Loučení se starým rokem si mnozí nedokážou představit bez dobrého jídla a pití. Dali jsme dohromady pár tipů na rychlé, ale výborné silvestrovské pochoutky. Letos můžete vyzkoušet některý z receptů, který se osvědčil redaktorkám Deníku.
Loučení se starým rokem si mnozí nedokážou představit bez dobrého jídla a pití. Dali jsme dohromady pár tipů na rychlé, ale výborné silvestrovské pochoutky. Letos můžete vyzkoušet některý z receptů, který se osvědčil redaktorkám Deníku.
Loučení se starým rokem si mnozí nedokážou představit bez dobrého jídla a pití. Dali jsme dohromady pár tipů na rychlé, ale výborné silvestrovské pochoutky. Letos můžete vyzkoušet některý z receptů, který se osvědčil redaktorkám Deníku.
Vánočka není snadná disciplína. Záleží na správně dlouhé době kynutí těsta, ale i na kvalitním pletení, aby se dobře skládala a nesesunula se při pečení do strany. A co takhle zkusit letos štólu? Můžete si ji upéct podle studentského receptu.
Vánočka není snadná disciplína. Záleží na správně dlouhé době kynutí těsta, ale i na kvalitním pletení, aby se dobře skládala a nesesunula se při pečení do strany. A co takhle zkusit letos štólu? Můžete si ji upéct podle studentského receptu. Za fotografie ze školních dílen, kde se peče vynikající vánoční cukroví, děkujeme Luboši Jeníčkovi.
Vánočka není snadná disciplína. Záleží na správně dlouhé době kynutí těsta, ale i na kvalitním pletení, aby se dobře skládala a nesesunula se při pečení do strany. A co takhle zkusit letos štólu? Můžete si ji upéct podle receptu z proslulé pardubické "Potraviny". Za fotografie ze školních dílen, kde se peče vynikající vánoční cukroví, děkujeme Luboši Jeníčkovi.
Budoucí cukráři a cukrářky ze Střední živnostenské školy Sokolov napečou před Vánocemi až 850 kilo cukroví všeho druhu. Začínají v listopadu a končí v polovině prosince. Pod dozorem zkušených pedagogů pečou klasiku, která nesmí chybět na sváteční tabuli v téměř žádné rodině.
Nejlepší lískové oříšky na světě? Pěstují je v Itálii, mají svou vlastní apelaci a jejich milovníci se po nich můžou utlouct. Název vyhlášené odrůdy vyslovíte už po první lekci italštiny – Nocciola Tonda Gentile Trilobata.
Čekání na Mikuláše a čerta si můžeme zpříjemnit. Čím? Třeba pečením kynutých čertíků podle tradičního recptu, který nám zaslali manželé Škochovi, kteří se věnují udržování tradic na Písecku. Do pečení se pustili i školáci ze ZŠ v Kovářově.
Petra Burianová má pět dětí, skvěle peče a vaří, chová včely a zahradničí. Umí také plést, háčkovat, paličkovat, vyšívat a vyrábět z proutí a k tomu sbírá kroje a lidové recepty. Vystudovanou právničku, která zvítězila v soutěži Peče celá země, můžete vídat v pořadu Pečení na neděli.
Už zdálky se line z provozovny v Bořicích u Domažlic sladká vůně. Aby ne, když uvnitř pekařky připravují tisíce koláčů na Chodské slavnosti. Všichni pracují jako perfektně sehraný tým, který má na starosti Marie Vondrovicová.
Máte chuť na něco sladkého? Vyzkoušejte kefírovou bábovku s ořechy a polevou. Bábovka bude krásně vláčná díky kefíru a přitom vám na přípravu stačí jen miska a metlička.
Vzácný exponát rozšířil v nedávné době sbírky Muzea regionu Valašsko. Od soukromého majitele z Újezdu u Brna získalo unikátní elektromotor vyrobený za první republiky ve vsetínské továrně Josefa Sousedíka. Zájemci si ho nyní budou moci prohlédnout ve stále expozici na Zámku Vsetín.
I užitečné činnosti mohou být zábavné, když je děláte spolu a s úsměvem. Zapojte děti do tvorby dobrůtek. Uvidíte, že je bude bavit nejen konečné mlsání.
/FOTOGALERIE/ Havířov, Ostrava, Opava. V těchto třech městech mohou lidé poškádlit své chuťové pohárky sladkými donuty, které jsou zároveň i těmi největšími vyráběnými v České republice. „Po vysoké škole jsem pracoval tři roky v Anglii, kde jsou donuty na hodně solidní úrovni. Žádné tukové polevy, přidaná žádná barviva. To mi bylo blízké, stejně jako tamní sladká gastronomie obecně. A zde vznikla ta hlavní inspirace,“ vzpomíná Jakub z Jacob´s Donuts.
/FOTOGALERIE/ Havířov, Ostrava, Opava. V těchto třech městech mohou lidé poškádlit své chuťové pohárky sladkými donuty, které jsou zároveň i těmi největšími vyráběnými v České republice. „Po vysoké škole jsem pracoval tři roky v Anglii, kde jsou donuty na hodně solidní úrovni. Žádné tukové polevy, přidaná žádná barviva. To mi bylo blízké, stejně jako tamní sladká gastronomie obecně. A zde vznikla ta hlavní inspirace,“ vzpomíná Jakub z Jacob´s Donuts.
Palačinky. Tuto oblíbenou pochoutku zná snad každý. Existuje v mnoha podobách. S jednou z nich nás seznámí foodblogerka Markéta Chovancová. Na její sametové variaci s ovocem si určitě pochutnáte.
Sušenky shortbread se hodí na ta nejfajnovější pohoštění, v Británii vévodí vánočnímu stolu, vy si je však můžete připravit snadno i doma - jen tak k odpolednímu čaji nebo kávě. Jde o máslové kousky upečené ze dvou dílů másla, tří dílů hladké mouky a jednoho dílu cukru. Podávejte je s malinovou marmeládu a doma budete za hvězdu.
Skořicové bábovičky plněné pudinkem od Markéty Chovancové jsou opravdová pochoutka. Jejich příprava není vůbec složitá, na minibábovky vám mohou posloužit i formy na klasické muffiny.
Psal se rok 1999, když Antonín a Marie Malenovi zakládali rodinnou pekárnu v Jaroměřicích nad Rokytnou. Jejich syn Štěpán tam tehdy brigádničil a vůni chleba si zamiloval natolik, že je z něj dnes šéf vyhlášené pekárny. S úsměvem a uznáním vzpomíná, jak jeho táta chodil ve zmíněném roce 1999 po Jaroměřicích a dával lidem ochutnat chleba, aby zjistil, jak jim chutná.
Jestli se chcete držet i během pandemie velikonočních tradic, každý sváteční den byste měli jíst jinou sladkou dobrotu. Kromě Velkého pátku, kdy by měl být půst. Upečte si beránka, mazanec nebo jidáše.
Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za "rodinné stříbro"
Mezi třiceti druhy pizzy od italského mistra řemesla mohou vybírat Vimperáci i lidé z širokého okolí v restauraci Hamajda vedle zimního stadionu ve Vimperku. Nicola Schettini pochází z Salerno nedaleko Neapole. Před sedmi lety zakotvil se svou manželkou Michaelou ve městečku pod Boubínem. Jeho pizzu lidé označují jako nejlepší ve městě.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ DENÍK NA NÁŠTĚVĚ: Dvanáctiletý školák z Červeného Kostelce nestačí odbavovat objednávky na své vlastní nudle. Momentálně má kolem 400 zakázek z celé republiky. Deník zná jeho recept.
Rohlíky či raženky. Jsou rychlé, zjednodušené, bez dlouhého kynutí. Křehké na povrchu, jemné uvnitř. Z těsta však můžete vytvořit i jiné oblíbené tvary. Vaší fantazii se meze nekladou. Do recpetu od Markéty Chovancové patří sádlo, které je do rohlíků nejlepší, ale použít můžete i jiný tuk.
Panelákový byt v prvním patře červenokosteleckého sídliště se příliš neliší od jiných. Ale v něčem přece možná ano. Nevelkou kuchyň zde momentálně možná častěji než domácí hospodyně využívá její čerstvě dvanáctiletý syn Patrik.
/FOTOGALERIE/ Senomatská roubenka první páteční večer v březnu roku 2011 měla pod svou střechou pouze pánskou společnost. V síni právě přikládal Josef Bouda do chlebové pece. Ve velké světnici v tuto chvíli vládl klid. Pánové u stolu cosi probírali. A všichni čekali. Připomenout si tuto akci můžete díky archivu Deníku.
Přemýšlíte, jaký moučník nabídnout rodině o víkendu a zároveň se pomalu chystáte na Velikonoce? Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové. Její beránek vydrží dlouho vláčný, a navíc také krásně vypadá. Přečtěte si, co vše budete potřebovat.
Přemýšlíte, jaký moučník nabídnout rodině o víkendu a zároveň se pomalu chystáte na Velikonoce? Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové. Její beránek vydrží dlouho vláčný, a navíc také krásně vypadá. Přečtěte si, co vše budete potřebovat.
Přemýšlíte, jaký moučník nabídnout rodině o víkendu a zároveň se pomalu chystáte na Velikonoce? Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové. Její beránek vydrží dlouho vláčný, a navíc také krásně vypadá. Přečtěte si, co vše budete potřebovat.
Není to věc, kterou by nezvládl průměrný domácí kuchař. Je to však záležitost, kterou ocení nejeden gurmán. Připravte si s Deníkem skvělý zeleninový koláč. Co budete k této dobrotě potřebovat?
Recepty na tradiční moučníky patří k rodinnému zlatu. Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové, profesionální pekařky a cukrářky Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích. Její beránek je skvělý, vydrží dlouho vláčný, a navíc také krásně vypadá. To ostatně potvrzují i hosté hotelů resortu, pro které jich každoročně, spolu se svým týmem, peče na Velikonoce desítky.
Recepty na tradiční moučníky patří k rodinnému zlatu. Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové, profesionální pekařky a cukrářky Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích. Její beránek je skvělý, vydrží dlouho vláčný, a navíc také krásně vypadá. To ostatně potvrzují i hosté hotelů resortu, pro které jich každoročně, spolu se svým týmem, peče na Velikonoce desítky…
Recepty na tradiční moučníky patří k rodinnému zlatu. Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové, profesionální pekařky a cukrářky Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích. Její beránek je skvělý, vydrží dlouho vláčný, a navíc také krásně vypadá. To ostatně potvrzují i hosté hotelů resortu, pro které jich každoročně, spolu se svým týmem, peče na Velikonoce desítky…
K masopustnímu období, které trvá od Tří králů do Popeleční středy (Pytlového čtvrtku), patří maškarní lidové obchůzky, veselice a zábavy, které se neobešly bez dobrého jídla a kořalky. Mezi sladké typické pokrmy tohoto času patří i koblihy.
Ať už Valentýna slavíte nebo ne, je to fajn příležitost upéct něco srdíčkového, třeba krásný zákusek jako symbol lásky nebo prostě jen tak pro veselé mlsání.
Vypadá efektně a chutná nebesky. Masový věnec je stvořený k omráčení návštěvy při rodinné oslavě. Ale upéct si jej můžete klidně jen tak. Ačkoli v tomhle případě by byla škoda připravit se o slova obdivu a chvály. Minimálně jednou za rok si je určitě zasloužíte.
Čerstvé koblihy jsou velmi oblíbené snad v každé rodině. Zkuste vytvořit variantu, kterou zvládne každý. Těsto je hotové za pět minut, a díky tvarohu jsou ještě vláčnější, než klasické koblihy.