Kreativ

ŠTÍTEK: vodní hladina

Na 19. ročníku neckyády za Salaší nebyla o dobrou zábavu nouze.

U Salaše se padalo do vody. Takto vypadala tradiční neckyáda

Požární nádrž za obcí Salaš na úpatí Chřibů se o posledním červencovém odpoledni proměnila v závodní plochu. Obec loni zrušila kvůli covidu devatenáctý ročník osvědčené a tradiční neckyády, ale tradici vodních radovánek si nechtěla nechat ujít ani o letošní poslední červencové sobotě.

Maturantky břeclavského gymnázia Julie Vojtková a Alena Vanžurová zkrášlily svými obrázky rozvaděč u Dyje v centru Břeclavi.

Jako v Irsku. Rozvaděč zkrášlily výjevy z vodní hladiny Dyje

Jako v Irsku. Břeclavané obdivují život na řece Dyji. Avšak ne na vodní hladině, ale na rozvaděči. S myšlenkou zkrášlování rozvaděčů a transformátorů přišel učitel tamního gymnázia Petr Škoda, který se před lety inspiroval v irském Dublinu.

Na Brněnské přehradě ve čtvrtek skončila třiasedmdesátá plavební sezona. Lidé si užili poslední plavbu.

Na Pryglu skončila sezona. Vodní hladinu symbolicky uzamkli klíčem

Brno /FOTO, VIDEO/ – Zlatým klíčem symbolicky uzamkl vedoucí lodní dopravy Martin Ecler ve čtvrtek po čtvrté hodině odpoledne vodní hladinu na Brněnské přehradě. A uzavřel tím třiasedmdesátou plavební sezonu. Od půlky dubna do konce října se na výlet lodí vypravilo 245 tisíc lidí, což je o deset tisíc více než v loňském roce.

Paddle yoga na přírodním koupališti Poděbrady  u Olomouce.

Jóga na vodní hladině? Na prkně je to výzva, láká lektorka

ROZHOVOR / Život s jógou je mnohem příjemnější a plnější, jsou přesvědčeni ti, kteří fenoménu propadli a aktivně se józe věnují. Jógu nevnímají jen jako soubor cvičení pro posílení a protažení těla, ale jako efektivní prostředek ke zbavení stresu, nastolení vnitřního klidu a celkové vyrovnanosti. Józe se oddávají v tělocvičně i v přírodě. V Olomouci si dokonce užívají cvičení na vodní hladině. Na prkně.

Jednalo se o ruční tříštivý granát ruské výroby z druhé světové války.

Překvapivý úlovek. Mladík vylovil z braškovského rybníka ruský granát

Takzvaný magnet fishing je v poslední době čím dál tím oblíbenější zálibou. Lovení pokladů pod vodní hladinou pomocí magnetu často hledačům nabídne překvapení v podobě parádního úlovku. Jeden takový se podařilo dostat zpod vodní hladiny ve středu devatenáctiletému mladíkovi z Kladenska. Svým magnetem vylovil z braškovského rybníku granát.

Jednalo se o ruční tříštivý granát ruské výroby z druhé světové války.

Mladík vylovil z braškovského rybníka ruský granát

Takzvaný magnet fishing je v poslední době čím dál tím oblíbenější zálibou. Lovení pokladů pod vodní hladinou pomocí magnetu často hledačům nabídne překvapení v podobě parádního úlovku. Jeden takový se podařilo dostat zpod vodní hladiny ve středu devatenáctiletému mladíkovi z Kladenska. Svým magnetem vylovil z braškovského rybníku granát.

Po jednom týdnu pobytu u dna lomu Slověnický mlýn u Lišova vypluli potápěči opět na hladinu.

Úspěšný týden pod vodní hladinou

Slověnice – Úspěch zaznamenala dvojice potápěčů, kteří ve středu zdolali český rekord v době strávené pod vodou. Po jednom týdnu pobytu u dna lomu Slověnický mlýn u Lišova vypluli opět na hladinu.

Ohňostroj z hráze přehrady v Jablonci nad Nisou v roce 2018

Ohňostroj v Jablonci bude. Ale na louce

Jablonec n. N. – Ohňostroj, který se tradičně odpaluje u jablonecké přehrady 30. dubna, bude i letos. Odpaliště se však muselo posunout dál od vodní hladiny. Změnou prošla i trasa lampionového průvodu,

Ilustrační foto

Mělká tůňka v Újezdci zkrášlí krajinu a zachytí vodu

Nedostatek vláhy, vyprahlá půda a příroda, která trpí. Takové jsou důsledky tropických veder a sucha, které sužují téměř každé léto Moravu. Není divu, že se obce snaží vrátit vodu zpět do krajiny. Například v Újezdci u Přerova má pomoci mělká tůně, která vznikla vyhloubením původního suchého poldru.

Ilustrační fotografie.

Nádrže nejsou pro bruslaře bezpečné. Led je tenký

Mráz na Valašsku sevřel vodní hladiny a zdálo by se, že nízké teploty nabídnou možnost přírodního bruslení. Na velkých nádržích a řekách se ale nebruslí. Ledové plochy nejsou bezpečné. Dobrovolníci, nadšenci i spolky si proto ve vesnicích vytváří svá kluziště.

Ilustrační foto.

Městský úřad v Hořovicích zrušil po půl roce zákaz odběru vody

Hořovice - Městský úřad v Hořovicích konečně zrušil zákaz odběru povrchových vod. Toto nařízení vydal odbor výstavby a životního prostředí již v polovině května minulého roku, kdy velká sucha způsobila nadměrný úbytek vodních hladin a bylo potřeba co nejvíce šetřit přírodní toky. Až teprve v minulém týdnu se na základě zlepšení hydrologické situace a s přihlédnutím k ročnímu období od zákazu upustilo.

Losování pod vodní hladinou Živé vody obstaral potápěč

Losování pod vodní hladinou Živé vody obstaral potápěč

Tři sta padesát dětí i dospělých přišlo mezi desátou a šestnáctou hodinou posledního prosincového pátku prozkoumávat tajemný, barevný a mnohotvárný svět sladkovodní botanické expozice Živá voda na Modré. Stalo se tak v rámci tradiční předsilvestrovské akce, letos nesoucí název Zimní oslava mezi rybami.

Slavnostní vernisáž Václava Zoubka v mansardě rakovnického muzea.

OBRAZEM: Václav Zoubek zahájil svoji jubilejní výstavu

Rakovník - Akademický malíř a ředitel Rabasovy galerie Václav Zoubek oslavil v letošním roce významné životní jubileum - 65 let. Při té příležitosti se rozhodl uspořádat svoji výstavu děl, která byla ve středu 19. prosince slavnostně zahájena v Mansardě Muzea T.G.M. s názvem Jubilejní - KPZ.

Ze slavnostního předání nového přívěsu pro převoz záchranného člunu v Dobříši.

Hasičům loni koupili člun, teď pod něj přidali ještě vozík

Dobříš /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Nového pomocníka mají profesionální hasiči z Dobříše. Má dvě kola, bytelnou oj a unese celé plavidlo. Hasiči dostali přívěs pro přepravu záchranného člunu určeného pro zásahy na vodní hladině. Nahradí dosud používaný skříňový typ, jehož technické provedení, jízdní vlastnosti i operativnost na místě zásahu nelze s novinkou vůbec srovnávat.

Ilustrační foto

Slabé přeháňky přehradám moc nepomohly

Chrudimsko – Slabé dešťové přeháňky z posledních dnů potokům a řekám na Chrudimsku výrazněji nepomohly. Dočasně se ale zmírnil například pokles vodní hladiny v Sečské přehradě.

Nový labutí pár plave po Labi mezi zámkem a plavební komorou.

Labutí příběh: po jarních tragédiích nová láska

Poděbrady /FOTOGALERIE/ - Nejhorší jaro ve svém životě zažila samice labutě, která se svým partnerem zvaným Bohouš bavila dlouhá léta místní i turisty na Labi od zámku až po zdymadlo. Právě vrata zdymadla se stala na jaře osudná pro Bohouše.

Záchranný lodní kontejner. To je nový pomocník, kterého se v příštím roce dočkají kolínští hasiči.

Zásahy na vodě hasičům usnadní nový kontejner

Střední Čechy – Záchranný lodní kontejner. To je nový pomocník, kterého se v příštím roce dočkají kolínští hasiči. Budoucí podoba kontejneru pro vybavení určené k zásahům na vodní hladině je zatím zřejmá pouze z obrázků, podle nichž se kontejner nyní vyrábí. Jeho pořízení umožnily peníze, jež hasiči získali z grantového programu automobilky TPCA.

Nejen rytíři pod vodní hladinou je název výstavy profesionální fotografky Alice Bochňákové, která

Co se skrývá pod vodní hladinou, prozradí výstava

Neratovice - Nejen rytíři pod vodní hladinou je název výstavy profesionální fotografky Alice Bochňákové, která je instalována ve foyeru Společenského domu Neratovice a je možné ji zhlédnout do čtvrtku 30. srpna. Velká část autorčiny tvorby se zaměřuje na podvodní fotografie, které vypadají spíše jako krásné a snové obrazy. 

Festival Řeká má duši v Olomouci

Festival Řeka má duši přinesl hudbu i divadlo na vodní hladině

/FOTOGALERIE/ Jedinečný festival plný hudby, tance, divadla a světelných efektů, se v pátek večer odehrál přímo na vodní hladině. Akci Řeka má duši uspořádali letos už potřetí Plavby Olomouc a tentokrát poprvé se uskutečnila na jezírku ve Smetanových sadech.

Na obnově výstavních prostor pracuje tým muzea vědy během celého roku, v letních měsících se nejvíce rozvíjí sekce nazvaná Živá voda.  Na snímku práce na modelu pískovny.

Pískovna i model DNA. Pevnost vyrábí nové exponáty

Nahlédnout pod vodní hladinu nebo si třeba projít časovou osu ukazující evoluci organizmů. I to jsou novinky, které pro návštěvníky chystá Pevnost poznání Univerzity Palackého v Olomouci. Na obnově výstavních prostor pracuje tým muzea vědy během celého roku.

Ilustrační foto

Vltava v neděli uvítá jaro

Vltava v neděli ožije lodičkami, šlapadly a spoustou další zábavy pro malé i velké. Sezónu zahajuje Vševltavský spolek, který umožní tento den návštěvníkům využít zdarma vodní hladinu Vltavy.

Instalace Oko na BLIK BLIK festivalu světla v DEPO2015

Plzeňský BLIK BLIK je tady

Plzeň - V pátek i v sobotu večer je možné vypravit se na nevšední procházku Plzní. Koná se festival světla BLIK BLIK.

Na Manhattanu se zřítila do vody helikoptéra

V New Yorku spadla vyhlídková helikoptéra, zahynulo pět lidí

/ VIDEO / Pět lidí zahynulo poté, co se v neděli večer zřítila helikoptéra do přílivové úžiny East River u ostrova Manhattan v New Yorku. Dva zemřeli na místě, tři byli v kritickém stavu dopraveni do nemocnice, kde bohužel podlehli následkům nehody. Pilot zatím přežil.

Rybářský kroužek z Rožmitálu pod Třemšínem využil při své poslední schůzce mrazivého počasí a vyrazil s dětmi na lov na dírkách.

Mladí rybáři lovili ryby pod ledem

Rožmitál pod Třemšínem - Rybářský kroužek z Rožmitálu pod Třemšínem využil při své poslední schůzce mrazivého počasí a vyrazil s dětmi na lov na dírkách. Protože se kroužek schází celou zimu ve škole, byli rádi, že mohou udělat trochu změnu. Využili zamrznutí vodní hladiny a vyrazili na výpravu k lovu na dírkách, aby si děti z kroužku tuto metodu lovu vyzkoušely v praxi.