Kreativ

ŠTÍTEK: válka

Petar Aleksijevič

Doma zažil válku, s Jarošíkem byl v Rusku: Lituji každé oběti, říká Aleksijevič

V nové trenérské šatně na stadionu v Uničově dopsal přípravu k tréninkové jednotce, usadil se a téměř hodinu vyprávěl o své cestě do České republiky, kde žije již 22 let a následné kariéře. Bývalý brankář Petar Aleksijevič po dlouhých letech strávených v HFK Olomouc či 1. SK Prostějov přijal nabídku na post hlavního trenéra Uničova. Předtím však 46letý Srb čerpal zkušenosti po boku Jiřího Jarošíka v ligových Teplicích či ještě nedávno v ruském Orenburgu, na což také přišla řeč. Sám totiž jako mladý zažil válku v bývalé Jugoslavii. Teď má úkol jasný, navázat na práci Jiřího Balcárka a naplnit ambice uničovského klubu v MSFL.

Petar Aleksijevič

Doma zažil válku, s Jarošíkem byl v Rusku: Lituji každé oběti, říká Aleksijevič

V nové trenérské šatně na stadionu v Uničově dopsal přípravu k tréninkové jednotce, usadil se a téměř hodinu vyprávěl o své cestě do České republiky, kde žije již 22 let, a následné kariéře. Bývalý brankář Petar Aleksijevič po dlouhých letech strávených v HFK Olomouc či 1. SK Prostějov přijal nabídku na post hlavního trenéra Uničova. Předtím však 46letý Srb čerpal zkušenosti po boku Jiřího Jarošíka v ligových Teplicích či ještě nedávno v ruském Orenburgu, na což také přišla řeč. Sám totiž jako mladý zažil válku v bývalé Jugoslavii. Teď má úkol jasný, navázat na práci Jiřího Balcárka a naplnit ambice uničovského klubu v MSFL.

Lidé v Jeruzalémě se dívají na plakáty izraelských rukojmích zadržovaných v Gaze.

Dvouměsíční příměří? V Gaze se jedná o přerušení války a propuštění rukojmích

Vyjednavači se podle serveru listu The New York Times (NYT) blíží k dohodě, která by vedla k dvouměsíčnímu přerušení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění více než 100 rukojmích, které stále zadržují palestinští radikálové. Dohoda, která by podle deníku výrazně změnila situaci v celé oblasti, by mohla být finalizována v příštích dvou týdnech.

Historik Michal Rádl s knihou Zapomenuté vojsko.

Dobrovolci? Utajená armáda! „Bránili Československo,“ říká českolipský archivář

/ROZHOVOR/ Málokdo dnes ví, kdo byli dobrovolci. Přitom patřili k jedné z hlavních ozbrojených složek, která pomáhala formovat v roce 1918 Československo. Bránili nové hranice, legie byly často ještě roztroušeny a dobrovolci tvořili zárodek nově vznikající československé armády. Českolipský historik Michal Rádl se o ně podrobně zabývá a v rozhovoru pro Deník prozradil řadu zajímavostí.

Slovenský premiér Robert Fico

Mají tam úplně normální život. Robert Fico zpochybnil, že je v Kyjevě válka

Slovenský premiér Robert Fico zpochybnil, že by v Kyjevě byla válka; v ukrajinské metropoli podle něj panuje normální život. Fico to prohlásil na tiskové konferenci během výjezdního zasedání vlády ve východoslovenské Kamenici nad Cirochou, když odpovídal na otázku, proč se jeho středeční středeční schůzka s ukrajinským protějškem Denysem Šmyhalem neuskuteční v Kyjevě, ale v Užhorodu u hranic.

Manifestace České ligy proti bolševismu na Karlově náměstí v Třebíči, 30. červenec 1944

Liga proti bolševismu chtěla docílit příklonu Čechů k říši, plány jí mařil kněz

Před 80 lety, v neděli 23. ledna 1944, byla v Praze založena kolaborantská Česká liga proti bolševismu. Chtěla v očích Čechů zpopularizovat nacistické Německo jako poslední hráz proti sovětskému bolševismu, ale plán jí nevyšel. Z jejích plakátů si lidé utahovali, a její kolaborantskou podstatu navíc odvážně demaskoval jeden z těch, jež chtěla získat: správce Pražské diecéze Církve československé Jan Lomoz.

Obviněný Rus si vyslechl konečný verdikt.

Kvůli válce na Ukrajině tekla v Ostravě krev. Trest Rusa Alexandra zaskočil

/VIDEO, FOTO/ Nervy na uzdě neudržel Rus Alexander G. (62 let) žijící desítky let v České republice. Během hádky týkající se války na Ukrajině chtěl nožem bodnout do hrudi dvaatřicetiletého muže z Ostravy. Ten dal naštěstí ruce před sebe a ustoupil o krok. Čepel tak zasáhla „pouze“ jeho levou dlaň. Vzápětí spadl na zem. Cizinec již nepokračoval, otočil se a odešel. Za běžné situace by mu za pokus o těžké ublížení na zdraví hrozilo od tří do deseti let vězení. Teoreticky mohl vyváznout i s podmínkou. Jenže…

Akademická sochařka Marie Uchytilová je autorkou československé korunové mince.

Od narození sochařky Marie Uchytilové uplynulo 100 let

V druhém lednovém týdnu, ve středu 17. ledna, uplynulo 100 let od narození akademické sochařky Marie Uchytilové, autorky „Památníku dětských obětí války“, který je dnes již neodmyslitelnou součástí pietního území v Lidicích. Tvoří ho sousoší 82 lidických dětí - 42 dívek a 40 chlapců ve věku od jednoho roku do šestnácti let, které němečtí nacisté nemilosrdně zavraždili 2. července 1942 v plynových autech v Chelmnu.

Jednání s basmači ve Ferganské kotlině v roce 1921

Na Afghánistán si Sověti zadělali už před 100 lety. Potlačením povstání basmačů

Byla sobota 19. ledna 1924. K městu Chiva v bývalém stejnojmenném chanátu – v roce 1924 v Chórezmské lidové sovětské republice – dorazily jednotky vzbouřených basmačů a oblehly město. Pokusy o průlom však chivská posádka spolu s komsomolskými a dělnickými oddíly úspěšně odrážela. Po čtyřech dnech se k městu přiblížila Rudá armáda. Končilo další dějství několikaletého basmačského povstání.

Čtyřmotorový bombardér RAF Avro Lancaster před startem na noční akci.

Lancastery byly páteří RAF. U nás bombardovaly Plzeň, Záluží u Mostu i Chomutov

V době II. světové války se strategické spojenecké bombardování nevyhnulo ani území dnešní České republiky, zejména kvůli průmyslovým podnikům a železničním uzlům. Ve dne probíhaly nálety amerických bombardérů, v noci pak britských. Mezi hlavní výzbroj britského bombardovacího letectva patřily letouny Avro Lancaster, které se zúčastnily několika akcí nad našim územím. Například v noci 16. ledna 1945 vyřadily zcela z provozu chemický závod v Záluží u Mostu.

V Gaze panuje humanitární krize.

V Gaze se prohlubuje humanitární krize. Statisíce lidí hladoví, upozorňuje OSN

Statisíce Palestinců podle britského diplomata, zástupce generálního tajemníka Organizace spojených národů (OSN) pro humanitární záležitosti a koordinátora pomoci při mimořádných událostech Martina Griffithse hladoví. Humanitární pomoc se kvůli válce navíc nedostává na potřebná místa. Světové organizace požadují otevření nových koridorů a zajištění bezpečí jak pro Gazany, tak humanitární pracovníky.   

Exministryně financí a předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová

Schillerová slovy o míru probudila šprýmaře. Internet zaplavily vtipy i kritika

My nepotřebujeme tuto zemi připravovat na válku. My chceme žít v míru. Tato slova pronesená v podcastu Crunch předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové rozpoutala na sociálních sítích různé reakce. Někteří je podrobili kritice, jiní s nimi souhlasí. Na adresu političky vzniklo i plno internetových vtipů. Schillerová pro Deník reagovala, že fóry bere s nadhledem, vadí jí ale osobní urážky ministrů. Přetřásaná citace je podle ní vytržená z kontextu.

Válečná munice pod kontrolou i ministryně.

Od sousedů: Tři Čechy zachraňovali z Grossglockneru

Tři muži z Čech, 57letý a dva 40letí, nastoupili v Kalsu v pátek krátce po šesté hodině rovnou po osmihodinové jízdě autem a přes nepříznivou zprávu o počasí s běžkami a lezeckou výbavou k výstupu na Grossglockner přes Ködnitzkees. Podle policie sněžilo, foukal nárazový vítr a bylo devět pod nulou. Ve 22.45 nakonec muži vyslali tísňové volání.

Polský šachista Jan Krzysztof Duda

Sport znovu ve stínu války. Polákovo gesto obletělo svět

/VIDEO/ Válečný konflikt na Ukrajině se promítá i do světa sportu. Jeden z posledních případů, kdy se projevila na sportovním poli, je utkání v bleskovém šachu mezi Polákem Janem Krzystofem Dudou a jeho ruským soupeřem Denisem Chismatulinem.

Slavnostní vojenská přísaha na Hradčanském náměstí v Praze

Dozrál čas na zavedení zkrácené vojenské služby? Češi nejsou proti

/ANALÝZA/ Západní země před dvaceti lety pod dojmem konce válek hromadně opustily myšlenku vševojskových braneckých armád a překlopily svou vojenskou moc do malých expedičních sborů pro zahraniční mise. Mezitím jim vyrostly staronové hrozby, Rusko a Čína. Přišel tak čas vrátit se k osvědčeným vojenským metodám.

Pietní místo u Karolina.

Odborník ke střelbě v Praze: Problémem je bagatelizace válek a násilí

Může se společnost bránit včas takovým případům, jaký se stal ve čtvrtek na pražské filozofické fakultě, kde útočník postřílel hned několik lidí? Co je příčinou narůstající vlny násilí ve společnosti? Kdo a proč zneužívá takové tragédie k politickým manipulacím? Na to odpověděl Deníku Jan Schneider z Havlíčkova Brodu, bývalý bezpečnostní analytik a signatář Charty 77.

Jan Schneider.

Odborník z Brodu ke střelbě v Praze: Problémem je bagatelizace válek a násilí

Může se společnost bránit včas takovým případům, jaký se stal ve čtvrtek na pražské filozofické fakultě, kde útočník postřílel hned několik lidí? Co je příčinou narůstající vlny násilí ve společnosti? Kdo a proč zneužívá takové tragédie k politickým manipulacím? Na to odpověděl Deníku Jan Schneider z Havlíčkova Brodu, bývalý bezpečnostní analytik a signatář Charty 77.

Petr Liška

Liška: Splavnost Labe u nás závisí na desetikilometrovém úseku a to je špatně

/ROZHOVOR/ Velké těžké náklady obvykle čekají v labských přístavech na dostatečně vysokou hladinu vody měsíce. Podobně už dlouhá léta stojí plán na nový plavební stupeň Děčín. Novou dynamiku chce vnést do nekonečných diskuzí o splavnění kritického desetikilometrového úseku řeky starosta Malých Žernosek a krajský poslanec Petr Liška (STAN). „Co prospěje všem, je najít kompromis mezi zájmy ekonomiky, dopravy a životního prostředí. A už nepokračovat v nesmyslné a nákladné zákopové válce,“ říká Liška.

Izraelská armáda se na hledání tunelů v Gaze systematicky zaměřuje. Ilustrační snímek

Izraelce šokoval největší tunel Hamásu pod Gazou. Teroristé v něm jezdili i auty

Spletitou síť tunelů pod Pásmem Gazy izraelští vojáci znají už léta. I oni ale zůstali v úžasu nad tím, co nedávno odhalili jen 400 metrů od hraničního přechodu Erez. Zjistili, že teroristé postavili za miliony dolarů čtyři kilometry širokých a vysokých chodeb i s inženýrskými sítěmi. Další dva podobné komplexy nyní armáda zkoumá.

Proudový letoun Messerschmitt Me-262 v Hradci Králové.

Letecký zázrak Me 262: Vývoj stíhačky utnul sám Hitler, chtěl mít bombardér

V polovině 2. světové války se na obloze objevil letecký zázrak, který pak od jara 1944 znamenal dramatický posun v podstatě vzdušného boje. První operačně nasazený bojový letoun, německý Messerschmitt Me 262 Schwalbe (vlaštovka), se stal předzvěstí nového věku válečnictví, ukázal cestu do budoucnosti a výrazně ovlivnil probíhající konflikt.

Herman Lehmann (narozen 5. června 1859 v Mason County v Texasu, USA, zemřel 2. února 1932 v Loyal Valley v texaském okresu Mason, USA)

Malý velký muž z Čech. Hermana Lehmanna unesli Apači, dospíval s nimi

Příběhy dětí bílých přistěhovalců na Divoký západ, unesených příslušníky původních indiánských kmenů, zpopularizovaly westerny jako Malý velký muž z roku 1970 nebo Tanec s vlky, který je o 20 let mladší. Méně známé donedávna bylo, že jeden takový příběh pojí zvláštní pouto i s Čechami. Chlapec jménem Herman Lehmann, jehož unesli a vychovali Apači, byl totiž synem emigrantů z Liberce.

Plukovník Ivo Zelinka s moderátorem pořadu Deník s nadhledem Romanem Štěpánkem.

Deník s nadhledem: Každý sedmý Čech nějak podléhá Rusku

Asi 13 procent lidí v ČR podléhá proruským narativům, konspiračním teoriím a podobně. Nemá ani smysl na ně informačně cílit, je to ztráta času, zbytečné, nic z toho nikdy nebude. Ve videocastu Deník s nadhledem to mimo další uvedl plukovník Ivo Zelinka, velitel Skupiny kybernetických a informačních sil v rámci Armády České republiky.

Ukrajinské děti v českých školách. Ilustrační foto

Školáci z Ukrajiny? Učivo někdy zvládají líp než české děti

Po letošních prázdninách se do školních lavic v Česku a na Slovensku vrátila i řada dětí z Ukrajiny. Některé rodiny se vydaly zpět do válkou zasažené země, desítky tisíc dalších se ale raději rozhodly zůstat. Ve školách se tak dále věnují jejich začleňování. Jazyk už pro spoustu není problém. Někteří ale pořád absolvují i online výuku ve své mateřštině. Díky rozhodnutí ukrajinského ministerstva to přitom už není nutné.

Ozvěny napoleonských válek v Bučovicích

OBRAZEM: Napoleon vtrhl do Bučovic. Lidé byli svědky napoleonských válek

Ozvěny napoleonských válek v Bučovicích se uskutečnily poslední listopadovou sobotu. Návštěvníci zažili ukázky výcviku pěchoty, kavalerie i artilerie. Nechyběly ani sokolnická představení. O půl čtrvré odpoledne se pak v parku za autobusovým nádražím konala ukázka bitvy z období napoleonských válek. Na akci zavítal i náš čtenář Jan Novotný, kterému děkujeme za poslání fotografií. Ty si můžete projít v galerii.

Bombardování Berlína v roce 1944

Musíme věřit Hitlerovi, ochrání nás, znělo v Berlíně. Pak přišlo bombardování

Byl čtvrtek 25. listopadu 1943. Hlavní město nacistického Německa Berlín čelilo už tři dny vlně ničivých britských náletů, jejichž cílem bylo přimět německé civilní obyvatelstvo, aby samo svrhlo nacistický režim. A velitel bombardovacího letectva RAF Arthur Harris vystoupil v onen čtvrtek se zásadním prohlášením: „Berlín bude bombardován, dokud srdce nacistického Německa nepřestane bít.“