Každému chutná něco jiného. Vinohradnice Klára Šinková z Vinařství Klučov má ráda mám vína se zbytkovým cukrem, sladší vína. „Je to různé, z naší produkce je to třeba Solaris nebo Cabernet Cortis, potom také Sauvignon Blanc,“ říká. A jestli si myslela, že budu někdy vinohradnicí? „Ne. Jako dítě jsem měla klasická přání co do povolání, jako je herečka apod. Ale s vinařstvím vlastně pokračuji ve šlépějích rodinné tradice, což je gastronomie, s vinařstvím to jednou nohou souvisí,“ dodává.
Vinařský spolek VOC Modré Hory organizoval první březnový pátek pracovní setkání jmenovaných hodnotitelů vín VOC Modré Hory u příležitosti prvního zatříďování vzorků vín originální certifikace v letošním roce. Pracovní hodnocení vín se konalo ve Vinařství Horák Vrbice za splnění aktuálních přísných protiepidemiologických opatření. Celkem bylo přihlášeno patnáct vzorků z nichž bylo pět vín rosé a deset vín červených od osmi členských vinařství, mezi nimiž byli zastoupeni vinaři všech modrohorských obcí. Přísnému tříhodinovému hodnocení pro certifikaci dohlíželo sedm renomovaných degustátorů.
Málokdo ví, že bečovský hrad ukrývá za svými historickými zdmi hned dva skutečné klenoty. Zatímco ten známější – relikviář svatého Maura má už svou novou trezorovou místnost s chystá se pro něj nová moderní expozice, ten druhý na svou velkou slávu teprve čeká.
Málokdo ví, že bečovský hrad ukrývá za svými historickými zdmi hned dva skutečné klenoty. Zatímco ten známější – relikviář svatého Maura má už svou novou trezorovou místnost s chystá se pro něj nová moderní expozice, ten druhý na svou velkou slávu teprve čeká.
Marie Michaela Šechtlová ve středu slaví své 69. narozeniny. Táborský deník se přidává ke gratulantům, a protože současná doba osobním setkáním příliš nepřeje, rozhodli jsme se opětovně zveřejnit obsáhlý rozhovor, který s výtvarnicí před devíti lety vedl Josef Musil.
Kolem vína se Marian Bešter točil už jako malý kluk. Když si před pár lety v Jevišovce na Mikulovsku koupil kvelbený sklep z roku 1838, chyběl jen krůček k tomu, aby si založil vlastní vinařství. Vinařství 1838. Ročně vyprodukuje na deset tisíc litrů vína. Jestli se však do lahví dostanou i ty ročníku 2020, zatím neví. Kvůli koronaviru je totiž vinařství doslova na dně. „Pandemie nás odřízla od prodejů i degustací a víno nám leží ve sklepě. Bez pomoci už, bohužel, nedokážeme pokračovat dále v dokončení ročníku. Nemáme za co ani nakoupit láhve a etikety a reálně nám hrozí zánik,“ vypráví smutně majitel vinařství.
/FOTOGALERIE/ Je tady další díl seriálu Deníku, ve kterém navštěvujeme vesnice, vesničky i města Bruntálska a Krnovska. Pojďte se dnes s námi podívat do obce, která leži na samotném okraji okresu, téměř na hranici s Polskem. Žije v ní zhruba 1200 obyvatel. Jindřichov zahrnuje i části Jindřichov ve Slezsku a Arnultovice u Jindřichova. Současně si podržel význam spádové obce pro sousední Janov, Petrovice, případně i pro obce osoblažského výběžku.
Se slušným ohlasem se mezi uživateli facebooku nejen z Mělnicka o víkendu setkala historická rada, jak zatočit s epidemií. Recept odkazující na rady lékařů nabízí hojně sdílená kopie inzerátu na „zámecké mělnické víno červené i bílé, jakož i šampaňské – a obzvláště zámecký mělnický cognac (čistý destilát z mělnického vína)“. Prý byl otištěn v Národních listech v roce 1914; po vypuknutí první světové války. „V době epidemií lékaři doporučují,“ zdůrazňuje dobový text.
Jeho srdce stále patří fotbalové Slavii. Ještě aby ne, když tam strávil dlouhých osm let. Bývalý zkušený obránce a nyní asistent zlínského trenéra David Hubáček stejně jako celá rodina sešívaných ve čtvrtek před půlnocí prožil opojnou chvíli.
Různá opatření proti šíření nového typu koronaviru stoply kulturní akce na Žatecku a Lounsku. I přes všechny zákazy lze podnikat výlety, běhat v přírodě či se začíst do nějaké knihy.
Vinaři z Damnic na Znojemsku a výzkumníci z burgundské univerzity v Dijonu hlásají, že jsou na prahu přelomového objevu v boji proti covidu. „Látky obsažené ve víně podporují imunitu. Na každého působí ale jinak, pomůžeme vám proto vybrat správné víno pro vás,“ pobízí s humorem a přiznanou konspirací zákazníky k nákupům. Po svém se očkují i recesisté z kravihorské republiky v Bořeticích na Břeclavsku, a rozvolňují.
Jen světlá místa zůstala na zdích tam, kde dřív stály regály a láhve vína. V někdejším skladu jsou místo polic s vyrovnanými nádobami jen holé stěny, zem je zavalená sutí. V takovém stavu našli odborníci jednu ze třinácti místností ve druhém suterénu bývalého Německého domu v parku na dnešním Moravském náměstí v Brně. Průzkum podzemních prostor nedávno dokončili, už v létě totiž odstartuje rekonstrukce parku.
Nasedáme do asi osm metrů dlouhé štíhlé lodě s bafajícím dieselovým motorem na zádi. Při pohledu na otevřené řemenové převody by bezpečnostní technik v našich zeměpisných šířkách asi omdlel. Zde v Myanmaru (dříve Barma) na jezeře Inle jsou však jiné normy. Naším cílem je velká zvláštnost tropické vinařství Red Mountain, Rudá hora.
/FOTOGALERIE/ Kvalitní a výborná vína za rozumnou cenu. Taková najdou zákazníci od roku 2012 ve slavkovské vinotéce Lenka. Majitelka Lenka Bittnerová má s obchodováním s vínem dlouhodobou zkušenost. Vína nakupuje od vinařů, skladuje a následně je prodává.
Když velké jarní akce na jihu Moravy loni na jaře přerušila první vlna pandemie, pořadatelé je většinou zrušili a přesunuli na letošek. Ani letos jim však situace nepřeje. Zatímco některé akce se vůbec neuskuteční, u jiných pořadatelé hledají alternativy.
/ANKETA/ Deník oslovil Západočechy, zda se zapojili do devátého ročníku zdravotně-osvětové kampaně Suchej únor, která pomáhá veřejnosti prověřit její vztah k alkoholu a změnit zaběhlé stereotypy. V naší anketě odpovídali lidé z celých západních Čech.
Vyznavači vinných moků, ovocných pálenek i plesových radovánek na Slovácku musí z důvodu aktuální epidemiologické situace, šíření nákazy covidem-19, která pravděpodobně potrvá ještě nějaký čas, zapomenout na košty pálenek a vína, ale i obecní, městské, farní, myslivecké, školní, rybářské, hasičské či na krojované plesy.
Nasedáme do asi osm metrů dlouhé štíhlé lodě s bafajícím dieselovým motorem na zádi. Při pohledu na otevřené řemenové převody by bezpečnostní technik v našich zeměpisných šířkách asi omdlel. Zde v Myanmaru (dříve Barma) na jezeře Inle jsou však jiné normy. Naším cílem je velká zvláštnost tropické vinařství Red Mountain, Rudá hora.
Vína odrůdy Pálava mají rádi milovníci vín v České republice i v zahraničí. „Je to nejúspěšnější odrůda, která u nás byla vyšlechtěná. Díky aromatice je o ni zájem i při exportu,“ potvrdil sommelier Marek Babisz z Národního vinařského centra ve Valticích na Břeclavsku.
Letos bude Valentýn určitě jiný než ostatní roky, uvažuje Jan Fiala. „Ale i tak jsme s přítelkyní vymysleli hezký program. Půjdeme na procházku do lesoparku a pokud to půjde, opečeme si špekáčky. Jestli bude moc velký mráz, půjdeme spolu bruslit na rybník. Je vlastně docela jedno, jak ten den strávíme, hlavně že budeme spolu,“ dodal.
/11. DÍL/ Zvládněte běžné situace v cizině díky novému seriálu Deníku. Naučíte se užitečné základy, které oceníte při každém pobytu v cizině. Naučíme vás, jak si objednat pití (Ordering drinks).
U krajského soudu stanul muž, který je podezřelý z vraždy své přítelkyně. „Nezabil jsem ji. Nic jsem jí neudělal. Jak se to stalo, nevím. Už dříve ale mluvila o sebevraždě. Když jsem se probudil, ležela tam na zemi v krvi. Byt byl zevnitř zamčený. Nikdo jiný kromě nás tam nebyl. Musela se zabít.“
Vypadá efektně a chutná nebesky. Masový věnec je stvořený k omráčení návštěvy při rodinné oslavě. Ale upéct si jej můžete klidně jen tak. Ačkoli v tomhle případě by byla škoda připravit se o slova obdivu a chvály. Minimálně jednou za rok si je určitě zasloužíte.
Stovka nejlepších vín pro rok 2021 je známa. Jakmile to situace dovolí, otevře se i degustační expozice Salonu vín v podzemí zámku ve Valticích. O tom, co na návštěvníky čeká a jak pomáhají překlenout těžkou dobu tuzemským vinařům, si Deníku povídal s hlavním sommliérem Národního vinařského centra Markem Babiszem
Březnové Slavnosti mandloní a vína v Hustopečích už podruhé zrušil koronavirus. Pořadatelé přeložili na příští rok také Ze sklepa do sklepa ve Velkých Bílovicích.
Jižní Morava. Oblast spojená s vínem, nekonečnými, jak hadi se vlnícími vinicemi, památky… Ale to je v létě. Jenomže vinař musí pracovat celý rok. „V zimě musíme pravidelně ochutnávat vína kvůli jejich vývoji a připravujeme je na jarní lahvování,“ říká vinař Marek Suský z Velkých Pavlovic.
/ROZHOVOR/ Miroslav Talaš z Milovic je muž mnoha zájmů. Dokazuje, že v jedné osobě se může kloubit láska k lesu, fotbalu i vínu. Jako lesa pán si po lese chodí v zelené kamizole, pérem za kloboukem, loveckou puškou a zjišťuje, jak se zvířata v jeho revíru mají. Běhá si po milovickém hřišti za míčem a jako záložník si plní své útočné i obranné povinnosti.
Dvojitý relaxační účinek při umírněné konzumaci zaručen - tvrdí podle serveru 20minutes výrobce prvního francouzského vína s konopím. Prvních asi 500 lahví jeho "aromatizovaného nápoje na bázi vína" je díky kampani na crowdfundingové platformě nově k dostání na trhu pod názvem Burdi W.
/ANKETA/ O kampani Suchej únor, jež lidi vybízí k tomu, aby si svůj vtah k alkoholu (a také vlivy alkoholu na jejich tělo) prověřili tím, že si v únoru prostě nelíznou, je nyní slyšet ze všech stran. Ani kapku alkoholu, a to po celý měsíc!
Už římští císaři před dvěma tisíci lety věděli, že k udržení poddaného lidu v klidu je třeba dát jim tři základní věci. Tedy většinou při řádění gladiátorů v kolosejích, ale ono to určitě fungovalo i mimo zápasiště. Prostému lidu dopřáli chléb, víno a hry… Obrazně řečeno se potřeby „obyčejných“ lidí po další staletí příliš neměnily. Potrava, trochu alkoholu a špetka zábavy pro každého z podzámčí byly téměř vždy zárukou klidného vládnutí.
Kde jsou nejsilnější historické kořeny jihomoravského vinařství, které lokality zdědily silné terroir nebo co je to černý cinyfál. To se dozví zájemci v nové knize historika a vinaře Martina Markela ze znojemských Jaroslavic. Jeho publikaci s názvem Svobodný vinohrad, vydává Mendelova univerzita v Brně.
Poslanci ve středu schválili novelu zákona, která obchodům s rozlohou nad 400 metrů čtverečních od roku 2022 ukládá, že v nabídce musejí mít minimálně 55 procent tuzemských potravin. Oslovení pěstitelé ji vítají, výrobci vína jsou k ní ale skeptičtí, podle nich totiž není Česko v produkci vinných hroznů soběstačné.
Vychutnat si lahodné víno ve sklepě pod Pálavou? V posledních měsících prakticky nemožné. Vinaři z malebné vesničky Ivaň u Mikulova však dokázali na koronavirové restrikce rychle zareagovat a začali provozovat vinotéku na kolech. Víno z vlastních vinic vozí lidem v desítkách vesnic na Hané.
Vychutnat si lahodné víno ve sklepě pod Pálavou? V posledních měsících prakticky nemožné. Vinaři z malebné vesničky Ivaň u Mikulova však dokázali na koronavirové restrikce rychle zareagovat a začali provozovat vinotéku na kolech. Víno z vlastních vinic vozí lidem v desítkách vesnic na Hané.
Vychutnat si lahodné víno ve sklepě pod Pálavou? V posledních měsících prakticky nemožné. Vinaři z malebné vesničky Ivaň u Mikulova však dokázali na koronavirové restrikce rychle zareagovat a začali provozovat vinotéku na kolech. Víno z vlastních vinic vozí lidem v desítkách vesnic na Hané.
Vychutnat si lahodné víno ve sklepě pod Pálavou? V posledních měsících prakticky nemožné. Vinaři z malebné vesničky Ivaň u Mikulova však dokázali na koronavirové restrikce rychle zareagovat a začali provozovat vinotéku na kolech. Víno z vlastních vinic vozí lidem v desítkách vesnic na Hané.
Dvě třetiny ledna máme už za sebou a dlužno přiznat, že první měsíc roku je opravdu předlouhý, a to jak co do počtu dnů, tak i délkou čekání na poněkud vyrovnanější zimní a hlavně slunečné počasí.
Vlastní síť obchodů luxusní módy a otevřel prestižní obchod Geox v Praze Na příkopě. Přesto byste Tomáše Šupu nejčastěji potkali v holínkách ve vinohradu. Čtyřicátník z Hodonína je totiž také jeden z největších producentů vína u nás. Ačkoliv řídí padesátku firem z různých segmentů, rád pracuje se svými zaměstnanci jako jeden z nich.
Kdyby nepřišel koronavirus, neplatily by vládní restrikce a nařízení a lidé mohli chodit "na jedno" do hospod a restaurací, pravděpodobně by Miroslav Nekolný z Čelákovic do Valtic za brigádou nikdy nezamířil. Stál by totiž za pípou restaurace Červený jelen v pražském Šporkovském paláci a jako Pantáta výčepní, jak ho všichni znají, by čepoval svým hostům jednu lahodnější plzeň za druhou.
Likvidační je pro domácí trh s vínem novela zákona o potravinách. Tvrdí to Vinařská unie ČR. V produkci vinných hroznů totiž Česká republika není ani zdaleka soběstačná. Novela zavádí povinné kvóty, poslanci ji schválili ve středu. „Moravské a české vinice pokrývají tuzemskou spotřebu vína maximálně z jedné třetiny, v letech slabých na úrodu ale i méně. Ani při nejlepší vůli proto není možné vyrobit žádané množství vín výhradně z domácí produkce hroznů,“ vysvětlil prezident Vinařské unie ČR Ondřej Beránek.
Desetitisíce Čechů na ostrovech nyní řeší nové pracovní podmínky, pobyt jim po završení brexitu komplikuje i pandemie. V centru dění je český velvyslanec v Londýně Libor Sečka. Svou misi zde zahájil před pěti lety v době, kdy Britové rozhodli o vystoupení Spojeného království z EU.
Málokdo ví, že na kraji židovské čtvrti v Třebíči funguje čokoládovna. Nachází se na Žerotínově náměstí. Kromě tabulkových čokolád si gurmáni mohou vybírat i z několika druhů čokoládových pralinek. Milovníci vína jistě ocení unikátní čokovíno.
Již od malička to Marka Jaštíka táhlo do vinic, kde ho pomalu očarovalo jejich kouzlo. Časem pak navázal ve vinohradě na dlouholetou rodinou tradici. Pradědeček zasadil ve Vacenovicích vinohrad a vyrobil z něj své první víno již před více než sto lety.
Společnost Vinné sklepy Kutná Hora nedávno znovu uspěla se svým vínem. A to dokonce v nejvýznamnější soutěži na území republiky. Nejen o tomto úspěchu vyprávěl její ředitel Lukáš Rudolfský, vinař tělem i duší.
Mezi jedenáct nejlepších suchých vín ze soutěží pořádaných Světovou federací významných mezinárodních soutěží vín a destilátů konaných v roce 2020 se dostalo Chardonnay Reserva 2017 od B\V vinařství z Ratíškovic na Hodonínsku.
V zimě potřebujeme vydatná jídla. Hovězí maso v kombinaci s kořenovou zeleninou má specifickou neodolatelnou chuť – maso získá vůni zeleniny a zelenina zase vůni masa. Je to ideální pokrm do zimy a studeného počasí.