Kreativ

ŠTÍTEK: Heřmanův Městec

Mělník stále hledá zhotovitele re-use haly.

Mělník stále hledá zhotovitele re-use haly

Mělník minulý týden vydal na svém webu prohlášení, že na třetí pokus vybral zhotovitele nové re-use haly. Starosta Ctirad Mikeš ovšem Mělnickému deníku sdělil, že město zhotovitele v současnosti stále vybírá. Prý budou nutné ještě další úpravy.

Triatlon v Kraskově

Amatérský závod v triatlonu Ocelák Kraskov

„Když jsem v lednu tohoto roku zadával první uveřejnění osmého ročníku našeho závodu do seznamu závodů, trochu jsem se v hloubi duše obával, jak to dopadne s tou silnicí…“ odtušil Petr Chmelíček, ředitel každoročního amatérského závodu v triatlonu v Kraskově u Seče.

Keramická Lichnice

Pozvání na Lichnici

Již tradičně v červnu chceme návštěvníky nalákat na nové překvapení od dětí z keramického kroužku z Heřmanova Městce.

Robert Vano v Heřmanově Městci.

Robert Vano v Heřmanově Městci

Ani covid-19, ani povodně nezastavily kulturu v Heřmanově Městci. S trochou nadsázky můžeme říct, že město vstává jako Fénix z popela. V pátek 26. 6. sem dorazí světoznámý fotograf Robert Vano, muž, který se proslavil focením mužských aktů.

Odstraňování havárie ve skladu SSHR u Heřmanova Městce

Ve studních ropa není, jistotou jsou cisterny

I když rozbory vzorků odebraných ve vodním toku Podolského potoka a prvních čtrnácti studní v jeho bezprostřední blízkosti nevykazují známky kontaminace ropnými produkty z havárie skladu státních hmotných rezerv, lidé vodu nemusí používat.

Vylitý a rozbouřený Podolský potok odnesl ve Vápenném Podolu celou silnici, vydlážděnou masivními žulovými kostkami. Místy proud během chvíle vyhloubil až metrové koryto. Vytopil rovněž dva domy.

Účet za povodně šplhá do desítek milionů

Škody napáchané víkendovou povodní šplhají do desítek milionů korun. A ještě porostou. Obyvatelé Pardubického kraje postižení rozběsněným vodním živlem škody pojišťovnám stále průběžně hlásí.

Odstraňování havárie ve skladu SSHR u Heřmanova Městce

Z vyplaveného skladu u Heřmanova Městce unikly stovky litrů nafty

/AKTUALIZOVÁNO/ Kvůli uniklé naftě do potoka v Kostelci u Heřmanova Městce na Chrudimsku by lidé v okolí neměli používat vodu ze studní, a to ani na zálivky zahrádek. Přívalový déšť v neděli nadzvihl jednu z cisteren a když voda opadla, začala z ní vytékat nafta, podle odhadů jí uniklo několik set litrů. Povodeň ze skladu zaneseného bahnem odnesla i dvě stavební buňky. 

Ze skladu hmotných rezerv mají unikat chemikálie

Nafta ze skladu hmotných rezerv se dostala do potoka, pozor na studně

Ze Správy státních hmotných rezerv ukryté před zraky "přespolních", unikají ropné látky do vodních toků, oznámil to hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Občané mají omezit odběr vody ze studní. Ještě v noci hasiči vystavěli nornou stěnu v Klešicích, aby únik látek zachytávali.

Hasiči z Březhradu pomáhali v Morašicích

Vyplavenému Chrudimsku přijeli na pomoc i hasiči z Hradecka

Řeka ucpaná auty, domy plné vody a všude bahno. To viděli před týdnem dobrovolní hasiči z Březhradu, když přijeli na pomoc do povodní postižené obce Šumvald na Olomoucku. Neuběhl ani týden a opět vyjížděli na popovodňovou pomoc. Tentokrát však blíže od své domovské stanice. Čtveřice dobrovolných hasičů z Březhradu na Hradecku jela pomáhat do Morašic na Chrudimsku.

Odpolední situace v Heřmanově Městci

Řeka odnesla i silnici z kamenné dlažby

Blesková povodeň vyplavila v neděli v poledne vesnice nad Heřmanovým Městcem na Chrudimsku a poté i samotné město, kde muselo být evakuováno několik obyvatel zdejšího domova důchodců.

Sobotní nehoda u Třemošnice

Bouřky zaměstnaly hasiče

Sobotní výstraha Českého hydrometeorologického ústavu se naplila. Sobotní den byl pro celou Českou republiku bouřkový.

Chrudimská pouť.

Chrudimská pouť nebude, rozhodla radnice

Městští radní s definitivní platností rozhodli, že letošní Salvátorská pouť, která se tradičně koná počátkem srpna, kvůli koronavirovým opatřením a obavám o zdraví návštěvníků nebude.

Loutkářská Chrudim.

Tvář kraje bude hubenější

Mnohé významné akce zapsané do dokumentu Tvář Pardubického kraje se letos neuskuteční kvůli koronavirové krizi a následným opatřením, některé se konají v omezené formě nebo v nových termínech.

Ilustrační foto.

Z hudebního jara bude podzim

Festival Pardubické hudební jaro, jehož některé koncerty se konají i na Chrudimsku, přesune kvůli koronaviru část představení letošního ročníku do termínů po letních prázdninách.

Co pořídit z rozpočtu? Třeba sochu fotbalisty

Co pořídit z rozpočtu? Třeba sochu fotbalisty

Některá města zavedla takzvané participativní rozpočtování, kdy sami občané rozhodnou o tom, kam bude směřovat část veřejného rozpočtu. V Heřmanově Městci lidé hlasují mezi šesti návrhy, z nichž většina je vskutku originální.

Ilustrační snímek. Pouta

Hra na pavoučky skončila znásilněním sedmileté dívky

Všechno začalo šimráním na noze, čtyřiačtyřicetiletý muž to popisoval jako hru na pavoučky, skončilo to ale znásilněním sedmileté holčičky. Muž dívku osahával na intimních místech a obtěžoval ji orálně, pardubický soud ho za to poslal na sedm let do vězení.

Kadeřnice Petra Kohoutová

Kadeřnice se perou se štítem a rukavicemi

/FOTO/ Když vláda oznámila, že se otevřou kadeřnictví a holičství, lidé zaplavili kadeřnice telefonáty s žádostmi o nejbližší volný termín. Často jsou ale zklamaní, volného místa se dočkají třeba za měsíc a půl.

Petr Čalkovský ukončil svoji kariéru před dvěma lety.

Každá sezona tu stála za to, říká opora fotbalistů Ždírce Čalkovský

Skoro by se dalo říci, že patří k ikonám dosavadních ročníků nejvyšší krajské fotbalové soutěže na Vysočině. Vzrůstem nevysoký, zato fotbalovými kvalitami nepřehlédnutelný středopolař Ždírce nad Doubravou Petr Čalkovský pomohl svému celku hned ke čtyřem postupům do moravskoslezské divize. Možná i proto zvítězil v anketě čtenářů Deníku v kategorii záložníků.

Kutnohorský florbalista Lukáš Vojtěch.

Sportovec v karanténě: Pandemie mě naučila udržovat pořádek, smál se Vojtěch

/SERIÁL/ Kutnohorský deník v době pandemie koronaviru spustil seriál „Sportovec v karanténě“. Nahlédněte s námi pod pokličku kutnohorských sportovců. Co dělají během karantény, jak se udržují v kondici a co je nepříjemná životní situace naučila? Tentokrát odpovídal kutnohorský florbalista Lukáš Vojtěch.

Ilustrační foto.

Kluby z fotbalového krajského přeboru po předčasném ukončení sezony 2019/2020

Místo bitev o mistrovské body je na hřištích ticho. Co by bylo, kdyby… Kdyby na svět nezaútočila koronavirová pandemie, těšili by se fotbaloví fanoušci v regionu o posledním dubnovém víkendu mimo jiné na 23. kolo krajského přeboru a v jeho rámci třeba na několik atraktivních okresních derby (Litomyšl – Moravská Třebová, Třemošnice – Heřmanův Městec, Moravany – Horní Ředice či Rohovládova Bělá – Holice).

Káva z okénka. Prodejem z výdejního okénka se Bakla café snaží minimalizovat ztráty

Oblíbený podnik Pardubáci podpoří tričkem

Podporuji svého souseda. To je slogan, který lidé v Pardubicích začali nosit na tričkách. Pod nápisem mají logo podniku, který si vybrali a jemuž tak chtějí vyjádřit podporu. Koupí trička lidé pomohou provozovatelům, aby měli větší jistotu, že až doba koronavirová pomine, jejich oblíbený podnik se zase otevře.

Právě v akci. Morašický hasič Jiří Škodný (na snímku) se svými kolegy v uplynulém roce nenašel v republikovém prostředí konkurenci.

Český mistr a držitel rekordu. Teď Škodný myslí na MS

Jaké znáte mistry naší země z chrudimského okresu? Futsalisty Chrudimi zná téměř každý, jen minimum z vás však ví o šampionovi z Morašic u Heřmanova Městce. Je jím čtyřiadvacetiletý hasič Jiří Škodný, který již v mladém věku posbíral řadu úctyhodných ocenění, naposledy se v anketě Nejúspěšnější sportovec Chrudimska 2019 umístil na druhém místě.