ME v basketu: Češky zapomněly dávat koše
Mistrovství Evropy basketbalistek - základní skupina A: Ukrajině zadělala na vítězné těsto evropská hvězda Jagupova.
Mistrovství Evropy basketbalistek - základní skupina A: Ukrajině zadělala na vítězné těsto evropská hvězda Jagupova.
Kuchyňský robot je pomocníkem v kuchyni vpravdě nedoceněným. Přitom uspoří tolik namáhavé práce, jako málokterý jiný spotřebič. Vybrat ten správný je proto více než důležité.
Linec - Čtvrtá postní neděle, tedy ta nadcházející, je v Horních Rakousích tzv. „liebstattsonntagem", nedělí stvrzující lásku.
S prvním jarním dnem a blížícími se Velikonocemi přinášíme několik skvělých receptů, v nichž se rozhodně neobejdete bez kvalitního Korunního cukru v různých jeho podobách.
Bělá pod Bezdězem – Výstavní sál Městských kulturních zařízení v Bělé pod Bezdězem hostí výstavu kreseb Jana Kapouna. Dokského rodáka, kterého v malování podporoval akademický malíř a bratr režiséra Miloše Formana Pavel.
Postoloprty - Těsto, chléb, housky… Zajímavý program si pro děti připravil postoloprtský dům dětí a mládeže.
Černá Hora /REPORTÁŽ/ – V Rusku a v severských zemích je to národní sport. Vrtákem vyhloubit v ledu díru a do ní nahodit s miniaturním prutem na tenkém vlasci titěrnou nástrahu. Lov na dírkách je pro rybáře velmi atraktivní. I v třeskutých mrazech si totiž mohou parádně zachytat. „Je to vášeň. Rybářům se přece říká tiší blázni. Když je tuhá zima, jsou rybníky a řeky zamrzlé a oni mají absťák. Musí si někde nahodit. Na svazových revírech se u nás ale na dírkách lovit nesmí. Tak jezdí na soukromé vody, kde za lov platí. Tam se chytají hlavně pstruzi duhoví a siveni," hlásí v sobotu dopoledne správce Oborského rybníku v Černé Hoře na Blanensku Pavel Vágner.
Jalubí /ROZHOVOR/ - Za své perníčky dostala ocenění Tradiční výrobek Slovácka. Irena Burdová z Jalubí začala ve větším péct po narození prvního dítěte. Teď, ve svých sedmačtyřiceti letech, peče celoročně a zdobí kornoutkovou technikou. Postupem času se začala zajímat i o historii perníku a perníkářství. Nejcennější informace získala z knih.
Branice - O tradiční figurky a ozdoby z vizovického těsta, které tvoří Marie Kotašková z Branic, je zájem v Japonsku.
Praha - Lidé, kteří nechtějí o vánočních svátcích přibrat a navíc chtějí udělat něco pro zdraví, mohou vyzkoušet přípravu nepečeného cukroví z čistě přírodních surovin. Takzvané raw cukroví se stává trendem. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitaminů. Na kurzy se hlásí stále více mladých, ale i starších lidí, kteří třeba kvůli zdravotním potížím musí na klasické vánoční pečivo zapomenout. ČTK to zjistila mezi pořadateli raw kurzů.
Jablonec n. N. - /VIDEO/ Jak se váží přesně na gram, jsme si vyzkoušeli ve výrobně pravých italských těstovin. Jak připravené chutnají nejvíc? Co nejjednodušeji!
Vernéřovice - Opět po roce se na sále místního pohostinství sešlo několik desítek místních i přespolních hostů, kteří si užívali zábavu při sedmém ročníku Vernéřovického gáblíku. Tentokrát v něm sehrály hlavní roli švestky.
Uherské Hradiště – /Máme pro vás RECEPT/ Odhalit tajemství vlčnovských vdolečků mohli návštěvníci dalšího pokračování Vaření v muzeu. Slovácké muzeum v Uherském Hradišti uspořádalo v sobotu dopoledne akci Vdolečky na hody základ dobré pohody.
Bošovice /REPORTÁŽ/ – Její prababička s nimi v roce 1927 vyhrála národní soutěž za nejlevnější zákusek. Není svatba, křtiny, Velikonoce nebo hody, aby se na nich neobjevily. Ryze bošovický artikl. Olipy. Jsou levné, ale pracné. „Na plech se maluje O, proto olipa. Hospodyňka musí dbát o to, aby těsto bylo tenké, posype jej mákem nebo anýzem, za horka se peče a za horka motá. Kdo přijde, často bere olipy jako první," těší Annu Ludíkovou, která stejně jako řada jiných bošovických hospodyněk umí olipy bravurně.
Adamov /FOTOGALERIE/ – Memoriál Lubomíra Dáni. Rybářské závody na řece Svitavě pořádali Adamovští už počtvrté jako vzpomínku na předčasně zesnulého kamaráda. V sobotu se lovilo v okolí adamovského splavu. O putovní pohár soutěžila necelá dvacítka rybářů.
Štolmíř - Ochutnat právě vyndaný bochník chleba z pece, ve které se topí dřevem, přišlo do Štolmíře mnoho návštěvníků.
Prostějov – Pro ty, kteří ještě nemají program na sobotní dopoledne, nabízí tip prostějovská knihovna. Stačí vzít kamarády či rodinu, nějaký fair trade výrobek nebo regionální dobrotu, k tomu piknikovou deku a vyrazit na Férovou snídani NaZemi. Piknikový happening, který se koná po celé republice a Prostějov se k němu připojí už popáté, má podpořit nejen fair trade, ale i lokální produkty.
Pardubicko - Umíte si uplést velikonoční pomlázku? Dříve to uměl každý kluk, dnes mívají problém zkrotit osm vrbových proutků i dospělí.
Pardubice - Specialitou pardubického perníku je džem, který se přidává do těsta, a směs koření. Její přesné složení cukráři neradi prozrazují.
Černá v Pošumaví - Z rekreační chaty zmizely dřevěné necky na zadělávání těsta, cep, dřevěná lopata a pdoobně.
Přerov /REPORTÁŽ/ – Pravidelný ruch přístrojů se střetává s hudbou z rádia, v prostoru velké Pekárny Racek je živo. Před chvílí odbila dvaadvacátá hodina, ale únava není na nikom znát. Během směny se upeče několik druhů chleba, rohlíky, jemné pečivo a také se připravuje studená kuchyně. A u ní začíná má exkurze.
Děčín – Nebojíte se zadělat těsto a usmažit ty nejlahodnější koblihy? Pokud ne, a jste navíc ještě i soutěživý typ, pak právě pro vás je určena soutěž O nejchutnější masopustní koblihu, kterou každoročně vyhlašuje děčínská zoologická zahrada v rámci oblíbené akce Masopust ze zoo na zámek.
Velké Karlovice - Vanilkové rohlíčky patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako nazdobené perníčky, kapr s bramborovým salátem nebo horký a voňavý punč. Jak na to, aby byly správně křupavé, nerozpadaly se ještě v krabici a chutnaly opravdu skvěle?
Vyzkoušejte recepty na perníčky, které jsou ihned ´jedlé´ - tedy nemusejí delší dobu odležet, aby zkřehly.
Domažlice – Kapři, kostelík, stromek, sněhulák, hvězda, prasátko, srdíčko, svíčka. Perníčky těchto i dalších tvarů zdobila Jitka Heřmanová ve středu v domažlickém seniorském penzionu. Na toto místo se se svojí voňavou zálibou vrací pravidelně.
Domažlice - Vyzkoušejte recepty na perníčky, které jsou ihned ´jedlé´ - tedy nemusejí delší dobu odležet, aby zkřehly.
Buchlovice - Prohlédnout si vánoční zámeckou výzdobu mohou všichni, kdo dnes a zítra zavítají na zámek do Buchlovic. Pro děti bude dnes připravena i speciální mikulášská nadílka. Devět vánočně vyzdobených místností buchlovického zámku seznámí zájemce s duchovní symbolikou Vánoc.
Uvažujete každým rokem o nových receptech na Vánoce? Vyzkoušejte zdravější variantu cukroví. Smlsnete si na něm přinejmenším tak, jako na tom tradičním a navíc vás překvapí svou lehkostí a rozmanitostí surovin. Připravili jsme pro vás pár tipů z Radčiny kuchařky bez lepku, která může být také vhodným vánočním dárkem pro všechny, kteří chtějí vařit a péct zdravěji.
Uherské Hradiště – Jak mohou maminky nebo babičky připravit svým ratolestem malé mikulášské překvapení, k němuž stačí hladká mouka, sůl, žloutky, máslo, vlažné mléko, cukr, droždí, rozinky a hřebíček, to se mohly v sobotu dopoledne dozvědět v hlavní budově Slováckého muzea ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti.
Třebíč - V třebíčském zámku je opět po roce k vidění tradiční výstava betlémů. Vystavena jsou díla třebíčských mistrů, jihlavské a příbramské betlémy s hornickou tématikou i figurky vyrobené z chlebového těsta.
Nymburk - Dům dětí a mládeže v Nymburce uspořádal už tradiční pečení s dětmi
Sedlčany – Sáně, kalendář, kniha, vánoční strom ozdobený drobnými perníčky, domek, před nímž nechybí ani studna s rumpálem, betlém, zasněžená krajina s kostelíkem a desítky dalších výrobků provoněly poprvé ve čtvrtek sedlčanskou knihovnu. Milena Hadáčková z Petrovic na prodejní výstavě představuje až do 2. prosince svého koníčka.
Kněždub – Převážný podíl ruční práce a poctivě vymíchané těsto. To je podle kněždubské kuchařky Ludmily Hruškové základ pro kvalitní hodové koláčky. Před blížící se slavností v obci je ve čtvrtek pekli zástupci chasy spolu s místními ženami. „Poručili napéct dvanáct set, my radši uděláme o sto navíc. Máme tvarohové a povidlové," řekla Ludmila Hrušková. Recept podle ní zůstává už léta stejný, tradiční. „Těsto mísí kluci ručně, potom se připraví máslo s moukou a těsto se ve směsi převálí," přiblížila. Hody v Kněždubu potrvají až do neděle.
Domažlicko /FOTOGALERIE/ – Návštěvníci Chodska poznají koláče z jednotlivých míst regionu podle způsobu jejich merhování.
Domažlicko – Chodská kuchyně měla v minulosti na jídelníčku pokrmy, u nichž nás dnes zarazí hlavně jejich názvy.
Ústí nad Labem - Máte rádi jahody? Pošlete nám svůj oblíbený recept a vyhrajte dva kilogramy sladkých plodů ze Svádova.
Ústí nad Labem - Známe výherce prvního kola naší Jahodové soutěže.
Svátky jara se blíží. Inspirujte se tradičními recepty a jejich variantami. Jsou plné zdraví a síly.
Teplicko - Kdo si chce prodloužit Vánoce, zazpívat si koledy a vyslechnout duchovní slovo O. Marka Dundy, tak má šanci v pondělí v Jeníkově.
Střílky – Vanilkové rohlíčky, linecké, kokosové kuličky a úlky, to je taková tradiční vánoční klasika, která většinou nechybí na žádném stole. Distributorem této klasiky na náš stůl je babička. A protože si každý rok tradiční cukroví zpestříme i nějakým novým kouskem vlastní výroby, ani letos tomu nebylo jinak.
Hlinsko - V památkové rezervaci Betlém v Hlinsku můžete nyní ještě do 4. ledna navštívit výstavu s názvem Betlém vánoční.
Mostecko - V poslední době se začaly v médiích objevovat pořady a články o vaření. Mě to jako asi většinu lidí baví, ale čas od času se kulinářský odborník „vrhá“ v rámci zvýšení své popularity i do oborů (byť blízce spojenými s kuchyní), jako jsou třeba řezničina, cukrařina či pekařina. Tím, jak fušují do odborných řemesel, kterým dobře nerozumí, vnášejí mezi lidi dezinformace a bludy. Já se v tomto článku pokusím vnést správné informace o jednom kulinářském „podoboru“, a to pekařině. Konkrétně si popíšeme listové těsto.
Hlinsko - V památkové rezervaci Betlém v Hlinsku můžete nyní ještě do 4. ledna navštívit výstavu s názvem Betlém vánoční.
Praha - Vůně perníku patří k Vánocům. Šárka Žaludová peče perníčky skoro patnáct let. Nejdříve jen pro své známé a rodinu a poslední rok je prodává i po internetu. Perníkové těsto peče několikrát týdně, někdy i sedm dávek najednou.
Slatiňany - Zavřená brána slatiňanského zámku může na první pohled vyvolat dojem, že šlechtické sídlo tiše čeká na začátek jarní turistické sezóny. Opak je pravdou. Zámecké pokoje ožívají horečnatými přípravami na speciální vánoční prohlídky.
České Budějovice – /NA VLASTNÍ KŮŽI/ Vánoční cukroví v těchto dnech začíná vonět v nejedné domácnosti. Ne každý však má v dnešní hektické době čas upéct si vlastní. Vypravila jsem se proto do českobudějovické Cukrárny U Kláštera.
Slatiňany - Zavřená brána slatiňanského zámku může na první pohled vyvolat dojem, že šlechtické sídlo tiše čeká na začátek jarní turistické sezóny. Opak je pravdou. Zámecké pokoje ožívají horečnatými přípravami na speciální vánoční prohlídky.
Zdounky - Přesně z 1255 postaviček byl sestaven největší perníkový betlém, kterým se pyšní Dům kultury ve Zdounkách. V neděli odpoledne přepočítal každý díl komisař agentury Dobrý den z Pelhřimova a zdounecký betlém zapsal jako největší v České republice do knihy rekordů.
Lučany n. N. - Pekař z Lučan by si přál mít více času rodinu, podnikání je náročné
Lučany nad Nisou – Vánočky v Lučanech mají z těsta podle dědy, pěkná dávka tuku, prosátá mouka, rozinky, kandované ovoce a mandle.