Kreativ

ŠTÍTEK: válka

Izraelské vlajky a vlaječky se na domech objevují v různé podobě.

Lenka z Tel Avivu: Tomuhle národu krvácí srdce a dělá co je nutné, aby přežil

/FOTO, VIDEO/ Lenka Nováková přesídlila z Poděbrad do Izraele natrvalo v roce 1999. V půlmilionovém Tel Avivu tedy žije už téměř čtvrt století. Situace v Izraeli po terorististických útocích Hamásu vedených z Pásma Gazy ji pochopitelně nemůže nechat klidnou, a také proto se pro Deník velmi osobně vyjádřila k tomu, co v současnosti prožívá.

Izraelské vlajky a vlaječky se na domech objevují v různé podobě.

Lenka z Tel Avivu: Tomuhle národu krvácí srdce a dělá, co je nutné, aby přežil

/FOTO, VIDEO/ Lenka Nováková přesídlila z Poděbrad do Izraele natrvalo v roce 1999. V půlmilionovém Tel Avivu tedy žije už téměř čtvrt století. Situace v Izraeli po terorististických útocích Hamásu vedených z Pásma Gazy ji pochopitelně nemůže nechat klidnou, a také proto se pro Deník velmi osobně vyjádřila k tomu, co v současnosti prožívá.

Počet dětí a dospívajících s psychickými poruchami v posledních letech roste

Přibývá dětí s psychickými poruchami. Musí vědět, že mohou požádat o pomoc

Počet dětí a dospívajících s psychickými poruchami v posledních letech roste. V unikátním průzkumu třetina žáků základních škol uvedla, že projevili znaky ukazující na středně těžké až těžké úzkosti. Odborníci se proto snaží podpořit jak děti, tak učitele a další, kteří s nimi pracují. Ti se totiž mohou zase potýkat s vyčerpáním či vyhořením. Děti ale potřebují cítit podporu i to, že mohou požádat o efektivní pomoc.

Anna Pan snila odmala o tom, že bude fotomodelkou.

Nahatých holek je všude plno. Já chci fotit skutečný život, říká Anna z Ukrajiny

/ROZHOVOR, FOTO, VIDEO/ Už jako malá holčička snila Anna Pan z ukrajinského Dnipra o tom, že jednou bude fotomodelkou. Do jejích plánů ale nakonec zasáhla válka. Přišla ve chvíli, kdy měla Anna za sebou první natočenou reklamu a poprvé za to dostala i peníze. Druhý domov našla Anna v Kutné Hoře, kde pracuje jako pečovatelka v Charitě.

Izrael poté, co ho napadl Hamás.

Kdo jsou možní spojenci Hamásu? Írán účast na útoku odmítá, jsou tu ale i další

Vpád Hamásu do Izraele mnohé šokoval svou promyšleností a sofistikovaností. Vysoká úroveň naplánování útoku vyvolává otázky, zda Hamás vymyslel strategii vpádu sám, nebo mu pomáhal někdo další. V této souvislosti se nejvíce hovoří jako o spojencích o Íránu, libanonské ozbrojené skupině Hizballáh a palestinském Islámském džihádu.

Bývalý šéfredaktor Deníku obdržel medaili Otakara Bystřiny při křtu nové knihy

Bývalý šéfredaktor Deníku obdržel medaili Otakara Bystřiny při křtu nové knihy

V pondělí devátého října na Krajském úřadě v Brně převzal novinář a spisovatel Jiří Jilík z rukou náměstka hejtmana Jihomoravského kraje Františka Lukla medaili spisovatele Otakara Bystřiny za celoživotní literární, publicistickou a scénáristickou práci věnovanou Moravě. Bývalý šéfredaktor Slováckého deníku má na svém kontě již více než tři desítky knižních titulů literatury faktu, z nichž některé byly oceněny. Cenu Miroslava Ivanova získala díla Záhadná jízda králů a Lékárna U Zlaté koruny, Cenu Petra Jilemnického - Žítkovské čarování a Cenu Egona Ervína Kische - Olšava ví svoje.

Donaldův zlý sen obsahoval i četbu knihy Mein Kampf

Disney ve válečných službách? Vznikly agitky i Kačerův Mein Kampf

Když se řekne Walt Disney, naskočí jména Mickey Mouse, Sněhurka nebo Ariel. Animované hvězdy, jež proslavilo stříbrné plátno. Otec Mickeyho však točil i jiné věci, o nichž dnes vědí spíš už jen filmoví historici. Za druhé světové války se z jeho studia stala výrobna osvěty a agitek, které k veřejnosti nedorazily, zato jim tleskali vysocí důstojníci, letci či zdravotníci.

Boje proti Izraelem a hnutím Hamás, říjen 2023

Ukrajina posílá zbraně Hamásu, šíří na sítích dezinformátoři. Za zvěstí je Rusko

Tak to vidíte: Posílali jste zbraně a munici na Ukrajinu proti Rusku, ale Ukrajinci je prodali Hamásu, aby je použil proti Izraeli. Zhruba tak zní dezinformace, která se v současnosti šíří po sociálních sítích. Po jejím původu i po tom, jak je to s těmi zbraněmi doopravdy, začali pátrat zahraniční novináři. Dosavadní indicie ukazují spíše na Rusko.

Krnovan Radek Zajíc zveřejnil rodinné fotografie z cest po Izraeli, které vznikly jen pár dní před útokem Palestinců.

Rodina z Krnova zažila v Izraeli poslední dny míru. Pak přišel útok Palestinců

/FOTOGALERIE/ Lety do Izraele jsou zrušené. Lidé po celém světě jsou šokovaní zprávami o krveprolití, terorismu, mrtvých, unesených a mobilizaci. Rodina Zajícova se před pár dny vrátila z Izraele domů do Krnova. Je pro ně obzvlášť těžké vyrovnat se s faktem, že v místech, kde se jim tak líbilo, je dnes válka.

Hostem Večera s detektivkou byl v příbramské knihovně úspěšný a oblíbený spisovatel Jiří Březina.

Detektivku v příbramské knihovně vystřídá beseda s Pavlem Pawluschou Novotným

/FOTOGALERIE/ Po příjemném, veselém i vážném večeru se spisovatelem Jiřím Březinou, jeho detektivními romány a také s nočním sluncem. Přichází čas na besedu s reportérem z válek, mešit i bazarů. Pavel Novotný zvaný Pawluscha bude nejen o své knize Proč Alláh stvořil kalašnikov? hovořit v příbramské knihovně Jana Drdy ve středu 18. října od 18 hodin.

Následky útoku radikálního hnutí Hamás v izraelském městě Tel Aviv.

Počet obětí útoku Hamásu na Izrael roste, Netanjahu očekává dlouhou válku

Izrael se podle jeho premiéra Benjamina Netanjahua vydává na dlouhou a těžkou válku, kterou mu vnutil vražedný útok radikálního palestinského hnutí Hamásu. Počet obětí sobotního napadení země raketami a ozbrozenými radikály stoupl už na více než 400. Nemocnice přijaly přes 2000 zraněných, uvádí v nejnovějším hlášení izraelské ministerstvo zdravotnictví. Dvacet lidí je v kritickém stavu, dalších 330 mělo vážná zranění, píše list The Times of Israel.

Slovenský brankář Boris Babik

Hokej mezi bombami. Zpověď z válečné zóny: Probudily mě výstřely, nic příjemného

Nedaleko od válečné linie si vydělává na živobytí hokejem. Slovenský brankář Boris Babik ale nebere krvavé rubly v ruské KHL. Pětadvacetiletý mladík „bojuje“ na opačné straně barikády - na okupované Ukrajině. Pravidelně slyší hučení sirén při hrozbě leteckých útoků. Ani zuřící válečný konflikt ale Babika od angažmá v Kyjevě neodradil.

Nová česká videohra Last Train Home chce počítačové nadšence zaujmout tématem československých legionářů v Rusku a jejich vybojované cesty domů přes Vladivostok před sto lety. V upoutávce si zahráli herec Karel Dobrý, komparzisté i Legiovlak

Hráči svedou bitvy legionářů na Sibiři. U Rusů jsou za hrdlořezy, tvrdí vývojář

Hrdinská odysea legionářů na slavné Transsibiřské magistrále. Strastiplný návrat do vlasti, nově zrozeného Československa skrze válkou zničenou ruskou pustinu. Od Moskvy až do Vladivostoku, zhruba 9200 kilometrů obrněným vlakem. Boje na Sibiři, v obří zemi rozdělené před více než sto lety občanskou válkou Rudé a Bílé armády. Historické legionářské téma si bere za své nová česká počítačová hra Last Train Home, která vyjde už osmadvacátého listopadu.

Milan Krčmář

V šest večer u Kalicha

V Havlíčkově Brodě začíná už třiatřicátý knižní veletrh, letos s mottem „Po válce v šest hodin“. Je to parafráze na halekání dobrého vojáka Švejka a sapéra Vodičky, kteří se – odváděni každý jednou stráží – na dálku domlouvali, že až skončí válka, sejdou se v šest večer ve Švejkově oblíbeném hostinci u Kalicha.

Rytíř d'Éon jako žena. První polovinu života prožil jako muž, druhou jako žena

Žena, nebo muž? Francouzský špion d'Éon měnil pohlaví, pravdu odhalila až pitva

Jako muž vstoupil do tajných služeb krále Ludvíka XV., jako žena se infiltroval na ruský carský dvůr. Jako muž udatně bojoval ve válce, pak se nechal oficiálně prohlásit ženou a Ludvík XVI. mu pořídil i bohatý dámský šatník. Na to, jaké pohlaví má ve skutečnosti rytíř d'Éon, francouzský špion žijící v 18. století, se za jeho života uzavíraly sázky. Pravdu odhalila až pitva. 

Dalibor Dědek, majitel společnosti Jablotron.

Blázen z Jizerských hor? Dalibor Dědek je úspěšný podnikatel, který pomáhá

Podle časopisu Forbes je Dalibor Dědek s majetkem kolem 7,7 miliardy 56. nejbohatším Čechem. Je nepřehlédnutelnou postavou nejen Jablonecka. Pro někoho je tajemný boháč a podnikatel, pro spousty ostatních člověk, který výrazně pomáhá ostatním, a to především v sociální a zdravotní sféře. Na rozhovor s ním se redaktor Deníku vydal přímo do jeho bydliště ve vesničce u Železného Brodu.

Neapol, 1. října 1943. Spojenecká vojska vstupují do města, zde přes San Carlo

Před 80 lety vstoupili Spojenci do Neapole. Němci tam ale nechali časované bomby

Byl pátek 1. října 1943. Do ulic Neapole, jednoho z nejkrásnějších, ale také válkou nejzasaženějších italských měst, proudily ze všech stran jednotky britské i americké armády. Všude je vítaly jásající davy. Vstupu vojsk totiž předcházelo čtyřdenní heroické spontánní povstání, které se zapsalo do dějin jako Čtyři dny Neapole. Prchající Němci ale ještě neřekli poslední slovo. Ve městě za sebou nechali číhající smrt.

Signatáři Mnichovské dohody, zleva doprava Neville Chamberlain, Édouard Daladier, Adolf Hitler, Benito Mussolini a Mussoliniho zeť, italský diplomat Galeazzo Ciano

Mnichovská dohoda měla přinést mír. Vedla však k nejhorší válce lidské historie

„Jaká je to volba – mezi vraždou a sebevraždou!“ prohlásil v noci z 29. na 30. září 1938 československý diplomat Vojtěch Mastný, když se v hluboké noci seznámil v konferenční síni hotelu Regina v Mnichově s textem Mnichovské dohody. Od podpisu dokumentu, který v konečném důsledku znamenal zánik předválečného Československa, uplynulo 85 let.

Ilustrační snímek.

V Edenu válka, na Klatovsku klid. Disciplinárka řešila pouze pár maličkostí

Zatímco v pražském Edenu v neděli večer probíhala lítá (ne)fotbalová válka mezi Slavií a Spartou, tedy kluby, které by svou velikostí a možnostmi měly jít všem ostatním příkladem (ale nestalo se tak), na Klatovsku byl relativní klid. Disciplinární komise Okresního fotbalového svazu Klatovy (OFS Klatovy) totiž řešila na svém pravidelném úterním zasedání z víkendových zápasů pouze pár drobností.

Vojenský výcvik na krymské střední škole

Rusko z dětí vychovává vojáky. Soutěží v hodu granátem a sestavují Kalašnikov

Z vojenských cvičišť se v Rusku stávají dětská hřiště a naopak. Ve školkách od Pacifiku až po Černé moře si děti oblékají uniformy a účastní se nácviku pochodů. Starší děti se v hodinách první pomoci učí kopat zákopy, házet granáty a střílet ostrými kulkami, zatímco v pracovních činnostech šijí vojenské uniformy. Ruské děti jsou zkrátka připravovány na válku.

Ruský obránce Calgary Flames Nikita Zadorov

Prolomil mlčení. Zadorov jako první Rus v NHL odsoudil invazi na Ukrajinu

Rozhodl se jít s kůží na trh. Obránce Calgary Flames Nikita Zadorov jako první ruský hokejista v NHL veřejně odsoudil válku na Ukrajině. Moskevský rodák po vypuknutí konfliktu navrhl, aby se Rusové působící v zámořské lize společné vymezili proti ruské invazi. Ti se ale nedokázali dohodnout. 

Slavná izraelská politička Golda Meirová měla vždy velkou schopnost vést lidi, kteří jí věřili

Slavná chvíle Železné lady Izraele. Golda Meirová se postavila za svou zem

Film Golda o legendární izraelské premiérce Goldě Meirové, který ve čtvrtek vstoupil do českých kin, čerpá svou stěžejní zápletku z jednoho z nejtěžších okamžiků její vlády: chvíle, kdy vypukla jomkipurská válka a mladý židovský stát stanul proti Egyptu, Sýrii a Jordánsku v bitvě o svou samotnou existenci. 

Náčelník generálního štábu Karel Řehka

Výdaje na obranu nejsou dárek armádě, říká generál Karel Řehka

Někdo o něm říká, že je válečný štváč, který straší mobilizací a temnými scénáři. Generál Karel Řehka je ale hlavně muž, jenž zažil čtyři afghánské mise a o boji neví jenom z doslechu. I z toho důvodu tvrdí, že musíme udělat všechno pro to, aby válka na našem území nebyla.

Náčelník generálního štábu Karel Řehka

Musíme se chystat na válku s Ruskem, říká náčelník generálního štábu Karel Řehka

Generál Karel Řehka je přesvědčen, že musíme udělat všechno pro to, aby válka na našem území nebyla. V jeho pojetí to znamená dát potenciálnímu nepříteli najevo, že ozbrojený útok by se mu nevyplatil. „Musíme se připravit na ozbrojený konflikt vysoké intenzity, velkého rozsahu a s technologicky vyspělým protivníkem, který vlastní jaderné zbraně. V dnešní situaci to znamená chystat se na válku s Ruskem,“ říká v rozhovoru pro Deník.

Okres Snina na východě Slovenska

Na konci Evropy. Východ Slovenska stále ještě žije v minulém století

Končí tady silnice. Dál žádná nevede. Podhorská vesnice Runina má proto jen jedny tabule na začátku obce. Na konci už nejsou třeba. Kolem uzavřeného údolí, z něhož vede podél potoka jediná asfaltka, jsou hory k tisícům metrů šplhajících Polonin. Na jejich vrcholcích u hranic s Polskem pak bukové lesy zařazené na seznam UNESCO. Vlci, medvědi i zubři tu jsou normální součástí života. Stejně jako tuhé zimy, kdy cestu k civilizaci musí občas proházet vojáci, protože síly silničářů na to nestačí.

Schůzka vůdců. Kim Čong-un dorazil na kosmodrom Vostočnyj, Putin ho přivítal

Schůzka vůdců. KLDR stojí za Putinem a všemi jeho rozhodnutími, řekl v Rusku Kim

Severní Korea podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina ve všech jeho rozhodnutích, řekl ve středu podle agentury Reuters severokorejský vůdce Kim Čong-un. Oba státníci se sešli na kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě, kde Putin uvedl, že Rusko pomůže KLDR v oblasti vesmírných družic. Předmětem rozhovorů byla podle agentury RIA Novosti také možnost vyslání severokorejského kosmonauta do vesmíru. Podle Kima, pro kterého byla návštěva první zahraniční cestou od pandemie covidu-19, Moskva i Pchjongjang vedou svatou válku proti Západu.

Dánský vpád.

Recenze knihy: Dánský vpád. Dva roky války ve Slezsku a na Moravě 1626 – 1627

O událostech, souvislostech a osobnostech třicetileté války bylo napsáno mnohé, ať to byla pražská defenestrace roku 1618, bitva na Bílé Hoře, staroměstská exekuce (poprava 27 českých pánů), pobělohorské konfiskace, generalissimus Albrecht z Valdštejna či obléhání Brna (1645) i Prahy (1648) švédskými vojsky.

Péter Szijjárto (vlevo), maďarský ministr zahraničí

Maďarský ministr Péter Szijjártó: Kyjevu pomáháme vším možným, ale ne zbraněmi

/Od zvláštního zpravodaje v Polsku/ Vystoupení maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjárta bylo jedním z vrcholů XXXII. Ekonomického fóra v polském Karpaczi. „Je nespravedlivé obviňovat Maďarsko z toho, že je proruské. Dodávky energie pro Maďarsko určovala fyzická realita a existující infrastruktura,“ říká politik, který poskytl Deníku exkluzivní rozhovor.

Poslední setkání, obraz Felixe Lemberského z triptychu Julius Fučík, který vznikl v letech 1952 až 1954

Fučíka poslal na smrt obávaný krvavý Roland. Do popravy zasáhl sám Hitler

Před 80 lety, 8. září 1943, byli v berlínské věznici Plötzensee popraveni dva ústřední hrdinové slavné Reportáže psané na oprátce: její autor Julius Fučík a jeho spojka Jaroslav Klecan. S jejich popravou to nebylo jen tak – věznice byla krátce předtím bombardována a nálet poškodil gilotinu, proto museli být oba oběšeni. Spolu s nimi tam bylo mezi 7. a 10. zářím usmrceno více než 250 vězňů – včetně šesti oběšených omylem. 

Socha Rudoarmějce v Želatovské ulici v Přerově

Socha Rudoarmějce v Přerově zůstane, rozhodli zastupitelé

Kontroverzní socha Rudoarmějce, která se tyčí na prostranství před Základní školou Želatovská v Přerově a už delší dobu víří mezi lidmi emoce, zůstane na svém místě. Rozhodli o tom na svém pondělním zasedání přerovští zastupitelé, kteří drtivou většinou hlasovali pro její zachování.

Karel VI. jako český král se svatováclavskou korunou na hlavě

Otec Marie Terezie Karel VI.: Korunovaci českým králem ovlivnily války i pověra

Constanter continent orbi aneb Stálostí se zachovává svět. To bylo císařské heslo habsburského panovníka Karla VI., otce Marie Terezie a císaře Svaté říše římské, který byl právě před 300 lety, v neděli 5. září 1723, korunován českým králem. I když si dnes více připomínáme jeho dceru, na osobnost Karla VI. bychom neměli zapomínat. Do dějin se zapsal vytlačením Turků z Uher a zahájil konsolidaci habsburské monarchie.

Důsledky války na Ukrajině. Tři civilní auta rozstřílená ruskými raketami a zničená požárem vystavují v centru Brna.

Válka na Ukrajině v centru Brna: rozstřílená a ohořelá auta i člun na náměstích

/VIDEO/ V centru Brna mohou lidé na vlastní oči vidět důsledky války na Ukrajině. Tři civilní auta rozstřílená ruskými raketami a zničená požárem. Každé z nich mělo svou rodinu a příběh. Institut Paměti národa vystavuje vraky dovezené z válečné fronty. „Výstava je způsob, jak upozornit na hrůzy válečného konfliktu. Pro mě jsou vozidla hmatatelným důkazem zbytečného lidského utrpení,” řekl vedoucí kanceláře Paměti národa na jižní Moravě Pavlína Lolloková.

Dominik Hašek

Smrt ruského sportovce ve válce? Hašek ukázal na viníka, tepe i českou vládu

Na frontě opět padl sportovec ve zbrani. Válečný konflikt připravil o život hokejového brankáře Artema Gvozdyka. Přestože šlo o „vojáka“ ruské armády, která konflikt s Ukrajinou rozpoutala, zpráva o další oběti z řad sportovců nenechala klidným Dominika Haška. Hokejová legenda viní z umírání lidí sportovní federace v čele se zámořskou NHL. Hašek se pustil i do české vlády, která změnila postoj a povolila ruským a běloruským sportovcům účastnit se soutěží v Česku.