Kreativ

ŠTÍTEK: válka

Princ Harry a Meghan Markle

Harry a Meghan nenechali na královské rodině nit suchou. Dokumentem začali válku

Rasismus a přetvářka. Taková je podle slov prince Harryho a jeho manželky Meghan realita v britské královské rodině. Vážná obvinění vůči princovým příbuzným vznesli Vévodové ze Sussexu v prvních třech dílech dlouho očekávané dokumentární série o životě manželů. Společnost Netflix je zpřístupnila ve čtvrtek. Podle komentátorů dokument znamená pro královskou rodinu krizi, ale poškodí i Harryho a Meghan.

Pozvání do první prezidentské debaty Deníku přijali Jaroslav Bašta, Denisa Rohanová a Tomáš Zima

S Putinem se jednat musí, soudí kandidáti na prezidenta Bašta, Rohanová i Zima

Prezidentský souboj Deníku pokračoval první online debatou se třemi kandidáty, kteří podle průzkumů volebních preferencí zaujímají mezi devítkou zaregistrovaných poslední místa. Jsou to Jaroslav Bašta, Tomáš Zima a Denisa Rohanová. Ta se ovšem nakonec prezidentských voleb nezúčastní, podle Nevyššího správního soudu měla podporu členů bývalé Poslanecké sněmovny.

Milan Štěkovič v roce 2021

Milan Štěkovič přežil chorvatskou Osvětim, kde nepálili jen cihly, ale i lidi

Věděli, že když ustašovci - členové fašistického hnutí - dorazí do jejich vesnice, bude zle. Z pětičlenné srbské rodiny žijící na chorvatském území přežili II. světovou válku jen dva: Milan Štěkovič a jeho matka. Ostatní sourozenci zemřeli v Jasenovaci, chorvatské Osvětimi. Otce čekala smrt v uniformě jugoslávského partyzána. Ne, takové dětství jako současný obyvatel Zlína Milan Štěkovič nechce nikdo zažít. Jeho dramatický příběh přinesla organizace Paměť národa.

Teplárníci z United Energy pomáhají Ukrajině v rámci spolupráce s Koridor UA.

Teplárníci z United Energy pomáhají Ukrajině v rámci spolupráce s Koridor UA

S počátkem zimy se komořanská teplárna rozhodla vyhlásit mezi svými zaměstnanci materiální sbírku na pomoc Ukrajině v rámci spolupráce s organizací Koridor UA. Ta vybudovala logistickou sít - humanitární koridor přímo na Ukrajinu a dováží pomoc nepřetržitě tam, kam se jinak velmi těžko dostane - vnitřně vysídleným obyvatelům, na frontu i do okupovaných oblastí. Tedy lidem, kteří ji skutečně potřebují.

Lev Trockij a Lev Kameněv přijíždějí do Brestu Litevského

Brestlitevský mír: Podlá smlouva mezi bolševiky a Němci zradila české legionáře

Začátkem prosince 1917 vystoupila na nádraží v tehdejším Brestu Litevském bolševická delegace vedená Lvem Trockým, aby tu začala jednat o smlouvě, která by ukončila ruské angažmá v první světové válce. Bolševici si po svém uchopení moci potřebovali uvolnit ruce pro vypořádání se s vlastní domácí opozicí. Obětí dojednané smlouvy se stali i českoslovenští legionáři, kteří si museli cestu z Ruska vybojovat.

Ilustrační foto.

Příchozích z válkou zasažené Ukrajiny se nyní registruje měsíc od měsíce méně

Občanů Ukrajiny, kteří nově přicházejí jako uprchlíci před hrůzami války a registrují se ve středních Čechách, v posledních měsících ubývá. V září jich bylo přes 1,5 tisíce, v říjnu 1,3 tisíce – a za listopad už výrazně pod tisíc: ve středu 30. listopadu na jednání krajského krizového štábu zazněl údaj 844 (platný k 29. 11.). Celkově, tedy od března, se ve středních Čechách zaregistrovalo 61 tisíc běženců.

Lidé na Rudém náměstí v Moskvě. Ilustrační snímek

Stoupenců míru v Rusku přibývá. Pro válčení je čtvrtina dotázaných, tvrdí server

Pro vyjednávání s Ukrajinou je 55 procent Rusů, pro pokračování války jen 25 procent, napsal ve středu zpravodajský server Meduza o výsledcích neveřejného průzkumu veřejného mínění, provedeného za zakázku Kremlu. Současně portál připustil, že Kreml, který není ochoten k ústupkům a nehodlá se vzdát zabraného území Ukrajiny, se sotva bude ohlížet na názor účastníků průzkumu. 

Souboj Deníku: Čeho se bojíte (jakou hrozbu považujete v současnosti za nejzávažnější)?

Prezidentský souboj Deníku: Kandidáti prozradili, čeho se v dnešní době obávají

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se přiznal, že má klaustrofobii, takže se jako čert kříže bojí zorbingové koule. Naopak Petr Pavel má pro strach uděláno, a proto v plzeňské zoo klidně krmil lvy. Virginie Woolfové se nebojí nikdo. Na běžné lidské úzkosti jsme se ale prezidentských kandidátů neptali. Zajímalo nás, co uchazeči o nejvyšší státní úřad považují za největší hrozbu současnosti. 

Masakr ve Whitmanově misii začal smrtícím útokem na misionáře Marcuse Whitmana. Důsledkem masakru byla kajuská válka mezi kmenem Kajusů a bílými osadníky, která zuřila na severozápadě Spojených států sedm let

Masakr v misii zahájil kajuskou válku. Obětí byla i dcera legendárního stopaře

Dne 29. listopadu 1847 zaútočila malá skupina indiánů z kmene Kajusů na severozápadě Spojených států na takzvanou Whitmanovu misii. Následoval několikadenní masakr, jemuž padli za oběť zakladatel misie Marcus Whitman, jeho žena Narcissa, devět dalších mužů a dva dospívající chlapci. Ženy a dívky indiáni odvlekli. Mezi unesenými byla i dcera legendárního stopaře Jima Bridgera.

Generálmajor Bohuslav Dvořák s prezidentem Afghánistánu Hamidem Karzáím.

Generálmajor Bohuslav Dvořák: Ve válce je nejdůležitější vůle nevojáků se bránit

/ROZHOVOR/ Generálmajor Bohuslav Dvořák v armádní kariéře dosáhl prakticky všeho. V roce 1997 připravoval jakožto vystudovaný letec vrtulníkovou jednotku v Bosně, o několik let později se účastnil mírové mise AFOR v Albánii. A na přelomu let 2006-7 měl právě on 4 měsíce na starosti velení nad vojenskou částí kábulského mezinárodního letiště. V letech 2012-14 působil pod Petrem Pavlem jako zástupce náčelníka generálního štábu a před odchodem do obranného průmyslu i jako náměstek ministra obrany. S vojenským světoběžníkem, který dnes spokojeně žije v Hostivicích, Deník mluvil u příležitosti nedávného Dne válečných veteránů.

Opravené hroby

Válka 1866: Vojenské lesy vrátily lesk hrobům padlých v bitvě u Kuřívod

Krvavou řež z prusko-rakouské války v červnu roku 1866 připomínají v oblasti Ralska na Českolipsku kamenné pomníky. Celkem 14 z nich jich letos opravil či obnovil státní podnik Vojenské lesy a statky (VLS). Ten v regionu Mimoně a bývalého vojenského prostoru Ralsko hospodaří již dlouhá desetiletí.

Hlídka americké námořní pěchoty pátrá v evergladeských bažinách po ukrytých Seminolech během druhé seminolské války

Za pomoc otrokům draze zaplatili. Útok na Seminoly zažehl krvavé války s Indiány

Indiánský kmen Seminolů patřil původně k silnému a jednotnému kmeni Kríků, obývajícímu celý jihovýchod dnešních Spojených států amerických. Oddělil se od něj v době, kdy Louisianu, Georgii a Alabamu obsadili Angličané a Francouzi. Uchýlil se na poloostrov Florida a zvolil si jméno Seminolové, což znamená odštěpenci. Doufal, že na novém místě najde mír. Ale bílí vojáci přišli i tam.

Australský obránce Miloš Degenek a francouzská hvězda Kylian Mbappé

Fotbal bere s nadhledem. Tlak je, když utíkáš před válkou, říká uprchlík

Fotbalové mistrovství světa je nejsledovanější sportovní událostí. Na hráče upírají zrak miliardy lidí. Do svých národních hrdinů vkládají naději miliony fanoušků. To už je sakra nějaká zodpovědnost a tlak. Ale co je to proti tomu, když utíkáte před válkou. Australský reprezentant s balkánskými kořeny Miloš Degenek vnímá kopání do mičudy jinak než většina fotbalistů.

Karel IV. na fragmentu Votivního obrazu Jana Očka z Vlašimi

První bitva Karla IV.: Koně mu zabili, jeho zranili. Přesto v šestnácti zvítězil

Vždy je důležité vyzkoušet všechny prostředky před železem, psal český král a římský císař Karel IV. ve svém pozdějším věku v dopise básníkovi a humanistovi Francesku Petrarkovi. Přesto však musel svou první velkou bitvu vybojovat už ve svých šestnácti letech. A třebaže pod ním zabili jeho koně a jeho samotného zranili do ramene, dokázal v ní i zvítězit. Ani pořádně nevěděl jak…

Sbírka pro Ukrajinu v Olomouci: darované vybavení a materiál přijímají v hasičské zbrojnici ve Chválkovicích v pracovních dnech od 9 do 12 a od 14 do 18 hodin až do pátku 9. prosince 2022.

Olomouc otevřela novou sbírku pro Ukrajinu. Co je nejvíc potřeba?

Humanitární sbírku na pomoc obyvatelům válkou zkoušené Ukrajiny organizuje město Olomouc. Kvůli cílenému likvidování energetické infrastruktury Ruskem je na Ukrajině ohroženo fungování nemocnic. Bez tepla a elektřiny se ocitá stále více domácností, lidem se nedostává ani základních životních potřeb.

Dětská hračka na troskách domu zničeného ruským bombardováním ve městě Borodjanka na snímku z 5. dubna 2022

Ruské ostřelování zasáhlo porodnici. Zahynul novorozenec, tvrdí Ukrajina

Ruská raketa v noci na středu zasáhla porodnické oddělení nemocnice ve Vilňansku v Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny. Při ostřelování zahynulo novorozené dítě, oznámil šéf oblastní správy Oleksandr Staruch. Ukrajinská média s odvoláním na úřady také informují, že dva lidé přišli o život a další dva utrpěli zranění ráno při ruském ostřelování Kupjansku v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. V Doněcké oblasti na východě země ruská palba během úterka zabila jednoho civilistu u Bachmutu, dalších osm bylo zraněno.

Slavný ruský odstřelovač Vasilij Zajcev (vlevo) na zřejmě inscenovaném snímku zachycujícím výcvik dvou nováčků v prosinci 1942 u Stalingradu

Operace Uran otočila válku. Stalingradský kotel se uzavřel, Hitlera odpočítávali

Před 80 lety, dne 23. listopadu 1942, uzavřela sovětská vojska při své protiofenzívě v bitvě u Stalingradu obkličovací kotel, v němž uvěznila vojáky pod velením německého maršála Friedricha Pauluse. Otočení bitvy u Stalingradu definitivně zbavilo Německo útočné iniciativy. Od té chvíle začal být Adolf Hitler odpočítáván.

Do Vyškova přijedou nadšenci Napoleonských válek.

Boj, slzy a bída. Vyškované okusí dopady Napoleonských válek

/FOTO/ Válečné utrpení obyvatel Vyškova i vojáků ožije ve městě dobovou ukázkou, která připomene dění před více než dvěma sty lety. Do Vyškova přijedou nadšenci Napoleonských válek. Letos se od 28. do 30. listopadu pořadatelé pravidelné akce vrátí k plnohodnotnému programu. Do ulic přijede kavalérie i děla.

Na Den válečných veteránů si studenti a pedagogové malým pietním aktem již tradičně připomněli oběti válek.

Studenti s učiteli ve Vyškově si připomněli oběti válek

Jedenáctý listopad je dnem, který se celosvětově připomíná jako Den válečných veteránů. Studenti a pedagogové Gymnázia a Střední odborné školy zdravotnické a ekonomické ve Vyškově si při této příležitosti tradičně malým pietním aktem připomněli oběti válek. Děkujeme Janě Kolčářové za fotografie.

Kráter po výbuchu v blízkosti převráceného auta v polské vesnici Przewodów.

Dopad rakety do Polska? Lidé spekulují, o nové Gliwice ale nejde. Věc se šetří

Řadu spekulací budí v současnosti zásah polského území raketou, která zabila dva polské civilisty. Část dezinformační scény spustila pokřik, že jde o úmyslnou ukrajinskou či polskou provokaci s cílem zatáhnout NATO do války proti Rusku, tedy o tzv. nové Gliwice. Co ale skutečně víme a co si z toho můžeme odvodit?

Vojenské cvičení V4, USA a Británie v Polsku. Ilustrační foto.

Raketa v Polsku vyvolala diskuzi o článku 4 a 5: Co uvádí, co by to znamenalo

Raketa, která zasáhla polskou vesnici Przewodów poblíž ukrajinských hranic, má na svědomí dva lidské životy. V současné době probíhá vyšetřování, které má zjistit, kdo raketu ruské výroby odpálil. Pomocnou ruku nabídlo také NATO a země G7. Incident vyvolal debatu o možné aktivaci článku 5 Severoatlantické smlouvy. 

Pomník v Těšánkách.

FOTO, VIDEO: V Těšánkách se setkali u obnoveného pomníku obětem války

Pátek 28. října 2022. V tento den, kdy jsme si připomínali Den vzniku samostatného československého státu, se lidé v Těšánkách, které jsou místní částí Zdounek, sešli při příležitosti obnovení památníku obětem první světové války. Pomník byl postaven na počest padlých za první světové války. Byl umístěn na okraji obce ve směru od Zdounek. V roce 1942 byl zbytečně zbourán.  

Kapitán Otrokovic.

Narodil se v Kyjevě, chtěl zpátky na Ukrajinu. Kapitán Kvítkovic mluví i o válce

ROZHOVOR/ Jako rodák z Kyjeva neprožívá lehké chvíle. V hlavním městě Ukrajiny mu pracuje maminka, v Oděse žije jeho sestra. Tedy v částech Ukrajiny, kde vinou agresora z Ruska už více než půl roku probíhá válečný konflikt. „V Kyjevě pořád houkají sirény, padají bomby. Pořád se musíte chodit ukrývat a zase se vracet zpátky. V Oděse mám sestru, ani tam to není moc příjemné," pronáší smutně kapitán fotbalových Kvítkovic Oleksandr Pernatskyi.

Krev na ruce zdravotníka. Ten právě odnesl těla tří žen, které zemřely v důsledku ruského ostřelování v jedné z obytných čtvrtí v Charkově na Ukrajině 7. července 2022.

Zachraňují hrdiny. Na pach krve nezapomenete, říkají ukrajinští zdravotníci

Na jihu Ukrajiny bylo před nedávnem osvobozeno město Cherson, na jiných místech se ale stále válčí. Strážným andělem vojáků je v oblastech bojů tým zdravotníků z traumacentra, který zachraňuje zraněné už od samotného začátku války. Reportér z BBC sledoval jejich životy téměř týden a nyní podává svědectví o tom, co běžně zažívají.

Ukrajinské děti během válečného konfliktu. Ilustrační snímek

Ztratil rodiče, jedl své hračky. Osiřelý chlapec z Mariupolu našel novou naději

Když Rusko na konci února zaútočilo na Ukrajinu, zhroutil se Vladimirovi a Marii Bespalovovým jejich velký sen. Mladý pár z východoukrajinského Slovjansku přemýšlel o adopci dítěte, najednou si ale neuměl představit, že by k ní skutečně došlo. Následující týdny však napsaly příběh jako vystřižený z hollywoodského filmu…

Ve Svitavách byly položeny další Kameny zmizelých, které připomínají Židy, kteří nepřežili holocaust

Příběh Adolfa Munka utnul Hitler. Rodinu ze Svitav připomínají zlaté kameny

Adolf Munk ve Svitavách založil rodinu a taky tkalcovnu se stovkami zaměstnanců. Příběh jeho rodiny ale uzavřel holocaust, po válce se už nikdo do města nevrátil. Munkovu rodinu připomíná jen šestice Kamenů zmizelých, které byly do chodníku před jejich domem vsazeny ve čtvrtek odpoledne. Kameny zmizelých se v České republice usazují od roku 2008. „Připomínají naše zavražděné spoluobčany, o kterých se dlouho nemluvilo a možná záměrně nevědělo,“ řekl Petr Horák ze Svitav.

Ve Svitavách byly položeny další Kameny zmizelých, které připomínají Židy, kteří nepřežili holocaust.

Příběh Adolfa Munka utnul Hitler. Rodinu ze Svitav připomínají zlaté kameny

/FOTO, VIDEO, ANKETA/ Adolf Munk ve Svitavách založil rodinu a taky tkalcovnu se stovkami zaměstnanců. Příběh jeho rodiny ale uzavřel holocaust, po válce se už nikdo do města nevrátil. Munkovu rodinu připomíná už jen šestice Kamenů zmizelých, které byly do chodníku před jejich domem vsazeny ve čtvrtek odpoledne. Kameny zmizelých neboli Stolpersteine se v České republice usazují od roku 2008, v Pardubickém kraji se první objevily právě ve Svitavách. Dnes jich je na ulicích už třiadvacet. Svitavy navíc plánují obnovu židovského hřbitova za městem.

Odhalení desky v Katovicích.

VIDEO: Veterán z války se vrátil do Katovic. Doprovodila ho snacha

"Děda byl skvělý člověk. Klidný a strašně hodný. Ale na válku nevzpomínal. Jen když jsme třeba viděli válečný film, tak někdy říkal: Ano, takhle to bylo. Tam jsme dostali na zadek. Bylo to opravdové peklo."Těmito slovy zavzpomínala Drahomíra Finková v Katovicích na svého tchána Františka Finka, veterána z druhé světové války a účastníka bojů u francouzského přístavního města Dunkerque.

Ivan Rollinger, kurátor muzea.

Na válečné hrdiny vzpomínali i v plzeňském muzeu

Den válečných veteránů si v sobotu připomněli v Muzeu Patton Memorial Pilsen. Lidé si tak mohli prohlédnout nejen stálou expozici a vojenskou výzbroj a techniku, ale také poslechnout si poutavé vyprávění zakladatelů a příznivců muzea. Program doplnila vystoupení Divadla J. K. Tyla, která před premiérou představila muzikál Kozí válka. Ten vypráví o životě pubertálního Vaška na konci druhé světové války.

Památka válečných veteránů

Ve Zlíně uctili památku válečných veteránů

Nejen svatý Martin patří k 11. listopadu, ale také je to den, kdy se uctívá památka všech válečných veteránů, obětí válek i novodobých hrdinů, kteří zemřeli při vojenských operacích. K Památníku padlých hrdinů v Sadě Komenského ve Zlíně položili kytici mimo jiné představitelé Zlínského kraje.

Páteční pietní akt na náměstí Svobody v Bučovicích.

V Bučovicích uctili při pietním aktu veterány i padlé. Podívejte se

/FOTO, VIDEO/ Úctu někdejším vojákům přišli v pátek vyjádřit lidé na náměstí Svobody v Bučovicích na Vyškovsku. Událost se konala při příležitosti Dne veteránů. Podíleli se na ní také vojáci z 74. mechanizovaného praporu Plukovníka Bohuslava Malečka, kteří mají ve městě posádku.

Obrázky z koncentračních táborů kreslila Helga Hošková Weissová jako malá holka.

Další válka...Věřili jsme, že se lidé poučí, říká žena, která přežila Mauthausen

Jsou příběhy, které píší dějiny a lidé by je neměli zapomínat. Jeden takový si prožila pamětnice holokaustu Helga Hošková Weissová, ve svých třiadevadesáti letech ho vypráví mladší generaci, aby nebyl zapomenut. Její setkání se studenty v Prachaticích bylo další z aktivit projektu Vzpomínka pro lidskost 2022, které připravuje KreBul, o.p.s. v Prachaticích.