Kreativ

ŠTÍTEK: vodní hladina

Gumový nafukovací člun.

Stanice Sedlčany převzala nový motorový člun

Sedlčany - Do užívání v areálu záchranné roty ve Zbirohu, která organizačně spadá pod ZÚ Hlučín, byla předána nová výjezdová technika – motorový člun, pořízena z Integrovaného operační programu Evropské Unie s názvem Připravenost HZS ČR k řešení povodní. Tento člun byl zároveň jeden ze sedmi předaných HZS Středočeského kraje. Konkrétně se jednalo o gumový nafukovací člun značky GRAND RANGER R 420 s čistou hmotností 105 kg s celkovou délkou 420 cm a závěsným turbínovým motorem značky Evinrude 30 JET o výkonu 30 koní.

Ondřej Vymazal při slacklinu v Kolářových sadech

Chodit ve vzduchu mě baví a chci výš, říká "muž na laně" Ondřej Vymazal

Prostějov - Nejen in-line bruslaře a vyznavače joggingu můžete v dnešní době spatřit při sportování v Kolářových sadech v Prostějově. Mezi vzrostlými stromy totiž občas můžete narazit na lano natažené ve vzduchu, po němž někdo přechází. Tím někým může být Prostějovan Ondřej Vymazal, který si tohoto netradičního sportu všiml a zalíbil se mu. Navíc se chce postupně ještě zlepšovat. „Můj sen je dostat se co nejvýš, třeba ke korunám stromů," přiznává.

Vodní svět v areálu Salaš Mlýn rozšířily další dva metráky ryb.

Dva metráky nových ryb čekají na Salaši na rybáře

Salaš – Metrák kaprů a metrák pstruhů. Takové „osazenstvo" rozšířilo život pod vodní hladinou rybníčku, který se nachází v areálu pohostinství Salaš Mlýn. Ještě bohatší svět ryb tak nyní čeká na všechny ty, kteří by si chtěli zkusit své štěstí s rybářským prutem.

Tato plavidla používají hlavně policejní potápěči při svých pátracích akcích, ale pomáhají také při odstraňování závad na vodní hladině i pod ní.

Policisté dostali nová plavidla

Praha /FOTOGALERIE/ - Nové pracovní prámy získali ve středu policisté ze středočeských poříčních oddělení - a současně si na služebnu ve Slapech přijeli pro techniku pořízenou z fondů Evropské unie i zástupci dalších pěti krajů. Ředitel středočeské policie Václav Kučera oceňuje, že nové prámy zvýší akceschopnost policie nejen v době tísně, ale i při běžném výkonu služby.

Nový policejní člun začne během léta brázdit hladinu Hněvkovické přehrady.

Hněvkovickou přehradu bude brzy brázdit nová policejní loď

Jihočeský kraj - Novou zbraň při pátrání po pohřešovaných lidech, odcizených plavidlech i vyšetřování nehod na vodních hladinách mají jihočeští policisté. Díky finančnímu příspěvku 750 tisíc korun od Nadace ČEZ pořídili moderní motorový člun, který začne v nejbližších dnech brázdit hladinu Hněvkovické přehrady. Ta má strategický význam, protože se nachází v zóně havarijního plánování temelínské jaderné elektrárny. 

Závodní vodní kluzáci na řece Moravě  nad jezem Bělov v Otrokovicích.

U jezu v Bělově svištěly vodní F1, rychlostí téměř 200 km/h

Bělov – Formule F1 u Bělova? Ne to není žert, nešlo totiž o závody rychlých vozů. Téměř dvouset kilometrovou rychlostí se zde hnaly po vodní hladině dva katamarány a jeden kluzák. To jsou nové závodní motorové čluny brněnského sportovního klubu H2O.

Ilustrační foto

Splašky z prasklé kanalizační trubky proudily do mlazických tůní

Mělník - Stačilo málo a tůně v mělnických Mlazicích se změnily v nádrže s mrtvou vodou. Proudily do nich totiž splašky z porušeného kanalizačního potrubí. Ekologickou spoušť naštěstí včas odvrátil člen rybářské stráže Petr Vlček, který byl v neděli odpoledne zrovna na kontrolní pochůzce. Uvedl to hospodář mělnické organizace Českého rybářského svazu Vladimír Nývlt, na něhož se pozorný člen stráže obrátil.

Ilustračí foto.

Násilnou smrt muže pitva vyloučila

Třeboň Spekulace, které se rozšířily na sociální síti ohledně nedávného nálezu torza mrtvého muže v třeboňských Mokrých lukách a jeho postřelení, vyvrátila nařízená soudní pitva.

Ilustrační snímek

Jeseníky: lyžaři téměř nejezdí

Labutí píseň zní na konci března z většiny zimních lyžařských areálů v Jeseníkách. Turisté již téměř nejezdí, i když na Ovčárně mají momentálně ještě metr a půl sněhu.

Na své si tu v pátek přišly zejména děti, kterým se chýlily ke konci jarní prázdniny.

Rozloučení s prázdninami pod vodní hladinou

Modrá /FOTOGALERIE/ – Ať už se to školákům líbilo nebo nelíbilo, konec jarních prázdnin na Slovácku byl v pátek na obzoru.Aby z toho nebyli smutní, připravili pro ně zaměstnanci botanické a sladkovodní expozice Živá voda Modrá den plný zábavy. Nesl název Zimní příběhy z vody.

Záchrana tounoucích

OBRAZEM: Hasiči v rámci výcviku zachraňovali tonoucí

Mšec - Záchranu osob 
z vodní hladiny nacvičovali v Mšeci na Rakovnicku v režii Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje dobrovolní hasiči z Nového Strašecí. Zkoušelo se především z důvodu aktuálního vývoje počasí a reálné možnosti potřeby provedení takového zásahu. Vybrán byl Červený rybník, který pokrývala několikacentimetrová vrstva ledu.

Tereza Šamšulová s částí svých trofejí ze závodů.

Brázdí vodu na jachtě. A patří mezi nejlepší

Boskovice /SERIÁL MLADÉ TALENTY/ – Do plachet jachty se opírá vítr a loď ladně pluje po vodní hladině. Vypadá to jednoduše a elegantně, ale ten, kdo jachtu řídí, musí mít sílu a odvahu a respektovat vodu i vítr. Jak s tím jde dohromady útlá dívka? V případě devatenáctileté Terezy Šamšulové z Boskovic víc než skvěle. Jednu z nejlepších současných českých jachtařek v lodní třídě Laser 4.7 představuje další díl seriálu Blanenského deníku Rovnost Mladé talenty.

Na Bolevák se vrátili ptáci

Ptáci si opět našli Bolevák

Plzeň - Ochránci přírody mají radost. Velký bolevecký rybník si totiž po dlouhé pauze opět našli vodní ptáci a na jeho hladině lze pozorovat řadu druhů.

Ilustrační foto.

Zasněžování, to jsou tisíce kubíků vody

Valašsko - Zhruba desítku sjezdovek v regionu kromě přírodního sněhu udržují vlekaři v provozu za pomoci umělého zasněžování. Především na začátku sezony tak odčerpají z Bečvy a jejích přítoků tisíce kubíků vody. Podle vodohospodářů takové množství vody nemá na průtok v řekách vliv.

Záchrana osoby, která se propadla na ledu.

Hasiči trénovali záchranu tonoucího

Příbram - V pátek večer vyjížděli hasiči z jednotky Sboru dobrovolných hasičů Příbram 1 a záchranáři Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Příbram (VZS ČČK) k muži, který se propadl na ledě. Naštěstí se jednalo o společný nácvik obou složek integrovaného záchranného systému.

Ilustrační foto.

Voda je zpátky v městském náhonu

Opava - Bezmála rok trvaly práce na revitalizaci náhonu v Městských sadech a v průběhu ledna se začal pomalu plnit vodou. Projekt za téměř patnáct milionů s sebou nesl některá úskalí.

Ilustrační foto.

Voda je zpátky v městském náhonu

Opava - Bezmála rok trvaly práce na revitalizaci náhonu v Městských sadech a v průběhu ledna se začal pomalu plnit vodou. Projekt za téměř patnáct milionů s sebou nesl některá úskalí.

Záchran labutě.

Zachraňovali labuť, prchala

Polička – V úterý večer hasiči vyjeli za údajně zamrzlou labutí, která se měla nacházet na zamrzlé hladině Synského rybníka.

Benefiční plavání na podporu nevidomého plavce Miroslava Smrčky na cestě za jeho snem, reprezentací ČR na paralympiádě v Rio de Janeiru. Plavecký stadion Podolí 31. ledna.

Lidé rádi 'ztratili zrak' pro nevidomého plavce

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - „Jsem teprve v polovině, nebo co nevidět narazím hlavou do zdi?" běželo hlavou Jakubovi Hlaváčovi, když plaval se zatemnělými brýlemi. Stejně jako mnoho dalších návštěvníku plaveckého bazénu v Podolí, i on se rozhodl zdolat vodní hladinu bez zraku. Vše v rámci akce Plavání potmě, kterou pořádala sbírka Světluška.

Potápěč z Živé Vody v Modré Vladimír Přibyl.

K vodě mám velký respekt, svěřuje se potápěč z Živé vody

Modrá – Život pod vodní hladinou moře nebo rybníku je pestrý. Není tedy překvapivé, že magický svět ticha, který má mnoho krás, se stal před dvaadvaceti roky oblíbeným cílem čtyřiapadesáti­letého sportovního potápěče Vladimíra Přibyla.

Jiří Kordovaník, redaktor Slováckého deníku.

Dobrý den, Slovácko

Starostové obcí na Olšavě si tento víkend mohli ověřit spolehlivost nových protipovodňových opatření. Automatické systémy je vyrozuměly o stoupající vodní hladině.

Ilustrační foto

Kapři spí v rybnících jako medvědi

Jičínsko – Zima se přihlásila a mráz mnohde zamkl vodní hladiny. Rybáři mají zatím utrum, mohou si tak dávat do pořádku svoje nádobíčko a přemýšlet o tom, jaké návnady na kapry, candáty, amury, štiky, sumce nebo pstruhy nalíčit.

Teploty nad bodem mrazu a dešťové přeháňky byly příčinou zvýšení hladiny říčky Fryšávky.

Fryšávka se vylila z břehů, zasahovali i hasiči

Kuklík - O výhodách nového hladinoměru, který byl nainstalován v rámci protipovodňových opatření koncem loňského roku, se mohli o víkendu přesvědčit obyvatelé Kuklíku. Kvůli oteplení a dešťovým přeháňkám se tam nebezpečně zvedla hladina řeky Fryšávky.

ŠÁRKA DURAN na vodní hladině právě vykresluje květ růže. Používá tzv. biz, který musí neustále otírat do suchého papíru.

Šárka Duran: Malování EBRU je pro mě velkým relaxováním

Mladá Boleslav – Malovali jste někdy na vodní hladinu? Že to není možné? Ale ano, je to možné. Z omylu by vás vyvedla Šárka Duran z Mladé Boleslavi, která se EBRU, neboli malování na vodní hladinu, učila přímo v Turecku, kde tato technika před pěti stoletími vznikla. V rozhovoru prozradila nejen to, co pro ni EBRU znamená.

Potápění. Ilustrační fotografie

Američtí vědci pokořili rekord v délce pobytu pod vodní hladinou

Washington - Více než 73 dní vydrželi v ocelové buňce ponořené sedm metrů pod vodou dva američtí biologové. O čtyři dny tak pokořili dosavadní světový rekord v délce pobytu pod vodní hladinou. A dosáhli prý i dalšího svého cíle – přilákat pozornost dětí a mladých lidí k vědě.

Cvičení vodní záchrany.

Na hladině Seče se učili zachraňovat Němci i Poláci

Pardubický kraj – Pod patronací policistů z pořádkové jednotky Pardubického kraje si na vodní nádrži Seč vyzkoušeli postupy záchrany tonoucího policisté Krajského ředitelství policie Wroclaw a Spolkové pořádkové policie Bad Düben.

Policisté řeší záhadu v Jizerním Vtelně na Mladoboleslavsku. Požární nádrž vydala mrtvé tělo, podle všeho byl utonulý muž cizinec.

V požární nádrži na Mladoboleslavsku plaval mrtvý muž

Jizerní Vtelno - Hrůzný nález čekal před dvěma týdny ne jednoho z obyvatel Jizerního Vtelna na Mladoboleslavsku. Při procházce kolem zdejší obecní požární nádrže si povšiml těla, která plavalo na vodní hladině. Okamžitě se obrátil na policii, která na místě skutečně nalezla mrtvou osobu.

Unikátní odrazy světla v hranolu a také v zrcadlech mohou spatřit zájemci při návštěvě chrámu Nalezení svatého Kříže.

FOTO: Do chrámu přibylo nové dílo

Litomyšl – Zrekonstruovaný chrám Nalezení svatého Kříže v Litomyšli budí zaslouženou pozornost. Návštěvníci obdivují nejen nádherný prostor, ale mohou se pokochat i pohledem z vyhlídky na zámecké návrší.

FIGURANTI, kterých se účastnilo taktického cvičení na čtyři desítky, zažili také noční převoz přes přehradu Jesenice.

Hasiči se chystali na velkou vodu

Karlovarský kraj - Úkolem hasičů byly zejména stavba protipovodňové hráze (80 metrů), evakuace osob přes vodní hladinu s použitím člunů, záchrana majetku převozem na člunech i odčerpávání vody ze záchytné jímky skladu s nebezpečnými látkami.

Vyprošťování cestujících z kabiny lanovky uvízlé ve velké výšce nacvičovali záchranáři na lanové dráze spojující OC Forum a vrch Větruše v Ústí nad Labem. Cvičení potvrdilo dobrou přípravu všech složek.

OBRAZEM: Lidi z lanovky spasil vrtulník

Ústí nad Labem - Nic jiného než přestoupit na vrtulník nezbylo v pátek cestujícím kabinkové lanovky vedoucí z OC Forum na Větruši. Lanovka se zasekla právě ve chvíli, když se obě kabinky míjely.

Výlov Olšiny 2014.

Nejvýše položený chovný rybník vydává svou úrodu ryb

Olšina - /OBRAZEM a VIDEO/ Opět po dvou letech ožila hráz rybníka Olšina nedaleko Horní Plané. Chvalšinští rybáři hornoplánské divize Vojenských lesů a statků v tomto týdnu zahájili výlov spojený s prodejem ryb rovnou na místě.