Až na oválný tvar a silnější korpus vypadají jako ty, na které je zvyklý takřka celý svět. Jen místo pizzy se jim říká pinsa. A právě dnes (9. února) slaví pizzy (i pinsy) svůj mezinárodní den. Ty z Frýdlantu nad Ostravicí jsou vyhlášené tím, že těsto na ně fermentuje až dvaasedmdesát hodin.
Originální krém, müsli a ovoce pozvednou sladkou pochoutku o několik levelů výš. Náplň a posyp navíc můžete libovolně pozměňovat, takže taková snídaně či svačinka jen tak neomrzí.
Nepovedený koláč, nepodarek nebo také zdrcek či pecek. I tato spíše nelichotivá jména se kdysi spojovala se sladkým pečivem tradičně vyráběným na Valašsku – s frgálem.
Nepovedený koláč, nepodarek nebo také zdrcek či pecek. I tato spíše nelichotivá jména se kdysi spojovala se sladkým pečivem tradičně vyráběným na Valašsku – s frgálem.
Nepovedený koláč, nepodarek nebo také zdrcek či pecek. I tato spíše nelichotivá jména se kdysi spojovala se sladkým pečivem tradičně vyráběným na Valašsku – s frgálem.
Nepovedený koláč, nepodarek nebo také zdrcek či pecek. I tato spíše nelichotivá jména se kdysi spojovala se sladkým pečivem tradičně vyráběným na Valašsku – s frgálem.
Nepovedený koláč, nepodarek nebo také zdrcek či pecek. I tato spíše nelichotivá jména se kdysi spojovala se sladkým pečivem tradičně vyráběným na Valašsku – s frgálem.
Nepovedený koláč, nepodarek nebo také zdrcek či pecek. I tato spíše nelichotivá jména se kdysi spojovala se sladkým pečivem tradičně vyráběným na Valašsku – s frgálem.
Nepovedený koláč, nepodarek nebo také zdrcek či pecek. I tato spíše nelichotivá jména se kdysi spojovala se sladkým pečivem tradičně vyráběným na Valašsku – s frgálem.
Nepovedený koláč, nepodarek nebo také zdrcek či pecek. I tato spíše nelichotivá jména se kdysi spojovala se sladkým pečivem tradičně vyráběným na Valašsku – s frgálem.
K snědku jsou doslova po celém světě. Plněné knedlíčky totiž milují na všech kontinentech. Regionální kuchyně je pojímají velice odlišně, takže o rozmanitost není nouze. Potíž je možná jen s definováním, co to vlastně plněný knedlíček je. Každopádně shoda panuje na tom, že řeč je o těstě se slanou nebo sladkou nádivkou. Ostatně posuďte sami, jak různé mohou knedlíčky z protilehlých koutů světa být.
Určitě to znáte. Po vánočních svátcích je každý přeslazený a přejedený, přesto se blíží Silvestr a je potřeba něco dobrého připravit. Redaktoři z Jižní Moravy a Vysočiny dali dohromady recepty na své nejoblíbenější pochutiny. Můžete si zkusit udělat slané pečivo, domácí houstičky, česnekovou pomazánku, pizza šneky, perníčky a nebo třeba francouzský cibulový koláč. Stačí si vybrat.
Určitě to znáte. Po vánočních svátcích je každý přeslazený a přejedený, přesto se blíží Silvestr a je potřeba něco dobrého připravit. Redaktoři z Jižní Moravy a Vysočiny dali dohromady recepty na své nejoblíbenější pochutiny. Můžete si zkusit udělat slané pečivo, domácí houstičky, česnekovou pomazánku, pizza šneky, perníčky a nebo třeba francouzský cibulový koláč. Stačí si vybrat.
Jsou nadýchané a měkoučké, zalité cukrovou glazurou a ozvláštněné špetkou pepře. Tradiční perníčky pfeffernüsse v různých obměnách o Vánocích voní mnoha německými, ale také dánskými nebo holandskými domácnostmi. Populární jsou díky německému původu části Američanů také v USA, kde každoročně 23. prosince slaví jejich národní den.
/VÝZVA/ Loučení se starým rokem si mnozí nedokážou představit bez dobrého jídla a pití. Dali jsme dohromady pár tipů na rychlé, ale výborné silvestrovské pochoutky. Letos můžete vyzkoušet některý z receptů, který se osvědčil redaktorkám Deníku. Máte také svou oblíbenou pochoutku? Pošlete nám recept na e-mail chrudimsky@denik.cz.
/VÝZVA/ Loučení se starým rokem si mnozí nedokážou představit bez dobrého jídla a pití. Dali jsme dohromady pár tipů na rychlé, ale výborné silvestrovské pochoutky. Letos můžete vyzkoušet některý z receptů, který se osvědčil redaktorkám Deníku. Máte také svou oblíbenou pochoutku? Pošlete nám recept na e-mail pardubicky@denik.cz.
/VÝZVA/ Loučení se starým rokem si mnozí nedokážou představit bez dobrého jídla a pití. Dali jsme dohromady pár tipů na rychlé, ale výborné silvestrovské pochoutky. Letos můžete vyzkoušet některý z receptů, který se osvědčil redaktorkám Deníku. Máte také svou oblíbenou pochoutku? Pošlete nám recept na e-mail svitavsky@denik.cz.
Loučení se starým rokem si mnozí nedokážou představit bez dobrého jídla a pití. Dali jsme dohromady pár tipů na rychlé, ale výborné silvestrovské pochoutky. Letos můžete vyzkoušet některý z receptů, který se osvědčil redaktorkám Deníku.
Loučení se starým rokem si mnozí nedokážou představit bez dobrého jídla a pití. Dali jsme dohromady pár tipů na rychlé, ale výborné silvestrovské pochoutky. Letos můžete vyzkoušet některý z receptů, který se osvědčil redaktorkám Deníku.
Loučení se starým rokem si mnozí nedokážou představit bez dobrého jídla a pití. Dali jsme dohromady pár tipů na rychlé, ale výborné silvestrovské pochoutky. Letos můžete vyzkoušet některý z receptů, který se osvědčil redaktorkám Deníku.
Vánočka není snadná disciplína. Záleží na správně dlouhé době kynutí těsta, ale i na kvalitním pletení, aby se dobře skládala a nesesunula se při pečení do strany. A co takhle zkusit letos štólu? Můžete si ji upéct podle studentského receptu.
Vánočka není snadná disciplína. Záleží na správně dlouhé době kynutí těsta, ale i na kvalitním pletení, aby se dobře skládala a nesesunula se při pečení do strany. A co takhle zkusit letos štólu? Můžete si ji upéct podle studentského receptu. Za fotografie ze školních dílen, kde se peče vynikající vánoční cukroví, děkujeme Luboši Jeníčkovi.
Vánočka není snadná disciplína. Záleží na správně dlouhé době kynutí těsta, ale i na kvalitním pletení, aby se dobře skládala a nesesunula se při pečení do strany. A co takhle zkusit letos štólu? Můžete si ji upéct podle receptu z proslulé pardubické "Potraviny". Za fotografie ze školních dílen, kde se peče vynikající vánoční cukroví, děkujeme Luboši Jeníčkovi.
Budoucí cukráři a cukrářky ze Střední živnostenské školy Sokolov napečou před Vánocemi až 850 kilo cukroví všeho druhu. Začínají v listopadu a končí v polovině prosince. Pod dozorem zkušených pedagogů pečou klasiku, která nesmí chybět na sváteční tabuli v téměř žádné rodině.
Nejlepší lískové oříšky na světě? Pěstují je v Itálii, mají svou vlastní apelaci a jejich milovníci se po nich můžou utlouct. Název vyhlášené odrůdy vyslovíte už po první lekci italštiny – Nocciola Tonda Gentile Trilobata.
Čekání na Mikuláše a čerta si můžeme zpříjemnit. Čím? Třeba pečením kynutých čertíků podle tradičního recptu, který nám zaslali manželé Škochovi, kteří se věnují udržování tradic na Písecku. Do pečení se pustili i školáci ze ZŠ v Kovářově.
Petra Burianová má pět dětí, skvěle peče a vaří, chová včely a zahradničí. Umí také plést, háčkovat, paličkovat, vyšívat a vyrábět z proutí a k tomu sbírá kroje a lidové recepty. Vystudovanou právničku, která zvítězila v soutěži Peče celá země, můžete vídat v pořadu Pečení na neděli.
Už zdálky se line z provozovny v Bořicích u Domažlic sladká vůně. Aby ne, když uvnitř pekařky připravují tisíce koláčů na Chodské slavnosti. Všichni pracují jako perfektně sehraný tým, který má na starosti Marie Vondrovicová.
Máte chuť na něco sladkého? Vyzkoušejte kefírovou bábovku s ořechy a polevou. Bábovka bude krásně vláčná díky kefíru a přitom vám na přípravu stačí jen miska a metlička.
Vzácný exponát rozšířil v nedávné době sbírky Muzea regionu Valašsko. Od soukromého majitele z Újezdu u Brna získalo unikátní elektromotor vyrobený za první republiky ve vsetínské továrně Josefa Sousedíka. Zájemci si ho nyní budou moci prohlédnout ve stále expozici na Zámku Vsetín.
I užitečné činnosti mohou být zábavné, když je děláte spolu a s úsměvem. Zapojte děti do tvorby dobrůtek. Uvidíte, že je bude bavit nejen konečné mlsání.
/FOTOGALERIE/ Havířov, Ostrava, Opava. V těchto třech městech mohou lidé poškádlit své chuťové pohárky sladkými donuty, které jsou zároveň i těmi největšími vyráběnými v České republice. „Po vysoké škole jsem pracoval tři roky v Anglii, kde jsou donuty na hodně solidní úrovni. Žádné tukové polevy, přidaná žádná barviva. To mi bylo blízké, stejně jako tamní sladká gastronomie obecně. A zde vznikla ta hlavní inspirace,“ vzpomíná Jakub z Jacob´s Donuts.
/FOTOGALERIE/ Havířov, Ostrava, Opava. V těchto třech městech mohou lidé poškádlit své chuťové pohárky sladkými donuty, které jsou zároveň i těmi největšími vyráběnými v České republice. „Po vysoké škole jsem pracoval tři roky v Anglii, kde jsou donuty na hodně solidní úrovni. Žádné tukové polevy, přidaná žádná barviva. To mi bylo blízké, stejně jako tamní sladká gastronomie obecně. A zde vznikla ta hlavní inspirace,“ vzpomíná Jakub z Jacob´s Donuts.
Palačinky. Tuto oblíbenou pochoutku zná snad každý. Existuje v mnoha podobách. S jednou z nich nás seznámí foodblogerka Markéta Chovancová. Na její sametové variaci s ovocem si určitě pochutnáte.
Sušenky shortbread se hodí na ta nejfajnovější pohoštění, v Británii vévodí vánočnímu stolu, vy si je však můžete připravit snadno i doma - jen tak k odpolednímu čaji nebo kávě. Jde o máslové kousky upečené ze dvou dílů másla, tří dílů hladké mouky a jednoho dílu cukru. Podávejte je s malinovou marmeládu a doma budete za hvězdu.
Skořicové bábovičky plněné pudinkem od Markéty Chovancové jsou opravdová pochoutka. Jejich příprava není vůbec složitá, na minibábovky vám mohou posloužit i formy na klasické muffiny.
Psal se rok 1999, když Antonín a Marie Malenovi zakládali rodinnou pekárnu v Jaroměřicích nad Rokytnou. Jejich syn Štěpán tam tehdy brigádničil a vůni chleba si zamiloval natolik, že je z něj dnes šéf vyhlášené pekárny. S úsměvem a uznáním vzpomíná, jak jeho táta chodil ve zmíněném roce 1999 po Jaroměřicích a dával lidem ochutnat chleba, aby zjistil, jak jim chutná.
Jestli se chcete držet i během pandemie velikonočních tradic, každý sváteční den byste měli jíst jinou sladkou dobrotu. Kromě Velkého pátku, kdy by měl být půst. Upečte si beránka, mazanec nebo jidáše.
Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za "rodinné stříbro"