Kreativ

ŠTÍTEK: Heřmanův Městec

Ilustrační foto

Z 0:3 na 3:3? Pro Tuněchody i v deseti žádný problém. Dva zápasy odložil sníh

Víkendový fotbalový program na chrudimském okrese narušilo sněžení, kvůli kterému se nehrály nedělní zápasy v Trhové Kamenici či v Holetíně. Naopak v okresním přeboru jsme viděli parádní stíhačku Tuněchod, které dokázaly v deseti v poslední desetiminutovce umazat tříbrankový náskok rezervy Heřmanova Městce. 

Krajský fotbalový přebor.

Výsledek jednoznačný, ale na hřišti to takové nebylo, řekl českotřebovský trenér

/KRAJSKÝ PŘEBOR/ Solidní mistrovský víkend mají za sebou regionální zástupci v nejvyšší krajské soutěži fotbalistů. Dvě domácí výhry a dvě venkovní remízy, to rozhodně není k zahození. I když na druhou stranu, vysokomýtskou rezervu může mrzet ztráta vítězství v Heřmanově Městci v poslední minutě a Lanškroun se mohl v případě plného zisku v Litomyšli bodově dotáhnout na vedoucí duo Horní Ředice – Libišany. Takže to mohlo být klidně ještě „o fous“ lepší.

Chrudim se v semifinále potká s Helasem Brno.

Konec čekání. Chrudim doma odšpuntuje semifinálové boje s Helasem

Téměř měsíční čekání je u konce. Reprezentační pauza přerušila play off boje v 1. Futsalové lize a teď je konečně čas zavelet zpátky na značky. Chrudimští se v semifinálových zápasech potkají s Helasem Brno. Vše se odšpuntuje již zítra od 19 hodin v Heřmanově Městci.

Degustační menu by mohli závidět i mnozí "dvounožci".

Skvělý marketingový krok: Pestaurace pozvala pejsky na degustační menu

Pro čtyřnohé návštěvníky parku Bažantnice v Heřmanově Městci byl úterní příjezd "Pestaurace" silným zážitkem. A to nejen společenským, ale i gurmánským. Výrobci krmiv se podařil skvělý marketingový krok, když v úterý pozval majitele psů na degustační menu. Bylo co ochutnávat a složení talíře lákalo k ochutnání i samotné návštěvníky.

Dlouhá karavana obytných vozů se zapsala do české knihy rekordů.

Viděli jste na Chrudimsku obytňáky? Karavanu vedl Brouček, hrdina nového filmu

Téměř šedesátka obytných vozů vyrazila v sobotu 13. dubna na třicetikilometrovou trasu z Heřmanova Městce. Jednalo se o nejdelší karavanu karavanů v historii a tento počin byl zapsán do České knihy rekordů. V čele spanilé jízdy jel veterán z filmu Prázdniny s Broučkem, kterého řídil sám režisér filmu Jiří Matoušek. Doprovázela ho herečka Bára Poláková a producent Pavel Vácha.

Futsalisté brněnského Helasu (v červeném) znají termíny semifinálových soubojů s Chrudimí.

Futsalisté Helasu znají termíny semifinále. Chrudim bude hrát v azylu

Futsalisté brněnského Helasu už znají termíny semifinálové série naší nejvyšší soutěže. V ní vyzvou favorizovanou Chrudim, která kvůli rekonstrukci své haly hraje odehraje domácí zápasy v Heřmanově Městci. Úvodní klání je na programu v pondělí 22. dubna od sedmi hodin večer na palubovce Chrudimi.

Zámecký park je přírodní a kulturní památkou. Stromy nejsou v dobré kondici a je třeba zásah odborné firmy.

Stromy v heřmanoměsteckém zámeckém parku hrozí zřícením. Je třeba kácet

Heřmanoměstecký zámecký park, přírodní památka, dostává v posledních letech pořádně zabrat. Stromy v minulosti poničila vichřice a nyní jasany požírá nebezpečná nekróza, kvůli které prosychají a hynou. Je třeba kácet, a to kvůli bezpečnosti návštěvníků i klientů Domova pro seniory, který v zámku sídlí.

Matěj Jablečník

Osobnost Deníku Matěj Jablečník. Pět gólů zvládl za devatenáct minut

/FOTO/ Přišel, aby pomohl udržet pro Žlebské Chvalovice třetí třídu. A svou kvalitu ukázal naplno v zápase s rezervou Bílého Podolí. Jeho tým vyhrál naprosto jednoznačně 9:1 a třicetiletý fotbalista Matěj Jablečník zamířil do sítě protivníka hned šestkrát. Pět gólů v prvním poločase nastřádal za pouhých devatenáct minut a díky tomu je Osobností Deníku.

Fotbalisté Lázní Bohdaneč vybojovali výhru na hřišti České Třebové.

Holice ve formě. V derby porazily papírového favorita z Horních Ředic

Další kolo zajímavých výsledků je za námi. Krajské soutěže nabídly opět několik překvapení a nutno říct, že fanoušci se nenudili. Třaskavá se stala kauza ve Rváčově, kde Horní Jelení prohrálo a navíc se dostalo do křížku s realizačním týmem domácích. Zajímavé bylo i kolo krajského přeboru, kde Libišany opět prohrály a Holice utnuly v derby snahy Horních Ředic na odskočení na čele tabulky.

Ilustrační foto

Start jara: Kočí schytalo direkt, domácí suverenitu narušily Křižanovice

První jarní kolo jarní části Okresního přeboru Chrudimska patřilo domácím celkům, neuspěly pouze Nasavrky, které před vlastními fanoušky padly s Křižanovicemi brankou Pavla Kulhavého až v nastavení. Překvapením na úvod je rozhodně vysoká porážka Kočí na hřišti rezervy Heřmanova Městce, Kameničky se po vysoké výhře a zaváhání Chrasti posunuly už na třetí místo tabulky. 

SK Vysoké Mýto vs. FK Dobrovice.

Krajské fotbalové výsledky: Libišany i Horní Ředice prohrály třígólovým rozdílem

Co se to o víkendu dělo s největšími favority krajského přeboru… Libišany nezvládly druhý poločas duelu s Heřmanovým Městcem a po dvou jarních vystoupeních mají skóre 1:11. Horní Ředice bojovaly v derby v Holicích dlouho v oslabení bez vyloučeného kapitána Skoumala a také zůstaly bez šance na bodový zisk. Rozeběhly se rovněž nižší krajské soutěže a ve šlágru I. B třídy si Opatovice nad Labem odvezly vítězství ze Stolan. Ve skupině B stejné soutěže padl vedoucí Dobříkov na tatenické půdě.

Přechod z umělé trávy na přírodní bez jediného tréninku. S tím se v prvním jarním duelu potýkali jak fotbalisté Svitav (na snímku ve žluto-modrém), tak Litomyšle.

Svitavy slibný náskok lehko nabyly a stejně lehko pozbyly. Jaro zahájily remízou

/KRAJSKÝ PŘEBOR/ Odstartovala jarní část nejvyšší krajské soutěže fotbalistů a z pohledu vyslanců svitavského regionu to výsledkově nedopadlo nijak extra. Svitavy vytěžily ze zápasu v Lázních Bohdaneč alespoň bod, když ztratili dvougólový náskok, litomyšlská Jiskra vyšla z měření sil v Heřmanově Městci úplně naprázdno. V případě obou „našich týmů“ přitom platí, že se na přírodní trávě ocitly na jaře vůbec poprvé po dvouměsíčním pobytu na umělkách…

TJ Svitavy vs. FK Jiskra Heřmanův Městec (Pohár hejtmana).

FOTOGALERIE: S odřenými ušima, ale pohárový postup Svitavy nakonec urvaly

/POHÁR HEJTMANA PARDUBICKÉHO KRAJE/ Libišany, Choceň, Česká Třebová a s nimi také Svitavy. To je složení semifinále krajské pohárové soutěže fotbalistů. Svitavští byli ve čtvrtfinálovém duelu na lánské umělce favority v souboji s Heřmanovým Městcem, ale na očekávaný výsledek se pořádně nadřeli a vítězného zásahu se proti houževnatému soupeři dočkali teprve tři minuty před závěrečným hvizdem.

Libišany (v červeném) obhajují vítězství v Poháru hejtmana Pardubického kraje.

Čtvrtfinále odpálí fotbalové jaro v kraji. Pohárová cesta povede do CFIG arény

Ještě dříve, než se rozběhne jarní pokračování mistrovských fotbalových soutěží, přichází jako „předkrm“ na řadu čtvrtfinále Poháru hejtmana Pardubického kraje. A v jeho osudí zůstaly i týmy, které mohou pomýšlet na prestižní „double“, tedy na prvenství v poháru i v krajském přeboru. Finále uvidí podruhé v historii pardubický ligový stadion.

Výstavba bytů. Ilustrační foto

Městské byty chybí. Masivní výstavbu ale chystá Hlinsko i Slatiňany. Chrudim ne

Městských bytů je málo a hodně potřebných lidí je nuceno žít v drahých podnájmech. Na hypotéku nedosáhnou a jejich tísnivá finanční situace se tudíž nelepší. V Hlinsku v současné době budují čtyřiadvacet bytů v bývalé administrativní budově firmy ETA a chystají se na výstavbu dalších devadesáti bytových jednotek. Potěšující jsou i plány Slatiňan, které využijí pro svůj rozvoj prostor mezi současnou zástavbou a obchvatem města. S Chrudimí je to horší.

Železniční spojnice mezi Heřmanovým Městcem a Chrudimí je mimo provoz od roku 2010. Její stav je neutěšený.

Žádná stezka. Správa hmotných rezerv chce železniční trať zachovat pro cisterny

/FOTO, VIDEO/ Kdyby byla v provozu, letos by oslavila 125 let své existence. Po železniční trati z Heřmanova Městce do Chrudimě však od roku 2010 žádný vlak neprojel, výjimkou byly možná drezíny s drážními dělníky utahujícími šrouby u kolejnic. Už dlouho se hovoří o tom, že by mohla obě města propojit stezka pro pěší nebo cyklisty. Minulý týden se kvůli novele zákona zástupci měst a obcí setkali na společném jednání se zástupci Správy železnic (SŽ). Mezi všemi panovala shoda a optimismus, ale to ještě netušili, že jim plány zařízne Správa státních hmotných rezerv.

Šestý ročník hokejbalového turnaje Vrťas Cup. Utkání pořádajícího SK Jihlava s Golden Dragon Kladno (v bílém).

OBRAZEM: Hokejbalový Vrťas Cup ovládli favorizovaní Ježci. Domácí SK neuspěl

Dvakrát poprvé. Několik historických premiér přinesl hokejbalový Vrťas Cup. Pro pořádající SK Jihlava přinesl zklamání, když poprvé v historii turnaje domácí nebrali medaili. Tradici o obhajobě trofeje potom zlomili Ježci Heřmanův Městec, kteří vyřadili loňské vítěze z Českých Budějovic již ve čtvrtfinále a sami po play-off usedli na uvolněný trůn.

Vyhlášení cen Sportovec roku Chrudimska se konalo v Multifunkčním centru v Hlinsku.

Požární poplach (ne)narušil předávání cen pro sportovce roku Chrudimska

Velká sláva. Okres Chrudim se opět mohl po roce těšit na vyhlášení cen Sportovce roku Chrudimska. Již tradičně se ceremoniál neobešel bez slz dojetí i bouřlivého potlesku. V Multifunkčním centru v Hlinsku ale letos nechybělo ani malé drama. Před samotným začátkem totiž musela být budova evakuovaná kvůli požárnímu poplachu. Více v článku.

Albert se otevře ještě letos u odbočky na Načešice. Socha se musí posunout směrem do křižovatky.

Albert tu, Penny tam. Na přesnou otázku nepřesná odpověď, Penny se ještě nestaví

Dohady okolo výstavby nového supermarketu v Heřmanově Městci jsou u konce. Stavebníci právě budují u odbočky na Načešice zázemí obchodního řetězce Albert, nikoliv Penny Marketu, jak Deník v uplynulých dnech zveřejnil. Prvotní informace pocházela od tiskového mluvčího společnosti Penny Market Tomáše Kubíka, který na konkrétní dotaz redakce odpověděl, že Penny skutečně v letošním roce otevře ve městě svou prodejnu.

Albert se otevře ještě letos u odbočky na Načešice. Socha se musí posunout směrem do křižovatky.

Víme, jaký supermarket se staví v Heřmanově Městci. A nebude sám

Téměř pětitisícový Heřmanův Městec dosud nemá žádný supermarket, přitom v přibližně stejně lidnaté Skutči už stojí v současné době dvě velké prodejny. Také v Třemošnici se třemi tisícovkami obyvatel lidé už léta nakupují v Penny Marketu. Heřmanoměstečtí ale vše rychle doženou. Právě nyní se staví obchoďák na konci města u odbočky na Načešice a zakrátko vyroste na protější straně silnice jeho konkurent.

Chrudim přivítala tři nové posily. Jednou z nich je i Igor Martins, který přichází z Kairatu Almaty.

Chrudim vítá nové posily. Na pomoc v boji o titul přiletěli tři Kanárci

V ten nejlepší moment. Základní část 1. Futsalové ligy se přehoupla do své druhé poloviny a play off se blíží pomalu ale jistě. Chrudim přivítá v pondělní dohrávce na své domácí půdě Interobal Plzeň, se kterou se rve o první příčku. I proto do týmu trenéra Alecia přichází tři nové posily, jak jinak než s brazilskými kořeny. Představit se mohou již v pondělí 8. 1 od 19. hodin na palubovce v Heřmanově Městci proti Plzni.

Obálka knihy ...vteřina života

...vteřina života. Fotograf Jan Kočičák Kočí s knihou uvedl i film. Podívejte se

/VIDEO/ "Černobílý" fotograf Jan Kočičák Kočí z Heřmanova Městce, v branži fotografického umění celorepublikově stoupající hvězda, v sobotu pokřtil svou první knihu plnou autorských snímků nazvanou …vteřina života. Při té příležitosti byla zveřejněna také filmová podoba knihy. Podívejte se na poutavý 25minutový film. Chvílemi z něj mrazí. Teď před Vánocemi, vybízejícími k zastavení, zklidnění a zamyšlení, obzvláště. 

Advent v Heřmanově Městci, rodném městě Jana Kočičáka Kočího.

Fotograf Jan Kočičák Kočí v pátek pokřtí v Heřmaňáku knihu ...vteřina života

…vteřina života. Takový název nese první kniha známého heřmanoměsteckého fotografa Jana Kočičáka Kočího, která bude v pátek 15. prosince slavnostně pokřtěna v městském kině v Heřmanově Městci na Chrudimsku. Na akci přijedou vedle řady fotografů také regionální politici a představitelé kulturních institucí. Jan Kočičák Kočí, který se během několika let dostal mezi českou fotografickou špičku, se zabývá především oblastí street foto a sociálního dokumentu. Charakteristickým rysem jeho tvorby jsou černobílé snímky.

Klára Plavcová se svým Emánkem

V lesoparku Bažantnice se opět otrávil pes. Celý Heřmanův Městec je na nohou

V heřmanoměsteckém parku Bažantnice, oblíbené vycházkové lokalitě pejskařů, se opět otrávil pes. I přes veškerou péči na veterinární klinice otravě podlehl. Radnice nabádá v nejnovějším oznámení chovatele k opatrnosti. Lidé ve městě jsou velmi rozzlobeni, panuje mezi nimi názor, že šlo o otrávenou návnadu.

Cisterna ve sněhu, kamiony v příkopech. Silnice v kraji se proměnily v ledovou past

Tohle je teprve začátek. Do neděle napadne v kraji dalších až 25 čísel sněhu

/FOTO/ Cisterna ve sněhu, kamiony v příkopech. Silnice se proměnily v ledovou past. Varování meteorologů se naplnilo. Náledí a nová sněhová pokrývka potrápila řidiče už v úterý ve večerních hodinách a zmar pokračoval přes celou noc na středu. Problémy na silnicích měli řidiči po celém kraji. A to není konec, na konci týdne přijde další porce sněžení, a to ještě vydatnějšího.

Výlov rybníka v Trpišově

Óda na pilu. Výlov rybníka Josef v Trpišově si užili nejen rybáři. Podívejte se

/VIDEO/ Už jste někdy slyšeli hrát na pilu? Milan Žák to umí dokonale. S neobvyklým nástrojem se předvedl při sobotním výlovu rybníka Josef v Trpišově na Chrudimsku. Podávaly se tu rybí speciality jako Josefovský kapří burger, rybí polévka, ale i svařák. Parádní atmosféru si užily celé rodiny s dětmi. Podívejte se fotkách Jana Kočičáka Kočího a zaposlouchejte se ve videu do melodie, kterou vykouzlila Žákova pila. 

Obálka knihy ...vteřina života

...vteřina života. Fotograf Jan Kočičák Kočí pokřtí v Heřmaňáku svou první knihu

…vteřina života. Takový název nese první kniha známého heřmanoměsteckého fotografa Jana Kočičáka Kočího, která bude slavnostně pokřtěna 15. prosince v Heřmanově Městci na Chrudimsku. Jan Kočičák Kočí, který se během několika let dostal mezi českou fotografickou špičku, se zabývá především oblastí street foto a sociálního dokumentu. Charakteristickým rysem jeho tvorby jsou černobílé snímky. 

Do tradiční sbírky Krabice od bot se v Pardubickém kraji letos zapojí 13 měst

Do tradiční sbírky Krabice od bot se v Pardubickém kraji letos zapojí 13 měst

V pondělí 13. listopadu zveřejnila Diakonie ČCE na webu sbírky krabiceodbot.cz seznam 264 sběrných míst a anonymní seznam dívek a chlapců, který obsahuje informaci o věku dítěte. Dárci si tam rezervují konkrétní sběrné místo, kam své dárky přinesou. O převzetí dárků, jejich třídění a doručení do rodin ohrožených chudobou, ubytoven, azylových domů se postará na 800 dobrovolníků z celé země.

Novému Strašecí se výjezd na východ Čech nepovedlo, nebrali ani bod.

Východní fronta bubákům nesvědčila, slavili ale borci Rakovníka

Zápas o osmé místo tabulky druhé nejvyšší soutěže se vůbec nepovedl hokejbalistům Nového Strašecí. Na hřišti kdysi slavného klubu Kometa Polička prohráli zbytečně vysoko 2:9. Nestačili ani na druhého východočeského soka, Heřmanův Městec. S vedoucím celkem tabulky však hosté sehráli slušnou partii, padli 2:4. Naopak se dařilo Rakovníku ve II. lize.