Kreativ

ŠTÍTEK: víno

Mikulovský zámek vévodí kraji pod Pálavou.

Za vínem a pohádkovou „živou vodou“

Pod Pálavou se rozkládá jedna z nejkrásnějších oblastí naší země: turističtí „labužníci“ ji přirovnávají k Toskánsku. Na malé ploše tu máte skvělé víno, vodní superatrakce i výlety do minulosti. Vyrazíte tam pěšky, nebo na kole?

Poslední online degustace vín před rozvolněním Pod Starýma Horama

S mistrem Kuchtou buchlovským se degustovalo víno online

Doba „temna” ne a ne skončit. A tak vinaři ze Dvora Pod Starýma Horama v Boršicích na Slovácku pozvali milovníky vinných moků na jedinečnou online degustaci jejich vín, konanou u příležitosti Svátku matek, a to na téma Středověké speciality, rožnění a víno.

Osmý květen byl tradičním dnem Festivalu VOC. Přinášíme fotografické ohlédnutí.

Takhle vypadal Festival VOC Znojmo. Letos spolek vína představí v září

Nejvytříbenější veltlny, sauvignony a rýnské ryzlinky chutnali ještě do předloňska tisíce návštěvníků v centru Znojma vždy osmého května. Celý den jim k tomu hrály a zpívaly folklorní soubory a dalším muzikanti. Letos, podobě jako loni, musí pořadatelé tradiční slavnost opět odložit na září. Atmosféru svátku vín originální certifikace si připomeňme pro dnešek alespoň obrazovým ohlédnutím.

Vinice ve Velkých Pavlovicích.

Jižní Moravou za kouzlem vinic

Jižní Morava nabízí nádherné cyklostezky a cyklotrasy, množství památek a kultury, a k tomu výborné víno. Od června do září tu narazíte na stovky sklípků a vinařství s vínem a pohoštěním.

Podle zubní hygienistky Nikol Otruba Kotasové dvě minuty na pořádné vyčištění zubů nestačí.

Zuby ničí kouření, alkohol i cukrovinky, varuje dentální hygienistka

Můžeme mít sebelepší dentální pomůcky, ale bez správné techniky čištění nikdy nedocílíme krásného a zdravého chrupu. Pravidelné odstraňování zubního plaku bychom si měli vštípit už od útlého dětství. „Naučit se správně čistit zuby je jednou z nejlepších investic do dítěte,“ říká Nikol Otruba Kotasová, dentální hygienistka z Brna.

Starosta Čejkovic Pavel Novotný.

Do sportovního areálu přibude po workoutu i pumptrack, říká starosta Čejkovic

/ROZHOVOR/ Kolem radnice je na jaře čilý stavební ruch. Staví se nová hasičská zbrojnice a dokončují se opravy věžičky sousední orlovny. Nahoře na zámku se obnovují sgrafity. Ožívá i zámecká kaple. „Naposled jsem tam oddával v sobotu,“ říká Pavel Novotný, který je starostou dvouapůltisícových Čejkovic už patnáctým rokem.

Zástupci fakult Západočeské univerzity v Plzni podepsali v na bečovském hradě memorandum s Národním památkovým ústavem o spolupráci. Fakulta designu a umění například připravuje v Bečově expozici pro nejcennější kolekci vín na území Evropy.

Památkáři zpečetili spolupráci s fakultami

Národní památkový ústav spolupracuje s vysokými školami. Velmi dobré vztahy mají památkáři z Karlovarska se Západočeskou univerzitou v Plzni, především pak s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara (FDULS) i Filozofickou fakultou.

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: Zaběhněte si fotoorienťák v Příbrami a okolí

Přinášíme vám další várku tipů na víkend. Nazujte si pohodlnou obuv a vydejte se zaběhnout si fotoorienťák a nalezněte všech 10 míst v Příbrami a okolí. Dále vám přinášíme tipy na oslavu narozenin Jaroslava Duška, koncerty nebo přednášky. 

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: Vydejte se do Čarodějnického parku

Přinášíme vám další várku tipů na víkend. Vydejte se společně s dětmi do Čarodějnického parku v Kralupech nad Vlatvou a užijte si odpoledne plné zábavy a úkolů. Dále vám přinášíme tipy na oslavu narozenin Jaroslava Duška, koncerty nebo přednášky. 

Štika na smetaně

Svůj život zasvětil rybám. Vyzkoušejte recepty z nové knihy Miloše Štěpničky

Když se kuchař věnuje jednomu gastronomickému zaměření většinu života, musí už něco umět a měl by vynikat. Miloš Štěpnička je přesně ten případ, kdy se dlouholetá praxe projevuje jak v umění „u plotny“, tak v předávání zkušeností. Původně byl vychovatelem na zemědělském učilišti, ale učarovaly mu ryby. Proto si později otevřel obchod s vyhlášenými rybími specialitami v jihočeských Vodňanech, kde má rybářství silnou tradici. O značném množství druhů vyuzených ryb, rozmanitých rybích salátech a stovce receptur na rybí konzervy se nesly zvěsti široko daleko.

Bílé i červené víno s korkovou zátkou, uložené v lednici, lze konzumovat ještě pět dní po otevření lahve.

Víno jako vášeň. Při jeho skladování platí důležitá pravidla

Je dobré vědět, že základní podmínkou pro správné skladování vína, ať už jde o domácnost, či vinný sklípek, je udržení stabilní teploty. Optimální je rozmezí mezi 8 až 16 °C, teplota by však neměla překročit 20 °C a klesnout pod 5 °C. Teplo snáší nejlépe červené víno. Ideální je také umístit víno ve tmě, což je v případě domácnosti někdy složité zajistit. Vyhněte se proto alespoň místům, kde by na lahve dopadalo hodně světla, a dávejte pozor na blízkost topných těles. Lahve jsou navíc většinou zašpuntovány korkem, který nasává pachy z okolí a ty mohou ovlivnit i aroma vína.

Sommelieři a vinaři na jihu Moravy se potýkají s následky Covid-19. Právě smysly jsou přitom pro jejich práci zcela zásadní. Ilustrační foto.

Přišli o čich a chuť: Musíme trénovat, říkají sommelieři a vinaři z jihu Moravy

Ráno jsem se vzbudil a nic. Na datum 31. října 2020 jen tak nezapomenu. Stav bez čichu a chuti trval necelé dva týdny, až pak se vše začalo pomalu vracet. Co se čichu týče, stále mám však problém s intenzitou vnímání a interpretací vůní. Takto a zcela otevřeně popsal svůj boj s následky prodělaného koronaviru špičkový sommelier valtického Národního vinařského centra Marek Babisz.

Modré Hory, kraj s bohatou historií a neopakovatelnou atmosférou.

Vinaři z Modrých Hor plánují dvojí putování. Májové i zářijové, za burčákem

Pětihvězdí jihomoravských vinařských obcí je odedávna známé svými nejen červenými víny ze svahových viničních poloh rozložených okruhem ve zvlněné krajině. K rovinatému jihu otevřená „Rukapáně" je jako úrodná a mozolnatá dlaň, z níž vychází pět čilých a tvořivých prstů, které modelovaly svahy v okolí lidských sídlišť do tvaru polí, sadů, vinic i lesů. Těmi pomyslnými prsty prochází náhodný poutník a slabikuje jejich jména jak by četl radost z doteků dětské ruky: Velké Pavlovice, Němčičky, Bořetice, Kobylí a nejvýš položená Vrbice.

Modré Hory, kraj s bohatou historií a neopakovatelnou atmosférou.

Vinaři z Modrých Hor plánují dvojí putování. Májové i zářijové, za burčákem

Pětihvězdí jihomoravských vinařských obcí je odedávna známé svými nejen červenými víny ze svahových viničních poloh rozložených okruhem ve zvlněné krajině. K rovinatému jihu otevřená „Rukapáně" je jako úrodná a mozolnatá dlaň, z níž vychází pět čilých a tvořivých prstů, které modelovaly svahy v okolí lidských sídlišť do tvaru polí, sadů, vinic i lesů. Těmi pomyslnými prsty prochází náhodný poutník a slabikuje jejich jména jak by četl radost z doteků dětské ruky: Velké Pavlovice, Němčičky, Bořetice, Kobylí a nejvýš položená Vrbice.

Šárka Vybíralová a Roman Šerák vyrábí v České Vsi ovocná vína.

Co vyzkoušeli, to se chytlo. Dvojice z Jeseníků uspěla s ovocnými víny

Když vstoupíte do dveří jejich provozovny, ovane vás omamná vůně. Však v těchto prostorách vzniká šípkové víno. A také švestkové, borůvkové, malinové nebo rakytníkové. „Začínali jsme šípkem a pomalu jsme přidávali. V současnosti máme ovocných vín třináct,“ vypočítávají Šárka Vybíralová a Roman Šerák, největší producenti šípkového vína v Evropě.

Vinaři od Hradiště uspořádali letos už 4. ročník virtuální degustace vín.

Nápad s virtuální degustací vín se vydařil. Kdy budou další?

Sezonu degustací a koštů vína v kulturních domech Slovácka letos ochromila koronavirová pandemie. Protože veřejné košty vín jsou zatím stále v nedohlednu, vyznavači vinných moků si díky Vinařům od Hradiště, což je otevřené sdružení vinařů vyrábějící vína v historickém městě Uherské Hradiště a jeho přilehlých obcích, mohou dopřávat jejich degustaci takzvaně na dálku on-line.

Vinařství Spielberg z Archlebova na Hodonínsku

Trend posledních let: Bio víno si nachází cestu do českých skleniček

Zájem o bio vína se v posledních letech zvyšuje. Je to logické, lidé čím dál více uvažují o tom, co konzumují a v jaké kvalitě. „Je to správný trend,“ říká sommelier vinařství Spielberg z Archlebova na Hodonínsku Martin Žůrek. V tomto vinařství mají v nabídce v bio kvalitě Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Souvignier Gris, Cabernet Cortis i Pinot Noir.

Jehněčí a kůzlečí maso by na velikonoční tabuli nemělo chybět, stejně tak jako nádivka a červené víno.

Velikonoční recepty: jehněčí pečeně lze udělat čtyřikrát jinak

K Velikonocům patří spousta tradic a mnohé z nich mají oporu i v gastronomii. Výrazným starodávným symbolem je beránek, pečený na otevřeném ohni, ochucený solí a česnekem. Ale také grilovaná jehněčí pečeně. Na stole by samozřejmě nemělo chybět červené víno. V dnešní době se můžete od původního jídla klidně vzdálit, například tím, že jehněčí zaměníte za kůzlečí a upečete ho na kostech. Zkuste oživit vaši velikonoční tabuli!

Šéf vinařství Dvůr Pod Starýma horama Petr Gottwald.

Vinaři od Hradiště uspořádají on-line degustaci

Rok trvající koronavirová pandemie zhatila na Slovácku řadu kulturních a společenských akcí. Také milovníci vinných moků musejí i letos kvůli šíření nákazy covidem-19 zapomenout na veřejné košty a výstavy vín.

Jehněčí kolínko na víně.

Jehněčí kolínko na víně s višněmi a celerovým pyré

Velikonoce se pomalu, ale jistě blíží. Proto si v následujícím receptu pohrajeme s jehněčím masem. Hlavní surovinou jsou sice jehněčí kolena, kořenová zelenina a také červené víno, ovšem podcenit byste neměli ani omáčku ze sušených višní, která celý pokrm skvěle vyladí. Pokud máte problém sehnat toto ovoce, není nic jednoduššího než objednat na e-shopu třeba Žlutické sušené višně od REGENT PLUS Žlutice spol. s r.o. Jsou naprosto famózní, což dokazuje také ocenění Regionální potravina pro rok 2019 v Karlovarském kraji. Višně jsou samozřejmě bez pecek a pochází z ČR. Byly usušeny horkým vzduchem. Aby byly co nejvíce přírodní, jsou nesířené.

Jehněčí kolínko na víně.

Jehněčí kolínko na víně s višněmi a celerovým pyré

Velikonoce se pomalu, ale jistě blíží. Proto si v následujícím receptu pohrajeme s jehněčím masem. Hlavní surovinou jsou sice jehněčí kolena, kořenová zelenina a také červené víno, ovšem podcenit byste neměli ani omáčku ze sušených višní, která celý pokrm skvěle vyladí. Pokud máte problém sehnat toto ovoce, není nic jednoduššího než objednat na e-shopu třeba Žlutické sušené višně od REGENT PLUS Žlutice spol. s r.o. Jsou naprosto famózní, což dokazuje také ocenění Regionální potravina pro rok 2019 v Karlovarském kraji. Višně jsou samozřejmě bez pecek a pochází z ČR. Byly usušeny horkým vzduchem. Aby byly co nejvíce přírodní, jsou nesířené.

Mladé vinařství z Uherského Brodu, Juřeník & Žďárský, zazářilo v uplynulém ročníku jedné z největších vinařských soutěžních přehlídek, AWC Vienna. V kategorii Naturálních vín bralo zlato jejich víno Chardonnay Rezerva z roku 2018. Robin Juřeník vlevo Jan

Brodské vinařství zvítězilo ve Vídni se svým naturálním vínem

Mladé vinařství z Uherského Brodu, Juřeník & Žďárský, zazářilo v uplynulém ročníku na jedné z největších vinařských soutěžních přehlídek - AWC Vienna. V kategorii Naturálních vín bralo zlato jejich víno Chardonnay Rezerva z roku 2018, které vyprodukovali z hroznů vinice Nová hora z Velkých Bílovic.