Kreativ

ŠTÍTEK: Heřmanův Městec

Sprinterka Anna Kozlová.

Sprinterka Anna Kozlová: Doběhla až za oceán

Odmalička zamilovaná do sportu, neustále směřovaná k tomu jít si hrdě za svým cílem. Příběh Anny Kozlové z Heřmanova Městce začíná v osmi letech, kdy se rozhodla vyzkoušet si atletický trénink. Nyní - dvanáct let poté - patří mezi velké naděje české atletiky. Nyní se rozhodla pro další životní krok, který ji má pomoci v cíli stát se tou nejlepší. Od podzimu bude studovat v Elonu, na prestižní univerzitě v Carolině v USA!

Atletka Anna Kozlová se nových životních výzev rozhodně nebojí. Na svém kontě má několik zlatých medailí, titul mistryně České republiky i vítězství na Letní olympiádě dětí a mládeže. Teď chce sbírat úspěchy především za oceánem.

Ready, steady, go! Kozlová se chystá na nový start

/ROZHOVOR/ Odmalička zamilovaná do sportu, neustále směřovaná k tomu jít si hrdě za svým cílem. Příběh Anny Kozlové z Heřmanova Městce začíná v osmi letech, kdy se rozhodla vyzkoušet si atletický trénink. Nyní - dvanáct let poté - patří mezi velké naděje české atletiky. Nyní se rozhodla pro další životní krok, který ji má pomoci v cíli stát se tou nejlepší. Od podzimu bude studovat v Elonu, na prestižní univerzitě v Carolině v USA!

Josef Macháček, vítěz Dakar 2021.

Úspěch Josefa Macháčka: Dohnal Lopraise a stále nemá dost

Lidé tráví čas v třiašedesáti letech různě. Málo kdo si ale sedne za řidítka čtyřkolky a jede okruh dlouhý téměř pět tisíc kilometrů napříč Saudskou Arábií. To ale neplatí v případě Josefa Macháčka, který se v lednu letošního kalendářního roku vydal na svoji další účast na slavném Dakaru. A co víc? On dokázal se čtyřkolkou ovládnout svoji kategorii a přivézt domů již šestý beduín své kariéry.

Svojšická tvrz.

Návštěva rodiště Julie Havlíčkové a tajemné tvrze

Nenápadná vesnička na úpatí Železných hor má zajímavou historii i několik významných rodáků. V roce 1826 se v myslivně ve Svojšicích narodila Julie Sýkorová. Později manželka českého pokrokového novináře, spisovatele a politika Karla Havlíčka Borovského.

Ilustrační foto.

KOMENTÁŘ: Kolik odpálíš petard, tolikrát jsi retard. Je to marné

Silvestrovské ohňostroje po půlnoci se kvůli zákazu vycházení nekonaly, a tak si je lidé posunuli na večerní hodinu tak, aby byli do deváté doma v teple. To je v pořádku, vždyť majitelé psů s tradiční světelnou a hlučnou show počítají, a tak své svěřence chránili, jak mohli.

Varhany v děkanském kostele svatého Bartoloměje v Heřmanově Městci

Barokní varhany čekají na generální opravu

Varhany v děkanském kostele svatého Bartoloměje v Heřmanově Městci už nutně potřebují opravu. Barokní nástroj postavený v roce 1762 byl naposledy restaurován před devadesáti lety rychnovským varhanářem Václavem Poláčkem.

Dominik Řehák (uprostřed) s kapitánem juniorů Letohradu Lukášem Faltejskem (vlevo) a svým spoluhráčem z České Třebové Zdeňkem Smutným po vítězství na BEKO poháru juniorů.

Česká Třebová do první ligy patří, hlásí Řehák

Mezi favority na celkové vítězství ve druhé hokejbalové lize na východě Čech patří jednoznačně Česká Třebová. Kdo pro to udělá maximum? Odpověď zní Dominik Řehák. Táhne svůj mančaft kupředu, doposud nasbíral 11 kanadských bodů.

Dominik Řehák (uprostřed) s kapitánem juniorů Letohradu Lukášem Faltejskem (vlevo) a svým spoluhráčem z České Třebové Zdeňkem Smutným po vítězství na BEKO poháru juniorů.

Česká Třebová do první ligy patří, hlásí Řehák

Mezi favority na celkové vítězství ve druhé hokejbalové lize na východě Čech patří jednoznačně Česká Třebová. Kdo pro to udělá maximum? Odpověď zní Dominik Řehák. Táhne svůj mančaft kupředu, doposud nasbíral 11 kanadských bodů.

Hudební skupina Čechomor

Čechomor a Pokáč: zahájen předprodej vstupenek

Městská organizace SPOKUL HM oznamuje, že byl zahájen předprodej vstupenek na koncerty skupiny Čechomor a písničkáře Pokáče, které se budou konat v dubnu 2021 v sokolovně Heřmanův Městec.

Pardubické hudební jaro.

Festival 2021 vzpomene Antonína Dvořáka, Viléma z Pernštejna i W. A. Mozarta

Letošní ročník festivalu Pardubické hudební jaro byl silně poznamenán pandemií. Přesto již mají organizátoři připraven program na 43. Mezinárodní festival Pardubické hudební jaro 2021, byl dokonce zahájen předprodej vstupenek. Festival začne 7. března. Hudebníci budou vystupovat  nejen v Pardubicích a v Chrudimi, ale také například v Heřmanově Městci a v Hlinsku. 

Ilustrační foto

V útulcích je málo psů. Některé jsou téměř prázdné

Útulky v Pardubickém kraji mají málo psů. Některé to připisují aktuální epidemiologické situaci a tomu, že mají lidé více času na péči a výcvik psa, když nemohou chodit do zaměstnání. Převážně se ale shodují na tom, že s koronavirem to nesouvisí.

Na třetí příčce se umístil strom v Heřmanově Městci

Města rozsvítí stromy, mnohde však bez diváků

Zatímco v minulých letech provázely slavnostní rozsvícení vánočních stromů jarmarky a kulturní vystoupení, letos se začátek adventu v kraji kvůli obavám z nákazy a nařízeným opatřením zřejmě obejde bez doprovodného programu.  

Tvrz ve Svojšicích.

Tvrz ve Svojšicích

Dodnes se z tvrze dochovaly zbytky jednopatrové obytné části tvrze se sklepem a gotickým vchodem do podzemní chodby vedoucí k zámku v Cholticích.

Les u Horních Raškovic skrývá Bezednou jámu.

Horní Raškovice, kdysi Skale

Asi tři kilometry od Heřmanova Městce leží Horní Raškovice, dříve také zvané Skale kvůli zdejším lomům. Jejich pozůstatky tam objevíte dodnes.

Zámecký park v Heřmanově Městci je zavřený. Foto: čtenářka z Pardubic

Zavřeného zámeckého parku je škoda

O víkendu jsme se vypravili do Heřmanova Městce, chtěli jsme se projít po zámeckém parku. Byli jsme však nemile překvapeni, park je od bleskové povodně, která se jím prohnala v polovině června, stále zavřený.  

Městský úřad Heřmanův Městec

Mimořádná opatření městského úřadu

Městský úřad Heřmanův Městec oznamuje, že od čtvrtka 22. října 2020 do úterý 3. listopadu 2020 včetně, je na základě usnesení vlády České republiky uzavřena místní knihovna a turistické informační centrum.

Ilustrační foto.

Dobrovolníci pomohou nejen v nemocnicích

Zdravotníci a pracovníci v sociálních službách svou práci zvládají na hranici vyčerpání. Jejich počet klesá kvůli onemocnění koronavirem nebo karanténě. Mnozí zůstali po uzavření škol doma se svými dětmi. Nemocnicím a domovům seniorů mohou pomáhat dobrovolníci.

Červnová situace v Heřmanově Městci

Heřmanův Městec: Záplavy zatím nehrozí, vše je pod kontrolou

Na den přesně jsou to dnes čtyři měsíce od chvíle, kdy Heřmanův Městec spláchla blesková povodeň. Velká voda napáchala značné škody, dodnes je uzavřený zámecký park. I přes vytrvalý déšť to zatím vypadá, že by se záplavy mohly městu vyhnout.

Ilustrační foto.

Domovy pro seniory jsou uzavřené pro návštěvy

Domovy pro seniory v Pardubickém kraji jsou uzavřeny před návštěvami. Většina zařízení se rozhodla zakázat návštěvy již 21. září na základě doporučení Krajské hygienické stanice, které tak reagovala na zhoršující se epidemiologickou situaci. Opatření však ve většině domovů nejsou tak přísná jako v době nouzového stavu v České republice. Díky tomu není situace pro seniory tak psychicky náročná.