/ROZHOVOR/ Kolem radnice je na jaře čilý stavební ruch. Staví se nová hasičská zbrojnice a dokončují se opravy věžičky sousední orlovny. Nahoře na zámku se obnovují sgrafity. Ožívá i zámecká kaple. „Naposled jsem tam oddával v sobotu,“ říká Pavel Novotný, který je starostou dvouapůltisícových Čejkovic už patnáctým rokem.
Národní památkový ústav spolupracuje s vysokými školami. Velmi dobré vztahy mají památkáři z Karlovarska se Západočeskou univerzitou v Plzni, především pak s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara (FDULS) i Filozofickou fakultou.
Merlot barrique 2018 ve výběru hroznů z vinařství Štěpán Maňák ze Žádovic na Hodonínsku se stal šampionem mezinárodní soutěže Grand Prix Vinex. Její hodnocení se uskutečnilo ve středu a ve čtvrtek v Národním vinařském centru ve Valticích.
Přinášíme vám další várku tipů na víkend. Nazujte si pohodlnou obuv a vydejte se zaběhnout si fotoorienťák a nalezněte všech 10 míst v Příbrami a okolí. Dále vám přinášíme tipy na oslavu narozenin Jaroslava Duška, koncerty nebo přednášky.
Přinášíme vám další várku tipů na víkend. Vydejte se společně s dětmi do Čarodějnického parku v Kralupech nad Vlatvou a užijte si odpoledne plné zábavy a úkolů. Dále vám přinášíme tipy na oslavu narozenin Jaroslava Duška, koncerty nebo přednášky.
/FOTOGALERIE/ Vinné sklepy Kutná Hora mají nového spolumajitele. Stal se jím kníže Karel Schwarzenberg, který má ke stříbrnému městu i samotnému vinařství úzký vztah. V Kutné Hoře vlastní i několik pozemků.
Nepotřebujete znát desítky receptů, stačí pochopit princip luxusního sametového pokrmu. Jakmile do tajů risotta proniknete, můžete je po libosti donekonečna obměňovat podle chuti a sezony. Naučíme vás o něm vše.
/FOTOGALERIE/ Vinné sklepy Kutná Hora mají nového spolumajitele. Stal se jím kníže Karel Schwarzenberg, který má ke stříbrnému městu i samotnému vinařství úzký vztah. V Kutné Hoře vlastní i několik pozemků.
/VIDEO/ Výjimečná vína s charakteristickým terroir pod značkou VOC Znojmo, hudbu a ochutnávky mezi památkami Znojma, si užijí návštěvníci vinařského festivalu letos později. Organizátoři ho kvůli vládním opatřením odložili.
/ROZHOVOR/ Původním povoláním učitel tělocviku Petr Mráz z Prachova se nebojí zajímavých výzev. Doslova po hlavě se pustil do farmaření. Začínal s chovem ovcí, poté krav a nyní chce založit u Českého ráje vinici.
Michal Kacetl měl před sebou dráhu hokejisty. Po čase však přišel zlom. Mladý muž vyměnil dres za jezdecké sedlo, načež přidal ještě zálibu ve vinařství.
Když se kuchař věnuje jednomu gastronomickému zaměření většinu života, musí už něco umět a měl by vynikat. Miloš Štěpnička je přesně ten případ, kdy se dlouholetá praxe projevuje jak v umění „u plotny“, tak v předávání zkušeností. Původně byl vychovatelem na zemědělském učilišti, ale učarovaly mu ryby. Proto si později otevřel obchod s vyhlášenými rybími specialitami v jihočeských Vodňanech, kde má rybářství silnou tradici. O značném množství druhů vyuzených ryb, rozmanitých rybích salátech a stovce receptur na rybí konzervy se nesly zvěsti široko daleko.
Je dobré vědět, že základní podmínkou pro správné skladování vína, ať už jde o domácnost, či vinný sklípek, je udržení stabilní teploty. Optimální je rozmezí mezi 8 až 16 °C, teplota by však neměla překročit 20 °C a klesnout pod 5 °C. Teplo snáší nejlépe červené víno. Ideální je také umístit víno ve tmě, což je v případě domácnosti někdy složité zajistit. Vyhněte se proto alespoň místům, kde by na lahve dopadalo hodně světla, a dávejte pozor na blízkost topných těles. Lahve jsou navíc většinou zašpuntovány korkem, který nasává pachy z okolí a ty mohou ovlivnit i aroma vína.
Je autorkou několika publikací a získala řadu ocenění v literárních soutěžích. V letech 2007–2009 byla Kateřina Bolechová členkou redakčního kruhu časopisu pro současnou poezii Psí víno.
Jste milovníci vína a rádi byste si vypěstovali své vlastní hrozny? Pokud vlastníte alespoň kousek půdy, můžete to zkusit. Není to až tak složité, pokud dodržíte pár základních pravidel.
Ráno jsem se vzbudil a nic. Na datum 31. října 2020 jen tak nezapomenu. Stav bez čichu a chuti trval necelé dva týdny, až pak se vše začalo pomalu vracet. Co se čichu týče, stále mám však problém s intenzitou vnímání a interpretací vůní. Takto a zcela otevřeně popsal svůj boj s následky prodělaného koronaviru špičkový sommelier valtického Národního vinařského centra Marek Babisz.
/PŘEHLED VÍN/ Celkem dvaačtyřicet nových vín se může pyšnit chráněným označením původu VOC Znojmo. Originální certifikace jim přisoudila v úterý hodnotící komise vinařů. O nové odrůdy se rozšířila také Královská řada.
Pětihvězdí jihomoravských vinařských obcí je odedávna známé svými nejen červenými víny ze svahových viničních poloh rozložených okruhem ve zvlněné krajině. K rovinatému jihu otevřená „Rukapáně" je jako úrodná a mozolnatá dlaň, z níž vychází pět čilých a tvořivých prstů, které modelovaly svahy v okolí lidských sídlišť do tvaru polí, sadů, vinic i lesů. Těmi pomyslnými prsty prochází náhodný poutník a slabikuje jejich jména jak by četl radost z doteků dětské ruky: Velké Pavlovice, Němčičky, Bořetice, Kobylí a nejvýš položená Vrbice.
Pětihvězdí jihomoravských vinařských obcí je odedávna známé svými nejen červenými víny ze svahových viničních poloh rozložených okruhem ve zvlněné krajině. K rovinatému jihu otevřená „Rukapáně" je jako úrodná a mozolnatá dlaň, z níž vychází pět čilých a tvořivých prstů, které modelovaly svahy v okolí lidských sídlišť do tvaru polí, sadů, vinic i lesů. Těmi pomyslnými prsty prochází náhodný poutník a slabikuje jejich jména jak by četl radost z doteků dětské ruky: Velké Pavlovice, Němčičky, Bořetice, Kobylí a nejvýš položená Vrbice.
Když vstoupíte do dveří jejich provozovny, ovane vás omamná vůně. Však v těchto prostorách vzniká šípkové víno. A také švestkové, borůvkové, malinové nebo rakytníkové. „Začínali jsme šípkem a pomalu jsme přidávali. V současnosti máme ovocných vín třináct,“ vypočítávají Šárka Vybíralová a Roman Šerák, největší producenti šípkového vína v Evropě.
Zelenobílé dresy à la Celtic Glasgow a na křídle legendární František Veselý. Sokol Bořetice byl v polovině devadesátých let na okrese velkou atrakcí. Fotbalistům Bořetic na Břeclavsku neřekne nikdo jinak než Celtic, přestože oficiální název je TJ Sokol.
Zelenobílé dresy à la Celtic Glasgow a na křídle legendární František Veselý. Sokol Bořetice byl v polovině devadesátých let na okrese velkou atrakcí. Fotbalistům Bořetic na Břeclavsku neřekne nikdo jinak než Celtic, přestože oficiální název je TJ Sokol.
Zelenobílé dresy à la Celtic Glasgow a na křídle legendární František Veselý. Sokol Bořetice byl v polovině devadesátých let na okrese velkou atrakcí. Fotbalistům Bořetic na Břeclavsku neřekne nikdo jinak než Celtic, přestože oficiální název je TJ Sokol.
Zelenobílé dresy à la Celtic Glasgow a na křídle legendární František Veselý. Sokol Bořetice byl v polovině devadesátých let na okrese velkou atrakcí. Fotbalistům Bořetic na Břeclavsku neřekne nikdo jinak než Celtic, přestože oficiální název je TJ Sokol.
Zelenobílé dresy à la Celtic Glasgow a na křídle legendární František Veselý. Sokol Bořetice byl v polovině devadesátých let na okrese velkou atrakcí. Fotbalistům Bořetic na Břeclavsku neřekne nikdo jinak než Celtic, přestože oficiální název je TJ Sokol.
Zelenobílé dresy à la Celtic Glasgow a na křídle legendární František Veselý. Sokol Bořetice byl v polovině devadesátých let na okrese velkou atrakcí. Fotbalistům Bořetic na Břeclavsku neřekne nikdo jinak než Celtic, přestože oficiální název je TJ Sokol.
Zelenobílé dresy à la Celtic Glasgow a na křídle legendární František Veselý. Sokol Bořetice byl v polovině devadesátých let na okrese velkou atrakcí. Fotbalistům Bořetic na Břeclavsku neřekne nikdo jinak než Celtic, přestože oficiální název je TJ Sokol.
Sezonu degustací a koštů vína v kulturních domech Slovácka letos ochromila koronavirová pandemie. Protože veřejné košty vín jsou zatím stále v nedohlednu, vyznavači vinných moků si díky Vinařům od Hradiště, což je otevřené sdružení vinařů vyrábějící vína v historickém městě Uherské Hradiště a jeho přilehlých obcích, mohou dopřávat jejich degustaci takzvaně na dálku on-line.
Zájem o bio vína se v posledních letech zvyšuje. Je to logické, lidé čím dál více uvažují o tom, co konzumují a v jaké kvalitě. „Je to správný trend,“ říká sommelier vinařství Spielberg z Archlebova na Hodonínsku Martin Žůrek. V tomto vinařství mají v nabídce v bio kvalitě Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Souvignier Gris, Cabernet Cortis i Pinot Noir.
K Velikonocům patří spousta tradic a mnohé z nich mají oporu i v gastronomii. Výrazným starodávným symbolem je beránek, pečený na otevřeném ohni, ochucený solí a česnekem. Ale také grilovaná jehněčí pečeně. Na stole by samozřejmě nemělo chybět červené víno. V dnešní době se můžete od původního jídla klidně vzdálit, například tím, že jehněčí zaměníte za kůzlečí a upečete ho na kostech. Zkuste oživit vaši velikonoční tabuli!
Rok trvající koronavirová pandemie zhatila na Slovácku řadu kulturních a společenských akcí. Také milovníci vinných moků musejí i letos kvůli šíření nákazy covidem-19 zapomenout na veřejné košty a výstavy vín.
Kvůli vládním epidemickým zákazům prožívá již druhým rokem předvelikonoční pomlázkové období bez práce osmapadesátiletá Hana Špalková z Huštěnovic, vystudovaná v oboru uměleckého zpracování přírodních pletiv na Střední odborné umělecké škole ústředí lidové výroby v Praze.
Velikonoce se pomalu, ale jistě blíží. Proto si v následujícím receptu pohrajeme s jehněčím masem. Hlavní surovinou jsou sice jehněčí kolena, kořenová zelenina a také červené víno, ovšem podcenit byste neměli ani omáčku ze sušených višní, která celý pokrm skvěle vyladí. Pokud máte problém sehnat toto ovoce, není nic jednoduššího než objednat na e-shopu třeba Žlutické sušené višně od REGENT PLUS Žlutice spol. s r.o. Jsou naprosto famózní, což dokazuje také ocenění Regionální potravina pro rok 2019 v Karlovarském kraji. Višně jsou samozřejmě bez pecek a pochází z ČR. Byly usušeny horkým vzduchem. Aby byly co nejvíce přírodní, jsou nesířené.
Velikonoce se pomalu, ale jistě blíží. Proto si v následujícím receptu pohrajeme s jehněčím masem. Hlavní surovinou jsou sice jehněčí kolena, kořenová zelenina a také červené víno, ovšem podcenit byste neměli ani omáčku ze sušených višní, která celý pokrm skvěle vyladí. Pokud máte problém sehnat toto ovoce, není nic jednoduššího než objednat na e-shopu třeba Žlutické sušené višně od REGENT PLUS Žlutice spol. s r.o. Jsou naprosto famózní, což dokazuje také ocenění Regionální potravina pro rok 2019 v Karlovarském kraji. Višně jsou samozřejmě bez pecek a pochází z ČR. Byly usušeny horkým vzduchem. Aby byly co nejvíce přírodní, jsou nesířené.
/FOTOGALERIE/ On pochází ze Znojemska a ona z Vysočiny. V Klučově nedaleko Českého Brodu v roce 2014 zakoupili dům. U něj vybudovali malý vinný sklípek. Přikoupili pozemek a z něj byla jejich první vinice. Tak začal příběh vinařství manželů Kláry a Pavla Šinkových.
Rovných 100 let uplynulo 25. března od narození spisovatele a čestného občana města Roudnice nad Labem Jana Kozáka. Většinu svého života žil sice v Praze, ale svými kořeny byl však připoután k rodnému Podřipsku.
Mladé vinařství z Uherského Brodu, Juřeník & Žďárský, zazářilo v uplynulém ročníku na jedné z největších vinařských soutěžních přehlídek - AWC Vienna. V kategorii Naturálních vín bralo zlato jejich víno Chardonnay Rezerva z roku 2018, které vyprodukovali z hroznů vinice Nová hora z Velkých Bílovic.
Na hvězdy jako Olympic, No name, Marta Jandová, MIG 21, Ben Cristovao, Wohnout nebo Jelen se mohou těšit návštěvníci letošního Pálavského vinobraní v Mikulově.
Každému chutná něco jiného. Vinohradnice Klára Šinková z Vinařství Klučov má ráda mám vína se zbytkovým cukrem, sladší vína. „Je to různé, z naší produkce je to třeba Solaris nebo Cabernet Cortis, potom také Sauvignon Blanc,“ říká. A jestli si myslela, že budu někdy vinohradnicí? „Ne. Jako dítě jsem měla klasická přání co do povolání, jako je herečka apod. Ale s vinařstvím vlastně pokračuji ve šlépějích rodinné tradice, což je gastronomie, s vinařstvím to jednou nohou souvisí,“ dodává.
Vinařský spolek VOC Modré Hory organizoval první březnový pátek pracovní setkání jmenovaných hodnotitelů vín VOC Modré Hory u příležitosti prvního zatříďování vzorků vín originální certifikace v letošním roce. Pracovní hodnocení vín se konalo ve Vinařství Horák Vrbice za splnění aktuálních přísných protiepidemiologických opatření. Celkem bylo přihlášeno patnáct vzorků z nichž bylo pět vín rosé a deset vín červených od osmi členských vinařství, mezi nimiž byli zastoupeni vinaři všech modrohorských obcí. Přísnému tříhodinovému hodnocení pro certifikaci dohlíželo sedm renomovaných degustátorů.
Málokdo ví, že bečovský hrad ukrývá za svými historickými zdmi hned dva skutečné klenoty. Zatímco ten známější – relikviář svatého Maura má už svou novou trezorovou místnost s chystá se pro něj nová moderní expozice, ten druhý na svou velkou slávu teprve čeká.
Málokdo ví, že bečovský hrad ukrývá za svými historickými zdmi hned dva skutečné klenoty. Zatímco ten známější – relikviář svatého Maura má už svou novou trezorovou místnost s chystá se pro něj nová moderní expozice, ten druhý na svou velkou slávu teprve čeká.
Marie Michaela Šechtlová ve středu slaví své 69. narozeniny. Táborský deník se přidává ke gratulantům, a protože současná doba osobním setkáním příliš nepřeje, rozhodli jsme se opětovně zveřejnit obsáhlý rozhovor, který s výtvarnicí před devíti lety vedl Josef Musil.
Kolem vína se Marian Bešter točil už jako malý kluk. Když si před pár lety v Jevišovce na Mikulovsku koupil kvelbený sklep z roku 1838, chyběl jen krůček k tomu, aby si založil vlastní vinařství. Vinařství 1838. Ročně vyprodukuje na deset tisíc litrů vína. Jestli se však do lahví dostanou i ty ročníku 2020, zatím neví. Kvůli koronaviru je totiž vinařství doslova na dně. „Pandemie nás odřízla od prodejů i degustací a víno nám leží ve sklepě. Bez pomoci už, bohužel, nedokážeme pokračovat dále v dokončení ročníku. Nemáme za co ani nakoupit láhve a etikety a reálně nám hrozí zánik,“ vypráví smutně majitel vinařství.
/FOTOGALERIE/ Je tady další díl seriálu Deníku, ve kterém navštěvujeme vesnice, vesničky i města Bruntálska a Krnovska. Pojďte se dnes s námi podívat do obce, která leži na samotném okraji okresu, téměř na hranici s Polskem. Žije v ní zhruba 1200 obyvatel. Jindřichov zahrnuje i části Jindřichov ve Slezsku a Arnultovice u Jindřichova. Současně si podržel význam spádové obce pro sousední Janov, Petrovice, případně i pro obce osoblažského výběžku.
Se slušným ohlasem se mezi uživateli facebooku nejen z Mělnicka o víkendu setkala historická rada, jak zatočit s epidemií. Recept odkazující na rady lékařů nabízí hojně sdílená kopie inzerátu na „zámecké mělnické víno červené i bílé, jakož i šampaňské – a obzvláště zámecký mělnický cognac (čistý destilát z mělnického vína)“. Prý byl otištěn v Národních listech v roce 1914; po vypuknutí první světové války. „V době epidemií lékaři doporučují,“ zdůrazňuje dobový text.
Jeho srdce stále patří fotbalové Slavii. Ještě aby ne, když tam strávil dlouhých osm let. Bývalý zkušený obránce a nyní asistent zlínského trenéra David Hubáček stejně jako celá rodina sešívaných ve čtvrtek před půlnocí prožil opojnou chvíli.
Různá opatření proti šíření nového typu koronaviru stoply kulturní akce na Žatecku a Lounsku. I přes všechny zákazy lze podnikat výlety, běhat v přírodě či se začíst do nějaké knihy.