Kreativ

ŠTÍTEK: Heřmanův Městec

 1. liga hokejbalu Polička-Malenovice

Malenovice zklamaly v Poličce. Čamlíkům na hřišti lídra chyběl důraz

Prvoligovým hokejbalistům Malenovic se v Poličce nedařilo. Čamlíci na východě Čech prohráli 1:4. Spravit náladu si budou mít možnost už tuto neděli 10. října, kdy v Lopik aréně vyzvou celek Heřmanova Městce. Úvodní buly v zápase s nevyzpytatelným soupeřem bude vhozené ve 14 hodin.

Varianta severozápadního obchvatu Chrudimě, kterou odmítají zejména Markováci

Severozápadní obchvat Chrudimi potřebujeme. Ale proč má vést zrovna kolem nás?!

Kudy povede třetí etapa chrudimského obchvatu, která by odvedla dopravu ze státovky I/17 od Heřmanova Městce mimo cenrum Chrudimě, dosud není jasné. Existují tři varianty, ale žádná z nich nevyhovuje všem. Proti jedné se bouří Markovice, proti druhé Bylany a proti třetí Třibřichy. A tak okolo navržených tras kolují už dvě petice. Podívejte se v článku na mapách na všechny tři varianty. Co si myslíte vy?

V Heřmanově Městci se konal Memoriál Jiřího Škodného.

OBRAZEM: Krása koní pohledem Miroslava Pleskota

V parku Bažantnice v Heřmanově Městci se od pátku do neděle uskutečnily závody spřežení. Memoriál Jiřího Škodného uspořádal Národní hřebčín Kladruby nad Labem, v pátek se konala drezura, v sobotu maraton a v neděli se spřežení s jezdci vydala na překážkovou jízdu.

Ostatní koně Málkových byly naštěstí v době požáru ustájení ve zděných boxech ve stáji. Bugatti jim spuštěním poplachu zachránil život.

Kůň Bugatti svůj boj o život prohrál. Na pomoc rodině se vybralo přes 775 tisíc

Příběh koňského hrdiny, který při požáru v Boháňce zachránil svou reakcí život nejen ostatním koním, ale i celé rodině, má smutný konec. Po třídenním boji na veterinární klinice v Heřmanově Městci podlehl patnáctiletý belgický teplokrevník G-Bugatti Dwerese Hagen vážným popáleninám. Informaci přinesl Josef Malinovský ze serveru Jezdci.cz a potvrdila ji jezdkyně Andrea Halíková, která zůstává v kontaktu s rodinou Málkových. Více v článku.

Ostatní koně Málkových byly naštěstí v době požáru ustájení ve zděných boxech ve stáji. Bugatti jim spuštěním poplachu zachránil život.

Popálený kůň boj o život prohrál. Na pomoc rodině je vybráno skoro 800 tisíc

Příběh koňského hrdiny, který při požáru v Boháňce zachránil svou reakcí život nejen ostatním koním, ale i celé rodině, má smutný konec. Po třídenním boji na veterinární klinice v Heřmanově Městci podlehl patnáctiletý belgický teplokrevník G-Bugatti Dwerese Hagen vážným popáleninám. Informaci přinesl Josef Malinovský ze serveru Jezdci.cz a potvrdila ji jezdkyně Andrea Halíková, která zůstává v kontaktu s rodinou Málkových. Více v článku.

Ilustrační foto.

Nezvěstný 12letý chlapec. Ujel mu spoj, tak šel v noci 15 kilometrů domů pěšky

Šťastný konec mělo v noci z úterý na středu pátrání po nezvěstném 12letém chlapci, který se nevrátil večer autobusem domů do Heřmanova Městce z kina v Pardubicích. Celé jeho partě totiž ujel autobus, ale chlapec jako jediný odmítl čekat na náhradní dopravu a vydal se domů po svých. Svou babičku uvrhl do několikahodinového strachu, pátrala po něm i policie, až se nakonec doma ve dveřích chlapec objevil sám. 

Heřmanův Městec má přísnou protialkoholní vyhlášku, pár slovíček se dokonce stalo terčem verdiktu Ústavního soudu.

Vlk se nažral. Heřmanův Městec přišel o dvě slůvka ve vyhlášce o alkoholu

Ústavní soud (ÚS) zrušil část vyhlášky Heřmanova Městce o zákazu konzumace alkoholu na některých veřejně přístupných místech. Přesněji řečeno, vyškrtl dvě slovíčka na popud ministerstva vnitra, které vykonává dozor nad zákonností vyhlášek obcí. Celý spor, který začal už výtkou od ministerstva vnitra, je však nejspíš bouří ve sklenici vody, v praxi se nic nezmění. Více o pikantním slovíčkaření na doslova nejvyšší úrovni se dočtete v článku.

Sobota na Resslově náměstí

Jarmark dopadl dobře, brání se starosta. V Heřmaňáku ale bude pouť bez omezení

Po velké kritice návštěvníků letošní neobvykle rozdvojené a omezené pouti požádala redakce Deníku o reakci chrudimského starostu Františka Pilného. Ten vnímá "Pouťový jarmark", jak byl letošní ročník nazván, tak, že v rámci možností dopadl dobře. Velká část veřejnosti to ale vidí jinak. Mnozí se odvolávají na Heřmanův Městec, kde se tamní Bartolomějská pouť uskuteční na konci srpna bez jakýchkoliv omezení. 

Utkání Přelovice - Choltice. U míče domácí Lukáš Born.

A pak, že v kraji zrušili penaltový rozstřel...

S nadsázkou řečeno se dá říct, že penaltový rozstřel v krajských soutěžích pokračuje. V Heřmanově Městci rozhodčí odpískal hned tři pokutové kopy. Dvě na straně domácích, jednu zahrávaly také Moravany. Jelikož se jejich aktéři nemýlili, zůstaly všechny body doma. Naplno bodovaly také Pardubičky, které nedaly šanci Třemošnici. Horní Ředice vydolovaly výhru na horké půdě v Proseči.

Lidé dostali nové popelnice a odpadovou kartu.

Heřmanův Městec mění odpadové hospodářství

Rozsáhlou modernizaci odpadového hospodaření spustilo město Heřmanův Městec, které zavádí nejmodernější technologie. Díky tomu samospráva obce očekává vyšší efektivitu nakládání s odpady a s tím spojené úspory. Ty se již projevily.

Poutní ruch někdy v 30. letech minulého století.

Pouť v Chrudimi nakonec bude, ale jen na náměstí. A ponese název "jarmark"

/ARCHIVNÍ FOTO/ Heřmanoměstecká Bartolomějská pouť se bude konat bez omezení, chrudimská salvátorská v omezeném modu. Nejen Chrudimáci, ale i lidé ze širokého okolí byli v červnu zklamáni zprávou o tom, že vedení města letos už podruhé nepovolí konání Salvátorské pouti. Radní se tak rozhodli před měsícem, kdy protiepidemická nařízení vlády limitovala hromadné akce na tisíc lidí, což vzhledem k oblíbenosti chrudimské pouti není reálné dodržet. Nakonec ale chrudimská radnice přišla na kompromisní řešení. 

Ve městě Seč hasiči zasahovali i v mateřské školce, voda přitékala do sklepa.

FOTO: Na Seči, v Běstvině i Podolu se hasiči kvůli přívalovému dešti nezastavili

Včerejší silné bouřky zasáhly vedle Havlíčkobrodska nejvíc přilehlou část Chrudimska. Byl vytopen sklep sečské mateřské školy, ve Vápenném Podolu hasiči preventivně upouštěli nebezpečně se plnící požární nádrž. Podle údajů meteorologů včera večer na Seči napršelo během jediné hodiny 49 milimetrů. Takové množství vody tady obvykle spadne za necelý měsíc… 

Černobílé fotografie jsou k vidění na výstavě v heřmanoměsteckém Dvojdomku do 4. července.

OBRAZEM: Vedro? Černobílá ochlazuje!

"Černá a bílá jsou také barvy. Neodrazují od pohledu, pokud má paní červenou čepici, oko se zaměří hned na tu barvu, říká fotograf Jan "Kočičák" Kočí.

Vysoká, zřícenina letohrádku.

Tip na výlet. Mezi kouzelnými vrchy čeká letohrádek Belvedér i Bezhlavý Jan

Co uvidíte, když se vydáte z Kaňku na Vysokou? Památek a zajímavých míst je po cestě více, než byste možná čekali – od rozhleden, přes smírčí kameny, památníky hornických a husitských bouří, po vinice, oboru, konče barokními sochami a zříceninou letohrádku Belvedér. Za příspěvek děkujeme Vlastimilovi Hloupému.

Pernštýnská noc s folklorem se letos odehraje v pátek a v neděli na nádvoří pardubického zámku.

Tipy na víkend 5. a 6. června: V Pardubicích se bude vesele tančit i dobře jíst

Lepší počasí a rozvolnění, obojí nám dělá radost. Podívejte se na naše tipy, kam můžete vyrazit nejen o víkendu. Pardubický zámek roztančí a rozezpívají folklorní soubory, Východočeské divadlo zve na premiéru hry Václava Havla Zahradní slavnost. V sobotu si můžete v centru krajského města také pochutnat na rozličných delikatesách.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie na Resslově náměstí v Chrudimi. Návštěvníky provázel historik a kostelník Tomáš Pavlík.

VIDEO, FOTO: Kostely otevřely dveře, nabídly střípky historie, cvičení i hudbu

Páteční Noc kostelů otevřely brány a dveře mnoha svatostánků, a to včetně těch, které běžně nebývají veřejnosti dostupné. V některých se konaly přednášky, v jiných zněla hudba a zpěv. Třeba v chrudimském kostele českobratrské církve evangelické se návštěvníci mohli zúčastnit protistresového cvičení s lektorkou.

Zámecký park v Heřmanově Městci

Zámecký park může být opět uzavřen. Kvůli lidem

Po téměř roční odmlce byl otevřen zámecký park, který poničila blesková povodeň. Ale lidé opakovaně porušují návštěvní řád, kterým by se měli řídit. A tak parkem projíždějí na kole, nechávají tam volně pobíhat psy.

V zámeckém parku u domova seniorů byl nalezen granát.

V zámeckém parku u domova seniorů byl nalezen granát

Ve čtvrtek dopoledne oznámila ředitelka Domova pro seniory v Heřmanově Městci, že v zámeckém parku byl při kontrole rybniční hráze nalezan granát. Hlídka městské policie skutečně munici identifikovala jako nevybuchlý granát vzor 34, zajistila okolí nálezu proti náhodnému vstupu osob a přivolala pyrotechnickou službu Policie ČR a policisty z místního obvodního oddělení PČR.

Recept na dlouhověkost? Dobře jíst a správně se chovat

104letá stařenka: Recept na dlouhověkost? Dobře jíst a správně se chovat

/FOTO, VIDEO/ Marii Lizánkové bylo půl roku, když na Leninův rozkaz vystřelil křižník Aurora salvu vyzývající k útoku na Zimní palác. Zažila dvě světové války i pád komunismu. Ve středu se v krásném prostředí Domova pro seniory v Heřmanově Městci, který sídlí v ulici U Bažantnice, dožila 104. narozenin.