Kreativ

ŠTÍTEK: válka

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při projevu v nizozemském Haagu.

Rusko nasadí severokorejské vojáky do boje na přelomu týdne, tvrdí Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes uvedl, že podle rozvědky Rusko začne od 27. či 28. října nasazovat severokorejské vojáky na bojišti. Vyzval západní spojence bránící se země k reakci. Ukrajinská vojenská rozvědka HUR dříve uvedla, že první severokorejské jednotky, které prošly výcvikem v Rusku, se dostaly do Kurské oblasti na západě země, kam na počátku srpna vpadly ukrajinské síly. Podle HUR je v Rusku na 12 tisíc severokorejských vojáků, včetně 500 důstojníků a tří generálů.

Světovou premiéru bude mít v Jihlavě dokument o Zuzaně Čaputové

Ji.hlava plná života na dřeň aneb svátek dokumentů začíná

340 filmů, 129 premiér světových, 23 mezinárodních a 11 evropských. To vše nabídne Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, který v pátek 25. října startuje v Jihlavě a potrvá deset dnů. Filmaři i hosté budou letos řešit mimo jiné téma lesa, války, technologií a volného času. Dojde i na digitalizaci intimních vztahů a exprezidentku Zuzanu Čaputovou, jejíž otevřený portrét tu má světovou premiéru.

Snímek obrazovky na nádraží v Soulu ukazuje možné severokorejské vojáky, kteří fasují vybavení v Rusku.

Severokorejští vojáci jsou již na západě Ruska, tvrdí ukrajinská rozvědka

První severokorejské jednotky, které prošly výcvikem v Rusku, se dostaly do Kurské oblasti na západě země, uvedla ukrajinská vojenská rozvědka HUR na sociální síti. Do západoruského regionu vpadly počátkem srpna ukrajinské jednotky, které se ruským silám dosud nepodařilo vytlačit zpět přes hranice. HUR odhaduje, že v Rusku je na 12 tisíc severokorejských vojáků, včetně 500 důstojníků a tří generálů.

Ruský prezident Vladimir Putin.

Prezident Putin nepopřel, že KLDR poslala do Ruska vojáky, píše Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin nepopřel tvrzení, že Severní Korea vyslala své vojáky do Ruska, napsala agentura Reuters. Šéf Kremlu na tiskové konferenci po summitu skupiny rozvíjejících se zemí BRICS dodal, že je na Moskvě, jak naplní smlouvu o vzájemné obraně, kterou letos uzavřela s Pchjongjangem.

Cestou necestou. Tak jezdil ikonický německý válečný těžký motocykl BMW R75 z období II. světové války, který sloužil na všech frontách.

BMW R75: Legendární motocykl zvládl bahno i písek. Projel všemi bojišti války

Cestou necestou. Tak jezdil ikonický německý válečný těžký motocykl BMW R75 z období II. světové války, který sloužil na všech frontách. Měl jednu vychytávku, která mu zaručila, že dokázal projet nejen bahnem na východní frontě, ale i písečné duny africké pouště. Dnes je vyhledávaným a ceněným veteránem.

V roce 1946 začal odsun německého obyvatelstva. První březnový den téhož roku vypravil Aš první transport Němců.

Zvony ztracené vesnice: Stíny války v Štítarech a Újezdě

Tajemná zákoutí: Zveme vás na cestu za neznámými či zapomenutými příběhy. V nové rubrice Tajemná zákoutí otevíráme jiné pohledy do historie, ať už se jedná o pověsti, historické záhady či místa opředená tajemstvím. Připomeňte si dnes pohnuté osudy části bývalých Sudet na Chebsku. Rubrika vznikla ve spolupráci Chebského deníku a internetové televize MVTV.cz.

Erwin Rommel (uprostřed). Německému maršálovi se říkalo Pouštní liška.

Smrt Erwina Rommela: Pouštní lišce zlomila vaz Normandie, předcházely hádky

Jeho strategické a taktické schopnosti na bojišti obdivovali i protivníci. Před 80 lety spáchal sebevraždu jeden z nejlepších polních taktiků druhé světové války, německý polní maršál Erwin Rommel. Muže známého jako Pouštní liška proslavilo nejvíce velení Afrikakorpsu v severní Africe. Později se stal jedním z velitelů čelících spojeneckému vylodění v Normandii. Jeho „návrat“ do Francie, v níž se o čtyři roky dříve dostal na výsluní, ovšem nakonec skončil neúspěchem. Poslední měsíce života strávil Rommel v hádkách o to, jak zabránit spojenecké invazi. 

Po stranách pomníku a za ním jsou černé žulové desky s ve zlatě vyrytými jmény obětí 1. světové války. Jejich hledání se ujal Peter Kurek.

Jména obětí války na pomník hledal Peter Kurek i díky vlastní rodině

Pokud vás kroky zavedou ke spodní vstupní bráně hřbitova sv. Václava ve Strakonicích, jistě si povšimnete nové podoby pomníku padlým. Nejen, že září novotou, ale kromě hlavní desky jsou po jeho stranách a za ním černé žulové desky s ve zlatě vyrytými jmény obětí 1. světové války. Je jich 167 a co jméno, to příběh.

Vůdce Hamásu Jahjá Sinvár

Vůdce Hamásu Sinvár je po smrti. Zabili ho izraelští vojáci

Šéf palestinské teroristické organizace Hamás Jahjá Sinvár je po smrti, v Pásmu Gazy ho zabili izraelští vojáci. Jeho smrt večer podle agentur Reuters a AFP potvrdil izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac. Krátce poté se podobným způsobem vyjádřily také armáda a tajná služba Šin Bet. Informaci o smrti šéfa Hamásu izraelské bezpečnostní složky několik hodin prověřovaly s využitím analýzy DNA a otisků chrupu. Hamás se zatím oficiálně nevyjádřil, anonymní zdroje z hnutí ale agentuře Reuters řekly, že mají poznatky, které smrt potvrzují.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj představil plán vítězství. Má pět bodů a tři tajné dodatky

Ukrajinský plán vítězství má pět bodů a tři tajné dodatky, řekl ve středu v ukrajinském parlamentu prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož citoval server RBK-Ukrajina. První bod je podle webu geopolitický, druhý a třetí vojenský, čtvrtý se týká ekonomiky a pátý je bezpečnostní. Prvním bodem je pozvání do NATO, uvedl Zelenskyj. Kyjev dále mimo jiné navrhuje rozmístit na svém území odstrašující nejaderné prostředky.

Yehor Cykalo, ukrajinský fotbalista Teplic

Ukrajinský fotbalista Teplic o válce: Jsem hrdý na přístup klubu i Česka

/OSOBNOST DENÍKU/ Před pondělním střetnutím Ukrajiny s Českou republikou je na špičkách stoper FK Teplice Yehor Cykalo, který barvy sklářů hájí od roku 2022. „Skoro proti každému reprezentantovi Česka jsem hrál, bude tedy pro mě zajímavé to utkání sledovat. Fandit ale budu Ukrajině," říká 23letý fotbalista, rodák z Kyjeva, který na Stínadla přišel jen týden před vypuknutím ruské agrese proti své rodné vlasti.

Kate Winsletová jako Lee Millerová na slavné fotce v Hitlerově vaně.

Lee, fotografka z Hitlerovy vany. Film o Millerové zdobí Kate Winsletová

Lee, fotografka v první linii. Pod tímto dlouhým názvem vstupuje do českých kin snímek věnovaný americké válečné fotografce Lee Millerové. Je to tak trochu ženská záležitost. Vybojovala si ho britská herečka Kate Winsletová, jež se podílela na produkci a hraje hlavní roli, režijně filmem debutuje kameramanka Ellen Kurasová. Nabízejí svůj pohled na válku a ženy v ní, jen jsou místy až příliš pietní a úporné.

Knoflíková válka – zkoušky

Týden plný zážitků: Divadlo Drak láká na dvě premiéry a vernisáž výstavy

Druhý říjnový týden bude v Divadle Drak nabitý novinkami. Na programu jsou premiéry dvou inscenací – autorská dramatizace stejnojmenné knihy Louise Pergauda Knoflíková válka a unikátní inscenace pro studenty středních škol Sonety. Galerie Labyrint pak ve zcela novém hávu zve malé i velké návštěvníky na vernisáž nové interaktivní výstavy Dizajniště.

Kamala Harrisová

Setkání s Putinem? Jen za účasti zástupce Ukrajiny, řekla Harrisová

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová se v případě svého zvolení prezidentkou nesejde s ruským vůdcem Vladimirem Putinem bez účasti zástupce Ukrajiny. Demokratická prezidentská kandidátka to řekla v pondělním rozhovoru s televizí CBS. Odpovídala v něm také na otázky k dalším tématům listopadových voleb, zejména k ekonomice či migraci.

Opuštěná auta na místě hudebního festivalu v Izraeli, kde útočníci z hnutí Hamás zabili více než 260 lidí.

V mír už nevěří. Izraelská osada zažila masakr, je z ní smutná brána do války

Před rokem, 7. října, zaútočili teroristé z palestinského Hamásu na Izrael. Jedny z nejhorších zvěrstev tohoto útoku se odehrály v kibucu Beeri u hranic s Gazou. Mnozí dění v Beeri nazvali izraelským 11. zářím. Někteří obyvatelé se v uplynulých dvanácti měsících vrátili do svých domovů. Trauma z masakru, který se v jejich domově odehrál před rokem, si ale nesou dodnes. Přestože dříve většina z nich věřila v mírové spolužití s Palestinci, tuto víru po útoku Hamásu ztratili.

Izraelští vojáci v Gaze, září 2024.

Rok od krvavého útoku Hamásu: Gaza je v troskách, ve světě roste antisemitismus

V pondělí 7. října uplynul rok ode dne, kdy začala válka v Pásmu Gazy. Palestinští teroristé z hnutí Hamás zaútočili přes jeho hranice a zavraždili  přes 1200 lidí. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tehdy prohlásil, že od dob holokaustu jeho národ nezažil takovou krutost. Při svém řádění teroristé unesli i více než 250 rukojmích. Z nich 105 vrátili během výměny zajatců, čtyři pustili samostatně a dalších osm zachránily izraelské síly.

S-70 Ochotnik.

Rusové nad Ukrajinou ztratili miliardový neviditelný dron

Ruský bezpilotní letoun S-70 Ochotnik byl sestřelen nad Ukrajinou, což znamená významnou ztrátu pro ruský vojenský průmysl. Incident, po kterém sestřelený letoun dopadl na území ovládané ukrajinskou armádou, vyvolává otázky ohledně možného dopadu na budoucí exportní plány stroje. 

Takto vypadá výbuch napalmové nálože.

Rusové hrozí Ukrajině použitím Otce všech bomb, nejsilnější zbraně po jaderné

Ruská armáda zvyšuje tlak na Ukrajinu hrozbou použití své nejničivější konvenční zbraně, známé jako Otec všech bomb. Tato termobarická puma, oficiálně označovaná jako ODAB-9000, je považována za nejsilnější zbraň po jaderných hlavicích. Její potenciální nasazení vyvolává obavy z eskalace konfliktu a zvyšuje napětí v regionu.

Vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný

Pro banky na Ukrajině je větší riziko korupce než válka, říká Tomáš Kopečný

Vláda ho jmenovala zmocněncem pro rekonstrukci Ukrajiny loni v lednu. Od té doby byl Tomáš Kopečný v této zemi nespočetněkrát. Se zbrojaři, s podnikateli v energetice a zemědělství nebo s lékaři. Zná tam spoustu lidí, mocných i úplně obyčejných. Má tam přátele a ví přesně, co se tam děje. V rozhovoru pro Deník o tom hovoří velmi otevřeně.

Írán vypálil na Izrael rakety.

Co vše se ví o útoku Íránu na Izrael? Šlo o raketovou pomstu, reakce bude tvrdá

V úterý večer vypálil Írán na Izrael 180 balistických raket, což byl jeden z největších útoků svého druhu. Je to už podruhé, co zemi ze vzduchu napadl, poprvé podnikl masivní nálet raket a bezpilotních letounů letos v dubnu. Útok vznesl řadu otázek, včetně toho, proč Írán na Izrael znovu zaútočil, jak se ke konfliktu staví zahraniční spojenci a jaký bude mít dopad v budoucnu. Deník přináší přehled o všem, co se zatím o útoku ví.

Bývalý hokejový gólman Dominik Hašek.

Hašek se na Buffalo podívat nepůjde. NHL nese odpovědnost za životy lidí, tvrdí

Před dvěma lety důrazně vystupoval proti zápasům NHL na českém území a proti startu ruských hráčů v Praze. Letos měl legendární brankář Dominik Hašek jiné starosti. Neúspěšně kandidoval do senátu, ale na jeho postoji se nic nemění. Neobměkčilo ho ani to, že do O2 areny letos přijede „jeho“ Buffalo Sabres. „K zahájení nové sezony NHL, která již třetí rok po sobě bude reklamou na ruskou válku a další ruské zločiny, mám samozřejmě negativní postoj,“ hlásí dvojnásobný vítěz Stanley Cupu.

2. Císařské lázně.

Císařské lázně zvou na Císařské dialogy

Císařské lázně zahájí v říjnu cyklus besed s významnými osobnostmi veřejného života o současných otázkách. Mezi prvními hosty jsou spisovatel Pavel Kosatík, novinářka Petra Procházková a plzeňský biskup Tomáš Holub. „Naší ambicí je založit v Karlových Varech pravidelnou platformu pro diskuse o společnosti, vědě a technologiích, umění a celkově o věcech, kterými žije Česko i Evropa,“ vysvětluje Věra Simeth, ředitelka Císařských lázní.

Izraelský útok na pozice hnutí Hizballáh v Libanonu

Izraelská armáda oznámila nové údery na Bejrút. V Pásmu Gazy zaútočila na školu

Izraelská armáda oznámila v noci na středu nové údery v okolí Bejrútu na údajné teroristické cíle. Uvádí to izraelská média. Nejmenovaný libanonský zdroj agentuře AFP potvrdil izraelský úder na jižní předměstí Bejrútu, kde mělo zázemí libanonské hnutí Hizballáh. Izraelské údery zabily v úterý podle místních úřadů v celém Libanonu 55 lidí.

Ekofilm v Brně oslaví 50 let. Zaměří se především na životní prostředí

Ekofilm v Brně oslaví 50 let. Nabídne debaty o životním prostředí i koncert

Mezinárodní filmový festival Ekofilm letos slaví své 50. výročí a kromě filmových projekcí nabídne také řadu doprovodných akcí. Festival se uskuteční v Brně od 1. do 6. října a návštěvníci se mohou těšit na zajímavé diskuse, koncerty i aktivity pro rodiny. Hlavním tématem letošního ročníku je obnova přírody a ochrana životního prostředí.

Manévr izraelského tanku v severním Izraeli poblíž izraelsko-libanonské hranice

Izrael zahájil pozemní operace na jihu Libanonu. Chce zničit pozice Hizballáhu

Izraelská armáda v noci na úterý na jihu Libanonu zahájila pozemní operaci, kterou označila za omezenou a přesně cílenou akci zaměřenou na zničení pozic militantního hnutí Hizballáh. Se stejným cílem Izrael bezmála dva týdny intenzivně bombarduje Libanon, jehož premiér Nadžíb Míkátí dnes označil toto období za jedno z nejnebezpečnějších v historii země a vyzval OSN k pomoci Libanoncům vysídleným izraelskými útoky. Podle něj jich je už asi milion. Také Hizballáh i dnes vypálil několik raket na severní a střední Izrael a uvedl, že terčem bylo mimo jiné sídlo tajné služby Mossad.

Falklandy jsou porostlé pouze nízkou vegetací. Stromy zmizely před desítkami tisíc let. Ilustrační foto

Vědci našli na Falklandách dávný prales. Šok u nich vyvolalo jeho stáří

Na Falklandách kdysi rostl ohromný prales bohatý na život. Ostrov nacházející se v drsnějším pásmu mezi Jižní Amerikou a Antarktidou v současnosti nemá žádné lesy. Vědce proto překvapil nejen samotný objev, ale také zjištění, že dávné vysoké porosty se zde mohly vyskytovat před desítkami milionů let.

Nálet amerických bombardérů B-24 Liberator na ropnou rafinérii Concordia Vega Oil v Ploești v Rumunsku. Bombardovací nálety na německá průmyslová centra a ropné rafinérie tvořily důležitou část spojenecké strategie při osvobozování Evropy

Během chvíle zahynulo přes 100 letců. Nálet na Kassel byl černou můrou Američanů

Celkem 283 amerických bombardérů B-24 Liberator vzlétlo ve středu 27. září 1944 v doprovodu 198 stíhaček P-51 Mustang k náletu na německé průmyslové město Kassel s cílem zničit továrny vyrábějící tanky Tiger a Panther. Obří nálet se však záhy proměnil v katastrofu amerického letectva. Během jediné noci zahynulo 117 letců a dalších 121 bylo zajato. Pro americké letecké síly šlo o nejhorší ztráty za celou válku.

Následky izraelských úderů na libanonský Bejrút

Izrael znovu útočil proti Hizballáhu. Borrell: Je to téměř otevřená válka

Izraelská armáda oznámila, že v noci na úterý v Libanonu zasáhla desítky dalších cílů spojených s šíitskou militantní skupinou Hizballáh, proti níž provedla v pondělí přibližně 1600 úderů. V úderech v jižním Libanonu pokračovala také dopoledne a opět vyzvala Libanonce, aby se evakuovali z míst blízko pozic Hizballáhu. Podle místního ministerstva zdravotnictví si izraelské vzdušné údery v Libanonu vyžádaly v posledních dvou dnech životy 558 lidí včetně 50 dětí, píše agentura AP. Íránem podporované hnutí Hizballáh dnes ráno uvedlo, že podniklo několik útoků na izraelské vojenské cíle a že mezi terči byla továrna na trhaviny v Izraeli, zhruba 60 kilometrů od libanonské hranice.

Domorodá rodina Kootenaiů v roce 1907

To je naše zem, vzbouřili se Kootenaiové. Zoufalí indiáni vyhlásili USA válku

Psal se rok 1974. Severoamerický indiánský kmen Kootenaiů byl v té době už na pokraji vyhynutí. Údolí řeky Kootaney, kde žil po staletí, obývalo jen něco málo přes 60 jeho posledních příslušníků. Ti živořili v bídě, bez půdy, bez peněz a bez jakékoli perspektivy. V té době se do čela kmene postavila kurážná žena, jež se rozhodla jednou provždy změnit jeho osud. A přesvědčila skleslé indiány, ať vyhlásí válku mocným Spojeným státům.

Expozice II. světová válka na Mostecku sídlí v objektu bývalého městského krematoria v areálu hřbitova v ulici Pod Koňským vrchem v Mostě.

Malé muzeum v Mostě funguje už 10 let. Ukazuje nejen bombardování chemičky

Nedávný nález a řízený odstřel letecké pumy v chemičce u Litvínova oživil zájem o válečnou historii. Tu dlouhodobě mapují členové spolku Severočeský letecký archiv Most, který se už deset let stará o Expozici 2. světové války na Mostecku. Toto muzeum zabírá dvě patra budovy bývalého krematoria na starém mosteckém hřbitově, kde je zároveň mezinárodní památník obětem války. Doprovodná expozice uceleně přibližuje místní dění v letech 1938 až 1945.

Druhá střelecká brigáda britské armády překonává během bitvy o Almu 20. září 1854 řeku, následovaná lehkou divizí. Spojenecká britská, francouzská a turecká vojska porazila v této bitvě ruskou armádu, což přispělo k jejich vítězství v krymské válce.

Krymská válka: Chyby a zastaralá výzbroj stály Rusy u Almy tisíce životů

Před 170 lety, 20. září 1854, byla u řeky Alma nedaleko krymského přístavu Sevastopol vybojována první velká bitva tehdejší krymské války. Ruská vojska se tam střetla se spojenými silami Francouzů, Britů a Turků a utrpěla zdrcující porážku, která předznamenala jejich prohru v celé krymské válce. Šlo o první velké bojové střetnutí v dějinách, které díky vynálezu telegrafu lidé ve světě prožívali takřka v přímém přenosu.

V Libanonu opět vybuchla komunikační zařízení využívaná příslušníky libanonského militantního hnutí Hizballáh, tentokrát vysílačky.

Vše, co víme o výbuších v Libanonu: Lidé se bojí, aby nevypukla válka s Izraelem

V Libanonu panuje chaos a strach. Po úterním výbuchu pagerů a středeční explozi vysílaček je každý, kdo má v ruce mobil, potenciálně nebezpečný. Při útocích zemřely přes dvě desítky lidí a tisícovky se zranily. Militantní hnutí Hizballáh, které bylo cílem útoků, má ohledně agresora jasno. Viní Izrael. Jeruzalém ale vinu nepřiznal.

Životně důležitý most v Arnhemu poté, co byly britské výsadkové jednotky zahnány zpět. Německý snímek z Arnhemu po 25. září 1944. Operace Market Garden, září 1944.

Opojná vidina vítězství vedla k masakru. Operace Market Garden se utopila v krvi

Operace Market Garden se stala vůbec největším výsadkem ve vojenské historii. Je ale také považována za jednu z nejkontroverznějších epizod druhé světové války. Lákavá představa vítězného ukončení bojů do konce roku vedla spojenecké velitele k přehlížení zásadních problémů spojených s operací, což v konečném výsledku znamenalo katastrofu.

Vrchní Orlice: Zapomenutá obec s pohnutou historií

Kostel sv. Jana Nepomuckého přežil zkázu Vrchní Orlice. Dnes láká filmaře

Dneska se, milí čtenáři, vydáme za hranice nejen našeho města i kraje. Zavítáme do Orlických hor, do okresu Rychnov nad Kněžnou. Společně se podíváme na místo na česko-polském pomezí se zajímavých názvem Vrchní Orlice. Dnes již zaniklá obec je katastrálně součástí Bartošovic v Orlických horách a podobně jako řada dalších má velmi pohnutou historii.

Ruský prezident Vladimir Putin.

Pokud Západ povolí útoky v ruském týlu, bude s námi ve válce, řekl Putin

Pokud Západ povolí Ukrajině útočit dalekonosnými zbraněmi na cíle hluboko na ruském území, bude to znamenat, že země Severoatlantické aliance jsou ve válce s Ruskem. Ve čtvrtek to podle agentury TASS řekl ruský prezident Vladimir Putin. Kyjev už měsíce naléhá zejména na Spojené státy, aby zrušily omezení týkající se použití amerických zbraní poskytnutých Ukrajincům.

Kamala Harrisová a Donald Trump.

Trump označil Harrisovou za marxistku, ta kritizovala jeho ekonomické plány

Vypjaté střety ohledně ekonomiky, potratů či pomoci Ukrajině přinesla první a možná jediná televizní debata kandidátů na prezidenta Spojených států. Zatímco demokratická viceprezidentka Kamala Harrisová hovořila o pozvednutí střední třídy a právech žen, republikánský exprezident Donald Trump ji nazval marxistkou bez plánu a vyhýbal se jasným odpovědím. Podle většiny amerických komentátorů i zahraničních médií Harrisová v debatě uspěla či přímo zvítězila a zvládla tlak, jemuž byla vystavena kvůli menší veřejné známosti svých postojů.

Bitva na Marně, ležení vojáků před Marsonem, 11. září 1914

Zázrak na Marně. Krvavý boj zachránil Paříž a změnil válku, vojáky vozily taxíky

Válka trvala sotva měsíc, přesto se zdálo, že je pro Francii ztracená. Němci se přehnali jako blesk neutrální Belgií, do francouzského vnitrozemí se zařízli jako nůž do horkého másla a začátkem září 1914 měli na dohled Paříž. Zdálo se, že zemi galského kohouta už může zachránit jenom zázrak. Ale jako několikrát v její historii, i nyní skutečně přišel. A změnil celý průběh první světové války.

Ruští vojáci na Ukrajině - Ilustrační foto

Na Ukrajině umírají chudí ruští dobrovolníci. Do armády je lákají na peníze

Během ruské invaze na Ukrajinu umírají na ruské straně z velké části dobrovolníci, které úředníci ministerstva obrany do války lákají pod vidinou vyššího platu, než jaký mají v chudších regionech. Společně s trestanci a mobilizovanými tvoří více než polovinu obětí bojů. Mezi dobrovolníky jsou i lidé starší šedesáti let.