Kreativ

ŠTÍTEK: válka

Bitva v ohybu podkovy, březen 1814. Vojáci generála Andrewa Jacksona útočí na opevnění Rudých holí, což byli vzbouření indiáni kmene Kríků

Krvavý útok na kmen Kríků: Vítězství otevřelo Američanům cestu k Mississippi

V historii novodobého osidlování severoamerického kontinentu je to jedna z podstatných epizod. Před 210 lety, v neděli 27. března 1814, zaútočilo několik tisíc amerických vojáků pod velením generála Andrewa Jacksona spolu s 500 Čerokíi na opevnění tzv. Rudých holí neboli vzbouřených příslušníků kmene Krík pod velením náčelníka Menawy. Vítězná bitva otevřela americkým pionýrům cestu k osídlení Mississippi.

Vrtulník Apache izraelské armády

Největší armády v roce 2024: Triumvirát Rusko, Čína a NATO bojuje o nadvládu

Když Česká republika vstupovala před 25 lety do Severoatlatické alince (NATO), byla ruská armáda považována za jakousi pojízdnou výstavu vojenské techniky. Velkou změnu ovšem přinesl druhý rok války na Ukrajině. Kreml začal masivně obnovovat do té doby zakrnělý zbrojní průmysl a ruská armáda je dnes mnohem silnější, než byla před několika lety. Vyrovná se technikou NATO? A jak je na tom další velký hráč Čína? V tomto článku jsme porovnali sílu tří největších armáda světa.

Myroslava Tarkovská vede v jabloneckém centru pro uprchlíky Krajanka kurzy češtiny, ale třeba i sebepoznání.

Manažerka z Ukrajiny vede kurzy češtiny pro uprchlíky v Jablonci

Příběh odvážné ženy z Ukrajiny, která se nezalekla nových výzev ani češtiny, rychle se integrovala do české společnosti a teď pomáhá dalším. Zvládá pracovat pro nadnárodní firmu, organizuje pomoc krajanům a podniká. Co bude dál? Netuší a nic s tím neudělá i když je to proti její přirozenosti. 

Šéf Hamásu Ahmed Jásin u vojenského soudu v Gaze v roce 1990

Raketa pro Jásina. Před 20 lety zabil Izrael šéfa Hamásu, hnutí slibovalo peklo

Bylo pondělí 22. března 2004. Z mešity v Gaze se v kolečkovém křesle vracel v doprovodu svých osobních strážců Ahmad Jásin, spoluzakladatel a ideolog palestinské teroristické organizace Hamás. Z izraelského bojového vrtulníku vyletěly tři rakety. Jejich exploze zabila nejen Jásina a dva členy jeho ochranky, ale i další Palestince. Hamás slíbil pomstu.

Prešov, skutečná metropole slovenského východu

Na východě Slovenska se daří dezinformacím. Život je tu chudší a tvrdší

/Od zvláštního zpravodaje Deníku/ Daří se tu dezinformacím i proruským politikům. Jejich nejvýraznější postava, prezidentský proputinovský kandidát Štefan Harabin, tu získává pravidelně nejvíc hlasů. V sobotním prvním kole prezidentských voleb tu určitě dosáhne na dvojciferný výsledek. Kdo Prešov a okolí vidí, je mu jasné proč.

Ukrajinští vojáci při střelbě z houfnice Pion na ruské pozice u Bachmutu, 16. prosince 2022

Má Ukrajina uzavřít mír i za cenu ztráty území, či bojovat? Přinášíme argumenty

O tom, zda pokračovat v bojích, nebo se pokusit s ruským agresorem domluvit, musí rozhodnout sami Ukrajinci. Jaký je ale názor české veřejnosti? Většina Čechů, Moravanů a Slezanů je podle výzkumu veřejného mínění společnosti CVVM přesvědčena o tom, že česká vláda pomáhá Ukrajině až příliš. Sílí hlasy požadující, aby naopak tlačila ukrajinskou vládu k uzavření co nejrychlejšího míru. V anketě Deníku hlasovalo do čtvrtečního rána bezmála 28 tisíc lidí. Mírná většina z nich je pro uzavření míru i za cenu územních kompromisů. Kabinet i prezident však jednoznačně stojí za tím, že přepadená země má bojovat až do vítězství. Redakce se pokusila popsat argumenty obou stran.

Badatelé se opět pokusili provrtat do levé části podzemní továrny Richard v místech bývalého velitelství.

Podzemní továrna Richard nedá spát. Badatelé se pokusili provrtat do sklepení

/FOTO, VIDEO/ Badatelé se opět pokusili provrtat do levé části podzemní továrny Richard v místech bývalého velitelství. Podle zjištění iniciátora a amatérského badatele Tomáše Rotbauera by v této části měl být sklep. Výpovědi svědků hovořily o tom, že se do této části měly na konci války přemisťovat bedny s cennostmi. 

Most v bosenském Mostaru

Krutou válku na Balkáně provázely masakry. V Ahmići snipeři postříleli 120 lidí

Říká se jí i válka ve válce. V první polovině 90. letech minulého století proti sobě na území dnešní Bosny a Hercegoviny bojovali nejen bosenští Srbové a bosenští muslimové, ale i Bosňáci a Chorvati. I jejich konflikt poznamenalo množství masakrů, jako třeba vyvraždění obyvatel vesnice Ahmići či zničení slavného mostu v Mostaru. Bosensko-chorvatský konflikt skončil přesně před 30 lety podepsáním Washingtonské dohody. 

Americký bombardér B-25 Mitchell prolétá kolem sopky Vesuv během její erupce v březnu 1944

Ničivý Vesuv zasáhl i do války. Erupce zasypala desítky spojeneckých bombardérů

Před osmdesáti lety se probudila k životu slavná italská sopka Vesuv, tyčící se nad Neapolským zálivem. Asi půldruhého týdne ze sebe chrlila kameny o velikosti basketbalových míčů a zasypávala široké okolí až metrovou vrstvou sopečného popela. Včetně bezmála stovky bombardérů spojeneckých armád, připravujících se osvobodit Evropu.

Český premiér Petr Fiala

Řeči o míru pomáhají agresorovi. Je to naivní a hloupé, řekl premiér Fiala

Hlavním tématem čtvrteční debaty byly obrana, bezpečnost, válka a mír. A postoje České republiky, USA, Vatikánu či Slovenska. Myslí si premiér Petr Fiala, že oprášený mírový narativ Andreje Babiše ovlivnil vysoké volební preference hnutí ANO? Podle agentury Kantar CZ by získalo téměř 39 procent hlasů. ODS 14,5, eventuálně koalice Spolu dvacet procent.

Český premiér Petr Fiala.

Evropa by mohla zbrojit více. O míru ať si Ukrajina rozhodne sama, říká Fiala

Není pravda, že se Rusko nedá porazit a Ukrajina není úspěšná. A může válku vyhrát. Uvedl to předseda vlády Petr Fiala (ODS) v další debatě Deníku. Rázně odmítl volání některých domácích i zahraničních politiků, aby Ukrajina přistoupila na mírový kompromis diktovaný Ruskem. Podle něj je odhodlání podpořit napadený stát po dvou letech ještě vyšší než před časem. Před ustupováním agresorovi Fiala varoval a vyjádřil přání, aby se Evropa v otázce zbrojení a vojenské podpory Ukrajiny mohla spolehnout sama na sebe.

Přehlídka vojenské techniky: Dny NATO v Ostravě v roce 2023.

Čtvrtstoletí v NATO: ČR se stala uznávaným členem, zaplatila ale i krvavou daň

Před pětadvaceti lety, 12. března 1999, se Česká republika stala členem Severoatlantické aliance (NATO). Po čtvrt století zůstává toto členství stále největší zárukou naší mezinárodní bezpečnosti, čeští vojáci ho ale při zahraničních misích již několikrát spláceli krví. Zatím nejtvrdší účet jim osud vystavil v roce 2014.

Na tři stovky lidí dorazily v pondělí odpoledne do přerovského klubu Teplo na debatu bez cenzury s ministrem vnitra Vítem Rakušanem. Zpočátku emotivní diskusi se podařilo ukočírovat, takže ministr si v Přerově pochvaloval, že se debata obešla bez nadávek.

Vít Rakušan pod palbou otázek. Na debatu v Přerově dorazily tři stovky lidí

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Bez větších incidentů a invektiv, které provázely návštěvy ministra vnitra Víta Rakušana v jiných městech, se obešla pondělní debata bez cenzury v přerovském klubu Teplo. Diskutovat o problémech na ni přišly asi tři stovky lidí - kromě místních si přišli vylít srdce i lidé z jiných měst v Čechách i na Moravě. V davu bylo vidět nejen seniory, ale dorazila i spousta mladých lidí.

Na tři stovky lidí dorazily v pondělí odpoledne do přerovského klubu Teplo na debatu bez cenzury s ministrem vnitra Vítem Rakušanem. Zpočátku emotivní diskusi se podařilo ukočírovat, takže ministr si v Přerově pochvaloval, že se debata obešla bez nadávek.

Rakušan pod palbou otázek v Přerově. To jsem ještě nezažil, hodnotil

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Bez větších incidentů a invektiv, které provázely návštěvy ministra vnitra Víta Rakušana v jiných městech, se obešla pondělní debata bez cenzury v přerovském klubu Teplo. Diskutovat o problémech na ni přišly asi tři stovky lidí - kromě místních si přišli vylít srdce i lidé z jiných měst v Čechách i na Moravě. V davu bylo vidět nejen seniory, ale dorazila i spousta mladých lidí.

V kostele sv. Filipa a Jakuba v Táboře se uskutečnil v pořadí 20. pietní akt Pamatuj! na památku obětí holocaustu z Táborska pořádaný spolkem Hadasa, Husitským muzeem a městem.

Tábor si připomněl židovské oběti holocaustu. Zazněla i nečekaná smutná zpráva

/VIDEO/ Ve svatojakubském kostele pod Kotnovem v Táboře se v neděli 10. března uskutečnila vzpomínková akce Pamatuj!. Bohužel, už bez iniciátorky, Hany Jančíkové, která ze soboty na neděli zemřela. Během programu, kde se četla stovka jmen obětí nacistických transportů a vystoupily s hudebním pásmem pěvecké sbory Domino a Hlahol, ji všichni vzdali hold i minutou ticha.

Následky teroristických útoků z 11. března 2004 v Madridu

Teroristé útoky na vlaky ve Španělsku: Masakr dodnes obklopují kontroverze

Skoro dvě stě mrtvých a dva tisíce zraněných si vyžádaly teroristické útoky, které se odehrály 11. března 2004 v Madridu. Šlo o nejsmrtonosnější útok na evropské půdě v 21. století. Ve španělském hlavním městě teroristé odpálili několik bomb v příměstských vlacích. Přeživší trápí, že útoky dodnes obklopují politické kontroverze.

Český voják při výcviku v bývalém vojenském prostoru Ralsko

Zavést v Česku povinnou vojnu? Čtenáři Deníku jsou spíše pro

Co chvíli hlásili cvičný bojový nebo ostrý poplach. Zjistil jsem, že se dá opravdu vyčerpáním usnout i za chůze. To nám v obsáhlém dopise napsal Jan Šindelář, který se podobně jako tisíce dalších rozhodl odpovědět v anketě Deníku o povinné vojenské službě. Vlastní zkušenosti jistě ovlivňují i postoje mnoha dalších z přibližně jedenácti tisíc lidí, kteří se zatím pro deník.cz k problematice vyjádřili. Pětapadesát procent čtenářů je přitom pro zavedení nějakého druhu vojenského výcviku, pětačtyřicet procent naopak proti.

Prezidentská debata Deníku.cz v Kladně

Přijde čas, kdy se na Ukrajině začne jednat o kompromisu, řekl Pavel

Petr Pavel při setkání s Kladeňáky odpovídal na dotazy ohledně války na Ukrajině a jejího možného ukončení. Radek Gális z Českých Budějovic se zeptal: „Cítíte i přes stálé apely a prohlášení představitelů Evropské unie reálné nebezpečí, že evropské státy jsou válkou na Ukrajině již unaveny? Že jsou voliči v jednotlivých zemích nespokojeni - že se pomalu smiřují s tím, že Rusku zůstanou okupovaná území východní Ukrajiny a Krym a znovu se s ním navážou diplomatické a hospodářské styky výměnou za sliby, že víc chtít nebude, což nám ovšem historicky připomíná Mnichovskou dohodu?“

Estonské město Narva po útoku. Budovy stále hoří

Bombardování města Narva: Po nejničivějších náletech Sovětů padly tisíce budov

Americké a britské nálety na průmyslová centra během druhé světové války čelí v posledních letech často kritice jako „barbarské“ a „neopodstatněné“. Tato kritika ještě výrazně zesílila po napadení Ukrajiny Ruskem, kdy se stala součástí proruského výkladu historie, v němž Sovětský svaz vystupuje jako jediný skutečný osvoboditel střední Evropy. Stojí proto za připomenutí, že města ničily i sovětské nálety.

Pozvánka na výstavu Muž, který se vzepřel zlu. Richard Glazar (1920-1997)

Muž, který se vzepřel zlu. Richard Glazar. Památník Terezín připravil výstavu

Památník Terezín připravil novou výstavu pod názvem Muž, který se vzepřel zlu. Richard Glazar (1920-1997). Slavnostní zahájení se uskuteční ve čtvrtek 7. března od 14 v předsálí kina Muzea ghetta Terezín. Výstava bude nadále přístupná v běžné otevírací době Muzea ghetta, tedy od 9 do 17 hodin, a to až do 2. června tohoto roku. 

Cvičení Safeguard 2023. Ilustrační snímek

Má Česko znovu zavést povinnou vojnu? Přinášíme argumenty pro i proti

Ruská agrese proti Ukrajině otevřela diskusi o tom, zda je naše země připravena na případnou válku. Odborníci se shodují, že ne. Náčelník generálního štábu Karel Řehka dokonce říká, že armáda byla „ohlodána na kost“. V roce 1999 jsme vstoupili do NATO a ani jednou jsme od té doby nesplnili závazek odvádět aspoň dvě procenta ze státního rozpočtu na obranu. V roce 2030 má mít profesionální vojsko výhledově třicet tisíc mužů. Vláda postupně nakupuje moderní zbraně včetně stíhaček F-35. To však nestačí vzhledem k tomu, že konflikt může přijít už v nejbližších letech. Pomohla by povinná vojenská služba?

Americký Kapitol, sídlo Kongresu

Vítězství Ukrajiny, ne další Mnichov, hlásají američtí republikáni

Letní ukrajinská ofenzíva definitivně neuspěla a ukrajinské jednotky podél celé fronty čelí rostoucímu tlaku ruské armády. Přestože podle střízlivých odhadů Ukrajinci zničili už 90 procent všech sil, které v roce 2022 na jejich zemi zaútočily, Rusové přisunuli statisíce dalších vojáků a válka se protahuje. Část republikánů v americkém kongresu sepsala dokument, ve kterém navrhuje, jak z toho ven.

První Železný kříž 2. třídy udělil Adolf Hitler Hanně Reitschové v přítomnosti Hermanna Göringa v březnu 1941. O tři roky později jej dostala od Hitlera opět. A navrhla mu, že se stane sebevražednou pilotkou střel V-1

I Hitler mohl mít své kamikaze, s ďábelským projektem přišla pilotka Reitschová

Můj vůdče, dovolte, abych vám představila myšlenku operace Sebeobětování. Tato operace vyžaduje muže připravené obětovat se v přesvědčení, že jedině tak může být jejich země zachráněna. Tato slova sdělila Adolfu Hitlerovi před 80 lety německá pilotka a hvězda nacistické propagandy Hanna Reitschová. A hned se nabídla, že jedním z těchto „mužů“ bude ona sama. Hitlerovi se to nezdálo, ale svolil.

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Nejsilnější slova od začátku války. Macron nevyloučil nasazení vojsk na Ukrajině

Svět se dostal do okamžiku, kdy je potřeba jednat rychle, řekl v pondělí na úvod summitu o pomoci Ukrajině francouzský prezident Emmanuel Macron. Ve svém prohlášení zároveň nevyloučil vyslání pozemních sil zemí Severoatlantické aliance (NATO) na Ukrajinu. Jde o jednu z nejvážnějších výhružek Vladimiru Putinovi od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. USA vojáky na Ukrajinu poslat neplánují.

Tomáš Rotbauer se snaží odhalit celé tajemství podzemní továrny Richard.

Pamětníci, pomozte oživit tajemství uzavření levé části Richardu I

Od dubna 1943 se v terezínském ghettu začal hromadit na příkaz generála SS Kaltenbrunnera jeho takzvaný archiv. Šlo o čtyři miliony listů konfidentů. Osud tohoto archivu po osvobození je nejasný, nebyl nikdy nalezen. V teoriích jeho osudu je zmiňované jeho uložení v prostoru bývalé podzemní nacistické továrny Richard Litoměřice. Kolona nákladních vozidel tam dorazila ve dnech 2. až 5. května 1945.

Poslední rozloučení s ukrajinským voják Mykhailom Reutskiym, který zahynul 18. února 2023 v Doněcké oblasti.

Za dva roky války podle Zelenského padlo 31 tisíc ukrajinských vojáků

Za dva roky války s Ruskem padlo 31 tisíc ukrajinských vojáků, prohlásil na tiskové konferenci v Kyjevě ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Počet zraněných v ukrajinské armádě nechtěl komentovat, aby neposkytl ruské straně strategicky důležité informace. Uvedl také, že Kyjev už má plán na novou protiofenzivu.

Martin Ondráček, spoluzakladatel internetového obchodu se zbraněmi pro Ukrajinu.

Koupit tank je podobné jako kolo, říká spoluautor kampaně Dárek pro Putina

Už takřka dva roky vede z nenápadného krámku v historickém jádru Hradce Králové dlouholetý novinář a mediální manažer Martin Ondráček internetovou kampaň Dárek pro Putina. Za dobu její existence lidé přispěli stovkami milionů korun na zbraně pro Ukrajinu, která se už dva roky brání ruské agresi. Peníze se pak použily mimo jiné na koupi tanku Tomáš nebo protivzdušnou obranu. „Je lepší Putina vyčerpat právě na Ukrajině než čekat na to, až bude chtít dobýt celou Evropu,“ řekl v rozhovoru pro Deník Ondráček.

Ze setkání připomínajícím dvouleté výročí vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, které se koná na Staroměstském náměstí.

Společně za Ukrajinu. V Praze se sešly tisíce lidí, promluvil Pavel i Zelenskyj

/VIDEO, FOTO/ Tisíce lidí se v sobotu 24. února v 16 hodin sešly na Staroměstském náměstí, kde se konala akce Společně za Ukrajinu. Lidé si připomněli dva roky trvající ruskou agresi na území svého západního souseda. Stovky přítomných se už o hodinu dříve vydaly z náměstí Kinských pochodem přes Karlův most.

Ruský útok na ukrajinskou vesnici Hroza, 5. října 2023

Vesnice sirotků Hroza dnes: Rusové jim zabili rodiny, děti přežívají, jak se dá

Jsou to dva roky od chvíle, kdy začala válka na Ukrajině. Reportéři britské stanice BBC se u té příležitosti vydali do obce Hroza, které se přezdívá vesnice sirotků. Na začátku října tam při ruském raketovém útoku zemřeli rodiče 14 dětí. Celkem přišlo o život 59 lidí a je to dosud útok s největším počtem mrtvých civilistů. Reportéři promluvili s lidmi, kteří při útoku přišli o své nejbližší.

Technická univerzita Liberec. Ilustrační foto.

Nejvíc zahraničních studentů v Liberci je z Ukrajiny, ještě loni to byli Rusové

V Liberci aktuálně studuje stovka mladých Ukrajinců, nejvíc jich je podle mluvčího univerzity Radka Pirkla na ekonomické fakultě. Jsou celkově nejpočetnější skupinou zahraničních studentů na škole, ještě loni to přitom byli Rusové. Kromě studentů působí na univerzitě v Liberci i několik ukrajinských vědců, kteří získali prostor pro pokračování ve vlastím výzkumu.