Kreativ

ŠTÍTEK: Heřmanův Městec

Potkan. Ilustrační foto

Potkani jsou problémem i na Heřmanoměstecku, v Chrudimi mění typ nástrahy

Na množící se potkany v těchto dnech číhají v Heřmanově Městci a jeho místních částech nástrahy označené červenobílými praporky. Deratizační firma Dezinfa už má zjištěno, kde se obtížní hlodavci ve větším množství objevují. Tuto zakázku u ní objednalo město s tím, že v příštím roce se do hubení potkanů zapojí i Vodárenská společnost v Chrudimi. Deratizaci zahájila stejná firma v Chrudimi už v červenci. Nyní přistoupila k druhému kolu boje. Ukázalo se, že v některých lokalitách jsou potkani k jedu rezistentní, a tak je nutné zvolit jiný typ nástrahy.

TJ Svitavy vs. FC Libišany.

Do defenzivy se mi nikdy moc nechce, usmívá se svitavský kanonýr Juřík

/OSOBNOST DENÍKU/ Byl to zápas, který měl jednoho hrdinu. Svitavští fotbalisté porazili v krajském přeboru Heřmanův Městec s jistotou 5:2 a David Juřík se podepsal pod všech pět branek domácího mužstva. Tři dal v prvním poločase sám, po změně stran se proměnil v nahrávače a připravil gólové pozice kolegovi Milanu Králíčkovi. A navíc to nebyl jeho jediný víkendový zápis do střeleckých statistik.

TJ Svitavy vs. FK Jiskra Heřmanův Městec.

Svitavská výhra pod Juříkovou taktovkou. Jiskra v Holicích nejlépe na podzim

KRAJSKÝ PŘEBOR /FOTOGALERIE/: Výsledkově dobrý víkend pro regionální zástupce v nejvyšší krajské soutěži! Svitavy s Litomyšlí procházejí podzimem „ruku v ruce“, aktuálně je na čtvrté a páté pozici dělí jen vyšší počet nastřílených branek v podání svěřenců Radovana Kroulíka. Ti nyní především zásluhou produktivního Davida Juříka přehráli Heřmanův Městec, litomyšlská Jiskra dovezla plný zisk z Holic.

Vojáci přivezli dětem na ukázku i vojenskou techniku.

Znáte pravidlo tří? Školáci z Pardubicka prošli i minovým polem

Děti se dozvěděly spoustu zajímavých a hlavně užitečných informací o přežití v přírodě. Například jak se zorientovat v neznámém prostředí a najít sever bez použití kompasu. Vojáci žákům také ukázali, jak poskytnout první pomoc. Nabitý program tvořily přednášky i názorné ukázky, během kterých si děti vše mohly vyzkoušet v praxi.

Po vytřídění k recyklaci se ryze komunální směsný odpad smrskl na pětinu.

S kamerou a v rukavicích v popelnici. Deník zkoumal, jak lidé netřídí odpad

/FOTO, VIDEO/ Plasty, konzervy, uvadlé květiny, zbytky jídla, textil a mnoho dalšího mnozí obyvatelé Heřmanova Městce na Chrudimsku házejí do černého kontejneru, který je určen pro směsný komunální odpad. Dvě hromady odpadků z nádob u bytovek a rodinných domů byly přivezeny do sběrného dvora V Lukách a pěkný pohled na ně nebyl. Na první pohled je zřejmé, že domácí odpadkové koše pojmou vše a ohledy na životní prostředí jsou při vyhazování odpadků stále jen v málokteré domácnosti. Přesvědčili jsme se na vlastní oči a ruce. Podívejte se ve videu.

Fotbalisté Chocně se v domácím prostředí rozešli smírně s Lázněmi Bohdaneč.

Česká Třebová si výhry nesmírně váží. Lanškroun se zlobil po darované penaltě

/KRAJSKÝ PŘEBOR/ Výsledkově rozmanitý víkend má za sebou čtyřlístek regionálních zástupců v nejvyšší krajské soutěži fotbalistů. Naprostá spokojenost panovala v České Třebové a také ve Vysokém Mýtě, Choceň nerozhodný výsledek také nakonec brala, naopak v Lanškrouně panovalo po porážce v Heřmanově Městci a především jejím způsobu rozčarování.

Dobře sehraný poločas stačil fotbalistům Ústí nad Orlicí, aby si zajistili očekávané vítězství nad sokem ze dna tabulky.

Krajské fotbalové výsledky: Heřmanův Městec si vyšlápl na Lanškroun

Třetiligová pardubická rezerva svoji sestavu notně „vylepšila,“ jenže v jejím případě to v Přepeřích nemělo pražádného pozitivního účinku. Ba naopak, dojela si pro první venkovní porážku v sezoně. S prázdnou se ze hřiště soupeře vraceli rovněž fotbalisté Živanic. Na půdě silných Velvar se jim stala osudná jediná minuta v závěru prvního poločasu, kdy se domácí střelec Žežulka postaral o konečnou podobu skóre.

Hromadný pád na Taxisově příkopu během Velké pardubické 2023.

Hádka o Taxis stále trvá, zastává se ho nová petice. Odpůrci pějí protestsong

Hromadný karambol koní a jezdců na velkém Taxisově příkopu při nedělní Velké pardubické vzbudil velké vášně mezi příznivci a odpůrci nejtěžší překážky dostihu Velká pardubická. Petice za zrušení Taxisu se objevila před třemi lety na sociálních sítích, jejími autory jsou členové Demokratické strany zelených. Jen před pár hodinami ale vznikla petice nová a stojí za ní Tomáš Celunda, radní města Heřmanův Městec a majitel koně Regtime, který ve třetím dostihu nedělního závodu obsadil stříbrnou příčku.

Libišany schytaly ve Svitavách čtyřgólový příděl.

Přelouč sahala po první podzimní výhře. Z Moravan však přivezla "jen" bod

Hallelujah. Říkají si nejspíš v Živanicích. Po třech prohrách se svěřenci trenéra Krejčího konečně mohli radovat z výhry. Ta přišla v domácím zápase proti rezervě Teplic. Pojďme však ke krajským soutěžím. Horní Ředice si po nezdaru z minulého týdne napravily reputaci, když daly "čtyřku" Heřmanově Městci. Za zmínku pak stojí nepříjemný výprask pro Rosice nad Labem. Ty v I. B třídě schytaly sedm gólů od Rozhovic a hodnocení trenéra Vrby tak nemohlo být příliš pozitivní… Další výsledky, tabulky a především ohlasy trenérů najdete níže v článku.

Pestrá nabídka stánkařů a muziky různých žánrů přilákala na náměstí hodně návštěvníků všeho věku.

FOTO A VIDEO: Heřmanoměstecké slavnosti byly plné muziky a stánků

Náměstí v Heřmanově Městci v sobotu zaplnily stánky a na pódiu se vystřídali muzikanti s hudbou různých žánrů, Heřmanoměstecké slavnosti jsou oblíbenou tradicí. I když se letos ještě před jejich konáním objevila kritika, že nepřijede žádná hvězdná kapela nebo zpěvák, před pódiem bylo při vystoupeních posedávalo na přistavených lavičkách vždy hodně posluchačů.

Jiří Hrabár (v modrém v duelu na Kovu) je zásadní oporou Keltů. Hraje i extraligu nově za Hostivař a je adeptem reprezentačního dresu.

Keltům vyšlo září na jedničku. A tým vede ligu, mladíci bez porážky

Bylo to povedené září pro klub hokejbalových Keltů z Berouna. A tým mužů se po prvním měsíci nové sezóny stále sluní na prvním místě tabulky druhé nejvyšší soutěže, k tomu přidal i postup do druhého kola Českého poháru. Juniorka sice musela ve dvou zápasech po sobě do prodloužení, ale stále nepoznala chuť porážky. Zato dorostenci proplouvají sezónou bez většího problému a soupeřům většinou přidělí větší počet branek.

TJ Jiskra Litomyšl vs. FC Libišany.

Sváteční krajský fotbal: Svitavská smůla minutu před koncem. Lanškroun dál válí

KRAJSKÝ PŘEBOR /FOTOGALERIE/ Vedoucí postavení Horních Ředic se ve svátečním vloženém kole nejvyšší krajské soutěže otřásalo v základech, ale tři body si lídr tabulky v samotném závěru zápasu ve Svitavách přece jenom vystřílel. Lanškroun, který je mu v patách, potvrdil svoji aktuální formu pětigólovým představením proti Lázních Bohdaneč.

TJ Jiskra Litomyšl vs. TJ Svitavy (Pohár hejtmana).

Kam na fotbal v Pardubickém kraji

POZVÁNKA: Střebodem fotbalového dění na přelomu září a října bude v regionu pochopitelně východočeské derby ve Fortuna:lize, to však rozhodně neznamená, že by si zápasový program v nižších soutěžích nezasloužil pozornost sportovní veřejnosti. Za všechna lákadla jmenujme například četná okresní derby v krajském přeboru, na která se těší diváci v Litomyšli, Přelouči, Holicích a Heřmanově Městci, nebo přímý boj o první místo v I. A třídě mezi Zámrskem a ústeckoorlickou rezervou.

TJ Svitavy vs. FK Přelouč.

Lanškroun po boji udolal Litomyšl, Vysoké Mýto doma zbytečně ztratilo dva body

KRAJSKÝ PŘEBOR /FOTOGALERIE/ Na druhé místo v nejvyšší fotbalové soutěži mužů se před náročným „anglickým“ týdnem posunuli fotbalisté Lanškrouna. V souboji dvou předních celků přeboru si především zásluhou vydařeného závěru poločasu poradili s litomyšlskou Jiskrou. Bod získaly Česká Třebová a Vysoké Mýto, naprázdno vyšel jen choceňský Spartak.

Klobouk pomáhá a fotograf na chvíli běžcem

FOTO: Klobouk pomáhá a fotograf na chvíli běžcem

Spolek Rozběháme Luži pořádal akci Klobouk pomáhá, která se uskutečnila 9. září 2023 na hradě Košumberk. Výtěžek z akce jde pro společnost energeia o.p.s. dětská paliativní péče Heřmanův Městec. Skrze tuto instituci budou peníze přerozděleny rodinám, o které energeia v současné době pečuje.

ilustrační foto

OP: Famózní obrat Kočí, béčko Slatiňan v deseti Chrasti neodolalo

Další víkendové kolo okresního přeboru potěšilo především fanoušky Kočí, ti však museli na příděl šesti branek počkat až do druhého poločasu, jejich střeleckou potenci ve šlágru kola odnesly Dřenice. Naopak béčko Slatiňan se i v deseti dokázalo dostat v Chrasti do vedení, to ale neudrželo a prohrálo 1:3. 

Dožínky v Pardubicích.

Udržet se na býkovi a podojit krávu. Dožínky daly některým návštěvníkům zabrat

/FOTO/ V areálu pardubického dostihového závodiště se v neděli uskutečnily Okresní dožínky. Zemědělci okresu Pardubice se sešli, aby zhodnotili a oslavili letošní sklizeň. Dožínkový věnec si v Pardubicích přezval také ministr zemědělství Miroslav Výborný, který žije v nedalekém Heřmanově Městci. Vyhledávanou atrakcí dožínek byl elektrický býk a simulátor dojení. Akce se uskutečnila v rámci výstavy Koně v akci. Na závodiště zamířily tisíce lidí. 

Nádraží Chrudim-město

Malé nádraží v Chrudimi: Raději ho nevidět, je to k pláči, říká bývalý náčelník

/FOTO/ Malé nádraží v Chrudimi v minulosti zažilo desítky zaměstnanců, hustý nákladní provoz a značný zájem cestujících. Teď už z něj nezbylo zhola nic, jen pár polorozbořených dílen a hlavní budova. Pohled na železniční stanici postavenou v 19. století je velmi smutný. Budovy už přinášejí radost jen bezdomovcům, kteří si v nich nalezli své úkryty.

Slatiňanský Spartak ve vyšší soutěži poprvé tvrdě narazil.

Ohlasy: Slatiňany schytaly tvrdý direkt, přestřelka pro Stolany

Zástupcům z chrudimského okresu se v krajských soutěží tentokrát toli nedařilo. Hlinsko v divizi stále čeká na první bod, Slatiňany si ze hřiště Českých Heřmanic odvezly nepříjemnou sedmičku. Naopak v okresním souboji Stolany udolaly v souboji plném obratů Svratouch výsledkem 4:3 až gólem z 90. minuty. 

TJ Svitavy vs. SK Lázně Bohdaneč.

FOTOGALERIE: Zaplať Bůh za třetí branku. Padla v době, kdy měl soupeř navrch

KRAJSKÝ PŘEBOR: Výseldkově vydařené bylo druhé dějství nejvyšší krajské fotbalové soutěže z pohledu zástupců Svitavska. Herně by se určité nedorazy našly, nicméně historie se bude ptát jenom na poměr branek a ten byl v obou případech příznivý. Přeboru znovu vévodí Horní Ředice, za 180 minut poskládaly skóre 14:0 a všem dávají jasně najevo, že výsadní pozici z minulé sezony rozhodně nebudou chtít opouštět.

TJ Svitavy vs. SK Lázně Bohdaneč.

Lanškrounu znovu stačila jedna trefa. Vysokomýtská rezerva loupila body v Chocni

KRAJSKÝ PŘEBOR: Dva šestibodové celky a dva bez výhry. Tak to vypadá se zástupci Orlicka v nejvyšší krajské fotbalové soutěži po dvou odehraných kolech. Přeboru znovu vévodí Horní Ředice, za 180 minut poskládaly skóre 14:0 a všem dávají jasně najevo, že výsadní pozici z minulé sezony rozhodně nebudou chtít opouštět.

Ilustrační foto

OP: Horní Bradlo schytalo desítku, Vítanov slaví první vítězství

Horní Bradlo už moc dobře ví, že ho čeká velmi náročná sezona. Oproti loňskému úspěchu nyní mužstvo ve dvou kolech dvakrát prohrálo, tentokrát dokonce schytalo na hřišti rezervy Slatiňan desetibrankový příděl. Naopak radost mají ve Vítanově, jenž si přivezl premiérové tři body z Heřmanova Městce. 

Rekordně rychle vyprodané byly obě čtvrteční premiéry Kazmova filmu v Heřmanově Městci.

Kazmova Onemanshow chrudimský leťák nevyprodala. Ani nemohla. Ale rekord trhla

V Heřmanově Městci totálně vyprodáno, v chrudimském letním kině letošní divácký rekord. Taková je bilance čtvrteční premiéry snímku Onemanshow The Movie, který natočil známý český internetový producent, influencer a moderátor Kazma Kazmitch. V Heřmaňáku kvůli obrovskému zájmu budou přidána další dvě představení, naproti tomu v Chrudimi zdejší prostorné letní kino snad ani vyprodat nešlo. 

Žlutý hřib kovář se také nachází v seznamu ohrožených druhů

Plný košík hříbků? Tak pozor na ně, není hřib jako hřib. Podívejte se

Houba, kam se podíváš. I ten největší neumětel v lese často zakopává o hřiby, kozáky anebo často podceňované klouzky. Košíky se rychle plní, ale pozor, může v nich být zdánlivě obyčejný hříbek, který dokáže zkazit celou smaženici. Anebo se mezi plodnicemi objeví houba, za jejíž sběr je padesátitisícová pokuta. Řeč je o hřibu královském s červenou hlavou a žlutou nohou. Patří do kategorie kriticky ohrožených druhů a je chráněný zákonem. Ale jsou i další houby, které se nesmějí, nebo nedoporučují sbírat.

Sokol Dolní Újezd vs. Jiskra Litomyšl (Pohár hejtmana).

Jednoduchá práce pro favority? Zdaleka ne všude a někteří svoji roli nezvládli

POHÁR HEJTMANA /FOTOGALERIE, VIDEO/: Zajímavé souboje, bohaté brankové úrody, penaltová dramata, pěkné divácké návštěvy, nečekané výsledky, ale také dost početnou přehlídku červených karet, to všechno přineslo úvodní kolo Poháru hejtmana Pardubického kraje, které v regionu otevřelo nový mistrovský fotbalový ročník. Dvanáct týmů si doposud vybojovalo postup do druhého kola, které se hraje o příštím víkendu.

Pobočka pošty pod svitavským náměstím. Ilustrační foto.

Pošta ruší sobotní provoz v Heřmanově Městci, Skutči, Chrasti a ve Slatiňanech

Další posun v radikální přeměně ohlásila Česká pošta. Podle jejího vedení se sobotní provoz některých pošt nevyplácí a je tudíž zbytečné tam držet pracovnice u přepážky. V Pardubickém kraji se novinka platná od 1. září projeví pouze na Chrudimsku, v dalších třech okresech zůstává vše při starém a sobotní provoz pošt zatím omezován nebude.

Tragická nehoda u Heřmanova Městce

Tragédie. Mladá řidička u Heřmanova Městce narazila do stromu, nehodu nepřežila

/FOTO, DOPLNĚNY INFORMACE HASIČŮ/ V pátek před osmou hodinou ráno došlo k vážné nehodě osobního auta na silnici mezi obcemi Bylany a Heřmanův Městec, směrem na Chrudim. Na místo letěl také vrtulník záchranářů, ale bohužel se vracel prázdný. Řidička na místě zemřela. U nehody zasahovali hasiči, policie i záchranka. Provoz byl řízen kyvadlově.

Michal Straka při kličce soupeři.

Straka prohání na čele statistik Radouše. Dohnat ho bude těžké, směje se

Útočník béčka Heřmanova Městce Michala Straka se díky čtyřgólovému představení proti Krouně posunul na druhé místo střeleckých statistik, na lídra Michala Radouše však ztrácí kolo před koncem ještě pět branek. Ještě víc ho ale těší týmový úspěch, béčko Jiskry bude chtít v závěrečném zápase uhájit páté místo v okresním přeboru.

Školní atletický parapohár zažil třináctý rekordní ročník.

Atletika bez bariér. Školní atletický parapohár trhal rekordy

Rekordní ročník. Konkrétně třináctý pro Školní atletický parapohár, který se konal na atletiském stadionu na Dukle. O rekordní ročník se jednalo, jelikož se přihlásilo rekordních 308 handicapovaných sportovců ze šestnácti škol a celkově jsme mohli vidět 42 školních kolektivů z celé České republiky. Jelikož pořadatelům přálo i počasí, tak byly k vidění nejen kvalitní výkony sportovců, ale také úsměvy na dětských tvářích. Co víc si přát…

Načešice v souboji s Miřeticemi potvrdily svoji dosavadní neporazitelnost

OP: Načešice nadále vládnou, Krouna padá o soutěž níže

Již kolo před koncem okresního přeboru je jasno o tom, že Krouna sestupuje do 3. třídy. Rozhodla o tom vysoká porážka na půdě rezervy Heřmanova Městce. Naopak Načešice nadále vládnou, neporazitelnost prodloužily i po souboji prvního s druhým.

Fortuna Divize C: Trutnov - Ústí nad Orlicí 1:2 (1:2).

Kam na fotbal v Pardubickém kraji

POZVÁNKA: Předposlední příležitost navštívit v jarní části mistrovské sezony hlediště stadionů mají o tomto víkendu fotbaloví příznivci v regionu. V případě třetí ligy a divize se jedná o derniéru ročníku. Protože v řadě soutěží stále není rozhodnuto o obsazení postupových a sestupových pozic, má sportovní veřejnost z čeho vybírat.

Josef Zimovčák v roce 2010 založil nadační fond a poprvé uskutečnil jízdu Na kole dětem-Na bicykli deťom, aby podpořil léčbu onkologicky nemocných dětí.

Černobíle s Kočičákem: Charitativní jízda projela Heřmanovým Městcem

/FOTO/ Na kole dětem, tak se jmenuje nadační fond Josefa Zimovčáka na pomoc onkologicky nemocným dětem, jehož cyklojízda se v úterý objevila na Chrudimsku v rámci 6. etapy mezi Jihlavou a Čáslaví. Šestá trasa jízdy měřila 127 kilometrů a vedla přes Lukavici, Hlinsko a Heřmanův Městec. Josefa Zimovčáka, který jako tradičně jede na vysokém historickém kole, doprovází po cestě hned několik osobností.

Nádraží Chrudim-město

Bezdomovci se vrátili na "malé" nádraží v Chrudimi. Boudy stále stojí, ale proč?

V ulicí Nerudova v prostoru železniční stanice "malého" nádraží  - tedy Chrudim-město - už to zase žije. Stížnosti na bezdomovce se množí a město od loňského roku čeká, až Správa železnic (SŽ) opuštěné dílny srazí k zemi. Když starosta města František Pilný zveřejnil dopis od SŽ, ve kterém je slibován termín demolice "do konce roku", spustila se mezi Chrudimáky vlna nevole.

Radost Keltů po postupu do finále extraligy.

Video: Obří úspěch berounských Keltů, jsou ve finále extraligy!

Květen nabídl další porci hokejbalových zápasů, bezpochyby největším tahákem bylo keltské derby starších žáků. Ti zároveň odehráli poslední utkání sezóny, která jim určila konečné umístění. Fretky vyjely na turnaj do Pardubic, kde se jim bohužel nepodařilo navázat na předchozí stříbrný úspěch. Nejčerstvějším úspěchem je ale výhra juniorů v obrovské semifinálové bitvě extraligy nad Heřmanovým Městcem. Ve finále se mladí Kelti utkají s Ústí nad Labem.