Kreativ

ŠTÍTEK: Heřmanův Městec

Zápasníci karlovarského Alpha Gymu rozparádili publikum na Lesák Fight Night.

Zápasníci karlovarského Alpha Gymu rozparádili publikum na Lesák Fight Night

/BOJOVÉ SPORTY/ Uplynulý víkend se Heřmanův Městec proměnil v centrum bojových umění. Na programu tam totiž byl galavečer Lesák Fight Night. Sportovní událost, na které se představila elita karlovarských thaiboxerů Alpha Gymu včetně Maxe Větrovce, Ondřeje Hlaváčka či Martina Brázdy, bezesporu předčila všechna očekávání.

Kelti slaví, vyjde jim postup do finále juniorské extraligy?

Vrchol hokejbalové sezony je tu. Junioři bojují o finále, dorost ovládl základ

Juniorka o posledním květnovém víkendu rozehrála vyrovnanou bitvu s Heřmanovým Městcem v semifinále play-off, které může poznat svého vítěze už tento víkend. Dorostenci zvládli závěr základní části na jedničku a na programu mají po roce opět finálový turnaj. Naopak pro B-tým skončila tentokrát sezóna před branami finále a z Kladenské hokejbalové ligy si odnáší bronz.

ilustrační foto

KRAJ: Přelouč zvládla záchranářský souboj. Osm gólů od Ředic i Opatovic

KRAJSKÉ OHLASY/ Fanoušci se nenudili v krajském přeboru ani I. B třídě. Absolutní lídr z Horních Ředic sice v minulém kole zaváhal, ale tentokrát si zlepšil náladu. Doma suverénně přejel Heřmanův Městec osmi brankami. Stejný počet gólů nadělily i Opatovice o dvě patra níž, když si poradily s Chvojencem. Důležité byly i záchranářské souboje. V nejvyšší krajské soutěži vyhrála Přelouč na hřišti Moravan a v I. B třídě se začalo dařit Řečanům nad Labem, které možná v klíčovém utkání sezony vyhrály v Nasavrkách 5:4. Zbylé výsledky a ohlasy trenérů si můžete přečíst v článku.

Souboj ve Stolanech přinesl konec vítězné šňůry domácího týmu, na vině je Rváčov.

Ohlasy: Ostuda Jiskry, Prosetín zpět ve hře. Rváčov zastavil stolanskou jízdu

V krajském přeboru se víkendový zápas vůbec nepovedl Heřmanově Městci, který schytal v Horních Ředicích nepříjemný debakl, do boje o postup do nejvyšší krajské soutěže je zpět Prosetín, jenž se těším na derby o postup s Prosečí. Naopak pětizápasová série výher rozjetých Stolan skončila na domácí půdě proti Rváčovu.

Velká část místních si přeje zachovat zastavování autobusů na náměstí.

Kraj ustoupil od plánů, aby v Heřmanově Městci nejezdily autobusy na náměstí

/ANKETA/ Pardubický kraj vyhověl žádosti radnice v Heřmanově Městci a minimálně do konce roku budou i nadále autobusy zastavovat na místním náměstí. Ke zrušení mělo dojít od červnové změny jízdního řádu kvůli otevření nového terminálu. Během šesti měsíců bude kraj vyhodnocovat data o provozu. Nové vedení města terminál, který začalo stavět minulé vedení města, kritizuje. Co si myslíte vy? Hlasujte v naší anketě.

SKP Slovan Moravská Třebová vs. TJ Svitavy.

Krajákovi a spol. vyloupili Lanškroun. Mílový krok Chocně k záchraně

KRAJSKÝ PŘEBOR /FOTOGALERIE/: Zoufale potřebuje body moravskotřebovský Slovan, neboť se nad ním stále vznáší katovská sestupová sekera. Derby proti Svitavám se však nestalo okamžikem, který by ho nastartoval směrem k záchraně. Kdo si naopak v boji o setrvání v nejvyšší soutěži ve víkendovém dějství hodně pomohl, to je choceňský Spartak, protože tříbodový zisk na tradičně horké půdě v Heřmanově Městci se počítá hodně vysoko.

SKP Slovan Moravská Třebová vs. TJ Svitavy.

Svitavy v derby udolaly Slovan. Jiskra ozdobila další výhru půltuctem gólů

KRAJSKÝ PŘEBOR /FOTOGALERIE/: Zoufale potřebuje body moravskotřebovský Slovan, neboť se nad ním stále vznáší katovská sestupová sekera. Derby proti Svitavám se však nestalo okamžikem, který by ho nastartoval směrem k záchraně. Kdo si naopak v boji o setrvání v nejvyšší soutěži ve víkendovém dějství hodně pomohl, to je choceňský Spartak, protože tříbodový zisk na tradičně horké půdě v Heřmanově Městci se počítá hodně vysoko.

Everton se stal největším smolařem celého utkání, když přispěl ke dvěma plzeňským gólům.

Tragický začátek. Chrudim schytala největší výprask za posledních sedm let

Tak tohle tedy bolelo! Chrudimští futsalisté dostali hned v prvním zápase finálové série s Plzní pořádnou facku. Po první půli svěřenci trenéra Condeho prohrávali již čtyřbrankovým rozdílem a druhá půle nebyla jiná. Východočeši po prohře 0:6 tak zažili největší výprask za posledních sedm let a mají do příště co zlepšovat. Spravit si náladu mohou již v úterý na domácí palubovce v Heřmanově Městci od 19. hodin.

Pett si připsal ve třetím semifinálovém zápase klíčovou branku, když vyrovnal na 1:1.

Drama: Chrudim se Slavií prohrávala. Obrat si nechala na druhou půli

Vše nasvědčovalo, že Chrudim projde do finále 1. FUTSAL ligy jako nůž máslem. První dvě utkání se to také potvrzovalo, ale Pražané si nechali na třetí semifinálový duel pořádné drama. Slavia vedla v Heřmanově Městci až do 25. minut. Chrudim však pečlivě vyčkávala a po trefě Petta a obou bratrů Drozdů vyhrála a oslavila postup do finále. Tam se opět potká s Plzní, která svoji sérii se Spartou ovládla taktéž 3:0. 

Oslava byla veselá za účasti klientů Domova seniorů u Bažantnice i ošetřovatelského personálu. Jubilantka krásně pookřála.

Marie Lizánková oslavila své 106. narozeniny. Už jsem starožitnost, usmála se

/FOTO, VIDEO/ Jakoby se stal zázrak. Marie Lizánková, která, když se v pátek 28. dubna dožila 106 let, pookřála při vzpomínce na prožitá sokolská léta. Úctyhodný věk působí mnohdy své: jubilantka si ráda pospí, ale při oslavě v Domově seniorů v Heřmanově Městci u Bažantnice se jí oči rozsvítily a ústa promluvila. Skvělý nápad pozvat zástupkyni Tělovýchovné jednoty Sokol z Pardubic Vendulku Jozífovou se zúročil na sto procent.

Chrudimští zvládli první semifinálové utkání s pražskou Slavii, když vyhráli 5:0.

Chrudim nedala Slavii šanci. Utkání řídili brazilští kanárci

Ideální vstup do série. Chrudimští futsalisté přivítali na domácí palubovce v Heřmanově Městci pražskou Slavii. Svěřenci trenéra Condeho diktovali tempo hry od úvodních vteřin a formu potvrzovali po dobu celého zápasu. I díky výbornému výkonu zvítězili 5:0 a do Prahy odjíždí se zaslouženým vedením v semifinálové sérii 1. Futsalové ligy.

Kelti 2008 právě dali branku.

Kelti nabírají formu. Áčko i dorost na vítězné vlně, junioři bojují o každý bod

A-týmu se povedlo natáhnout vítěznou šňůru už na čtyři zápasy a v tabulce se posunul na páté místo. Junioři budou muset o přímý postup do čtvrtfinále play off ještě zabojovat na Kladně, když nezvládli zápasy s Heřmanovým Městcem a Ústím nad Labem a dorostenci jsou i nadále téměř bezchybní a poslední prohra je stará už půl roku.

TJ Svitavy vs. Sokol Moravany.

Vítězná radost na Slovanu po 182 dnech. Svitavy šly do vedení a bylo jim hej

KRAJSKÝ PŘEBOR /FOTOGALERIE/: Že všichni tři zástupci Svitavska v nejvyšší krajské fotbalové soutěží v tomto kole vyhráli? Zní to skoro neuvěřitelné, ale je tomu tak! Ke Svitavám, které rozdílem třídy zvládly vystouepní se soupeřem z Moravan, a Litomyšli, jež si díky povedenému závěru poradila s Heřmanovým Městcem, se připojil moravskotřebovský Slovan a v jeho případě je to téměř národní svátek. Vždyť vítězný zápas odehrál naposledy v říjnu minulého roku.

Vysokomýtští basketbalisté po úspěšné čtvrtfinálové bitvě se Svitavami.

Draci se vydávají na lov. Čeká je východočeský basketbalový turnaj Final Four

Vysokomýtští basketbalisté budou o nadcházejícím víkendu bojovat o titul ve východočeské lize mužů. Úspěšně se totiž kvalifikovali na Final Four této silně obsazené soutěže. Závěrečný turnaj se odehraje ve sportovní hale v Heřmanově Městci a semifinálovou výzvou pro Draky bude pořádající chrudimský Sokol, který bude coby vítěz dlouhodobé části zřejmým favoritem zápasu.

Slatiňany v boji o čelo ztratily, v Rozhovicích inkasovaly hned pětkrát

Rváčov i v deseti vydoloval bod, sahal po třech. Slatiňany propadly

Dešťové komplikace výrazně omezily jízdní řád divize a krajských soutěží. Hrálo se například v Prosetíně, kde domácí potvrdili v souboji prvního s posledním vedoucí pozici v tabulce, naopak Rváčov po vyloučení Romana Mareše uhrál remízu s Rosicemi, Slatiňany si z Rozhovic odvezly nepříjemný debakl.

Uzavírka. Ilustrační foto.

Kvůli uzavírce v Heřmaňáku řidiči hledají zkratky a ucpali sídliště ve městě

/MAPA OBJÍŽDĚK/ Provoz na silnici I/17 je v současné době omezen nejen v Kočí, ale také západně od Chrudimi, konkrétně v Heřmanově Městci. Tady musí řidiči počítat s objížďkou vynucenou probíhající opravou železničního přejezdu na výpadovce ve směru na Prahu. I zde je objízdná trasa obousměrná. Uzavírka skončí 18. dubna.

Lídr z Načešic slaví první jarní vítězství, porazil béčko Slatiňan.

OP: Chrast promarnila s Horním Bradlem náskok 3:0, Dřenice si zastřílely

Velikonoční víkend v okresních soutěžích přinesl řadu zajímavých, ale i odložených zápasů. Za zmínku stojí například duel Chrasti s Horní Bradlem, domácí vedli již o tři branky, ale díky skvělým závěrečných patnácti minutám skončil duel nerozhodně. Naopak jednoznačnou výhru zaznamenaly Dřenice, které nasypaly do sítě Kočí osm branek.

Dominik Balog slaví gól se svými spoluhráči z Chrudimi.

Balog si z palubovky odskočil na trávník a zapsal hattrick proti Libišanům

KANONÝR DENÍKU/ Tři rány do vlastních řad. Dominik Balog (21) přestoupil v průběhu rozběhlé sezony z Libišan do Holic. Co čert nechtěl, tak hned třetí zápas nastoupil proti svému bývalému klubu. Duel však nebral nijak speciálně, což se podepsalo i na jeho výkonu. Svým spoluhráčům pomohl k vítězství 5:1 třemi vstřelenými brankami a po zásluze se stal kanonýrem uplynulého víkendu. Třešničkou na dortu rozhodně je, že v bráně Libišan chytá zkušený David Šimon, s kterým se potkává nejen na fotbalových trávnících, ale také při futsalových zápasech FK Chrudimi, kde hraje a brankář Libišan trénuje. "Osobně jsem zatím do trenéra Šimona nerýpal, ale i přes to si myslím, že až se přes tuto prohru přenese, tak si určitě najdu způsob, jak si rýpnout," směje se střelec hattricku Dominik Balog.

Areál byl po dvouleté rekonstrukci ve čtvrtek slavnostně otevřen, od soboty si ho mohou prohlédnout první návštěvníci.

FOTO: První starokladrubští vraníci si užívají nových stájí v Heřmanově Městci

Národní hřebčín Kladruby nad Labem po dvouleté rekonstrukci otevřel historický areál výcvikových stájí v Heřmanově Městci, rekonstrukce trvala od roku 2021 a stála 96 milionů korun. Pryč jsou nepůvodní přístavby, hřebčín má novou kruhovou jízdárnu a kruhový trenažer pro koně. Areál se vrátil svou podobou do 19. století, kdy ho nechal kníže Kinským vystavět. V sobotu budou moci do rekonstruovaného hřebčína přijít první návštěvníci. 

Chrudim B poprvé na jaře v divizi nebodovala.

Zmar v divizi, derby pro Heřmanův Městec. Prosetín zpátky na čele

Poprvé v jarní části soutěže Hlinsko a chrudimská rezerva nebodovaly. Chrudim doma doplatila na špatný první poločas, Hlinečtí nestačili na Ústí nad Orlicí. Zároveň se rozjela 1.A a 1.B třídy, Prosetín se hned zkraje jara vrátil na první příčku tabulky, Rozhovice v derby přestřílely Stolany.

Člen mezinárodní legie obrany Ukrajiny se snaží o to, aby se materiální a finanční pomoc dostala těm, kteří to nejvíc potřebují.

Učitel na Ukrajině. Chrudimáka zranil šrapnel, závěť si vyřídil už před cestou

/FOTOGALERIE/ Milan Švrčina z Chrudimi v současnosti působí v logistice Mezinárodní legie obrany Ukrajiny a hledá možnosti, jak pomoci kamarádům, kteří přímo na frontové linii nesou tíhu války. On sám ji poznal doslova na vlastní kůži, když byl zraněn šrapnelem z granátu a v nemocnici v Charkově strávil více než měsíc. Na sociálních sítích vystupuje jako Učitel na Ukrajině.

Člen mezinárodní legie obrany Ukrajiny se snaží o to, aby se materiální a finanční pomoc dostala těm, kteří to nejvíc potřebují

Učitel na Ukrajině. Muže zranil šrapnel, závěť si vyřídil už před cestou

Milan Švrčina z Chrudimi v současnosti působí v logistice Mezinárodní legie obrany Ukrajiny a hledá možnosti, jak pomoci kamarádům, kteří přímo na frontové linii nesou tíhu války. On sám ji poznal doslova na vlastní kůži, když byl zraněn šrapnelem z granátu a v nemocnici v Charkově strávil více než měsíc. Na sociálních sítích vystupuje jako Učitel na Ukrajině.

Týmy Suchdola nad Lužnicí a Berouna se složily na podporu Mirečka, malého autisty.

Kelti se přidali s dobrým srdcem, spolu s Jihočechy podpořili Mirečka

Po zimní pauze se už opět roztočila sezóna většině kategoriím, a to včetně těch nejstarších. A-tým berounských Keltů stále bojuje o postup do play-off, a tak je pro něj důležitý každý bod. Junioři odehráli hned čtyři zápasy a v nadstavbové tabulce zatím drží druhé místo, které zaručuje přímý postup do čtvrtfinále. Dařilo se i dorostencům, kteří se výhrou nad Třemošnou dokonce vyhoupli na průběžné třetí místo v divizi Západ.

Rekonstrukce byla velmi náročná. Areál se otevře pro veřejnost 1. dubna.

Hřebčín v Heřmanově Městci vstal z mrtvých. Bude k vidění v Cirkusu Humberto

/FOTO, VIDEO/ Když Václav Karas zjistí, že se Helena trápí, koupí jí jezdeckého koně. Tato scéna seriálu Cirkus Humberto bude k vidění v neděli v jedenáctém dílu nazvaném Útěk. Filmaři ho natáčeli v hřebčínu v Heřmanově Městci na Chrudimsku. Areál prošel od března 2021 rozsáhlou rekonstrukcí za 90 milionů korun a lidé ho budou moci navštívit už 1. dubna.

Odyssea je na hudební scéně už padesát let.

OBRAZEM: Legendární kapela Odyssea rozpálila sokolovnu v Heřmanově Městci

Snad nejznámější zábavová skupina Odyssea zahrála o víkendu návštěvníkům sokolovny v Heřmanově Městci. Na hudební scéně je již padesát let a stále dokazuje, že její tvorba a interpretace je jedinečná a nestárne. Koncert si nenechali ujít "staří" rockeři a rockerky, ale přišla i mladší generace.

Zimní táboření na Lichnici 2023

FOTO, VIDEO: Přátelé zimního táboření se setkali na Lichnici. Už po padesáté

Víkend na hradě Lichnici si užily desítky návštěvníků a nechyběli ani ti, kteří se rozhodli na plácku před hlavní bránou strávit noc. Zimní táboření se uskutečnilo po padesáté, tradici založili turisté v Heřmanově Městci. Na hradě přespali o prvním jarním dnu. "Potom se ale termín posunul na první únorový víkend," řekla kastelánka hradu Ivana Matyková.

Kočičákovu fotografii lze vidět v Národním muzeu do července.

Prestižní soutěž Czech Press Photo: Heřmanoměstecký Kočičák uspěl se Zemanem

/FOTO/ Jan Kočí z Heřmanova Městce na Chrudimsku nejprve fotil na zahrádce kytičky, nyní už je pod autorským jménem Kočičák známý i v profesionálním fotografickém světě. Jeho snímek zachycující figurínu prezidenta Zemana na Václavském náměstí v Praze při protestní akci iniciativy "prase.si" zaujal porotu prestižní soutěže Czech Press Photo 2022. Kočičákova dokumentární fotografie je nyní k vidění na výstavě v Národním muzeu v Praze.

Chrudim doma porazila Pernštejn rozdílem osmi branek 10:2.

Nováček schytal od mistra lekci. Chrudim nastřílela Pernštejnu deset branek

Osmnácté kolo 1. Futsalové ligy patřilo v Heřmanově Městci zápasu mezi domácí Chrudimí a Spartakem Pernštejn. Houževnatí hosté opět ukazovali, že se nezaleknou ani mistra ligy a dělali vrásky na tvářích domácích borců. Postupem času se však ukázal rozdíl a svěřenci trenéra Condeho zvítězili rozdílem osmi branek (10:2). Hattrick zapsal Everton a po dvou trefách se prosadili Roman Mareš a kapitán Matěj Slováček. 

Chrudimští futsalisté remizovali v Plzni a stále si drží první místo v tabulce 1. Futsalové ligy.

Šachová partie mezi Plzní a Chrudimí skončila patem

Futsalový zápas, který měl spíše podobu šachové partie. Televizní utkání 1. Futsalové ligy mezi Plzní a Chrudimí skončilo po opatrné bitvě 1:1 a krom dvou pohledných branek toho příliš nenabídlo. Nutno říct, že tento výsledek příliš nepomohl k rozluštění titulových predikcí. O vítězi základní části tedy rozhodne počet branek, v této statistice má zatím Chrudim o jednu branku navrch. Nahnat si lepší skóre budou moct svěřenci trenéra Condeho již zítra od 19. hodin na domácí palubovce v Heřmanově Městci proti Ústí nad Labem.

Chrudimští pokřtili nové útočiště vysokou výhrou 13:2 nad Českou Lípou.

Chrudim v novém útočišti deklasovala Českou Lípu třinácti góly

Něco končí a něco nového začíná. Chrudimští futsalisté se již museli přesunout z domácí haly do nového útočiště. To jim je poskytnuto v nedalekém Heřmanově Městci. A svůj nový svatostánek pokřtili vysokým vítězstvím. První utkání v novém roce 2023 ovládli svěřenci trenéra Condeho výsledkem 13:2 a Démonům z České Lípy tak nedali šanci. Díky tomuto skalpu se chrudimští futsalisté vyšvihli zpátky na první místo.

Chrudimští pokřtili nové útočiště vysokou výhrou 13:2 nad Českou Lípou.

Chrudim v novém útočišti deklasovala Českou Lípu třinácti góly

Něco končí a něco nového začíná. Chrudimští futsalisté se již museli přesunout z domácí haly do nového útočiště. To jim je poskytnuto v nedalekém Heřmanově Městci. A svůj nový svatostánek pokřtili vysokým vítězstvím. První utkání v novém roce 2023 ovládli svěřenci trenéra Condeho výsledkem 13:2 a Démonům z České Lípy tak nedali šanci. Díky tomuto skalpu se chrudimští futsalisté vyšvihli zpátky na první místo. Naopak Česká Lípa je ze sedmi body předposlední.

Stavba terminálu, prosinec 2022.

FOTO, VIDEO: Nový dopravní terminál těsně před dokončením

V nedalekém Heřmanově Městci finišuje stavba nového dopravního terminálu. Areál za cca 120 milionů korun, který vyrostl u vlakového nádraží, má ulevit hlavnímu náměstí od aut a autobusů. Podívejte se na video ze stavby i na fotografie z doby, kdy v prosinci terminál pokryl sníh.