Kreativ

ŠTÍTEK: Heřmanův Městec

Chrudimské lokálky slaví

Chrudimské lokálky slaví

Na tuto sobotu jsou připraveny oslavy 120. výročí vzniku místní dráhy, která vede z Heřmanova Městce do Chrudimi města a dále do Hrochova Týnce, Moravan, Holic a Borohrádku.

Putovní venkovní výstava čtyř krajských muzeí „Než přišla svoboda“ na třídě Míru u sochy Jana Kašpara.

Výstava připomíná, jak se žilo před revolucí

/FOTO/ Náměstí šestnácti měst Pardubického kraje postupně navštíví putovní výstava zvaná Než přišla svoboda. Ta je aktuálně k vidění na třídě Míru v Pardubicích, na náměstí Míru v Heřmanově Městci a Svitavách a včera začala i na Mírovém náměstí v Ústí nad Orlicí.

Ilustrační fotografie.

Evropský týden mobility završí Den bez aut

Evropský týden mobility (ETM) a Evropský den bez aut (EDBA) si připomíná město Chrudim právě v těchto dnech. Připravuje ho pro občany se svými partnery v rámci projektu Zdravé město a MA 21 (školy, neziskové organizace, podnikatelé, Městská policie, Policie České republiky, Besip apod.)

SKP Slovan Moravská Třebová vs. TJ Svitavy.

Slovan si podmanil derby, Polička utonula ve svých chybách

KRAJSKÝ PŘEBOR: Který z nesmiřitelných rivalů se v očekávaném derby probere z dosavadních nepříliš výrazných představení? Odpověď byla vyřčená nahlas: Moravská Třebová! Slovan totiž přehrál Svitavy přesvědčivým způsobem.

Ilustrační fotografie.

Opilou ženu nohy neposlouchaly

Téměř půlnoční cesta městem nebyla pro 53letou ženu cizí státní příslušnosti v Heřmanově Městci jednoduchá. Nejspíš zkonzumovala větší množství alkoholu, díky čemuž nedokázala stát na nohou, v ulici 5. května neustále padala na zem a do vozovky.

Fotokvíz

FOTOKVÍZ: Znáte dobře Chrudimsko?

/FOTOGALERIE/ Přicházíme s dalším dílem seriálu, který prostřednictvím fotografií představí místa, jež možná dobře znáte anebo jste jimi někdy projížděli. 

Hudební léto v Heřmanově Městci pokračuje

Hudební léto v Heřmanově Městci pokračuje

První srpnový koncert XV. ročníku festivalu Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje v Heřmanově Městci bude ve znamení komorní hudby. Hostem festivalu bude přední reprezentant české kvartetní školy smyčcový Apollon Quartet.

Dagmar Pecková

Dagmar Pecková o festivalu: Letos uctíme Rusalku, příští rok Mariu Callas

Ve znamení díla skladatele Antonína Dvořáka a zejména jeho Rusalky se ponese třetí ročník festivalu Zlatá Pecka Chrudim, který se uskuteční od 25. srpna do 2. září a vedle Chrudimi zavítá i do Pardubic, Heřmanova Městce a do Holic. Svým jménem jej zaštiťuje a spoluorganizuje místní rodačka, mezzosopranistka Dagmar Pecková.

Rozsáhlý požár pole u obce Vlačice.

Rozsáhlý požár zasáhl pole u obce Vlačice

/FOTO, VIDEO/ V pátek krátce před půl devátou večer byl na tísňovou linku hasičů oznámen rozsáhlý požár pole u obce Vlačice nedaleko Čáslavi. Vyhlášen byl III. stupeň požárního poplachu. Velký sloupec dýmu byl vidět na několik kilometrů.

Ilustrační foto

Putovní kino už prromítá

Organizace Spokul HM zve milovníky stříbrného plátna do putovního letního kina, které je v provozu vždy v úterý a ve čtvrtek v zahradě za sokolovnou v Heřmanově Městci.

Ilustrační foto.

Řidiči jeli pod vlivem alkoholu

O uplynulém víkendu policejní hlídky na Chrudimsku zaskočily 4 řidiče, kteří sedli za volant pod vlivem alkoholu. Jeden havaroval, další 3 na sebe upozornili svou jízdou.

Stavba mostu ve Valech v červenci.

Stavba mostu ve Valech lidem komplikuje život

/FOTOGALERIE/ Kvůli stavbě mostu ve Valech musí řidiči jezdit objížďkou. „Není to však nic proti tomu, co může přijít po jeho dokončení,“ obávají se obyvatelé Mělic.

Ara horský

Ara létá na Chrudimsku

Vzácný papoušek ara horský, který ulétl minulý týden z voliér v Nemošicích, se po týdnu objevil na Chrudimsku.

Na jubilejním 20. ročníku turnaje v malé kopané v Radňovicích triumfoval KMB Žďár (na snímku). Foto: Lenka Klementová

Pohár starosty bral Beton

Radňovice – Jubilejní 20. ročník turnaje v malé kopané O pohár starosty sehráli fotbaloví nadšenci v Radňovicích na Novoměstsku. Jelikož fotbalové hřiště zde čeká rozsáhlá rekonstrukce, zřejmě se jednalo o ročník poslední.

Havířovští žáci získali stříbro z MČR.

Žáci SKST na republice druzí

Havířov – Vynikajícího úspěchu dosáhlo družstvo starších žáků Baníku Havířov. Na domácím šampionátu ve stolním tenise v Ostravě skončili mladí baníkovci druzí.