Kreativ

ŠTÍTEK: vodní hladina

Ilustrační foto.

Během dne pomáhali třem tonoucím lidem

Praha – Vrátilo se tropické počasí – a s ním i maléry na vodní hladině. To mohou konstatovat pražští záchranáři, kteří během středy vyjížděli na pomoc hned třem tonoucím.

Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí. Ilustrační foto.

Do zámku Kinských lákají na zajímavé programy

Valašské Meziříčí – Zajímavé programy nabízejí dětem pracovníci Muzea regionu Valašsko v zámku Kinských ve druhé polovině prázdnin. Také v srpnu si mohou malí návštěvníci vybírat z nabídky několika programů.

Koupání v Bečvě

S okamžitou platností platí zákaz čerpání vody z povodí Bečvy

Hranice – Sucho udeřilo plnou silou, pokles vodních hladin je alarmující, proto Městský úřad Hranice, oddělení životního prostředí, vydal zákaz obecného nakládání s vodami všech vodních toků v povodí Bečvy. Něco takového se nestalo minimálně od roku 2003.

Příjemné osvěžení o víkendu zájemcům nabízelo také koupaliště v Lodíně nedaleko Nechanic

Potřebujete se zchladit? Vyrazte na koupaliště do Lodína

Hradecko, Lodín /SOUTĚŽE DENÍKU/ - Koupaliště Lodín nabízí návštěvníkům tři bazény - dětské brouzdaliště s malou skluzavkou a sprchou, velký bazén rozdělený na tři různé hluboké části a dojezdový bazén pro velkou dvouproudovou skluzavku a tobogán.

Příjemné osvěžení o víkendu zájemcům nabízelo také koupaliště v Lodíně nedaleko Nechanic

Potřebujete se zchladit? Vyrazte na koupaliště do Lodína

Hradecko /SOUTĚŽE DENÍKU/ - Koupaliště Lodín nabízí návštěvníkům tři bazény - dětské brouzdaliště s malou skluzavkou a sprchou, velký bazén rozdělený na tři různé hluboké části a dojezdový bazén pro velkou dvouproudovou skluzavku a tobogán.

Na 14. ročníku neckyády na Salaši nebyla o dobrou zábavu nouze.

Salašská neckyáda to je přehlídka plavidel, ale také zručnosti

Salaš /FOTOGALERIE/ – Již počtrnácté se uskutečnila na požární nádrži na Salaši, ve vesničce v srdci Chřibů, populární neckyáda pro vodáky i nevodáky, ale také pro pobavení místních i přespolních, populární neckyáda. Důraz byl položen hned při první disciplíně na originálnost plavidel a plavců na nich, neboť i kostýmy hrály při hodnocení velmi podstatnou roli.

Ilustrační foto

Chtěl ochladit v bazénu 
a místo toho putoval rovnou do vezení

Chrudim – Návštěva chrudimské plovárny se ve středu nevyplatila devětatřicetiletému muži. Do té doby totiž po něm bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Shodou okolností byli u bazénu také policisté v civilu, kteří jej bezpečně poznali a rovnou informovali své kolegy ve službě.

POLICEJNÍ HLÍDKA NA ČLUNU brázdí v těchto dnech vodní hladinu přehradní nádrže Rozkoš. Policisté
při akcích kontrolují nejen plavce, ale třeba i skútry a motorové čluny.

Policisté
 ve člunu loví hříšníky na Rozkoši

Česká Skalice - Někteří majitelé či uživatelé vodních skútrů či jiných motorových plavidel nedodržují bezpečné vzdálenosti od plavců a od břehů, jiní zase jezdí příliš rychle. To může plavce ohrozit, a to i dost závažně. Proto v posledních horkých dnech, kdy se na přehradní nádrži Rozkoš chladí a relaxují stovky lidí, častěji vyráží na kontroly policejní hlídka na motorovém člunu.

Lanškrounské rybníky. Ilustrační foto.

Koupání? Na rybník Dlouhý zapomeňte!

Lanškroun – O víkendu nás čekají tropy, ale hygienici přicházejí se špatnou zprávou pro obyvatele Lanškrouna a okolí: na koupání v rybníku Dlouhý raději zapomeňte!

Ilustrační foto.

Skupova Plzeň nabídne unikátní vietnamské loutkové vodní divadlo

Plzeň - Mimořádný 31. ročník loutkového festivalu Skupova Plzeň nabídne divákům unikátní podívanou – vietnamské vodní loutkové divadlo z Hanoje. Divadlo kombinuje náměty z každodenního zemědělského života a vietnamské mytologie, pověstí a pohádek. Čeští diváci mají možnost vidět vietnamský kulturní poklad v originální a plné verzi poprvé od roku 1989, řekl dnes ředitel Skupovy Plzně a plzeňského Divadla Alfa Jakub Hora.

Zážitkový festival Just life na Správčickém rybníku v Předměřicích nad Labem.

Lety nad vodou či paintballové bitvy. Letní zábava v Hradci

Královéhradecko - Prudké sjezdy na kolech, vzrušující výpravy do podzemí či skal: kde ve východních Čechách můžete napumpovat adrenalin do žil? Východočeské Deníky nabízejí tipy na zážitky prostřednictvím seriálu, který bude vycházet celé prázdniny každou středu.

Policisté společně s příslušníky Státní plavební správy kontrolovali v pátek 3. července vůdce plavidel na řece Moravě a na Baťově kanále v okolí Uherského Hradiště.

Policisté na řece Moravě: Není naším cílem šikanovat turisty

Uherské Hradiště – Ahóóóój. Tento pozdrav, tak typický pro vodáky, v pátek 3. července výjimečně často slýchávali dokonce i policisté z Uherského Hradiště. A to z toho důvodu, že právě v tento den vyrazili společně se svými kolegy z přerovské Státní plavební správy na řeku Moravu a přilehlý Baťův kanál. Na jejich vodní hladině chtěli zkontrolovat svědomitost právě proplouvajících vůdců vodních plavidel. A Slovácký deník při tom nemohl chybět.

Bazén. Ilustrační foto.

Tropický víkend se blíží. Rodiče, hlídejte u vody své děti

Rakovník - Dítě bezvládně ležící na vodní hladině, v bezvědomí. Po zhruba třech minutách našel svoji dceru v zahradním jezírku otec, který nejen že zavolal hned záchranáře, ale začal okamžitě dívenku resuscitovat. Ta se po chvíli probrala z bezvědomí.

Nábřeží Svitavy v Letovicích ozdobila socha kachny.

OBRAZEM: Nábřeží řeky Svitavy v Letovicích ozdobila socha kachny

Letovice – Potápějící se kachna vyrůstající přímo z dlažby oživila v pátek odpoledne prostranství u řeky Svitavy na Masarykově náměstí v Letovicích. Sochu ve veřejném prostoru a další projekty pro město Letovice tam představila studentka architektury Fakulty stavební VUT v Brně Iva Tomková. „Návrh vznikl jako můj školní projekt. Nábřeží Svitavy se zde postupně upravuje včetně přístupu k vodní hladině. Lidé tady často krmí kachny. Nechala jsem se jimi inspirovat, kachna podle mě téma řeky podtrhne a do Letovic se skvěle hodí. Od lidí jsem čekala negativní reakce, ale v podstatě všechny byly pozitivní," uvedla autorka.

Rybník Vincentinum na Břevnově.

Rybník Vincentinum se dočká lepší estetické i ekologické úrovně

Praha - Rybník Vincentinum na Břevnově se dočká revitalizace. Od června do listopadu letošního roku dojde k odbahnění a proměně vodní plochy, která byla postavena v šedesátých letech minulého století na místě původního parčíku. Rybník na potoce Brusnice je v současnosti v havarijním stavu. Nachází se v něm velké množství bahna, jeho nábřežní zdi jsou rozvalené a betonové vypouštěcí zařízení protéká.

Profesionální hasiči z Chrudimi trénovali záchranu tonoucího z jezu.

Tonoucí muž pod jezem přežil

Chrudim - /FOTOGALERIE/ Muž šel po břehu Chrudimky, uklouzl a spadl do vody. Kolemjdoucí si tonoucího všiml, okamžitě zavolal na tísňovou linku a sám se pokusil o záchranu ze břehu. 

Ilustrační foto

Stavaři odčerpali kachnám vodu pod nohama

Praha - Divoké kachny v Praze tradičně hnízdí na velmi nevhodných místech, z kterých se matka s kachňaty nemůže dostat k vodě. Pražská zvířecí záchranka, kterou provozuje Český svaz ochránců přírody, však zachránila minulý týden dvě kachňata, která s matkou hnízdila na relativně vhodné vodní ploše. Problém byl, že jí stavaři, kteří zde začali stavět dům, kachnám doslova odčerpali pod nohama.

Jaký je svět pod vodní hladinou zájemcům v Uherském Hradišti ukázala výstava fotografa Petera Áče.

Fotograf Peter Áč představil život pod vodní hladinou

Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ – Také hlubiny sladkovodních vod dokážou nabídnout tajuplný svět. O tom všechny zájemce v pátek 12. června přesvědčil v Galerii Vladimíra Hrocha v Uherském Hradišti Peter Áč.

Hasiči zachránili tonoucí ženu na přehradě Olešná.

Hasiči zachránili tonoucí ženu

Ve čtvrtek po půl čtvrté přijali hasiči tísňový hovor ohlašující tonoucí se osobu u přehradní hráze na vodním díle Olešná.

Den dětí na Velehradě

Na Velehradě oslavily Den dětí, starosta hrál krále

Velehrad, Modrá /FOTOGALERIE/ - Oslavit s šestidenním zpožděním svůj svátek mohly v sobotu děti ve Zlechově, Sušicích, Buchlovicích-Smraďavce. Sobotní odpoledne plné zábavy a adrenalinu mohlo zažít 140 chlapců a děvčat z Velehradu, Modré a okolních obcí.

Řeku Labe zasáhlo sucho.

V Labi je málo vody, je na hranici sucha. Nákladní lodě nejezdí

Děčínsko – Rekordně nízké průtoky, milionové škody. Labe je těsně nad hranicí sucha, v minulých dnech bylo dokonce pod ní. V nejbližších dnech se přitom situace nezlepší. Ale i za takto špatných podmínek nadále jezdí osobní lodě do Hřenska i přívoz v Dolním Žlebu.

Motorový člun na hladině Těrlické přehrady.

Přehrady se stávají rájem pro plavbu na různých plavidlech

Těrlicko, Žermanice - Nová letní sezona přináří některé změny v provozu plavidel na vodních plochách. Jezdci na vodních skútrech už na Těrlické a Žermanické přehradě nemusí dodržovat řadu dřívějších omezení. Přesto ale nesmí řádit ve vyšších rychlostech a ohrožovat ostatní plavidla ani plavce. 

Úklid Pastvinské přehrady.

Dobrovolníci uklidí přehradu Pastviny

Pastviny – Po dvou letech si vodní záchranáři a dobrovolníci z řad různých organizací zopakují úklid přehrady Pastviny a jejího okolí. V sobotu od 9 hodin se bude uklízet na souši i pod vodou, která už v minulosti vydala překvapivé předměty, jako jsou jízdní kolo nebo sušák.

Počítačová hra Civilization: Beyond Earth: Rising Tide.

Rising Tide na podzim rozšíří Civilization: Beyond Earth

Poslední díl známé budovatelské strategie Civilization, jenž poprvé zamířila do vesmíru, se v průběhu podzimu dočká obsáhlého přídavku. Mezi hlavními novinkami bude především možnost, využít rozsáhlé vodní plochy pro stavební účely. Chybět nebudu ani nové hratelné frakce a velkých změn se dočká také systém diplomacie.

Muzejní noc v Hradci Králové

Muzejní noc ovládnou piráti. Až do půlnoci

Hradec Králové - Útok pirátů z vodní hladiny na ležení vojáků, útroby vodní elektrárny, vlastnoručně postavená Bílá věž či hrací stroje. To je jen zlomek věcí, které čekají návštěvníky páteční Královéhradecké muzejní noci. Letos se některé instituce zapojily již poosmé. Vstup je zdarma.

Nácvik evakuace osob.

Po ztraceném muži na Lipně pátrali policisté i záchranáři až do noci

Lipensko - V okolí Lipenské přehrady pátralo v úterý 12. května večer a v noci po ztraceném muži a pramici přes dvacet osob. „Jeho zmizení oznámil muž, který policistům uvedl, že mu měl kamarád, bydlící v Nové Peci, převézt po vodní hladině Lipna pramici z Bližší Lhoty do Valtrova," říká policejní mluvčí Jiří Matzner.

Nácvik evakuace osob.

Po ztraceném muži na Lipně pátrali policisté i záchranáři až do noci

Lipensko - V okolí Lipenské přehrady pátralo v úterý 12. května večer a v noci po ztraceném muži a pramici přes dvacet osob. „Jeho zmizení oznámil muž, který policistům uvedl, že mu měl kamarád, bydlící v Nové Peci, převézt po vodní hladině Lipna pramici z Bližší Lhoty do Valtrova," říká policejní mluvčí Jiří Matzner.

V Uherském Ostrohu 1. května slavnostně zahájili plavební sezónu a zároveň otevřeli rozšířené podzemí ostrožského zámku.

V Ostrohu zahájili provoz na vodě i v podzemí

Uherský Ostroh /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Od významného vodního díla k jedinečnému uměleckému dílu. Tak by se dalo charakterizovat prvomájové dopoledne v Uherském Ostrohu. Toto město na břehu řeky Moravy se totiž v pátek 1. května dočkalo hned dvou významných událostí.

Windsurfing na Rozkoši.

Prkno, plachta, vítr. Ideální výzbroj pro Rozkoš

Královéhradecko - Vítr čeří vodní hladinu, slunce se vrací do očí v tisících odlesků, plachta se nadouvá a prkno letí po vodní ploše, jako by zapomnělo na zemskou přitažlivost. Windsurfing láká stovky lidí od jara až do podzimu.

Ilustrační foto.

Čtenářská soutěž

Havlíčkův Brod - Koncert Tomáše Pfeiffera na vodnářský zvon je jedinečným souzněním hráče a nástroje, kteří tak v dokonalé harmonii vytvářejí neopakovatelný umělecký zážitek.