Kreativ

ŠTÍTEK: těsto

Romana Lecjaksová a Zuzana Blažejovská lákají k ochutnávce bábovky z pistácií.

Ve Vysoké Peci soutěžili o nejlepší bábovku

Oříškové těsto, rumové aroma nebo pikantní ocet lahodily chuťovým buňkám návštěvníků klání o nejlepší upečenou bábovku. Své sladké i slané variace přinesly v neděli odpoledne dvě desítky tvůrců do obecního sálu ve Vysoké Peci. 

Markéta Látalová

Každé těsto je živé, říká perníkářka Markéta Látalová

Ne vždy se musí řemesla a tradiční umění předávat z generace na generaci. Někdy stačí chuť do práce a dril, kterým si laická pekařka vydobude prestiž zkušené perníkářky. Řeč je o Markétě Látalové, která se perníkářství věnuje intenzivně už dvanáct let. Perníkářství je pro ni forma odpočinku.

Vanilkové rohlíčky

Králův Dvůr ve vánoční náladě: hledají se nejlepší vanilkové rohlíčky

Jen těžko si lze představit vánoce bez vanilkových rohlíčků. V Králově Dvoře se ale letos již potřetí rozhodli uspořádat soutěž o nejchutnější králodvorské vanilkové rohlíčky. Jak říkají sami organizátoři, pečou se téměř v každé rodině a nechutnají stejně; někde do těsta dávají vlašské ořechy, jinde to jsou mandle. Liší se i jednotlivá provedení: někdo dělá rohlíčky tenké, další zase větší.

Markéta Látalová

Každé těsto je živé, říká perníkářka Markéta Látalová

Ne vždy se musí řemesla a tradiční umění předávat z generace na generaci. Někdy stačí chuť do práce a dril, kterým si laická pekařka vydobude prestiž zkušené perníkářky. Řeč je o Markétě Látalové, která se perníkářství věnuje intenzivně už dvanáct let. Perníkářství je pro ni forma odpočinku.

Cukroví z lineckého těsta

Staročeské Vánoce. Vyzkoušejte recepty na tradiční vánoční cukroví

K období adventu se váže mnoho zvyků, které stojí za to si každoročně připomínat. Pusťte se s námi do jedné takové tradice – prvního svátečního pečení. Ať cukroví stihne změknout, než přiletí Ježíšek. A pozor, mlsat mohou i diabetici. Máme pro vás také dva recepty na vánoční dobroty bez cukru.

Psí cukroví

Tuňákové sušenky či hovězí s brusinkou. I psi mohou mlsat vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky, linecké, vosí hnízda. Na takové dobroty se těšíme my lidé, vánoční cukroví už voní ve všech domácnostech. Ale co takhle hovězí maso s brusinkami, tuňákové sušenky, lososová pochoutka nebo lahůdky z kuřecího či srnčího masa? Že by to také mohla být dobrota? Je! Ale psí. Stále více lidí peče vánoční pamlsky také svým čtyřnohým miláčkům.

Areál Valašské dědiny v rožnovském skanzenu ožil v sobotu 14. září 2019 ukázkami podzimních prací na poli i v chalupě.  Brambory pekli v ohníčku Šimon Macháček a Sára Dostálová.

Skanzen ve znamení brambor

VIDEO, FOTOGALERIE/ Vlasta Verlíková vyrůstala do svých třinácti let poblíž Ostravy, kde neměla daleko do přírody. Jako děti si pekly na ohníčku brambory a uplynulou sobotu si tuto pochoutku dopřála po desítkách let.

Dožínky hraběte Chotka 2019.

Hraběcí dožínky nenarušily ani dešťové přeháňky

/FOTOGALERIE/ Sobotní zámecká kuchyňská zahrada na zámku Veltrusy přenesla návštěvníky prostřednictvím tradiční akce s názvem Dožínky hraběte Chotka do doby prarodičů. I přes neustávající déšť se od dopoledne zahrada zaplňovala dílnami a stanovišti. 

Pečení v nové peci ve Volarech.

Jako v 19. století. Muž ze Šumavy zachránil řemeslo veřejných pekařů

Kdo byl veřejný pekař? Ten, komu hospodyně přinesla připravený chleba a on ho upekl ve veřejné peci. Toto řemeslo v Čechách a na Slovensku žilo až do 50. let minulého století a pak ho vytlačilo průmyslové pečení. Ožilo však na Šumavě v Lenoře, kde mu vrátil jeho slávu Augustin Sobotovič.

Pečení v nové peci ve Volarech.

Zachránil řemeslo veřejných pekařů. Kdo na něj naváže?

Jižní Čechy - Kdo byl veřejný pekař? Ten, komu hospodyně přinesla připravený chleba a on ho upekl ve veřejné peci. Toto řemeslo v Čechách a na Slovensku žilo až do 50. let minulého století a pak ho vytlačilo průmyslové pečení. U nás na jihu Čech ale ožilo na Šumavě v Lenoře, kde mu vrátil jeho slávu Augustin Sobotovič.

Astronaut - Ilustrační foto

Astronauti se pokusí upéct ve vesmíru sušenky. Má to ale háček

Američtí astronauti začnou testovat pečení ve vesmíru a první pochutinou by měly být oblíbené "cookies", tedy sladké sušenky. Důvodem je snaha docílit u nich co největší pohody. Když budou moci zkusit vlastnoručně vyrobenou oblíbenou pochoutku, budou šťastnější. Stále však zbývá dost problémů - například, jak při stavu beztíže udržet cookies v troubě.

Patrik Lamberk

Patrik Lamberk: Každou pizzu dělám s láskou

Všechno to začalo při mé brigádě na rozvoz pizzy. Stále jsem to měl před očima a pak přišel den, kdy jsem se začal učit připravovat pizzu sám. Moje první pizza byla, tuším, hawai, jen tak na zkoušku pro kolegy.

Josef Toufar

V úsilí o blahořečení kněze Toufara mohou pomoci pamětníci

Hradec Králové – Proces, jehož cílem je blahořečení kněze Josefa Toufara, umučeného v souvislosti s takzvaným číhošťským zázrakem, vstoupil do další fáze. Postulátor Tomáš Petráček, který má záležitost na starosti, podal žádost o zahájení kanonizačního řízení. Potvrdil to královéhradecký biskup Jan Vokál.

Losování pod vodní hladinou Živé vody obstaral potápěč

Losování pod vodní hladinou Živé vody obstaral potápěč

Tři sta padesát dětí i dospělých přišlo mezi desátou a šestnáctou hodinou posledního prosincového pátku prozkoumávat tajemný, barevný a mnohotvárný svět sladkovodní botanické expozice Živá voda na Modré. Stalo se tak v rámci tradiční předsilvestrovské akce, letos nesoucí název Zimní oslava mezi rybami.

Ilustrační foto.

Ohňostroje zabíjejí ptáky, zní protest ornitologů

Střední Čechy – Ne každý se na přivítání nového roku za bouchání petard a vystřelování rachejtlí těší. O stresu domácích mazlíčků informujeme pravidelně. Nyní se ke kritice novoročních ohňostrojů přidali i ochránci přírody, konkrétně ornitologové. Podle nich mají ohňostroje na ptáky katastrofální dopad.

Okna operačních sálů Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Olomouc zdobí díky výtvarným schopnostem lékařky kliniky Michaely Uhrové rozměrné malby, které zpříjemňují personálu pracovní čas a pacientům dodávají klid.

Lékařka vyzdobila operační sály ORL, krášlí je zentagle malby

Velké plochy zelené barvy až po strop, a ten je v operačních sálech ve starém nemocničním objektu hodně vysoko. Sterilní prostředí, které působilo až stísněným dojmem, se rozhodli na Klinice otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Olomouc rozveselit, aby byl pobyt v místnosti příjemnější jak pro personál, tak pro pacienty.

Ilustrační foto.

Konci roku sluší horská zábava

Špindlerův Mlýn – Oslavy konce roku proběhnou v největším krkonošském středisku již v sobotu ve znamení veřejného i exhibičního závodu profesionálů.

Silvestr Divadla Brod

Prožijte Silvestr s Divadlem Brod!

Nevíte kam na Silvestra? V Uherském Brodě si můžete poslední podvečer roku 2018 zpříjemnit kulturou. Místní ochotníci zvou na tradiční Silvestr Divadla Brod.

Ilustrační foto.

Zdražení tepla nebude tak drastické

Strakonice – V minulých dnech se obyvatelé Strakonic zapotili, aniž by otevřeli své kohoutky na radiátorech. Teplárna totiž avizovala zdražení tepla pro rodinné domy na rok 2019 až o 300 korun měsíčně navíc.

Ilustrační foto.

Modernizují úřad v Dačicích

Dačice - Druhá část modernizace dačického úřadu, která má zlepšit práci úřadu a umožnit nové služby občanům, bude stát přes dva miliony korun.

Ilustrační foto.

Seniorku muž povalil a kradl

České Budějovice – Ve středu 26. prosince v noci se muž dopustil krádeže na seniorce, z uloupené kabelky se neradoval dlouho.

Ilustrační foto.

Tisíce lidí netuší, že mají žloutenku typu C. Nakazit se mohli v nemocnici

/INFOGRAFIKA/ Slušný člověk ji nemůže dostat. Hepatitida typu C je přece choroba narkomanů, domnívá se většina Čechů. Jenomže opak je pravdou. Podle odhadů České hepatologické společnosti u nás žije až 80 tisíc nakažených lidí. Drogy přitom řada z nich nikdy nebrala. A co víc: drtivá většina o své chorobě neví.

Kladno (v bílém) - Prostějov 7:3.

Opožděná nadílka. Jestřábi schytali v Kladně debakl

Pryč je vánoční pohoda. Prostějovští hokejisté na ledě kladenských Rytířů nedojídali žádné zbytky cukroví, naopak. Vytrpěli si jednu z nejvyšších porážek v sezoně, od třetího celku Chance ligy schytali v posledním venkovním duelu pomalu končícího roku 2018 ošklivý debakl 3:7.

Benátky Masters 2017.

Špičkový badminton podruhé

Benátky nad Jizerou – Vloni založená tradice má letos na pořadu druhé pokračování. Špičkový badmintonový turnaj Benátky Masters se hraje v pátek od 11 hodin v Nibe Aréně. A k vidění opět bude skvělý badminton evropského formátu.

Ilustrační foto.

Z beznaděje zachránili alespoň bod

Svitavy – Kalendářní rok 2018 zakončili svitavští florbalisté svátečním duelem na domácí půdě. Před více než dvěma stovkami fanoušků v hale Na Střelnici vyzvali aktuálně třetí celek východní skupiny národní ligy z Kopřivnice.