Kreativ

ŠTÍTEK: válka

Jedna z amerických stíhaček F-16C, jež v Zálivu operovaly jako tak divoké lasičky, tedy speciální letouny určené pro boj s radary protivzdušné obrany protivníka. Konkrétně tento stroj je vybaven střelami Amraam na konci křídel a protiradarovými raketami.

Stíhačky F-16, F/A-18 či gripeny? Experti řeší, která letadla poslat na Ukrajinu

Když Rusko před rokem a půl napadlo Ukrajinu, měl Kreml v záloze stovky stíhaček MiG a Suchoj. Ukrajinská stíhací flotila byla podle některých odhadů mnohem skromnější, čítala nanejvýš 69 stíhacích letounů a dosahovala tedy asi desetiny velikosti ruského letectva. Ukrajinci tvrdí, že západní stíhačky jsou nyní nezbytné k vychýlení rovnováhy ve prospěch jejich země. Na poskytnutí letounů Ukrajině se však názory různí, stejně jako na volbu typů, které by se na ukrajinském nebi mohly objevit.

Lockheed Martin F-35 Lightning II.

Oťukávání na hranicích. Americké F-35 se učí vyzrát na ruské letectvo

Piloti letounů F-35 hlídkujících na hranicích východního křídla NATO se v posledních měsících stále častěji stávají cílem zaměřování radarů ruské a běloruské protivzdušné obrany, stejně jako stíhaček ruského a běloruského letectva. K sestřelům zatím nedošlo, obě strany tím ovšem své zbraně učí poznávat protivníka. A jsou to právě F-35, které na hranicích NATO krotí ruské letectvo pomocí sofistikovaných systémů elektronického boje.

Etrichova vila v Horním Starém Městě chátrá. V 19. století se tam konaly první duchařské seance v Čechách.

Spiritismus v Krkonoších byl fenomén, s vyvoláváním duchů se začalo u továrníka

/ROZHOVOR/ Vyvolávání duchů byl zejména na konci 19. a na začátku 20. století pozoruhodný fenomén, kterému se věnovaly tisíce lidí. Se spiritualistickými seancemi začal v Trutnově, patrně jako na prvním místě v Čechách, Ignaz Etrich, syn významného trutnovského textilního průmyslníka Josefa Etricha. V rodinné vile v Horním Starém Městě, která je dnes zchátralá, pořádal pravidelná duchařská setkání pro dělníky a dělnice jeho textilek. Ti poté šířili spiritismus v krkonošských a podkrkonošských vesnicích.

Maxiproces s mafií, následující po druhé mafiánské válce, se uskutečnil v Palermu v letech 1986 a 1987. Pro účely procesu byl přímo uvnitř palermské věznice vybudován speciální bunkr, který sloužil jako soudní síň

Krvavá neděle 1963: Mafie v Palermu vyrobila smrtící past, policie neměla šanci

Byla neděle 30. června 1963. Policejní tým se přibližoval k podezřelému autu, které stálo zaparkované na odlehlém předměstí sicilského Palerma. Policisté měli důvod být obezřetní; v předchozích dnech došlo v okolí už k několika bombovým útokům v autech. Pokud ovšem měli dalšímu útoku zabránit, museli bombu zneškodnit. Najít se dala jen ve voze, a tak překročili kritickou vzdálenost. Bomba vybuchla a zabila sedm policistů.

Historická rekonstrukce bitvy na Chlumu u Hradce Králové v roce 1866

Na Chlumu se opět rozhoří bitva. Bojiště má dvě opravené památky války 1866

/FOTO, VIDEO/ Už 157. výročí druhé největší bitvy 19. století připomene v sobotu 1. července vzpomínková akce na Chlumu u Hradce Králové. Účastníky přenese do července roku 1866, kdy tu zuřily krvavé boje. Po nich zůstaly na mnoha místech rozeseté pomníčky, pomníky i pouhé kříže. Jeden zcela nový se tu objevil nově na nalezeném hromadném hrobě. Kompletní opravy se pak dočkaly dvě památky z války roku 1866.

Deset studentů dostane od společnosti Odyssey 44 stipendia na bakalářské a navazující magisterské studium.

Odyssey 44 a Anglo-American University vypisují deset nových stipendií

Už druhým rokem po sobě vypisuje Anglo-americká vysoká škola v Praze (AAU) stipendia pro ukrajinské studenty prchající před válkou. Pro deset studentů poskytne spolu se společností Odyssey 44 stipendia na bakalářské a navazující magisterské studium v celkové výši 17,2 milionu korun. Částka pokryje školné i životní náklady. Na AAU aktuálně studuje přes 50 Ukrajinců. Řadí se tak po studentech z USA a Ruska mezi jednu z nejpočetnější národnostních skupin na škole.

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin (vpravo) na prohlídce oligarchovy restaurace

Prigožina vyslaly ruské kruhy, které chtějí ukončit válku, tvrdí politolog

Ruský politolog Andrej Piontkovskij v minulosti zorganizoval nejúspěšnější protest proti Vladimiru Putinovi, jeho výzvu k odchodu prezidenta podepsalo na 150 tisíc Rusů. Na základě svých zdrojů tvrdí, že pochod Jevgenije Prigožina na Moskvu podpořily ty kruhy ve vedení země, které si přejí ukončit válku s Ukrajinou „čestnou kapitulací“.

Pietní akt za účasti českých a ukrajinských studentů, kteří se rozhodli uctít památku svých vrstevníků, kteří zemřeli kvůli ruské agresi na Ukrajině.

Studenti uctili památku ukrajinských vrstevníků, kteří zemřeli ve válce s Ruskem

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ukrajinští a čeští studenti v pondělí 26. června večer v Praze u Vltavy uctili památku vrstevníků, kteří zemřeli v důsledku ruské agrese na Ukrajině. Pietní akci uspořádala organizace Člověk v tísni v rámci vzdělávacího programu Jeden svět na školách. Symbolické připomenutí se uskutečnilo v předvečer Dne památky obětí komunistického režimu.

Oskar Stöhr a Jack Yufe se narodili coby identická dvojčata v roce 1933 a záhy po narození byli rozděleni. Oskar byl vychováván jako nacista a stal se členem Hitlerovy mládeže (Hitlerjugend, viz ilustrační foto), Jack jako ortodoxní žid.

Bizarní příběh dvou bratrů: Jeden byl vychováván jako nacista, druhý jako žid

V lednu 1933 se na jihoamerickém ostrově Trinidad narodili v rodině německé katoličky a místního ortodoxního žida dva bratři - jednovaječná dvojčata. O šest měsíců později, v červnu 1933, byli rozděleni, protože se jejich rodiče rozvedli. Matka se s jedním ze synů vrátila do Německa a vychovávala ho jako nacistu. Druhý syn zůstal s otcem v Trinidadu a stal se ortodoxním židem. Sešli se až po válce. 

Pařížský kanon byl největší zbraní první světové války. V roce 1918 ostřeloval Paříž ze vzdálenosti 120 kilometrů

Smrt přichází z dálky. Koncem války terorizovala Paříž nová tajná zbraň Berta

Končil červen 1918. Britská zpravodajská služba vydala tiskovou zprávu s poněkud specifickým obsahem: popisovala totiž tříměsíční ostřelování Paříže novou německou destruktivní zbraní, schopnou dostřelu až 128 kilometrů. Pařížané přezdívali tomuto obřímu dělu „Velká Berta“, sami Němci jí však říkali jednoduše „Pařížský kanon“.

Ministr zahraničí Jan Lipavský

Ministr Lipavský: Česko situaci v Rusku sleduje. Varuje před cestou do země

Česká republika pozorně sleduje situaci v Rusku, sdělil ČTK ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). S ohledem na pokračující invazi na Ukrajinu a možnou hrozbu zhoršení bezpečnostní situace v zemi dál platí varování před cestami do Ruska. Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že ozbrojená vzpoura žoldnéřů ze soukromé Wagnerovy skupiny je zradou Ruska a její osnovatelé budou tvrdě potrestáni.

Bitva na Piavě, červen 1918. Vylodění italských jednotek, které se chystají zaujmout pozice pro nadcházející bitvu

Bitva na Piavě. Čeští vojáci umírali v zákopech obou stran, rakouské i italské

K jedněm z nejkrvavějších střetů první světové války došlo v letech 1917 a 1918 na řece Piavě v severní Itálii. Právě za ni se jako za přirozenou bariéru stáhla italská vojska po porážce, kterou utrpěla v bitvě u Caporetta od rakousko-uherských a německých oddílů. V sérii bojů na Piavě pak na řadě míst bojovali Češi s Čechy, protože italskou obrannou frontu pomáhali zpevnit legionáři.

Náklad prvních tří speciálních vojenských vozítek pro převoz raněných je spolu s další pomocí Ukrajině u cíle. Vynález společnosti Isolit Bravo z Jablonného nad Orlicí není zdaleka prvním ani posledním počinem, kterým se snaží pomoci napadené Ukrajině.

Každý měsíc kamion z Jablonného na Ukrajinu. Firma chce pomoci porazit Rusko

/FOTO, VIDEO/ Neprůstřelné vesty, létající drony s termovizemi, střešní krytiny na opravy budov nebo také potraviny, drogerii a zdravotnický materiálem. Z Jablonného nad Orlicí na Orlickoústecku už vyjelo 50 nákladních aut na pomoc Ukrajině. Společnosti Isolit Bravo napadenou zemi podporuje už od roku 2014. Naposledy na bojiště poslala první tří speciální vojenská vozítka pro převoz raněných.

Tomáš Labounek ve městě Buča

Děla se hrozná zvěrstva. Oddaný olomoucký sokol pomáhá na Ukrajině

Do obnovy tělocvičné organizace Sokol v ukrajinském městě Malyn se pustil Olomoučan Tomáš Labounek. Starosta Sokola Hodolany vyrazil za válkou zkoušenými lidmi se zásilkou potravinové pomoci a potřeb na cvičení. Společně s dalšími sokoly nabízí pomocnou ruku i dlouholeté zkušenosti.

Tomáš Labounek ve městě Buča

Děla se hrozná zvěrstva. Oddaný olomoucký sokol pomáhá na Ukrajině

Do obnovy tělocvičné organizace Sokol v ukrajinském městě Malyn se pustil Olomoučan Tomáš Labounek. Starosta Sokola Hodolany vyrazil za válkou zkoušenými lidmi se zásilkou potravinové pomoci a potřeb na cvičení. Společně s dalšími sokoly nabízí pomocnou ruku i dlouholeté zkušenosti.

Zámek Linhartovy. Ilustrační foto

Řecké děti vyhnala z domovů válka. Zavzpomínají na zámku v Linhratovech

Světovým dnem uprchlíků každoročně 20. června Organizace spojených národů připomíná osudy lidí, kteří kvůli konfliktům a pronásledování opustili svou rodnou zemi v naději, že jinde najdou šanci na lepší život. Zámek Linhartovy výstavou připomene osudy dětí, které kvůli občanské válce v Řecku našly nový domov v Československu.

Olexandr Zinčenko (vlevo) v přátelském zápase mezi Ukrajinou a Českem v Plzni.

Rusy mají vyloučit odevšad, zuří Zinčenko. Že za válku nemohou? Bojí se a mlčí

Patří k nejznámějším ukrajinským sportovcům. Fotbalista Olexandr Zinčenko je oporou Arsenalu a svůj vliv využívá od začátku ruské invaze k tomu, aby přitáhl pozornost světa k tragickému dění ve své vlasti. Zároveň patří k nejostřejším kritikům setrvávání ruských (a běloruských) sportovců na mezinárodní scéně. Podle něj i oni nesou odpovědnost za zločiny Putinova režimu.

Dánský vpád.

Recenze knihy Dánský vpád aneb Jak to bylo nav Bruntálsku a Krnovsku

O událostech, souvislostech a osobnostech třicetileté války bylo napsáno mnohé, ať to byla pražská defenestrace roku 1618, bitva na Bílé Hoře, staroměstská exekuce (poprava 27 českých pánů), pobělohorské konfiskace, generalissimus Albrecht z Valdštejna či obléhání Brna (1645) i Prahy (1648) švédskými vojsky.

Budějovické nakladatelství Veduta vydalo knihu Dánský vpád.

Dánský vpád se čte jako dějinná freska. Převládá červená barva krve

Budějovické nakladatelství Veduta právě vydalo knihu Dánský vpád: Dva roky války ve Slezsku a na Moravě 1626 – 1627. Je výjimečná svou sondou do reality raně pobělohorské Moravy, Slezska a Evropy. Čte se jako dějinná freska - jejím dosud potemnělým barvám autor vrátil lesk, ale převládá červená barva krve…

Koncert v Thermalu.

Ukrajinská Prime Orchestra opět míří do Thermalu. Nabídne svou rockovou show

Hudebníci během svého výjimečného představení upozorňují na hrůzy války. Už podruhé, a to velmi krátké době, zavítá ukrajinský soubor Prime Orchestra do Lázeňského sanatoria Thermal v Karlových Varech. Poprvé, a to 1. dubna, sem hudebníci z Ruskem okupavané Ukrajiny zavítali s představením Film Sympho Show. 

O rozšířeném pytláctví a lesních bitvách pytláků s hajnými svědčí i obrovské množství uměleckých děl, jež se tomuto fenoménu věnují. Obraz Pytláci od německého umělce Jacoba Josepha Eeckhouta

Lesní války: Křivoklátské lesy si v 19. století nezadaly s Divokým západem

Před 150 lety, v úterý 3. června 1873, vyšel hajný František Pelz do křivoklátských lesů, z nichž se už nikdy nevrátil. Jeho tělo bylo později nalezeno pohozené v lesním lomu, se stopami po řadě ran klackem či holí do hlavy i do rukou a s ústy ucpanými šátkem. S největší pravděpodobností se stal obětí střetu s pytláky. Boje mezi pytláky a hajnými si v té době nezadaly s dobytkářskými válkami Divokého západu.

Teplice Open, ilustrační snímek

Nebrat Ukrajince na náš šachový turnaj? Chyba! přiznává organizátor Teplice Open

/ROZHOVOR/ Pavel Kirs, dlouholetý organizátor šachového turnaje Teplice Open, se rozhodl nevzít na letošní podnik, který startuje příští sobotu, ukrajinské muže s brannou povinností. Za své rozhodnutí si vysloužil velkou dávku kritiky nejen od některých šachistů, ale i od široké veřejnosti a médií. Názor změnil, do lázeňského města můžou dorazit i Ukrajinci ve věku 18 - 60 let. 

Teplice Open. Ilustrační snímek

Nebrat Ukrajince na náš šachový turnaj? Chyba, přiznává organizátor Teplice Open

Pavel Kirs, dlouholetý organizátor šachového turnaje Teplice Open, se rozhodl nevzít na letošní podnik, který startuje příští sobotu, ukrajinské muže s brannou povinností. Za své rozhodnutí si vysloužil velkou dávku kritiky nejen od některých šachistů, ale i od široké veřejnosti a médií. Názor změnil, do lázeňského města můžou dorazit i Ukrajinci.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Ukrajina je o krok blíž vstupu do NATO. Členské státy souhlasily s přijetím

Všechny členské státy NATO souhlasí s tím, že se Ukrajina stane členem aliance, prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Alianční země také Ukrajinu podporují v její obraně proti ruské ozbrojené agresi a vytrvají v tom tak dlouho, jak to bude potřeba, dodal před zahájením neformálního jednání ministrů zahraničí NATO, které se koná v Norsku.

Domorodec z ostrova Papua Nová Guinea. Zdobení těla má budit hrůzu a zahnat nepřítele

Vybíráte dovolenou? Na některých místech světa byste ji nemuseli přežít

Kanibalismus je dodnes jedním z nejděsivějších rituálů a zvyklostí. Lidé v historii pojídali lidské maso z nejrůznějších důvodů: velelo jim tak náboženství, pověry nebo jenom kritická nouze ve válkách. V každém případě se tak s největší pravděpodobností děje dodnes, zejména na odlehlých ostrovech Tichého oceánu se kanibalové opravdu vyskytují.

Ukrajinští vojáci, válka na Ukrajině - Ilustrační foto

Konec války očima Ruska: Moskva oznámila požadavky pro mír s Ukrajinou

Moskva dnes prostřednictvím náměstka ministra zahraničí oznámila sedm požadavků pro nastolení míru na Ukrajině. Žádá mimo jiné, aby Ukrajina uznala ruštinu za státní jazyk a vzdala se snahy o vstup do Severoatlantické aliance i do Evropské unie. Kyjev podle médií odpověděl svými podmínkami, které zahrnují i vytvoření demilitarizované nárazníkové zóny na ruském území, vydání válečných zločinců a strůjců války a vyplacení reparací.