Kreativ

ŠTÍTEK: vodní hladina

Opatovická přehrada. Ilustrační foto.

Hráz nádrže otevřou zkušebně. Trvalému přístupu se Povodí Moravy zatím brání

Vyškov – Nejednou si Vyškovanka Lenka Bálková vyšla s rodinou na hráz opatovické přehrady, kde se kochali pohledem na rozlehlou vodní hladinu i výhledem na údolí na druhé straně hráze. Na oblíbené procházky už několik let jen vzpomíná. Od roku 2010, co na hrázi vyrostla branka s plotem, na ní nebyla. Po letech si však může začít plánovat víkendový výlet. Povodí Moravy totiž souhlasilo, že po dobu velikonočních svátků, tedy od pátku do pondělí, hráz zkušebně zpřístupní.

Ilustrační foto.

Nekrmte ptáky starým pečivem, varují ochranáři

Uherské Hradiště /HLASUJTE V ANKETĚ/ – Vodní hladina plná kačen a labutí a na břehu postávající rodinky, které ze svých tašek vytahují zbytky pečiva a rozhazují ho mezi hejno ptáků. To je běžný obrázek těchto dnů v řadě lokalit na Slovácku. Ochranáři však před takovými praktikami důrazně varují. Opeřenci podle nich doplácejí na konzumaci zbytků z domovů vážnými zdravotními potížemi. Proto je třeba ptákům házet pouze doporučené krmivo.

Víkend v Jeseníkách vzhledem k přídělu nového sněhu slibuje lyžařům dobré podmínky. Ilustrační foto.

Jaký bude víkend v Jeseníkách

Milovníci zimních sportů se mají na co těšit, jesenické areály jsou stále v provozu a lákají své příznivce na různé akce během víkendového lyžování.

Výcvik královéhradeckých hasičů na ledu.

Pokud zase dorazí mráz, opatrnost se vyplatí

Hradec Králové /FOTO/ - Ideálních zimních podmínek využili v nedávných dnech profesionální hasiči směny „C" z obou královéhradeckých stanic. Teploty pod bodem mrazu jim umožnily první letošní výcvik na ledu. Záchranu tonoucí osoby, která se propadla pod led, cvičili na zamrzlém rybníku v Hradci Králové - Plačicích.

Výcvik královéhradeckých hasičů na ledu.

Pokud zase dorazí mráz, opatrnost se vyplatí

Hradec Králové /FOTO/ - Ideálních zimních podmínek využili v nedávných dnech profesionální hasiči směny „C" z obou královéhradeckých stanic. Teploty pod bodem mrazu jim umožnily první letošní výcvik na ledu. Záchranu tonoucí osoby, která se propadla pod led, cvičili na zamrzlém rybníku v Hradci Králové - Plačicích.

Ilustrační foto

Žena zachraňovala psa 
a probořila se do ledové řeky

Dobřany – Bylo to několik velmi vypjatých minut, ale s dobrým koncem. Čtyřiačtyřicetiletá žena z Dobřan, která v sobotu odpoledne zachraňovala svého psa z ledové Radbuzy, najednou potřebovala sama zachránit. Naštěstí šli okolo všímaví a pohotoví lidé.

Ilustrační foto

Aquazorbing nebo saunové ceremoniály. Slovácké aquaparky lákají na relaxaci

Slovácko – Zimní období patří k těm nejlepším z pohledu návštěvnosti vnitřních prostor aquaparků v Uherském Brodě a Uherském Hradišti. Nabízejí tradiční vodní radovánky, akce pro děti i dospělé a komplexní služby, kterými se mohou rovnat wellness střediskům. Na své si přijdou zejména saunoví nadšenci nebo příznivci špetky adrenalinu při aquazorbingu, tedy při chůzi po vodní hladině ve velké nafukovací kouli.

Led měl v pátek tloušťku přibližně deset centimetrů, přesto nabádají rybáři k opatrnosti.

FOTO: Rybáři rozřezávají ledy, bruslaře varují páskami

Ústecko - S krumpáči, lopatami a motorovou pilou vyrazili včera dopoledne ústečtí rybáři na několik zdejších rybníků. Kvůli krutým mrazům totiž led téměř neprodyšně uzavírá vodní hladiny, ve vodě je pod vrstvou sněhu tma a rybám tak hrozí udušení.

Jeden z malých lovců - gekončík noční.

Návštěvníci zoo pohlédnou do tajemství života lovců a jejich kořisti

Praha - Pražská zoologická zahrada připravila pro své návštěvníky na sobotu 23. ledna speciální akci Lovci a kořist. Zkušení průvodci představí ve Vzdělávacím centru u hlavního vchodu do zoo ty nejzajímavější lovce světa i jejich kořist, která nemusí být tak bezbranná, jak se na první pohled zdá.

Labutí mládě se motalo v Krnově ve Vrbině kousek od cesty, po které jezdí auta. Strážníci přivolali odborníka ze Střediska ekologické výchovy Krnov, aby rozhodl jak postupovat dál.

Mladá labuť nechtěla odletět

Labuť, která seděla v Krnově hned vedle silnice v ulici Ve Vrbině, se zdála lidem nějak podivná a proto zavolali krnovské městské strážníky. Došlo k tomu v neděli 10. ledna.

Ilustrační foto.

Na Vajgaru se pod školáky prolomil led

Jindřichův Hradec – Tak dlouho vstupovali na led, až se s nimi prolomil. Tak by se dalo parafrázovat přísloví o pomyslném uchu džbánu v případě počínání dvou školáků na rybníku Vajgar.

Cvičení hasičů. Záchrana osoby ze zamrzlé vodní hladiny.

Hasiči si zaplavali v ledové vodě, cvičili záchranu tonoucích

Kladno – Doslova na vlastní kůži pocítili studenou vodu profesionální hasiči z Kladna, Stochova a Slaného, kteří ve čtvrtek na Turyňském rybníku a v pátek na rybníku v Kročehlavech cvičili záchranu osob ze zamrzlé vodní hladiny. Alespoň ti, jimž zateklo do speciálních obleků. Zároveň se seznámili s novým povodňovým kontejnerem, který mají k dispozici od prosince. Takové kontejnery jsou pouze tři v celém kraji.

Cvičení hasičů. Záchrana osoby ze zamrzlé vodní hladiny.

Hasiči si zaplavali v ledové vodě, cvičili záchranu tonoucích

Kladno /FOTOGALERIE/ - Doslova na vlastní kůži pocítili studenou vodu profesionální hasiči z Kladna, Stochova a Slaného, kteří ve čtvrtek na Turyňském rybníku a v pátek na rybníku v Kročehlavech cvičili záchranu osob ze zamrzlé vodní hladiny. Alespoň ti, jimž zateklo do speciálních obleků.

Zkouška balistické rakety Scud z roku 2014.

KLDR tvrdí, že provedla nový test podmořské balistické střely

Pchjongjang – Pchjongjang zveřejnil v pátek večer videozáznam, na němž je podle něj zachycen nový test severokorejské podmořské balistické střely vypálené z ponorky. Stalo se tak tři dny poté, co KLDR přišla s tvrzením, že poprvé vyzkoušela vlastní miniaturizovanou vodíkovou bombu. Jižní Korea ale video s odpalem podmořské střely zpochybnila.

Potáplice severní

Vzácný pták přistál na asfalt, odřel si nohy, zachránili ho

Ostrov u Stříbra – O záchranu vzácného živočicha se postarali pracovníci firmy a zvířecí záchranáři. Po telefonicky nahlášeném případu vyrazili ochránci k údajné volavce, z ní se ale nakonec vyklubala u nás málo častá potáplice severní. Původní informace hovořily o tom, že pták nemůže létat a má zřejmě uražené obě nohy a je v průmyslovém areálu naproti služebně Dálniční policie Ostrov u Stříbra.

Na své si ve středu přišli v Modré návštěvníci předsilvestrovských hrátek na Živé vodě na Modré.

Na Živé vodě v Modré se rozloučili se starým rokem

Modrá – Lidé, kteří se rozhodli, že nebudou o předposledním dnu v roce sedět doma u televize a pojídat cukroví, ale vyrazili si třeba do botanické a sladkovodní expozice Živá voda na Modré, určitě nelitovali.

Tři kousky nové techniky získali jihočeští hasiči. Vyprošťovací automobil bude sloužit v Táboře, automobilové plošiny pak v Jindřichově Hradci a ve Strakonicích.

Pod stromeček hasiči dostali novou techniku

Jižní Čechy - Jihočeští hasiči pod pomyslný vánoční stromeček získali tři nové pomocníky. Automobilové plošiny přivítali v Jindřichově Hradci a ve Strakonicích, vyprošťovací automobil v Táboře.

Na Štědrý den patřil blanenský lom otužilcům, kolem nichž hladinu čeřila řada recesistických plavidel.

Otužilci se na Štědrý den koupali v blanenském lomu

Blansko /FOTOGALERIE/ – Zatopený lom na okraji Blanska patřil čtyřiadvacátého prosince dopoledne otužilcům. Společně s nimi vodní hladinu brázdila desítka kuriózních plavidel od Titaniku a kadibudky přes dětský bazének řízený jeskyňáři až například po tank nebo člun Santa Clause. Recesistická vánoční plavba a plavání se v Blansku nekonalo poprvé. A zdá se, že ani naposledy.

Rybník ve Štěpanicích.

Kapříci měli namále, někdo jim vypustil štěpanický rybník

Štěpanice – Že štěpanický rybník snižuje na zimu hladinu vody o metr, na to jsou místní zvyklí. Téměř poloprázdná nádrž je ale nyní šokovala. Zaskočeni nebyli jen zdejší obyvatelé, ale především novopačtí rybáři, do jejichž hájemství vodní plocha spadá.

Přehrada Olešná, listopad 2015

V Olešné skutečně žijí chránění mlži

Ekoložka z Povodí Odry Lenka Filipová před nedávnem informovala, že v přehradě Olešná na okraji Frýdku-Místku možná žijí zvláště chránění mlži. Průzkum umožnila klesající hladina vody v přehradě, za což může dlouhodobé sucho.

Přehrada Olešná, listopad 2015

V Olešné skutečně žijí chránění mlži

Ekoložka z Povodí Odry Lenka Filipová před nedávnem informovala, že v přehradě Olešná na okraji Frýdku-Místku možná žijí zvláště chránění mlži. Průzkum umožnila klesající hladina vody v přehradě, za což může dlouhodobé sucho.

Žatečtí turisté u pramene Ohře při výletu v roce 2011

Hlavní pramen Ohře v Německu vyschl. Místo vody je v něm listí

Německo, Ústecký kraj - Pramen řeky Ohře, z jejíž vody vzniklo Jezero Most, během listopadu v Německu vyschnul. Z vývěru pod horou Schneeberg, obloženého kameny, nyní nevytéká vůbec žádná voda. Místo vodní hladiny v prameništi zaujala jen hromada podzimního listí, nafoukaná tam z okolních stromů.

Olešná v říjnu 2015.

Přehrada Olešná má být čistější

Po dně suchou nohou. Přehrada Olešná na okraji Frýdku-Místku se podobně jako ostatní nádrže v regionu potýká v posledních měsících s úbytkem vody.

V korytě potoka Okluky mezi Hlukem a Dolním Němčí dal svou činností o sobě vědět bobr.

Na potoce Okluky o sobě dali vědět bobři

Hluk, Dolní Němčí – Nejen srnám či zajícům patří lokalita mezi Hlukem a Dolním Němčím. V těchto dnech o sobě dali patřičně vědět také bobři. Pro své aktivity si vyhlédli tamější tok potoka Okluky.

Znečištění potoku v Líšné - zásah hasičů

Do potoku v Líšné unikla nebezpečná látka

Líšná – Tři jednotky hasičů zasahovaly v pondělí odpoledne v obcí Líšná na Přerovsku. O nárůstu pěny z neznámé látky na vodní hladině informovala hasiče starostka obce Líšná. Do potoku Kozrálka v Líšné přitekla látka z katastru obce Prusinovice.