Kreativ

ŠTÍTEK: těsto

ČTENÁŘI VAŘÍ: Bábovka od Jaroslava Němce

Nouzový stav s sebou přinesl v tisících domácnostech mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!

Čtenáři vaří: Pizza šneci Radky Třískové

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácnostech mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Čtenáři vaří: Pizza šneci Radky Třískové

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácnostech mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Čtenáři vaří: Pizza šneci Radky Třískové

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácnostech mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Čtenáři vaří: Pizza šneci Radky Třískové

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácnostech mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Čtenáři vaří: Pizza šneci Radky Třískové

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácnostech mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Čtenáři vaří: Pizza šneci Radky Třískové

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácnostech mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Čtenáři vaří: Pizza šneci Radky Třískové

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácnostech mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Ve Vysoké Peci soutěžili o nejlepší bábovku

Oříškové těsto, rumové aroma nebo pikantní ocet lahodily chuťovým buňkám návštěvníků klání o nejlepší upečenou bábovku. Své sladké i slané variace přinesly v neděli odpoledne dvě desítky tvůrců do obecního sálu ve Vysoké Peci. 

Každé těsto je živé, říká perníkářka Markéta Látalová

Ne vždy se musí řemesla a tradiční umění předávat z generace na generaci. Někdy stačí chuť do práce a dril, kterým si laická pekařka vydobude prestiž zkušené perníkářky. Řeč je o Markétě Látalové, která se perníkářství věnuje intenzivně už dvanáct let. Perníkářství je pro ni forma odpočinku.

Králův Dvůr ve vánoční náladě: hledají se nejlepší vanilkové rohlíčky

Jen těžko si lze představit vánoce bez vanilkových rohlíčků. V Králově Dvoře se ale letos již potřetí rozhodli uspořádat soutěž o nejchutnější králodvorské vanilkové rohlíčky. Jak říkají sami organizátoři, pečou se téměř v každé rodině a nechutnají stejně; někde do těsta dávají vlašské ořechy, jinde to jsou mandle. Liší se i jednotlivá provedení: někdo dělá rohlíčky tenké, další zase větší.

Každé těsto je živé, říká perníkářka Markéta Látalová

Ne vždy se musí řemesla a tradiční umění předávat z generace na generaci. Někdy stačí chuť do práce a dril, kterým si laická pekařka vydobude prestiž zkušené perníkářky. Řeč je o Markétě Látalové, která se perníkářství věnuje intenzivně už dvanáct let. Perníkářství je pro ni forma odpočinku.

Staročeské Vánoce. Vyzkoušejte recepty na tradiční vánoční cukroví

K období adventu se váže mnoho zvyků, které stojí za to si každoročně připomínat. Pusťte se s námi do jedné takové tradice – prvního svátečního pečení. Ať cukroví stihne změknout, než přiletí Ježíšek. A pozor, mlsat mohou i diabetici. Máme pro vás také dva recepty na vánoční dobroty bez cukru.

Tuňákové sušenky či hovězí s brusinkou. I psi mohou mlsat vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky, linecké, vosí hnízda. Na takové dobroty se těšíme my lidé, vánoční cukroví už voní ve všech domácnostech. Ale co takhle hovězí maso s brusinkami, tuňákové sušenky, lososová pochoutka nebo lahůdky z kuřecího či srnčího masa? Že by to také mohla být dobrota? Je! Ale psí. Stále více lidí peče vánoční pamlsky také svým čtyřnohým miláčkům.

Skanzen ve znamení brambor

VIDEO, FOTOGALERIE/ Vlasta Verlíková vyrůstala do svých třinácti let poblíž Ostravy, kde neměla daleko do přírody. Jako děti si pekly na ohníčku brambory a uplynulou sobotu si tuto pochoutku dopřála po desítkách let.

Hraběcí dožínky nenarušily ani dešťové přeháňky

/FOTOGALERIE/ Sobotní zámecká kuchyňská zahrada na zámku Veltrusy přenesla návštěvníky prostřednictvím tradiční akce s názvem Dožínky hraběte Chotka do doby prarodičů. I přes neustávající déšť se od dopoledne zahrada zaplňovala dílnami a stanovišti. 

Jako v 19. století. Muž ze Šumavy zachránil řemeslo veřejných pekařů

Kdo byl veřejný pekař? Ten, komu hospodyně přinesla připravený chleba a on ho upekl ve veřejné peci. Toto řemeslo v Čechách a na Slovensku žilo až do 50. let minulého století a pak ho vytlačilo průmyslové pečení. Ožilo však na Šumavě v Lenoře, kde mu vrátil jeho slávu Augustin Sobotovič.

Zachránil řemeslo veřejných pekařů. Kdo na něj naváže?

Jižní Čechy - Kdo byl veřejný pekař? Ten, komu hospodyně přinesla připravený chleba a on ho upekl ve veřejné peci. Toto řemeslo v Čechách a na Slovensku žilo až do 50. let minulého století a pak ho vytlačilo průmyslové pečení. U nás na jihu Čech ale ožilo na Šumavě v Lenoře, kde mu vrátil jeho slávu Augustin Sobotovič.

Astronauti se pokusí upéct ve vesmíru sušenky. Má to ale háček

Američtí astronauti začnou testovat pečení ve vesmíru a první pochutinou by měly být oblíbené "cookies", tedy sladké sušenky. Důvodem je snaha docílit u nich co největší pohody. Když budou moci zkusit vlastnoručně vyrobenou oblíbenou pochoutku, budou šťastnější. Stále však zbývá dost problémů - například, jak při stavu beztíže udržet cookies v troubě.