perníkářství. Nejcennější informace získala z knih.

Cukroví. Ilustrační foto.

Trendem letošních Vánoc je nepečené raw cukroví z ořechů a semen

Praha - Lidé, kteří nechtějí o vánočních svátcích přibrat a navíc chtějí udělat něco pro zdraví, mohou vyzkoušet přípravu nepečeného cukroví z čistě přírodních surovin. Takzvané raw cukroví se stává trendem. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitaminů. Na kurzy se hlásí stále více mladých, ale i starších lidí, kteří třeba kvůli zdravotním potížím musí na klasické vánoční pečivo zapomenout. ČTK to zjistila mezi pořadateli raw kurzů.

ZUZANA VOLHEJNOVÁ měla při Vernéřovickém gáblíku napilno. Nejprve nandávala knedlíky pro všechny soutěžící, a pak se sama pustila do závodu.

Švestky v těstě jedli na čas

Vernéřovice - Opět po roce se na sále místního pohostinství sešlo několik desítek místních i přespolních hostů, kteří si užívali zábavu při sedmém ročníku Vernéřovického gáblíku. Tentokrát v něm sehrály hlavní roli švestky.

Tři kuchařky pekly ve Slováckém muzeu vdolečky a makovníčky.

Slováckým muzeem voněly vlčnovské vdolečky

Uherské Hradiště – /Máme pro vás RECEPT/ Odhalit tajemství vlčnovských vdolečků mohli návštěvníci dalšího pokračování Vaření v muzeu. Slovácké muzeum v Uherském Hradišti uspořádalo v sobotu dopoledne akci Vdolečky na hody základ dobré pohody.

Papírové tácky v bošovickém kulturním domě dostaly v sobotu odpoledne pořádně zabrat. Lidé ochutnávali štrúdly, koláče, domácí chléb nebo koblihy. Nechyběly ani populární olipy. Výstavu s ochutnávkou provázela živá hudba.

Bošovský koláč lákal, populární olipy z tácků rychle mizely

Bošovice /REPORTÁŽ/ – Její prababička s nimi v roce 1927 vyhrála národní soutěž za nejlevnější zákusek. Není svatba, křtiny, Velikonoce nebo hody, aby se na nich neobjevily. Ryze bošovický artikl. Olipy. Jsou levné, ale pracné. „Na plech se maluje O, proto olipa. Hospodyňka musí dbát o to, aby těsto bylo tenké, posype jej mákem nebo anýzem, za horka se peče a za horka motá. Kdo přijde, často bere olipy jako první," těší Annu Ludíkovou, která stejně jako řada jiných bošovických hospodyněk umí olipy bravurně.

Memoriál Lubomíra Dáni. Rybářské závody na řece Svitavě pořádali Adamovští už počtvrté jako vzpomínku na předčasně zesnulého kamaráda. V sobotu se lovilo v okolí adamovského splavu. O putovní pohár soutěžila necelá dvacítka rybářů.

Při memoriálu kapři stávkovali. Na těsto ale skočila velká štika

Adamov /FOTOGALERIE/ – Memoriál Lubomíra Dáni. Rybářské závody na řece Svitavě pořádali Adamovští už počtvrté jako vzpomínku na předčasně zesnulého kamaráda. V sobotu se lovilo v okolí adamovského splavu. O putovní pohár soutěžila necelá dvacítka rybářů.

Fair trade snídaně v prostějovské knihovně

Piknik u knihovny nabídne „férové" dobroty

Prostějov – Pro ty, kteří ještě nemají program na sobotní dopoledne, nabízí tip prostějovská knihovna. Stačí vzít kamarády či rodinu, nějaký fair trade výrobek nebo regionální dobrotu, k tomu piknikovou deku a vyrazit na Férovou snídani NaZemi. Piknikový happening, který se koná po celé republice a Prostějov se k němu připojí už popáté, má podpořit nejen fair trade, ale i lokální produkty.

Redaktorka Přerovského a hranického deníku si vyzkoušela práci v pekárně Racek.

Kobliha mi nikdy nechutnala tak dobře

Přerov /REPORTÁŽ/ – Pravidelný ruch přístrojů se střetává s hudbou z rádia, v prostoru velké Pekárny Racek je živo. Před chvílí odbila dvaadvacátá hodina, ale únava není na nikom znát. Během směny se upeče několik druhů chleba, rohlíky, jemné pečivo a také se připravuje studená kuchyně. A u ní začíná má exkurze.

Oprašte kuchařky, osvěžte si zaručené recepty, v děčínské zoo se bude opět soutěžit O nejchutnější masopustní koblihu!

Kdo upeče nejlepší koblihu? Zoo Děčín vyhlásila soutěž

Děčín – Nebojíte se zadělat těsto a usmažit ty nejlahodnější koblihy? Pokud ne, a jste navíc ještě i soutěživý typ, pak právě pro vás je určena soutěž O nejchutnější masopustní koblihu, kterou každoročně vyhlašuje děčínská zoologická zahrada v rámci oblíbené akce Masopust ze zoo na zámek.

JITKA HEŘMANOVÁ pravidelně před Vánoci zdobí perníčky v domažlickém Městském centru sociálních služeb.

Vánoční perníčky nejlépe ovoní hřebíček

Domažlice – Kapři, kostelík, stromek, sněhulák, hvězda, prasátko, srdíčko, svíčka. Perníčky těchto i dalších tvarů zdobila Jitka Heřmanová ve středu v domažlickém seniorském penzionu. Na toto místo se se svojí voňavou zálibou vrací pravidelně.

Perníčky podle Hany Kačkovské už vyzkoušela upéct nejedna žena z našeho regionu.

Upečte si výborné perníčky

Domažlice - Vyzkoušejte recepty na perníčky, které jsou ihned ´jedlé´ - tedy nemusejí delší dobu odležet, aby zkřehly.

Vánoční výstava na zámku v Buchlovicích.

Na zámku v Buchlovicích uvidí návštěvníci stromeček z těsta

Buchlovice - Prohlédnout si vánoční zámeckou výzdobu mohou všichni, kdo dnes a zítra zavítají na zámek do Buchlovic. Pro děti bude dnes připravena i speciální mikulášská nadílka. Devět vánočně vyzdobených místností buchlovického zámku seznámí zájemce s duchovní symbolikou Vánoc.

Ilustrační foto.

Bezlepkové cukroví

Uvažujete každým rokem o nových receptech na Vánoce? Vyzkoušejte zdravější variantu cukroví. Smlsnete si na něm přinejmenším tak, jako na tom tradičním a navíc vás překvapí svou lehkostí a rozmanitostí surovin. Připravili jsme pro vás pár tipů z Radčiny kuchařky bez lepku, která může být také vhodným vánočním dárkem pro všechny, kteří chtějí vařit a péct zdravěji.

MIKULÁŠSKÉ DOBROTY. Kunovické kuchařky vyučovaly se Slováckém muzeu tvorbu postaviček čertů a Mikulášů z kynutého těsta

Ve Slováckém muzeu se rodili Mikuláši i čerti z kynutého těsta

Uherské Hradiště – Jak mohou maminky nebo babičky připravit svým ratolestem malé mikulášské překvapení, k němuž stačí hladká mouka, sůl, žloutky, máslo, vlažné mléko, cukr, droždí, rozinky a hřebíček, to se mohly v sobotu dopoledne dozvědět v hlavní budově Slováckého muzea ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti.

PERNÍKÁŘKA Milena Hadáčková.

Milena Hadáčková dovede vymodelovat z perníkového těsta Temelín i radnici

Sedlčany – Sáně, kalendář, kniha, vánoční strom ozdobený drobnými perníčky, domek, před nímž nechybí ani studna s rumpálem, betlém, zasněžená krajina s kostelíkem a desítky dalších výrobků provoněly poprvé ve čtvrtek sedlčanskou knihovnu. Milena Hadáčková z Petrovic na prodejní výstavě představuje až do 2. prosince svého koníčka.

Příprava na tradiční hody v Kněždubu. Členové chasy spolu s místními ženami pečou hodové koláčky.

OBRAZEM: V Kněždubu napekli na hody 1300 koláčů

Kněždub – Převážný podíl ruční práce a poctivě vymíchané těsto. To je podle kněždubské kuchařky Ludmily Hruškové základ pro kvalitní hodové koláčky. Před blížící se slavností v obci je ve čtvrtek pekli zástupci chasy spolu s místními ženami. „Poručili napéct dvanáct set, my radši uděláme o sto navíc. Máme tvarohové a povidlové," řekla Ludmila Hrušková. Recept podle ní zůstává už léta stejný, tradiční. „Těsto mísí kluci ručně, potom se připraví máslo s moukou a těsto se ve směsi převálí," přiblížila. Hody v Kněždubu potrvají až do neděle.

Ilustrační foto.

Velikonoční recepty

Svátky jara se blíží. Inspirujte se tradičními recepty a jejich variantami. Jsou plné zdraví a síly.

Pečení netradičního vánoční cukroví s názvem Cake pops je snadné, chutné a finální podoba i oku lahodící.

Cukroví na špejli? Vypadá a chutná skvěle

Střílky – Vanilkové rohlíčky, linecké, kokosové kuličky a úlky, to je taková tradiční vánoční klasika, která většinou nechybí na žádném stole. Distributorem této klasiky na náš stůl je babička. A protože si každý rok tradiční cukroví zpestříme i nějakým novým kouskem vlastní výroby, ani letos tomu nebylo jinak.

Dobrota z listového těsta.

Známý pekař Miroslav Kroupa radí, jak si udělat dobré listové těsto

Mostecko - V poslední době se začaly v médiích objevovat pořady a články o vaření. Mě to jako asi většinu lidí baví, ale čas od času se kulinářský odborník „vrhá“ v rámci zvýšení své popularity i do oborů (byť blízce spojenými s kuchyní), jako jsou třeba řezničina, cukrařina či pekařina.  Tím, jak fušují do odborných řemesel, kterým dobře nerozumí, vnášejí mezi lidi dezinformace a bludy. Já se v tomto článku pokusím vnést správné informace o jednom kulinářském „podoboru“, a to pekařině. Konkrétně si popíšeme listové těsto.

Šárka Žaludová peče ráda perníčky skoro patnáct let. Až na mateřské dovolené je začala prodávat i po internetu.

Dříve pekla perníčky jako koníček, teď je to přivýdělek

Praha - Vůně perníku patří 
k Vánocům. Šárka Žaludová peče perníčky skoro patnáct let. Nejdříve jen pro své známé a rodinu a poslední rok je prodává i po internetu. Perníkové těsto peče několikrát týdně, někdy i sedm dávek najednou.

Vánoční strom v salonu zámku Slatiňany.

Zámkem voní čerstvý perník, těsto zadělával sám kastelán

Slatiňany - Zavřená brána slatiňanského zámku může na první pohled vyvolat dojem, že šlechtické sídlo tiše čeká na začátek jarní turistické sezóny. Opak je pravdou. Zámecké pokoje ožívají horečnatými přípravami na speciální vánoční prohlídky.

Vánoční cukroví se v pekařství a cukrářství U Kláštera v Českých Budějovicích vyrábí stejně jako doma. Nezapomíná se ani na kvalitní suroviny.

U Kláštera letos upečou asi půl tuny vánočního cukroví

České Budějovice – /NA VLASTNÍ KŮŽI/ Vánoční cukroví v těchto dnech začíná vonět v nejedné domácnosti. Ne každý však má v dnešní hektické době čas upéct si vlastní. Vypravila jsem se proto do  českobudějovické Cukrárny U Kláštera.

Vánoční strom v salonu zámku Slatiňany.

Zámkem voní čerstvý perník, těsto zadělával sám kastelán

Slatiňany - Zavřená brána slatiňanského zámku může na první pohled vyvolat dojem, že šlechtické sídlo tiše čeká na začátek jarní turistické sezóny. Opak je pravdou. Zámecké pokoje ožívají horečnatými přípravami na speciální vánoční prohlídky.

V neděli se zdounecký perníkový betlém zapsal do knihy rekordů jako největší v České republice. Sestaven je z 1255 postaviček.

Zdounecký betlém z perníku zapsali do knihy rekordů

Zdounky - Přesně z 1255 postaviček byl sestaven největší perníkový betlém, kterým se pyšní Dům kultury ve Zdounkách. V neděli odpoledne přepočítal každý díl komisař agentury Dobrý den z Pelhřimova a zdounecký betlém zapsal jako největší v České republice do knihy rekordů.