Kreativ

ŠTÍTEK: vodní hladina

Nezapomenutelné zážitky si odnášeli návštěvníci Živé vody na Modré z romantického večera při svíčkách a z koncertu Radima Zenkla.

Romantický večer při svíčkách a hudbě pod vodní hladinou

Modrá - Lidé, kteří utekli v pátek večer z každodenního shonu a všednosti za romantikou do botanické a sladkovodní expozice Živá voda na Modré, určitě nelitovali. Navíc si z ní odnášeli nezapomenutelné zážitky, které pro ně zaměstnanci biocentra připravili premiérovými večerními prohlídkami při svíčkách a s koncertem pod hladinou expozičního rybníka.

Ilustrační foto.

Přimrzlá labuť? Může vám frnknout před nosem

Chomutovsko - Za silných mrazů, které vládnou právě v těchto dnech, přijímají záchranné stanice pro handicapované živočichy a hasičské záchranné sbory hlášení o ptácích, přimrzlých na vodních plochách.

Ilustrační foto

Zapojte se a přeplavte si svůj La Manche

Prachatice - SenSen vyhlašuje III. ročník štafetového plavání pod názvem „Přeplavme svůj La Manche", který bude probíhat v únoru letošního roku. Prachatičtí senioři se již třetím rokem do kampaně zapojují. Patronkou tohoto ročníku je Lucie Leišová, dálková zimní plavkyně. V Prachaticích podporuje kampaň město Prachatice.

Živá voda na Modré. Ilustrační foto

Nenechejte si ujít koncert pod hladinou rybníka

Modrá – Chcete se nechat pod vodní hladinou pohltit atmosférou tlumeného světla svíček a přitom se zaposlouchat do koncertu špičkového hráče na mandolínu či jiné nástroje Radima Zenkla? Stačí zamířit o posledním lednovém pátku mezi 17. až 20. hodinou do botanické a sladkovodní expozice Živá voda na Modré.

Ilustrační foto.

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

Obří rampouchy vyčarovala zima v současnosti na nejednom domě. Jsou ale velkou hrozbou pro lidi procházející pod nimi. Dostat kusem ledu po hlavě, to by nedopadlo dobře. I proto je včera odstraňovali například na hotelu Radium Palace v Jáchymově.

Odvrácená tvář zimy

Karlovarský kraj - Zima o sobě tentokrát dává pořádně vědět. Kromě té její lepší stránky, již oceňují především vyznavači lyžování, má i odvrácenou tvář v podobě řady rizik, která není radno podceňovat.

Ilustrační foto

Rybařit se dá i na zamrzlém rybníku

Humpolec - Jedním z vyhledávaných míst pro lov na dírkách, který je možný v této době na zamrzlé vodní hladině, je rybník Výtažník v majetku Českého rybářského svazu Humpolec.

V botanické expozici Živá voda bylo den po Štěpánu opravdu živo.

Potápěč Vladimír okořenil Vánoční hraní na Živé vodě

Modrá – Dopřát si malé posváteční zastavení a udělat radost svým dětem nebo vnoučatům mohly desítky rodičů a prarodičů den po Vánocích ve sladkovodní a botanické expozici Živá voda na Modré. Její zaměstnanci nabídli malým i dospělým návštěvníkům netradiční zážitky při akci s názvem Vánoční hraní na Živé vodě.

Auto zmizelo pod vodní hladinou

Auto zmizelo pod vodní hladinou

Sloupnice – Hasičské vozy vyjížděly ve čtvrtek v podvečer k neobvyklé nehodě. Důvodem jejich výjezdu bylo utopené vozidlo v tamějším rybníce.

Studie, která přibližuje, jak se změní podoba parku Patriotů po vybudování dvou nových vodních nádrží

Park Patriotů bude mít vodní nádrže

Svitavy – O dvě vodní hladiny zamýšlí rozšířit park Patriotů vedení města. První z nich bude přírodní rybník o ploše přes jeden hektar. Druhý, který bude fungovat jako koupací biotop, zahrne přibližně plochu sedm tisíc metrů čtverečních.

Právě přípravě lodí z Brněnské přehrady na zimu je věnovaný díl seriálu Za zavřenými dveřmi.

Kapitáni v zimě? Stěhují se do depa a natírají

Brno /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Tři kapitáni zvedají s pomocí strojů na souš loď jménem Utrecht. Třiasedmdesát tun těžký kolos trvá vytáhnout asi dvacet minut. K vytažení lodí slouží pracovníkům speciální výtah, kovová konstrukce, do které se plavidlo vsune bokem, když ještě plave na vodě. Z ní trčí dva kůly, kterými dva pracovníci hlídají, aby byla loď správně nakloněná. Třetí drží kormidlo.

21. výlov Zboženského rybníka ve Zlíně lámal rekordy. Ve výlovu i prodeji ryb a také v návštěvnosti. Celkem vylovili rybáři 17 metráků ryb, 16 hned prodali.

Podzimní výlov na Zboženském rybníce: padaly rekordy

Zlín – „Tati, ten sumec bude náš, podívej, tamhle plave, jak je ještě ta voda," ukazovala na zbývající vodní hladinu Zboženského rybníka ve Zlíně malá holčička svému tatínkovi. Nejen ona a její tatínek, ale i stovky dalších přihlížejících si nenechaly v sobotu dopoledne ujít již jeho jednadvacátý výlov. Letos návštěvnost trhala rekordy, událost si nenechaly ujít až dva tisíce lidí a prodal se rekordní počet ryb, šestnáct metráků z celkově vylovených sedmnácti metráků.

 „Leoš Janáček je můj nejoblíbenější skladatel a neříkám to jen proto, že jsem teď v Brně. To, jak zpracovává emoce, je obdivuhodné. V Janáčkovi je pro mě krásné to, že u něj není nic umělého, jak to bývá u jiných skladatelů,“ řekl Carsen.

Festival Janáček Brno zahájí premiéra Káti Kabanové na vodní hladině

Brno – Bazén pokrývající celé jeviště a v něm patnáct tisíc litrů vody. I tak lze pojmout scénografické řešení opery Leoše Janáčka Káťa Kabanová. Premiéra nové inscenace v režii Roberta Carsena v pátek zahájí pátý ročník bienálového festivalu Janáček Brno, který potrvá do 18. října.

Jiří Kepert vystavuje svá díla v břeclavské Galerii 99. Do 27. října.

Od vlaků přešel Břeclavan Jiří Kepert k plátnu

Břeclav – Zabalí plátno, štětce, barvy, usedne na kolo a vyrazí do přírody. Po několika dlouhých hodinách soustředění se vrací s obrazem. Břeclavan Jiří Kepert je výtvarník-samouk. V těchto dnech jsou jeho díla k vidění v břeclavské Galerii 99, a to až do sedmadvacátého říj­na.

Hasičské cvičení na Slapech.

Dva ztroskotance zachránili, dvě těla už se však nehýbala

Praha /FOTOGALERIE/ - Posádku převržené lodi ohroženou utonutím zachraňovali hasiči na Slapech – tentokrát ale nešlo o životy. Zachraňovanými totiž byli také hasiči v roli figurantů, jež ještě doplnily neživé figuríny. Na počátku víkendu se na hladině přehrady poblíž areálu Vojenského rehabilitačního ústavu Slapy uskutečnilo prověřovací cvičení zaměřené na záchranu osob z vodní hladiny, připomněl v pondělí Petr Svoboda z centrály středočeských hasičů.

Václav Šváb

Václav Šváb pozve Plzeňany do svého ateliéru

Plzeň – Desítky výtvarných umělců pozvou již o tomto víkendu 24. a 25. září veřejnost do svých ateliérů nebo se s nimi lidé budou moci setkat v areálu DEPO2015. Akci víkend otevřených ateliérů organizuje společnost Grafia.

Největší na Havlíčkobrodsku.

Perla mezi rybníky se jmenuje Řeka

Havlíčkobrodsko - Vančurovské rozmarné léto bude mít za sebou i rybník Řeka, nejrozsáhlejší vodní hladina Havlíčkobrodska, kterou Karel Havlíček Borovský považoval za „moře Vysočiny".

Potok je sjízdný leda na kole

Sucho nepolevuje, z Ležáku je strouha

Zaječice – Na Chrudimsku o víkendu nadále panovalo suché a na září také nezvykle horké počasí. Dlouhotrvající sucha s prozatím jen výjimečnými a velmi slabými srážkami se stále výrazněji podepisují na stavech vodních hladin řek i potoků na Chrudimsku.

Letecký snímek Mušova.

Chtějí zachránit kostel čnící z Nových Mlýnů. Pomoci má i veřejná sbírka

Pasohlávky – Chátrá a chřadne. Zachránit kostel svatého Linharta, který je posledním pozůstatkem po zatopené obci Mušov, se snaží zastupitelé Pasohlávek spolu s Národním památkovým ústavem. Nejnověji má pomoci veřejná sbírka, která se stane součástí Závěrečné letní show v autokempu Merkur. Ta se uskuteční v sobotu.

Workshop provázel vernisáž Tess Gemelové, která ovládá pradávnou orientální techniku ebru. Zájemci si pod jejím vedením vyzkoušeli malování na vodě.

Účastníci vernisáže se učili, jak malovat na vodě

Trojvernisáž na linhartovském zámku o víkendu zahájila výstavu Tess Gemelové, která ovládá prastarou techniku ebru malování na vodě, významné krajkářky Karly Klusoňové a polského fotografa Pawła Uchorczaka.

Ilustrační foto.

Dva mladí muži utonuli v přírodním koupališti

Dlouhá Ves - V přírodním koupališti Ledvinka u Dlouhé Vsi v úterý večer hasiči pátrali téměř hodinu po dvou mladých lidech z Teplicka. Bohužel ani po resuscitaci se je nepodařilo zachránit.

Říční policie hlídá provoz na hladině oblíbené Barbory

Říční policie hlídá provoz na hladině oblíbené Barbory

Teplicko - Vodní plocha Barbora v Oldřichově je oblíbenou rekreační oblastí pro lidi nejenom z Teplicka. Kromě plavců si na Barboře přijdou na své i majitelé vodních člunů a skútrů. Na provoz na vodní hladině dohlíží nově říční policie.