Kreativ

ŠTÍTEK: válka

Nové ulice v lokalitě za poliklinikou při výjezdu z Nymburka na Kamenné Zboží.

Nové nymburské ulice ponesou jména válečných letců a osobností skautského hnutí

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nové ulice vznikající v lokalitách za poliklinikou při výjezdu z Nymburka na Kamenné Zboží, a také na Zálabí u kruhového objezdu naproti benzince, budou mít svá jména. V prvně jmenované lokalitě Rada odmítla akceptovat návrh komise pro školství kulturu a cestovní ruch, která jména nových ulic navrhuje a prosadila svůj vlastní návrh.

Rok války: Příběh česko-ukrajinského soužití v Hodoníně vypráví nový podcast

Rok války: Příběh česko-ukrajinského soužití v Hodoníně vypráví nový podcast

Hodonín byl vedle zasažených vesnic jediné město u nás, kde roku 2021 řádilo tornádo. Místní lidé tedy vědí, jaké to je, přijít o střechu nad hlavou nebo pomáhat sousedům. Po vypuknutí války sem přišli lidé z Ukrajiny, kteří hledali bezpečí a potřebovali se zorientovat v novém terénu. Nedocenitelné pomoci se jim dostalo v městské knihovně, kde se dodnes odehrávají pravidelná setkání dětí s jejich rodinami. Hodonínskému příběhu se věnuje i nový podcast.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoří v Evropském parlamentu v Bruselu, 9. února 2023.

Očekávaná ruská ofenziva na Ukrajině už začala, prohlásil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru se stanicí BBC vyloučil, že by se v rámci případné mírové dohody s Ruskem Kyjev vzdal jakéhokoli ukrajinského území. Varoval přitom, že postoupení území Moskvě by znamenalo, že by se Rusko mohlo „neustále vracet“. Očekávaná ruská ofenziva na Ukrajině podle něj už začala.

Demonstrace s názvem "Ne Rusům na olympiádě" pořádaná Hlasem Ukrajiny před sídlem Českého olympijského výboru v Praze.

Fotky mrtvých sportovců. V Praze se protestovalo proti účasti Ruska na olympiádě

Zhruba 60 odpůrců účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži 2024 v úterý 14. února odpoledne demonstrovalo před sídlem Českého olympijského výboru (ČOV) v Praze. Lidé s ukrajinskými vlajkami a transparenty výbor vyzvali k zamezení účasti atletů z těchto dvou zemí na hrách všemi prostředky, včetně bojkotu. Argumentují Ruskou agresí na Ukrajině. Na akci dohlíželo asi 15 policistů.

Výsadek ruských vojáků na Donbasu 30. července 2022

Z vězení do první linie války. Dva zajatí Rusové popsali hrůzy z fronty

S minimálním výcvikem šli z ruského vězení rovnou do první linie války, kde kolem nich umíraly desítky lidí a kde jim zabití hrozilo i od vlastních velitelů. Dva Rusové, kteří se loni zapojili do bojů na Ukrajině, takto popsali své zkušenosti americké televizi CNN, zatímco pobývají v ukrajinském zajetí. 

Hrdý voják z 1252. ženijního praporu u hotového mostu

RETRO: Unikátní záběry. Američané stavěli v Chebu most přes železnici

Někdy slýcháme, že vojáci, kteří přišli až po samotných osvoboditelích, to měli už jednoduché a nemuseli bojovat. Avšak i oni museli projít válečnou Evropou a měli své padlé a raněné. I když třeba už ne na území Československa. Jednou z takových jednotek, která se dostala do Chebu později, byl 1252. ženijní bojový prapor (1252nd Engineer Combat Battalion).

Ruští vojáci na Ukrajině

Ruské ztráty na Ukrajině jsou nyní nejvyšší od začátku invaze, tvrdí Britové

Ruské síly bojující na Ukrajině v posledních dvou týdnech pravděpodobně registrují nejvyšší ztráty od prvního týdne války, uvádí v nedělním hlášení britské ministerstvo obrany. Odvolává se přitom na čísla generálního štábu ukrajinské armády, jakkoli přiznává, že údaje nedokáže ověřit. Trend, který data ukazují, je však podle Londýna důvěryhodný. O mnoho svých vojáků nadále přichází také Ukrajina, dodává britské ministerstvo.

Oceněná fotka. Za tento snímek z ukrajinského Lvova dostal trutnovský student Tadeáš Kučera speciální cenu Czech Photo v prestižní soutěži fotografů Czech Press Photo

Student z Trutnova dostal cenu Czech Press Photo. Zabodoval snímkem z Ukrajiny

Devatenáctiletý student Tadeáš Kučera z Trutnova získal speciální cenu v prestižní soutěži fotografů Czech Press Photo 2022. Mezinárodní odbornou porotu zaujal snímkem z ukrajinského Lvova po raketovém útoku. Oceněná fotografie zachycuje Ukrajince před vyhořelým vrakem auta, když využívá chvilku odpočinku při uklízení suti s telefonem u ucha. 

Oceněná fotka. Za tento snímek z ukrajinského Lvova dostal trutnovský student Tadeáš Kučera speciální cenu Czech Photo v prestižní soutěži fotografů Czech Press Photo.

Student z Trutnova dostal cenu Czech Press Photo. Zabodoval snímkem z Ukrajiny

/ROZHOVOR, FOTO/ Devatenáctiletý student Tadeáš Kučera z Trutnova získal speciální cenu v prestižní soutěži fotografů Czech Press Photo 2022. Mezinárodní odbornou porotu zaujal snímkem z ukrajinského Lvova po raketovém útoku. Oceněná fotografie zachycuje Ukrajince před vyhořelým vrakem auta, když využívá chvilku odpočinku při uklízení suti s telefonem u ucha. Tadeáš Kučera studuje Střední školu služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové a sní o tom, že se bude věnovat fotografování profesionálně.

Odpolední setkávání s ukrajinskými dětmi v hodonínské knihovně.

Daleko od války. Ženy a děti z Ukrajiny těší chvíle v knihovně v Hodoníně

Myšlenkami jsou sice na válkou zmítané Ukrajině, s dětmi ale právě tráví čas v bezpečném prostředí knihovny v Hodoníně. Skupina ukrajinských žen a školáků se tady schází, aby společně tvořili nebo řešili věci do výuky. Mezi dětmi je tu například Valerie, Anhelina, Ema, Tymur, Kostyantin či Andrej. „Hrajeme si, zpíváme. Nacvičovali jsme pohádky a také jsme dělali červené čepice,“ říká jedenáctiletá Anhelina pocházející z Mykolajiva – města nedaleko fronty.

Ukrajinci v Humvee na snímku z Bachmutu z 21. prosince 2022

Rusko posílá na východ posily, tvrdí Kyjev. Britská rozvědka: Nemají dost sil

Ruské invazní síly se na různých místech přeskupují a hlavní úsilí soustředí na útočné operace u Kupjansku, Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Novopavlivky na východě Ukrajiny, uvedl ve své ranní operační svodce ukrajinský generální štáb. Ten zároveň hlásí za uplynulý den odražení ruských útoků u desítky obcí v Luhanské a Doněcké oblasti, včetně Bachmutu. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu označil boje u Bachmutu a Vuhledaru za - z ruského pohledu - úspěšně se vyvíjející.

Zahajovací zasedání soudu v Rennes, před nímž stanul Alfred Dreyfus

Dreyfusova aféra: Jediný dopis rozpoutal největší vojenský skandál ve Francii

Francouzský důstojník Alfred Dreyfus, odsouzený v roce 1894 neprávem za velezradu, si už třetím rokem odpykával nespravedlivě udělený doživotní trest v trestanecké kolonii na Ďábelských ostrovech ve Francouzské Guyaně, když na jeho obhajobu statečně vystoupil spisovatel Émile Zola. Ten se za to ocitl vzápětí také před soudem.

Íránský protiletadlový raketový systém Bavar 373

Vypukne nová válka? Íránské rakety na hranicích Izraele budí obavy

Vztahy muslimského světa s Izraelem jsou složité už od konce 40. let, kdy židovští uprchlíci z Evropy začali na území Palestiny budovat vlastní stát. V průběhu 20. století spolu obě komunity svedly několik krvavých válek. Postupem času se však vztahy s někdejšími největšími nepřáteli Egyptem, Sýrií a Irákem z různých důvodů víceméně urovnaly. Vlajku protiizraelského odporu tak dnes na blízkém východě třímá Írán. Jeho nové kroky přinesly obavy z dalšího blízkovýchodního konfliktu.

Nástup vězňů. Dva v popředí podpírají svého druha. Kdyby se totiž neudržel na nohou, byl by nejspíše dozorci popraven.

V koncentráku Buchenwald mohli vězni do nevěstince. I tak šlo o peklo na zemi

Koncentrační tábor Buchenwald u německého města Výmar patří mezi vyhledávané cíle těch, kteří se chtějí doslova na vlastní kůži seznámit s nacistickým běsněním před a během II. světové války. Buchenwald patřil mezi největší a nejkrutější místa Evropy, i když v něm vězni mohli chodit do nevěstince. Tragédii téměř 300 tisíc lidí nyní připomínají expozice, do nichž je vstup zdarma. Byť byl po válce tábor do značné míry srovnán se zemí, vězení či kremační pece jsou zachovány jako memento dodnes.

Ruští vojáci v ulicích ukrajinského Melitopolu

Mučení, znásilňování, elektrošoky. Zběhlý důstojník popsal děsivé ruské praktiky

Bývalý důstojník ruské armády učinil děsivé přiznání. Televizi BBC v exkluzivním rozhovoru sdělil, že byl svědkem toho, jak ruské jednotky mučily ukrajinské vojáky. Brutální výslechy měly zahrnovat střílení, vyhrožování znásilněním a elektrošoky. Vypověděl také, jak ruští vojáci v okupovaných ukrajinských oblastech ve velkém rabovali.

Leopard 2.

Švýcarské tanky na Ukrajině? Pomoci by mohly Česko, Polsko a Slovensko

Ačkoli je to málo známo, jedním z nejvýznamnějších uživatelů tanků Leopard 2 je Švýcarsko, které na tento stroj dokonce koupilo licenci a vyprodukovalo přes tři sta kusů pod označením Panzer 87. Někteří politici úzkostlivě neutrálního státu by jich teď necelou stovku rádi poslali na Ukrajinu. Pomoci jim v tom prý mají Česko, Slovensko a Polsko.

Ruský tenista Daniil Medveděv v utkání 2. kola French Open 26. května 2022.

Rusové na OH? Jen v neutrálním dresu nebo úplná izolace. Bojkotem trpí sportovci

Je to palčivé téma, které už téměř rok hýbe celým světem. Tím sportovním nevyjímaje. Stále se totiž řeší, jak přistupovat k ruským občanům. V souvislosti s možnou účastí ruských sportovců na olympiádě v Paříži nabývá tato otázka dalších rozměrů. Mluví se o případném českém bojkotu i méně radikálních řešení. Deník oslovil řadu sportovních osobností z jižní Moravy a Vysočiny, aby přinesl jejich názor na problematiku.

Dominik Hašek

Rusko na OH? Ať závodí na Sibiři. Osobnosti jsou pro sankce, ale proti bojkotu

Měli by čeští sportovci bojkotovat olympiádu v Paříži, pokud na ní bude startovat Rusko? Do ožehavého tématu se v rozhovoru pro Deník pustil i zvolený prezident Petr Pavel. V exkluzivní anketě jsme následně oslovili řadu osobností českého sportu, zda by případný bojkot schvalovali, a jestli je pro ně návrat ruských reprezentantů do mezinárodních soutěží přijatelný. 

Ruští vojáci trénují střelbu v Doněcku 31. ledna 2023.

Ruské útoky na východě Ukrajiny neustávají. Vysokým ztrátám navzdory

Ukrajinské jednotky za uplynulý den odrazily ruské útoky u osmi obcí. I přes velké ztráty Rusové nepřestávají útočit na východě země, uvedl ukrajinský generální štáb v ranním přehledu situace na bojišti. O intenzitě bojů svědčí, že ukrajinské velení odhadlo ruské ztráty za 24 hodin na 920 vojáků.

Fotografie Eddieho Addamse nazvaná Saigonská poprava. Snímek zachycuje kapitána Vietkongu Nguyễna Văn Léma bezprostředně poté, co jej Nguyễn Ngọc Loan střelil do hlavy. Snímek získal Pulitzerovu cenu v kategorii bleskových zpráv

Příběh slavné fotografie z Vietnamu: Snímek popravy změnil před 55 lety válku

Právě před 55 lety, dne 1. února 1968, přistoupil šéf národní policie Jižního Vietnamu uprostřed saigonské ulice k vězni a vpálil mu kulku do hlavy. Přesný okamžik výstřelu zachytil na jedno políčko černobílého filmu Eddie Adams, fotograf agentury Associated Press. Snímek změnil pohled světové veřejnosti na válku ve Vietnamu.

Vystěhování obyvatel Rychtářova, kteří museli opustit své domovy v roce 1941.

Obyvatele obcí na Vyškovsku vystěhovali nacisté. Historička zkoumá jejich osudy

Je chvíli po druhé světové válce a v domě v Komořanech na Vyškovsku se tísní dvě rodiny. Česká, jejíž domov se stal obětí bojů, a německá. Obě zasažené válkou, každá na opačné straně barikády. Společně žijí rok, než Němci kvůli odsunu odcházejí. Těžko představitelné příběhy a osudy obyvatel Vyškovska nyní mapuje historička Moravského zemského muzea v Brně Dana Vedra.

Vystěhování obyvatel Rychtářova, kteří museli opustit své domovy v roce 1941.

Obyvatele obcí na Vyškovsku vystěhovali nacisté. Historička zkoumá jejich osudy

Rychtářov, Lhota, Pařezovice, Opatovice i Hamiltony. Obyvatele těchto někdejších nezávislých obcí a současných místních částí Vyškova nacisté za druhé světové války nuceně vystěhovali, protože jejich domovy ustupovaly rozšíření vojenského cvičiště. Postupně stejně dopadli na Vyškovsku také lidé v Podivicích, Radslavicích, Radslavičkách, Zelené Hoře, Studnicích, Odrůvce, Nových Sadech, Podomí, Krásensku a Březině.

Jedna z amerických stíhaček F-16C, které se zúčastnily války v Zálivu

Západní podpora Kyjevu? Na Ukrajinu by mohly zamířit F-16, Biden to ale odmítl

Strategie omezené pomoci Ukrajině, a jak se původně zdálo i omezené války, bere za své. Po moderních západních tancích Leopard a protileteckých bateriích Patriot mohly být na řadě stíhačky F-16. Americký prezident Joe Biden ovšem v pondělí oznámil, že USA stíhačky Ukrajině nedodají. Podle prezidenta Francie Emmanuela Macrona přesto není nic vyloučené.

Lázně Darkov, rehabilitační sanatorium, Karviná, ilustrační foto.

Lázně Darkov v Karviné. Dorazili tu další ukrajinští vojáci zranění ve válce

Do karvinských Lázní Darkov dorazili další ukrajinští váleční veteráni zranění ve válce s Ruskem. Absolvují zde nejméně měsíční léčebný rehabilitační pobyt. Pomůžou jim i moderní robotické přístroje pro léčebnou rehabilitaci a jodobromová solanka. Jejich přepravu, léčbu pobyt a rehabilitaci hradí Nadační fond REGI Base, který má s léčbou a rehabilitací zraněných vojáků už jedenáctileté zkušenosti.

Odhalení pamětní desky pěti obětem holocaustu na hřbitově v Ústí nad Orlicí.

Nepřežili transport smrti a ocitli se v Ústí nad Orlicí. Čísla už dostala jména

/FOTO/ Nepřežili transport smrti z Osvětimi, náhodou se ocitli v Ústí nad Orlicí a po desítkách let je na jejich hrobu cedulka se jménem. Za oběťmi holocaustu, které měly dosud jen vězeňská čísla, se skrývají zajímavé příběhy. Osud Meijera Cohen de Lara, rabína portugalské židovské komunity v Amsterdamu, je rozluštěný. Další čtyři zůstávají utajené.

U sochy Jošta se konalo shromáždění jako připomínka utrpení Ukrajinců v důsledku války.

Lidé si u sochy Jošta připomněli utrpení Ukrajinců ve válce

Mohla jsem teď být doma, ale ruské střely ho rozbombardovaly… Všeříkající nápis, se kterým uplynulou neděli stála mladá žena při veřejném shromáždění u sochy Jošta na Moravském náměstí v Brně. Shromáždění se konalo jako připomínka utrpení Ukrajinců v důsledku války. Na místě fotografoval Miloš Rufer jr., kterému děkujeme za hezké snímky.

Německý tank Leopard 2A6.

Němci pošlou Ukrajině 14 tanků Leopard 2, potvrdil Scholz. Souhlasí s reexportem

Německo poskytne Ukrajině moderní tanky Leopard 2 a umožní to i dalším zemím. Očekávaný krok, který symbolizuje změnu dlouhodobého německého postoje, dnes v Berlíně oficiálně potvrdil kancléř Olaf Scholz, podle něhož je cílem Ukrajinu rychle vybavit dvěma prapory leopardů. To by napadené zemi mělo výrazně pomoci ve válce s Ruskem. Moskva rozhodnutí Berlína kritizovala jako extrémně nebezpečné, naopak Kyjev je za něj „upřímně vděčný“ a kvitují ho i západní spojenci.

Petr Pavel (vlevo) a Andrej Babiš

Pavel i Babiš vyzvali ke zklidnění situace. Odsoudili výhružky a nenávist

Kandidát na prezidenta Petr Pavel vyzval svého soupeře Andreje Babiše ke zklidnění situace ve společnosti. Vyčítá mu, že vlivem jeho kampaně dosáhl konflikt kritické hladiny. Chce po něm, aby stáhl všechny reklamní materiály, kde používá strach ze zatažení do války, omluvil se vojákům a veřejně slíbil neútočit a neeskalovat situaci v nadcházejících televizních debatách. K respektování názorů ostatních a k zastavení nenávisti vyzval i Babiš. Uvedl, že své podporovatele vždy prosil o to, aby se chovali slušně. 

Spoluautorem petice pod názvem Stanoviska novodobých válečných veteránů Armády ČR a Policie ČR k výrokům Andreje Babiše je i Tomáš Sláma (na snímku).

Zastavte strašení válkou a urážení vojáků, žádají peticí veteráni z jihu Moravy

Mají své rodiny, ženy i děti, přesto neváhají jít do nebezpečí, aby bránili životy druhých. Mnozí z nich čelili válce zblízka a jak sami zdůrazňují, nikomu by ji nepřáli. „Viděli jsme válku na vlastní oči a zažili ji na vlastní kůži. A právě proto uděláme vše, abychom ji udrželi co nejdál od našich domovů a od našich drahých. Nikdo z nás, kdo sloužil s českou vlajkou na rukávu, ale nechce být zneužívaný, urážený a osočovaný v předvolebním boji,“ píšou nyní váleční veteráni v petici, kterou sepsali společně s příslušníky Policie České republiky.