Kreativ

ŠTÍTEK: těsto

Duchcovská pekařka Jana Richterová.

FOTO, VIDEO: Jediná pekařka v Duchcově. Vstává za tmy, sama peče, sama prodává

Jana Richterová obnovila u zámku v Duchcově pekařství. Nikdo jiný nedělá ve městě vlastní pečivo pro širokou veřejnost. Její běžný den je ale neskutečná řehole. Jedna paní chce třeba pro sebe dia beránka, a tak ho dostane, druhá si zas přinese své oblíbené kandované ovoce a pekařka ho do těsta speciálně pro ni zadělá. Třetí chce přidat svoje rozinky z Německa a má je tam. Co všechno musí žena za 24 hodin stihnout? Má vůbec čas na spaní?

Jablečný koláč

Voní po skořici a rozinkách v rumu. Jednoduchý jablečný koláč zvládne každý

Receptů na chutný jablečný koláč existuje hned několik. „Já jsem si oblíbila jeden takový lehce obrácený s vrstvou másla, který voní po skořici, mandlích a rozinkách v rumu. Nemusíte tak složitě připravovat těsto, karamelizovat jablka a ani zaplétat mřížky. Stačí jen jednoduše smíchat všechny suroviny, vložit do pekáčku a dát péct. Takže žádné hory špinavého nádobí a čekání, zda se těsto povedlo,“ říká Linda Pazderová. Vyzkoušíte recept z jejího food stories blogu?

Česneková hnízda

Křupavá a měkká. Česneková hnízda nasytí na výletech i zahustí polévku

Tento recept si zamilujete! Česneková hnízda jsou zvenčí příjemně křupavá a uvnitř měkoučká. Vychutnáte si je jak samotné, tak jako přílohu k jinému jídlu. Tak co, zkusíte je? Dejte si při tomto receptu záležet na kvalitním olivovém oleji, díky němuž bude výsledná chuť ještě výjimečnější.

Tradiční masopustní koblihy v Hradci Králové

Koblihy a masopust prostě patří k sobě. Vyberte si z pěti skvělých receptů

Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy. Průvod masek tohle sladké občerstvení za své písně a improvizované výstupy vždycky rád ocení. Čerstvé koblihy jsou ale skvělé po celý rok a milují je nejen děti snad v každé rodině. Když chtěl hudební skladatel Leoš Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. Vyzkoušejte proto pět receptů, které jsme pro vás vybrali. Uvidíte, že je zvládnete a pochutnáte si.

Plněné minirohlíčky

Sýr, šunka nebo třeba zelenina. Minirohlíčky naplňte tím, co vám chutná

Voňavý, křupavý rohlíček plněný samými dobrotami. Už se vám sbíhají sliny? Tak to na nic nečekejte a pusťte se do receptu, kterým potěšíte nejen své chuťové buňky, ale taky kdejakou návštěvu. Jako náplň poslouží suroviny, které máte nejraději. Inspirujte se třeba variantou s anglickou slaninou, sýrem a kysaným zelím. 

Ordinace pediatrů i ORL praskají ve švech, léky chybí.

Nemocných dětí přibývá, léky na horečku chybí. Účinné jsou zábaly i těsto

„Neznám snad nikoho, kdo by neměl před Vánocemi nebo teď nemocné děti,“ zaslechla jsem maminku před pár dny telefonovat na autobusové zastávce. Je pravda, že se musím k jejímu tvrzení přidat, protože to mám ve svém okolí velice podobně. A všichni řešíme totéž: jak snížit dítěti horečku, když nám zásoby léků došly a v lékárnách jsou prázdné regály?

Vosí hnízda, klasika, které nikdo neodolá

Cukroví, kterému nikdo neodolá. Jak připravit oblíbená vosí hnízda

Někdo jim říká vosí hnízda, jiný včelí úly. U tohoto cukroví můžeme pozorovat zajímavý paradox. I když ho všichni zbožňují, dělá se poměrně málo. Při pravidelných přehlídkách vánočních výrobků na návštěvách nebo při chlubení mezi kolegy zaručeně zmizí jako první. Připravte si opravdu výtečná vosí hnízda. 

Vánočka s máslem a džemem je nejlepší snídaně.

Božská vánočka. Tenhle recept nahradí vaše rodinné stříbro

Připravte se na přelomový okamžik, tenhle recept totiž úplně změní váš pohled na vánočku. Jestli jste tuhle kynutou sladkosti nikdy moc nemuseli, dnes se to změní. Jestli vánočku milujete, poznáte tu nejlepší na světě. Bez legrace. Cukrářka Daška Tylčerová strčí do kapsy i generacemi prověřené recepty od praprababiček. Její návod vám přináší časopis Gurmet.

Vanilkové rohlíčky

Jedinečné cukroví. Tradiční rohlíčky se doslova rozplynou na jazyku

Vanilkové rohlíčky mají v našich srdcích jedinečné místo. Nemilujeme jen jejich delikátní chuť, ale i všechny ty vzpomínky. Kdybyste si museli vybrat jediné cukroví, které bude o Vánocích na stole, rohlíčky by zřejmě ostatní druhy s přehledem převálcovaly. Vyzkoušejte recept, který vám přináší časopis Gurmet.

Dobré těsto a touha tvořit. To je základ krásných perníčků

Zdobení perníčků: Radí mistryně perníkářka, podle které peče i Bára Maťovčíková

Perníčky pekla Lenka Přibylová už jako malá dívka s maminkou a je přesvědčená o tom, že právě díky ní už osm let zdobí perníčky prakticky denně. Opakovaně s nimi vyhrává československý cukrářský šampionát a dokazuje, že vše, co si z perníku představíte, je možné. A pokud chcete mít letos ty nejkrásnější perníčky i vy, zkuste její recept i triky na zdobení.

Léčitel Jan Mikolášek doporučil babičce Ivy Jančíkové po dobu několika týdnů každý večer vypít sklenici kozího mléka svařeného s nastrouhanou čerstvou petrželí.

Máte ji doma? Léčitel Mikolášek ženu uzdravil díky jedné obyčejné zelenině

Jestli se snažíte jíst zdravě a neutratit za nákupy majlant, vyplatí se pořizovat českou sezónní zeleninu. K té v zimě patří především zelenina kořenová, kterou jako jednu z mála měli naši předci k dispozici až do jara. Určitě neváhejte třeba s nákupem kořenové petržele. Ta totiž navíc zachraňuje zdraví, což dobře věděl náš věhlasný léčitel Jan Mikolášek.

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Švestkové knedlíky desetkrát jinak. Velkou roli hrají na Trnkobraní

Období švestek trvá až do září a využití tohoto oblíbeného ovoce je víc než pestré. Ostatně považovali si jich už staří Egypťané, v jejichž hrobkách se našly, aby mrtví netrpěli hlady a jako zásoba energie sloužily karavanám obchodníků putujících pouští. I když pánové většinou tvrdí, že švestky jsou nejlepší tekuté v lahvi slivovice, jejich drahé polovičky jejich využití vidí raději v koláčích, povidlech nebo knedlících.  

Zdeňka Poštulková s dobrotami z jejich rodinné Tvarůžkové cukrárny v Lošticích.

Vypadají jako sladké, ale nejsou. Zdeňka Poštulková peče zákusky z tvarůžků

Štrúdl, kremroli, šáteček, dortík nebo roládu jste už jistě ochutnali. Pokušení dát si něco sladkého podlehne čas od času asi každý z nás. Ale dokážete si představit, že tyto zákusky sice vypadají sladce, ale chutnají slaně a obsahují tvarůžky? Tak právě takové vznikají v rodinné Tvarůžkové cukrárně manželů Poštulkových v Lošticích na Šumpersku. 

Šlehačkové donuty

Sladká terapie. Recept na šlehačkové donuty s ovocem a polevou

Pečení je pro spoustu lidí něco jako terapie, tak to zkuste taky. Alespoň na chvilku přijdete na jiné myšlenky a ještě uděláte radost lidem kolem sebe, což se teď určitě hodí. Šlehačkové donuty jsou jemné a vláčné, dopřejte jim i tu čokoládovou polevu, popřípadě maliny.

Vyzkoušejte na Velikonoce netradiční recepty

Svátky jara trochu jinak. Vsaďte na netradiční recepty

Kraslice, pomlázky, výtečné pokrmy i rodinné tradice. Velikonoce už jsou za rohem a pomalu, ale jistě bychom se na ně měli začít připravovat. Kromě jarní výzdoby svého domova byste se měli zamyslet i nad tím, jaké sladké dobroty letos nachystat na sváteční tabuli. Pokud už vás omrzelo mlsání podle tradic a rádi byste vyzkoušeli něco originálnějšího než každoroční klasiku v podoběmazance, beránka nebo třeba jidášů, vyzkoušejte naše tipy. Připravte si třeba větrníky nebo sušenkový sendvič podle cukrářky Ivety Fabešové.