Kreativ

ŠTÍTEK: Heřmanův Městec

Práce budou zahájeny ve čtvrtek 28.7., potrvají do konce stavební sezóny (dle aktuálních klimatických podmínek). A dále budou pokračovat po zimní technologické přestávce do října 2023

Začíná rekonstrukce silnice na trase z Bukoviny do Heřmanova Městce

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v tomto týdnu předalo staveniště stavby „I/17 Bukovina – Heřmanův Městec zhotoviteli, který ji za více než 85 milionů korun opraví. V průběhu oprav bude provoz veden kyvadlově. Práce začnou ve čtvrtek 28. července a potrvají do konce stavební sezony. Silničáři pak celou stavbu dokončí až po zimní přestávce.

Pardubické letiště.

FOTOGALERIE: Vezmeme vás do útrob letiště, kam se nepodívá každý

Pardubickým letištěm projdou každý rok desítky tisíc pasažérů. Většina z nich netuší, co se skrývá za odbavovací halou a běžně přístupnými částmi letiště. Chcete nahlédnout do útrob? Za příspěvek a bohatou fotogalerii děkujeme panu Vlastimilovi Hloupému. 

Pardubické letiště.

FOTOGALERIE: Vezmeme vás do útrob letiště, kam se nedostane každý

Pardubickým letištěm projdou každý rok desítky tisíc pasažérů. Většina z nich netuší, co se skrývá za odbavovací halou a běžně přístupnými částmi letiště. Chcete nahlédnout do útrob? Za příspěvek a bohatou fotogalerii děkujeme panu Vlastimilovi Hloupému. 

Následky pondělní bouře

Bouře uzavřela parky a hřbitovy, u nádraží v Chrudimi strom zničil dvě auta

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Teď už zbývá jen odklízet a počítat škody. Podvečerní pondělní bouře se prohnala částí Chrudimska a zanechala po sobě spoušť. Nejhorší situace nastala na Třemošnicku a Ronovsku a také v Rosicích nebo v okresním městě, kde živel ukázal svou sílu na převráceném návěsu kamionu u letiště. Zavřené jsou hřbitovy a parky, včetně těch zámeckých ve Slatiňanech a Heřmanově Městci. Podívejte se ve fotkách a v časosběrném videu natočeném z dronu.

V Heřmanově Městci si připomněli 70. výročí monstrprocesu

Odsouzeni za velezradu. Heřmanův Městec si připomněl hrůzný monstrproces

/FOTOGALERIE/ Psal se 19. červen roku 1952, když v Heřmanově Městci začal lidový soud s celkem sedmnácti muži, kteří byli součástí skautské odbojové skupiny Beneš. Po třech dnech vynesli soudci nad všemi zúčastněnými rozsudky. Mladíci si měli dohromady odsedět 149 let. V neděli, u příležitosti 70. výročí monstrprocesu, se zdejší obyvatelé rozhodli připomenout stále ještě bolestnou událost.

Keramické trhy.

VIDEO: Keramické trhy měly velký úspěch. Neuvěříte, co všechno keramici umí

/FOTO/ Také keramici ze Svitavska zamířili na první Keramické trhy v Heřmanově Městci. V sobotu si tam mohli návštěvníci prohlédnout a koupit autorskou keramiku z celé republiky. Živo bylo po celý den nejen u stánků, ale také na pódiu, kde se střídali hudebníci. Podívejte se na videa, uvidíte při práci kováře i keramika pana Horálka z Bělé u Jevíčka.  

19. ročník Heřmanoměstecké penalty

Celodenní loterie. V Heřmanově Městci se budou opět kopat penalty

Devatenáctý ročník. Heřmanoměstecká penalta je tradiční turnaj, který na Chrudimsku zná většina fotbalistů. Zvláštností tohoto turnaje je, že se přeskočí herní fáze fotbalu a jde se přímo na pokutové kopy. Tento fotbalový místní svátek pořádá klub TJ Jiskra Heřmanův Městec na místním hřišti a bude konat již 25. 6. Nejlepší brankář a střelec si odnesou hodnotnou cenu v podobě televizoru. 

Pivní festival v Heřmanově Městci.

FOTO, VIDEO: Pivní festival se vydařil. Dobře se bavili nejen dospělí

Devátý ročník Pivního festivalu se uskutečnil v sobotu v Heřmanově Městci. Milovníkům chmelového moku se představilo sedm pivovarů, ale na programu byla také taneční vystoupení, ukázka psího sportu, hod sudem, jízda na koních, řemeslné dílny a večer pak hudební festival. Za příspěvek děkujeme Monice Jandové. 

Výstava „Jak bylo ve škole? Dobrý …“

FOTO: Do Galerie Dvojdomek se na čas nastěhovala celá základní škola

,,Jak bylo ve škole? Dobrý…" To je název výstavy, kterou připravili žáci a zaměstnanci Základní školy Heřmanův Městec. Do 12. června ji můžete navštívit v Galerii Dvojdomek. Pokud to už nestihnete, podívejte se tam s námi. Uvidíte práce žáků od první až do deváté třídy. 

Pepina si zažila šílenou noc, ale už je v bezpečí azylu.

Vyděšená Pepina běhala po Heřmanově Městci. Útěk z adopce má šťastný konec

Ještě v neděli to vypadalo, že psí babička Pepina získá skvělý domov v adoptivní rodině v Konopáči u Heřmanova Městce. Avšak hned dvě hodiny po příjezdu z útulku si našla díru v plotě a novým majitelům utekla. Rozjelo se velké pátrání, kdy majitelka azylu pro opuštěné nebo týrané psy Diana Šlechtová zveřejnila na facebooku výzvu k pátrání po uprchlici.

Sport se vrací na hladinu Konopáče. V sobotu odpoledne tam můžete vyzkoušet paddleboardy i vy.

Hurá na prkna, letní sezona začíná! Jestli se bojíte vody, zkuste jógu v parku

Oddíl rekreačních sportů, který působí při TJ Jiskra Heřmanův Městec, v sobotu 4. června zahajuje letošní sezonu cvičení "na prknech". Paddleboardy si můžete vyzkoušet v sobotu na hladině koupaliště v Autokempingu Konopáč, a to od 13 do 16 hodin. Vstup na akci je zdarma, plavecké pomůcky pro děti si přineste s sebou. O dalších letních aktivitách oddílu a o cvičení s úsměvem se dozvíte na plakátech, které jsou součástí fotogalerie. 

Ilustrační foto.

Kam na fotbal: přetahovaná o přebornický titul a další otazníky

POZVÁNKA: O co se ještě hraje ve zbývajícím programu krajských fotbalových soutěží? Dvě kola v obou skupinách I. B třídy, tři hrací víkendy v krajském přeboru a I. A třídě. To je všechno, co zbývá na „menu“ mistrovské sezony. Že by ale bylo rozhodnuto o všech podstatných otázkách, o tom nemůže být ani řeči.

Velká cena Pardubic o perníkovou medaili. V sobotu vybojoval oddíl juda Sokol Heřmanův Městec šest medailí a obsadil třetí místo v bodování družstev.

Judisté z Heřmanova Městce bodovali. Z Pardubic přivezli deset medailí!

/FOTO, VIDEO/ O víkendu se konal IX. ročník Velké ceny Pardubic o perníkovou medaili, kterou pořádá Judoklub Pardubice. Velkého úspěchu na této soutěži dosáhli mladí judisté z TJ Sokol Heřmanův Městec. Přivezli deset medailí - dvě zlaté, pět stříbrných a tři bronzové. Za skvělé sportovní fotografie děkujeme panu Pavlu Vojtovi. Pod článkem najdete videa z některých zápasů.

Ilustrační fotografie.

Ukrajinci na Chrudimsku skupují auta. Borja je před rokem pašoval po součástkách

Na odboru dopravy chrudimského úřadu se v těchto dnech vyplácí využít rezervační systém a přijít na přesně určenou hodinu. Volných termínů v evidenci vozidel je pomálu a když jsou, tak až po 6. červnu. "Chodba se zaplnila samými Ukrajinci, kteří si u nás kupují auta a chtějí je přehlásit. Čekal jsem tam šíleně dlouho," řekl Jaroslav z vesnice u Heřmanova Městce, který si nedávno koupil ojetý vůz a původně si myslel, že pobude na úřadě jen krátkou dobu.

Obora Úherčice.

FOTO, VIDEO: Úherčická obora není běžně přístupná. Ukrývá vzácnost

Počátkem minulého století stáli jeleni milu na pokraji vyhynutí. V jejich čínské domovině zmizeli z divoké přírody už kolem roku 200 n. l. a přežívali jen v pekingském císařském parku Nau-Hai-Tsue. Tamější zbylé kusy pak zahubila povodeň a následné boxerské povstání. Přesto tuto živou vzácnost dodneška ukrývá úherčická obora na Chrudimsku. Jak je to možné? Na exkurzi do obory se můžete vypravit s Vlastimilem Hloupým. Za zajímavý příspěvek děkujeme. 

RCZ - Rammstein Tribute Show.

FOTO, VIDEO: Luxusní zážitek. Plameny šlehaly, ale sokolovna neshořela

Fanoušci německé metalové kapely Rammstein si přišli na své. V Heřmanově Městci vystoupila RZC Rammstein Trubite a nechyběly ani divoké pyrotechnické efekty, kterými je německý originál proslulý. Za fotografie děkujeme Monice Jandové a městské společnosti SPOKUL. Podívejte se.

Heřmanoměstečtí hasiči připravili na páteční dopoledne program v parku Bažantnice.

To byl oheň! Děti křičely, když hasiči nalili do oleje vodu

/FOTO, VIDEO/ Krásná akce pro děti, mládež a veřejnost se povedla členům Sboru dobrovolných hasičů v Heřmanově Městci. Na poutavé ukázky jejich práce se přišli v pátek do parku Bažantnice podívat školáci, předškoláci, ale i klienti blízkých domovů pro seniory.

K jubileu popřáli rodinní příslušníci, zaměstnanci i klienti domova.

Marie oslavila 105. narozeniny! Na rekordmanku má ale ještě co dohánět

Podle statistiky České správy sociálního zabezpečení na tom není Pardubický kraj v počtu sto a víceletých obyvatel nejlépe. K prosinci 2021 jich měl třicet. Jižní Morava s dvojnásobným počtem obyvatel jich měla 102, tedy stále za krajem vína pokulháváme. Avšak máme raritu, a to nejstarší obyvatelku Česka, která žila nebo žije v Pardubickém kraji - vloni se dožila 108 let. To Marie Lizánková, která ve čtvrtek oslavila 105. narozeniny, má ještě co dohánět. Obklopená květinami a sladkostmi přijímala gratulace v Domově pro seniory U Bažantnice v Heřmanově Městci.

Mogul rock v Heřmanově Městci.

FOTO: Sokolovnou duněl Mogul. Vystřídají ho metalové hity Rammstein

Dvě stovky lidí se dobře bavily na taneční zábavě s pardubickou skupinou Mogul rock. Podívejte se, jak to hraje legendární tancovačkové bigbítové kapele, která vznikla již v roce 1985. Za fotografie děkujeme Monice Jandové. Sokolovna v Heřmanově Městci zažije hudební show i tento týden. Vystoupí tam Rammstein Tribute. 

Tři góly dostala Chrudim B od posledního týmu tabulky.

Přestřelka! Chrudim B v derby splnila povinnost

Povinná výhra rezervy Chrudimi, zklamání Proseče a smolná porážka Heřmanově Městce. A samozřejmě mnoho dalšího. To přesně nabídl uplynulý víkend v krajských soutěží v podání týmů z chrudimského okresu.

Vodní elektrárna ve Štětí.

FOTO: Vítejte v příjezové elektrárně, která platí péči o vážně nemocné děti

Štětí a Heřmanův Městec dělí 160 km, ale je tady i něco, co obě města spojuje. Elektrárna ve Štětí pomáhá heřmanoměstecké společnosti platit náklady na neziskovou činnost, jako je domácí dětská paliativní péče, kontexty humanity či psychologicko sociální pomoc. Nahlédněte s námi do malé vodní elektrárny. Za příspěvek děkujeme panu Vlastimilovi Hloupému. 

Ondřej Pilný - SK Rozhovice

Ve stylu Lafaty. Pilný napodobuje výběr místa i střelbu gólů

Střílení gólů má v krvi. Otec pálil v třetí lize za Chrudim a strýc v Liberci či Hradci Králové. Řeč je o kanonýrovi víkendu Ondřeji Pilném (23). V soukromém životě pracuje jako skladník, ale fotbal je jeho vášní. Začínal v Načešicích, odkud zamířil přes Heřmanův Městec až do Rozhovic, kde předvádí své fotbalové kvality. Snaží se napodobovat styl Davida Lafaty a očividně mu to vychází.