Kreativ

ŠTÍTEK: Heřmanův Městec

Ilustrační foto.

Soud: na jednatele pivovaru Heřman ve Vladislavi se zřítila zeď, na místě zemřel

Narušení statiky a nedostatečně zabezpečené staveniště při rozebírání krovu bývalé sladovny. To jsou podle obžaloby příčiny tragédie, která se stala před dvěma lety v červenci v Pivovaru Heřman ve Vladislavi na Třebíčsku. Na místě tehdy zemřel jednatel pivovaru Petr Heřman, na kterého se 26. července pár minut před polednem zřítila štítová zeď. Muž neměl pod hromadou suti šanci na přežití. Zemřel na zranění neslučitelná se životem.

Moravany se na jarní část těšily a začátek jim vyšel na jedničku.

Csaplárova past sklapla v Moravanech. Otloukánek připsal první body

Snový obrat. V krajském přeboru proti sobě nastoupili hráči Heřmanova Městce a Moravan. Po podzimu spolu v tabulce sousedili na jedenáctém a dvanáctém místě. Dalo se očekávat vyrovnané utkání. To lidé dostali. Nejprve se sice domácí trápili, ale druhá část již byla v jejich režii.

Nehoda u Stojic

FOTOGALERIE: Srážka dvou aut uzavřela u Stojic státovku na Čáslav

/DOPLNĚNO O INFORMACE ZÁCHRANKY/ Střet dvou osobních aut dnes ráno po šesté hodině uzavřel silnici I/17 u Stojic poblíž Heřmanova Městce. Jeden z řidičů byl letecky transportován do hradecké fakultky, druhý sanitkou do pardubické nemocnice. Krátce před půl desátou byla silnice opět otevřená. 

Chrudimský participativní rozpočet přinesl příbytky ptákům i netopýrům.

Hřiště nebo svítící kašna? Heřmanoměstečtí rozhodují o milionu

Milion korun. Právě tuto částku nabízí obyvatelům Heřmanova Městce a jeho místních částí letošní participativní rozpočet. Celkem byly přihlášeny tři projekty, které musí mít rozpočet do 500 tisíc korun. Lidé pro ně mohou hlasovat nejen online, ale i prostřednictvím anketních lístků

Masopustní odpoledne přineslo mnoho zábavy. Tradice se vrátila do zámku po dvouleté přestávce.

Když důchodci paří. Senioři z Heřmanova Městce to o masopustu pořádně roztočili

/FOTOGALERIE/ Klienti a personál Domova pro seniory v Heřmanově Městci si umí ze sebe udělat legraci. Po dvou letech covidové přestávky se konečně na zámku, kde domov sídlí, mohl uskutečnit masopust. Všichni se oblékli do krásných převleků, takže v sále se sešli král s královnou, dvorní šašci, skřítci, princezny, žabička, šmoula, čarodějnice a spousta dalších masek. Podívejte se ve fotogalerii.

Masopustní odpoledne přineslo mnoho zábavy. Tradice se vrátila do zámku po dvouleté přestávce.

Když paří důchodci. V Heřmanově Městci to o masopustu pořádně roztočili

/FOTOGALERIE/ Klienti a personál Domova pro seniory v Heřmanově Městci si umí ze sebe udělat legraci. Po dvou letech covidové přestávky se konečně na zámku, kde domov sídlí, mohl uskutečnit masopust. Všichni se oblékli do krásných převleků, takže v sále se sešli král s královnou, dvorní šašci, skřítci, princezny, žabička, šmoula, čarodějnice a spousta dalších masek. Podívejte se ve fotogalerii.

Varianty severozápadního obchvatu Chrudimi

Plné znění petice a odpovědi města: Vzplál boj o severozápadní obchvat Chrudimě

/MAPY, PLÁNY, PLNÉ ZNĚNÍ DOKUMENTŮ/ Lidé v Chrudimi a Slatiňanech už pocítili, jak se tranzitní dopravě ulevilo po prosincovém otevření severojižního obchvatu, který odvedl tranzit ze státovky I/37 mimo město. V dopravních špičkách se však v Chrudimi, zejména v Čáslavské ulici, přesto tvoří kolony aut. Jeden obchvat totiž Chrudimi ještě chybí - ten od Čáslavi ze silnice I/17. Severozápadní obchvat, jak se mu přezdívá, ale budí nevoli některých obyvatel Třibřich, kolem kterých by mohl vést. Už před časem sepsali petici. Chrudimská radnice na stavbě trvá a argumentuje veřejným zájmem.

Městský úřad Heřmanův Městec

Heřmanův Městec bylo první místo v Čechách, kde se hrál fotbal

Heřmanův Městec je město plné zajímavostí. Městem procházela známá Trstenická stezka vedoucí z Moravy do Prahy, po níž procházely obchodní karavany, jež učinily z města obchodní centrum širokého okolí. Po této cestě však přicházela i vojska, a to nejen husitská, ale i houfy žoldnéřů za třicetileté války, které působily obyvatelům nesmírné útrapy – rabování, zabíjení a vypalování. V roce 1875 se Městec stal prvním místem v Čechách, kde se hrála kopaná. 

SPOKUL uspořádá k výročí výstavu, na které budou představeny staré promítačky i historické dokumenty.

Heřmanoměstecké kino slaví neuvěřitelnou stovku. A už to není Bio invalidů

/ARCHIVNÍ FOTO/ Lidé se kvůli covidu ocitají v izolaci a mnohá česká kina balancují na hranici existence. Velkou výjimkou je Kino Mír v Heřmanově Městci, protože se nezaměřuje jen na promítání filmů, ale jeho produkce má mnohem širší rozměr. Letos uplyne přesně sto let od chvíle, kdy tři váleční invalidé - truhlář František Boháč, klempíř Jindřich Krčmář a hostinský Rudolf Pospíšil - utvořili společnost, která založila "Bio invalidů". Bylo to v hotelu Bílý beránek a kino tam sídlí dodnes.

Lidé byli štědří, mnozí koledníkům poskytli i teplý čaj a drobné občerstvení.

OBRAZEM: Tři Králové v Heřmanově Městci opět zaznamenali rekord

V sobotu 8. ledna se v Heřmanově Městci a jeho místních částech Tříkrálové sbírky zúčastnilo 57 koledníků a jejich průvodců v patnácti skupinkách. "Díky obdivuhodné štědrosti lidí jsme dokázali získat pro Farní charitu Chrudim rekordní částku 153.434 korun," oznámil hlavní pořadatel tradiční sbírky Marek Výborný.

Ilustrační foto.

Ježíšek se narodil ve chlévě, řekl muž a neuklízel. Žena jej pořezala nožem

Pohodovou vánoční atmosféru v Heřmanově Městci na Chrudimsku narušila před několika dny milenecká hádka. Zatímco žena doma dopékala poslední cukroví a popíjela u toho alkohol, muž odmítl uklízet. "Ježíšek se také narodil ve chlévě," zdůvodnil obligátně. Po těchto slovech se však situace v domácnosti poněkud zvrhla.

Ilustrační foto.

Muž nechtěl uklízet, Ježíšek se prý narodil ve chlévě. Tak ho pořezala nožem

/VĚŘTE, NEVĚŘTE/ Pohodovou vánoční atmosféru v Heřmanově Městci na Chrudimsku narušila před několika dny milenecká hádka. Zatímco žena doma dopékala poslední cukroví a popíjela u toho alkohol, muž odmítl uklízet. "Ježíšek se také narodil ve chlévě," zdůvodnil obligátně. Po těchto slovech se však situace v domácnosti poněkud zvrhla.

Azyl pro týraná a opuštěná zvířata v Srbcích u Luže většinou velmi rychle najde nové majitele, kteří psům poskytnou láskyplný domov.

Zatoulaní psi končí uvázaní v cizí vsi. Pomůže až chystaný centrální registr

Zatoulaní psi neznají katastrální hranice. Radnice v Heřmanově Městci odmítá financovat péči o tuláky, kteří jsou odchyceni na území města nebo jeho místních částí. "Proč máme mít odpovědnost za chování lidí v jiné obci a jejich miláčky? Vezměte si mapu a najděte si města, která pro tuto oblast něco dělají. V širokém okolí najdete jen útulky Pardubice, Chrudim a Heřmanův Městec," řekl starosta Heřmanova Městce Josef Kozel.

Nový přestupní terminál zkrášlí prostor kolem železniční zastávky, ale uleví centru i od parkovacích aut.

Autobusové nádraží v Heřmanově Městci se zbaví socialistického cejchu

/VIZUALIZACE/ Náměstí v Heřmanově Městci vypadá, jako by strnulo v dobách socialismu. Vedle nádherné stavby kostela svatého Bartoloměje zastavují u nástupišť autobusy, lidé si při čekání na spoj až na výjimky nemohou sednout. Nádraží v centru města je už málem českou raritou, mnohde ho dávno přesunuli na jiné místo. Také zastaralá a chátrající železniční stanice není dobrou vizitkou. Chystají se však velké změny. Půjde o nový přestupní terminál, což bude jedna z největších investic v historii města.

17. listopad 1989

Výročí sametu připomenou svíčky

Výročí Sametové revoluce bude ve středu v Chrudimi provázet neformální setkání se starostou Františkem Pilným u morového sloupu na náměstí.

Ilustrační foto

Rodiče v Třemošnici v obavách: Pediatrička odchází ze zdravotních důvodů

Zdraví je přednější. Tato slova zazněla ve včerejším oznámení ordinace třemošnické praktické lékařky pro děti a dorost Vlastimily Hájkové. Lékařka již do své praxe nenastoupí, přivedly ji k tomu zdravotní důvody. Děti si do péče zatím převezme pediatr Julius Slezák z Heřmanova Městce, ovšem pouze do konce tohoto měsíce.